فهرست مطالب
نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/12/01
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 19-34
"فرهنگ" تفکر جمعی جامعه است که در پدیده ها و رفتارهای اجتماعی تجلی می یابد وتمامی اموراقتصادی،اجتماعی،سیاسی،نظامی،مادی و معنوی را متاثرمیسازد. باتوجه به معنای دین و فرهنگ و نظر به مبانی و اهداف آن دو نیز عملکرد و نقش دین وفرهنگ و وجه مشترکی که بین آن دو وجود دارد؛به این نتیجه میتوان اعتراف نمود که دین و فرهنگ پیوسته یک رابطه ناگسستنی و تنگاتنگ دارندو همان گونه که دین در تمدن و فرهنگ انسان نقش موثری را ایفا می کند فرهنگ نیز،در بهره مندی بایسته وشایسته از فعالیت های حیات مادی ومعنوی انسانها که مستند به طرز تعقل صحیح واحساسات عالی است،انسان را در حیات معقول کمک میکندو عامل تکامل انسان میگردد. انسان متفکر در سایه اندیشه و فرهنگ می تواند هر کاری را انجام دهد، هر ناممکنی را ممکن سازد. آنچه می خواهد به دست آورد. اگر انسان به فرهنگ اسلامی آراسته شود و سنت های اسلامی را اجرا کند، به تعبیر «انسان کامل» می رسیم؛ انسانی که در منظر قرآن، کمال عقلی دارد، دارای معنویت است و در تهذیب نفس می کوشد، برون گرا و جامعه گراست. هم اهل عبادت است و هم اهل اجتماع. هم از نعمت های گوناگون خداوند بهره می جوید و هم حرکت استکمالی و رو به رشد دارد.
کلیدواژگان: فرهنگ، دین، انسان، انسان کامل -
صفحات 35-66
در این پژوهش اثر بخشی آموزش کنترل استرس بر سلامت عمومی دانش آموزان متوسطه سال اول شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان سال اول متوسطه منطقه 14 در سال تحصیلی 93-92 بود. حجم نمونه شامل 36 دانش آموزان از این جامعه بود، که ابتدا به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و سپس تصادفی ساده انتخاب شدند و بطور تصادفی به دو گروه 18 نفری آزمایش و گواه تقسیم شد. برای آموزش کنترل استرس ، (پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی GHQ) به کار برده شد. طرح پژوهش از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است که پس از انتخاب تصادفی گروه آزمایش و گواه، مداخله آزمایشی(کنترل استرس) بر روی گروه آزمایش به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای و یک جلسه در هفته اجرا شد، و پس از اتمام برنامه ی آموزشی از هر 2 گروه پس آزمون به عمل آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده علاوه بر آمار توصیفی از آمار استنباطی تحلیل کوواریانس استفاده شد و نتایج به دست آمده نشان داد که آموزش مهارت کنترل استرس باعث سلامت عمومی دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است.
کلیدواژگان: کنترل استرس، سلامت عمومی، روش شناختی رفتاری -
صفحات 67-92
پژوهش حاضر در صدد است به بررسی نقش خصوصی سازی و اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی در ارتقای بهروری خدمات پستی در شرکت پست بپردازد. در راستای عنوان و اهداف تحقیق فرضیاتی مطرح و با ابزار پرسشنامه در جامعه آماری کهشامل مدیران ارشد، مدیران ستادی و اجرایی و کارشناسان شرکت پست (ستادی و اجرای مستقر در تهران) انتخاب و به بوته آزمون سپرده شد. روش تحقیق روش توصیفی- پیمایشی است و با مطالعه اسناد و مدارک موجود و انجام مصاحبه و توزیع پرسشنامه صورت پذیرفته و روش نمونه گیری در این تحقیق روش طبقه بندی می باشد. بررسی یافته ها و جمع بندی مربوط به فرضیه ها نشان می دهد که بین خصوصی سازی شرکت پست افزایش کیفیت خدمات پستی، افزایش روحیه کارکنان، افزایش ترافیک مرسولاتپستی و کاهش هزینه ها رابطه معنی داری وجود دارد. بنابراین با توجه به اینکه بین شاخص های مهم بهره وری و خصوصی سازی سازی ارتباط معناداری وجود دارد و با عنایت به اینکه بین خصوصی سازی و بهره وری نیز ارتباط معنی دار بودن ثابت شده است بنابراین می توان نتیجه گرفت که بین خصوصی سازی و افزایش بهروری خدمات پستی نیز رابطه معنی دار وجود دارد.
کلیدواژگان: خصوصی سازی، بهره وری، ارتقای کیفیت، خدمات پستی -
صفحات 93-112
هدف کلی از انجام این پژوهش، تدوین و اعتباریابی مقیاس نوع ساختار سازمانی دانشگاه (ساختارهای تواناساز و بازدارنده) بود. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه ی گروه های آموزشی (59 گروه) دانشگاه شیراز بود. پس از تفکیک گروه ها به پنج زیرگروه فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم انسانی، دامپزشکی و کشاورزی و هنر و معماری، پنج گروه آموزشیاز زیرگروه های مذکور، به صورت تصادفی انتخاب شدند. در گروه های منتخب، کلیه ی اعضای هیات علمی به عنوان نمونه تحقیق، مقیاس نوع ساختار سازمانی دانشگاه را تکمیل نمودند. به منظور سنجش روایی مقیاس از دو روش تحلیل گویه و تحلیل عامل تاییدی و جهت سنجش پایایی آن نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. نتیجه تحلیل گویه نشان داد که دو نوع ساختار سازمانی تواناساز و بازدارنده و هر یک از ابعاد آنها از روایی و پایایی نسبتا بالایی برخوردار می باشند. نتیجه تحلیل عامل تاییدی نیز نشان داد که هر کدام از ابعاد چهارگانه (رسمیت، تمرکز، فرایند و عوامل زمینه ای)، از روایی بالایی برای تبیین هر یک از انواع ساختار سازمانی تواناساز و بازدارنده برخوردار می باشند.
کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ساختار تواناساز، ساختار بازدارنده، دانشگاه، مقیاس -
صفحات 113-124
این تحقیق با هدف بررسی علل گرایش دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران نسبت به فرهنگ بیگانه انجام شده است جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران که در سال تحصیلی 9089 مشغول تحصیل می باشند به تعداد 60000 نفر تشکیل می دهند و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و روش پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای می باشد. وروش گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته بوده است. تجزیه و تحلیل آماری پژوهش در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفته که در بخش آمار توصیفی از رسم جداول فراوانی و درصد و رسم نمودار و در بخش آمار استنباطی نیز از آزمون مجذور کا (x) و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج بدست آمده درباره پایگاه اجتماعی خانواده تفاوت معنی دار ی را باگرایش به فرهنگ بیگانه نشان نداده است.در مورد عوامل رسانه ایی،با توجه به جدول معنی دار بودن ضریب همبستگی اسپرمن چون r محاسبه شده (846/0) در سطح احتمال 95/0 (05/0≥P ) بزرگتر است لذا بین عوامل رسانه ای داخلی و خارجی و گرایش دانشجویان به فرهنگ بیگانه رابطه وجود داردودر مورد عوامل مربوط به همسالان با توجه به جدول معنی دار بودن ضریب همبستگی اسپرمن چون r محاسبه شده (812/0) در سطح احتمال 95/0 (05/0≥P ) با درجه آزادی بزرگتر است لذا بین عوامل مربوط به همسالان و گرایش دانشجویان تفاوت وجود دارد.
کلیدواژگان: گرایش، دانشگاه آزاد، فرهنگ بیگانه -
صفحات 125-158
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین با بکارگیری مدیریت دانش در معلمان متوسطه شهرستان قرچک است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دبیران مدارس متوسطه شهرستان قرچک در سال تحصیلی 93-92 به تعداد 620 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان 237 نفر یه عنوان نمونه انتخاب شده است. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد شدهچندعاملیرهبریباسوآوالیو جهت ارزیابی رهبری تحولی دبیران و همچنین از یک پرسشنامه محقق ساخته جهت ارزیابی مدیریت دانش در دبیران استفاده شد. از روش های آمار توصیفی مانند (میانگین، درصد و فراوانی) و استنباطی همچون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نیز به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار (spss) استفاده گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن بود که بین رهبری تحول آفرین با مدیریت دانش در معلمان متوسطه شهرستان قرچک رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. یافته ها نشان داد بین رهبری تحول آفرین با هر یک از مولفه های مدیریت دانش (خلق دانش، تسهیم دانش، ذخیره دانش وکاربرد دانش) رابطه معنی داری وجود داشت. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که چهار مولفه رهبری تحول آفرین (ملاحظه فردی، ترغیب ذهنی، انگیزش الهام بخش و نفوذ آرمانی) توانایی پیشبینی کاربردمدیریت دانش دربین معلمان متوسطه شهرستان قرچک را دارند. سرانجام،با توجه به ادبیات مربوطه و نتایج حاصل از پژوهش راهکارهایی جهت بهبود و بکارگیری دو متغیر رهبری تحول آفرین و مدیریت دانش به تفکیک ارایه شد.
کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، مدیریت دانش، ابعاد رهبری تحول آفرین، ابعاد مدیریت دانش -
صفحات 159-181
هدف این تحقیق بررسی وضعیت معلمان مقطع راهنمایی منطقه 4 تهران از نظر مهارت های ارتباطی بوده است. روش تحقیق از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی (پیمایشی) و از نظر هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان زن و مرد مقطع راهنمایی منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 92-91 به تعداد 774 نفر بوده است. حجم نمونه مطابق با جدول «مورگان» 260 نفر برآورد گردید. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مهارت های ارتباطی «کویین دام» شامل 34 گویه در مقیاس 5 درجه ای لیکرت بوده است که روایی آن به تایید استاد راهنما و مشاور رسیده و محاسبه پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برابر با 82/0 برآورد گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کالموگروف اسمیرنف، t تک گروهی و t دو گروهی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که وضعیت معلمان مقطع راهنمایی منطقه 4 تهران از نظر مهارت گوش دادن، درک پیام، بینش در ارتباط، تنظیم و کنترل عواطف و مهارت قاطعیت ارتباطی در حد مطلوب است و همچنین، بین وضعیت برخورداری از مهارت های ارتباطی در معلمان زن و مرد تفاوت معناداری وجود ندارد.
کلیدواژگان: معلمان، مهارت های ارتباطی -
صفحات 181-207
هدف پژوهش حاضر«تحلیل محتوای کتاب « تفکر و پژوهش » پایه ششم ابتدایی»، بر اساس سند تحول بنیادین و نظریات دانشمندانی از جمله « ماتیو لیپمن » میباشد. بر اساس هدف مذکور 4 فرضیه و سوال تدوین گردیده است: 1- تا چه میزان محتوای کتاب «تفکر و پژوهش» منجر به کسب منش تفکردر دانش آموزان شده است ؟ 2- آیا منجربه کسب مهارت حل مساله شده است؟ 3- محتوای کتاب در پرورش استدلال و نتیجه گیری با هدفهای تعیین شده در سند تحول بنیادین مطابقت دارد؟ 4- آیا در محتوای کتاب روش های مناسبی برای پاسخگویی به کنجکاوی دانش آموزان در 4 عرصه « ارتباط با خود ، خدا ، خلق و خلقت » ارایه شده است؟ پژوهش به لحاظ هدف، در زمره ی « تحقیقات کاربردی» از نوع « پس رویدادی » میباشد. جامعه این پژوهش،کلیه معلمان ششم ابتدایی ناحیه 2 شهرستان ری ، استان تهران در سال تحصیلی 92- 91 میباشد که به عنوان نمونه بررسی گردیده اند. برای جمع آوری اطلاعات علاوه بر شیوه ی اسنادی و مطالعاتی ، از پرسشنامه محقق ساخته ای که سوالات آن بر اساس طیف نگرش سنج 7 تایی لیکرت ارزیابی گردیده ، استفاده شده است،که روایی آن با آزمون آلفای کرونباخ (978%) اعتبار سنجی و به تایید اساتید نیز رسیده است. نتایج حاصل، در دو بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون «کولموگروف » ، «اسمیرونف» ، آزمون t و آزمون «فریدمن» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج بیانگر این است که: محتوای کتاب در «ایجاد پرورش استدلال ، منش تفکر ، روش های مناسب برای پاسخگویی و طرح پرسش مناسب،» «موفق» ولیکن در ایجاد «کسب مهارت حل مساله و مهارت نتیجه گیری» دردانش آموزان ششم ابتدایی «ناموفق» بوده است.
کلیدواژگان: تحلیل محتوا، منش تفکر، مهارت حل مساله، پرورش استدلال - نتیجه گیری، روش های مناسب برای پاسخگویی، ارتباط با خود، خدا، خلق، خلقت
-
Pages 19-34
Culture is the collective thought of the society manifested in the social and behavioral phenomena and affects all economical, social, political, martial, material and spiritual aspects of life. Regarding the definition of religion and culture and their foundation and purpose as well as their performance and role, it can be accepted that they are inseparable and affect each other. Using Thought and culture, human beings can make impossible things possible. They can attain whatever they want. If man follows Islamic culture and performs Islamic traditions, the concept of perfect man is attained. A man who has wisdom from the holy Quran's view point, is spiritual, extrovert, and community-oriented, and tries to purify his soul. He is the man of worship and a member of society. He enjoys God's blessings and tries to grow and become perfect.
Keywords: culture, Religion, Human being, Perfect man -
Pages 35-66
The purpose of the study was to investigate the efficiency of teaching the skill of stress control through behavioral-cognitive treatment method on decreasing female high school students' depression in Zone 14, Tehran City. The population of the study consisted of all first grade female high school students in Zone 14 in the academic year of 2013-2014. The sample consisted of 36 students chosen by multi stage cluster random sampling as well as simple random sampling. They were randomly assigned ti experimental and control groups. In order to teach the stress control skill, the questionnaire of General Health Questionnaire was used. There were both pretest and posttest in the study. The results of the study showed that teaching stress control skill had a significant effect on the students' level of depression.
Keywords: Stress control, General Health, Behavioral-cognitive method -
Pages 67-92
The purpose of the study was to investigate the productivity promotion methods for postal services relying on general policies of Law 44 and execution of privatization. This research had hypotheses which were tested through applying different research tools in the Post Company. The main hypothesis stated that there was a significant relationship between Post Company privatization and postal services profiting promotion. Other hypotheses stated that: there was a significant relationship between Post Company privatization and postal services quality promotion; there was a significant relationship between post Company Privatization and its personnel's morale increasing; there was a significant relationship between Post Company privatization and postal consignment increasing, and; there was a significant relationship between Post Company privatization and cost decreasing. The research method was descriptive. The study was carried out by studying the documents, interviewing and distributing the questionnaires among the participants. The sampling method of this research was classification. The results showed that there was a significant relationship between privatization of Post Company and postal services quality promotion, personnel’s morale increasing, postal consignments increasing and costs decreasing.
Keywords: Privatization, Postal service, Productivity, Quality development -
Pages 93-112
The aim of this study was codification and validating the type of universities' organizational structure questionnaire (enabling and hindering structures). Statistical population consisted of all the academic departments of Shiraz University. By separating the departments into humanities, applied science, technology and engineering, agriculture and art sub groups, amongst five departments were selected randomly and the entire faculty filled out the questionnaires as research sample. The results showed high validity (item analysis and confirmatory factor analysis) and reliability (Cronbach’s Alpha) of each dimension of the questionnaire. So, the questionnaire and its dimensions are valid and reliable for exploring organizational structure type (enabling and hindering).
Keywords: Organizational structure, Enabling structure, Hindering structure, University, questionnaire -
Pages 113-124
The aim of the study was to investigate tendency factors of students in Islamic Azad Universities, Mazandaran province toward the alien culture. The population of the study consisted of students of Islamic Azad universities in Mazandaran province in the academic year of 2010-2011 that is, 60000 university students and method of sampling was multiple stage cluster random sampling. The tool of the research was a researcher made questionnaire. Regarding the social status of the family, the results showed no significant difference among the subjects in regard to the alien culture. Regarding the media factors, the obtained coefficient of correlation showed that there was a significant relationship between domestic and foreign media factors and the tendency of students toward alien culture.
Keywords: Tendency, Islamic Azad University, Alien culture -
Pages 125-158
This research aimed at investigating the relationship between transformational leadership and applying knowledge management among high school teachers in Qarchak, a town in Tehran Province. The research method was descriptive and correlational. The research population included all high school teachers (male and female), 1392 people, in Qarchak in the academic year of 92-93. The sample size was estimated to be 237 people based on Morgan table and they were shosen using simple random sampling method. To gather data and assess teachers' transformational leadership, Bass and Avolio Multifactor Leadership standardized questionnaire was applied, and to assess teachers' knowledge management Hemmati's questionnaire was used. This research benefited from descriptive statistical methods (such as percentage, mean and frequency) and inferential statistics such as Pearson correlation coefficient and multiple regression, and SPSS software to analyze data. The findings of the study indicated that there was a significant relationship between the evolutionary leadership and each knowledge management factor (knowledge creation, knowledge sharing, storing knowledge, and application of knowledge).The results of multiple regression showed that four components of evolutionary leadership (individual consideration, intellectual persuasion, inspirational motivation and idealized influence) can predict the application of knowledge management among high school teachers in Qarchak. Finally, based on the literature and results, this research proposes some strategies for improving evolutionary leadership and knowledge management.
Keywords: transformational leadership, Knowledge Management, Dimensions of transformational leadership, Dimensions of knowledge management -
Pages 159-181
The present research aimed at investigating the level of guidance school teachers in terms of communicative skills. The research was a descriptive (survey) one in terms of data collection method and it was an applied one in terms of the purpose. The research population consisted of all guidance schools male and female teachers (n=774) in District 4 of Tehran in academic year of 2012-2013. The sample size consisted of 260 people according to Moran table. In order to select the research sample, stratified- random sampling method was used. Data collection tool was Queendam's communicative skills questionnaire including 34 items on Likert scale, the validity of which was confirmed by the supervisor and advisor of the study and the reliability of which appeared to be 0.82 estimated by Cronbach's alpha. In order to analyse the data, Calmogroph Smirnof, single group t and two groups t were used. The results indicated that teachers of District 4 in Tehran had favourite condition in terms of listening skill, understanding the message, vision in communication, regulation and control of emotions and strictly communicative skill. Also, there was no significant difference between male and female teachers.
Keywords: teachers, Communicative skills -
Pages 181-207
The present research aimed at analyzing the content of the textbook entitled "Thinking and Research" of 6th Grade based on fundamental transformation document and scholars' opinions like "Matthew Lipman". According to the mentioned purpose, 4 hypotheses and questions have been developed as follows: 1. To what extent has the content of "Thinking and Research" helped the students in their manner of thinking? 2. Has it led to problem solving skills acquisition? 3. In regard with training reasoning and conclusion, does the content of the book correspond with the goals determined in fundamental transformation document? 4. Have appropriate methods been offered to respond to the students' curiosity in four areas including 'relationship with self, God, people and creation' in its content? In terms of aim, this is an applied research, ex post facto type. The research population included the entire 6th Grade teachers in District 2 of Rey city, Tehran province in the academic year of 2012-2013. In order to collect the required data, in addition to attributive and research-based method, a researcher-made questionnaire has also been drawn upon and its reliability has been measured by Cronbach's alpha (%978). The validity of the tool was also confirmed by faculty members. The obtained results were analyzed in two descriptive and inferential parts using "Kolmogorov–Smirnov test", "t-test" and Friedman test and they showed that the content of the book has been "successful" in fostering reasoning, manner of thinking, appropriate methods of responding and developing appropriate questions. However, it has been "unsuccessful" in developing "problem solving skills acquisition" and "conclusion skills" in 6th grade students.
Keywords: content analysis, Thinking method, Problem solving skill, Reasoning, Conclusion, Proper method of response, Relation with God, Creation, Creature