فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 12 (تابستان 1399)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 12 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد مرتضایی، سلمان انجم روز*، محمدرضا محمدی مقدم صفحات 7-27

    شهرستان قلعه گنج در جنوب استان کرمان، در مرز استان سیستان وبلوچستان و هرمزگان قرار دارد. نخستین فصل بررسی و شناسایی این شهرستان در سال 1395 ه‍.ش. صورت پذیرفت و درپی آن، 66 محوطه و اثر که دربر گیرنده بازه های زمانی پارینه سنگی تا سده اخیر هستند، شناسایی شد؛ در پژوهش حاضر تلاش بر این است که محوطه های دوران مس وسنگ و عصر مفرغ به صورت جداگانه از لحاظ گاهنگاری و پراکندگی استقراری و پیوندهای فرهنگی با مناطق همجوار مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند. وجود شواهد گاهنگاری مطلق از این دوران در نزدیک ترین مناطق همجوار، برخلاف دوره های پیشین و سپسین، کمک شایانی به این تحلیل ها می نماید. در پژوهش حاضر، نخست، مجموع سطحی محوطه های دوران مس وسنگ و عصر مفرغ با توجه به روش تطبیقی و مقایسه ای مورد گاهنگاری قرار گرفته و همچنین پیوندهای فرهنگی آن ها با نواحی مجاور مشخص شده است. براساس گاهنگاری مقایسه ای انجام شده، محوطه های مس وسنگ به ترتیب معرف دوره های فرهنگی یحیی Va محوطوط آباد I و علی آباد در جنوب شرق ایران هستند. مطالعه سفال های سطحی به دست آمده از کلیه محوطه های عصر مفرغ نشانگر پیوندهای فرهنگی این منطقه با کناره های شرقی جازموریان (تپه بمپور)، حوضه هلیل رود (تپه کنارصندل جنوبی) و دره صوغان (تپه یحیی) است. اجزا و ساختار نمایان و مشهود محوطه های عصر مفرغ به اشکال متفاوت معماری سنگ چین در نواحی کوهستانی برخلاف تپه های واقع در دشت، مبنای مناسبی را با توجه به داده های سطحی در پیشنهاد کارکردهایی مانند: گورستان، فضاهای مسکونی و احتمالا ساختارهای مرتبط با مدیریت آب و کشاورزی برای این محوطه ها فراهم می نماید. محدوده زمانی پیشنهادی برای محوطه های این دوره با توجه به شیوه گاهنگاری مقایسه ای، اواخر هزاره چهارم تا نیمه نخست هزاره دوم قبل ازمیلاد است. محوطه های یادشده به صورت پیوسته از کوهپایه های جنوبی جازموریان تا ارتفاعات شمالی خلیج فارس گسترش می یابند که با توجه به نحوه پراکندگی شان و تعیین موقعیت راهبردی مکان قرارگیری آن ها به عنوان حدمیانی و پیونددهنده ناحیه بمپور با پس کرانه های خلیج فارس، فرضیه نقش تنگه ها و رودهای فصلی به عنوان گذرگاه و پل های ارتباطی بین دو ناحیه یادشده مطرح می شود. نتایج تحقیق حاضر، بیانگر نقش واسطه ای ناحیه مورد بررسی در پیوند فرهنگی بین نواحی شرقی جازموریان و حوضه هلیل رود در دوران مس وسنگ و عصر مفرغ است.

    کلیدواژگان: جازموریان، قلعه گنج، چاه دادخدا، مس و سنگ و عصرمفرغ جنوب شرق ایران
  • محمدحسین عزیزی خرانقی*، سپیده جمشیدی یگانه، ماساشی آبه، افشین اکبری صفحات 29-48

    درطول هزاره چهارم قبل ازمیلاد در مناطق وسیعی از خاورمیانه ظروف مشابهی تولید و استفاده شده که در ایران تحت عنوان کاسه لبه واریخته شناخته می شود. کمیت حیرت آور و شباهت در ظاهر و فن ساخت این نوع کاسه در محدوده وسیع جغرافیایی، سبب اهمیت این ظرف سفالی در مطالعات باستان شناسی گردیده است. تاکنون پژوهش های مختلفی درباره تاریخ گذاری، کارکرد و دلیل گستردگی حوزه پراکنش این گونه سفالی، صورت پذیرفته است؛ هرچند کاسه لبه واریخته در محوطه های بسیاری در محدوده غرب، جنوب، جنوب شرق و فلات مرکزی ایران شناسایی و معرفی شده و منطقه شرق ایران خارج از حوزه پراکنش این داده فرهنگی درنظر گرفته می شود، اما به دست آمدن کاسه های لبه واریخته از کاوش های محوطه کله کوب نشان داد که این فرهنگ سفالی در مناطقی وسیع تری از آن چه تاکنون متصور بوده ایم؛ گسترش یافته است. کله کوب محوطه ای است در شرق ایران، استان خراسان جنوبی و شهرستان سرایان و طی کاوش هایی که در سال 1397 ه‍.ش. در این محوطه صورت گرفت، در دو کارگاه لایه نگاری حجم زیادی از کاسه لبه واریخته به همراه دیگر گونه های سفالی مربوط به هزاره چهارم قبل ازمیلاد که در جنوب غرب ایران شناخته شده هستند، در دوره دوم این محوطه که با عنوان کله کوبII معرفی می شود، به دست آمد. این محوطه تاکنون شرقی ترین محوطه در فلات ایران است که کاسه لبه واریخته در مجموعه یافته های آن دیده شده است. باتوجه به اهمیت محوطه کله کوب در شناخت حوزه پراکنش این گونه سفالی، در این مقاله سعی بر آن است تا در ابتدا به طبقه بندی و گونه شناسی آن پرداخته شود، سپس با مقایسه گونه های مختلف سفالی این محوطه با مناطق دیگر، درک بهتری از ارتباطات بین منطقه ای و چگونگی پراکنش آن در شرق ایران به دست آورد. در مجموعه یافته های این محوطه، تعداد قابل توجهی کاسه لبه واریخته، سینی بانشی و تعداد محدودی از دیگر سبک های سفالی شاخص هزاره چهارم قبل ازمیلاد همچون ظروف دسته دماغی و ظروف لوله دار به دست آمده است. کاسه لبه واریخته حدود 15% از سفال های لایه های مربوط به این دوره را تشکیل می دهد و دیگر سفال های شاخص این دوره کمیت ناچیزی را به خود اختصاص داده اند. ازنظر فن ساخت و سبک کاسه های به دست آمده از این محوطه کاملا مشابه نمونه های جنوب غرب ایران هستند.

    کلیدواژگان: شرق ایران، کله کوبII، کاسه لبه واریخته، سازمان تولید سفال، هزاره چهارم قبل ازمیلاد، افق فرهنگی شوشII
  • سیروان محمدی قصریان* صفحات 49-59

    گودین تپه کنگاور، یکی از شاخص ترین محوطه های هزاره چهارم قبل ازمیلاد غرب ایران به حساب می آید. در اواسط این هزاره، سفال های خوش ساخت و منقوشی تحت عنوان «سفال منقوش گونه گودین VI» در توالی تپه ظاهر می گردد که هیچ گونه قرابتی را با سفال های زمخت و بدون نقش دوره VIIا(VII/VI3) ندارند و نوعی نوآوری سفالی در توالی شرق زاگرس مرکزی به حساب می آید. نمونه های کاملا مشابه این گونه سفالی در مناطق وسیعی از فلات مرکزی ایران در هزاره چهارم قبل ازمیلاد گزارش گردیده است. برخلاف کنگاور، در فلات مرکزی ایران این گونه سفالی از عمومیت و فراوانی ویژه ای برخوردار بوده و تداوم بی وقفه آن در سراسر دوران مس وسنگ برخلاف مناطق شرق زاگرس مرکزی، نشان دهنده خاستگاه اصلی آن در فلات مرکزی ایران است. هدف اصلی از نگارش این مقاله، تبیین جایگاه این گونه سفالی در توالی شرق زاگرس مرکزی و چگونگی نفوذ آن از مناطق فلات مرکزی ایران به مناطق شرق زاگرس مرکزی در غرب ایران است. بدین منظور، ابتدا اشاراتی به مطالعات هزاره چهارم قبل ازمیلاد شرق زاگرس مرکزی و معرفی این گونه سفالی خواهد شد؛ در ادامه با استفاده از منابع و داده های منتشر شده در ارتباط با محوطه های دارای سفال نوع گودین VI در مناطق شرق زاگرس مرکزی و مقایسه آن با نمونه های مشابه محوطه های فلات مرکزی ایران به دنبال پاسخ گویی به پرسش اصلی مقاله که، در چگونگی نفوذ این گونه سفالی در شرق زاگرس مرکزی است، خواهد بود. در پایان، نتیجه مطالعات نشان می دهد که مناطق شرق زاگرس مرکزی در هزاره چهارم قبل ازمیلاد به سطح کاملی از پیچیدگی های اجتماعی رسیده و با نواحی اطراف خود و به ویژه فلات مرکزی دارای بیشترین ارتباطات و برهم کنش های فرهنگی است. سفال موسوم به نوع «گودین VI» نیز نتیجه این برهم کنش ها و ارتباطات فرهنگی شرق زاگرس مرکزی با فلات مرکزی در هزاره 4 ق.م. است.

    کلیدواژگان: پیش از تاریخ زاگرس مرکزی، مس و سنگ جدید، سفال گودین VI، سفال سیلک III
  • یاسین صدقی*، ایرج بهشتی، اکبر عابدی، نصیر اسکندری، فرح انگیز صبوحی ثانی صفحات 61-73

    فرهنگ علی آباد، یکی از مهم ترین فرهنگ های مربوط به هزاره چهارم قبل ازمیلاد (مس وسنگ جدید) در جنوب شرق ایران است که پراکندگی سفالینه های آن را می توان در مناطقی همچون استان کرمان، استان سیستان وبلوچستان و غرب کشور پاکستان مشاهده کرد. در بررسی های باستان شناسی مربوط به فرهنگ مذکور، محوطه نارجوییه III شناسایی گردید که دارای سفال های شاخص این فرهنگ بوده است. در این پژوهش سعی شده با طرح پرسش هایی درخصوص چگونگی نحوه فرآوری خمیره، نوع خاک و شاموت مصرف شده، شرایط و حرارت پخت در کوره و هم چنین تاحدودی به منشا ساخت سفال های این منطقه(؟) پاسخ داده شود. در همین راستا به منظور مطالعه فنی (اطلاعاتی نظیر نوع خاک مورد استفاده و نحوه فرآوری آن، منشا و شیوه ساخت) این سفال ها از روش پتروگرافی مقاطع نازک در زیر میکروسکوپ پلاریزان استفاده گردید. براساس مطالعه کانی شناسی می توان سفال ها را ازنظر نوع پتروفابریک به دو دسته سیلتی (ریزبلور) و پورفیری (درشت بلور) تقسیم بندی کرد. تمام سفال ها ازنظر خصوصیات کانی شناسی از ویژگی های یکسانی پیروی می کنند که بیان کننده استفاده از یک نوع خاک یکسان است. دانه های خمیره افزوده شده را می توان به راحتی در اندازه های درشت شناسایی کرد، که این دانه ها به صورت دانه های کوارتز با لبه های تیز و زاویه دار، پلاژیوکلاز، دانه های میکا و خرده سنگ ها هستند. سفال ها ازنظر منشا ساخت دارای منشایی واحد بوده و با مقایسه با رخنمون زمین شناسی منطقه، احتمالا بومی و مربوط به همان منطقه کرمان هستند. دمای پخت سفال ها را براساس کانی های شناسایی شده کلسیت و مسکویت می توان تاحدودی تخمین زد که برای 5 قطعه باتوجه به حضور کلسیت پایین تر از 850 درجه سانتی گراد و در سفال هایی با دانه های مسکویت نارنجی متمایل به زرد تا 950 درجه سانتی گراد درنظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: باستان سنجی، پتروگرافی، فرهنگ علی آباد، نارجوئیه جیرفت، مس و سنگ جدید
  • محسن دانا* صفحات 75-98

    «فرهنگ عصر مفرغ خراسان بزرگ»، یکی از مهم ترین فرهنگ های آغازتاریخی بخشی از نیمه غربی آسیا است. این تمدن با مجموعه مواد فرهنگی مشابه و غنی شامل بقایای معماری با پلان از شاخص، سفال، مهرهای مسطح، مهرهای مشبک، مجسمه های سنگ صابونی، پیکرک های ترکیبی، زیورآلات ارزشمند زرین و سیمین و چندین شاخصه دیگر است. نخستین بار بقایای این مجموعه فرهنگی از محوطه های بسیار غنی در سرزمین های باختر  و مرو به دست آمد، به همین دلیل این سرزمین ها به عنوان منشا آن معرفی و این مجموعه فرهنگی به این نام معروف شد؛ این درحالی ست که برخی پژوهشگران منشا این فرهنگ را در خراسان ایران می دانستند. ولی به دلیل این که تا چندی پیش هیچ محوطه ای از این فرهنگ در خراسان شناسایی نشده بود، راه بر هرگونه بحث و نظر بسته بود. هدف نخست این پژوهش بررسی، مطالعه، جمع بندی و طبقه بندی آثار کشف شده از فرهنگ عصر مفرغ خراسان ایران است که در دو دهه اخیر منتشر شده اند. برآیند این هدف در کنار سایر یافته های این فرهنگ در پهنه گسترده غرب آسیا قرار خواهد گرفت تا جهان فرهنگ عصر مفرغ خراسان بزرگ در چشم انداز وسیع تر دیده شود. بر این اساس ضروری است که تک نگاری ها و اندک انتشارات محوطه های این منطقه به صورت یک جا و در قالب یک مجموعه گردآوری شده و به این ترتیب نگاهی دوباره به مباحث مربوط به این دوره افکنده شود. در این پژوهش اساس کار بر پژوهش کتابخانه ای استوار است. پرسش اصلی بدین شرح است که، با توجه به کاوش ها و کشف های دو دهه اخیر در خراسان ایران، چه تصویری از این فرهنگ در خراسان ایران نسبت به سایر مناطق دیگر این فرهنگ می توان ارایه داد. چنین فرض شده است که آثار به دست آمده از فرهنگ خراسان بزرگ در خراسان ایران باوجود کمبودهایی نسبت به مناطق دیگر، چون: جنوب ترکمنستان و شمال افغانستان، نشان از همگونی و یکپارچگی فرهنگی دارد. امروزه با وجود شناسایی و کاوش چند محوطه دارای این فرهنگ در ایران -به ویژه در جنوب خراسان- آنجا که امروزه «استان خراسان جنوبی» نامیده می شود، به نظر می رسد می توان داده های این فرهنگ را در یک چشم انداز گسترده منطقه ای قرار داد. در تصویر شکل گرفته، خراسان ایران هم سنگ باختر و مرو اهمیت می یابد که در کنار هرات شباهت فراوانی با چهار ربع خراسان بزرگ در دوران اسلامی دارد. این مهم می تواند نشانگر شکل گیری «مفهوم خراسان» به عنوان یک «مفهوم فرهنگی» از عصر مفرغ باشد.

    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، دوره مفرغ، مجموعه باستان شناختی باختر-مرو، فرهنگ خراسان بزرگ
  • آزیتا میرزایی* صفحات 99-119

    خراسان، علاوه بر اهمیت جغرافیای سیاسی، به عنوان کانون شکل گیری حکومت اشکانیان و سپس حضور مقتدر ساسانیان همراه با توسعه و حفظ قلمرو از تهاجمات اقوام شرقی، از اهمیت زیادی در دوران تاریخی برخوردار بوده است. بررسی های باستان شناختی در بخش میانی گذرگاه کپه داغ- آلاداغ در شمال خراسان منجر به شناسایی محوطه های گوناگونی از دو دوره اشکانی و ساسانی شد. در میان تپه ها و محوطه های بررسی شده، شانزده ساختار معماری در قالب «تپه قلعه» و «قلعه» شناسایی شدند. شناخت کارکرد و نقش اجتماعی این قلعه ها در بستر تاریخی خود می تواند بر طرف کننده برخی از ابهامات تاریخی باشند؛ در نتیجه در این مقاله با طرح پرسش هایی چون: معماری قلعه سازی در دوران اشکانی و ساسانی چگونه بوده است؟ چگونه می توان براساس ویژگی های معماری و یافته های فرهنگی، گاهنگاری نسبی برای قلعه ها ارایه داد؟ قلعه ها را براساس ویژگی های جغرافیایی و معماری به چند دسته می توان گروه بندی کرد؟ فرم و شکل قلعه ها تاثیری در نقش کارکردی آن ها داشته است؟ محدوده جغرافیایی مورد مطالعه در بستر تاریخی اشکانی و ساسانی از چه جایگاه سیاسی و اجتماعی در ساختار حکومتی برخوردار بوده است؟ سعی شده به این پرسش ها پاسخ داده شود. در این پژوهش ابتدا با روش های میدانی اطلاعات گردآوری و سپس با استفاده از روش استدلال عقلانی-قیاسی به پردازش و تحلیل اطلاعات پرداخته می شود. ݣݣمهم ترین نتایج این پژوهش تشخیص ویژگی ها، تفاوت ها و شباهت های معماری قلعه ها با یکدیگر و سپس مقایسه آن ها با دیگر نمونه های مشابه در داخل و خارج از مرزهای ایران بود که منجر به شناخت بیشتر درخصوص سبک های قلعه سازی و گروه بندی آن ها در این منطقه گردید. در این پژوهش، علاوه بر شناسایی قلعه ها و شناخت ویژگی های معماری آن ها، با بهره مندی از علوم میان رشته ای چون: سنجش از راه دور، مطالعات زیست بوم و چگونگی پراکنش قلعه ها از یکدیگر، پیشنهاداتی درخصوص نقش سیاسی-اجتماعی محدوده مورد مطالعه به عنوان آخرین سرحد دسترسی به فلات مرکزی ایران ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: شمال خراسان، گذرگاه کپه داغ- آلاداغ، تپه قلعه و قلعه، اشکانیان، ساسانیان
  • مرتضی خانی پور، حسینعلی کاوش*، رضا ناصری صفحات 121-135

    شهرستان بوانات از نظر فعالیت های معدن کاوی بسیار بااهمیت بوده، به طوری که امروزه بیشترین معادن فعال استان در این شهرستان قرار دارد؛ هرچند طی سالیان گذشته، مطالعات مختلفی ازسوی زمین شناسان درراستای معدن کاوی جدید و هم چنین نقش معادن در توسعه پایدار صورت گرفته، اما از نظر باستان شناسی و معدن کاوی کهن مغفول مانده؛ به طوری که تنها از سوی پژوهشگران معدودی به معرفی دو معدن آن پرداخته اند. بخش مزایجان و مرکزی شهرستان بوانات طی یک فصل در سال 1394 ه‍.ش. مورد بررسی باستان شناسی قرار گرفت که منتج به شناسایی 200 اثر از نوسنگی تا اسلامی متاخر گردید؛ در این میان، 4 معدن و 4 محوطه سرباره مورد شناسایی و بررسی قرار گرفت. از آنجا که بررسی شهرستان بوانات به طور کامل انجام نشده، مطمینا با بررسی کامل این شهرستان و تمرکز بر شناسایی معادن و محوطه های مرتبط با فلزکاری کهن، می توان آثار بیشتری را بازشناخت و نقش معدن کاوی کهن در شکل گیری استقرارها را در ادوار مختلف بررسی کرد. مطالعه ارتباط بین منابع معدنی و نحوه استخراج، استحصال، به کارگیری، تبادل و تجارت آن توسط مردمان باستان، امری اساسی و حیاتی در مطالعات باستان شناسی خواهد بود و بازشناسی فرآیند صنعت فلزکاری به روشن کردن ارتباط میان مراحل مختلف در این چرخه و درک بهتر تاثیرات اجتماعی-اقتصادی این صنعت در بستر تحولات فرهنگی و تاریخی منطقه بوانات منجر می شود. مقاله حاضر سعی دارد تا با استناد به نتایج بررسی روشمند میدانی باستان شناختی در بخش مزایجان، شواهد مرتبط با چرخه صنعت فلزکاری را باز شناسد که در این راستا پرسش هایی مربوط به این که، پیشینه صنعت فلزکاری و معدن کاوی در این منطقه به چه دوره ای باز می گردد؟ فلزات استخراج شده چیست؟ و چرخه استخراج و استحصال چگونه بوده؟ مطرح گردید، که به نظر می رسد عمده این معادن جهت استخراج فلز مس و آهن مورد بهره برداری قرار گرفته بودند؛ گرچه جهت تاریخ گذاری شواهد سطحی چندانی به دست نیامده، اما معدود یافته های سفالی سطحی، حاکی از تاریخ دوره اسلامی و احتمالا ساسانی است.

    کلیدواژگان: فارس، مزایجان، معدن کاوی و فلزکاری کهن، فناوری ذوب، کارگاه های استحصال فلز
  • عباس نامجو* صفحات 137-152

    دو استان خوزستان و ایلام به واسطه موقعیت جغرافیایی خود همواره درطول تاریخ موردتوجه تمامی حکومت های مستقر و حاکم در ایران بودند. این توجه منحصر به یک یا دو دولت نبود و این اقبال درطول تاریخ حتی پیش از تاریخ به واسطه موقعیت جغرافیایی مناسب و همجواری با بین النهرین ادامه داشت. در برخی از دوره ها بنا به دلایل سیاسی، مذهبی، قومی و... مقر قدرت در بخش خارج از جنوب غرب فلات ایران متمرکز بود. حکومت هایی چون هخامنشی و ساسانی از آنجمله هستند. دولت ساسانی با بیش از 4 قرن حکمرانی در گستره ای عظیم در آسیای غربی، همواره توجه ویژه ای به خاک پارس داشت. شهرهای معتبر این دوره چون استخر، گور و شاپور خوره در این حوزه جغرافیایی احداث شدند. شمار قابل توجه نقوش برجسته، بناهای معماری عام المنفعه، آتشکده ها (چهارتاقی ها)، گواه بر این جایگاه استثنایی سرزمین پارس است. اما با تمامی این دلایل، جنوب غرب، مشخصا خوزستان و ایلام، همچنان در کانون توجه دولتمردان ساسانی بود. در این پژوهش با استناد به متون و منابع مکتوب تاریخی، جغرافیایی و سفرنامه های (تالیف شده در فاصله قرن های سوم تا نهم ه‍.ق.) و بناهای چهارتاقی و آتشکده های متعدد و قابل توجه در این نواحی این اهمیت و توجه موردبررسی قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش، تاریخی و توصیفی است. با بررسی متون و مدارک باستان شناختی (چهارتاقی ها) و مطالعه در خط سیر ساخت چهارتاقی از جنوب به شمال در کرانه مرزی بین النهرین باستان، و اشاره غالب متون تاریخی به وجود آتشکده های متعدد در این نواحی، می توان به این نتیجه رسید که این بخش از خاک ایران اهمیتی برابر با پارس در حکومت ساسانی داشته، و این مناطق نیاز به بررسی و کاوش های بیشتر در حوزه دولت ساسانی دارد.

    کلیدواژگان: دوره ساسانی، بیشاپور، تزئینات معماری، گچبری
  • مرضیه عباس زاده، بیتا سودائی* صفحات 153-168

    روش مغناطیس سنجی به دلیل نداشتن اثرات مخرب محیطی یکی از بهترین روش ها در اکتشافات باستان شناسی به شمار می آید. قلعه اورارتویی بسطام با 80 هکتار مساحت یکی از سه قلعه بزرگ اورارتوها در شمال غرب ایران است که در 9 کیلومتری شهر قره ضیاءالدین در شمال استان آذربایجان غربی واقع شده است. هدف از انجام این پژوهش، شناخت بهتر این محوطه با استفاده از دانش نوین و شیوه های جدید بررسی در باستان شناسی بدون کوچک ترین دخالت در محوطه است. پرسش مطرح شده در این پژوهش درخصوص شناسایی معماری اورارتوها در بخش محوطه مسکونی و بخش شرقی قلعه است. این پژوهش با استفاده از روش مغناطیس سنجی به شناسایی ساختارهای زیرسطحی محوطه باستانی قلعه بسطام پرداخته است. به این منظور داده های مغناطیس سنجی در محدوده موردنظر برداشت شده و پس از تصحیحات لازم روی داده ها، نقشه های آنومالی مغناطیسی تهیه گردید. نقشه های حاصل از بررسی مغناطیس سنجی و داده های به دست آمده از گمانه های باستان شناسی نشان دهنده وجود ساختارهای معماری منظم و متراکم در بخش محله مسکونی است. فضاهای معماری درجهت شرقی-غربی و در امتداد هم گسترش یافته اند و از قطعات سنگ در ابعاد بزرگ و متوسط با ملات گل در ساخت آن ها استفاده شده است. ساختار معماری در بخش شرقی شامل بناهای تک واحدی است که احتمالا برای استفاده طبقات پایین جامعه بوده است. در جنوب قلعه بقایای لایه های خاکستر و کف سنگ فرش به دست آمده که نشان دهنده وجود لایه های استقراری اورارتویی است و در سمت غرب قلعه در امتداد رودخانه آغ چای بخشی از بقایای کانال آبرسانی دیده می شود که نشان دهنده استفاده ساکنان از این کانال جهت تامین آب قلعه است که از قطعات سنگ با ملات گل و آهک ساخته شده است.

    کلیدواژگان: باستان شناسی شمال غرب، هزاره اول قبل ازمیلاد، اورارتو، قلعه بسطام، مغناطیسی سنجی
  • مصیب امیری* صفحات 169-187

    استفاده از گچ به عنوان تزیینات در ساختمان ها عمری طولانی دارد. بررسی آثار بازمانده از دوره های تاریخی نشان می دهد که هنر گچبری از عصر اشکانیان روشمند و از اسلوب ویژه برخوردار شده است. این روش ها در عصر ساسانیان رو به تکامل نهاده و در دوران اسلامی با تغییراتی تداوم یافت. دانسته های ما از هنر تزیینات گچبری دوره ساسانی بیشتر براساس کاوش چند محوطه مهم این دوره ازجمله شهر تاریخی بیشاپور است. بیشاپور مرکز کوره شاپور یکی از کوره یا ایالت های پنج گانه پارس به حساب می آمد در زمان «شاپور اول» دومین شاهنشاه ساسانی تاسیس شد. در کاوش بیشاپور درکنار تابلو های موزاییک منحصربه فرد، گچبری و رنگ آمیزی روی گچ، به ویژه در بخش ارگ شاهی به دست آمده است. یافته های مهمی ازجمله آشکار شدن فضاهای معماری در جنوب ایوان موزاییک در بخشی موسوم به «ارگ شاهی» و یافته های سنگی ازقبیل: هاون، خونک، پیکره های سنگی از جنس سنگ مرمر و مهره های تزیینی، کوره شیشه گری و قطعات ظروف شیشه ای، سفال و فلز ازجمله آثاری هستند که در کاوش فصل نهم به دست آمده است. مهم ترین آثار معماری به دست آمده عبارتنداز: راهروهای ضلع جنوبی ایوان موزاییک، اتاق های همراه با طاقچه های گچبری که بعضا با رنگ قرمز از جنس گل اخرا نقاشی و تزیین شده اند و هم چنین در این اتاق ها اندود گچ دیوارها و اندود گچی کف فضاهای معماری نیز به دست آمده است. گچبری های به دست آمده بیشتر نوارهای موازی که بیشتر در حاشیه طاقچه ها و ورودی ها به کار می رفته را شامل می شود. تزیینات گچی ایوان موزاییک شامل: اندود گچ و رنگ آمیزی روی اندود و هم چنین آثار و بقایای گچبری است. حال، پرسش اصلی در این پژوهش با این نظر که این قطعات همگی متعلق به دوره ساسانی هستند، با چه روشی ساخته شده اند؟ در این مقاله روش یافته اندوزی داده ها به دو شیوه میدانی و کتابخانه ای صورت گرفته و کوشش شده است تا این یافته ها در بستر هنر گچبری دوره ساسانی شهر تاریخی بیشاپور معرفی و تجزیه و تحلیل شود.

    کلیدواژگان: دوره ساسانی، بیشاپور، تزئینات معماری، گچبری
  • عباسعلی احمدی* صفحات 189-208

    بنای امام زاده شاهزاده عبدالمومن در حبیب آباد، واقع در 18 کیلومتری شمال شرقی اصفهان قرار گرفته است. این بنا از مقابر ناشناخته ای است که به واسطه دوره زمانی ساخت، ویژگی های معماری و هنرهای تزیینی، از شایستگی توجه و تحقیق برخوردار است. در این بین آرایه های تزیینی بنا به ویژه تزیینات نقاشی دیواری باتوجه به مواردی همچون دوره زمانی، وجود کتیبه ساخت، چگونگی مضامین به کار رفته و شیوه ترسیم و خالقان هنری، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برهمین اساس در این مقاله ضمن گاهنگاری و مطالعه نقشه و ساختار شکلی بنا، تزیینات وابسته به بنا معرفی و تا حد امکان تحلیل محتوایی و تطبیقی شده است. جهت نیل بدین مقصود، پژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی برپایه رویکرد تطبیقی و برداشت میدانی نگارنده از بنا صورت گرفته است. چنان چه نتایج این پژوهش نشان می دهد، ساختمان امام زاده احتمالا در دوره ایلخانی ایجاد شده و در دوره شاه عباس دوم صفوی و ناصرالدین شاه قاجار تعمیرات، ساختمان سازی ها و تزییناتی در آن، صورت گرفته است. عمده فعالیت صورت گرفته در دوره های صفوی و قاجار، ایجاد تزییناتی همچون نقاشی دیواری، مقرنس کاری و کاربندی بوده که در میان آن، نقوش دیواری اهمیت و نمود بیشتری داشته است. این نقوش به شیوه های رنگ وروغن و آبرنگ ایجاد شده و از انواع گره های هندسی، نقوش قهوه خانه ای، گل و مرغ، گل و بوته و منظره سازی فرنگی تشکیل شده اند. مضامین نقوش و کتیبه های بنا در ارتباط مستقیم با اندیشه تشیع و مفهوم نمادین تعالی روح متوفی بوده است.

    کلیدواژگان: ایلخانی، صفوی، قاجار، بقعه عبدالمومن، نقاشی دیواری
  • محبوبه جلوداردزفولی، میترا شاطری* صفحات 209-224

    «تیر و کمان» ازجمله سلاح های دوره صفوی است که علاوه بر میادین نبرد، در مراسم درباری و شکار جایگاه ویژه ای داشته است. از این رو، شناسایی کمان های این دوره اهمیت غیرقابل انکاری دارد. تعداد اندک کمان های باقی مانده و اندک بودن منابع مرتبط، مطالعه آن ها را دشوار کرده است، اما می توان برای مطالعه کمان های صفوی از یکی از مهم ترین اسناد این دوره، یعنی نگاره ها کمک جست؛ چراکه نگاره های دوره صفوی علاوه بر ارزش های زیبایی شناسانه بسیار واقع گرایانه ترسیم می شدند. از این رو، نمود جنگ افزارهای گوناگون ازجمله «کمان» را در آن ها به خوبی می توان پیگیری کرد. علاوه بر معرفی، طبقه بندی انواع کمان و ادوات وابسته بدان، همچون کماندان و تیردان به عنوان یکی از کهن ترین و مهم ترین رزم ابزارها در دوره صفوی از عمده اهداف پژوهش حاضر است. در این راستا پاسخ گویی به پرسش هایی همچون: کمان و ادوات وابسته به آن در این دوره، چه انواعی داشته، چه ارتباطی میان شکل ظاهری و کارکرد آن ها وجود داشته است؟ و چه نقوش تزیینی بر کمان های این دوره به کار رفته است؟ در پژوهش حاضر مدنظر قرار گرفت. در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی و با گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای صورت گرفته است، به مقایسه، تحلیل و طبقه بندی کمان ها از خلال 70 نگاره و اثر ترسیم شده از آغاز تا پایان دوره صفوی، پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که حداقل چهار نوع کمان و شش نوع مختلف تیردان در مراسم مختلف دوره صفوی استفاده می شده است. از این میان کمان هایی که در مرکز فرورفته و گوشه هایی به سمت خارج داشتند، پرکاربردتر و کمان های ساده، کم کاربردتر بوده اند. در میان انواع نقوش حک شده بر کمان ها، کتیبه های نوشتاری رایج ترین نقش بر سطح کمان ها بوده اند که بیشتر درراستای تهییج روحیه و استعانت از نیروهای الهی به منظور غلبه بر دشمن به کار گرفته شده است. هم چنین نقش کمان یا ادوات وابسته بدان همچون زهگیر، نشان دهنده اهمیت این اشیاء در نشان دادن اقتدار دربار ایران در روابط خارجی و جایگاه آن به عنوان آرایه رسمی مردان درباری این دوره است.

    کلیدواژگان: کمان و ادوات، کماندان، ترکش دان، دوره صفوی، نگاره های صفوی
|
  • Mohammad Mortezaei, Salman Anjomrouz, Mohammadreza Mohammadi Moghadam Pages 7-27

    Qal’eh Ganj is situated on the south of Kerman province, on the border of Sistan & Baluchistan and Hormozgan provinces. The first season of archaeological survey of this area has been carried out in 2016. This survey resulted in discovery of 66 archaeological localities dating from Palaeolithic to Islamic periods. In the present article, we try to determine cultural connection of study area with surrounding regions and it is the reason that we can present a relative dating for the prehistoric sites (Chalcolithic and Bronze Age sites). Based on the comparative dating, chalcolithic sites encompass two periods of fifth and fourth millennium BC that introduce cultural periods of southeastern Iran, respectively, Yahya VA, Mahtoutabad I and Aliabad. The Study of surface data from Bronze Age sites indicate a cultural connection between southern Jazmurian to areas of Halilrud Basin (Konar Sandal south), Soghun valley (Tepe Yahya) and Eastern Jazmurian (Bampur Tepe) and include a time range from late fourth millennium to early second millennium BC. There were found various stone structures in Bronze Age sites which suggests different functions including graves, residential spaces and water management systems. Based on dispersal of the Bronze Age sites and their strategic location as a connection between Bampur area and Persian Gulf, It assumes that the seasonal rivers and straits have had a role in bridging the two mentioned areas. The results of this research introduce the study area as an intermediate area for cultural linking between the eastern regions of Jazmourian and Halilrud Basin at Bronze Age and Chalcolithic period.

    Keywords: Jazmurian Basin, Qaleh Ganj, Chalcolithic, Bronze Age, Southeastern Iran
  • Mohammad Hossein Azizi Kharanaghi, Sepideh Jamshidi Yeganeh, Masashi Abe, Afshin Akbari Pages 29-48

    During the fourth millennium BCE similar wares used to produce and use in the extended area in Near East which is so-called Beveled rim bowls. Its importance is for high quantity and similarity in production techniques. Different studies on dating, function, and the main reason for the spread of this pottery style have been done. Although beveled rim bowls were found in many sites in west, south, south-eastern, and central plateau, hereby new finding from Kale Kub seems that this pottery style was spread in the more extended area than what we expect. Kale Kub is located in the eastern part of Iran, Southern Khorasan, and Sarayan county. In 2018, two trenches were opened in order to identify the stratigraphy of the high amount of beveled rim bowls in addition to other pottery styles belong to fourth millennium BCE which are already known in southwestern Iran. The current study would be clarifying the importance of the Kale Kub site for identifying the dispersal zone of Beveled rim bowl pottery style by an endeavor firstly foe the classification and typology of the potteries and then a comparison between the pottery style in this site with other sites related to this period. Also, we attempt to trace the possible routes for this pottery style to the East and the interaction between east and west of Iran. Pottery collection from the excavation in Kale Kub includes a high amount of beveled rim bowls, Banesh tray, and some other pottery styles which are well-known from fourth millennium BCE such as nose handle and spouted wares. Beveled rim bowls are over 15 percent of the pottery collection and other styles have a few quantities in the collection. In term of production techniques and style, Kale Kub finds are similar to those from southwest of Iran.

    Keywords: Eastern Iran, Kaleh Kub II, Beveled Rim Bowls, Forth Millennium BCE
  • Sirvan Mohammadi Ghasrain Pages 49-59

    The 4th millennium BC is one of the most important periods of the history. During the 4th millennium BC, the first urban societies were established in southern Mesopotamia and south-western Iran. Even southern Mesopotamia and southwestern Iran are among central regions of urbanization, but adjacent areas, particularly Central Zagros in western Iran, have played the main role in this process. Godin Tepe is one of the most important archaeological sites during the 4th millennium BC in western Iran which has main role in the urbanization studies. The excavation of this site and Seh Gabi in Kangavar shaped the cultural sequence of Central Zagros until now.  Even this site has close cultural interaction with northern region such as Urmia basin during 5th millennium BC, but later in the 4th millennium BC, this interaction has changed from north to east and to the Central Plateau. The most significant characteristics of the interactions between Godin and the Central Plateau, is some fair painted buff pottery (Godin VI painted pottery) which is reported from the late chalcolithic period sites of the Central plateau (Sialk III6-7b). Regarding the existence  of this painted pottery throughout chalcolithic period ( not only late chalcolithic) in the Central plateau and the absence of this ware in preceding  period(Godin VII) in Godin sequence, it should be noted that the Godin VI painted buff ware is not local in Kangavar area. It has a foreign provenance that should be looked after in Central Plateau. Our methodology in this paper is comparison of this fine painted buff pottery from Godin VI period with the previous coarse ware of Godin VII, and with same ware of late chalcolithic period sites of the Central plateau.  We do not believe in immigration hypothesis about this intrusive ware in Godin sequence. Obviously future studies will be needed.

    Keywords: Prehistory of Central Zagros, Late Chalcolithic, Godin VI Pottery, Sialk III Pottery
  • Yassin Sedghi, Iraj Beheshti, Akbar Abedi, Nasir Eskandari, Farahangiz Sabuhi Sani Pages 61-73

    The site of Narjuiyeh III is located on the eastern natural mounds of the Narjuiyeh village, from the west overlooking Halil River. Scattering of the fourth millennium BC, especially typical Aliabad type are visible on these mounds. Traces of illegal excavation are also available as pits and holes all over the site. Aliabad ceramics are pottery dating back to the fourth millennium BC (Chalcolithic) in the southeast of the Iranian plateau, first excavated and reported by Caldwell from Aliabad in Bardsir of Kerman, and then have been found and reported from fourth millennium layers of Tell Iblis (Iblis IV) which eventually became known as Aliabad Culture (Caldwell, 1967). Ali-Abad culture potteries (Chalcolithic age) dates back to the 4th millennium BC in southeast of Iran which the distribution of its potteries include the regions of Kerman, Balouchistan and Pakistan. Aliabad pottery in the south-east of the Iranian plateau is one of the most important and prominent pottery types in the Chalcolithic period (Eskandari and Mollasalehi, 2017), which for more detail understanding about this culture in addition to archaeological studies, requires scientific archaeometric analysis and methods; therefore, the aim of the present study is to investigate, study and further understand the fourth millennium BC pottery of Aliabad culture from Jiroft’s Narjuiyeh III site and understanding the expansion of this culture by using structural and technical studies of pottery of this period. At the same time, it has been attempted to use the method of mineralogy (petrography) to get information about how to process the paste, clay type and used temper, conditions, heating and temperature of baking in the furnace, as well as the understanding of the origin of pottery of this area. Archaeological studies show that Aliabad culture in the southeast of the Iranian plateau was the dominant culture of the region in the fourth millennium BC. In this study, it has been attempted to obtain mineralogical information regarding pottery (Aliabad pottery) using library and thin section petrography studies. The polarized binocular microscope JamesSwift made in the United Kingdom at the Petrographic Laboratory of the Institute for Restoration and Conservation was used for microscopic study of the studied pottery.

    Keywords: Archaeometry, Petrography, Aliabad Culture, Narjuiyeh in Jiroft, Southeast of Iran
  • Mohsen Dana Pages 75-98

    The Bronze Age Greater Khorasan culture is one of the most important protohistoric cultures of the Western Asia. This culture is characterized with its architectural remains with a pre-designed plan, stamp seals, compartment seals, chlorite statues, combined figurines, precious jewelry of gold and silver and so on. For the first time, the remains of this cultural complex were obtained from the sites in the Bacteria and Margiana. For this reason, these lands were introduced as its origin and this cultural complex became known with this name. However, some researchers place the origin of this culture in Khorasan, Iran. However, due to the fact that until recently no site of this culture had been identified in Khorasan, it remains arguable. The primary purpose of this study is to study, summarize and classify the works on this culture in the Iranian Khorasan that have been published in the last two decades. The results of this study, along with other findings of this culture, will be taken in the wider area of West Asia until the cultural world of the Bronze Age of Greater Khorasan Culture became more widespread in the future. On this basis, it is necessary that the monographs and the small number of publications in this area be collected together and in the form of a collection and in this way, a new look will be taken at the issues related to this period. This research is based on the research of solid libraries. It has been assumed that the works obtained from the Bronze Age of Greater Khorasan Culture in Iranian Khorasan, have some deficiencies compared to other regions, such as: the south of Turkmenistan and the north of Afghanistan.

    Keywords: Greater Khorasan, Bronze Age, Bacteria, Margiana Archaeological Collection, Greater Khorasan Culture
  • Azita Mirzaei Pages 99-119

    Greater Khorasan, which is now divided into six countries, in addition to its geopolitical importance, have great historical importance due to the formation of the Parthian State and then the powerful presence of the Sassanid Empire along with the expansion of territory and protection of borders against the invasion of the Eastern nations. Despite these reasons, there is little information on past events in the area in the historical and archaeological sources. Iranian Khorasan occupies a large part of the northeast and east of the country. Archaeological survey in the middle part of the Kopeh Dagh-Ala Dagh corridor in northern Khorasan has identified various sites from the Parthian and Sassanid eras. Among the identified ancient sites, sixteen architectural structures were identified in the form of a fort. Recognizing the differences and similarities between the architecture of the forts with each other and then comparing them with other similar examples inside and outside the borders of Iran, led to a better understanding of the fort-building styles and their grouping in this region. In this research, in addition to identifying forts and recognizing their architectural features, using remote sensing, ecological studies and the type distribution of forts from each other. This article emphasizes the socio-political role of the study area as the last border access to the central plateau of Iran.

    Keywords: Northern Khorasan, Kopeh Dagh-Ala Dagh Corridor, Tappe-Ghaleh & Forts Parthian, Sassanid
  • Morteza Kkanipour, Hosseinali Kavosh, Reza Naseri Pages 121-135

    Bavanat county, in Fars province, is very important in terms of mining activities, most of the active mines of Fars region are located in this county. Although various studies have been done by geologists in recent years in order to develop new mines as well as the role of mines in sustainable development, but in terms of archeology and ancient mining has been neglected, the only exception is the work of Emami and Bamshad in introducing only two mines. In 2015, an archaeological survey was conducted on Mazayjan and Markazi district which resulted in the identification of 200 sites from Neolithic to late Islamic period, in which 4 mines and 4 slag sites were identified. Since the survey of Bavanat county has not been fully done, more sites can be recognized by a comprehensive survey in this county by focusing on the identification of mines and sites related to ancient metalworking. The role of the ancient mining in the formation of settlements during different periods can also be investigated. The study of the relationship between natural resources and how they are extracted, used, exchanged and traded by ancient peoples will be fundamental and vital in archaeological studies. Recognizing the process of the metalworking industry will lead to clarification of the relationship between different stages in this cycle and a better understanding of the socio-economic effects of this industry in the context of cultural and historical developments in the Bavanat region. The current study tries to identify the evidence related to the cycle of metalworking industry by focusing on the results of the archaeological fieldworks in the Mazayjan district. What are the extracted metals and how was the extraction cycle? It seems that most of these mines were used to extract copper and iron metals. In this regard, the questions are about the background of the metalworking and mining industry in this area, what kinds of metal were extracted in this area, and how was the cycle of extraction and smelting process in the region, that appears the most of the mines have been exploited for copper and iron ore. Although little surface evidence has been found to date, a few pottery finds indicate the history of the Islamic and possibly Sassanid period.

    Keywords: Fars, Mazayjan, Mining, Ancient Metallurgy, Smelting Technolog
  • Abbas Namjoo Pages 137-152

    Khozestan and Ilam, the two geographically important provinces have always been under consideration by all reigning powers of all history in Iran. The attention was not limited to one or two governments and the fortune was with them even written history due to the suitable geographical situation and the shared borders with Mesopotamia. Because of political, religious, ethnic, etc. reasons, the power epicenter stayed out of the southwestern part of Iran’s plateau in the time of Sassanid and Achaemenian for example. Sassanid, over four centuries of power in a vast area in west of Asia, had an especial interest toward the Persian territory. Significant cities of the time, such as Estakhr, Goor and Shaporkhoreh were established in this very region. The extra ordinary number of reliefs, common wealth buildings and fire temples (Chartaqi/ groin vaulted buildings) existing in the area is a witness to Persia’s distinct status. In this paper, based on historical and geographical documents and writings (inscribed between the 3rd to 9th centuries), groin vaulted buildings (Chartaqi) and many fire temples of this area, the mentioned attention has been taken under study. The research method is historical descriptive and through studying the literature and archeological documents (groin vaulted fire temples) and the study on the progress of groin vault buildings from south to north approaching the ancient Mesopotamian borders, and the references in most of historical documents to numerous fire temples of the area, it can be concluded that this piece of land had the equal value of the whole country to Sassanid and this field needs more excavation as far as the Sassanid are concerned.

    Keywords: Sassanid, Groin Vaults, Fire Temples, Khozestan, Ilam, Peshtkooh in Lorestan
  • Marzieh Abbaszadeh, Bita Sodaei Pages 153-168

    today, the non-destructive geophysical methods such as Magnetometry used to detect the archaeological discoveries without harmful environmental effects that only use natural properties of the subsurface material. The 80 hectares Urartian Bastam Castle is one of three large castles in Urartu in northwestern Iran. Therefore, determining the actual boundaries of the castle can determine its location in the east of the empire. This study aims to better understand Urartian sites using new knowledge and new methods of studying archeology without the slightest interference with the site. Using magnetic methods, the study identified the subsurface structures of the ancient site of Qala-e- Bastam. For this purpose, magnetic data in a rectangular square grid were regularly collected in the desired range and after the necessary corrections of the data, topography and map of magnetic anomalies were prepared. The results show that there are regular and high-density architectural structures in the residential area. Architectural spaces have expanded in a West-East direction and along each other, and large and medium stone pieces with mud mortar have been used in the construction of architectural spaces. On the south side of the lower part of the castle, the remains of ash layers as well as the sidewalk floor can be seen, which indicates the existence of settlement layers in this area of the castle. On the western side of the castle and along the Aghchai River, part of the remnants of the water canal can be seen. This indicates that the people who occupied the castle, used the Aghchai River to provide their water needs. The castle was built by constructing a water canal made of stone and mortar.

    Keywords: Urartu, Bastam Castle, Magnetics Method, Residential Area
  • Mosayeb Amiri Pages 169-187

    Using stucco as decoration in buildings has a long precedent. Scrutinizing the surviving edifice from historical periods shows that the art of plastering has been methodical and has a special style since the Parthian era. These methods evolved in the Sassanid era and continued with nuance in the Islamic era. Our knowledge of the art of stucco decoration of the Sassanid period is mostly based on the excavation of several important sites of this period, including the historic city of Bishapur. Bishapur is the center of the Shapur-province which was considered to be one of the cities or the state of five states of Persia and it was established during the reign of Shapur I, the second Sassanid emperor. Manifold artworks have been found in Bishapour’s excavation such as unique mosaic paintings as well as plastering and painting on plaster, especially in the part of the royal citadel. Many of these findings which are some important artifacts and features, exploring in the ninth season of excavation such as the revelation of architectural spaces in the south of the mosaic porch in the part called “Royal Citadel” and stone objects such as mortars, Xunak: stone table, stone statues made of marble and decorative beads, glass kilns and pieces of glassware, pottery and metal. The most important architectural works revealed in the excavation are the corridors on the south side of the mosaic porch, rooms with plaster works’ niches, while some of them are painted and decorated with red ocher clay, plaster of the walls, and plaster of the floor of architectural spaces have been found in these rooms as well. The plaster artworks are mostly included the parallel strips that are used at the edges of niches and entrances. Gypsum mosaic porch decorations include plaster coating and painting on the plaster, as well as plaster works and remains. Considering that all these pieces belong to the Sassanid period, the main question in this research is: How were they made? The method of data collection has been done in two ways, fieldwork and by researching in the library in this article. Besides, the tendency in this research was to introduce and analyze these findings in the context of the plaster art of the Sassanid period in this historical city.

    Keywords: Sassanid Period, Bishapur, Architectur Decorations, Stucco
  • Abassali Ahmadi Pages 189-208

    The Imamzadeh of Shahzadeh Abd al-Momen is located in Habibabad, 18 km northeast of Isfahan. This unknown tomb deserves attention because of its construction period, architectural features, and decorative arts. Decorative arrays, especially wall paintings, are of special importance, according to the time period, the existence of inscription, themes, the method of drawing, and the creators of art. In this article, considering chronology, plan and structure of the building, the decorations are presented, and as much as possible, content, and aesthetic analysis are discussed. The present study benefits from a descriptive-analytical method and a comparative approach, in addition to the field interpretations of the building. As the results of this study show, the Imamzadeh building was probably built during the Ilkhanid period. During the reign of Shah Abbas II Safavid and Nasser al-Din Shah Qajar, repairs, constructions, and decorations were conducted in it. The main activities carried out in the Safavid and Qajar periods were the creation of decorations such as murals, moqarnas, and karbandi, among which the murals are significant. These designs are based on oil painting, and watercolor techniques and consist of a variety of geometric knots, Coffee-house (Qahvehkhaneh) motifs, flowers and brids, bush and flowers, and the Western views. The themes of the motifs and inscriptions of the building have been directly related to Shiite thought and the symbolic concept of the exaltation of the deceased soul.

    Keywords: Ilkhanid, Safavid, Qajar, Tomb of Abd al-Momen, Wall Paintings
  • Mahboubeh Jelodar Dezfouli, Mitra Shateri Pages 209-224

    Arrows and arches are among the weapons of the Safavid period that, in addition to battlefields, have a special place in courtier and hunting ceremonies .Therefore, it is undeniably important to identify the arches of this period. A small number of remained arches and the scarcity of relevant resources have made them difficult to study, but to study Safavid arches, one of the most important documents of this period namely Miniatures ,can be used; Because Safavid period Miniatures  were portrayed in a very realistic way in addition to aesthetic values. As a result of the war, various sites, including the arch, can be followed well. In addition to the introduction; classifying all kinds of bows and related tools, such as bow case and quiver, as one of the oldest and most important tools in the Safavid period is one of the main goals of this study. What are the types of answers to questions such as the arch and related tools in this course? What is the connection between their appearance and their function? And what decorative designs have been applied to the bows of this period? In this research, which has been done by the descriptive-analytical method and by collecting data as a library, comparison, analysis, and classification of arches are performed through 70 figures and the effect was drawn from the beginning to the end of the Safavid period. The results showed that at least four types of arches and six different types of quivers were used in different Safavid periods. Among them are the arches that were sunk in the center and had corners to the outside; more widely used and simple arches have been less useful. Among the types of motifs engraved on arches, commonly written inscriptions have played the most important role on the surface of arches, mostly in order to stimulate morale and the use of divine forces to defeat the enemy. Also, the role of bow or instrument related to it, such as archery ring, shows the importance of these objects in showing the authority of the Iranian court in foreign relations and its position as the official array of court men of this period.

    Keywords: Bow, Bow Case, Quiver, Safavid Period, Safavid Miniatures