فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود باغبان، حلاج دهقانی، داوود مغیان صفحات 15-28

    امروزه رایانه ها در سیستم های اطلاعاتی مدیریت نقش بسیار حیاتی دارند. رایانه سیستم ارتباطات و فرآیند تصمیم گیری را تسهیل می کند و می تواند در زمینه های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. امروزه نه تنها تکنولوژی توسعه پیدا کرده، بلکه تغییرات سریعی نیز در آن به موقع پیوسته است. رایانه ها در صنعت به طور بسیار وسیع به کار رفته و نیز به کار گرفته شده اند؛ به طوری که عصر حاضر را عصر ارتباطات و رایانه نام گذاری کرده اند. این دستگاه اطلاعات را جمع آوری می کند و آن ها را تغییر و پردازش می نماید و با رعایت صرفه اقتصادی و کارایی آن را به سرعت منتشر می کند. هیچ زمینه ای از فعالیت صنعتی وجود ندارد که رایانه مورد استفاده قرار نگرفته باشد. رایانه علاوه بر صنعت بر فعالیت های تجاری در سازمان ها در موسسات تکنولوژی، برنامه ریزی هوایی و... مورد استفاده قرار می گیرد. رایانه ها همچنین برای پیش بینی، جمع آوری اطلاعات اقتصادی، کنترل ترافیک، تشخیص اهداف و ذخیره کردن داده ها و انجام محاسبات کاربرد دارد. می توان گفت که رایانه یک ابزار الکترونیکی بدون یک موجود عظیم الجثه سریع و دقیق باشد که دستورات کاربر را اطاعت کند.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، ساختار سازمانی، پیچیدگی، رسمیت، تمرکز
  • فریده دوکانه ای فرد * صفحات 29-54

    پژوهش حاضر با هدف بررسی سهم هر یک از متغیرهای هوش و خلاقیت در پیش بینی قدرت کارآفرینی فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی پیوسته بود که در سال های تحصیلی 89-1387 فارغ التحصیل شده اند. از بین جامعه مذکور گروه نمونه به تعداد 250 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با اجرای الف- آزمون هوش ریون پیشرفته ب- آزمون سنجش خلاقیت عابدی ج- آزمون جامع کارآفرینی احمد پور داریانی جمع آوری شده است. تحلیل آماری داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد: متغیر خلاقیت بالاترین سهم را در تبیین قدرت کارآفرینی فارغ التحصیلان داشته است. در حالی که سهم متغیر هوش در پیش بینی قدرت کارآفرینی در هیچ سطحی معنی دار نبوده است. از سوی دیگر سهم هر یک از متغیرهای هوش و خلاقیت در پیش بینی قدرت کارآفرینی فارغ التحصیلان رشته های مختلف تحصیلی متفاوت بوده است. در رشته های زبان و ادبیات انگلیسی و رشته مهندسی کامپیوتر و کتابداری به ترتیب متغیرهای خلاقیت و سپس هوش و خلاقیت در پیش بینی کارآفرینی معنی دار بوده است. در حالی که در رشته های مشاوره و حسابداری هیچ یک از متغیرهای هوش و خلاقیت در پیش بینی کار آفرینی معنی دار نبوده است.

    کلیدواژگان: هوش، خلاقیت، کارآفرینی
  • محمد مهدی مظاهری، اسماعیل عیوض زاده صفحات 55-70

    امروزه متخصصان و دست اندرکاران، بحث جدیدی را تحت عنوان مدیریت اثر بخش مطرح می کنند؛ به طوری که در عصر ما کارایی و بهره وری والاترین هدف همه مدیران است. در این نگرش متخصصان معتقدند که یکی از شروط لازم برای اثربخشی عملکرد، اعمال مدیریت زمان است. با استنتاج از مطالعات و تحقیقات متخصصان مدیریت زمان می توان مهارت های مدیریت زمان را به دو مقوله کلی مهارت فردی و مهارت سازمانی تفکیک کرد که مهارت های سازمانی مدیریت زمان تقسیم می شود (الوانی، مهدی، 1384، ص64). این پژوهش به دنبال تاثیر مهارت فردی و سازمانی مدیریت زمان بر ابعاد شش گانه فوق می باشد که در آن قصد دارد مشخص نماید آیا میزان مهارت فردی و مهارت سازمانی مدیریت زمان و ابعاد شش گانه آن بر حسب جنسیت، تخصص و تجربه حرفه ای در مدیران تاثیر دارد؟ ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سنجش مهارت های فردی و سازمانی مدیریت زمان و ابعاد شش گانه آن می باشد، جامعه آماری شامل 140 نفر از مدیران اجرایی و میانی دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 8 است که پس از جمع آوری اطلاعات و تجزیه تحلیل داده های پژوهش، از طریق نرم افزار spss این نتایج مشهود گردید که: 1- بین مهارت های فردی و مهارت های سازمانی مدیریت زمان رابطه معنی داری وجود دارد 2- بین مهارت های فردی مدیریت زمان با ابعاد شش گانه مهارت سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. 3- میانگین نمرات مدیران زن در مهارت های فردی مدیریت زمان نسبت به مدیران مرد بالاتر است و نهایتا این که در بعد مهارت سازمانی مدیریت زمان نیز مدیران زن نسبت به مدیران مرد از میانگین بالاتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: مهارت های فردی1، مهارت های سازمانی2، مدیریت زمان3
  • محمدتقی ایمانی، فاطمه محمدی صفحات 71-106

    هدف این تحقیق شناسایی ویژگی های مدارس توانمند از دیدگاه مدیران و معلمان و بررسی میزان انطباق هر یک از این ویژگی ها با وضعیت مدارس متوسطه شهر تهران بوده است. روش تحقیق آمیخته (کمی و کیفی) بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران و معلمان مدارس متوسطه شهر تهران بود که تعداد معلمان 19080 نفر و تعداد مدیران 1196 نفربوده است. حجم نمونه با مراجعه به این جدول مورگان مشخص شد و تعداد 377 معلم و 291 مدیر به عنواین نمونه تعیین و به روش تصادفی طبقه ای از بین پنج حوزه (شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب)  انتخاب شده است. همچنین برای اخذ نظریات متخصصان به شیوه کیفی با 100 نفر از استادان رشته علوم تربیتی و مدیران و معلمان مدارس مصاحبه به عمل آمده است. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه بوده است. پرسشنامه شامل 84 سوال و 13 مولفه بود که در مقیاس 5 درجه ای تنظیم شده. برای تعیین روایی پرسشنامه، از روایی صوری و محتوایی استفاده شده است و پایایی آن نیز با اجرای آزمایشی روی 30 نفر و محاسبه ضریب همسانی درونی آلفای کرونباخ (87/0) به دست آمد. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون های ضریب توافق، آزمون t تک گروهی و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج نشان داد که از نظر معلمان، مدارس متوسطه تهران بیش از حد متوسط با ویژگی های کنترل و ارزشیابی تقویت کننده، داشتن فضا و امکانات و تجهیزات آموزشی و داشتن معلمان توانمند منطبق هستند، ولی از نظر مدیران، مدارس متوسطه تهران بیش از حد متوسط با ویژگی های داشتن جو باز، حمایت اجتماعی کنترل و ارزشیابی تقویت کننده، آموزش مهارت های زندگی و داشتن معلمان توانمند منطبق هستند. از نظر معلمان، مدارس متوسطه تهران تهران کمتر از حد متوسط با ویژگی های داشتن جو باز، مسئولیت اجتماعی، حمایت اجتماعی، پژوهش محوری و داشتن هدف و بینش مشترک منطبق هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه محور، معلمان توانمند، مدارس توانمند
  • محمدرضا سلیمانی صفحات 107-130

    با شکل گیری جامعه دانش محور و حرکت به سوی اقتصاد مبتنی بر دانش، اهمیت دانش به عنوان مهم ترین سرمایه و دارایی سازمان ها پیش از پیش آشکار شده است. میزان و کیفیت مدیریت دانش در هر سازمان، توان رقابت و میزان موفقیت آن سازمان را تعیین می کند. علی رغم این که دانشگاه ها از مهم ترین مراکز تولید و اشاعه دانش به حساب می آیند، ولی تاکنون  توجه کافی به سرمایه های فکری و منابع تولید شده به وسیله جامعه دانشگاهی نشده است. متخصصان اطلاع رسانی با مجهز بودن به مهارت های گردآوری، سازمان دهی، و اشاعه اطلاعات می توانند نقش بارزی در استقرار مدیریت دانش در سازمان ها داشته باشند. این مقاله مروری است بر دیدگاه های مطرح شده در خصوص توان بالقوه و نیز ضعف های متخصصان علوم اطلاعات در خصوص همکاری با تیم مدیریت دانش. ابتدا به برخی از تعاریف مربوط به مدیریت دانش و تاریخچه مختصری از آن پرداخته شده و در ادامه تفاوت مدیریت اطلاعات با مدیریت دانش و ضرورت به کارگیری مدیریت دانش در دانشگاه ها مورد بحث قرار می گیرد. مدل های مدیریت دانش، و نقش متخصصان اطلاع رسانی در مدیریت دانش از دیگر مباحث در این مقاله هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت اطلاعات، فن آوری، اطلاع رسانان، دانشگا ه ها
  • آزیتا جویباری، فریبا حنیفی صفحات 131-148

    هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد واحد رودهن نسبت به کاربرد فراشناخت در ابعاد مختلف امور دانشگاهی در سال تحصیلی 90-89 می باشد. روش تحقیق آن توصیفی از نوع پیمایشی بوده، روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای نسبی و با توجه به جدول گرجسی و مورگان حجم نمونه آماری 178 نفر از اعضای هیات علمی انتخاب شد. داده های جمع آوری شده از اجرای پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از روش های آمار توصیفی مانند جداول توزیع فراوانی، فراوانی، فراوانی درصدی، میانگین، انحراف معیار و آمار استنباطی شامل، آزمون t تک نمونه ای، آزمون t دو گروه مستقل از طریق نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که به ترتیب برنامه ریزی در امور و فعالیت های دانشگاه، خود کنترلی، خود ارزیابی، خود آغازگری و هدفمند بودن کارمندان در راستای پیشبرد اهداف دانشگاه از مولفه های مهم فراشناختی شناخته شده است.

    کلیدواژگان: فراشناخت، اعضای هیات علمی، ابعاد مختلف امور دانشگاهی
  • عبدالرضا سبحانی*، محمدرضا تجلی صفحات 149-176

    هدف پژوهش حاضر «بررسی امکانات مورد نیاز جهت تقویت نقش دانشگاه در نظام ملی نوآوری از دیدگاه استادان دانشگاه سمنان» بود. دانشگاه در ارتباط با دیگراجزای نظام ملی نوآوری یعنی صنعت و دولت به این امکانات نیازمند است: 1- سیاست گذاری کلان دولت 2- فرهنگی 3- اقتصادی 4-  فناوری 5- علمی. با استفاده از ادبیات پیشین پرسش نامه محقق ساخته ای به اجرا درآمد. این تحقیق توصیفی و جامعه آماری آن، در سال1390 با روش نمونه گیری تصادفی با حجم نمونه 145 نفر از جامعه ای به حجم 231 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه سمنان به اجرا گذاشته شد. اطلاعات گرد آوری شده با استفاده از آزمون T تک نمونه ای تحلیل و در خصوص اولویت امکانات به این ترتیب شد: 1- اقتصادی 2- فناوری 3- علمی 4- سیاست گذاری کلان دولت 5- فرهنگی

    کلیدواژگان: دانشگاه، نظام ملی نو آوری، نو آوری، فناوری
  • پانته آ جهانگیر صفحات 177-192

    این پژوهش به منظور بررسی عملکرد خانواده [1] و رضایت مندی زناشویی [2] در زنان متاهل شاغل و غیرشاغل شهر تهران صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان متاهل شاغل موسسات (نهادهای) دولتی و زنان متاهل غیر شاغل شهر تهران بودند، که از این تعداد 100 نفر زن متاهل شاغل و 100 نفر زن متاهل غیر شاغل (مجموعا 200 نفر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از ابزار سنجش خانواده (FAD) و پرسشنامه رضایت مندی زناشویی (انریچ [3]) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t استودنت جهت دو گروه مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان داد که 1- بین عملکرد خانواده در زنان متاهل شاغل و غیر شاغل تفاوت معنی داری و جود دارد 2- بین رضایت مندی زناشویی زنان متاهل شاغل و غیر شاغل تفاوت معنی داری وجود دارد 3- بین عملکرد خانواده و رضایت مندی زناشویی در زنان شاغل و غیر شاغل رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، رضایت مندی زناشویی، زنان متاهل شاغل و غیر شاغل
|
  • Pages 15-28

    Nowadays, Computers play a vital role in information systems of managements.  They facilitate the process of decision making.  They can be used in different fields.  Computers are widely used in industry. This is why the present era has been called communication and computer era.  This machine gathers data and analyzes them and spread the while it save time and money.  There is no industrial field which keeps on surviving without applying computer services.  The computers are also used to predict the future of commerce, weather, traffic, and accumulate and save the related data.  It can be said that computers are electronic devices which are at the service of human beings.

    Keywords: information technology, Organization structure, Complexity, Formalization, Centralization
  • Pages 29-54

    The research purpose is to assess the proportion of intelligence and creativity in the prediction of entrepreneurial power of graduates of Islamic Azad University, Roudehen Branch. Entrepreneurship is considered a process through which individuals identify opportunities, allocate resources, and create values. The population of the study comprises all the B.A. Students studying in the Islamic Azad University, Roudehen branch in the two academic years of 2008-2009 and 2009- 2010, out of which a sample of 250 individuals was randomly selected through applying the stratified sampling. The data were gathered by administering the following questionnaires: Reyven Intelligence Test, Abedi's 60- Item Creativity Test, and the Comprehensive Entrepreneurship Test. Findings revealed that: intelligence and creativity are significant at the 0.01 level in the prediction of entrepreneurial power; however, creativity shares the greatest amount in the prediction of the entrepreneurial power, proving that the intelligence is not statistically significant in the prediction of entrepreneurial power; the graduates of different educational majors demonstrate differing proportion of intelligence, creativity. Amongst the English Literature students, creativity is significant in predicting the entrepreneurial power of the graduates, whereas, the predictive value is possessed by intelligence among the computer Engineering graduates. Moreover intelligence, creativity and entrepreneurial power are significant at the 0.01 level among the graduates of Librarianship; whereas, no correlation is observed among the above-mentioned variables in the graduates of Counseling.

    Keywords: Intelligence, creativity, Entrepreneurship
  • Pages 55-70

    Nowadays, a new issue has been discussed which has been labeled as efficient management.  Today, the productivity is the most important goal of all managers.  Based on this fact, the experts believe that, time management enjoys being one of the terms observed in order to attain efficiency.   The present study investigates the effect of individual skills of time management and its 6 related dimensions on organizational skill of managers in Islamic Azad University, Zone 8.  The tool used in this research is the questionnaire of individual and organizational skills and their 6 dimensions.  The population consisted 140 managers.  The results showed that: 1) there is a significant relationship between individual and organizational skills of time management; 2) there is a significant relationship between individual skill of time management and the 6 dimensions of organizational management; 3) The score extracted from female managers is higher than the scores obtained from the skills of male managers.  Finally, the results showed that regarding organizational skill of time management, female managers enjoy higher scores than their male colleagues.

    Keywords: Individual skills, Organizational skills, Time Management
  • Pages 71-106

    The research purpose is to identify the characteristics of empowered schools and the degree of adaption of high schools with these characteristics in Tehran City. Research method was mixed (quantitative and qualititative). The research population included all Tehran high school teachers (1196 people) and students (95789 people). The sample was chosen according to Morgan Table, and included 377students, and 291 teachers, and it was selected by cluster and stratified random sampling methods of five zones (Include: North, south, center, East, and west). Regarding the qualitative aspect of the research, the researcher interviewed many experts, faculty members of educational sciences, teachers and students. Data were gathered through a researcher-made questionnaire included 84 questions and 13 indicators based on five scales and unstructured interview. Data gathered has been analyzed by descriptive and inferential statistics methods. The results showed that empowered schools have 12 indicators. In the principals’ and teachers’ viewpoints, Tehran high schools adapted above average with supported control, having educational space and equipments and having empowered teachers. But In the students’ viewpoint, high schools adapted above average with open climate, social support, supported control, live skills training, and having empowered teachers.

    Keywords: Empowered schools, Empowered Teachers. School Based Management
  • Pages 107-130

    With the formation of knowledge-based society and moving towards a knowledge-based economy, the importance of knowledge, as one of the most important assets of organizations, is becoming more and more apparent. Quantity and quality of knowledge management in any organization determine its competitive power as well as its success rate. Despite the fact that universities are one of the most important centers of production and dissemination of knowledge, however, there has not been enough attention to intellectual capital and resources produced by the academic community. Information specialists can have a significant role in the establishment of knowledge management in organizations through using their skills, organizing, and disseminating information. This paper will investigate existing viewpoints on weaknesses and strengths of Information specialists who participate in knowledge management teams. In this paper, frst, some definitions related to knowledge management and its brief history is presented. Then, the differences between information management, knowledge management and necessity of applying knowledge management in universities are studied. Finally, KM models and the role of the Information specialists in knowledge management is studied.

    Keywords: Knowledge Management, Information management, Technology, Information specialists, Universities
  • Pages 131-148

    The purpose of present research is to study faculty members’ viewpoints of Islamic Azad University, Rudehen Branch towards applying metacognition in different aspects of university affairs and activities in 2010-2011. The research method was descriptive, and the sampling method was relatively random stratified. In order to do the research, 178 faculty members were chosen by Gerjsey and Morgan Tables. Data were collected by conducting a researcher-made questionnaire. Through descriptive methods, frequency, percentile, mean, standard deviation were estimated and one-sample t-test, independent t-test wers estimated by applying SPSS. Results showed that planning for university duties and activities, self-controlling, self-evaluating, self-initiating and having goal of staff based on achieving university goals are major metacognitive components. Of course, these priorities were obtained by the given population, they may differ in other universities or some new priorities may be added.

    Keywords: Metacognition, Faculty members, Different aspects of university affairs
  • Pages 149-176

    The purpose of the present research was the study of the resources needed to strengthen the role of the university in National Innovation System from the professors’ viewpoints in Semnan University. A university in association with other components of National Innovation System, i.e., industry and government needs resources such as: Government’s big policy-making, cultural, economic, technological, and scientific resources. Using the literature review, a researcher-made questionnaire was used to gather the data descriptively in 2011 among 231 faculty members of Semnan University of whom 145 subjects were randomly selected as resrch sample. The collected data were analyzed by using T-test statistical procedure. Based on the resources priorities, the options were:1- economic 2- technological 3- scientific 4 – government’ big policy-making, and 5- cultural.

    Keywords: University, National Innovation System, Innovation, Technology
  • Pages 177-192

    The purpose of the present research was to investigate the comparison of family function with marital satisfaction among  employed and unemployed married women in Tehran.   In order to do the research, 200 married women (100 employed and unemployed) participated in this study, and completed two questionnaires  (FAD and ENRICH).  T.Test and Person Correlation Coefficient were used for analyzing the data. The results showed that there are significant differences (p<0/001) between two groups. Also, the significant differences (p</001) were found between family function and marital satisfaction.

    Keywords: family function, marital satisfaction, Unemployed women, employed women