فهرست مطالب

نشریه صنایع الکترونیک
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حمیدرضا موسوی، مهدی افتخاری*، بهنام قوامی صفحات 5-16

    اخیرا تعداد زیادی الگوریتم بر پایه ی ماشین یادگیری سریع برای آموزش دادن ساختار های شبکه های عصبی عمیق معرفی شده اند .اتوانکدر مبتنی بر ماشین یادگیری سریع یکی از این الگوریتم هاست که برای ایجاد ساختار چندلایه و تعیین پارامترهای هر لایه از مدل معرفی شده است. در الگوریتم آموزش اتوانکدر مبتنی بر یادگیری سریع، وزنها در لایه اول به صورت تصادفی مقدار دهی می شوند که باعث ایجاد خطای بازسازی می شود. فرایند تکراری استفاده از این اتوانکدر ها منجر به پخش خطا درساختار عمیق شده و منجر به کاهش کارایی کل مدل خواهد شد. در این مقاله یک اتوانکدرچندلایه برای تعیین پارامترهای یک شبکه عصبی عمیق ارایه شده است. همچنین یک الگوریتم نوین برای آموزش این مدل معرفی می شود که از پخش خطا جلوگیری می کند. به منظور افزایش کارایی مدل به جای مقداردهی تصادفی پارامترهای اولین از یک اتوانکدر تکرار شونده بهره می بریم که در یک فرایند تکراری پارامترهای اولین لایه را به بهترین حالت تعیین می کند. برای طبقه بندی داده ها به کمک ویژگی های استخراج شده، از یک ماشین یادگیری سریع تک لایه استفاده شده است. آزمایش ها برای طبقه بندی داده ها نشان می دهد که روش پیشنهادی میانگین دقت روی همه ی مجموعه داده ها را به ترتیب به میزان 4%، 26%، 17% و 31% نسبت به روش های موجود بهبود داده است. برای نشان دادن کارایی اتوانکدر چندلایه از این مدل برای بازسازی تصاویر استفاده شده است و نتایج دیداری نشان دهنده ی کارایی بهتر روش پیشنهادی در بازسازی تصاویر می باشد.

    کلیدواژگان: ماشین یادگیری سریع، طبقه‌بندی، اتوانکدر، بازسازی تصاویر
  • مهدیه قزوینی*، امیر حسنی سعدی، ندا مقیم صفحات 17-32

    فرصت ارسال و پنجره رقابت دو پارامتر تاثیرگذار در دسترسی به رسانه، در شبکه های مبتنی بر IEEE 802.11e و تعیین کننده نحوه ی دسترسی به کانال و همچنین مدت زمان استفاده ی از کانال هستند. در این شبکه ها، هر ایستگاه بی سیم با تنظیم مقدار پنجره رقابت خود، احتمال دسترسی خود به رسانه ی بی سیم را مشخص می کند. و پس از پیروزی در رقابت با توجه به مدت زمان فرصت ارسال خود مجاز است تا بسته های داده خود را بدون رقابت دوباره، انتقال دهد. در شبکه های چندگامی به دلیل فاصله ی زیاد مابین گره مبدا و گره مقصد از گره های میانی برای رله کردن داده ها استفاده می شود. بنابراین گره های میانی، در محدوده ارسال و دریافت خود تعداد گره های بیشتری را به عنوان گره های همسایه مشاهده می کنند که این امر سبب می شود شدت ترافیک و نرخ برخورد بالاتری را نسبت به سایر گره ها تجربه کنند. در این مقاله بر اساس طول صف، نرخ ورود داده و میزان تاخیر دسترسی به رسانه، روشی برای تنظیم پویای فرصت ارسال و پنجره رقابت ارایه شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان می دهد که روش پیشنهادی سبب بهبود دسترسی به کانال، کاهش میزان بسته های ازدست رفته و تاخیر انتها به انتها می شود.

    کلیدواژگان: شبکه‌های محلی بی‌سیم چندگامی، IEEE802، 11e، کنترل دسترسی به رسانه، فرصت ارسال، پنجره رقابت
  • احمد عفیفی*، سعید علیخانی، اباذر خرمی صفحات 33-42
    در سامانه موقعیت‌یابی لورن بهبودیافته با اضافه کردن پالس نهم به زنجیره‌‌ سیگنال ارسالی، می‌توان ضمن حفظ عملکرد اصلی، پیام‌های مختلفی را از طریق مدولاسیون مکان این پالس ارسال نمود. گیرنده سامانه باید بتواند مکان پالس نهم را با خطای کمتر از secµ1 به‌منظور به دست آوردن پیام تخمین بزند. برای این کار در گیرنده از روش‌های استخراج عبور از صفر پالس‌های هشتم و نهم زنجیره‌ استفاده می‌شود. در این مقاله الگوریتمی به‌منظور بهبود عملکرد گیرنده کانال داده لورن جهت دریافت پیام‌ها در کانال نویزی AWGN ارایه ‌شده است. در این الگوریتم به‌جای استفاده از دو پالس، از کل نه پالس GRI برای تخمین مکان پالس نهم استفاده می‌شود و با استفاده از روش مقایسه و بیشترین تکرار از هشت تاخیر به‌دست‌آمده، مکان پالس نهم به دست می‌آید. نتایج حاصل از شبیه‌سازی‌ها نشان می‌دهند با استفاده از این الگوریتم، به‌خصوص در سیگنال به نویزهای پایین‌، امکان دریافت صحیح پیام‌ها با احتمال خطای بیت کمتری نسبت به روش‌های رایج HCPR وجود دارد. به‌طور نمونه، نرخ احتمال خطای بیت در الگوریتم پیشنهادی در SNR حدود dB0 کمتر از 10 درصد است که از روش HCPR کمتر می‌باشد.
    کلیدواژگان: کانال داده لورن، مدولاسیون مکان پالس، سامانه eLoran، کدگذار Reed Solomon
  • علی جوادی‌فر، محمدحسین مدنی*، سجاد پورسجادی صفحات 43-52

    در محیط هایی که استفاده از نیروی انسانی یا وسایل نقلیه دشوار است، شبکه های مبتنی بر گره های پروازی و فاقد زیرساخت، از نظر زمان و هزینه ی راه اندازی، انتخابی کارآمد هستند. برای رسیدن به نتایج معتبر در بررسی عملکرد شبکه های اقتضایی پروازی، به پروتکل ها و مدل های دقیقی نیاز است. در این مقاله، برای مدل کردن حرکت سه بعدی گره های پروازی، از مدل حرکتی حافظه دار گاوس-مارکوف استفاده می شود؛ اثر دو متغیر اصلی این مدل، یکی پارامتر تنظیم کننده، آلفا، که بیانگر مقدار حافظه ی موجود در هنگام به روزرسانی متغیرها بوده و دیگری گام های زمانی که بیانگر نرخ به روزرسانی متغیرها است، بر روی الگوی حرکتی گره ها بررسی و متعاقب آن عملکرد شبکه ارزیابی می شود. همچنین دو پروتکل مسیریابی OLSR و AODV که به ترتیب از دو رویکرد مبتنی بر جدول و مبتنی بر تقاضا هستند، در نظر گرفته می شوند. نتایج نشان می دهد که با افزایش و تصادفی شدن الگوی حرکتی گره ها، کیفیت عملکرد هر دو نوع پروتکل از نظر هر دو معیار متوسط تاخیر و نسبت بسته های دریافتی افت می کند. برای مقادیر کوچک آلفا (α< 0.6) و با به روزرسانی متناوب متغیرها، متوسط تاخیر تقریبا ثابت می ماند؛ همچنین برای کلیه ی مقادیر ، نسبت بسته های دریافتی با افزایش سرعت (از 5 به 30 متر بر ثانیه) کاهش می یابد. از طرفی با افزایش تعداد گره های پروازی، عملکرد پروتکل مبتنی بر تقاضا از نظر این معیار بهبود می یابد؛ اما با توجه به افزایش حجم پیام های کنترلی در شبکه، این بهبود عملکرد در چگالی بالاتر (15 گره) برای پروتکل OLSR مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: مدل سه‌بعدی گاوس-مارکوف، AODV، OLSR، FANETs
  • رضا صداقتی*، مهرداد محمودیان صفحات 53-64
    ژیروسکوپ های ارتعاشی کوریولیسی، یکی از انواع مدرن ترین ژیروسکوپ های موجود است که با بیشترین تفاوت در طراحی جرم آزمون مرتعش و تعلیق الاستیک، جایگزین ژیروسکوپ های معمول شده است. با توجه به ویژگیهای مهمی که در تکنولوژی های تحریک خازنی نسبت به تحریک پیزو الکتریک در تعیین نوع ارتعاش سنسورها دیده می شود، اصول عملکرد و فرمول بندی آنها کاملا تغییر می کند که نیازمند تحلیل دوبعدی و المان محدود، برای ارزیابی عملکرد بهینه آنها خواهد بود. به دلیل اینکه معمولا محیط سنسورها به طور مداوم در حال ارتعاش هستند، در این مقاله یک فرمول بندی کلی ارایه می شود تا بتواند به طور کامل تاثیر پارمترهای موثر بر فرکانس مودهای کاری مختلف را تشریح کند. ایده اصلی ژیروسکوپ های ارتعاشی با جایگزینی چرخش مداوم روتور با ساختار ارتعاشی و استفاده از اثر کوریولیس است که باعث می شود حرکت ثانویه جرم حساس منطبق با سرعت زاویه ای خارجی تولید شود. در این مقاله آنالیز حساسیت ژیروسکوپ های ارتعاشی نیم کروی مورد بحث قرار می گیرد و تغییرات مکان الکترودها، ولتاژ حس شده در اطراف فرکانس رزونانس و جنس پیک آف و فورسرها نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت نتایج فرکانس رزونانس شبیه سازی شده با نتایج تیوری مقایسه و اعتبار سنجی می شوند.
    کلیدواژگان: آنالیز علمکرد، ژیروسکوپ ارتعاشی، کوریولیس
  • مجید عباسی*، مرتضی محمدی، محمدرضا علیزاده پهلوانی صفحات 65-78

    در این مقاله به طراحی و ساخت یک مبدل چند خروجی ایزوله پرداخته شده است. ولتاژهای مختلف افزایش یافته و نیز کاهش یافته از یک ولتاژ DC ورودی به همراه قابلیت ایزولاسیون از ویژگیهای این مبدل می باشد. با بهره گیری از نحوه عملکرد مبدل های SIMO و ترکیب آن با ساختار فلای بک، ساختار جدیدی معرفی گردیده که می تواند ضمن ایزوله نمودن ورودی از خروجی ها، ولتاژهای همزمان مثبت، منفی و نیز افزایش یافته (بوست) و کاهش یافته (باک) ایجاد نماید. روابط ریاضی حاکم بر عملکرد این مبدل استخراج و با استفاده از روش فلوگراف سیگنال مدل گردیده است. نتایج حاصل از ساخت یک نمونه آزمایشگاهی مبدل مورد نظر و مقایسه آن با نتایج مدل ارایه شده و نتایج شبیه سازی، نشان دهنده عملکرد مناسب مبدل معرفی شده در ایجاد دو ولتاژ ایزوله بوست 15V± دو ولتاژ ایزوله باک 5V± از یک منبع 12V به همراه پایداری عملکردی مناسب در تغییرات شدید بار می باشد.

    کلیدواژگان: مبدل فلای بک، مبدل SIMO، فلوگراف سیگنال، سوئیچینگ
  • محمدعلی علیرضاپوری*، احمدرضا ولی صفحات 79-88
    سیستم‌های کنترل حرکت مبتنی بر هیدروموتورها، دارای دینامیکی غیرخطی و متغیر با زمان هستند که کنترل دقیق آنها را دچار چالش می‌نماید. در این مقاله بر مبنای شبکه عصبی موجک بازگشتی، کنترل‌کننده‌ای تطبیقی برای کنترل سیستم الکتروسروهیدرلیک دو عملگره ارایه می‌گردد. به دلیل نیاز به پهنای باند و گشتاور بالا از دو عملگر هیدرولیکی دوار برای کنترل حرکت بار استفاده شده است. کنترل‌کننده پیشنهادی نیازی به مدل دقیق دینامیکی سیستم ندارد و به همین جهت برای کنترل سیستم غیرخطی الکتروسرووهیدرولیک مناسب است. شبکه عصبی به کار گرفته‌شده در فرآیند آموزش علاوه بر شناسایی دینامیک سیستم، پیش‌بینی خروجی سیستم در یک نمونه بعدی را نیز فرامی‌گیرد و بدین ترتیب طرح پیشنهادی علاوه بر خاصیت تطبیقی از الگوی پیش‌بین نیز بهره می‌برد. جهت آموزش شبکه عصبی از الگوریتم بهینه‌سازی اجتماع ذرات انعطاف پذیر استفاده‌شده است. کنترل‌کننده ارایه‌شده برای سیستم الکتروسروهیدرولیک با توجه به عدم استفاده از مدل دقیق سیستم و در حضور اغتشاش بار، شبیه‌سازی‌شده است و نتایج شبیه‌سازی تاییدکننده توانایی طرح کنترلی پیشنهادی در ردیابی مناسب فرمان‌های ورودی است.
    کلیدواژگان: :الکترو سروهیدرولیک، دو عملگره، شبکه عصبی موجک، کنترل‌کننده تطبیقی
  • سیده شیرین صابرحسینی، بهرام عزیزالله گنجی*، ایاز قربانی، جواد کوهسرخی صفحات 89-96
    در این مقاله یکی از کاربردهای تکنولوژی MEMS در حوزه سیستم‌های مخابراتی بیان می‌گردد. برای اولین بار با استفاده از یک خازن متغیر MEMS در نوسانگر CSRR یک روش جدید برای تنظیم‌پذیری و چندبانده‌کردن نوسانگرهای مخابراتی به صورت مستقل و همزمان ارایه می‌شود. علاوه بر این قابلیت، به منظور کاهش نویزپذیری ناشی از اتصالات غیرمجتمع و نیز با اهداف کاهش مساحت، تلفات و همچنین به منظور یکپارچه‌سازی با المان MEMS، نوسانگر CSRR بر روی یک خط Half mode substrate integrated waveguide (HMSIW) با تکنولوژی ساخت مدارات مجتمع پیاده‌سازی می‌گردد. بعلاوه در این مقاله به کمک نرم افزار HFSS رفتار فرکانسی ساختار شبیه‌سازی مغناطیسی شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این موضوع است که افت عبوری ساختارهای ارایه شده کمتر از dB 1 و تلفات برگشتی بیشتر از dB 15 می‏باشد، همچنین محدوده فرکانس نوسان نوسانگر ارایه شده در باند S و با رفتار فرکانسی مشابه و قابل تطبیق با ساختارهای برد مدار چاپی است. در این شرایط، مساحت این ساختار با انتخاب زیرلایه مناسب برای مجتمع‌سازی تا پنج برابر نسبت به ساختارهای مرسوم کمتر شده است. فرآیند ساخت پیشنهادی برای ساختار دوبانده تنظیم‌پذیر نیز مبتنی بر ادوات و تکنولوژی ساخت مدارات مجتمع موجود می‏باشد.
    کلیدواژگان: نوسانگر HMSIW، خازن MEMS، دوبانده کردن، قابل تنظیم کردن، مجتمع‌سازی
  • محمدرضا عادلی، رحیم اصغری، نصور باقری*، داوود منصوری صفحات 97-108

    الگوریتمهای رمزنگاری جزء غیر قابل انکار در فراهم کردن امنیت ارتباطات هستند. از طرفی، برای اطمینان از امنیت یک الگوریتم، باید میزان پایداری آن در برابر حملات مختلف ارزیابی شود. در کنار ارزیابی امنیت سامانه های رمز نگاری در برابر حملات آماری نظیر حمله خطی، حمله تفاضلی و امثال آن، امنیت سامانه های رمزنگاری در برابر حملات کانال جانبی همواره مورد توجه بوده است. در این میان حملات مبتنی بر القای خطا به اخیرا توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. از جمله حملات القای خطا، می توان به القای خطای تفاضلی اشاره کرد که در این تحقیق مد نظر قرار می گیرد. اگرچه حمله القای خطای تفاضلی به رمزهای قالبی زیادی اعمال شده است اما امنیت دسته ای از رمزهای قالبی موسوم به رمزهای ARX، در برابر حملات القای خطا، در این میان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، در این مقاله امنیت یک رمز قالبی ARX موسوم به MARX-2 در برابر حمله القای خطای تفاضلی مد نظر قرار می گیرد. نتیجه این حمله، بازیابی کلید n بیتی رمز با n بیت اعمال خطا خواهد بود. حمله ارایه شده در این مقاله اولین ارزیابی امنیت رمز MARX-2 در برابر حمله القای خطای تفاضلی ارایه می شود، تا آنجایی که ما اطلاع داریم.

    کلیدواژگان: حمله خطای تفاضلی، ساختار ARX، الگوریتم سبک‌وزن، MARX-2، تحلیل رمز
  • حمید شاهدوستی*، زهرا طباطبایی صفحات 109-128

    با پیشرفت تکنولوژی، تصاویر ابرطیفی اطلاعات فراوانی را در زمینهی سنجش از راه دور در اختیار قرار میدهند. برتری این تصاویر نسبت به سایرین، کیفیت بالای آنها در محدودهی گستردهی امواج الکترومغناطیسی است. در تصاویر ابرطیفی، به علت محدودیت تعداد نمونههای آموزشی و ابعاد بالای آنها )عدم تناسب تعداد باندها با تعداد نمونههای آموزشی(، احتمال کاهش دقت طبقهبندی وجود دارد. به همین دلیل، به منظور حل این مشکل و استخراج اطلاعات نهفته در دادههای ابرطیفی، از روش های مختلفی همچون کاهش و استخراج ویژگی استفاده میشود. بدین ترتیب، در راستای بهینه سازی نتایج استخراج ویژگی و دستیابی به بیشینه دقت عملکردی در طبقهبندی این نوع از تصاویر، میتوان از اطلاعات طیفی و مکانی آنها بهطور همزمان بهره برد. در این مقاله، به معرفی یک روش استخراج ویژگی مبتنیبر شی با بهره گیری از اطلاعات مکانی و طیفی تصاویر میپردازیم. روش پیشرو از چهار گام اصلی تشکیل شده است؛ در گام اول، از الگوریتم PCA با هدف استخراج اولیهی ویژگیهای برجستهی تصویر استفاده میکنیم. سپس در گام دوم، از فیلتر گابور برای دسترسی به اطلاعات مکانی تصویر بهره میگیریم. در ادامه، در راستای استخراج اطلاعات مکانی تصویر الگوریتم K-means بهعنوان یک روش پایه در زمینهی ناحیهبندی بر تصویر اعمال میشود.

    کلیدواژگان: استخراج ویژگی، طبقه بندی تصاویر ابرطیفی، همسایگی پیکسل ها، طبقه بندی مبتنی برشی
|
  • Seyed Hamid Reza Mousavi, Mahdi Eftekhari *, Behnam Ghavami Pages 5-16

    Recently, a number of Extreme Learning Machine (ELM) based training algorithms have been introduced for training deep neural network structures. ELM based Auto-Encoder (ELM-AE) is one such algorithm that has been used for making multilayer structures and tuning parameters of each layer. In a simple ELM-AE training algorithm, the weights of the first layer are initialized randomly. This issue is a leading factor in producing reconstruction error. The frequent use of ELM-AE in deep network layers results in propagating such errors through deep structures and in decreasing performance as a consequent. In this paper, we introduce a multilayer structure and a new learning algorithm to train it that prevents error propagation. In order to boost the performance of the model, the parameters in the first layer are initialized by a novel type of ELM-AE called Repeated-AE (RAE) rather than by a random selection method. This RAE-based technique determines the parameters in the first layer far better than do the other ELM-AE existed methods. Next, a single hidden layer ELM is applied for handling the classification task. Experimental results for data classification show that the proposed method outperforms some other methods in terms of the average accuracy over all datasets by amounts of 4%, 26%, 17% and 31%. Eventually, so as to verify the performance of the proposed multilayer ELM-AE in application, we used this model to reconstruct images. The reconstructed images obtained by our approach appeared visually a lot better compared to those obtained by the other methods do.

    Keywords: extreme learning machine, Classification, autoencoder, reconstruct image
  • Mahdieh Ghazvini *, Amir Hasani Saadi, Neda Moghim Pages 17-32

    Transmission opportunity and contention window are two important parameters in media access in IEEE 802.11e-based networks. and determine how to access the channel, as well as the length of time the channel is used. In these networks, each wireless station determines its media access probability by adjusting its contention window size. After winning in the contention, with respect to the duration of its transmission opportunity, transmits its data packets without re-contention. In multi hop networks, because of long distances between the source nodes and the destination nodes, the middle nodes are used to relay the data. Therefore, the middle nodes, in their transmission and receiving range, see more nodes as neighboring nodes, which makes it possible to increase traffic intensity and higher collision rates than other nodes. In this paper, the length of the queue, data arrival rate and the amount media access delay are exploited in order to a dynamic setting of the transmission opportunity and contention window to reduce the rate of packet loss and end to end delay.Simulation results show the proposed method improves media access and reduce the amount of packet loss and delay.

    Keywords: Multi hop Wireless Local Area Network (WLAN), IEEE 802.11e, MAC, TXOP, Contention Window
  • Ahmad Afifi *, Saeid Alikhani, Abazar Khorrami Pages 33-42
    Using the ninth pulse of enhanced Loran (eLoran) chain, it is possible to send various messages through Pulse Position Modulation (PPM) and Reed-Solomon (RS) coding. The eLoran receiver should be able to estimate the location of the ninth pulse with an error of less than 1 microsecond, to extract the message. In order to estimate the location of the ninth pulse in the receiver, the method of third zero crossing detection of eighth and ninth pulse chains, like Half-Cycle Peak Ratios (HCPR), are commonly used in the receiver. In this paper, an enhanced algorithm has been proposed to improve performance of the Loran data channel in the AWGN Noisy environments. In this algorithm, instead of using two pulses, each nine pulses in the GRI chain are used to estimate the location of the ninth pulse. Simulation results show that the efficiency of proposed algorithm is better than existing methods of HCPR, especially at low SNR channels.
    Keywords: eLoran System, Pulse Position Modulation, Loran Data Channel, Reed Solomon Coding
  • Ali Javadyfar, Mohammad Hossein Madani *, Sajad Pursajadi Pages 43-52

    Accurate mobility models are crucial to suitably model different types of FANETs’ movements, including both rapid and sporadic changes in directions and movement in straight lines. Due to its capability to model the mobility of flying ad-hoc nodes in three dimensions, Gaussian-Markov mobility model has been examined in this work. Our analysis covers two parameters with the greatest impact on the performance of the network; the regularization factor which determines the impact of memory when updating the variables and the time step, which expresses the frequency of updating the parameters. Two commonly known protocols, OLSR and AODV from proactive and reactive types, respectively, have been used to examine the network performance in terms of mean transmission delay and packet delivery ratio (PDR) while the Gaussian-Markov is being applied on the nodes. It is shown that as the regularization factor increases and nodes move more randomly, the performance of both types of protocols degrades in terms of both delay and PDR. For small values of alpha (alpha < 0.6 ), the delay remains almost unchanged in both protocols when the variables are updated frequently, e.g. ts = 0.1 s. The PDR is also shown to decrease as the nodes travel in faster speeds (30 m/s) for all values of . The reactive protocol delivers better network performance when more flying nodes are deployed as relay nodes; however, the proactive protocol fails to achieve the same results due to the redundant control messages passed through the network.

    Keywords: 3-D Gaussian-Markov mobility, WLANs, FANETs, OLSR, AODV
  • Reza Sedaghati *, Mehrdad Mahmoudian Pages 53-64
    Coriolis Vibratory gyroscopes are one of the most modern types of gyros that has taken the common gyroscopes residence with some difference in the test mass design and elastic suspension test. According to the important features observed in the capacitive excitation of the actuators regarding the piezo-electric actuators, the operation principles and their formulation are completely changed, which require both two dimensional and finite element analysis to evaluate their optimal performance. Due to the sensors are usually vibrating continuously while operation, in this paper a general formulation is presented so that it can fully describe the influence of the parameters related to different frequency operating modes. The main idea of the vibration gyroscope is to replace the rotational rotor with a vibrational structure and to use the effect of Coriolis force, which causes the secondary motion of a sensitive mass to match an angular velocity. In this paper, the analysis of the sensitivity of hemispherical vibrational gyroscopes is discussed. The electrodes location variation, the sensed voltage around the resonance frequency and pick-off/forcer materials will also be investigated. Finally, the results of simulated resonance frequencies are compared and validated with the theoretical principles.
    Keywords: Coriolis Force, Performance Evaluation, Vibratory Gyroscopes
  • Majid Abbasi*, morteza mohammadi, Mohammad Reza Alizadeh Pahlavani Pages 65-78

    This paper، present a new isolated multi-output converter with simultaneous buck، boost and inverted outputs. Using the single inductor multi-outputs applications and combining it with flyback structures، the proposed converter can produce different isolated output voltages. In present study، the mathematical relations between output voltages and input have been calculated. The proposed converter has been modeled based on signal flow graph approach. Derivations of large-signal, small-signal and steady state models are demonstrated by considering a single inductor four outputs buck/boost and invertd convert. In this paper, a multi output converter in continuous conduction mode (CCM) are modelled based on SFG method. A prototype has been made which generates two isolated boost voltage، ±15V، two isolated buck voltage، ±5V، from single 12V input supply. Simulation and experimental results are presented to proof the concept of the proposed converter and its model in steady-sated، small signal and large-signal behavior. The simplicity and systematic procedure presented in this work show that the SFG can be a good alternative for modeling switching converter with .complicated structures

    Keywords: Flyback converter, SIMO converter, Signal flow-graph, Switching
  • Mohammadali Alirezapouri *, Ahmadreza Vali Pages 79-88
    The motion control systems based on hydro motors, due to the nonlinear and time variant behavior, are complex systems for accurate control. IN this paper, an adaptive control scheme based on self-recurrent wavelet neural network is presented to control dual drive electro servo-hydraulic system. The proposed control scheme does not require the exact dynamical model of the system. As a result, this method will be appropriate for severe nonlinear systems such as electro servo-hydraulic system. In addition to identifying the dynamic of the system, the proposed neural network is trained to predict one-step ahead of the system output. The training process is implemented by employing a novel optimization algorithm called flexible particle swarm optimization (FPSO) algorithm. In order to enhance the performance of this system, two electro servo-hydraulic systems are connected to each other to increase the bandwidth. The controller provided for the electro-servo-hydraulic system is simulated regarding to the unknown dynamic of the system, and the simulation results confirm the effectiveness of the proposed control scheme.
    Keywords: Dual Drive, Electro Servo-Hydraulic, wavelet neural network, adaptive controller
  • Seyyede Shirin Saberhosseini, Bahram Azizollah Gangi *, Ayaz Ghorbani, Javad Koohsorkhi Pages 89-96
    In this paper, one of the applications of MEMS technology in the field of telecommunication systems is introduced. For the first time, by using a variable MEMS capacitor in the CSRR resonator, a new method for adjusting and multi-banding telecommunication resonators is provided independently and simultaneously. In addition, the CSRR resonator is implemented on a HMSIW line and fabricated with the integrated circuit fabrication technology in order to reduce the noise caused by incomplete connection as well as area and loss and to integrate with the MEMS structure. Also, in this paper, the frequency behavior of structures was investigated by magnetic simulation with HFSS software. The results indicate that the transmission loss of the proposed structures is less than 1 dB and the return loss is greater than 15 dB. The proposed resonator works in the S-band frequency with the same frequency behavior as PCB board while its area is reduced by five times compared to the conventional structure by choosing the appropriate substrate for the integration. The proposed fabrication process for the adjustable and dual-band structure is presented which is based on existing integrated circuit technology.
    Keywords: HMSIW Resonator, MEMS Capacitor, Adjustability, Dual Band, Integration
  • Mohammad Reza Adeli, Rahim Asghari, Nasour Bagheri *, Davood Mansouri Pages 97-108

    Cryptographic algorithms are undeniable components in providing communication security. On the other hand, to ensure the security of an algorithm, its security against various attacks must be evaluated. In addition to evaluating the security of cryptographic primetives against statistical attacks such as linear cryptanaylsis, differential cryptanalysis and etc., security of cryptosystems against side-channel attack is always a concern. Among side-channel attacks, fault injection-based attacks received extensive attention. Among fault injection attacks, differential fault analysis is considered in this paper. Although differential fault analysis has been applied to many block ciphers, the security of a class of block ciphers known as ARX ciphers has received less attention. In this direction, in this paper, we analyze the security of an ARX block cipher known as MARX-2 against differential fault attack. As a result of this attack, we recover the n-bit key of the cipher using n-bit fault injection. The applied attack is the first differential fault analysis of MARX-2 block cipher, to the best of our knowledge.

    Keywords: Differential Fault Attack, ARX Structure, Lightweight Algorithm, MARX-2
  • Hamid Shahdoosti *, Zahra Tabatabaei Pages 109-128

    Hyper Spectral Images (HSI) collect a lot of information in hundreds of narrow spectral bands. This type of image has been more useful for a wide range of applications in ground surface identification. Here, there are some processes to achieve that proper information. So, finding a way to gain the best accuracy for collecting data has become an interesting field for scientists. As a result, in this paper, we introduced object-based Feature Extraction algorithms (FE) to find out such useful information. The proposed algorithm has four fundamental phases. In the first stage, we use an unsupervised FE such as the PCA algorithm to extract the most significant features of the image. Then, the Gabor filter would add to obtain the local features. In the third step, we use the K-means algorithm to make a segmentation map of the image. Finally, in the last stage, by considering the coordination between pixels of each region and the effects of local relations among neighbor pixels relating to the same object in the image by an appropriate transformation, a function introduced. As a consequence of all these stages, some important and efficient features of the proposed data would extract.

    Keywords: Feature Extraction, hyperspectral image classification, neighboring pixels, object based classification
  • Farzan Rashidi *, Lanjanian Lanjanian, Shahram Golzari Pages 129-138
    Breast cancer is one of the most common malignant tumors and the main cause of cancer death ‎among women worldwide. The diagnosis of this type of cancer is a challenging problem in cancer ‎diagnosis researches. Several research before have proved that ensemble based machine learning ‎classifiers are able to detect breast cancer spot more accurate. However, the success of an ensemble ‎classifier highly depends on the choice of method to combine the outputs of the classifiers into a ‎single one. This paper proposes a novel ensemble method that uses modified differential evolution ‎‎(DE) algorithm generated weights to create ensemble of classifiers for improving the accuracy of ‎breast cancer diagnosis. This paper proposes an ensemble-based classifier to improve the accuracy ‎of breast cancer diagnosis. As the performance of DE algorithm is strongly influenced by selection ‎of its control parameters, local unimodal sampling (LUS) technique is used to find these parameters. ‎The two most popular classifiers support vector machine (SVM) and K-nearest neighbor (KNN) ‎classifiers are used in the ensemble. The classification is then carried out using the majority vote of ‎the ensemble. The accuracy of the presented model is compared to other approaches from literature ‎using standard dataset. The experimental results based on breast cancer dataset show that the ‎proposed model outperforms other classifiers in breast cancer abnormalities classification with ‎‎99.46% accuracy.‎
    Keywords: Breast cancer diagnosis, local unimodal sampling, differential evolution algorithm, majority vote, ‎Accuracy.‎
  • Roghayeh Doost *, Zahra Ghatan Kashani Pages 139-146
    In satellite transponder design, both the group delay of demultiplexer and multiplexer filters and the AM/PM distortion due to the high power amplifier (HPA) nonlinearity are critical specifications, which should be in an appropriate range to ensure the required BER for having acceptable satellite service quality. Practical problems that inevitably arise in the manufacturing process of a transponder lead to a slight deviation in the fulfillment of the maximum allowable group delay and AM/PM distortion. In this paper, the acceptable range of the group delay and AM/PM distortion is investigated simultaneously so that the required BER of DVB-S2 service is guaranteed. Since there are no proper analytical relations to achieve this goal, these nonlinear effects are simulated in MATLAB SIMULINK for both the QPSK and 8PSK modulation schemes. It is inferred from the achieved results that the acceptable phase shift and the group delay of the 8PSK modulation is less than those of the QPSK modulation.
    Keywords: AM, PM, phase shift, group delay, DVB-S2, satellite