فهرست مطالب

پژوهش در ادبیات کودک و نوجوان - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1399)

مجله پژوهش در ادبیات کودک و نوجوان
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1399)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرمحمد اردشیرزاده صفحات 1-16

    سروده های قیصر امین پور درباره کودکان و نوجوانان ساده و روان است، اما باوجود این ویژگی شاعر تمامی عناصر سازنده شعر همچون موسیقی، تخیل و تصویر را در شعر کودک به کار می گیرد. بنابراین سهل و ممتنع از ویژگی های بارز اشعار کودک قیصر محسوب می شود. وی در همه اشعارش از وزن عروضی به عنوان موسیقی بیرونی استفاده می کند. در شعر کودک و نوجوان هم موسیقی بیش از هر چیز دیگر ارزش دارد و شاعر از عنصر خیال به عنوان نقشی سازنده و گیرا در ساختار شعر استفاده می کند.
     در این جستار موسیقی اشعار سروده شده امین پور برای کودکان و نوجوانان مورد بررسی و طبقه بندی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر ابتدا انواع موسیقی همراه با شواهدی از سروده های شاعر سپس صورخیال موجود در شعر کودک قیصر ذکر شده است. البته بسامد کاربرد تشخیص در شعر کودک قیصر بی تردید بیشتر از هر یک از صورخیال است. هدف از این پژوهش بررسی موسیقی و صورخیال اشعار سروده شده قیصر برای کودکان و نوجوانان است تا مشخص شود که ایشان تا چه اندازه در این حوزه نوآوری داشته و با آفرینش تصویرهای خیالی جدید در ساختار شعر کودک تاثیرگذار بوده است.
    نیز شاهد شکل گیری بسیاری از سروده ها در قالب داستانی هستیم.

    کلیدواژگان: قیصر امین پور، شعر کودک، موسیقی، صورخیال
  • سمیه سلامی راد صفحات 17-30

    شعر کودک و نوجوان در کنار دیگر گونه های ادبیات کودک و نوجوان آثار متعدد و ویژه ای در کارنامه خود دارد. نقد و بررسی آثار شعری شاعران مطرح این حوزه می تواند، ابزاری مناسب در جهت پیشرفت شعر کودک و ارتقاء سطح ادبی و هنری آثار باشد. غلامرضا بکتاش شاعر پیشکسوت  جوان که به گفته مصطفی رحماندوست، گوی سبقت را در شعر کودک و نوجوان از دیگران ربوده  از سال 1370 سرودن را برای کودکان و نوجوانان آغاز کرده است و تا اکنون به طور جدی در این حوزه فعالیت می کند. کمیت و کیفیت آثار منتشر شده و فعالیت های فرهنگی او در پیوند با کودک و نوجوان او را به یکی از مطرح ترین و جدید ترین شاعران این حوزه تبدیل کرده است. در این پژوهش کوشش شده است پس از معرفی و بیان ویژگی های عناصر شعری در شعر کودک و نوجوان موارد یاد شده را در کلام شاعرانه غلامرضا بکتاش به ویژه در مجموعه شعر «رو نویسی از بهار» نشان داده و چگونگی کاربرد عناصری مانند موسیقی، تخیل، زبان و عاطفه را مورد بررسی قرار دهم.

    کلیدواژگان: غلامرضا بکتاش، رونویسی از بهار، عناصر شعری، موسیقی، تصویر، زبان، عاطفه
  • مهدخت پورخالقی چترودی، محمدجواد مهدوی، فهیمه میرافکن صفحات 31-40

    داستان های اجتماعی در دهه شصت از پربسامدترین ساختار داستانی در حوزه کودک و نوجوان بوده است. «داستان های واقع گرای اجتماعی» و «داستان های آرمان گرای اجتماعی» به بیان مشکلات و مسایل اجتماعی و آرمان های ایران آن سال ها می پردازند. «داستان های واقع گرای اجتماعی» 181 مورد (54/59 درصد) از کل داستان های بررسی شده را به خود اختصاص داده اند. مهم ترین موضوعات داستان های واقع گرا عبارتند از: «روابط خانوادگی» با 93 مورد، «مسایل فرهنگی - اقتصادی» با 46 مورد و «انقلاب اسلامی و جنگ» با 42 مورد. «داستان های آرمان گرای اجتماعی» 123 مورد (46/40 درصد) از کل داستان های بررسی شده را به خود اختصاص داده اند. مهم ترین موضوعات این داستان ها عبارتند از: «مبارزه با ظلم» با 86 مورد و «اتحاد و همدلی» با 37 مورد. بررسی ها نشان داد که نویسندگان داستان های اجتماعی دهه 60 به گروه سنی «ج» با 94 مورد (92/30 درصد) بیشتر و به گروه سنی «الف» با 14 مورد (60/4 درصد) کمتر اقبال نشان داده اند. گروه سنی «ج-د» با 69 مورد (69/22 درصد)، گروه سنی «ب-ج» با 56 مورد (54/18 درصد)، گروه سنی «الف-ب» با 39 مورد (82/12 درصد) و گروه سنی «ب» با 32 مورد (52/10 درصد) دیگر گروه های سنی پرکاربرد این داستان ها هستند.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک، داستان های اجتماعی، دهه 60، آرمان گرایی، واقع گرایی
  • سمانه ناجی ابراهیمی یزد، مریم صالحی نیا صفحات 41-59

    کتاب های فراوانی از گذشته تا به امروز برای کودکان و نوجوانان نوشته شده است. بیشتر نویسندگان این آثار مردان بوده‏اند، اما در سال های اخیر زنان هم کار نوشتن برای کودکان را آغاز کرده اند. از آنجا که زنان و مردان از لحاظ فیزیولوژیکی تمایز دارند، امروزه مطالعات سبک‏شناسی به این نتیجه رسیده است که نوشتار زنان با نوشتار مردان نیز متفاوت است. از اصلی ترین انواع کتاب های داستانی که مورد پسند کودکان و نوجوانان است، داستان های اقتباسی از کتاب های بزرگ‏سالان خصوصا شاهنامه است. آتوسا صالحی و اسدالله شعبانی ازجمله نویسندگان کتاب های کودک و نوجوان هستند که داستان های شاهنامه را برای این گروه سنی اقتباس کرده اند. در این پژوهش با توجه به فزونی داستان های اقتباسی از شاهنامه، دو اثر اقتباس شده از داستان فرود فردوسی، از دو نویسنده، با جنسیت متفاوت انتخاب شده است تا بتوان تاثیر جنسیت نویسنده را بر اثر به نمایش گذاشت. روش این تحقیق توصیفی -تحلیلی است. محقق بر آن است تا با بررسی مقایسه ای در نوع شخصیت پردازی در دو اثر منتخب، شباهت ها و تفاوت های حاصل از تاثیر جنسیت را نشان دهد. درنهایت نتیجه حاصل نشان از این تاثیر جنسیت داشت به ‏طوری که جنسیت زنانه آتوسا صالحی باعث شده که داستان رنگ و بویی زنانه بگیرد و بالعکس همین داستان زمانی که از زبان نویسنده مرد روایت می شود کاملا فضایی مردانه به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: جنسیت، شخصیت پردازی، آتوسا صالحی، اسدالله شعبانی
  • تکتم دشته صبح، معصومه صادقی* صفحات 61-76

    از گذشته های دور ارایه مفاهیم دینی کاری مهم بوده است. همیشه اندیشمندان و بزرگان سعی در آموزش مفاهیم دینی داشته اند. عاشورا بزرگ ترین واقعه دینی اسلام شیعی است و آموزش این واقعه دینی هم از این قاعده مستثنی نیست. یکی از رسانه هایی که امروزه کار آموزش و اطلاع رسانی به کودکان را به عهده گرفته و به خاطر ویژگی هایی که دارد موفق تر از کتاب و دیگر رسانه ها بوده، تلویزیون و به ویژه انیمیشن است. در این تحقیق با توجه به محبوبیتی که انیمیشن در میان کودکان دارد، به بررسی و تحلیل محتوا در زمینه امر به معروف و نهی از منکر در انیمیشن های منتخب پرداخته ایم. نتایج بررسی نشان داده که انیمیشن های منتخب تا حدودی توانسته امر به معروف و نهی از منکر را نمایش دهند.

    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، ادبیات دینی، عاشورا، رسانه، انیمیشن
  • مصطفی علیزاده*، حسین صابری ورزنه صفحات 77-88

    در سراسر جهان و از جمله در ایران داستان های ژانر وحشت همواره جزو پرفروش ترین کتاب های حوزه ادبیات کودک و نوجوان بوده و با اقبال بسیار زیاد مخاطبان نوجوان مواجه هستند. منتقدان و نظریه پردازان در مواجهه با این مساله به دو گروه تقسیم شده اند؛ به عقیده گروهی از منتقدان داستان های ترسناک آثار نامطلوبی برای مخاطبان ادبیات کودک و نوجوان دارند و در مقابل منتقدان و صاحب نظرانی نیز بر این باورند که اقبال به این آثار در میان نوجوانان مرتبط با ویژگی های دوره نوجوانی است. بررسی نسبت میان ژانر وحشت و نوجوانی دلایل جذابیت داستان های وحشت نزد نوجوانان و همچنین کارکردهای داستان های این گونه ادبی در مخاطبان نوجوان موضوع این پژوهش قرارگرفته است. دریافته ایم که نه تنها ارتباط وثیقی بین آثار ادبی ترسناک و نیازهای دوره نوجوانی وجود دارد، بلکه اساسا این داستان ها کارکردهای روان شناختی قابل توجهی در مخاطبان نوجوان خود دارند. این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: ژانر وحشت، رمان نوجوان، دوره نوجوانی، روا نشناسی رشد، داستان، گوتیک
  • زری قهرمانی ارسی، کوروش عاکف صفحات 89-100

    هدف از پژوهش حاضر بررسی کردن استراتژی هایی با مترجمان فارسی برای کودکان و نوجوانان است که پرداختن به موارد خاص فرهنگی را انتخاب کرده اند. بعلاوه این مطالعه عوامل فرهنگی را که منجر به استفاده از استراتژی های خاص در انتقال موارد فرهنگی از فرهنگ یک زبان به زبان دیگر می شود را مورد بررسی قرار داده است. قسمت های تجزیه و تحلیل شده از کتاب داستان های خوب شب برای دختران جسور است که النا فاویلی و فرانچسکا کاوالو در سال 2016 نوشته اند و ترجمه سه کتاب را مترجمان معاصر مورد بررسی قرار دادند. این پژوهش توصیفی تطبیقی براساس مشخصه های ترجمه ادبیات کودک و نوجوان و اجزا انطباقی بافت فرهنگی انجام شده که کلینگ برگ (1986) آن را ارایه کرده است. توجه اصلی این پژوهش پرداختن به مشکلاتی است که در فرآیند ترجمه موارد فرهنگی به وجود می آید که البته کلینگ برگ آن را طبقه بندی کرده است: موارد واژگانی در جملات متن مقصد که متفاوت با متن مبدا به نظر می رسد. نتایج حاکی از آن است که با در نظر گرفتن استراتژی های کلینگ برگ مترجمان می توانند از آن ها برای پالایش متن هایی استفاده کنند که در موارد ارتباط فرهنگی متقابل در فرهنگ خواننده مقصد (کودکان فارسی زبان) مورد قبول نیست و بیشتر تبادل فرهنگی متقابل در دو کتاب داستان از سه کتاب ترجمه شده است. براساس نتایج به دست آمده (تعداد تکرارها و درصدها) محقق به این نتیجه رسیده است که بازنویسی، جایگزینی و حذف پراستفاده ترین استراتژی ها توسط مترجمان بوده است. در آخر این نتیجه به دست آمده است که هر سه مترجم کتاب مذکور باید به عملکرد ارتباط فرهنگی متقابل توجه خاص داشته باشند و همچنین باید به هر دو زبان و هر دو فرهنگ آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند انتقال کامل در زمینه فرهنگی خود را به دست آورند تا موضوعات بین المللی آن ها فرصت را برای کودک و نوجوان در یادگیری چیزهای جدید درباره فرهنگ جدید فراهم کند.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، موارد خاص فرهنگی، بازنویسی، جایگزینی، حذف
|
  • AmirMohammad Ardeshirzadeh Pages 1-16

    Qeysar Aminpour’s poets in children topics not only are simple and fluent, but also are full of poetry elements such as music, imagination and images. So, one of the most specific properties of them is being easy to abstrain. He used prosody rhythm as an exterior music of his poets.Music is the most important element of children poems and imaginary plays a significant role in structure of Qeysar’s poems.In this study, the music of Qeysar’s poems for children has been analyzed and classified.Firstly, we mentioned and introduced different types of music by presenting some examples of Qeysar’s poems, then the imagery techniques used in poets have been studied.It has been found that among all imagery techniques, the application of personification has the most frequency.By this research, it has been tried to discover how much innovate and influential Qeysar was in children poems’ structure by creating new imaginary pictures. Also, we can see the formation of many poems of Qeysar in the form of story.

    Keywords: Children poem. Imagery techniques, music, Qeysar Aminpour
  • Somayeh Salami Rad Pages 17-30

    Poems published for children’s literature, along with other genres of children’s literature, have seen a proliferation of prominent works in this field. The critique and review of the poetic works of prominent poets in this field can be a useful tool for the development of children's poetry and the promotion of the literary and artistic level of the works. Gholamreza Bektash, a young experienced poet who, according to Mostafa Rahmandoust, has become the spearhead of children’s  literature' poetry since 1991, has embarked upon composing poems for children’s  literature and is particularly active in this field. The quantity and quality of his published works and cultural activities in connection with children’s  literature have made him one of the eminent and latest poets in this field. In this research, after introducing and discussing the characteristics of poetic elements in poems published for children and adolescent, an attempt has been made to explore the aforementioned elements in the poetic words of Gholamreza Bektash, especially the book "Transcription of Spring " and the way elements such as music, imagination, language and emotion have been utilized.

    Keywords: Gholamreza Bektash, transcription of spring, poetic elements, music, image, language, emotion
  • Mahdokht Purkhaleghi, Mohammad Javad Mahdavi, Fahimeh Mirafkan Pages 31-40

    Social stories in 1980s have been the most frequent story structure in the field of children’s  literature.’’ Social realistic stories’’ and ‘’ social idealistic stories’’ reflect the social difficulties and ideals of Iran during 1980s. The ‘’social realistic stories’’ have scored 181 items (59. 54%) from the whole reviewed stories. The most important subjects of realistic stories include:’’ family relationships with 93, ‘’ economic-cultural issues’’ with 46and ‘’ war and Islamic revolution’’ with 42 ones ‘’. ‘’ The social idealistic stories’’ have devoted 123 items (40.46%) of the whole reviewed stories. These stories mainly consider subjects such as:’’ standing against cruelty’’ with 86 and ‘’unity and sympathy’’ with 37 ones. Studies indicated that writers of the social stories of the 1980s. Studies indicate that the writers of social stories in 1980s mostly considered the age group of 9 to 11 as much as 94 items (30.92%) and the least group was the age group of 4 to 6 with 14 items (4.60%). The age group of 9 to 11 a 12-17 with 69 items (22.69%), the age group of 7-8 an 9 to 11 with 56 items (18.54%), the age group of 4 to 6 and 7-8 with 39 items (12.82%) and the age group of 7-8 with 32 items (10.52) were have been counted as the most common groups of these stories.

    Keywords: children literature, social stories, 1980s, idealism, realism
  • Samaneh Naji Ebrahimi Yazd, Maryam Salehinia Pages 41-59

    So far, many books have been written for children’s  literature. Most of the writers of these stories have been male, but female writers have also begun writing stories in this field within recent years. Since men and women are physiologically different, the stylistic studies have concluded that the men and female use different way of writing. The stories adapted from Adults’ books particularly The Epics of Kings (Shahnameh) that children’s  literature are so pleased with it. Atusa Salehi and Asadollah Shabani are among the writers of children’s  literature who first adapted the stories of The Epics of Kings for these two age groups. In this research, two works adapted from the story of Forud from Ferdowsi have been chosen from one male and one female writers in order to present the effect of the   writer’s gender on the adapted work. This research is based on a descriptive-analytical method. The present research aims to contrastively scrutinize the characterization in the two selected works and display the similarities and differences caused by the effect of gender. Finally, it is concluded that gender affects adaptation. The gender of Atusa Salehi has given a famine ambiance to the story, while the male adaptor has given masculine ambiance to the whole story.

    Keywords: gender, characterization, Atusa Salehi, Asadollah Shabani
  • Toktam Dashteh Sobh, Masoumeh Sadeghi Pages 61-76

    From long ago, the religious intellectuals have heeded to teach religious concepts. Ashura is the greatest religious event if Shia Islam and teaching this religious event have been remarkably emphasized. T.V and specially animation has been the most important media responsible for informing and teaching children for the sake of its specifications. Notably, it has been more successful than books and other media. As animation is popular among children, the current research aims to analyze the content of enjoying what is good and forbidding what is evil in chosen animations. The results have indicated that the chosen animations have shown enjoying what is good and forbidding what is evil to some extent.

    Keywords: enjoying what is good, forbidding what is evil, religious literature, Ashura, medium, animation
  • Mostafa Alizadeh, Hossein Saberi Varzaneh Pages 77-88

    Stories based on the genre of horror have always been the best seller ones in the field of children’s and adolescents’’ literature worldwide as well as Iran. Adolescent readers have extraordinarily been keen on them. The critics and theorists have been divided into two groups toward this issue. Some critics believe that stories based on the genre of horrors bring about harmful effects on child and adolescent readers. On the contrary, some other critics think that these works are the best sellers among adolescents because of the characteristics of adolescence. The present research scrutinizes the relation between the genre of horror, the reasons of horror stories among adolescents and the functions of the stories of this literal type among adolescent readers. The findings of this study indicate that there is a meaningful relationship between the horror literal works and the needs of adolescence. Moreover, these types of stories convey remarkable psychological functions among adolescent readers. This research has been done based on descriptive-analytical approach.

    Keywords: the genre of horror, adolescent novel, adolescence, psychology of growth, story, Gothic
  • Zari Ghahremani Arasi, Kourosh Akef Pages 89-100

     The purpose of present study was exploring the strategies with Persian translators of children’s literature have adopted in dealing with culture specific items. Moreover, this study investigated the cultural factors which have led to applying specific strategies in transferring cultural items from one language culture to another. The parts being analyzed were extracted from a book entitled to Good Night Stories for Rebel Girls which is written in 2016 by Elena Favilli and Francesca Cavallo and its three translated books by three contemporary translators. The comparative descriptive study was done based on characteristics of children’s literature translation and cultural context adaptation components which are proposed by Klingberg (1986).  The main attention was paid on the problems which happen in the process of translating of culture items categorized by Klingberg: lexical items within the sentences of the target text that sounded different in the text with source text. The result showed that by regarding to Klingberg’s strategies, translators can use these strategies to purify the text some of which are not accepted in terms of cross cultural communication in the target reader culture (i.e. Persian children); and most cross cultural exchanges were translated in two stories out of the three.  Based on obtained results (frequencies and percentages) the researcher concluded that rewording, substitution, and deletion were known to be the most frequently used strategies by translators. At last, it was concluded that three translators of the mentioned book should attend to cross cultural communication activity and they must acquaint themselves with two cultures and two languages to achieve their meanings in their own cultural background and because of international subjects they should provide the child with opportunity to get new things about new cultures.

    Keywords: Children’s Literature, Culture Specific Items, Rewording, Substitution, Deletion