فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات)
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نعمتی، محمد قائد امینی* صفحات 17-48
    اگرچه پژوهش های فراوانی درباره اثرات بخش پولی و بانکی در حوزه اقتصاد انجام گرفته است، اما اثرات این بخش بر حوزه های فرهنگی و اجتماعی -که شاید از اهمیت بالاتری برخوردار است- مغفول واقع شده است. در این پژوهش ضمن ارایه تعریفی از ماهیت پول به مثابه نهاد، با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی اثرات بخش پولی (اسمی) اقتصاد بر حوزه های فرهنگی و اجتماعی پرداخته ایم. نتایج حاکی از آن است که اگرچه اثرات جانبی منفی بخش پولی بر نظامات فرهنگی و اجتماعی، شدید و مخرب بوده اما این اثرات که منجر به کاهش سرمایه اجتماعی شده است، در تحلیل هزینه فایده نظام پولی، مورد توجه قرار نمی گیرد. هدف پژوهش پیش رو احصاء و تحلیل این اثرات است.
    کلیدواژگان: نظام پولی، خلق پول، بانکداری ذخیره جزئی، کنش فرهنگی، روابط اجتماعی
  • محمدرضا بذرافشان* صفحات 49-76

    امانویل لویناس که از او به عنوان فیلسوف اخلاق نیز نام برده شده، فیلسوفی است که دغدغه اصلی اش توجه به پدیده ای به نام «دیگری» است. دیگری ای که او خود را در قبال آن مسیول می داند. مقاله حاضر تلاش دارد به بررسی مسئله دیگری و غیریت در اندیشه لویناس و موردکاوی آن در ارتباطات میان فرهنگی شیعه با اهل سنت در ایران بپردازد. در این مجال، پژوهشگر شیعیان ایران را به مثابه «خود» و پیروان مذهب اهل سنت ایران را در مقام «دیگری» در نظر گرفته است و تلاش کرده با تکیه بر اندیشه غیریت و توجه به دیگری در آراء امانویل لویناس، به بررسی و تحلیل وضعیت کنونی ارتباط با اهل سنت در ایران و بررسی اجمالی راه کارها جهت بهبود این ارتباط با هدف تقویت هم گرایی و حفظ انسجام ملی و وحدت اسلامی در ایران، بپردازد. از این روی پژوهشگر با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی-تحلیلی به بررسی مسایل فرهنگی-ارتباطی میان شیعیان و اهل سنت ایران پرداخته و پس از تحلیل آن بر اساس اندیشه لویناس، محورهایی را جهت بهبود ارتباطات میان فرهنگی شیعه و اهل سنت در ایران استخراج کرده که عبارت اند از: «افزایش ارتباطات میان شیعه و اهل سنت»، «افزایش شناخت طرفین از یکدیگر»، «لزوم توجه به حقوق اقلیت های مذهبی» و «رعایت احترام و پرهیز از توهین به مقدسات طرفین». به نظر می رسد محورهای مذکور در سیاست گذاری برای مسایل اهل سنت از اهمیت بالایی برخوردار است و همواره باید موردتوجه سیاست گذاران و تصمیم سازان کلان جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امانوئل لویناس، غیریت، دیگری، ارتباطات میان فرهنگی، شیعه، اهل سنت
  • محمد سلیمانی، مهدی قاسمی سیانی* صفحات 77-102

    یکی از مهم ترین کلیدواژه های قرآنی، اسراف است. این عمل از منظر قرآن و روایات آن چنان قبیح به شمار می رود که مطابق با آن، مسرفین از دایره محبت خداوند خارج گشته اند. اگرچه تاکنون پژوهش های بسیاری، اثرات فرهنگی-اجتماعی اسراف در حوزه فردی را برشمرده اند، توجه به آثار اسراف در بخش دولتی (حوزه اختیارات حکومت)، کمتر مورد توجه واقع شده است. این مقاله ضمن ارایه تعریفی از اسراف بر اساس آموزه های دینی و بررسی مواردی از آن در بخش دولتی ایران، با استفاده از داده های کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی به بررسی اثرات فرهنگی-اجتماعی اسراف در این بخش پرداخته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد بروز شکاف فرهنگی-اجتماعی در جامعه و رواج فرهنگ مصرف گرایی، عدم استفاده صحیح از مواهب خدادادی و بروز فرهنگ ناسپاسی در جامعه، رسوخ فرهنگ خام فروشی در لایه مدیریتی کشور و سرریز آن در فرهنگ مردمی و از بین رفتن توازن اجتماعی و بروز فقر در جامعه از جمله مهم ترین اثرات اجتماعی-فرهنگی اسراف در بخش دولتی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ مصرف، اسراف دولتی، مصرف گرایی، خام فروشی
  • محمد اصغری* صفحات 103-118

    مسئله فلسطین یکی از مهم ترین مسایل خاورمیانه در یک قرن گذشته بوده که همه کشورها و بازیگران منطقه را تحت تاثیر خویش قرار داده است؛ ایران نیز از این مقوله مستثناء نبوده و در طلیعه پیدایش رژیم صهیونیستی در پی تعیین نسبت خویش با این اتفاق مهم منطقه ای بوده است. گفتمان دولت وقت ایران در قبال فلسطین را می توان گفتمان «ابهام و تایید حساب شده» نامید. مقاله پیش روی در پی آن است تا با کنکاشی در گفتارهای رژیم پهلوی در تشریح چگونگی و چرایی شناسایی رژیم صهیونیستی، حدود و ثغور و زمینه های قوام گفتمان پهلوی در مواجهه با تاسیس رژیم صهیونیستی را با بهره گیری از روش عملیاتی تحلیل گفتمان (پدام) شناسایی و تبیین نماید.

    کلیدواژگان: رژیم پهلوی، فلسطین، اسرائیل، گفتمان، روش پدام
  • جیسون هاکورث* ترجمه: سید مصطفی حسینی صفحات 119-142

    جناح راست معاصر آمریکا امروزه محصول ایتلاف بین حامیان نیولیبرالیسم و محافظه گرایی دینی است و این امر تاثیر بسیاری در شکل دهی به صحنه سیاسی امروزه آمریکا داشته است. این ایتلاف در شرایطی شکل گرفته است که هر دو جریان دارای منطق و جهان شناسی های کاملا متفاوت و متعارض هستند. از همین جهت است که کنکاش در چرایی و چگونگی ایتلاف بین نیولیبرالیسم -به عنوان مکتبی سکولار - و محافظه گرایی دینی - به عنوان مکتبی بنیادگرا - جای بررسی بسیار دارد. نگارنده تحقیق، مفهوم «خدمات رفاهی» را یکی از حوزه های کلیدی در توضیح چرایی و چگونگی شکل گیری این ایتلاف می داند. ارایه خدمات رفاهی توسط نهادهای غیر دولتی دینی، سیاستی بوده است که در دهه های اخیر هم مورد استقبال نیولیبرال های سکولار قرار گرفته است و هم جریانات مسیحی بنیادگرا. نگارنده با بررسی تاریخچه پیگیری این سیاست در آمریکا، به تبیین بیشتر ماهیت و چالش های ایتلاف بین این دو جریان قدرتمند در جامعه معاصر آمریکا و همچنین در سطح جهان می پردازد. در نتیجه این بررسی ها، نگارنده استدلال می کند که طرح ارایه خدمات رفاهی توسط نهادهای دینی، ظرفیت بسیاری در تحکیم بخشیدن به چنین ایتلافی دارد؛ چرا که فراهم کننده نقاط اشتراک عملی - و نه نظری - بسیاری بین دو جریان است. با این وجود، ماهیت چند وجهی خدمات رفاهی، اعمال چنین سیاستی را در عمل بسیار دشوار گردانده است، تا جایی که بعضی تلاش ها در راستای تقویت سازمان های خدمات رفاهی ایمان پایه موجب تضعیف - و نه تحکیم - ایتلاف بین راست دینی و راست سکولار شده است

    کلیدواژگان: نئولیبرالیسم، لیبرالیسم، اقتصاد، دین، مسیحیت، انجیل، اوانجلیکالیسم
  • هادی غیاثی*، امید نصیری، سجاد مهدی زاده صفحات 143-164

    آسیب های اجتماعی در جامعه ایرانی تحت تاثیر عوامل مختلفی شکل می گیرد. مردم عادی معمولا به چندبعدی بودن عوامل موثر بر آسیب های اجتماعی توجه نمی کنند. طلاق یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی در جامعه ایران اسلامی است و مطبوعات به عنوان یکی از عناصر مهم در جهت دهی به ذهنیت مردم محسوب می شوند. مسئله این پژوهش، تحلیل بازنمایی عوامل موثر بر طلاق به مثابه یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی در مطبوعات ایرانی است و روش آن، تحلیل محتوا است. بدین منظور، تمامی صفحات اجتماعی روزنامه ایران در سال 1396 با روش تحلیل محتوای کیفی عرفی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش اگر به متن بازنمایی شده در صفحات اجتماعی روزنامه رجوع کنیم، عوامل فرهنگی ای چون عدم مهارت گفت وگو، تغییر دیدگاه ها نسبت به گذشته، دخالت خانواده ها، عدم تفاهم و سازش، عدم مهارت زندگی کردن، عدم مهارت تعامل با همسر، عدم سواد ارتباطی، عدم فرهنگ زندگی سالم، اختلافات زناشویی، نزاع های خانوادگی، رواج فرهنگ غربی، کمرنگ شدن فرهنگ ایرانی، عدم تفاهم خانوادگی و فضای مجازی سهم اصلی را در ایجاد طلاق دارد؛  در مجموع می توان به ترتیب از عوامل فرهنگی، جامعه شناختی، روان شناختی، سیاستی و اقتصادی به عنوان مهم ترین عوامل بازنمایی شده موثر در طلاق در صفحات اجتماعی روزنامه ایران نام برد.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، طلاق، عوامل موثر بر طلاق، بازنمایی، تحلیل محتوا، مطبوعات، جامعه ایرانی
|
  • Mohammad Nemati, Mohammad Qaed Amini * Pages 17-48
    Though a lot of research has been done on the effects of monetary and banking sectors of economics, their impact on socio-cultural domains, a more important issue, has been neglected. Here, after offering a definition of the nature of money as an institution, we have explored the effects of the monetary sector on socio-cultural domain of economics using library method. It has been concluded that despite their very harmful effects on socio-cultural systems and their causing social capital decline, these have been neglected when it comes to the cost effectiveness of monetary system. The research objective then is to estimate and analyze these effects.
    Keywords: Monetary System, Money Creation, Fractional Reserve Banking, Cultural Act, Social relations
  • Mohammadreza Bazrafshan* Pages 49-76

    Emanuel Levinas, a philosopher of ethics, is highly concerned with the concept of otherness and feels highly responsible for "the other". This article tries to deal with this concept in the thought of Levinas and concentrate on the specific role it could serve in Shi'a and Sunni intercultural communication in Iran. Here, the Iranian Shi'as are considered as "the self" and Sunnis as "the other", and based on Levinas's theory we have sought ways to ameliorate the communication between the two sects for the sake of establishing more national and religious solidarity. The method adopted is documentary and library research with descriptive-analytical approach examining the existing cultural and communicative problems among Iranian Shi'as and Sunnis, and offering ways to solve them. The solutions can be listed as follows: improving mutual relation between Shi'as and Sunnis, improving their mutual knowledge, the necessity of paying more attention to minority groups' rights, respecting other groups' sacred beliefs and avoiding offense. It seems that these are to be included in the Islamic Republic of Iran's policies vis-a-vis Sunni groups.

    Keywords: Emanuel Levinas, Otherness, The Other, Intercultural Communication, Shi'as, Sunnis
  • Muhammad Soleimani*, Mahdi Qasemi Siyani Pages 77-102

    A recurrent Quranic term is extravagance (israf). This is considered by both the holy Quran and Traditions so abhorrent that those who practice it are dismissed from God's favor and grace. Though the socio-cultural effects of this vice has been elaborated upon within personal domain, its impact on the state sector has almost been neglected. The article, therefore, has focused on the latter after offering a definition of the concept based on religious instructions using library and descriptive analytical method.The results show that this type of extravagance has several effects, namely socio-cultural rift, expansion of consumerism, improper use of divine bounty and the occurrence of ungratefulness to God's favors, expansion of raw material sales in the managerial sector and its extension to public culture, disturbance of social equilibrium and the rise of poverty in society.

    Keywords: Consumerism, State extravagance, Raw Material Sales
  • Mohammad AsqharI* Pages 103-118

    The Palestinian issue has been one of the most significant events in the Middle East in recent century, engaging almost all countries worldwide and especially the regional players. Iran has been no exception in this regard and has endeavored to determine its role in the wake of the establishment of Israel. The Iranian government's stance and discourse at that time could be defined as one of ambiguity and cautious approval. This article makes a survey of Pahlavi regime's discourses in order to explain the whys and the wherefores of its recognizing Israel and the background and framework of this recognition by using practical discourse analysis method.

    Keywords: Pahlavi Regime, Palestine, Israel, Discourse, PDAM
  • Jason Hackworth* Translator: Sayed Mostafa Mousavi Pages 119-142

    The modern American Right is today rooted in the coalition of Neoliberalism proponents and religious conservatism. This has brought a conspicuous impact on the formation of American policy today. It has occurred at a time when each of the two sides has its own distinct and contradictory worldview. It is due to this point that the investigation into the whys and wherefores of the so-called coalition between neoliberalism as a secular school and religious conservatism as a fundamentalist becomes noticeable.The researcher believes that a key linking factor here is the concept of social welfare. Offering welfare services by non-governmental religious institutions has become a matter of interest among both secular neoliberalism and fundamentalist Christian movements in recent decades. We have reached a deeper view of the nature and challenges of this coalition in the American contemporary scene and also worldwide by surveying its historical background.The conclusion is that social welfare plans offered by American religious institutions have a high capacity for consolidating this type of coalition, since it provides some scientifically-based sharing interests and not theoretical ones. Meanwhile, the multidimensional nature of social welfare has rendered the execution of the policy practically difficult, to the extent that some types of activities that aim to boost faith-based social welfare services can weaken, and not strengthen, the above-mentioned coalition.

    Keywords: Neoliberalism-Liberalism-Economics-Christianity-The Bible-Evangelicalism
  • Hadi Ghiasi*, Omid Nasiri, Sajad Mahdizadeh Pages 143-164

    The Iranian social harms have a variety of causes. Ordinary people commonly don't take heed of the multidimensional characteristics of these causes. Divorce is one of these harmful phenomena in the Iranian Islamic society and the printed media play a big role in directing the public opinion in this regard. This paper is to examine how this phenomenon and its causes are portrayed in the country's media using content analysis. To do this all 9111issues of Iran Newspaper were studied. As a result, the main causes as pictured in the newspaper are as follows: failure in dialog, shift in opinions as compared to the past, interference of families, lack of understanding and reconciliation, lack of necessary matrimonial skills, inability to interact with one's partner, communicative illiteracy, absence of a healthy life, conjugal disparities, family disputes, western lifestyle, attenuation of Iranian customs, and the propagation of virtual technology. In sum, we can rank in order of importance the following causes: cultural, sociological, psychological, political and economic.

    Keywords: Social Harms, Divorce, Causes of Divorce, Media Representation. Content Analysis, the Press, Iranian Society