فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های تاریخی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد بابایی زارچ، سهیلا ترابی فارسانی*، محمدحسن میرحسینی صفحات 1-20

    در آستانه مشروطیت، جامعه ایران وارد مرحله جدیدی از تغییر و تحول در ساختار سیاسی و اجتماعی و فرهنگی شد که با دوران پیش از آن تفاوت بسیاری داشت. نظام آموزش یکی از عرصه هایی است که در این دوره تغییرات چشمگیری به خود دید و از شیوه سنتی، به روش های نوین تغییر شکل داد. در شهر یزد نظام آموزش نوین از دوره قاجاریه، به ویژه پس از مشروطه، متناسب با موج نوگرایی در کشور روندی روبه رشد را تجربه کرد. این مقاله به دنبال این پرسش است که چه عواملی زمینه های استقرار و رشد نظام نوین آموزشی را در یزد فراهم کرد. دستاورد مقاله از آن حکایت دارد که علاوه بر مهیاشدن زمینه های اجتماعی برآمده از مشروطیت، زرتشتیان یزد را باید گروهی تاثیرگذار و پیشگام در راه توسعه مدارس و درنتیجه، استقرار شیوه نوین آموزش در یزد دانست؛ علاوه بر این، عوامل موثر دیگر را باید این گونه برشمرد: ارتباطات تجاری و فرهنگی شهر یزد با سایر کشورهای اروپایی و آسیایی، ناشی از ورود مستشرقان و میسیونرها به یزد؛ مهاجرت کاری زرتشتیان به هندوستان و به دنبال آن، تمول مالی آنها و تاسیس بنگاه های آموزشی در زادگاه خود؛ جلب نظر پارسیان هند برای گسترش دانش دبیره و مذهبی زرتشتیان؛ اهتمام متمولان و تجار یزدی در کنار برخی از روحانیان و اقلیت های دینی غیر زرتشتی؛ ورود صنعت چاپ و به دنبال آن ظهور روزنامه ها و تبادل اخبار. به علاوه نخستین گام ها در آموزش دختران یزدی، چه در مدارس دخترانه زرتشتی و چه در مدارس میسیونری، نیز از این روند مستثنی نبود.

    کلیدواژگان: آموزش نوین، آموزش سنتی، قاجاریه، مشروطه، یزد
  • جمشید نوروزی*، مژگان صادقی فرد صفحات 21-40

    در اوضاع آشفته سیاسی اجتماعی پس از حمله مغول و به ویژه پس از زوال ایلخانان (651تا736ق/ 1256تا1335م)، فضا برای ایفای نقش و کنشگری پهلوانان در عرصه های مختلف، در برخی مناطق ایران و قلمرو حکومت های محلی فراهم شد. در دوره آل مظفر، همچون دوران ایلخانان مغول، پهلوانان نقش های گوناگونی ایفا کردند. پژوهش حاضر نقش سیاسی و نظامی پهلوانان را در حکومت آل مظفر (713تا795ق/1314تا1393م) واکاوی می کند. حکومتی که با سنت های پهلوانی پیوند نزدیک و نگاه مهربانانه داشتند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، درصدد بررسی چگونگی ایفای نقش پهلوانان در زمینه های سیاسی و نظامی حکومت آل مظفر است. برخی از پهلوانان، فرماندهان نظامی قدرتمندی بودند که در رویدادهای داخلی و خارجی حکومت آل مظفر ایفای نقش می کردند. بعضی از این پهلوانان که مدتی در جایگاه فرمانده نظامی بودند، به حکومت شهرها رسیدند و گاه به چنان اقتداری دست یافتند که مدعی حکومت شدند و رویاروی آل مظفر قرار گرفتند. این قبیل نافرمانی ها از یک سو ضعف تشکیلاتی مظفریان را نمایان می کند و از سوی دیگر، نشان می دهد این پهلوانان با تاثیرگرفتن از فضای حاکم بر جامعه در قرن هشتم قمری/چهاردهم میلادی به رفتارهایی همچون تمرد علیه حاکمان، ریاکاری، خیانت و فریب کاری روی آوردند. عده ای از پهلوانان نیز، در کنار دیگر گروه های مهم اجتماعی، برای تامین امنیت سیاسی و اقتصادی حکومت آل مظفر تلاش کردند.

    کلیدواژگان: پهلوانان، آلمظفر، قرن هشتم قمری، امنیت، حکام ولایت‌ها
  • سعید حمیدی، محبوب مهدویان* صفحات 41-58

    به علت نقش سازنده اندیشمندان و تنوع کارکردهای آنان در جوامع، بررسی رابطه بین نهادهای دولتی و طبقات علمی از اهم مطالعات تاریخی محسوب می شود. به طور مسلم، بدون آگاهی از نیازمندی های سیاسی حکومت ها، تبیین این مسئله ممکن نخواهد بود؛ چون گرچه استقبال از علم و عالم و دستیابی به اندیشمندان، زاییده مجموعه علت ها و عوامل است؛ ولی مواجهه دولتمردان با فرازوفرودهای عصر خویش، در جهت دهی تاریخی آن نقش اساسی دارد. با ظهور عباسیان و پایان تفضل عرب بر عجم، هم گرایی بین اصحاب علم حاصل شد و نخستین دولت اسلامی که با سلاح قلم از خود دفاع می کرد، بنیان گذاشته شد. مقارن با عهد منصور و هارون و مأمون، عواملی همچون قرابت بین اهل نظر و تجربه و به ویژه ایتلاف آنها با مرکز خلافت، موجب شد برگ زرینی از عصر نخست عباسی در تارک آیندگان جاودانه بماند. پژوهش حاضر در یک بررسی توصیفی- تحلیلی و با مراجعه به منابع و داده های کتابخانه ای، ضمن تأیید نقش عالمان در این دستاورد تاریخی، تلاش می کند تا برخی از الزامات سیاسی را که به استقبال خلفا از اجتماع علمی انجامید، بررسی نماید. نتایج نشان می دهد اهتمام بر تأمین شکوه و اقتدار بغداد، تلاش در کسب مشروعیت، تعامل با همسایگان غربی، گرایش به شرق باستان، همگامی با گروه فراوانی از اهل سنت و لزوم مهار تشیع از علت های توجه به نخبگان بود. به علاوه، تأکید بر اشتراک های گروه های همسو با دستگاه خلافت و تمایل به تقویت آنها و نیز کنترل اقلیت های غیر همسو، بر شدت این توجه افزود.

    کلیدواژگان: عصراول خلافت عباسی، الزامات سیاسی، اجتماع علمی
  • علیرضا ساریجلو، محسن بهرام نژاد* صفحات 59-75

    قرااوناس از گروه های حاضر در عصر تیموریان بودند. این گروه تلاش می کردند با ایفای نقش سیاسی و نظامی در معادلات حکومت وقت و پیشبرد اهداف تیموریان، در تاریخ آن دوران نامی برای خود دست وپا کنند. قرااوناس ها به علت جنگاوری و شجاعتی که داشتند، همانند برخی قبایل اصلی ترک و مغول، پیش از تیموریان در حیات سیاسی الوس جغتای نقش پررنگی بازی می کردند. با این حال، مسئله مهم این بود که باوجود اهمیت ذاتی این گروه در حکم نیروی جنگی بالقوه، در عصر تیموریان کمتر به آنها توجه می شد. در این جستار تلاش شده است با استفاده از منابع اصلی و پژوهشی و با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، با نگاهی دوباره به رویدادهای مرتبط با این گروه در دوره تیموریان، نقش قرااوناس در معادلات سیاسی الوس جغتای تبیین شود؛ همچنین علت های برخورد ویژه تیموریان با این گروه بررسی شود. پرسش اصلی پژوهش این است: چرا در عصر تیموری، گروه قرااوناس اعتبار سیاسی و نظامی خود را به تدریج از دست داد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد در حیات سیاسی الوس جغتای، تیموریان برای قرااوناس نقش کم اهمیتی در نظر گرفته بودند. علت واگذاری این نقش های کم اهمیت نیز از این قرار بود: 1. تجربه تاریخی که از دوران مغولان وجود داشت؛ 2. این مهم که قرااوناس از مخالفان بزرگ تیمور در تشکیل حکومت بودند؛ 3. کوتاهی های عمدی یا سهوی این گروه در برخی ماموریت هایی که به آنها واگذار می شد.

    کلیدواژگان: قرااوناس، اپاردی، نگودریان، تیمور، شاهرخ، الوس جغتای
  • مسلم شیاسی، قباد منصوربخت* صفحات 77-94

     آشنایی ایرانیان با نظام های سیاسی و قضایی اروپا در قرن 13ق/19م و با مشاهده جایگاه قانون بود که پس از آن، تلاش های گسترده ایرانیان در نهضت مشروطه به ثمر رسید؛ ولی چالش سنت و تجدد در قوانین عدلیه و تضاد شرعی و عرفی در قوانین دست وپاگیر در چنبر کاپیتولاسیون، باعث ظهور فکر اصلاح عدلیه شد. فکری که با مسئله جدیدی به نام انحلال عدلیه در مطبوعات داخلی مدنظر قرار گرفت و تلاش های قلمی گسترده ای، در بازتاب تحولات سیاسی و...، برای حل آن آغاز شد. عدلیه جدید، در جایگاه یکی از ارکان مشروطه، تحول مهمی بود که داور با همراهی مجلس و به ویژه مطبوعات کشور، زیر سایه حمایت رضاشاه آن را به وجود آورد. بنابراین مراجعه به مطبوعات، رکن چهارم مشروطه، خواننده را با فضایی آگاه می کند که داور در آن به این امر خطیر اقدام کرد. بررسی تمام نشریات از حوصله این نوشتار خارج است؛ ولی چند روزنامه پرتیراژ، به مصداق مشت نمونه خروار، انتخاب شده است که دیدگاه های رایج در آنان درباره این موضوع، به اجمال بررسی می شود. یافته های این پژوهش براساس روش تحلیل محتوا، بیان کننده این است که مطبوعات این دوره با چه تمهیداتی این مسئله اجتماعی را از پیش رو برداشتند.

    کلیدواژگان: مطبوعات، کاپیتولاسیون، انحلال عدلیه، رضاشاه، داور، مجلس شورای ملی
  • کتایون فکری پور*، فریبا شریفیان صفحات 95-108

    اعراب مسلمان پس از فتح ایران، سکه هایی به سبک سکه های ساسانی با حاشیه ای به خط کوفی، ضرب کردند که به سکه های عرب ساسانی معروف شد. بیشتر سکه های عرب ساسانی نقره اند؛ اما در کنار آنها شمار فراوانی سکه مسی نیز به دست آمده است. روی تعداد کمی از این سکه ها نام ضراب خانه، سال ضرب و نام حاکم حک شده است. تنوع بسیار در نقش، از ویژگی های بارز این سکه هاست. یکی از مشکلات موجود در این سکه ها، وجود آن دسته از اسامی خاصی است که در متون تاریخی به آنها اشاره ای نشده است؛ از این رو برای پژوهشگر، قرایت این نام ها و تشخیص هویتی آنها کاری بس دشوار است. در مجموعه سکه های موزه بوعلی همدان با دو نوع سکه مسی عرب ساسانی مواجه می شویم که با سایر سکه های این مجموعه تفاوت هایی دارند؛ در حالی که پشت هر دو سکه به طور کامل با هم یکسان است، روی سکه ها از لحاظ نقش و کتیبه متفاوت است. گیزلن (Gyselen) در اثر شناخته شده خود با نام سکه های مسی عرب ساسانی به سه نوع از این سکه ها اشاره کرده است که پشت هر سه سکه عبارت آباد/آزاد بیشاپور با تصویر موجودی ترکیبی، گاو نر کوهان دار با سر انسان ریش دار، حک شده است؛ اما نوشته و نقش روی سکه ها متفاوت است. با توجه به اینکه این سکه ها از زاویه دید خاص نویسندگان تا کنون بررسی نشده است، در این پژوهش نویسندگان تلاش می کنند با روش تاریخی توصیفی و براساس مطالعات کتابخانه ای، به پرسش های زیر پاسخ بدهند: آیا واژه سمت راست روی سکه ها نام حاکم منطقه است؟ آیا عبارت پشت سکه ها مفهوم خاصی دارد یا فقط نشان دهنده نام ضراب خانه است؟ آیا با در نظر گرفتن گاه شماری سکه های ضرب بیشاپور، می توان حدود زمانی برای آنها در نظر گرفت؟

    کلیدواژگان: عرب‌ساسانی، دارا، ابای، آزادبیشاپور، آبادبیشاپور
  • عبدالرفیع رحیمی*، اشکان غلامی صفحات 109-122

    قرآن ماهیت و رسالت هدایتگری دارد؛ اما در باب تاریخ، با نگاهی خاص، طرحی جامع عرضه کرده است که از فلسفه تاریخ و غایت نگرش تاریخی تا مولفه ها و قواعد صوری علم تاریخ را شامل می شود. طرح و چارچوب تاریخی بازنمایی شده در قرآن، از جوانب مختلف بر جهان بینی و روش تاریخ نگاری مورخان مسلمان اثر گذاشته است. برای بازشناسی چنین طرحی، مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی، در پی بررسی تاثیر روش تاریخی قرآن و چگونگی اثرگذاری آن بر دو اثر قدیمی متون تاریخی اسلام، یعنی اخبارالطوال ابوحنیفه دینوری و تاریخ یعقوبی، است. از نتیجه پژوهش برمی آید که در چند مبحث، یعقوبی در مقایسه با ابوحنیفه از اسلوب قرآنی، بیشتر اثر پذیرفته است. این مباحث عبات اند از: استفاده از ساختار و بهره مندی از اصطلاحات قرآنی در اشاره به تاریخ و فواید و اهداف تاریخ گرایی؛ علت های انحطاط تمدن ها؛ توجه به تأثیر فرد و جامعه در فرایند حوادث. با وجود این، باید در نظر گرفت در بخش مربوط به ابزارهای ضروری در تاریخ پژوهی، همچون مشاهده آثار برجای مانده و البته شکل و بیان وقایع تاریخی، مانند قاعده تاریخ در تاریخ و تمهید مقدمات، ابوحنیفه در مقایسه با یعقوبی از قرآن تاثیر بیشتری پذیرفته است.

    کلیدواژگان: روش شناسی تاریخی قرآن، ابوحنیفه دینوری، اخبارالطوال، یعقوبی، تاریخ یعقوبی
|
  • Ahmad Babayi Zarch, Soheyla Torabifarsani *, MohamadHasan Mirhosaini Pages 1-20

    At the threshold of constitutionalism, the place of Iran entered a new phase of change in the political, social, and cultural structure, which was very different from the previous period. The education system is one of the areas that has undergone significant changes during this period and has been transformed from traditional to modern methods. In the city of Yazd, the modern education system of the Qajar period, especially after the Constitution, experienced a growing trend following the wave of modernity in the country. This article seeks to ask what factors provided the grounds for the establishment and growth of the new educational system in Yazd. The paper states that in addition to providing social conditions for constitutionalism, Yazd Zoroastrians should be considered an influential and pioneering group in the way of the development of schools and, as a result, the establishment of a new way of teaching in Yazd. Additionally, other factors should be considered: Yazd’s trade and cultural ties with other European and Asian countries, due to the arrival of Orientalists and missionaries in Yazd; occupational emigration of Zoroastrian to India, followed by financial expansion and the establishment of educational institutions in their hometown; attracting the attention of Indian Persians to the spread of Zoroastrian religious knowledge; efforts of the rich and merchants of Yazd and some of the clergies and non-Zoroastrian religious minorities; the advent of the printing industry, followed by the emergence of newspapers and the exchange of information. Besides, the first steps in education of girls of Yazd, both in Zoroastrian girls’ schools and in missionary schools, were no exception.

    Keywords: Modern Education, Traditional Education, Qajar, constitutional, Yazd
  • Jamshid Noroozi *, Mozhgan Sadeghifard Pages 21-40

    During turbulent socio-political situations after the Mongol invasion and especially after the decline of the Ilkhanates (1256-1335 AD), the conditions were paved for a group of Pahlavanan (= Heroes) to act and play a role in some parts of Iran and the domains of local rules. Linked to the era of the Mongol Ilkhans, Pahlavanan acted out various roles during Ale-Muzaffars period. The present study examined the political and military role of Pahlavanan during the rule of Ale-Muzaffars (1314-1393 AD), who themselves were in close ties and connections with the Pahlavani traditions. Some of Pahlavanan were powerful military commanders who played a role in the external and internal events of Ale-Muzaffars. Holding the position of a military commander for a long time, some of them came to power in some provinces, and lastly, some gained so much power that claimed to rule and confront Ale-Muzaffars. Such disobediences indicated the structural weaknesses of Ale-Muzaffars on the one hand and showed that Pahlavanan, under the influence of the prevailing atmosphere of the society during the 8th century AH, inclined towards behaviours such as rebellion against rulers, hypocrisy, betrayal, and deception. Along with other groups, some of Pahlavanan played grounding roles in ensuring the political and economic security of the Ale-Muzaffars rule.

    Keywords: Pahlavanan, Ale-Muzaffars, 8th Century AH, Security, Provincial Rulers
  • Saeed Hamidi, Mahboub Mahdavian * Pages 41-58

    Given the constructive role of thinkers and the diversity of their functions in societies, the study of the relationship between government institutions and the scientific class is considered as an important historical study. Of course, the confrontation of the rulers with the ups and downs of their time has a major role in the historical direction of the issue. Now, by examining some political requirements, the government reasons that determined the Abbasid caliphs to pay attention to the classes of scholars and intellectuals are pointed out. The results showed that the caliphs' need for funding for Baghdad, their quest for legitimacy, their interest in engaging with Western neighbors, turning to the Ancient East, keeping pace with the Sunni majorities, and curbing Shiite control were among the reasons for the caliphate's attention to the society’s elites. Also, alignment with pro-government groups and the control of minorities as opposed to the government has intensified this attention.

    Keywords: The First Age Abbasid Caliphate, political requirements, scientific community
  • Alireza Sarijloo, Mohsen Bahramnejad * Pages 59-75

    One of the groups present in the Timurid era was the Qara'unas. Before the Timurids, they played a major role in the political life of Chagatai Ulus, because of their courage and bravery. But, the important thing was that despite the group's inherent importance as a force in the military sphere and militarism, they were less appreciated in other areas. This study, using the primary and research sources and relying on the descriptive-analytical method and looking again at the events related to this group in the Timurid period, attempted to explain the role of Qara'unas in the political and military equations of Chagatai Ulus and examine the reason behind Timurid's special treatment towards this group. The main question of this research is: why did the political and military prestige of Qara'unas gradually decrease in the Timurid era? The findings showed that Timurids, taking into account the historical experience of the Mongols, the opposition and conflict of Qara'unas at the beginning of the government with the Timurids and the intentional or unintentional negligence of this group in some missions assigned to them by the Timurids, had considered an insignificant role for Qara'unas in the political life of Chagatai Ulus.

    Keywords: Qarau'nas, apardi, neguderian, Timur, chaghatai ulus
  • Moslem Shiyasi, Ghobad Mansourbakht * Pages 77-94

    The acquaintance of Iranians with the political and judicial systems of Europe (in the 13th century AH / 19 AD) and witnessing the status of the law with their efforts in the constitutional era was fruitful. But the challenge between sharia and custom and the cumbersome rules of capitulation led to the emergence of the idea of ​​judicial reform through a new issue called the dissolution of the beginning and the pursuit of the press and its writing.Assuming the reliance on this article, the majority of them opposed the judiciary by taking common positions. And by expanding public awareness, they made it possible to achieve a new judiciary. The findings of this study, based on the content analysis method, showed that Davar, with the support of Reza Shah, the parliament, and the press, was pursuing two main goals: removing clerics from the judiciary, and renovating of judiciary based on Western civilization. He succeeded in renovating the administrative organization, registering documents and real estate, and drafting civil law. But he was incapable of harmonizing with Islamic jurisprudence. The press was selected for gaining legitimacy, reflection of judicial dissolution, alignment with Reza Shah's projects, and support for Davar, in the context of events and theorizing of judicial modernization and the inadequacy of the limited main resources of this period.

    Keywords: the press, capitulation, Dissolution of Judiciary, Reza Shah, Davar
  • Katayoun Fekripour *, Fariba Sharifian Pages 95-108

    Arab-Sassanidcoins were minted after the conquest of Iran by Muslims in the style of Sassanidcoins with a Kufic border margin. Most of the coins of the Arab conquerors were silver, but next to them, a large number of copper coins have been found, which often have a great variety of designs. In a few copper coins, there is the name of the mint, the year of coinage, and the name of the ruler. Sometimes in the coins, we come across letters that have not been mentioned in historical texts. These letters make it difficult to identify many copper coins. The subject of the present study was to examine 3 types of Arab-Sassanid copper coins which had the phrase Abād/Azād Bišāpur with a hybrid image on the reverse. As these three coins had no date, this research aimed to answer these questions: is it possible to set a time limit for them considering the chronology of the coins minted in Bišāpur? Does the phrase of the reverse have a special meaning? Or does it just indicate the name of the mint? And is the right word of the obverse the name of the ruler of the area?

    Keywords: Arab-Sassanid, Dārā, Abāy, Abzay, Copper Coins, Bišāpur
  • Abdolrafia Rahimi *, Ashkan Gholami Pages 109-122
    Introduction

    Despite its guiding nature and mission, the Holy Qur'an has presented a comprehensive plan for history with a special perspective, which includes the philosophy of history and the ultimate historical approach to the formal components and rules of the science of history. The historical framework represented in the Holy Qur'an has influenced the worldview and historiography of Muslim historians in various ways. To recognize such a plan, the author of the present study used a descriptive-analytical method to examine the effect of the historical method of the Qur'an and how this method affected the two works of the oldest historical texts of Islam. The first text was Akhbar al-Tawwal of Abu Hanifa Dinawari and the second one was Tarikh-e Yaqubi (the history of Yaqubi). The results of the study showed that in some areas, Yaqubi has been more influenced by the Qur'anic style than Abu Hanifa. These topics included the use of the structure and Qur'anic terms about the history and the benefits and purposes of historicism, causes of the decline of civilizations, and attention to the impact of the individual and society in the process of events. However, it should be noted that in the section on essential tools in historiography, such as observing the remaining works and, of course, the form and expression of historical events, such as the rule of history in history and the preparation of preliminaries, Abu Hanifa was more influenced by the Qur'an than Yaqubi.  

    Material & Methods

    The present study was based on the descriptive-analytical method based on library resources.

      Discussion of Results & Conclusions

    As a world-renowned school, the religion of Islam, in various aspects of human life, has presented a clear plan and program, each of which alone can be the subject of research. In the meantime, the main aim of the present study was to examine the Qur'an's view of history and the issues surrounding it. Despite its guiding nature and mission, the Qur'an has presented a comprehensive plan for history with a special perspective, which includes the philosophy of history and the ultimate historical approach to the formal components and rules of the science of history. The historical design and framework represented in the Qur'an have influenced the worldview and historiography of Muslim historians from various aspects. To recognize such a plan, the present article, in a descriptive-analytical way, sought to examine the impact of the historical method of the Qur'an and how it affected the two works of the oldest historical texts of Islam (i.e. Akhbar al-Tawwal of Abu Hanifa Dinawari and Tarikh-e Yaqubi). An attempt was made to compare the historical influence of the historical methodology of the Qur'an between the two ancient historical monuments of the Islamic world. The main concern that led to the selection of the research topic was divided into two areas: 1) identifying the quality of the historiographical method from the Quran's point of view, and 2) discovering examples of this project in reports and historiography of Dinawari and Yaqoubi and comparing them. Regarding the background of the research, it should be noted that no specific and independent research has been found that specifically examines the reports of Akhbar al-Tawwal or the history of Yaqubi from this perspective. Of course, there are articles about these ancient historical monuments, but the goals and methods of their authors are completely different from the main framework of the present study. The present article has been conducted in a descriptive-analytical way. In the Holy Quran, special terms related to history have been used, which can also be seen in the reports of Dinawari’s Akhbar al-Tawwal: One of the terms that the Quran uses in discussing history is stories as well as Naba. By carefully reading the reports of Abu Hanifa Dinawari in the book Akhbar al-Tawwal and the history of Yaqubi, it can be seen that both have used exactly the Qur'anic terms in discussing history. Of course, Yaqubi used these two terms more than Iwanaifah. Additionally, the main purpose of quoting historical news in the Qur'an was to make people think, intending to learn a lesson, as it has been mentioned many times in the Qur'an. Of course, this issue can also be seen in the book of Akhbar al-Tawwal of Abu Hanifa Dinawari, although Yaqubi has been much more influenced by this issue than Abu Hanifa. Exploration tools in history: One of the tools for paying attention to history is listening. The discussion of hearing the past news in Abu Hanifa's Akhbar al-Tawwal was abundant, however, in this section, too, Yaqoubi has mentioned this in more cases, albeit in the section on the history of Islam. Another tool for exploring history is to take a closer look at the remnants of past civilizations. In Akhbar al-Tawwal, some cases showed Abu Hanifa's attention to the remnants of the past, but in the history of Ya'qubi, no evidence of this has been observed. Forms and forms of expression of historical events in the Quran: One of the characteristics of the type of expression of historical events in the Quran is paying attention to the prominent moral characteristics of the characters. In some of his reports, Dinawari has paid special attention to the moral character of historical figures, but Yaqoubi has referred far more to the moral character of historical figures than to Abu Hanifa. Another characteristic of the historical stories of the Qur'an is that sometimes a story begins, but in the middle of the verses, another story is told and then the continuation of the previous story is followed. This feature is well-visible in the historiography of Abu Hanifa Dinawari, in other words, one of the methods of Abu Hanifa in quoting historical reports is this text. Yaghoubi, however, had not such a method in his historiography. Sometimes the Qur'an begins telling a historical story. This kind of introduction can also be seen in Akhbar al-Tawwal. This method was not observed in Tarikh-e Yaqubi. Causes of the degeneration of civilizations: One of the key factors in the weakness and collapse of civilizations, dynasties, and families is oppression. In this regard, Yaqubi has been far more influenced by the Qur'an than Abu Hanifa. Influenced by the Qur'an, Dinawari pointed to the issue of violence and its role in the downfall of civilizations far more so than Yaqoubi. Also, another reason for the decline of civilizations from the Quran's point of view is the moral corruption of the rulers. Yaqubi has been more influenced by the Qur'an than Abu Hanifa and has repeatedly referred to the moral corruption of historical figures.

    Keywords: Historical Methodology of the Qur'an, Abu Hanifa Dinawari, Akhbar al-Tawwal, Yaqubi, Yaqubi's History