فهرست مطالب

نشریه مطالعات آموزش و یادگیری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 78، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد کهزادی، یحیی یاراحمدی*، حمزه احمدیان، هوشنگ جدیدی صفحات 1-29

    این مطالعه با هدف پیش بینی مسئولیت پذیری تحصیلی براساس بافت اجتماعی کلاس با واسطه گری ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و اشتیاق تحصیلی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه نهم متوسطه اول شهرستان سنندج در سال تحصیلی 98-1397 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 390 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. پرسش نامه مسئولیت پذیری کردلو، مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران، مقیاس نیازهای اساسی روان شناختی دسی و رایان ، خرده مقیاس حمایت خودمختارانه بلک برن، خرده مقیاس حمایت هیجانی همسالان پاتریک، رایان و کاپلان و خرده مقیاس حمایت عاطفی معلم ساکیزبه عنوان ابزارهای سنجش استفاده شدند. یافته ها بیانگر این بود که به طور کلی داده ها با مدل برازش دارد، و نتایج نشان داد بافت اجتماعی کلاس بر مسئولیت پذیری تحصیلی، ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و اشتیاق تحصیلی اثر مستقیم دارد. همچنین، ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و اشتیاق تحصیلی بر مسئولیت پذیری تحصیلی اثر مستقیم دارند. همین طور، ارضای نیازهای اساسی روان شناختی بر اشتیاق تحصیلی اثر مستقیم دارد. درنهایت، بافت اجتماعی کلاس از طریق متغیرهای میانجی بر مسئولیت پذیری تحصیلی اثر غیرمستقیم دارد. بنابراین، به منظور افزایش مسئولیت پذیری تحصیلی دانش آموزان باید به بافت اجتماعی کلاس، ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان توجه شود.

    کلیدواژگان: ارضای نیازهای اساسی روان شناختی، اشتیاق تحصیلی، بافت اجتماعی کلاس، مسئولیت پذیری تحصیلی
  • سمیه حسن نیا*، ندا سبزی صفحات 30-52

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی حمایت تحصیلی با درگیری تحصیلی از طریق واسطه گری سرمایه های روان شناختی انجام شد. به این منظور،  230 نفر (108 دختر، 122 پسر) از دانش آموزان پایه ششم مقطع ابتدایی شهر یاسوج با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسش نامه شامل مقیاس حمایت تحصیلی ساندز و پلانکت، پرسش نامه سرمایه روان شناختی لوتانز و آولیو، و پرسش نامه درگیری تحصیلی ریو استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار AMOS24 استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل با داده های پژوهش برازش مناسبی دارد. با توجه به یافته ها، مسیر مستقیم حمایت تحصیلی به درگیری تحصیلی، سرمایه های روان شناختی به درگیری تحصیلی و حمایت تحصیلی به سرمایه های روان شناختی، معنی دار بود. مسیرغیرمستقیم از حمایت تحصیلی به درگیری تحصیلی به واسطه سرمایه های روان شناختی نیز، معنی دار بود. در مجموع، نتایج این تحقیق نشان می دهد که حمایت تحصیلی با اثرگذاری بر سرمایه های روان شناختی، می تواند منجر به درگیری فعال دانش آموزان در فعالیت های درسی و آموزشی شود.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، حمایت تحصیلی، سرمایه روان شناختی
  • زهرا آزاددیسفانی، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی، محمدسعید عبدخدایی صفحات 53-81

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تلفیقی مبتنی بر شبکه اجتماعی با رویکرد سازنده گرایی اجتماعی بر عملکرد تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی و شناخت اجتماعی دانشجومعلمان انجام شد. پس از تدوین الگوی آموزش تلفیقی و پروتکل آموزشی، اعتبار آن توسط متخصصان تایید شد. به منظور تعیین میزان اثربخشی الگوی آموزشی موردنظر، از جامعه آماری دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان، با روش نمونه گیری در دسترس دو کلاس (در مجموع 75 نفر) از دانشجویان کارشناسی آموزش ابتدایی پردیس شهید هاشمی نژاد مشهد انتخاب، سپس به شیوه تصادفی در سه گروه 25 نفره (آموزش تلفیقی، آموزش حضوری و آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی) جایگزین شدند. روش پژوهش شبه آزمایشی بود و اطلاعات مورد نیاز با آزمون عملکرد تحصیلی،  پرسش نامه راهبردهای خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت، و پرسش نامه توانایی های شناختی نجاتی در قالب پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شد. پس از ارایه آموزش 10 جلسه ای، داده ها با استفاده از روشه های آمار توصیفی و استنباطی (آنووا و مانووا) و با استفاده از نرم افزار spss24 تحلیل شد. یافته ها نشان داد که آموزش تلفیقی مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی در مقایسه با دو شیوه آموزشی دیگر، تاثیر معنی داری بر عملکرد تحصیلی دانشجومعلمان داشته است. دانشجویان آموزش تلفیقی در مقایسه با دانشجویان آموزش مبتنی بر شبکه اجتماعی، از خودتنظیمی تحصیلی و شناخت اجتماعی بالاتری برخوردار بودند. اما دانشجویان آموزش تلفیقی در خودتنظیمی تحصیلی و شناخت اجتماعی با دانشجویان آموزش حضوری تفاوت معنی داری نداشتند.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، سازنده گرایی اجتماعی، شبکه اجتماعی مجازی
  • مریم بردبار*، هادی صمدیه صفحات 82-102

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای کنجکاوی معرفت شناختی در ارتباط بین باورهای معرفت شناختی و درگیری عاملی دانشجویان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد در نیمسال اول سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. بدین منظور از میان آن ها 231 نفر، با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی خوشه ای، به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به پرسش نامه های باورهای معرفت شناختی اولدنبرگ، درگیری عاملی ریو، و مقیاس کنجکاوی لیتمن و اسپیلبرگر پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار ایموس استفاده شد. یافته های مدل اندازه گیری حاکی از معرف بودن همه شاخص ‎ها برای متغیرهای مکنون مربوطه بود. نتایج مدل ساختاری نیز نشان داد که باورهای معرفت شناختی به طور غیرمستقیم، و به واسطه کنجکاوی معرفت شناختی، بر درگیری عاملی اثر مثبت معنی ‎دار دارند. شاخص های برازش کلی مدل نیز نشانگر این بود که مدل مذکور برازش مناسبی دارد. به طور کلی یافته های پژوهش حاکی از این بود که کنجکاوی معرفت‎شناختی ارتباط بین باورهای معرفت شناختی با درگیری عاملی را واسطه‎گری می‎کند. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که ارتقای مشارکت سازنده و درگیری عاملی دانشجویان درمحیط های آموزشی، نیازمند توجه به باورهای معرفت شناختی و تجربه هیجان های معرفت شناختی آن ها مانند کنجکاوی است.

    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، درگیری عاملی، کنجکاوی معرفت‎شناختی
  • یاسر عزیزی سعید، رسول کردنوقابی*، نصرالله عرفانی، مهران فرهادی صفحات 103-118

    هدف این پژوهش پیش بینی عزت نفس بر اساس سرمایه های رشدی درونی و بیرونی در دختران دانش آموز بود. تعداد 322 نفر از دختران دانش آموز مدارس استعدادهای درخشان استان همدان از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب و نیمرخ سرمایه های رشدی و پرسش نامه عزت نفس را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی تحلیل شدند. نتایج مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. مطابق با یافته های پژوهش، ضریب تعیین بین سرمایه های رشدی درونی و بیرونی با عزت نفس، و سرمایه های رشدی بیرونی و درونی بر میزان عزت نفس دانش آموزان اثرگذار بودند. از بین ابعاد سرمایه های رشدی درونی، به ترتیب هویت مثبت، شایستگی های اجتماعی، تعهد به یادگیری و ارزش های مثبت بیشترین ارتباط مثبت معنی دار را با عزت نفس داشتند. همچنین، از میان ابعاد سرمایه های رشدی بیرونی، به ترتیب حمایت، توانمندسازی، محدودیت ها- انتظارات و استفاده سازنده از زمان بیشترین ارتباط مثبت معنی دار را با عزت نفس داشتند. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت که سرمایه های رشدی دانش آموزان می تواند پیش بینی کننده خوبی برای عزت نفس آنان باشد؛ بنابراین تامین سرمایه های رشدی و حمایت همه جانبه ارکان مختلف جامعه از تامین سرمایه های رشدی نوجوانان می تواند تاثیر بسزایی در پرورش و ارتقاء عزت نفس آنان ایفاء نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه های رشدی، عزت نفس، تیزهوشان
  • فرزانه یزدانی، محبوبه فولادچنگ* صفحات 119-142

    در پژوهش حاضر نقش واسطه گری خودشفقت ورزی در رابطه بین کمال گرایی و نشاط ذهنی بررسی شد. بدین منظور 213 دانشجوی کارشناسی دانشگاه شیراز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس کمال گرایی تجدید نظر شده اسلینی و همکاران، مقیاس خود شفقت ورزی نف، و مقیاس نشاط ذهنی ریان و فردریک پاسخ دادند. داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Amos تحلیل شدند. نتایج نشان داد که از بین مولفه های کمال گرایی، مولفه استاندارد به عنوان کمال گرایی سازگارانه، نشاط ذهنی را به طور مستقیم و مثبت پیش بینی می کند، در حالی که تفاوت (تعارض بین استانداردها و عملکرد فرد)، به عنوان کمال گرایی ناسازگارانه، نشاط ذهنی را با واسطه گری خودشفقت ورزی به طور منفی پیش بینی می کند. در نتیجه نتایج حاکی از آن است که خودشفقت ورزی در رابطه بین کمال گرایی و نشاط ذهنی دارای نقش واسطه ای است. بنابراین، در صورت تعارض بین استانداردها و عملکرد توجه به خودشفقت ورزی و افزایش آن برای دانشجویان دارای تلویحات مهمی است.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، نشاط ذهنی، خودشفقت ورزی
  • رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید، صادق صیادی صفحات 143-157

    هدف پژوهش حاضر کشف خوشه های دانشجویان براساس سرزندگی تحصیلی، اضطراب امتحان و بررسی عملکرد تحصیلی خوشه های آنان بود. تحقیق از نوع کاربردی بوده و طرح آن از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان سال دوم کارشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال  98-1397 بودند، که از میان آن تعداد 360 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در پژوهش حاضر پرسش نامه اضطراب امتحان ساراسون و مقیاس سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی (روش وارد) و آزمون تی مستقل استفاده شد. بر اساس یافته ها دو خوشه از دانشجویان شناسایی شد، که خوشه اول شامل دانشجویانی بود که اضطراب امتحان و سرزندگی تحصیلی متوسط داشتند، و خوشه دوم شامل دانشجویانی بود که اضطراب امتحان پایین و سرزندگی تحصیلی بالایی داشتند. عملکرد تحصیلی دانشجویان خوشه دوم به طور معنی داری بهتر از دانشجویان خوشه اول بود. دستیابی به خوشه های اضطراب امتحان و سرزندگی تحصیلی دانشجویان، بررسی فرایند آموزش و یادگیری را با رویکردی گروه محور ممکن می سازد. به این صورت که گروه های دانشجویانی که اضطراب امتحان کمتری داشته و از سرزندگی تحصیلی بالاتری برخوردارند، عملکرد تحصیلی بهتری دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، تحلیل خوشه ای، سرزندگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • رها نورمحمدی، امید شکری*، علی خدایی صفحات 158-180

    پژوهش حاضر با هدف آزمون نقش میانجی گر فرایندهای ارزیابی شناختی در رابطه جهت گیری های هدف و هیجانات پیشرفت در دانشجویان دختر و پسر انجام شد. 340 دانشجوی مقطع کارشناسی (170 پسر و 170 دختر) به نسخه تجدید نظر شده پرسش نامه هدف پیشرفت (AGQ-R)، نسخه تجدیدنظر شده مقیاس ارزیابی تنیدگی (SAM-R) و نسخه کوتاه پرسش نامه هیجان های پیشرفت (AEQ-R) پاسخ دادند. در مطالعه همبستگی حاضر، به منظور آزمون روابط ساختاری در دو جنس در مدل مفروض، از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری چندگروهی استفاده شد. نتایج نشان داد که فرایندهای ارزیابی شناختی، در رابطه بین جهت گیری های هدف و هیجانات پیشرفت در دانشجویان هم در گروه نمونه کل و هم گروه دختر و پسر، نقش واسطه گری نسبی دارد، و مدل مفروض با داده ها برازش مطلوبی داشت. علاوه بر این، نتایج تخصیص گروهی روابط ساختاری بین متغیرهای چندگانه حاکی از آن است که روابط بین جهت گیری های هدف، ارزیابی های شناختی و هیجانات پیشرفت در دو گروه دانشجویان دختر و پسر، هم ارز بودند. در نهایت، یافته ها نشان داد که در مدل های مفروض چندگانه، تمامی وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنی دار بودند. علاوه بر این، بخشی از پراکندگی مشترک بین دوایر مفهومی جهت گیری های هدف و هیجانات پیشرفت مثبت و منفی از طریق فرایندهای ارزیابی شناختی تبیین پذیر است.

    کلیدواژگان: جهت گیری های هدف، ارزیابی های شناختی، هیجانات پیشرفت، تحلیل میانجی گری تعدیل شده
  • سیده مرضیه اشرفی، نورالله محمدی، نظام الدین قاسمی* صفحات 181-200

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی بهبود کیفیت زندگی بر سرمایه روان شناختی و خودبخشایش گری مادران دارای فرزند معلول جسمی حرکتی بود.طرح پژوهش از نوع آزمایشی همراه با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری (یک ماهه) با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادرانی بود که فرزند معلول جسمی حرکتی خود را در سال تحصیلی 97- 1396 در یکی از مدارس استثنایی شیراز ثبت نام کرده بودند. با روش نمونه گیری هدفمند 20 مادر دارای کودک معلول جسمی حرکتی به عنوان نمونه انتخاب، و به طور تصادفی در گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش دوره آموزش   کیفیت زندگی را در 10 جلسه 90 دقیقه ای به روش گروهی دریافت کرد، گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت و آموزشی تا پایان این دوره دریافت نکرد. داده ها به وسیله پرسش نامه سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران، پرسش نامه خودبخشایش گری ول و همکاران، جمع آوری و به روش تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) به کمک SPSS-24 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که آموزش  کیفیت زندگی بر سرمایه روان شناختی، مولفه های امیدواری و خوش بینی در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری معنی دار بوده و بر مولفه های تاب آوری و خودکارآمدی معنی دار نبوده است. سایر یافته ها نشان داد این برنامه آموزشی بر احساس و باور به خودبخشایش گری مادران دارای کودک معلول جسمی حرکتی اثربخشی معنی داری دارد، اما این اثربخشی در ارتباط با باور به خودبخشایش گری در پیگیری یک ماهه از ثبات برخوردار نبوده است. بنابراین، می توان گفت آموزش رویکردهای   روان شناسی مثبت نگر مبتنی بر اصلاح ابعاد کیفیت زندگی با ایجاد سازه های مثبت مانند امید، خوش بینی و افزایش خودبخشایش گری در جهت افزایش کیفیت زندگی خانواده هایی که فرزندان معلول دارند مفید و موثر است.

    کلیدواژگان: خودبخشایش گری، سرمایه روان شناختی، کیفیت زندگی، مادران، معلول جسمی حرکتی
  • محمد فروهر، رضا هویدا*، عبدالرسول جمشیدیان، مریم قانع نیا صفحات 201-222

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سرمایه روان شناختی در توسعه فردی کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی با نقش میانجی چابکی یادگیری بود. پژوهش از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری متشکل از کلیه کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تعداد 500 نفر تشکیل می دادند، که از این بین بر حسب جدول مورگان و جرسی تعداد 217 نفر به صورت تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ‍ ها از پرسش نامه های چابکی یادگیری کراوت و کالدول، سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران، و توسعه فردی داچنر استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که سرمایه روان شناختی به طور مستقیم بر توسعه فردی و چابکی یادگیری تاثیر می گذارد، و از طرف دیگر چابکی یادگیری نقش میانجی بین سرمایه روان شناختی و توسعه فردی ایفا می کند. با توجه به قابلیت مدیریت و توسعه سرمایه روان شناختی،یافته های این پژوهش می تواند تلویحات کاربردی مفیدی برای متخصصان توسعه منابع انسانی سازمان ها در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، توسعه فردی، چابکی یادگیری
  • احمد کیخا، غلامرضا ذاکرصالحی* صفحات 223-248

    هدف از پژوهش حاضر، کالبدشکافی مولفه های فرهنگ در قلمرو آموزش و یادگیری دانشگاهی است. فرهنگ دانشگاهی مفهومی سیال و چندبعدی بوده، و شناخت آن مستلزم رویکردی جامع نگر و کل گرا است. پژوهش کیفی حاضر با استفاده از روش فراترکیب به طور خاص با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو تدوین شده است. یافته ها با تکنیک تحلیل مضمون استخراج و طبقه بندی شدند. در مجموع 156 مضمون پایه ای احصاء شد، سپس در قالب 29 دسته مضامین سازمان دهنده سطح دوم دسته بندی شدند، و در مرحله بعد جهت ترسیم مدل شبکه مضامین و ترکیب آن ها، 29 دسته مضامین سازمان دهنده سطح دوم در هفت دسته مضامین سازمان دهنده سطح اول به این صورت تلفیق شدند: 1- مولفه های سمبولیک (ارزش ها، آداب و رسوم، نمادها)؛ 2-هویت بخشی (هویت بخشی به دانشگاه؛ هویت بخشی به جامعه دانشگاهیان، جامعه پذیری دانشگاهیان)، 3-وجودی (چندبعدی بودن فرهنگ دانشگاهی، هنجارها، کثرت فرهنگ دانشگاهی، قاعده مندی، بازتولید فرهنگی)؛ 4-آکادمیک (نظام یاددهی و یادگیری، کیفیت آموزش، استقلال و آزادی علمی، هم زیستی با اخلاق علمی، حکمرانی دانشگاهی)؛ 5- علمی-معرفتی (هنجارهای علمی، توسعه علم، نوآوری و ارزش آفرینی)؛ 6-ساختاری (صورت پذیری فرهنگ دانشگاهی، تعامل خرده فرهنگ ها، انطباق با پیچیدگی محیطی)؛ 7-کنش گری (مشارکت اعضا، جهت دهنده به کار اعضا، تعاملات فرا دانشگاهی، روابط دانشگاهیان، تسهیم دانش اعضا، اعتماد دانشگاهی، رشد حرفه ای). در پایان شبکه مضامین استخراج و ترسیم شد. فرآیند مطالعه اکتشافی حاضر نشان داد فرهنگ دانشگاهی بر هفت ستون پایدار تکیه زده است. هرچند میزان تاکید مولفان بر هر ستون برابر نیست اما هر گونه سیاست گذاری فرهنگی ناگزیر باید به همه این ارکان هم زمان توجه کند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، تحلیل مضمون، دانشگاه، فراترکیب، فرهنگ دانشگاهی
  • سلیمان ذوالفقارنسب*، علی دلاور، نورعلی فرخی، احسان جمالی صفحات 249-276

    فرایند سنجش و پذیرش افراد توانمند و کارآمد برای تحصیل در دوره دکترای تخصصی در ایران بسیار پر چالش بوده است. اهمیت این مسئله به حدی است که ویژگی های روان سنجی سنجه های پذیرش و ملاک های مهم آن، همچنین شیوه آزمون گیری به صورت تستی یا تشریحی برای تدوین الگوی بهینه پذیرش داوطلبان همواره در بین مجامع دانشگاهی، سیاست گذاران، و متقاضیان ورود به تحصیلات تکمیلی محل بحث و جدال است. هدف اولیه این پژوهش مشخص کردن ضرایب شبه پایایی این معیارها بوده است. روش این پژوهش از نوع توصیفی است، و در چارچوب تیوری تعمیم پذیری، پایایی سنجه ها و معیارهای-داده های ثانویه-مربوط به برنامه سنجش و پذیرش دکتری رشته مهندسی برق گرایش قدرت در 37 دانشکده پذیرنده دکتری در دانشگاه های ملی مختلف در سال 1397 را بررسی کرده است. داده ها با نرم افزار  mGENOVA بر اساس تحلیل چند متغیری با یک طرح تک رویه ای p^•×i^° تحلیل شده اند. نتایج نشان داد که چهار آزمون تخصصی، و دو آزمون عمومی به دلیل سختی سوالات و بی پاسخ بودن، و به کارگیری نمره گذاری فرمولی، پایایی و دقت مناسبی ندارند. دو معیار ترکیبی مصاحبه که از سنجه های متفاوتی تشکیل شده اند، از ضرایب تعمیم پذیری و اعتمادپذیری بهتری برخوردار بودند. افزودن معدل کارشناسی و کارشناسی ارشد، به عنوان متغیر پیش بینی کننده جداگانه، به دلیل محدودیت دامنه در برآورد نمرات جهانی ترکیبی کارایی چندانی ندارد. در یک برنامه پذیرش دکتری که سازه زیربنایی ای بسیار گسترده ای تعریف، و سنجه های چندگانه ای استفاده می شود، مولفه های خطای بیشتری نیز وجود خواهد داشت. بنابراین، نمی توان تنها یک مقدار پایایی معین برای سنجه های آن مشخص کرد. اما با تعدیل سطوح دشواری آزمون ها، استفاده از طرح های نمره گذاری سهمی سوالات بدون جریمه حدس شانسی، نمونه گیری کاملتر از سازه زیربنایی و افزایش لایه های سطوح می توان تصمیم گیری های آموزشی با ریسک بالا را برای طبقه بندی افراد، با پیش بینی های نادرست کمتری انجام داد.

    کلیدواژگان: تئوری تعمیم پذیری، پایایی، پذیرش دکتری، نمره برش، خطای مثبت کاذب، خطای منفی کاذب
  • حجت دهقان زاده، هاشم فردانش*، جواد حاتمی، ابراهیم طلایی صفحات 277-295

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی وارسازی بر درگیری تحصیلی دانشجویان دانشگاه تبریز انجام شد. روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون،  با دو گروه آزمایشی و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود. از این جامعه، تعداد 60 نفر به شیوه تصادفی انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه درگیری تحصیلی ریو و تسنگ بود که روایی و پایایی آن تایید شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که محیط الکترونیکی مبتنی بر بازی وارسازی اثر بخشی بیشتری از محیط الکترونیکی بدون بازی وارسازی، و روش مرسوم در درس زبان انگلیسی بر درگیری تحصیلی دانشجویان دارد. بر اساس نتایج، بهتر است از بازی وارسازی در آموزش های سطوح آموزش عالی برای افزایش یادگیری و درگیری یادگیرندگان استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، بازی وارسازی، درگیری تحصیلی، محیط الکترونیکی
  • زهرا راسخ، محبوبه البرزی*، فریبا خوشبخت صفحات 296-312

    بازی های فکری نقش اساسی در پرورش مهارت های تفکری، حل مسیله، تصمیم گیری و شناخت کودکان دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی شطرنج بر تصمیم گیری و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی با توجه به نقش تعدیل کنندگی جنسیت در دانش آموزان مقطع ابتدایی به شیوه علی مقایسه ای انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 100 نفر (50 دختر و 50 پسر) از دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر شیراز بودند، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مقیاس تصمیم گیری تاملی و شهودی وولف را تکمیل کرده و آزمون ریاضی محقق ساخته را پاسخ دادند. برای تعیین پایایی و روایی مقیاس تصمیم گیری تاملی و شهودی به ترتیب از روش های آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی به شیوه اکتشافی با چرخش وریمکس و برای تعیین پایایی و روایی آزمون ریاضی محقق ساخته به ترتیب از روش های بازآزمایی و روایی محتوایی استفاده شد. شواهد موید پایایی و روایی مطلوب پرسش نامه ها بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر یک طرفه، با نرم افزار SPSS تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که در فرایندهای تصمیم گیری تفاوت معنی داری بین دانش آموزان شطرنج باز و غیرشطرنج باز دختر و پسر مشاهده نشد. اما دانش آموزان شطرنج باز در نمره ریاضی نسبت به دانش آموزان غیرشطرنج باز میانگین معنی دار بالاتری دارند و فرایند تصمیم گیری غالب در بین دانش آموزان شطرنج باز فرایند تاملی است. بنابراین، با توجه به یافته های پژوهش حاضر لازم است برنامه ریزان آموزشی و والدین به استفاده از شطرنج برای ایجاد مهارت های تصمیم گیری، همچنین کمک به پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان و فرزندانشان توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: بازی شطرنج، تصمیم گیری، دانش آموزان ابتدایی، پیشرفت تحصیلی، ریاضی
  • سما سادات*، شهرام واحدی، اسکندر فنحی آذر، رحیم بدری گرگری صفحات 313-343

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مدل آموزش تربیت مثبت نگر مدرسه محور بر سطوح بهزیستی روان شناختی و اجتماعی دانش آموزان ابتدایی بود. دو کلاس (59 نفر) از دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی منطقه یک شهر تهران به شیوه خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (کلاس 28 نفری) و کنترل (کلاس 31 نفری) جایگزین شدند. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه آزمایش 12 جلسه به مدت 40 دقیقه آموزش تربیت مثبت نگر مدرسه محور دریافت نمودند. آزمودنی های هر دو گروه، قبل و بعد از آموزش، به پرسش نامه های بهزیستی روان شناختی رن شاو و بهزیستی اجتماعی کی یس پاسخ دادند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که نمرات بهزیستی روان شناختی و اجتماعی در پس آزمون گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود. بنابراین، آموزش تربیت مثبت نگر مدرسه محور بر سطوح بهزیستی روان شناختی و اجتماعی دانش آموزان تاثیر مثبت و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، بهزیستی روان شناختی، تربیت مثبت نگر مدرسه محور
|
  • Mohammad Kohzadi, Yahya Yarahmadi*, Hamzeh Ahmadian, Hooshang Jadidi Pages 1-29

    The purpose of this study was to predict academic responsibility based on the classroom social context mediated by the satisfaction of basic psychological needs and academic engagement. Structural equation modeling was the main data analysis technique used in this correlation study. The statistical population consisted of all ninth grade students in the city of Sanandaj in the academic year 2019, of whom 390 students were selected as the sample through multi-stage cluster random sampling method. Cordllo’s Responsibility Questionnaires, Fredric et. al.’s Academic Engagement Questionnaire, Deci and Ryan's Basic Psychological Needs Scale, Blackburn’s Autonomous Support Subscale, Patrick et. al.’s Student Emotional Support Subscale, and Sakiz Teacher's Emotional Support Subscale were used as the measurement instruments. Overall, the findings indicated that the data fit the model and the results showed that, with p<.0005, classroom social context had a significant and direct effect on academic responsibility, the satisfaction of basic psychological needs, and academic engagement. The satisfaction of basic psychological needs and academic engagement, on the other hand, had a direct effect on academic responsibility and academic engagement. The classroom social context had an indirect effect on academic responsibility through mediating variables. Therefore, in order to increase the academic responsibility of students, attention should be paid to the classroom social context, the learners’ satisfaction of basic psychological needs, and their academic engagement.

    Keywords: academic engagement, academic responsibility, classroom social context, satisfaction of basic psychological needs
  • Somayeh Hassannia*, Neda Sabzi Pages 30-52

    This study aimed to investigate the causal relationship between academic engagement and academic support with the mediation of psychological capital. For this purpose, 230 elementary school students of Yasuj were selected through multistage cluster sampling method. Three questionnaires were used to collect data, namely Sands and Plunkett’s, Academic Support Scale, Luthans and Avolio’s Psychological Capital Questionnaire, and Reeve’s Academic Engagement questionnaire. Data was analyzed via path analysis using structural equation modeling. The findings corroborated the good fitness of the model with the research data. Besides, the results demonstrated significant and direct paths between academic support and academic engagement, psychological capital and academic engagement, and between academic support and psychological capital. On the other hand, the indirect path from academic support to academic engagement through psychological capital was also significant. In sum, the results of this study show that academic support by affecting psychological capital can lead to effective involvement of students in educational and learning activities.

    Keywords: academic engagement, academic support, psychological capital
  • Zahra Azad Disfani, Hossein Kareshki*, Seyed Amir Amin YazdiMohammad Saeid Abdekhodaei Pages 53-81

    The purpose of this study was to design a blended learning model based on virtual social networks with social constructivist approach and determine its effectiveness on academic performance, academic self-regulation and social cognition of teacher students. The blended learning model, having been developed based on virtual, social, and training protocols, was validated by experts. The effectiveness of the model was verified through a quasiexperimental study whose statistical population consisted of teacher students in Farhangian University. A sample of whom 75 undergraduate teachers were selected through convenient sampling from Shahid Hashemi Nejad Campus in Mashhad and were randomly divided into three groups of 25, each receiving instruction through blended learning, in-person education, and virtual social networks for 10 sessions. Data in the study encompassed the participants’ responses to Academic Performance Test, Pintrich and DeGroot’s SelfRegulation Strategies Questionnaire (MSLQ) and Nejati’s Cognitive Abilities Questionnaire in pre-test and post-test phases. Data were analyzed using ANOVA and MANOVA, with SPSS 24, to examine the difference between the participants’ pre-test and post-test scores. The results suggested that instruction through virtual social networks had a significantly higher effect on the academic performance of the students compared to the other two educational methods. On the other hand, the students in blended learning group had higher academic selfregulation and social cognition than those who received instruction through virtual social networks. Nevertheless, there was no significant difference between social cognition and academic self-regulation of students in blended learning group and in-person group.

    Keywords: blended learning, social constructivism, virtual social network, social cognition, academic self-regulation
  • Maryam Bordbar*, Hadi Samadieh Pages 82-102

    The aim of the current study was to investigate the mediating role of epistemic curiosity in the relationship between university students’ epistemic beliefs and agentic engagement. The research population included all undergraduate students of Ferdowsi University of Mashhad in the first semester of 2019-2020. For this purpose, 231 participants, selected through random cluster sampling method, completed Oldenburg epistemic beliefs questionnaire, agentic engagement questionnaire, and epistemic curiosity scale. Structural equation modeling, using AMOS, was performed to analyze the data. The results of the model showed that all indices represented their respective latent variables. The structural model, on the other hand, suggested that epistemic beliefs, indirectly and through epistemic curiosity, affect agentic engagement positively and significantly. The fit indices confirmed the goodness of fit of the stated model. Overall, the results indicated that epistemic curiosity mediated the relationship between epistemic beliefs and agentic engagement. Therefore, based on the findings, it can be concluded that to promote the students' constructive participation and agentic engagement in academic environments, we need to consider both their epistemic beliefs and experience of epistemic emotions.

    Keywords: agentic engagement, epistemic beliefs, epistemic curiosity
  • Yasser Azizi-Saeid, Rasool Kordnoghabi*, Nasrolla Erfani, Mehran Farhadi Pages 103-118

    The purpose of this study was to predict self-esteem based on internal and external developmental assetsin students. 322 students of gifted schools of Hamedan province were selected through proportional ratio sampling and the Developmental Assets Profile (DAP) and Self- esteem were used for them. Data were analyzed through partial least squares method. The results of structural equation modeling using SmartPLS3 software showed that the research model is well-fitted. According to the results, among the dimensions of internal developmental assets, positive identity, social competence, commitment to learning and positive values respectively had a significant positive relationship with self-esteem. On the other hand, among the dimensions of external developmental assets, support, empowerment, limitationsexpectations, and constructive use of time had significant positive relationships with self-esteem. Based on the research findings, it can be seen that students' developmental assets can be good predictors of their self-esteem; therefore, to enhance adolescents’ self-esteem, it is recommended that their developmental assets be increased and various sections of the society should provide their comprehensive support in this regard.

    Keywords: developmental assets, self-esteem, gifted
  • Farzaneh Yazdani, Mahboubeh Fouladchang* Pages 119-142

    In the present study the mediating role of self-compassion in the relationship between perfectionism and subjective vitality was investigated. To this end, 213 undergraduate students from Shiraz University were selected via multistage random cluster sampling method. The participants answered the Almost-Perfect-Scale-, Self-Compassion Scale and Subjective Vitality Scale. Data were analyzed using Structural Equation Modeling through AMOS software. The results showed that among the components of perfectionism, the standard component – an indication of adaptive perfectionism – predicts subjective vitality directly and positively. However, the discrepancy component (difference between standards and performance) – an indicant of maladaptive perfectionism, negatively predicts subjective vitality through self-compassion. In conclusion, self-compassion plays a mediating role in the relationship between perfectionism and subjective vitality. This suggests that given a conflict between standards and performance, paying attention to selfcompassion and increasing it has important implications for students.

    Keywords: perfectionism, subjective vitality, self-compassion
  • Ramin Habibi-Kaleybar*, Abolfazl Farid, Sadeg Sayadi Pages 143-157

    The aim of this applied correlational study was primarily to discover cluster the clusters of students based on their academic buoyancy and test anxiety and further to evaluate the academic performance of theseir clusters. The research was applied and its design was correlational. The statistical population of the present study was encompassed all second year undergraduate students of Azerbaijan Shahid Madani University in the academic year 2018-2019; of this population, in which 360 people learners were selected as a sample through cluster random samplingas a sample by cluster random sampling. The instruments used tools in the present study were included the Sarason’s test anxiety inventory, and the Martin and Marsh’s academic buoyancy scale. Hierarchical cluster analysis (Ward method) and independent t-test were used to analyze the data. Based on the findings, two clusters of students were identified, the first cluster included students who hadith moderate test anxiety and academic buoyancy and the second cluster includedcomprised students with low test anxiety and high academic vitality. The academic performance of the second cluster students was significantly better than that of the first cluster students. Achieving Clustering students based on their test anxiety clusters and students' academic buoyancy makes it possible to examine the teaching and learning process with a group-based approach. In this wayThus, groups of students who have less test anxiety and higher academic buoyancy have better academic performance.

    Keywords: academic buoyancy, academic performance, cluster analysis, Test anxiety
  • Raha Normohammadi, Omid Shokri*, Ali Khodaie Pages 158-180

    This study examined the mediating role of cognitive appraisal processes on the relationship between goal orientations and achievement emotions among male and female university students. 340 university students (170 male and 170 female) answered the Achievement Goal Questionnaire-Revised, the Stress Appraisal Measure-Revised and the Achievement Emotions QuestionnaireRevised. Multi-group structural equation modeling was used to assess the mediating effects of cognitive appraisal processes on the relationship between goal orientations and achievement emotions among male and female university students. The results indicated that for the total sample and for male and female university students, the partially mediated model of positive and negative cognitive appraisals in the relationship between goal orientations and achievement emotions had good fit to data. The results of the group specificity of structural relations showed that the relationship between goal orientations, cognitive appraisals and achievement emotions were equal for both groups. Furthermore, all of the regression weights in the hypothesized model were statistically significant. The results of present study show that part of the common variance between the conceptual circles of goal orientations and positive and negative achievement emotions can be explained through cognitive appraisal processes.

    Keywords: goal orientations, cognitive appraisal processes, achievement emotions, moderated mediation analysis
  • Marzieh Ashrafi, Nourola Mohamadi, Nezam Ghasemi* Pages 181-200

    The purpose of this study was to investigate the efficacy of Quality of Life Therapy (QOLT) on psychological capital, and self-forgiveness in mothers having children with locomotor disability. This study was performed using an experimental study with pretest-posttest and follow-up (one month) with control group. The statistical population included all mothers having handicapped children with locomotor disability, of whom 20 mothers were selected through purposeful sampling from one of the exceptional schools in Shiraz in the academic year 2018-2019. Having been selected through purposeful sampling, the mothers were randomly divided into a control (10) and a test group (10). The intervention involved ten ninety-minute sessions of group teaching to improve the quality of life in the test group , while the control group was placed on the waiting list and did not receive any training until the end of the course. The participants went through two stages of post-test and follow-ups. The research instruments included two questionnaires: Psychological Capital Questionnaire (PCQ); and Self-forgiveness Questionnaire. The collected data were analyzed through one-variable and multivariable covariance tests using SPSS software, version 24. The results showed that quality of life therapy had a significant effect on psychological capital and on hope and optimism components in both post-test and follow-up stages and there was no significant effect on resiliency and selfefficacy. The findings further suggested that this training program had a significant effect on the self-efficacy of mothers of locomotor disabled children; however, this effect on self-efficacy was not found stable within the one-month follow-up study. Therefore, it can be argued that training positive psychology and cognitive psychology approaches by building positive constructs such as hope and optimism and increasing self-forgiveness can be useful in enhancing the quality of life for families having physically challenged children.

    Keywords: loco motor disability, mothers, psychological capital, quality of lifetherapy, self-forgiveness
  • Mohamad Forouhar, Reza Hoveida*, Abdalrasool Jamshidian, Maryam Ghanenia Pages 201-222

    The purpose of this study was to investigate the influence of psychological capital on individual development among employees of the National Petrochemical Company, taking learning agility as a mediator. The statistical population of the study encompassed all employees in Tehran petrochemical company (N=500), of which 217 individuals were randomly selected to respond to three questionnaires: a) learning agility of Gravett and Caldwell, b) psychological capital of Luthans et. al., and c) individual development of Dachner. Structural equation modeling was used to analyze the obtained data. The findings suggested that psychological capital directly affects individual development and learning agility, with learning agility playing a mediating role between psychological capital and individual development. Regarding the capability of management and development of psychological capital, the findings of this research can provide useful practical implications for the development of human resources specialists in organizations.

    Keywords: psychological capital, learning agility, individual development
  • Ahmad Keykha, Gholamreza ZakerSalehi* Pages 223-248

    The aim of this study was to dissect the components of culture in the field of academic education and learning. Academic culture is a fluid, multidimensional concept, the understanding of which requires a holistic approach. This qualitative research was developed using the meta-analysis technique in general, and Sandeloski and Barroso’ 7- step strategy in particular. The findings were extracted and categorized through content analysis technique. A total of 156 basic themes were extracted and then classified into 29 categories of second level organizing themes. In the next step, the 29 categories of second level organizing themes were combined into seven categories: 1) Symbolic components (values, customs, symbols); 2) Identification (giving identity to the university, giving identity to the academic community,academic socialization); 3) Existentialism (multidimensionality of academic culture, norms, plurality of academic culture, regularity, cultural reproduction); 4) Academy (system of teaching and learning, quality of education, autonomy and scientific freedom, coexistence with scientific ethics, academic governance); 5) Scientific-epistemology (scientific norms, development of science, innovation and value creation); 6) structure (structure of academic culture, interaction of subcultures, adaptation to environmental complexity); and 7) proactivity (participation of members, directing the work of members, extramural interactions, academic relations, sharing members' knowledge, academic trust, professional growth). Eventually, the network themes were extracted and drawn. Through the process of this exploratory study, it was found that academic culture relies on seven stable pillars. Although the authors' emphasis on each pillar is not equal, any cultural policy must simultaneously take all of these elements into account.

    Keywords: academic culture, content analysis, higher education, meta-synthesis, university
  • Soleyman Zolfagharnasab*, Ali Delavar, Norali Farokhi, Ehsan Jamali Pages 249-276

    The assessment process for the admission of qualified candidates applying for doctoral programs in Iran has always been a challenging issue, leading to debates among academic communities about the psychometric properties of the admission criteria. Using the generalizability theory as the framework, this study investigated the reliability-like coefficients of the secondary data measures and the criteria related to the Ph.D. admission program at 37 departments admitting Electrical Power Engineering candidates at the Ph.D. level in different state universities in 2018. Data were analyzed using mGENOVA software with onefacet 𝑝 • × 𝑖 °design. The results suggested that due to the high difficulty of items, omitted responses, and using scoring formula, four Subject Test Batteries (STB) and two General Test Batteries (GTB) did not have adequate generalizability and dependability coefficients. Two interview scores, which included different measures, showed better coefficients. However, little predictive value was found for the candidates’ undergraduate grade-point average (UGPA) and graduate grade-point average (GGPA) due to their restricted range. Indeed, broadly defining the underlying construct and including multiple measures in the assessment design for doctoral programs leads to more error components in the results. Therefore, it is not possible to determine an exclusive reliability index for the predictive measures involved in the test. However, high-stakes educational decisions for the classification of applicants may be accomplished with fewer false predictions by adjusting test difficulty, using partial scoring schemes without correction for guessing, specifying the underlying construct more thoroughly, and increasing the levels of the facets.

    Keywords: generalizability theory, reliability, PhD admission, cut score, false positive error, and false negative error
  • Hojjat Dehghanzadeh, Hashem Fardanesh*, Javad Hatami, Ebrahim Talaee Pages 277-295

    The aim of this study was to determine the effectiveness of gamification in enhancing the academic engagement of Tabriz University students. This was an experimental study with pretest-posttest design involving two experimental groups and a control group. The statistical population of the present study comprised all bachelor students of educational sciences at Tabriz University in the academic year of 1397-98. Of this population, 60 participants were randomly selected and assigned to experimental (1, 2) and control groups. The data collection instrument was the Academic Engagement Questionnaire whose validity and reliability have already been confirmed. The collected data were analyzed using the analysis of covariance. The results showed that the gamification-based E-learning environment is more effective than both the none gamified E-learning environment and the conventional method in learning English as a second language in enhancing the learners’ academic engagement. Based on the results, it is necessary to use gamification in higher education levels to increase the students’ learning and engagement.

    Keywords: academic engagement, English language teaching, e-learning, gamification
  • Mahbobe Alborzi*, Fariba Khoshbakht, Zahra Rasekh Pages 296-312

    Intellectual games play a key role in developing children's thinking, problem solving, decision making and cognition. Using a causal-comparative approach, the present study aimed to investigate the effect of chess on decision making process and academic achievement in mathematics taking into account the moderating role of gender in this respect. The participants were 100 (50 females and 50 males) primary school students in Shiraz selected through purposive sampling. The students completed the deliberative and intuitive decision-making scale (Wolff), whose reliability and validity were determined using Cronbach's alpha and exploratory factor analysis with varimax rotation. The participants further answered a researcher-made math test, the reliability and validity of which were examined through test-retest and content validity. Multivariate analysis of variance, two-way analysis of variance and repeated measures analysis of variance were performed to analyze the obtained data. No significant difference was found in the results between the decision-making processes of chess players and non-chess players and gender was not found a determining factor in this respect. Notwithstanding, The results showed that there was no significant difference between chess player and non-chess player students, both girls and boys, in the decision-making process, chess player students had higher meaningful average in math score than non-chess player students and dominant decision-making process among chess player students was deliberative process. Therefore, due to the findings of the present study, it is necessary for educational planners and parents to pay attention to the use of chess to create decision-making skills and also to help academic math achievement in students and their children.

    Keywords: chess game, decision-making, elementary school students, academic achievement, mathematics
  • Sama Sadat*, Shahram Vahedi, Eskandar Fathiazar, Rahim Badri Gargari Pages 313-343

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of schoolbased model of positive education training on the levels of primary student’s psychological and social well-being. This was a semiexperimental study with pretest-posttest and control group design. Participants in the study were two classes of 59 male primary school students in Tehran (zone 1) who were selected through multi-stage cluster sampling and were randomly assigned to the experimental (N=28) and control (N=31) groups. The experimental group received positive education training for 12 sessions of 40 minutes. The students in both groups responded to psychological and social well-being questionnaires, before and after the training. The results of the multivariate covariance analysis performed on the participants’ posttest scores showed higher scores for the scores of psychological and social well-being of the experimental group were higher than those of the control group. Therefore, it can be argued that positive education training had positive and significant effect on the students’ psychological and social well-being.

    Keywords: primary students, psychological well-being, school-basedmodel of positive education training, social well-being