فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 35 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/24
  • تعداد عناوین: 32
|
  • فاطمه نادری، محسن آیتی*، احمد خامسان صفحه 1
    زمینه و هدف

     شخصی سازی فرایند یادگیری در نظام های آموزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش صلاحیت و اخلاق حرفه ای در نگرش به شخصی سازی یادگیری معلمان مقطع ابتدایی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی همبستگی روی 289 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر بیرجند در سال تحصیلی 99-1398 انجام گرفت. نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای انجام شد. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد: صلاحیت حرفه ای بابایی نژاد (2014 م.)، اخلاق حرفه ای سی.پتی (2000 م.) و نگرش به شخصی سازی یادگیری پرپارد و همکاران (2018 م.) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS 18 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    سطح نگرش معلمان به شخصی سازی یادگیری با میانگین 0/049±3/93، صلاحیت حرفه ای با میانگین 71/032±3/0 و اخلاق حرفه ای با میانگین 0/027±4/46 بالاتر از حد متوسط قرار داشت. بین مولفه های صلاحیت (شناختی، نگرشی، مدیریتی) و اخلاق حرفه ای با نگرش معلمان به شخصی سازی یادگیری ارتباط معنا داری مشاهده شد (P<0/01). صلاحیت های حرفه ای 38 % و اخلاق حرفه ای 28 % از تغییرات واریانس نگرش معلمان به شخصی سازی یادگیری را تبیین کردند. همچنین صلاحیت های حرفه ای 23 % از تغییرات واریانس اخلاق حرفه ای را تبیین نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    اهداف پژوهش برای مشارکت کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه شفاهی آن ها کسب شد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که ارتقای صلاحیت و اخلاق حرفه ای معلمان موجب بهبود نگرش آنان به شخصی سازی یادگیری می شود. بنابراین توصیه می شود با ارتقای صلاحیت های معلمان و آموزش اخلاق حرفه ای، نگرش آنان به شخصی سازی یادگیری را بهبود بخشید.

  • شهریار شادی گو*، غلامرضا غیاثی، مهری توتونچیان صفحه 2
    زمینه و هدف

    آشنایی با نکات اخلاقی و مبانی آن در سرنوشت زندگی جوامع انسانی بسیار مهم و بایسته است، زیرا جامعه ای می تواند به کمال دلخواه و مطلوب برسد که مورد تعلیم صحیح تربیتی قرار گرفته و به کسب دانش و آگاهی لازم در این خصوص، نایل گردد. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی مولفه های اخلاق نسبی یا مطلق در آثار سعدی که در حوزه اخلاق، جایگاهی ویژه در ادبیات بومی و جهانی یافته اند، می باشد.

    مواد و روش ها

    رویکرد این پژوهش توصیفی تحلیلی است و با شیوه کیفی انجام می پذیرد. بدین منظور نسبت به استخراج و تحلیل مولفه های اخلاق نسبی یا مطلق در آثار سعدی، اهتمام گردیده است.

    یافته ها

    سعدی در دو باب از کتاب گلستان و بوستان به برخی از اصول ثابت و پایدار اخلاق بشری و برخی اصول رفتاری متغیر انسان ها با ذکر شاهد مثال، همت گماشته است؛ این شاعر بلندآوازه در قالب حکایت های کوتاه و دل انگیز و اغلب با استناد به کتاب قرآن و آموزه های دینی نگاه ویژه ای به مباحث اخلاقی دارد، به گونه ای که امروزه بسیاری از جوامع بشری و محافل نظری به عنوان الگو از اندیشه های این خردمند حکیم بهره مند می شوند. ملاحظات اخلاقی: در به سامان رسیدن این تحقیق ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    مطالعه آثار سعدی باعث می شود که آدمی به کمال برسد، عاقلانه تامل کند، عالمانه رفتار کند، عابدانه خدای خویش را بپرستد و عادلانه در جامعه نقش آفرین باشد. کتاب گلستان بیشتر بیان واقعیت ها و حقیقت هاست، ولی کتاب بوستان، مدینه فاضله سعدی را به تصویر می کشد. او شاعری اخلاقی بوده و تعالیم وی در قالب اشعار و حکایات، جوامع بشری را به نوع دوستی، محبت، عدالت، رفتار صالح و... دعوت می نماید. نتایج این تحقیق نشانگر این است که شیخ اجل بیشتر تابع اخلاق ثابت و پایدار از نوع مثبت می باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق نسبی و مطلق، اندیشه های اخلاقی سعدی
  • محسن شیراوند، زهرا سادات میرهادی* صفحه 3
    زمینه و هدف

    بی تردید موضوع لذت اساسی ترین نیاز هر انسانی است. انسان فطرتا طالب لذت و دوری گزین از رنج و الم است. بحث سنجش معیارهای لذت را نخستین بار فیلسوف معروف انگلیسی، جرمی بنتام، مطرح کرد. هدف این پژوهش تبیین شاخصه های وجودشناختی لذت از منظر آموزه های وحیانی است. مواد و روش ها: در این پژوهش تحلیلی با رویکرد کیفی، پس از مرور ادبیات نظری پژوهش، شاخصه های وجودشناسی لذت از آیات قرآن کریم استخراج و تحلیل، و رهیافت های وجودشناختی بر اساس آن ارایه شد.

    یافته ها

    مهم ترین شاخصه های وجودشناختی لذت استخراج شده از قرآن کریم پایداری و دوام، خیر محض، رشد وجودی، خلوص، باروری و زایش، امنیت و آرامش روان، گستردگی و شمول، نقد و مطمین الحصول بودن، رضایتمندی و حیات طیبه است. تنظیم زندگی دنیوی بر مبنای شاخصه های وجودشناختی پیشگفته، موجد دو رهیافت هدایت الهی و افزایش ظرفیت درونی انسان است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تالیف این مقاله همه اصول اخلاقی نظیر اصالت متن، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که لذت از منظر قرآن کریم، امری ذهنی و غیر واقع گرایانه نیست، بلکه بر اساس آموزه های وحیانی، امری واقعی و دارای معیارهای قابل سنجش است، اگرچه اغلب آیات قرآن در قالب توصیه و اندرز ذکر شده، لکن این گویه های به ظاهر ساده خود حکایت از واقعیتی عینی، اما مستور در دل هستی دارد.

    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، قرآن کریم، لذت، وجودشناختی
  • علی غلامعلی* صفحه 4
    زمینه و هدف

     امروزه اخلاق زیستی و حقوق بشر دو مجموعه از هنجارها، رویه ها و نهادهایی هستند که وظیفه اصلی آن ها تنظیم روابط حوزه زیست شناسی و پزشکی در پرتو حقوق عمومی می باشد. در سال های اخیر در برخی از پژوهش های انجام شده و نیز رویه برخی دولت ها، این فرضیه مطرح شده است که حوزه اخلاق زیستی در نظام حقوق بشر هضم و جذب شده است. در مطالعه حاضر به بررسی این فرضیه که در حال حاضر حقوق بشر بین المللی در قامت جایگزین اخلاق زیستی ظهور کرده است، خواهیم پرداخت. مواد و روش ها: در این مطالعه با روش تحلیلی توصیفی، ابتدا ماهیت اخلاق زیستی و مبانی مشترک آن با حقوق بشر مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. پس از مشخص شدن وضعیت متغیر مزبور، نقش حقوق بشر در اخلاق زیستی با توجه به اشتراک مبانی آن ها مد نظر قرار خواهد گرفت. در گام سوم، فرضیه «حقوق بشر به عنوان جایگزین اخلاق زیستی» در بوته آزمایش قرار خواهد گرفت و در نهایت کارکردهای حقوق بشر بین المللی در اخلاق زیستی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

    یافته ها

    طرفداران فرضیه هضم شدن اخلاق زیستی در نظام حقوق بشر معتقدند که با توجه به ضعف های هنجاری و نهادی اخلاق زیستی در فضای حقوقی سیاسی فرهنگی بین المللی، ابزارها و نهادهای حقوق بشر بین المللی می تواند بخش هنجاری و نهادی اخلاق زیستی را در خود هضم کند. یافته های این مطالعه نشان داد که حقوق بشر بین المللی نمی تواند تمام خلاها و فاصله های فضای علوم سیاسی را پوشش دهد. در اینجاست که نیاز به فضای اخلاق زیستی که فاقد ویژگی های ذاتی عالم حقوق و به ویژه حقوق بشر بین المللی می باشد، احساس می شود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    اخلاق زیستی می تواند در مواردی که حقوق بشر با چالش انعطاف مواجه می شود، به نقش آفرینی بپردازد، در نتیجه اساسا نه تنها نیازی نیست که حوزه اخلاق زیستی در فضای حقوق بشر هضم و جذب شود، بلکه لازم است که این دو کاملا مستقل از یکدیگر باشند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بشر بین المللی، اخلاق زیستی، حقوق پزشکی
  • امیرعباس مینایی فر*، ناصر صادقیان، محمدحسن دشتی خویدکی صفحه 5
    زمینه و هدف

    اعتقاد به حقوق حیوانات و حمایت از آن در دنیای غرب و فضای علمی و پژوهشی سابقه ای کم تر از 300 سال دارد. این در حالی است که بیش از هزار سال پیش این حقوق در اسلام به رسمیت شناخته شده است. این مطالعه با هدف مقایسه بیانیه جهانی و آموزه های اسلامی درباره حقوق حیوانات صورت گرفته است. مواد و روش ها: در پژوهش حاضر، بر اساس شاخص هایی همچون حفاظت و امنیت حیوانات، احترام به حق زندگی آن ها و...، به مقایسه ای تطبیقی بین آموزه های اسلامی و بیانیه یونسکو در خصوص حقوق حیوانات پرداخته شده است، این پژوهش با رعایت اصل صداقت و امانتداری در تمام گزارش ها و ارجاعات و بر پایه مطالعات کتابخانه ای و جستجو در پایگاه های علمی معتبر خارجی و داخلی، به صورت تحلیلی و توصیفی انجام گرفته است.

    یافته ها

    پس از بررسی دیدگاه های فلاسفه غربی در خصوص حقوق حیوانات، که نشان داد قرن ها طول کشیده تا حقوق حیوانات در غرب به رسمیت شناخته شود، در بخش دوم یافته ها به مقایسه محتوای 10 ماده ای بیانیه حقوق حیوانات منتشرشده در یونسکو با مستندات اسلامی متناظر با آن پرداخته شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تدوین این تحقیق حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    ضعف در آموزش مفاهیم دینی در حوزه اخلاق زیستی، به بروز رفتارهای زشت اجتماعی همچون تخریب محیط زیست، حیوان آزاری و... منجر خواهد شد. جا دارد با توجه به وجود پیشنه غنی فرهنگی و مذهبی در خصوص رعایت حقوق حیوانات و اخلاق زیستی، برنامه ای جامع برای آموزش مفاهیم اخلاق زیستی در سطح موسسات آموزشی کشور فراهم شود.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، اسلام، حقوق حیوانات
  • حافظ تره باری، عادل زاهد بابلان*، مهدی معینی کیا، یوسف نامور صفحه 6
    زمینه و هدف

    حسادت سازمانی یکی از جنبه های منفی روابط میان افراد در سازمان است که به صورت نامشهود بر بهره وری نیروی کار و در نتیجه بهره وری سازمان تاثیر می گذارد و باعث بروز مشکلات فراوان برای فرد و سازمان می شود. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل اثرگذار بر حسادت سازمانی در بین کارکنان دانشگاه فرهنگیان (استان های شمال غرب کشور) است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، یک پژوهش کیفی با طرح پدیدار شناسی تفسیری است که بدین منظور نمونه پژوهش شامل 24 نفر از متخصصان و خبرگان دانشگاه های فرهنگیان شمال غرب کشور، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و داده ها از طریق مصاحبه با این افراد گردآوری شد. متن مصاحبه ها پس از مکتوب سازی با رویکرد به روش دیکلمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دادکه عوامل اثرگذار بر حسادت سازمانی در بین کارکنان دانشگاه فرهنگیان به 73 مفهوم و در قالب 19 مضمون فرعی و 7 مضمون اصلی با عناوین رفتارهای ضد شهروندی، فرهنگ سازمانی، ویژگی های شخصیتی، وجود فاصله بین مدیر و کارکنان (تبادل رهبر عضو)، جو سازمانی نامطلوب، قابلیت های یادگیری سازمانی و رهبری معنوی تقسیم می شوند. ملاحظات اخلاقی: در تدوین این تحقیق حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، مدیریت دانشگاه می تواند با تامل بیشتر بر روی عوامل منفی تاثیرگذار بر رفتار و روابط بین کارکنان و با کاهش و تعدیل این عوامل و ایجاد جو سازمانی مطلوب و کاهش فاصله با کارکنان و تقویت روایط با آن ها و با رهبری معنوی خود موفقیت سازمان تحت مدیریت خویش را تضمین کند.

    کلیدواژگان: حسادت سازمانی، دانشگاه فرهنگیان، کارکنان، جو اخلاقی
  • حاجیه رجبی فرجاد *، محمد مهدی رمضان زاده * وحید افشانی صفحه 7
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت تعهد سازمانی به عنوان یک متغیر مهم در رفتار کارکنان و آثار بالقوه و جدی آن بر عملکرد سازمان، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی کارکنان با نقش میانجی رهبری اخلاقی انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از حیث روش اجرا توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان اداره کل شیلات استان سیستان و بلوچستان به تعداد 394 نفر تشکیل داده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران 195 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های آماری از پرسشنامه های استاندارد سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998 م.)، تعهد سازمانی آلن و می یر (1974 م.) و رهبری اخلاقی کارلشون و همکاران (2011 م.) استفاده شده است. برای بررسی رابطه علی بین متغیرها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارSmart PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر تعهد سازمانی با نقش میانجی رهبری اخلاقی موثر است. همچنین سرمایه اجتماعی به میزان 0/145 بر تعهد سازمانی و به میزان 0/384 بر رهبری اخلاقی موثر است و رهبری اخلاقی به میزان 0/643 بر تعهد سازمانی تاثیرگذار است. ملاحظات اخلاقی: مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش پرسشنامه ها را تکمیل کردند.

    نتیجه گیری

    جهت دهی سرمایه اجتماعی و به کارگیری رهبری اخلاقی می تواند زمینه را برای ارتقای تعهد سازمانی فراهم کند. بنابراین به منظور بهبود وضعیت تعهد سازمانی به مدیران سازمان توصیه می شود به ظرفیت سرمایه اجتماعی و سبک رهبری اخلاقی توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعهد سازمانی، رهبری اخلاقی، اداره کل شیلات
  • فرامرز قلی پور جمنانی *، سید رضا احسان پور صفحه 8
    زمینه و هدف

    این مطالعه در زمینه حمایت از بزه دیدگان و تسکین آلام جسمی، روحی و روانی آنان از نظراخلاقی و اجتماعی و با هدف تبیین نظریه خسارت زدایی جمعی از بزه دیدگان جرایم و تحلیل مبانی هنجاری آن انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی، پس از جستجوی هدفمند و مرور منابع، نظریه خسارت زدایی جمعی، تبیین و مبانی هنجاری آن تحلیل شد.

    یافته ها

    یکی از دغدغه های مهم نظام های حقوقی، جبران تمام خسارت و زیان های وارده بر بزه دیده در سریع ترین زمان و به راحت ترین شیوه است، به نحوی که بزه دیده، خسارات ناشی از جرم را در فرایند خارج از رسیدگی دادگاه کیفری و صرف نظر از تعقیب یا مجازات بزه کار و یا صرف نظر از توانایی یا ناتوانایی وی به جبران خسارت، از دولت یا سازمان های مردم نهاد دریافت کند. تحقق این امر زمانی میسر خواهد بود که نظام خسارت زدایی جمعی از بزه دیدگان حاکم شود. بر اساس نظریه خسارت زدایی جمعی، بزه دیده کلیه خسارات وارده بر خود را از دولت و سازمان های مردم نهاد دریافت می کند و دولت نیز پس از پرداخت خسارت بزه دیده و به جانشینی از وی، علیه مرتکب جرم اقدام به طرح دعوی نموده و خسارات پرداختی را دریافت می کند. مبانی هنجاری این سیاست، عدالت، همبستگی اجتماعی و لزوم حمایت از قربانیان جرم است. نظریه خسارت زدایی جمعی از نظریه های تابع بزه دیده مداری حمایتی است که گستره آن ترمیم خسارات مادی، عاطفی و حتی پزشکی را شامل می شود.

    ملاحظات اخلاقی

    موارد مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله تماما رعایت گردید.

    نتیجه گیری

    در حقوق کیفری ایران، به جز بحث ضمان عاقله که نهادی استثنایی و برگرفته از فقه جزایی است، نص خاصی مرتبط با خسارت زدایی جمعی و جبران ضرر و زیان وارده بر بزه دیده خارج از سیستم عدالت قضایی وجود ندارد و رویه قضایی نیز در عمل به این مهم گرایشی نشان نداده است. از این رو توصیه می شود اصل مسوولیت مطلق دولت در جبران کامل خسارات وارده بر بزه دیدگان توسط سیاستگذار جنایی به رسمیت شناخته شود.

    کلیدواژگان: بزه کار، بزه دیده، خسارت زدایی، مبانی هنجاری، دولت
  • سیده سمیه حسینی*، مسعود تقوایی صفحه 9
    زمینه و هدف

    صنعت گردشگری پزشکی جهان سالانه حدود 20% افزایش درآمد دارد و سرمایه گذاری در این بخش علاوه بر این که یک روش افزایش درآمد است، سبب بهبود خدمات، ایجاد تعادل مطلوب تجارت و به طور کلی افزایش گردشگری نیز هست. هدف از پژوهش حاضر تدوین و ارزیابی شاخص های سیاستگذاری و قوانین گردشگری پزشکی ایران در جهت گسترش دهکده های سلامت است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ترکیبی از روش های کیفی و کمی استفاده شد. در مرحله اول تحلیل محتوا به مثابه استراتژی تحقیق انتخاب و از نرم افزار 18 MAXQDA برای‏ تجزیه و تحلیل داده ها بهره گرفته شد، سپس داده های گردآوری شده در قالب پرسشنامه و مصاحبه در اختیار خبرگان قرار گرفت و به نهایی شدن شاخص ها منجر شد؛ در مرحله دوم به ارزیابی کمی شاخص های تعیین شده با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه پرداخته شد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که به ترتیب شاخص های قوانین مربوط به بیمه های درمانی، قوانین مربوط به خطاهای پزشکی، سیاست های تبلیغاتی، قوانین مورد نیاز و جدید، سیاست های حمایتی مهم ترین شاخص های حوزه قوانین و سیاستگذاری در راستای توسعه گردشگری پزشکی و با رویکرد گسترش دهکده های سلامت هستند.

    ملاحظات اخلاقی

    در این پژوهش ملاحظات اخلاقی نظیر صلاحیت و تخصص جامعه آماری رعایت شد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش لزوم توجه مسوولان امر را در تدوین، طراحی و پیاده سازی استراتژی های بلندمدت و کوتاه مدت متناسب با شاخص های مطرح شده به صورت یکپارچه و با تاکید بر الویت بندی انجام شده برای نظام سلامت و در جهت ارتقای گردشگری پزشکی می طلبد.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، دهکده های سلامت، سیاستگذاری، قوانین، خطاهای پزشکی
  • علیرضا میرکمالی*، امین حاجی وند، علی نباتی صفحه 10
    زمینه و هدف

    توجه به جرایم زیست‌محیطی از جهت ضررهای زیستی فراوانی که دارد، محور اصلی مطالعات جرم‌شناسی فرهنگی سبز واقع شده است. هدف این تحقیق شناسایی جرایم زیست‌محیطی و رهنمودهای پیشگیری از ضرر زیستی در سنجه این جرم‌شناسی است.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش تحلیلی به بررسی و تحلیل دیدگاه‌های جرم‌شناسان سبز انتقادی معاصر در خصوص جرایم زیست‌محیطی و پیشگیری از ضررهای زیستی با استفاده از اصول اخلاق زیستی پرداخته می‌شود.

    یافته‌ها

    خواسته اصلی جرم‌شناسی فرهنگی از جرم‌شناسی سبز، توجه به مولفه فرهنگ است و خواسته مهم جرم‌شناسی سبز از جرم‌شناسی فرهنگی، توجه به این نکته مهم است که آسیب‌ها و فجایع زیست‌محیطی که از سوی دولت‌ها و شرکت‌ها ارتکاب می‌یابد، نباید مورد غفلت قرار گیرد. تلفیق و ادغام این دو رویکرد کمک به سزایی در قالب پیشگیری از ضررهای زیستی ارایه می‌دهد، چراکه تکیه جرم‌شناسی فرهنگی سبز بر مولفه‌های فرهنگ و آموزش با حداقل میزان مداخله کیفری با رویکرد جرم‌زدایی، در راستای تحقق اخلاق زیستی و عدالت اجتماعی است.

    ملاحظات اخلاقی

    موارد مربوط به اخلاق در پژوهش و امانتداری در ارجاعات مقاله رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    حاصل تلفیق دو نوع جرم‌شناسی فرهنگی و جرم‌شناسی سبز، جرم‌شناسی فرهنگی سبز است که دو مولفه مهم فرهنگ و آسیب‌های زیست‌محیطی دولتی را مد نظر قرار می‌دهد. پیشگیری از آسیب‌های زیست‌محیطی در این رویکرد ادغام‌یافته، از طریق فرهنگ‌سازی و نهادینه‌کردن اصول و منش‌های اخلاق زیست‌محیطی، حفاظت از محیط زیست را امکان‌پذیر می‌سازد.

    کلیدواژگان: جرائم زیست محیطی، اخلاق زیستی، ضرر زیستی، جرم شناسی سبز، فرهنگ
  • جعفر نظام الملکی *، سید حسن شبیری زنجانی صفحه 11
    زمینه و هدف

     رویکرد حقوقی زیست‌فناوری متن‌‌باز درصدد اعمال اصول متن‌‌باز در حوزه نوآوری‌های زیست‌فناوری و با لحاظ ماهیت و ضروریات حوزه مذکور است. این مطالعه با هدف انطباق اصول اخلاق زیستی با مبانی و اصول اسلامی و همچنین با رویکرد حقوقی زیست‌فناوری متن‌‌باز صورت گرفته است تا قابلیت اعمال این رویکرد حقوقی در نظام حقوقی ایران را از منظر اخلاقی توجیه کند.

    مواد و روش‌ها

    در اینجا پس از آشنایی با رویکرد حقوقی زیست‌فناوری متن‌‌باز و ماهیت و اصول اخلاق زیستی با اتخاذ روش توصیفی و بر مبنای منابع پایه و اساسی نظری که از طریق روش کتابخانه‌ای گردآوری شده‌ا‌‌ند، با روش بنیادی بدوا به ارزیابی قابلیت انطباق و اعمال اصول اخلاق زیستی در حقوق ایران و تغییرات ضروری در این زمینه پرداخته و سپس به انطباق رویکرد حقوقی زیست‌فناوری با اصول اخلاق زیستی می‌پردازیم.

    یافته‌ها

    اصول چهارگانه اخلاق زیستی با لحاظ برخی تغییرات با اصول و مبانی اسلامی سازگار بوده و در نظام حقوقی ایران قابل اعمال است. مقدمه اساسی اصل خودمختاری یا استقلال، علم و آگاهی کامل است. تسهیل اطلاع‌رسانی و دسترسی و تبادل آسان و راحت اطلاعات، مواد زیستی و ابزارهای مورد نیاز در نوآوری از مهم‌ترین عناصر و مولفه‌ها در رویکرد زیست‌فناوری متن‌‌باز است؛ این موارد به همراه رویه به اشتراک‌گذاری در رویکرد حقوقی زیست‌فناوری متن‌‌باز در نهایت رویه‌ای موثر و کارآمد را برای کسب آگاهی مخاطبین در قلمرو مورد نظر در بیشترین حد ممکن فراهم می‌سازد، به علاوه رویکرد حقوقی مذکور با رفع موانع و محدودیت‌های زمینه‌ساز تبعیض در دسترسی اشخاص به مواد زیستی و اطلاعات نوآورانه و همچنین تجهیزات مورد نیاز در نوآوری یکی از موانع مهم تحقق اصل استقلال یا خودمختاری را از بین می‌برد. در راستای اعمال اصل خیررسانی و زیان‌نرساندن، بهترین روش برای ارزیابی خطرات و آثار ناشی از نوآوری اتخاذ ابزارهای تبادل اطلاعات یا همان شبکه‌های به اشتراک‌گذاری اطلاعات نوآورانه می‌باشد که یکی از ابزارهای رویکرد حقوقی زیست‌فناوری متن‌‌باز است. بر مبنای اهداف و اصول رویکرد حقوقی زیست‌فناوری متن‌‌باز باید رویکرد مذکور را در راستای تحقق اصل عدالت در اخلاق زیستی دانست

    ملاحظات اخلاقی

    اصول چهارگانه اخلاق زیستی قابلیت اعمال رویکرد زیست‌فناوری متن‌باز را از منظر اخلاقی توجیه می‌نماید.

    نتیجه‌گیری

    اصول اخلاق زیستی اعمال رویکرد زیست‌فناوری متن‌‌باز را در نظام حقوقی ایران از منظر اخلاق اسلامی توجیه می‌کند.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، زیست فناوری، متن باز، مبانی و اصول اسلامی
  • حسن روشنی *، علی بنه سی، محمد حسنی، حسن قلاوندی صفحه 12
    زمینه و هدف

    رعایت اخلاق از جمله عواملی است که در فرآیندهای پژوهش اهمیت به سزایی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه‌های اخلاق پژوهشی اعضای هیات‌علمی علوم انسانی دانشگاه ارومیه است.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی پیمایشی، روی 73 نفر اعضای هیات‌علمی علوم انسانی دانشگاه ارومیه انجام گرفت. نمونه‌گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه محقق‌ساخته بود که روایی محتوای آن با نظر متخصصان و روایی سازه آن به وسیله تحلیل عاملی تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها و اطلاعات پژوهش از نرم‌افزار تحلیل آماری SPSS 21 استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که اخلاق پژوهشی اعضای هیات‌علمی علوم انسانی دانشگاه ارومیه از وضعیت مطلوب برخوردار است (P<0/05، M=3/07). همچنین نتایج نشان داد که مولفه‌های رعایت حقوق مشارکت‌کنندگان و حقوق مالکیت فکری از وضعیت مطلوب برخوردارند (P<0/05)، اما مولفه‌های پرهیز از دستکاری تحقیق و پرهیز از رابطه‌گرایی در تحقیق از وضعیت نامطلوبی برخوردارند (P<0/05).

    ملاحظات اخلاقی

    این پژوهش تمامی منابع مورد استفاده بر اساس اصول اخلاق پژوهشی بوده و حقوق مالکیت فکری نویسندگان و مشارکت‌کنندگان در فرآیند پژوهش رعایت شده است. نتیجه‌گیری

    به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که اعضای هیات‌علمی علوم انسانی دانشگاه ارومیه اصول اخلاقی را در حد متوسط رعایت می‌کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق، پژوهش، علوم انسانی، آموزش عالی
  • نسرین عزیزیان کهن*، مهرداد محرم زاده، عباس نقی زاده باقی، فرزاد نوبخت صفحه 13
    زمینه و هدف

    امروزه اگر کارکنان بتوانند دیدگاه‌ها و ایده‌هایشان را در مورد سازمان به راحتی انتقال دهند، انگیزه و عملکرد بهتری از خود نشان می‏دهند. در بسیاری از سازمان‏ها عواملی وجود دارد که باعث می‌شود کارکنان دیدگاه‌ها و مشکلات احتمالی سازمان را ابراز نمی‌کنند که این پدیده سکوت سازمانی نامیده می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اخلاق کاری بر سکوت سازمانی با نقش میانجی سایش اجتماعی انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی به روش معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان شمال غرب کشور (315 نفر) بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‏ای و با توجه به فرمول کوکران، تعداد 195 نفر به‌ عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه اخلاق کاری، پرسشنامه سایش اجتماعی و پرسشنامه سکوت سازمانی استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و روش‌های میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون، چولگی و کشیدگی و نرم‌افزار LISREL تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    در این پژوهش تعداد 195 نفر (41 زن و 154 مرد) از کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان غرب کشور مشارکت داشتند. میانگین سنی آنان 35/69، میانگین سابقه کاری آنان 7 سال بود و بیشتر آزمودنی‌ها (89 نفر) دارای مدرک کارشناسی بودند. میانگین اخلاق کاری برابر با 85/12، میانگین سایش اجتماعی برابر با 42/31 و میانگین سکوت سازمانی برابر با 45/19 بود. نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد اخلاق کاری بر سکوت سازمانی با ضریب رگرسیونی 0/44- و بر سایش اجتماعی با ضریب رگرسیونی 0/50- اثر مستقیم دارد (0/01≥p)، سایش اجتماعی بر سکوت سازمانی با ضریب رگرسیونی 0/36 اثر مستقیم دارد (0/01≥p). همچنین نقش میانجی سایش اجتماعی در رابطه بین اخلاق کاری با سکوت سازمانی با ضریب رگرسیونی 0/18 معنا‏دار بود (0/01≥p).

    ملاحظات اخلاقی

    در تدوین این تحقیق حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج پژوهش اخلاق کاری و سایش اجتماعی بر سکوت سازمانی اثر مستقیم دارند و می‌توان نتیجه گرفت که اخلاق کاری و سایش اجتماعی از متغیرهای مهم و مرتبط با سکوت سازمانی کارکنان است.

    کلیدواژگان: اخلاق کاری، سایش اجتماعی، سکوت سازمانی
  • علی اکبر گرجی ازندریانی، سید ابوذر فلسفی زاده حقیقی * صفحه 14
    زمینه و هدف

    اصول اخلاقی دارای پیوستگی خاصی با مساله عدالت هستند، چه این‌که عدالت نیز خود یکی از مهم‌ترین اصول اخلاقی و حتی اصل بنیادین زندگی اجتماعی انسان‌هاست و نادیده‌گرفتن آن منشا بسیاری از نزاع‌ها و بی‌اخلاقی‌های فردی و عمومی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی جایگاه عدالت در تحقق اصول اخلاقی در اندیشه جان رالز ، فیلسوف سیاسی و اخلاقی معاصر است.

    مواد و روش‌ها

     روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است که با بهره‌گیری از آثار اصلی جان رالز در زمینه اصل اخلاقی عدالت و سایر اصول اخلاقی به رشته تحریر درآمده است. در کنار این منابع از دیگر متون و مقالات علمی، کتب و منابع فارسی و لاتین نیز استفاده شده است.

    یافته‌ها

     اصل عدالت به عنوان زیربنای نظم اخلاقی، زمینه‌ساز برقراری اخلاق اجتماعی و بهبود زندگی بشر معاصر است که درصدد برطرف‌ساختن آلام بشری است. از این رو اهتمام به عدالت می‌بایست به گونه‌ای باشد که هم نابرابری‌های اقتصادی را برطرف سازد و هم این‌که در عرصه اجتماعی، محرومان و مستضعفان جامعه را به طور ویژه مد نظر قرار دهد تا اخلاق در معنای عمومی آن جلوه‌گر شود.

    ملاحظات اخلاقی

     مقاله بر اساس بررسی نظریه جان رالز و با رعایت اصول ارجاع‌دهی و امانتداری نگاشته شده است و نوشته‌ای مستقل و آزاد محسوب می‌شود.

    نتیجه‌گیری

     اصول اخلاقی از نظر رالز، تنها وابسته به تصمیمات و سیاستگذاری دولت نیست، بلکه مردم زمینه‌ساز جامعه اخلاقی هستند که از وجدان عمومی و همکاری اجتماعی آنان بر می‌خیزد. به همین دلیل، جامعه اخلاقی بر پایه مشارکت واقعی مردم در عرصه‌های مختلف شکل می‌گیرد که به وضوح فراتر از مرزهای ترسیم‌شده توسط دولت‌هاست. «جامعه مردمان» مد نظر رالز، بر پایه بهره‌مندی محرومان جامعه از شرایط اقتصادی است که با نوعی مشارکت مستقیم دولت و استمداد از محرومان دنبال می‌شود تا با بسط عدالت، اخلاق اجتماعی را پایه‌ریزی کند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، جان رالز، عدالت، جامعه مردمان
  • حسین صادقی *، مهدی ناصر صفحه 15
    زمینه و هدف

    اگرچه کاربرد هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف، از جمله سلامت منجر به تحولات عظیمی شده است، اما کاربرد آن با چالش‌هایی همراه است که استفاده از آن را نیازمند سیاستگذاری‌های تقنینی و اجرایی می‌کند. هدف از پژوهش حاضر تبیین چالش‌های اخلاقی و حقوقی بر اساس آیین‌نامه اتحادیه اروپا در سازوکارهای هوش مصنوعی در حوزه سلامت است.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش کیفی حاضر به تبیین چالش‌های حقوقی و اخلاقی عملکرد هوش مصنوعی در حوزه سلامت بر اساس تحلیل آیین‌نامه عمومی حفاظت از داده‌های خصوصی اتحادیه اروپا می‌پردازد.

    یافته‌ها

    مهم‌ترین چالش‌های موجود در سازوکار عملکرد هوش مصنوعی از نظر اخلاقی عبارت از نابرابری، تبعیض نژادی، عدم دقت در پردازش داده‌ها و... و از نظر حقوقی عبارت از عدم مراقبت کافی در حفاظت از اطلاعات خصوصی اشخاص، عدم رعایت حریم خصوصی، و مسوولیت‌پذیری و سازوکار شناسایی و تقسیم مسوولیت در موارد وقوع خسارات ناشی از عملکرد ابزار می‌باشند. در این مقاله تلاش شده هر یک از این موارد بررسی و راهکارهای مقتضی ارایه گردد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تالیف مقاله حاضر تمامی اصول اخلاقی اعم از امانتداری، صداقت و اصالت متن رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    علی‌رغم وجود چالش‌های بیان‌شده در این پژوهش، ظرفیت‌های حقوقی مناسب در نظام حقوقی ایران برای رفع برخی دغدغه‌های مطرح‌شده وجود دارد، اما در جهت حصول وضعیت مناسب‌تر به ویژه اعمال استانداردهایی که در مقررات اتحادیه اروپا اتخاذ شده است، ضرورت دارد که برای استفاده از فناوری هوش مصنوعی به ویژه در حوزه سلامت، سیاستگذاری تقنینی از جمله تصویب قوانین کارآمد و اجرایی در خصوص کیفیت اعطای مجوز به سازمان‌های تولیدکننده این ابزارها، چگونگی جبران خسارات وارده توسط تولیدکنندگان و احقاق حقوق متضررین، آگاهی‌بخشی به مردم، کیفیت عرضه این ابزارها در بازار و شفافیت در نظام حقوقی ایران، صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، چالش ها و راه حل ها، حفظ کرامت انسانی، حریم خصوصی، حفظ اطلاعات شخصی، مسوولیت
  • اسد یگانه، فرانک موسوی*، الهام کاویانی، سحر محمدی صفحه 16
    زمینه و هدف

    دلبستگی شغلی یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای افزایش اثربخشی کارمندان است که این مهم می تواند از طریق مولفه های جو اخلاقی و معنویت در کار مورد امعان نظر قرار گیرد. از طرفی دلبستگی شغلی به کارکنان کمک می‌کند تا نسبت به کارشان بیشتر متعهد باشند. این پژوهش با هدف بررسی نقش جو اخلاقی و معنویت در کار بر دلبستگی شغلی کارکنان اداره کل آموزش و پرورش لرستان، انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نوع توصیفی همبستگی و رگرسیون گام به گام بود. از میان 292 نفر کارکنان اداره کل آموزش و پرورش لرستان، 169 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای نسبی انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها، از 3 پرسشنامه جو اخلاقی، معنویت در کار و دلبستگی شغلی استفاده گردید. برای تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام با نرم‌افزار SPSS 16 استفاده شد.

    یافته‌ها

    جو اخلاقی و معنویت در کار و ابعاد آن‌ها با دلبستگی شغلی رابطه مثبت معنی‌داری دارند. 3/21 درصد تغییرات دلبستگی شغلی کارکنان تحت تاثیر سه بعد مستقل، ابزاری و ضوابط از ابعاد جو اخلاقی است. همچنین 1/31 درصد تغییرات دلبستگی شغلی تحت تاثیر دو بعد کار معنادار و احساس همبستگی از ابعاد معنویت در کار است.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت، امانتداری و حفظ اصالت متون در این مقاله رعایت شده است. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج تحقیق جو اخلاقی و معنویت در کار بر دلبستگی شغلی تاثیر دارند و از متغیرهای مهم مرتبط با آن محسوب می‌گردند.

    کلیدواژگان: دلبستگی شغلی، جو اخلاقی، معنویت در کار، کارکنان آموزش و پرورش
  • امین باقری کراچی *، جابر اکبری، امین تامرادی صفحه 17
    زمینه و هدف

    وجود اخلاق در مدرسان دانشگاه باعث رشد، تعالی و بالندگی دانشجویان می‌شود. در همین راستا، این تحقیق به ارزیابی میزان پایبندی مدرسان دانشگاه فرهنگیان به اخلاق حرفه‌ای تدریس می‌پردازد.

    مواد و روش‌ها

    روش این تحقیق، توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری همه دانشجویان پسر رشته آموزش ابتدایی در دانشگاه فرهنگیان فارس به تعداد 477 نفر بودند. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 216 نفر تعیین گردید که با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی این تعداد نمونه از جامعه آماری استخراج گردید. ابزار مورد استفاده برای جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه اخلاق حرفه‌ای تدریس حیدری و همکاران (2018 م.) بود که روایی محتوایی آن توسط طراحان تعیین و ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 93/0 برآورد شد.

    یافته‌ها

    میانگین نظرات دانشجویان در مورد میزان پایبندی مدرسان دانشگاه فرهنگیان به مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای تدریس بالاتر از حد متوسط است، اما تا وضعیت مطلوب فاصله دارد (42/3, M=0001/0>p).

    ملاحظات اخلاقی

    درباره اهداف پژوهش، علت جمع‌آوری داده‌ها، محرمانه‌ماندن اطلاعات و هویت پاسخگویان توضیحات لازم داده شد و رضایت آگاهانه آنان جهت مشارکت در پژوهش اخذ گردید.

    نتیجه‌گیری

    اهتمام بیشتر و برنامه‌ریزی در زمینه ارتقای اخلاق حرفه‌ای تدریس بایستی مد نظر دست‌اندرکاران دانشگاه فرهنگیان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تدریس، مدرسان، دانشگاه
  • علی خالق خواه، سودابه ابراهیمی ناصری*، بهزاد مرادی صفحه 18
    زمینه و هدف

    انسان‌ها از طریق سخن‌گفتن خویش را در کار شریک می‌سازند و احساس ناتوانی را از بین می‌برند، اما زمانی که شرایطی به وجود آید که کارکنان جرات سخن‌گفتن درباره مسایل و مشکلات را نداشته باشند، پدیده سکوت سازمانی گسترش می‌یابد و این خطر بالقوه‌ای قلمداد می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سواد اخلاقی بر سکوت سازمانی با میانجی‌گری جو اخلاقی کارکنان بیمارستان آیت‌ا... طالقانی تهران انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش بر حسب هدف، کاربردی، از نظر روش گردآوری داده‌ها، توصیفی همبستگی و همینطور از نظر نوع داده، کمی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان بیمارستان آیت‌ا... طالقانی تهران به تعداد 250 نفر است. با استفاده از محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه‌گیری طبقه‌ای، 148 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده‌ها از سه پرسشنامه استاندارد سواد اخلاقی استو کوویچ و بگلی (2017 م.)، سکوت سازمانی ون‌داین (2003 م.) و جو اخلاقی ویکتور و کولن (1987 م.) استفاده شد. پس از جمع‌آوری پرسشنامه‌ها، توصیف داده‌ها از طریق نرم‌افزار SPSS 21 انجام شد و استنباط آماری داده‌ها از طریق مدل‌سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم‌افزار Lisrel 8.80 انجام پذیرفت. ویژگی‌های فنی پرسشنامه شامل پایایی و روایی بررسی شد.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است، جو اخلاقی به صورت مستقیم 56/0=β بر سواد اخلاقی اثرگذار است. جو اخلاقی به صورت مستقیم 68/0=β بر سکوت سازمانی اثرگذار است. سکوت سازمانی نیز به طور غیر مستقیم 71/0=β بر سواد اخلاقی تاثیرگذار است. در این رابطه زمانی که جو اخلاقی به عنوان متغیر میانجی وارد می‌شود، دارای قدرت بیشتری است. به عبارت دیگر می‌توان گفت سواد اخلاقی 56/0=β با نقش میانجی جو اخلاقی68/0=β موجب کاهش سکوت سازمانی 71/0=β کارکنان بیمارستان می‌شود.

    ملاحظات اخلاقی

    با آگاهی‌دادن به آزمودنی‌ها از فرایند پژوهش همچون عنوان و اهداف آن، رضایت کامل جهت اجرای تحقیق حاصل گردید.

    نتیجه‌گیری

    استنتاج یافته ها گویای این موضوع می باشد که مسایل اخلاقی با تاکید بر اهمیت شان انسان و روابط انسانی مناسب باعث ایجاد محیطی امن برای بیان دیدگاه ها و نظرات کارکنان می باشد که به تبع آن عواقب و پیامدهای ناشی از سکوت سازمانی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: سواد اخلاقی، سکوت سازمانی، جو اخلاقی، کارکنان، بیمارستان آیت الله طالقانی
  • آلماز علی قیزی، علی اکبر رادپور* صفحه 19
    زمینه و هدف

    زیست اخلاقی یکی از چالشهای اصلی در جهان معاصر است.جهان سنتی و جهان مدرن تفاوت فاحشی در بعد زیست اخلاقمند دارند. در همین راستا، در مقاله حاضر کوشش بر این است که مولفه های زیست اخلاقی را در دیوان اشعار فارسی شهریار شاعر مطرح عصر حاضر مطالعه نماید. مواد و

    روش

    رویکرد این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و با شیوه کیفی از نوع اسنادی انجام پذیرفته است. بدین صورت که دیوان فارسی اشعار شهریار طبق مولفه های زیست اخلاقی مد نظر متفکران و فیلسوفان اجتماعی بررسی شده و اشعار مرتبط با این مولفه ها انتخاب و تحلیل شده است.

    یافته‌ها

    نتایج مطالعه و بررسی نشان داد که دوستی و وفاداری، عدالت و برابری، صداقت و درستکاری، تقوا و پاکی و آزادی و آزادگی از مهمترین مولفه های زیست اخلاقی در نظر متفکران اجتماعی و شاعر شیرین سخن و اخلاق مدار به شمار می رود. ملاحضات اخلاقی: در انجام این پژوهش شرط امانتداری، درستکاری و صداقت رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    مطالعه اشعار فارسی شهریار باعث می شود که انسان در زندگی اخلاق مدار شده و ارزشهای اخلاقی را بیش از پیش رعایت نماید. از نظر شهریار دوستی و عدالت مکمل یکدیگرندکه بدون آنها راستگویی و صداقت معنی نخواهد داشت.در سایه دوستی، عدالت و صداقت تقوا، پاکی و مبارزه با نفس تقویت شده و زمینه را برای آزاد زیستن و آزادگی فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: زیست اخلاقی، شهریار، دوستی، عدالت، صداقت، شعر
  • تقی اکبری*، مرتضی جاویدپور، سلیم کاظمی، عظیم امیدوار صفحه 20
    زمینه و هدف

    اشتیاق تحصیلی به میزان توجه، کنجکاوی، علاقه، خوش‌بینی و اشتیاقی که دانشجو هنگام یادگیری یا تدریس نشان می‌دهند، اشاره دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای جو کلاس درس در رابطه بین سبک مدیریت کلاس اساتید در اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش 11300 نفر دانشجوی دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی و 385 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی در سال تحصیلی 99-1398 بود. از بین آن‌ها 372 نفر (دانشجو و استاد) به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای (دانشجو) و نمونه‌گیری در دسترس (اساتید) انتخاب شد و به پرسشنامه‌های جو کلاس درس، سبک مدیریت کلاس و اشتیاق تحصیلی پاسخ دادند. داده‌ها نیز به وسیله شاخص‌های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و الگوی روابط ساختاری با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS 25 و 8.8 Lisrel تحلیل شد.

    یافته‌ها

    بین متغیرهای پژوهش همبستگی معناداری وجود داشت (001/0<‌p). تاثیر مستقیم سبک مدیریت کلاس بر اشتیاق تحصیلی 84/0، سبک مدیریت کلاس بر جو کلاس درس 44/0، جو کلاس درس بر اشتیاق تحصیلی 16/0 است و میزان تاثیر غیر مستقیم سبک مدیریت کلاس بر اشتیاق تحصیلی با میانجی‌گری جو کلاس درس 13/0 به دست آمد. به طور کلی مدل از برازش خوبی برخوردار می باشد (47/2=X2/df).

    ملاحظات اخلاقی

    شرکت‌کنندگان بعد از آگاهی از اهداف پژوهش، پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند. نتیجه‌گیری: از لحاظ کاربردی با توجه به نقش سبک مدیریت کلاس و جو کلاس در پیش‌بینی اشتیاق تحصیلی، برگزاری کارگاه‌های آموزشی توسط آموزش ‌و پرورش و نهادهای آموزشی در جهت آگاه‌سازی معلمان و اساتید با نحوه مدیریت کلاس و جو روانی آن پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، سبک مدیریت کلاس، جو کلاس درس
  • فاطمه یاوری گهر* صفحه 21
    زمینه و هدف

    اخلاقیات را می‌توان به عنوان مجموعه‌ای از ارزش‌ها، بایدها و نبایدها تعریف کرد که بر اساس آن معیار خوب و بد از هم تمیز داده شود. با توجه به اینکه رفتار اخلاقی یا غیر اخلاقی در سازمان، زمینه‌ساز پیامدهای مثبت و منفی فراوانی برای سازمان است و با امعان نظر به اهمیتی که امروزه حوزه گردشگری دارا است، می‌توان گفت رفتار اخلاقی از سوی راهنمایان تور می‌تواند بر رضایت عمومی جامعه تاثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد و موجب پایداری و توسعه گردشگری گردد.

    مواد و روش‌ها

    در پژوهش حاضر سعی شده است تا از میان متغیرهای اثرگذار بر رفتار اخلاقی کارکنان، به بررسی تاثیر ارزش‌های فردی آنان، با در نظرگرفتن نقش دینداری اسلامی، در میان راهنمایان تور که دارای کارت راهنمای تورهای گردشگری از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بودند، در سال 1397 پرداخته شود. برای این منظور پرسشنامه‌ای طراحی گردید و روایی و پایایی آن مورد سنجش قرار گرفت. سپس به صورت در دسترس در میان 188 نفر از راهنمایان تور به صورت الکترونیکی توزیع شد.

    یافته‌ها

    با توجه به اینکه مقدار معناداری آزمون t برای همه روابط فرض‌شده بزرگ‌تر از عدد 96/1 است، این مطلب حاکی از تایید همه فرضیه‌های تحقیق در سطح اطمینان 95% است.

    ملاحظات اخلاقی

    مشارکت‌کنندگان پس از اطلاع از اهداف پژوهش پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحلیل داده‌های میدانی، حاکی از تاثیر مثبت و معنادار نقش ارزش‌های فردی بر رفتار اخلاقی بود که در این میان، خودکنترلی و صداقت بیشترین اثر را داشتند و ارزش‌های هوشمندی و مذهبی در جایگاه بعدی قرار دارند. از سوی دیگر دینداری اسلامی نیز تاثیر ارزش‌های فردی بر رفتار اخلاقی را تشدید می‌کند.

    کلیدواژگان: ارزش های فردی، رفتار اخلاقی، دینداری اسلامی
  • ابراهیم آریانی قیزقاپان، عادل زاهد بابلان*، علی خالق خواه، مهدی معینی کیا صفحه 22
    زمینه و هدف

    توجه به اخلاق در سازمان‌ها واجد اهمیت بسیاری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش میانجی اخلاق حرفه‌ای در رابطه بین جو اخلاق سازمانی و طفره‌روی مجازی انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش از نظر راهبرد اصلی، کمی، از نظر راهکار اجرایی، میدانی و از نظر تکنیک تحلیلی، توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی کارکنان ستادی دانشگاه‌های جامع وابسته به وزارت علوم در چهار سطح طراز عملکرد بین‌المللی، ملی، منطقه‌ای و محلی در سراسر کشور بود. روش نمونه‌گیری از نوع خوشه‌ای چندمرحله‌ای بود. حجم نمونه با توجه به مدل Kregci-Morgan و با در نظرگرفتن خطای 05/0=α، 430 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ طفره‌روی مجازی Bella et al (2006 م.) (با پایایی 89/0=α)، پرسشنامه اخلاق حرفه‌ای یزدان ستا و اسدی (1395 ش.) (با پایایی 79/0=α) و پرسشنامه جو اخلاق سازمانی Victor and Cullen (1988 م.) (با پایایی 80/0=α) استفاده شد. روایی ابزارها با نظر اساتید علوم تربیتی و روان‌شناسی تایید گردید. داده‌ها با استفاده از دو نرم‌افزار SPSS 22 و lisrel. 8.50 و با روش مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که مدل ارایه‌شده از برازش مناسب و مطلوبی برخوردار است (95/2=x2/df، 93/0=GFI، 92/0=AGFI، 91/0=CFI، 93/0=NFI، 081/0=RMSEA) و مولفه جو اخلاق سازمانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق مولفه اخلاق حرفه‌ای بر طفره‌روی مجازی کارکنان تاثیر معنی‌دار و معکوس دارد (05/0>p).

    ملاحظات اخلاقی

    پس از توضیح درباره اهداف تحقیق، رضایت شفاهی از شرکت‌کنندگان اخذ گردید.

    نتیجه‌گیری

    جو اخلاق سازمانی و اخلاق حرفه‌ای منجر به کاهش رفتار طفره‌روی مجازی کارکنان می‌گردد. از این رو لازم است در هدایت رفتار منابع انسانی (جلوگیری از بروز رفتار انحرافی طفره‌روی مجازی) به این مولفه‌ها و اثراتشان در سازمان توجه شود.

    کلیدواژگان: طفره روی مجازی، اخلاق حرفه ای، جو اخلاق سازمانی، کارکنان ستادی، دانشگاه
  • گلی بهشتی، صمد عابدینی*، ربابه پورجبلی صفحه 23
    زمینه و هدف

    امروزه زندگی در شهرها نیازمند فهم متقابل از زندگی جمعی و شهری، حقوق و وظایف متقابل شهروندان و رعایت اخلاق شهروندی است. از این رو هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل عوامل موثر بر پایبندی به اخلاق شهروندی در بین شهروندان ایرانی است.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش فراتحلیل است و جامعه آماری آن را مقالات و پایان‌نامه‌های صورت‌گرفته با موضوع اخلاق شهروندی در ایران طی سال‌های 99-1380 در پایگاه‌های پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، بانک اطلاعات نشریات کشور و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی تشکیل می‌دهند. نمونه‌گیری پس از طی فرایند: شناسایی، غربال‌گری، شایستگی و شامل‌شدن، صورت گرفت و 20 تحقیق به‌ عنوان نمونه انتخاب شد. برای تحلیل اطلاعات جمع‌آوری‌شده، پس از کدگذاری و مرور نظام‌مند، از نرم‌افزار جامع فراتحلیل (CMA2) استفاده شد.

    یافته‌ها

    عدم استفاده از مقیاس‌های استاندارد، استفاده از مولفه‌های متفاوت و متنوع برای سنجش اخلاق شهروندی، عدم تامین اعتبار سازه‌ای مقیاس‌های طراحی‌شده، ارایه راهکارهای کلی، مبهم و غیر کاربردی از مهم‌ترین نقاط ضعف پژوهش‌های این حوزه هستند. مهم‌ترین متغیرهای تاثیرگذار بر پایبندی افراد بر اخلاق شهروندی عبارت‌اند از: تصور شهروندان از فایده‌مندی خودشان، تعهد اجتماعی، پایبندی به نظام هنجاری، سرمایه اجتماعی، تحصیلات، تصورات فرد از نظارت وجدان جمعی، رسانه‌های جمعی و آموزش شهروندی.

    ملاحظات اخلاقی

    با ارجاع به تحقیقات صورت‌گرفته، امانتداری علمی رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    برای افزایش اخلاق شهروندی لازم است تعهد اجتماعی، پایبندی به نظام هنجاری و ارزشی جامعه، ارتقای سرمایه اجتماعی، تصور شهروندان از فایده‌مندی خودشان، تصور فرد از نظارت وجدان جمعی و آموزش شهروندی در دستور کار برنامه‌ریزان و سیاستگذاران کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، شهروند، اخلاق شهروندی، فراتحلیل
  • فرزاد رستمی *، حسن قلاوندی، شهلا اصلانی صفحه 24
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به پیچیدگی و رقابتی‌بودن محیط ‌کار، سازمانی موفق است که نیروی کار متعهدتر و مسوولیت‌پذیرتری داشته باشد. در سازمان‌ها عواملی وجود دارد که باعث پاسخگویی بیشتر کارکنان در برابر وظیفه‌شان می‌شود که به این پدیده مسوولیت‌پذیری اجتماعی می‌گویند. با توجه به اهمیت مسوولیت‌پذیری اجتماعی به عنوان یک متغیر بسیار مهم در سازمان‌ها، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اخلاق‌ حرفه‌ای بر مسوولیت‌پذیری اجتماعی کارکنان با نقش میانجی جامعه‌پذیری سازمانی انجام گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از حیث هدف کاربردی و از حیث روش اجرا توصیفی پیماشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه ارومیه به تعداد 600 نفر تشکیل داده که از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای و با استفاده از جدول مورگان 234 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع‌آوری داده‌های آماری از پرسشنامه‌های اخلاق ‌حرفه‌ای کادوزیر (2003 م.)، مسوولیت‌پذیری اجتماعی کارول (2000 م.) و جامعه‌پذیری سازمانی تایورمینا (2009 م.) استفاده شده است. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار‌های SPSS 16 و روش‌های میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون، چولگی و کشیدگی و نرم‌افزار LISREL 8.80 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها نشان داد اخلاق ‌حرفه‌ای به میزان 41/0 بر مسوولیت‌پذیری اجتماعی و به میزان 90/0 بر جامعه‌پذیری سازمانی اثر مستقیم دارد (01/0≥p). همچنین جامعه‌پذیری‌ سازمانی به میزان 46/0 بر مسوولیت‌پذیری اجتماعی اثر مستقیم دارد (01/0≥p) و اثر غیر ‌مستقیم اخلاق ‌حرفه‌ای بر مسوولیت‌پذیری اجتماعی 41/0 به دست آمده است (01/0≥p).

    ملاحظات اخلاقی

    مشارکت‌کننده‌گان پس از اطلاع از اهداف پژوهش، پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، اخلاق حرفه‌ای و جامعه‌پذیری سازمانی بر مسوولیت‌پذیری اجتماعی اثر مستقیم دارند و می‌توان نتیجه گرفت که اخلاق حرفه‌ای و جامعه‌پذیری سازمانی از متغیرهای مهم و مرتبط با مسوولیت‌پذیری اجتماعی کارکنان‌اند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، جامعه پذیری سازمانی، مسوولیت پذیری اجتماعی، کارکنان دانشگاه ارومیه
  • نسرین عزیزیان کهن*، مهرداد محرم زاده، سمیرا روح نواز، داود طوسی صفحه 25
    زمینه و هدف

    اخلاق حرفه‌ای و ویژگی‌های شخصیتی در مورد مربیانی که به آموزش می‌‌پردازند و توجه به انگیزش شغلی آنان از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخودار است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی‌های شخصیتی بر اخلاق حرفه‌ای با نقش واسطه‌ای انگیزش شغلی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش، توصیفی همبستگی از نوع معادل ساختاری مبتنی بر مدل‌یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مربیان استخرهای شنا استان اردبیل بود. بر اساس جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای متناسب با حجم نمونه تعداد 175 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‌ها از پرسشنامه استانداردشده ویژگی‌های شخصیتی نیو، اخلاق حرفه‌ای (کادوزیر) و انگیزش شغلی (لاودل و ویچر) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS 24 و LISREL 8.8 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که اثر مستقیم ویژگی‌های شخصیتی و اخلاق حرفه‌ای با بتای 96/3 و 37/0=t، اثر مستقیم انگیزش شغلی و اخلاق حرفه‌ای با بتای 28/5 و 60/0=t و اثر مستقیم ویژگی‌های شخصیتی بر انگیزش شغلی با بتای 80/5 و 57/0=t معنی‌دار است. همچنین ضریب تاثیر غیر مستقیم ویژگی‌های شخصیتی بر اخلاق حرفه‌ای از طریق انگیزش شغلی 34/0 است که نشان می‌دهد نقش انگیزش شغلی در رابطه بین ویزگی‌های شخصیتی و اخلاق حرفه‌ای معنی‏دار است.

    ملاحظات اخلاقی

    اهداف پژوهش برای مشارکت‌کنندگان توضیح داده شد و با حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری، افراد به پرسشنامه‌ها پاسخ دادند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش نشان‌دهنده تاثیر بالای ویژگی‌های شخصیتی بر اخلاق حرفه‌ای دارد و نقش انگیزش شغلی نیز در تاثیر ویژگی‌های شخصیتی بر اخلاق حرفه‌ای مورد تایید می‌باشد؛ لذا این نتایج می‌تواند به مربیان کمک کند تا بستری را فراهم کنند تا ضمن رعایت اخلاق حرفه‌ای در شغل باعث بهبود عملکرد خود شوند و ابعاد شخصیتی را نیز در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، اخلاق حرفه ای، انگیزش شغلی، مربیان شنا
  • احسان طاهری حاجی وند، سید جواد امام جمعه زاده *، آرش قدوسی، مهناز گودرزی صفحه 26
    زمینه و هدف

    مطالعات پیرامون استقرار صلح بین‌المللی تاکنون به صورت گسترده‌ای یا به تمرکز افراطی بر نقش دولت و نهادهای سیاسی اشتغال داشته یا اگر هم به نقش فرد انسانی معطوف شده، به عوامل محیطی موثر بر کنشگری انسان تمرکز کرده‌اند. حال آنکه هر کنش از کنش‌های انسانی، تحت تاثیر زمینه‌های ژنتیک اثرگذار بر شخصیت او نیز قرار دارد. این پژوهش در وضعیت فقدان شدید پژوهش‌های میان رشته‌ای در روابط بین‌الملل و علوم‌سیاسی، به طرح این پرسش می‌پردازد که «وجود اختلالات ژنتیک از جمله اختلال در عملکرد ژن مونوآمین اکسیداز آ (MAOA) در طبیعت ژنتیک کنشگران سیاسی، چه تاثیری بر صلح بین‌المللی خواهد داشت؟»

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش از روش تجزیه و تحلیل کیفی محتوای منابع کتابخانه‌ای، با استفاده از مدل همبستگی ژن محیط (rGE) اسکار و مک‌کارتنی (1983 م.) استفاده شد.

    یافته‌ها

    با توجه به اینکه تنظیم مونوآمین اکسیدازها، در حفظ حالت‌های روحی مهم است، کمبود آن منجر به بروز مجموعه گسترده‌ای از رفتارهای خشونت‌زا و ضد اجتماعی می‌شود. چنانچه اختلال در عملکرد ژن کدکننده مونوآمین اکسیدازها منجر به کم‌بیانی آن شود، رفتار فرد را با مقادیری از خشونت‌زایی و خشونت‌طلبی همراه می‌سازد.

    ملاحظات اخلاقی

    کلیه اصول اخلاقی پژوهش، از جمله امانتداری، صداقت و اصالت متن در فرایند نگارش این مقاله رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    چنانچه در طبیعت ژنتیک هر یک از مقامات و رهبران سیاسی، اختلال کم‌بیانی ژن مونوآمین اکسیداز آ (MAOA) وجود داشته باشد، از طریق خشونت‌آمیزساختن کنش‌های آنان، منجر به فراخوانی چنین خشونتی از سوی دیگر همتایان آن‌ها و نیز میل به یافتن یا ساختن جمع‌ها یا ساختارهای خشن برای تعامل و ایتلاف خشونت‌آمیز خواهد شد و بدین‌ترتیب استقرار صلح بین‌المللی را با ناکامی مواجه می‌سازد.

    کلیدواژگان: ژن، مونوآمین اکسیداز آ، خشونت، طبیعت انسانی، رهبران سیاسی، صلح بین المللی
  • مجتبی ابراهیمی، حسین شریفی طرازکوهی*، احد باقرزاده صفحه 27
    زمینه و هدف

    حقوق شهروندی در نگرش به جامعه مدنی منزلتی اجتماعی تلقی می‌شود. برای تحقق اهداف حقوق شهروندی علاوه بر اراده عمومی جامعه و همه شهروندان، اراده مقامات و نهادهای رسمی حکومت بر دامنه اقتصاد، فرهنگ و سیاست و اجرای قوانین موجود نیز مورد نیاز است. از این ‌رو یکی از مولفه‌های تحقق اهداف حقوق شهروندی، ایجاد دولت الکترونیک است. دولت الکترونیک از مهم‌ترین اهداف و آرمان‌های منتج از فناوری اطلاعات، ارتقای کارایی در سطح ملی، منطقه‌ای و محلی بخش عمومی و تسهیل ارایه خدمات به مردم، و کاهش هزینه‌ها، تلقی می‌شود و می‌تواند زمینه‌های توسعه و رشد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را فراهم سازد. از این ‌رو دولت الکترونیک یکی از اولویت‌های مهم دولت‌های سراسر جهان شناخته ‌شده است.

    مواد و روش‌ها

    روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای است.

    یافته‌ها

    برای تحقق اهداف حقوق شهروندی و تسهیل ارایه خدمات به شهروندان تاسیس دولت الکترونیک از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر برای رسیدن به اهداف حقوق شهروندی همان‌گونه که فرمان‌برداری شهروندان در عمل مهم است، شهروندان نیز باید در حکمرانی سهیم باشند. در چنین حالتی است که حقوق شهروندی پذیرفته و به رسمیت شناخته ‌شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    موارد مربوطه به اخلاق در این پژوهش و امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله تماما رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    دولت الکترونیک از طریق مولفه‌هایی مانند آزادی اطلاعات، مشارکت و نظارت در تحقق حقوق شهروندی و اجرای شاخص‌های حکمرانی مطلوب اثرگذار است و این قابلیت را دارد که نحوه عملکرد دولت را در داخل و کیفیت ارایه خدمات به شهروندان را بهبود بخشد. دولت الکترونیک از مزایای بسیاری در احقاق حقوق شهروندی برخوردار است که برخی از آن‌ها به برنامه‌‌ریزی منظم نیاز دارند. بنابراین. انجام تحقیقات گسترده و دقیق در خصوص موانع پیش روی دولت الکترونیک در احقاق حقوق شهروندی مهم است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، دولت الکترونیک، حقوق شهروندی، شفافیت، نظارت
  • سلیم کاظمی، عادل زاهد بابلان*، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه صفحه 28
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت ارایه دیدگاه‌ها، پیشنهادات سازنده و نگرش‌های مثبت در سازمان‌های اخلاق‌مدار و نقشی که کار تیمی و فضیلت سازمانی در حس مسوولیت‌پذیری و اعتماد در بین معلمان دارد، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق حرفه‌ای بر آوای سازمانی معلمان با میانجی‌گری فضیلت سازمانی و کار تیمی در بین معلمان مقطع ابتدایی شهر اردبیل انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی معلمان دوره ابتدایی شهر اردبیل به تعداد 3850 نفر بود که از این تعداد 350 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای برای جمع آوری داده‌ها انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های استاندارد اخلاق حرفه‌ای، فضیلت سازمانی، کار تیمی و آوای سازمانی استفاده شد. روش آماری مورد استفاده نیز معادلات ساختاری می‌باشد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که فضیلت سازمانی بر آوای سازمانی (49/0) اثر مستقیم مثبت و معناداری دارد. فضیلت سازمانی بر کار تیمی (61/0) اثر مستقیم مثبت و معناداری دارد. کار تیمی بر اخلاق حرفه‌ای (57/0) اثر مستقیم مثبت و معناداری دارد. آوای سازمانی بر اخلاق حرفه‌ای (43/0) اثر مستقیم مثبت و معناداری دارد. فضیلت سازمانی از طریق آوای سازمانی بر اخلاق حرفه‌ای (21/0) اثر غیر مستقیم مثبت و معناداری دارد. همچنین فضیلت سازمانی از طریق کار تیمی بر اخلاق حرفه‌ای (34/0) اثر غیر مستقیم و معناداری دارد.

    ملاحظات اخلاقی

    پس از توضیح درباره اهداف مطالعه و اطمینان‌بخشی به شرکت‌کنندگان درباره محرمانگی اطلاعات و رضایت شفاهی آنان، پرسشنامه‌ها بین شرکت‌گنندگان توزیع گردید.

    نتیجه‌گیری

    بنا به یافته‌های پژوهش، مدیران سازمان‌های آموزشی می‌توانند به ارتقای اخلاقیات و حمایت از پیشنهادات سازنده در مدارس اقدام کنند و از این طریق به پرورش فضایل سازمانی و کار تیمی در بین معلمان کمک کنند.

    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، اخلاق حرفه ای، کار تیمی، آوای سازمانی، معلمان ابتدایی اردبیل
  • علیرضا پوراسماعیلی*، مهدی کیخسروی، محمدرضا واعظی کاخکی صفحه 29
    زمینه و هدف

    کمبود مواد غذایی، تغییرات اقلیمی و دیگر عوامل سبب شده تا تولید گیاهان تغییر شکل‌یافته ژنتیکی (محصولات تراریخته) از دهه 90 میلادی مورد توجه قرار گیرد. تولید این گیاهان همان‌گونه که موجب امیدواری در رفع گرسنگی بود، به دلیل تاثیر احتمالی بر محیط زیست موج نگرانی را نیز برانگیخت. هدف از این تحقیق، بررسی تعهدات زیست‌محیطی دولت‌ها در حوزه محصولات تراریخته در پرتو اصول حقوق بین‌الملل محیط زیست، اتحادیه اروپا و ایران است.

    مواد و روش‌ها

    نوشتار حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی ابتدا اصول پیش‌گفته حاکم در حقوق بین‌الملل محیط زیست را بررسی می‌کند تا دریابد تعهدات زیست‌محیطی دولت‌ها درباره محصولات تراریخته از نظر اصول حقوق بین‌الملل چگونه است و سپس رویکرد اختصاصی اتحادیه اروپا را بررسی و تطبیق داده و بالاخره گذرا این وضعیت را در ایران مرور می‌کند.

    یافته‌ها

    اتحادیه اروپا برخلاف ایالات متحده دیدگاهی احتیاط‌آمیز توام با سخت‌گیری در حمایت از مصرف‌کننده و محیط زیست پیش گرفته که ریشه در اصول کلی حقوق بین‌الملل محیط زیست دارد. اصولی مانند توسعه پایدار، اقدام احتیاطی، ارزیابی و اطلاع‌رسانی که به جمع رعایت مصالح دولت‌ها در دستیابی به توسعه و پیشرفت و حفظ محیط زیست می‌انجامد، در حالی که در ایران از سویی قوانین حمایتی از محیط زیست به صورت کارآمد تصویب نشده است و یا این‌که در برخی موارد محیط زیست و حمایت از آن مغفول مانده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری، رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این جستار نشان می‌دهد که دولت‌ها در خصوص محصولات تراریخته متعهد به رعایت اصول کلی یا عرفی توسعه پایدار، اقدام احتیاطی، ارزیابی و اطلاع‌رسانی بوده و رعایت اصول مزبور بهترین راهکار جهت صیانت از حقوق مصرف‌کننده و حمایت از محیط زیست است.

    کلیدواژگان: محصولات تراریخته، حقوق مصرف کننده، توسعه پایدار، اصول اقدام احتیاطی، اصل اطلاع رسانی
  • محمود جوکار، اسماعیل حسن پور قروقچی*، سراج الدین محبی، فایق احمدی صفحه 30
    زمینه و هدف

    در این تحقیق، با معرفی مفهوم کیفیت خدمات مدیریت زنجیره تامین در گمرک الکترونیک و بررسی ابعاد و ارتباط آن با افزایش توجه به اصول اخلاقی در قبال مشتریان، بر لزوم شناخت هرچه بیشتر این مفهوم و جایگاهی که می‌تواند در توسعه گمرک الکترونیک داشته باشد، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی توجه به اصول اخلاقی در قبال مشتریان و تاثیر بر کیفیت خدمات در زنجیره تامین گمرک الکترونیک در سه ماهه آخر سال 1397 انجام گرفت تاکید شده است.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش از نوع همبستگی، پیمایشی و کاربردی می‌باشد. جامعه آماری در این تحقیق مراجعه‌کنندگان به گمرک هستند؛ حجم جامعه، نامحدود در نظر گرفته شده است؛ حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نمونه محاسبه گردید.. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 و نرم‌افزار Pls مورد بررسی قرار گرفته و شاخص‌های برازش مدل محاسبه شدند.

    یافته‌ها

    یافته ها حاکی از این است که ؛ چهار عامل کلیدی برای سنجش زنجیره تامین و چهار عامل کلیدی برای سنجش توجه به اصول اخلاقی در قبال مشتریان و نیز چهار عامل برای سنجش کیفیت خدمات شناسایی و مدل پیشنهادی تحقیق ارایه گردید. مدل پیشنهادی با استفاده از تکنیک‏های تحلیل عاملی و مدل‌سازی معادلات ساختاری تایید گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای این مقاله به اصول صداقت و امانتداری پایبند بوده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج حاکی از آن بود که نه‌تنها مدیریت زنجیره تامین اثر مستقیمی بر توجه به اصول اخلاقی در قبال مشتریان دارد، بلکه اثر واسطه‌ای کامل کیفیت خدمات نیز مورد تایید است. همچنین بین مدیریت زنجیره تامین و توجه به اصول اخلاقی در قبال مشتریان و مدیریت زنجیره تامین و کیفیت خدمات و توجه به اصول اخلاقی در قبال مشتریان نیز رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد (P>0/05). به این طریق رضایت مشتریان نیز برآورده می‌شود. در مورد رعایت اصول اخلاقی می‌توان بیان داشت که کدهای اخلاقی و استانداردهایی نظیر SA8000 و ISO26000 وجود دارد که هم قابل آموزش و هم قابل برون‏سپاری به شرکت‌های دارای صلاحیت بین‌المللی است. لازم است شرکت‏ها با این کدها آشنا شوند و از مزایای «پایداری کسب‌ و کار» استفاده ‌کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، اصول اخلاقی، زنجیره تامین، رضایت مشتریان، گمرک الکترونیک
  • مرضیه دهقانی زاده *، مرضیه زندی لک صفحه 31
    زمینه و هدف

    مطالبه از سازمان‌ها برای «مسوولانه عمل‌کردن» در قبال جامعه، موضوعی است که با گسترش روزافزون اثرگذاری آن‌ها بر محورهای تشکیل‌دهنده توسعه پایدار، منجر به این شده‌ است که مفهومی به نام مسوولیت اجتماعی سازمان در دنیای مدیریت ظهور پیدا کند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مسوولیت اجتماعی درک‌شده سازمان بر ترجیح این برند با نقش میانجی نگرش به برند و ارتباط خود با برند در بیمارستان نمازی شهر شیراز انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده‌ها، ماهیت توصیفی پیمایشی دارد. داده‌های این پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه استاندارد در میان یک نمونه 200 نفری از بیماران بیمارستان نمازی که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده‌اند، گردآوری شده است و بررسی روابط میان متغیرها از طریق مدل‌یابی معادلات ساختاری صورت گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که مسوولیت اجتماعی درک‌شده بیمارستان نمازی، اثر مثبت و معناداری بر نگرش به برند، ارتباط خود با برند و ترجیح این برند توسط بیماران دارد. همچنین تاثیر میانجی متغیر نگرش به برند در رابطه بین مسوولیت اجتماعی درک‌شده بیمارستان نمازی و ترجیح این برند توسط بیماران تایید شد، ولی نقش میانجی متغیر ارتباط خود با برند در این رابطه تایید نشد.

    ملاحظات اخلاقی

    مشارکت‌کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند.

    نتیجه‌گیری

    ارتقا و گسترش فعالیت‌های مسوولیت اجتماعی سازمان در بیمارستان نمازی و دیگر بیمارستان‌ها و مراکز خدماتی مشابه، می‌تواند نقش مثبت و معناداری در بهبود نگرش‌ها و ارزیابی‌های بیماران نسبت به برند بیمارستان، تقویت ارتباط خودپنداره آن‌ها با برند و به نوبه خود ترجیح برند بیمارستان توسط آن‌ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: مسوولیت اجتماعی درک شده سازمان ترجیح برند، نگرش به برند، ارتباط خود با برند
  • فریبا نادری، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، سلیم بلوچ صفحه 32
    زمینه و هدف

    بررسی عوامل موثر بر اخلاق و وجدان کاری همواره مورد توجه محققان بوده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش وابستگی شغلی و استدلال اخلاقی در وجدان کاری کارکنان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده‌ها از جمله پژوهش‌های توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 97-1396 به تعداد 210 نفر بود. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه برابر با 145 تعیین شد. روش نمونه‌گیری در این پژوهش طبقه‌ای تصادفی بود. به منظور گردآوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه‌های وابستگی شغلی کانونگو (1982 م.)، آزمون استدلال اخلاقی رست (1973 م.) و وجدان کاری موغلی (1382 ش.) استفاده شد. پایایی پرسشنامه‌ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد که مقدار این آزمون برای وابستگی شغلی 80/0،‌ استدلال اخلاقی 92/0 و وجدان کاری 78/0 به دست آمد. داده‌های پژوهش از طریق آزمون‌های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم‌افزار SPSS 22 تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیر وابستگی شغلی با وجدان کاری (50/0=r) و استدلال اخلاقی با وجدان کاری (41/0=r) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین وجدان کاری را می‌توان از طریق نمرات متغیرهای وابستگی شغلی (46/0=β) و استدلال اخلاقی (37/0=β) پیش‌بینی کرد.

    ملاحظات اخلاقی

    در هنگام جمع‌آوری داده‌ها به کلیه کارکنان دانشگاه اطمینان داده شد که کلیه اطلاعات پرسشنامه‌ها محرمانه بوده و صرفا جنبه پژوهشی دارد.

    نتیجه‌گیری

    با ایجاد شرایط مطلوب شغلی برای کارکنان دانشگاه می‌توان وابستگی شغلی آنان را تثبیت کرد که به دنبال آن استدلال اخلاقی و وجدان کاری نیز افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: وابستگی شغلی، استدلال اخلاقی، وجدان کاری، دانشگاه، کارکنان
|
  • Fatemeh Naderi, Mohsen Ayati *, Ahmad Khamesan Page 1
    Background and Aim

    Personalization of the learning process in educational systems is of particular importance. The aim of this study was to determine the role of professional competence and ethics in the attitude of primary school teachers toward personalization of learning.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlation study was conducted on 289 primary school teachers of Birjand city in the academic year of 2019-20. Sampling was performed by multi-stage clustering method. Three standard questionnaires were used to collect data: Babaei-Nejad's Professional Competence (2014), C-Petty's Professional Ethics (2000) and Prepared et al's Attitude to Personalized Learning Personalization (2018). Data were analyzed using multiple regression and Pearson correlation tests in SPSS 18.

    Findings

    The level of teachers' attitude to personalization of learning with mean 3.93±0.049, Professional competence with mean of 3.71±0.032 and professional ethics with mean of 4.46±0.27, was higher than the average. There was a significant relationship between the components of competence (cognitive, attitude, management) and professional ethics with the teachers' attitude toward personalization of learning (P<0.01). 38% of variations of the teachers' attitude toward personalization of learning explained by professional competence and ethics, respectively. Professional competence also explained for 23% of variations in the teachers' professional ethics.

    Ethical Considerations

    The objectives of the study were explained to the participants and their oral verbal satisfaction was obtained.

    Conclusion

    The findings showed that enhancing teachers' professional competence and ethics improves their attitude toward personalization of learning. Therefore, it is recommended that teachers' attitude toward personalization of learning be improved by enhancing teachers' competency and teaching professional ethics.

    Keywords: Personalization of Learning, Professional Ethics, Professional Competence, Primary School Teachers
  • Shahriar Shadigo *, Gholam Reza Ghiasy, Mehri Toutounchian Page 2
    Background and Aim

    Familiarity with ethical points plays a very important and necessary role in human life and society, since it is with proper training and education that a society can attain the desired perfection. The main purpose of the present study is to investigate the components of relative or absolute Ethics in Saadi's works which have gained a significate status and position both in Persian literature and the world literature.

    Materials and Methods

    The research approach is descriptive-analytical, which has been done based on a qualitative method. For this purpose, the research has extracted and analyzed the components of relative or absolute ethics in in Saadi's works.

    Findings

    In two chapters of Golestan and Bustan, Saadi has stated some absolute (Fixed ethics) and perpetual principles of human ethics as well as some variable behavioral principles of human beingalong with several examples. This famous poet has paid special attention to the ethical issues in the form of short and pleasant stories and often with special reference to the Quran and religious teachings. That is why today he is referred to in several societies and communities as a role model of thoughts. Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Studying Saadi's works helps the reader to reach to perfection, to think rationally, to behave wisely and to worship God and to act based on fairness and justice in society. Golestan's book is an expression of facts and truths while Bustan is the utopia of Saadi. He was an ethical poet and his teachings in the form of poems and anecdotes invite human societies to altruism, love, justice, truthful behavior, and so on. The results of this study show that Sheikh Ajal has mostly behaved based on the absolute and perpetual fixed and stable ethics of the positive type.

    Keywords: Ethics, Relative, Absolute Ethics, Saadi's Ethical Though
  • Mohsen Shiravand, Zahra Sadat Mirhadi* Page 3
    Background and Aim

    Undoubtedly, pleasure is the most basic need of human beings that discussed by philosophy of ethics. Human instinctively desires pleasure and avoids suffering. The measurement of pleasure criteria was firstly discussed by the famous British philosopher Jeremy Bentham. The aim of this study is to explain the ontological features of pleasure from perspective of the teachings of revelation.

    Materials and Methods

    In this analytic research with qualitative approach, after reviewing the theoretical literature of the research, the ontological characteristics of pleasure were extracted from verses of the Holy Qur'an and then based on them, ontological approaches were presented.

    Findings

    The most important ontological characteristics of the pleasure extracted from the Holy Quran include stability and permanence, pure goodness, existential growth, purity, fertility and, security and culm, expansion and inclusion, certainly obtainable, satisfaction and holly life. The regulation of life based on the aforementioned ontological characteristics, creating two approaches of divine guidance and increasing human inner capacity. Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing have been observed the authenticity of the texts, honesty and fidelity.

    Conclusion

    The findings show that from the perspective of the Holy Quran, pleasure is not a mental and unrealistic subject, but based on revelatory teachings, it is a realistic subject and has some measurable criteria. Although most of the verses of Qur'an are mentioned in the form of advice, but these seemingly simple statements indicate an objective but hidden reality in the heart of the universe.

    Keywords: Philosophy of Ethics, Pleasure, Holy Quran, Ontology
  • Ali Gholamali* Page 4
    Background and Aim

    Today, bioethics and human rights are two sets of norms, procedures, and institutions whose primary function is to regulate the relationship between biology and medicine in the light of public law. In recent years, some studies, as well as the practice of some governments, have hypothesized that the field of biological ethics has been digested and absorbed in the human rights system. In the present study, we will examine the hypothesis that international human rights have now emerged as an alternative to biological ethics.

    Materials and Methods

    In this study, by analytical-descriptive method, the nature of biological ethics and its common principles with human rights will be discussed first. Once the status of the variable has been determined, the role of human rights in biological ethics will be considered in terms of sharing their foundations. In the third step, the hypothesis of "human rights as a substitute for biological ethics" will be tested, and finally the functions of international human rights in biological ethics will be discussed

    Findings

    Proponents of the hypothesis of the digestion of bioethics in the human rights system believe that due to the normative and institutional weaknesses of bioethics in the international legal-political-cultural space, international human rights instruments and institutions can digest the normative and institutional part of bioethics. The study's findings show that international human rights cannot cover all the gaps and gaps in the political science space. This is where the need for a space for biological ethics, which lacks the inherent characteristics of the world of law, and especially international human rights, is felt. Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Biological ethics can play a role in cases where human rights are challenged flexibly. As a result, it is essential that not only is the field of biological ethics digested and absorbed in the human rights space, but that the two need to be completely independent of each other.

    Keywords: Human Rights, International Human Rights, Bioethics, Medical Law
  • Amir Abbas Minaeifar *, Nasser Sadeghian, Mohammad Hassan, Dashty Khavidaki Page 5
    Background and Aim

    The belief in animal rights in Europe and in scientific research is a relatively new topic and has a history of less than 300 years, while more than a thousand years ago, animal rights were recognized in Islam, this study aimed to compare the Universal Declaration and the Islamic teachings on animal rights.

    Materials and Methods

    This is a descriptive and analytical study, based on indicators of animal welfare and safety, respect for their right to life and etc. it compares Islamic teachings with UNESCO Declaration on Animal Rights, and written based on library and network search in various valid sources on animal rights, this research done by Observe the principle of honesty and loyalty in all reports and citations.

    Findings

    After examining the views of Western philosophers on animal rights, which showed that it took centuries for animal rights to be recognized in the West, the second part of the findings compared the content of the 10-article animal rights statement published in UNESCO with the Islamic documents. Ethical Considerations: In compiling this research, preserving the originality of the texts, honesty and fidelity have been respected.

    Conclusion

    The weakness of bioethics education will lead to bad social behaviors such as environmental degradation, animal abuse and so on. Given the rich cultural and religious background of animal rights and bioethics, there is a need to develop a comprehensive program to teach bioethics concepts at the level of educational institutions in our country.

    Keywords: Bioethics, Islam, Animal Right
  • Hafez Tarebari, Adel Zahed Babolan *, Mehdi Moeinikia, Yousef Namvar Page 6
    Background and Aim

    Organizational envy, being one of the negative aspects of staff relationships in organizations, implicitly affects both productivity and efficiency of the organization and brings about numerous problems for the staffs and the organization. Thus, the purpose of this study was to identify the factors affecting the organizational envy among the staffs of Farhangian University (Northwest Provinces of the Country).

    Materials and Methods

    In this qualitative research, with interpretive phenomenological approach, 24 informants and experts were selected from Farhangian Universities in Northwest Provinces of the Country using purposive sampling. The data were collected through interviews. After transcribing the data, they were analyzed using Dieckelman’s approach.

    Findings

    The findings of this study showed that the factors affecting the organizational envy among the staffs of Farhangian University were: anti-citizenship behaviors, organizational culture, personality traits, the existence of a gap between the manager and the staff (exchange of leader-member) undesirable organizational climate, organizational learning capabilities and spiritual leadership. Ethical Considerations: In compiling this research, preserving the originality of the texts, honesty and fidelity have been respected.

    Conclusion

    On the basis of research findings, it is concluded that the university administration can promote the organization by identifying the negative affective factors, creating suitable organizational climate, improving the relationship among the staffs and spiritual leadership.

    Keywords: Organizational Envy, Farhangian University, Staffs, Ethical Climate
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Mohammad Mahdi Ramezanzadeh, Vahid Afshani Page 7
    Background and Aim

    Given that organizational commitment as an important variable is effective in employee behavior and organizational performance. The present study aimed to investigate the effect of social capital on organizational commitment of employees with the mediating role of ethical leadership.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-procedural in terms of implementation method. The statistical population of the study consisted of 394 employees of all fisheries departments of the Sistan and Baluchestan province; 195 people were selected as the sample using stratified random sampling method and the Cochran formula. In order to collect statistical data, the standard questionnaires of social capital Nahapit and Goshal (1998), organizational commitment of Allen and Meyer (1974) and the moral leadership of Carlson et al. (2011) were used. To investigate the causal relationship between the variables, the structural equation modeling method was used using Smart PLS software.

    Findings

    The results of the research show that the social capital is effective organizational commitment with the role of mediator of ethical leadership. Also, social capital is as high as 0.145 on organizational commitments 0.384 per ethical leadership and the ethical leadership of 0.643affect organizational commitment. Ethical Considerations: Participants completed the questionnaires with the awareness of the research objectives.

    Conclusion

    The orientation of social capital and the application of ethical leadership can provide the basis for enhancing organizational commitment. Therefore, to improve the status of organizational commitment, it is recommended that the managers of the organization pay particular attention to social capital capacity and ethical leadership style.

    Keywords: Social Capital, Organizational Commitment, Ethical Leadership, Fisheries Directorate
  • Faramarz Gholipour Jamnani *, Seyed Reza Ehsanpour Page 8
    Background and Aim

    This study was conducted in relation to moral and social supports for victims and their physical and psychological alleviation. It also aimed to explain the theory of co-compensation of crime victims and analyze its normative foundations.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, after the purposeful search and review of resources, the theory of co-compensation was explained and its normative foundations were analyzed.

    Findings

    One of the most important concerns of legal systems is to compensate for all damages and losses incurred by the crime in the shortest time and the most convenient manner outside the process of criminal court proceedings irrespective of the prosecution or punishment of offender his ability or inability to compensate for damages. This issue will be possible when a Co-compensation system is governed. The corner stone of this theory is that the Government or NGOs will compensate the harms and then sue the offender to receive paid remedies. The normative foundations of this policy are justice, social solidarity and the necessity of supporting victims of crime. This theory involves the restoration of material, emotional and even medical damages. Ethical Considerations: Honesty and confidentiality have been observed.

    Conclusion

    In Iranian criminal system, except for the notion of Zeman Aghele that is an exceptional institution derived from criminal jurisprudence, there is no specific regulation and judicial procedure related to collective compensation for losses outside the judicial system. It is recommended the principle of Collective Compensation be established by the criminal policy makers.

    Keywords: Offender, Victim, Compensation Making, Normative Foundations, State
  • Sayedeh Somayeh Hosseini *, Massoud Taghvaei Page 9
    Background and Aim

    The revenue of world's medical tourism industry has recently increased by 20% annually. Hence, investing in this sector is not only seen as a means of increasing revenue but also it is accompanied by some positive consequences including the improved services, the creation of a more favorable trade balance and increased tourism. The aim of this study was to codify and evaluate the policy indexes and medical tourism rules in Iran in moving towards expanding the health villages.

    Materials and Methods

    In this study, the combination of qualitative and quantitative methods was used. In the first stage, the content analysis was selected as a research strategy and MAXQDA 18 software was used for data analysis. Collected through questionnaire and interview, the obtained data were submitted to the expert’s panel to be analyzed. In this way, the indicators were finalized. In the second stage, the quantitative evaluation of indexes was done by using multi-criteria decision-making techniques.

    Findings

    The results of this study indicated that as far as the development of medical tourism based on health village expansion approach is concerned, the indicators relating to health insurance rules, the medical errors rules, advertising policies, the required and new rules and regulations and supportive policies are the most important indicators in the field of laws and policy-making in terms of priority. Ethical Considerations: In this study, ethical considerations such as Knowledge competence and expertise of the Statistics Community have been considered.

    Conclusion

    This research revealed that it is a necessity for the respective authorities to pay particular attention to the development, design and implementation of long-term and short-term strategies proportionate to the proposed indicators in an integrated manner with special emphasis on prioritization realized for the health system in moving towards medical tourism promotion.

    Keywords: Medical Tourism, Health Villages, Policy, Laws, Rules, Medical Errors
  • Alireza Mirkamali *, Amin Hajivand, Ali Nabati Page 10
    Background and Aim

    Considering environmental crime due to its many bio-damages, the main focus of green cultural criminology studies is to identify environmental crime and bio-harm prevention guidelines in this criminology measure. This study is essential to the realization of the goals of bioethics, as one of the important principles of bioethics is the important principle of harm prevention.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study will examine the views of contemporary critical green criminologists on environmental crime and the prevention of its damages.

    Findings

    The main demand of cultural criminology for green criminology is to pay attention to the component of culture and the important demand of green criminology for cultural criminology; it is important to note that the environmental damage and catastrophe committed by governments and corporations should not be forgotten. The combination of these two criminology offers a great deal of help in preventing bio-damage, as green cultural criminology relies on the components of culture and education with minimal amount of criminal intervention, which can be effective in non-criminal bioethics. Ethical Considerations: Issues related to research ethics and fiduciary have been considered in the citations of the article.

    Conclusion

    The combination of cultural criminology and green criminology makes it possible to pay attention to two important components of culture and governmental environmental damage. Preventing environmental damage is also possible in this integrationist approach, by properly institutionalizing and cultivating environmental protection.

    Keywords: Environmental Crimes, Prevention, Bioethics, Green Cultural Criminology, Culture
  • Jafar Nezamolmolki*, Seyed Hassan Shobeiri Zanjani Page 11
    Background and Aim

    Open Source Biotechnology Legal Approach’s aim is to apply open source principles in biotechnology field based on its nature and necessities. This article’s aim on the one hand is to assess the consistency of bioethics principles with Islamic principles and foundations and on the other hand to prove the capability of applying this legal approach in Iranian legal system ethically.

    Materials and Method

    In this analytic study, firstly, we will have known open source legal approach by librarian resources and descriptive method. Secondly, after the assessment of capability of adaptability and applying bioethics principles and the necessary changes in this field, we will assess and analysis the adaptability of open source legal approach with bioethics principles.

    Findings

    Bioethic’s fourfold principles is consistent with the Islamic principles and foundations and is applicable in Iranian legal system if we apply some changes on them. The fundamental prerequisite of autonomy principle is perfect awareness. The most important elements of open source legal approach are the Facilitation of informing and the easy access and transaction of information, biomaterial and necessity tool these items with sharing procedure in aforementioned approach provides, in the most extreme level, efficient and effective procedure for obtaining the awareness of users in desired scope finally. Beside, this legal approach dissipates obstacles and restrictions which results in discrimination in the access of person to the biomaterials innovative information and necessity tools, as the most important obstacles for the autonomy principles. Along Beneficence and Nonmaleficence principles, the best method for the assessment of dangers and effects of innovation is the adaptation of information transactions tools or innovative information sharing networks, which is one of the open source legal approach. Based on the purposes and principles of open source legal approach we shall consider this approach along the fulfilment of justice principle in bioethics. Ethical Considerations: Bioethic’s fourfold principle justifies capability of enforcement of open source approach ethically.

    Conclusion

    Bioethics principles justify the capability of applying open source legal approach from Islamic ethic’s viewpoint.

    Keywords: Bioethics, Biotechnology, Open Source, Islamic Principles, Foundation
  • Hassan Roshani *, Ali Bani Si, Mohammad Hassani, Hassan Ghavavandi Page 12
    Background and Aim

    Ethical considerations are one of the most important factors in research processes. The purpose of this study is to investigate the components of research ethics of faculty members of the humanities of Urmia University.

    Materials and Methods

    This descriptive survey study was conducted on 73 faculty members of humanities of Urmia University. Sampling was performed by the Simple random. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by experts and structural validity was confirmed by factor analysis. SPSS 21 statistical analysis software was used to analyze the data and research information.

    Findings

    The results showed that the research ethics of faculty members of the humanities of Urmia University has a favorable situation (P<0.05, M=3/07). The results also showed that the components of observer rights and intellectual property rights are in good condition (P<0.05). However, the components of research avoidance manipulation and avoidance of relationalism in research have an unfavorable situation (P<0.05). Ethical Considerations: in this research, all the sources used are based on the principles of research ethics and the intellectual property rights of authors and participants in the research process have been observed.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the faculty members of the humanities of Urmia University observe the ethical principles in average in their research experiences.

    Keywords: Ethics, Research, Humanities, Higher Education
  • Nasrin Azizian Kohan *, Mehrdad Moharram Zadeh, Abbas Naghizadeh Baghi, Farzad Nobakht Page 13
    Background and Aim

    Today, If Employees Can Easily Convey Their Ideas and Ideas About the Organization, They Will Show Better Motivation and Performance. There are powerful forces in many organizations that cause widespread withholding of information about potential problems or issues by employees. This is called organizational silence. The purpose of this study was to investigate the Effect of work ethics on Organizational Silence with the Mediating role of Social wear.

    Materials and Methods

    The study method was descriptive and correlational with Structural Equation Method (SEM). The statistical population of the study consisted of all the staffs of sport and youth departments in northwest of Iran and 195 samples were selected using stratified random sampling. Work ethics questionnaire, social wear questionnaire and organizational silence questionnaire were used to collect the information. Content validity of questionnaires have been confirmed and their reliabilities were 0.87, 0.79, and 0.82, respectively. SPSS 22 and LISREL software was utilized in order to analyze the collected data Spss software (mean, standard deviation, Pearson correlation coefficient, Skewness and stretching).

    Findings

    In this study, 195 people (including 41 females and 154 males) from employees of the General Departments of Sports and Youth of the west of the country participated. Their average age was 35.69, their average work experience was 7 years, and most subjects (89) had a bachelor's degree. The average work ethic was 85.12, the average social wear was 42.31, and the average organizational silence was 45.19. The results indicated that Work ethic has a direct effect on organizational silence with a regression coefficient (β=-0.44) and on social wear with a regression coefficient (β=-0.50) (p <0.01), social wear has a direct effect on organizational silence (β=-0.36) (p <0.01), also the mediating role of social wear was also significant in the relationship between work ethic and organizational silence had significant (β=-0.36) (p <0.01). Ethical Considerations: In compiling this research, preserving the originality of the texts, honesty and fidelity have been respected.

    Conclusion

    Based on the results of research, work ethic and social wear have a direct effect on organizational silence, therefore, it can be concluded that work ethic and social wear may be taken into account as one of the important factors on organizational silence.

    Keywords: Work Ethic, Social Wear, Organizational Silence
  • Ali Akbar Gorji Azandriani, Seyed Aboozar Falsafizadeh Haghighi * Page 14
    Background and Aim

    Moral principles have a Special Connection with the Issue of Justice itself is one of the most important moral principles and even the fundamental principle of human Social life, and ignoring it is the Source of many Conflicts and individual and Public immoralities. The aim of the present Study is to investigate the place of justice in the realization of moral principles in the of John Rawls, A contempororary political and moral philosopher.

    Materials and Methods

    The method present Study is descriptive-analyitical Which has been Written by using the main works of john Rawls in the field of moral principle of justice anf other moral principles. In addition to these Sources, other Scientific texts and articles, Persian and Latin books and Sources have also been used.

    Findings

    The principles of justice, as the foundation of moral order, lays the groundwork for the establishment of Social morality and the improvement of contemporary human life, which seeks to alleviate human suufering. Ethical Considerations: The article is Written in accordance with the principles of referral and fiduciary and is Considered as independent and free Writing.

    Conclusion

    According to Rawls, moral principles are not only dependent on govermemt decisions and policies, but people anr the foundation of a moral Society that arises from their public conscience and Social cooperation. For rhis reasen, a moral Society is formed on the basis of the real participation of the people in varios Spheres, Which is Clearly beyond the boundaries drawn by goverments. Rawls “Society of The People” is based on the benefit of the deprived of Society from Economic Conditions, Which is followed by a kind of government patrticipation and helping the depreved to establish Social morality by expanding justic.

    Keywords: Ethics Fundamentals, John Rawls, Justice, Society of People
  • Hossein Sadeghi *, Mahdi Naser Page 15
    Background and Aim

    Artificial intelligence is a tool that has led to enormous changes in different fields such as health. But despite the many uses of this tool, there are also challenges in its operation that require legislative and executive policymaking to address them. The purpose of this study is to explain the ethical and legal challenges under the EU regulations in artificial intelligence performance in the field of health.

    Materials and Methods

    The present qualitative research explains the legal-ethical challenges of artificial intelligence performance in the field of health based on the analysis of the EU General Data Protection Regulation.

    Findings

    The most important challenges in the mechanism of performance of artificial intelligence from the ethical point of view are inequality, racial discrimination, Lack of accuracy in data processing, etc as legally include insufficient care in the protection of personal information, Lack of privacy, and liability and the mechanism of identification and division of responsibility in cases of damage caused by the operation of the tool. In this article, an attempt has been made to review each of these cases and provide appropriate solutions. Ethical Considerations: In compiling this article, all moral principles including fidelity, honesty and originality of the text have been observed.

    Conclusion

    Despite the challenges expressed in this study, there is adequate capacity in the Iranian legal system to address some of the concerns raised, but in order to achieve a better situation, especially the apply of standards adopted in EU regulations, it is necessary to use artificial intelligence technology especially in the field of health, by legislative policy, including the adoption of efficient and executive laws on the quality of licensing organizations that produce these tools, how to compensate the damages caused by manufacturers and the rights of aggrieved party, public awareness, quality of these tools and transparency In the Iranian legal system.

    Keywords: Artificial Intelligence, Challenges, Solutions, Preserving Human Dignity, Protecting Privacy, Personal Data Protection, Responsibility
  • Asad Yeganeh, Faranak Mosavi *, Elham Kaveiani, Sahar Mohammadi Page 16
    Background and Aim

    Job involvement is one of the most important methods to increase employee effectiveness, which can be explored through the components of the moral atmosphere and workplace spirituality. On the other hand, job involvement helps employees to be more committed to their work. The purpose of this study was to investigate the role of ethical climate and spirituality on job involvement of employees of Lorestan Education Department.

    Materials and Methods

    The research method according to purpose is practical and the type of descriptive - correlation and stepwise regression. Among 292 employees of the general department of education of Lorestan Province, 169 people were selected by relative stratified random sampling. In order to collect data, three questionnaires of ethical climate, spirituality in the work and job involvement was used. To analyze data, descriptive statistical methods and pearson correlation coefficient and stepwise regression, with SPSS 16 software was used.

    Findings

    The results showed that ethical climate and spirituality in the workplace have a positive and significant relationship with job involvement. 21/3 percent of employees job involvement variance is affected by 3 aspects "independence", "instrumentality" and "procedures" from ethical climate aspects. Also 31/1 percent of it, is affected by 2 aspects "meaningful work" and "feeling of soilidarity" from spirituality aspects in the workplace.

    Ethical Considerations

    Honesty, integrity and authenticity of the texts are observed in this article.

    Conclusion

    Based on research results, ethical climate and spirituality in the workplace have an impact on job involvement and are considered as important variables associated with it.

    Keywords: Job Involvement, Ethical Climate, Spirituality in the Work, Education Employees
  • Amin Bagheri Kerachi *, Jaber Akbari, Amin Tamoradi Page 17
    Background and Aim

    The presence of ethics in university teachers causes the growth of students. In this regard, the purpose of this study was to assessment of the Teaching professional ethics of teachers at farhangian university.

    Materials and Methods

    In this study, descriptive-survey method was used. The statistical population was 477 students of farhangian university of fars. The sample size was 216 according to Cochran's formula, which was extracted from the statistical population using stratified random sampling. The instrument used for datas collection was the Heidary et al Questionnaires. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by experts and Cronbach's alpha was 0.93.

    Findings

    The results showed that the mean scores of students in all components of the Teaching professional ethics of teachers were above average, but it is far from optimal situation (P<0.0001, M=3.42). Ethical Considerations: Necessary explanations were given about the objectives of the research, the reason for data collection, confidentiality of information and the identity of the respondents. Their informed consent was obtained to participate in the study.

    Conclusion

    Planning and paying more attention to the Teaching professional ethics should be considered by university administrators.

    Keywords: Professional Ethics, Teaching, Teachers, University
  • Ali Khalegh Khah, Soodabeh Ebrahimi Naseri *, Behzad Moradi Page 18
    Background and Aim

    Humans partner with work by speaking, eliminating feelings of helplessness; But when there are situations where employees do not dare to talk about issues and problems, the phenomenon of organizational silence spreads and this is considered a potential risk. The aim of this study was to investigate the effect of moral literacy on organizational silence mediated by the moral climate of Ayatollah Taleghani Hospital staff in Tehran.

    Materials and Methods

    The research method according to purpose is practical and in terms of data collection is descriptive- correlation and also in terms of data type is quantitative. The statistical population of this study was 250 persons of Ayatollah Taleghani Hospital staffs. By calculating of sample size in structural equations and Stratified sampling method 148 persons are selected as sample size. In order to data collection, three standard questionnaires, the Ethical Literacy of Steve Kovich and Begley (2017), the organizational silence of Van Dyne (2003) and the Ethical Atmosphere of Victor and Cullen (1987) are used. After collecting the questionnaires, the data description are done with SPSS 21 software and the statistical inference of the data is performed by structural equations modeling and by using Lisrel 8.80 software. The technical characteristics of the questionnaire, including reliability and validity, are investigated.

    Findings

    The results of the research indicate that the ethical atmosphere directly β=0.56 affects on the ethical literacy. The ethical atmosphere directly β=0.68 affects on the organizational silence. The organizational silence also indirectly β=0.71 affects on the ethical literacy. In this regard, the ethical atmosphere has more power, when it is introduced as mediating variable. In other words, we can say that ethical literacy β=0.56 with the mediating role of the ethical atmosphere β=0.68 reduces the organizational silence β=0.71 of the hospital staffs. Ethical Considerations: By informing to the subjects about research process such as title and objectives, complete satisfaction for performance of research obtained.

    Conclusion

    The results indicate that ethical issues, by emphasizing the importance of human dignity and proper human relations, create a safe environment for expressing the views and opinions of employees, which consequently reduces complications and consequences of organizational silence.

    Keywords: Ethical Literacy, Organizational Silence, Ethical Atmosphere, Staff, Ayatollah Taleghani Hospital
  • Almaz ali qizi, Aliakbar Radpour* Page 19
    Background and Aim

    Moral life is one of the main challenges in the contemporary world. The traditional and modern worlds are very different in terms of moral life. In this regard, in the present article, an attempt is made to study the moral life components in the Persian poetry book (Divan) of Shahriyar (the prominent poet of the present time).

    Materials and Methods

    The approach of this research is descriptive-analytical and has been done with a qualitative method of documentary type. Thus, Shahriyar Persian Poetry Divan has been studied according to the moral life components considered by social theorists and philosophers, and poems related to these components have been selected and analyzed.

    Findings

    The results indicate that friendship and loyalty, justice and equality, honesty and integrity, piety and freedom, which are the most important moral life components, have been prominent in Shahriyar Persian poems. The findings also indicate that Shahriar considers the present world as a world of moral contradictions. He describes the real human beings as moral, justice-oriented, committed, pious, honest, trustworthy, and alien human as flattering, deceitful and untrustworthy and expresses his deep concerns about the morality of society, believing that the only way of moral life is religiosity and humanity. Ethical Considerations: In conducting this research, the condition of fidelity, honesty and fairness has been observed.

    Conclusion

    Studying Shahriyar Persian poems (Divan) causes man to be more moral in his life and to observe moral values more than before. From the viewpoint of Shahriar, friendship and justice are complementary, without them veracity and rectitude will not make sense. In the shadow of friendship, justice, and veracity, the piety and purity are strengthened and provide the ground for living free and liberty.

    Keywords: Moral Life, Shahriar, Friendship, Justice, Veracity, Poetry
  • Taqi Akbari *, Morteza Javidpour, Salim Kazemi, Azim Omidvar Page 20
    Background and Aim

    Academic enthusiasm refers to the amount of attention, curiosity, interest, optimism and enthusiasm that students show when learning or teaching. the purpose of this study was to investigate the mediating role of classroom climate in the relationship between classroom management style and academic engagement in university of medical sciences students.

    Materials and Methods

    The present research method is descriptive and correlation type. the study population was 11300, male and female student at the university of medical sciences and 385 professors from the professors of medical sciences at the 1398-99 SH academic year. among them 372 people (students and professors) were selected from stratified random sampling method (students) and sampling of available sampling (professors) and they responded to the study questionnaires, class management style and academic enthusiasm . the data were analyzed by descriptive statistics indices, pearson correlation coefficient and structural equation model using SPSS 25 and 8.8 Lisrel.

    Findings

    There was a significant correlation between research variables (p<0.001). The direct effect of classroom management style on academic achievement is 0.84, classroom management style on classroom atmosphere, 0.44, classroom atmosphere on academic achievement is 0.16 and the indirect effect of classroom management style on academic achievement mediated by classroom atmosphere is 0.13. In general, the model has a good fit (X2/df=2/47). Ethical Considerations: Participants completed the questionnaires after knowing the objectives of the research.

    Conclusion

    In terms of the role of class management style and class atmosphere in anticipation of the educational enthusiasm of school workshops, education workshops are proposed by the educational institutions to inform teachers with how to manage their class and its psychological climate.

    Keywords: Academic Passion, Classroom Management Style, Classroom Atmosphere
  • Fatemeh Yavari Gohar* Page 21
    Background and Aim

    Ethics can be defined as a set of values, do's and don'ts, according to which good and bad criteria are distinguished. Considering that ethical or immoral behavior in the organization, lays the groundwork for many positive and negative consequences for the organization, and considering the current importance of tourism, it can be said that ethical behavior by tour guides can have a significant impact on public satisfaction and lead to the sustainability and development of tourism.

    Materials and Methods

    In this study, among the variables affecting the ethical behavior of employees, the effect of their individual values has been reviewed, considering the role of Islamic religiosity, among tour guides who had a tour guide card from the Ministry of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts. For this purpose, a questionnaire was designed and its validity and reliability were assessed. It was then distributed electronically to 188 tour guides.

    Findings

    According to the significance value of t-test for all hypothesized relationships is greater than 1.96, this indicates that all research hypotheses are confirmed at the 95% confidence level. Ethical Considerations: Participants completed the questionnaires after being informed of the research objectives.

    Conclusion

    As the results show, there are a positive effect of personal values on ethical behavior, among which, self-control and honesty had the greatest effect and intelligence and religious values are in the next place. On the other hand, Islamic religiosity intensifies the influence of individual values on moral behavior.

    Keywords: Personal Value, Ethical Behavior, Islamic Religiosity
  • Ebrahim Aryani Ghizghapan, Adel Zahed Bablan*, Ali Khaleghkhah, Ebrahim Aryani Ghizghapan Page 22
    Background and Aim

    Paying attention to ethics in organizations is very important. Therefore the present study aimed to elucidate the mediating role of professional ethics in the relationship between organizational ethics and cyber loafing.

    Materials and Methods

    Methodology of the research in terms of the main strategy, was quantitative, in terms of the strategy, was field, and in terms of analytical, was descriptive-correlation technique. The statistical population of this study included all staff of Universities affiliated with the Ministry of Science at four levels of international, national, regional and local levels of performance across the country. The research data were collected from 430 staff members who were selected by multi-stage cluster sampling method. The sample size according to the Kregci-Morgan model and with error α = 0/05, was considered 430 persons. To collect data Cyber Loafing Questionnaire of Bella et al (2006) (α=0/89), Professional Ethics Questionnaire of Yazdan Seta and Asadi (2016) (α=0.79) and Organizational Ethical Climate Questionnaire of Victor and Cullen (1988) (α=0.80) was used. Validity of the tools was confirmed by the professors of education and psychology. Data were analyzed using two software’s SPSS 22 and lisrel. 8/50 and analyzed by structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that the proposed model had suitable fit (x2/df=2/95, GFI=0/93, AGFI=0/92, CFI=0/91, NFI=0/93, RMSEA=0/81) and the component of Organizational Ethical Climate has a direct and indirect effect through the component of Professional Ethics on Cyber Loafing (P<0/05). Ethical Considerations: After explaining the purpose of the research, verbal consent was obtained from the participants.

    Conclusion

    The organizational ethic climate and professional ethics leads to a reduction in cyber loafing behavior of employees. Therefore, it is necessary to pay attention to these components and their effects on the organization of human resource behavior.

    Keywords: Cyber Loafing, Professional Ethic, Organizational Ethic Climate, Staff, University
  • Goli Beheshti, Samad Abedini *, Robabeh Pourjabli Page 23
    Background and Aim

    Today, living in the cities requires mutual understanding of collective and urban life, mutual rights, duties of citizens and observance of citizenship ethics. Therefore, the purpose of this study is to do a meta-analysis of the factors affecting adherence to citizenship ethics among Iranian citizens.

    Materials and Methods

    The research method is a meta-analysis and its statistical population includes articles and dissertations on the subject of citizenship ethics in Iran during 2001-11 in Iran Research Institute of Information Science and Technology database, Islamic World Science Citation Database, Iranian Publications Database and Information Center of Jahad Dneshgahi. The sampling was conducted after passing the phases of Identification, screening, competency and inclusion and finally 20 studies were selected as sample of the study. After coding and systematic review, Comprehensive meta-analysis software (CMA2) was used to analyze the collected information.

    Findings

    Lack of standard scales, using different and diverse components to measure citizenship ethics, non-measuring the creditability of the structures of the designed scales, providing general, vague and non-practical solutions are identified as the most important weaknesses of the research in this field. The most important variables affecting individuals' adherence to citizenship ethics includes citizens' perceptions of their usefulness, social commitment, adherence to the normative system, social capital, education, individual perceptions of collective monitoring, mass media and citizenship education. Ethical Considerations: By referring to the researches, scientific fidelity has been observed.

    Conclusion

    To increase the items like citizenship ethics, social commitment, adherence to the normative and value system of society, promotion of social capital, citizens' perception of their usefulness, individual perception of collective monitoring and citizenship education should be considered by the planners and policymakers.

    Keywords: Ethics, Citizen, Citizenship Ethics, Meta-Analysis
  • Farzad Rostami *, Hasan Ghalavani, Shahla Aslani Page 24
    Background and Aim

    Today, due to the complexity and competitive nature of workplaces, a successful organization is one which has a more committed and responsible workforce. In organizations, there are factors that make employees more accountable, this phenomenon is called social responsibility. Given the importance of social responsibility as a very important variable in organizations; the purpose of this study is to investigate the effect of professional ethics on employees' social responsibility with the mediating role of organizational socialization.

    Materials and Methods

    This research is considered practical in terms of purpose and descriptive-procedural in terms of implementation method. The statistical population of the study consisted of all 600 employees of Urmia University. 234 people were selected as the sample using a stratified random sampling method and the morgan table. In order to collect statistical data, the standard professional ethics questionnaires Kadozir (2003), Social responsibility of Carol (2000) and the organizational socialization Taurmina (2009) were used. Data were analyzed using SPSS 16 software, mean methods, standard deviation, Pearson correlation coefficient, Skewness and stretching and LISREL 8.80 software.

    Findings

    The results of the research show that professional ethics has a direct effect of (β=0.41) on social responsibility and of (β=0.90, P≤0.01) on organizational socialization. Also, organizational socialization has a direct effect of (β=0.46, P≤0.01) on social responsibility and the indirect effect of professional ethics on social responsibility is (β=0.41, P≤0.01). Ethical Considerations: Participants completed the questionnaires after being informed of the research objectives.

    Conclusion

    Based on the results of research, professional ethics and organizational socialization have a direct effect on social responsibility. Therefore, it can be concluded that professional ethics and organizational socialization may be taken into account as one of the important factors on social responsibility.

    Keywords: Professional Ethics, Organizational Socialization, Social Responsibility, Urmia University Employees
  • Nasrin Azizian, Mehrdad Moharramzadeh, Samira Rouhnavaz, Davood Toosi Page 25
    Background and Aim

    Professional ethics and personality traits are of considerable importance to the coaches who train, and to their job motivation. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of personality traits on professional ethics with the mediating role of job motivation.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive-correlation of structural equation type based on structural equation modeling. The statistical population of this study included all instructors of swimming pools in Ardabil province. Based on Morgan table and using stratified random sampling method in proportion to the sample size, 175 people were selected as the statistical sample. To collect data from the standardized Neo Personality Traits Questionnaire Professional ethics (Kadozir) and job motivation (Laudel and Witcher) were used. Data were analyzed using SPSS 24 and LISREL 8.8 statistical software.

    Findings

    The results showed that the direct effect of personality traits and professional ethics with beta (3.96) and (t=0.37), the direct effect of job motivation and professional ethics with beta (5.28) and (60.60) T=0 and the direct effect of personality traits on job motivation with beta (5.80) and (t=0.57) is significant. Also, the indirect effect coefficient of personality traits on professional ethics through job motivation (0.34) shows that the role of job motivation in the relationship between personality traits and professional ethics is significant. Ethical Considerations: The objectives of the research were explained to the participants and they answered the questionnaires while maintaining the originality of the texts, honesty and trustworthiness.

    Conclusion

    The results show a high impact of personality traits on professional ethics and the role of job motivation in the impact of personality traits on professional ethics is confirmed. Therefore, these results can help coaches to provide a platform to improve their performance by observing professional ethics in the job and also consider the personality dimensions.

    Keywords: Personality Traits, Professional Ethics, Job Motivation, Swimming Instructors
  • Ehsan Taheri Hajivand, Seyed Javad Emam Jomeh Zadeh*, Arash Ghodousi, Mahnaz Goodarzi Page 26
    Background and Aim

    Studies about the establishment of International Peace have so far been extensively focused either on the extreme role of the state and political institutions or, if focused on the role of the individual, on environmental factors affecting human activism. However, every human action is also influenced by genetic factors that affect his personality. in the context of the severe lack of interdisciplinary research in international relations and political science, this article raises the question of "What effect will the presence of genetic disorders, including the dysfunction of the Monoamine Oxidase-A (MAOA) Gene in the Genetic Nature of political actors, have on international peace?".

    Materials and Methods

    This paper by Qualitative Analysis of the content by Library Resources, using the Oscar-Mccartney (1983) Gene-Environmental Correlation (rGE) Model.

    Findings

    Given that the regulation of Monoamine Oxidases is important in maintaining mood, its deficiency leads to a wide range of violent and antisocial behaviors; if the dysfunction of the Gene Encoding Monoamine Oxidases leads to its low expression, the individual's behavior is accompanied by some degree of violence and aggression. Ethical Considerations: All ethical principles of research, including fidelity, honesty and originality of the text have been observed in the process of writing this article.

    Conclusion

    If, in the Genetic Nature of any of the officials and political leaders, there is a disorder of the expression of the Monoamine Oxidase-A (MAOA) Gene, by making their actions violent, leads to such violence by their counterparts and the desire to find or build communities or violent structures for Interaction and coalition will become violent, thus, the establishment of international peace fails.

    Keywords: Gene, Monoamine Oxidase A, Violence, Human Nature, Political Leaders, International Peace
  • Mojtaba Ebrahimi, Hosein Sharifi Tarazkoohi *, Ahad Bagher Zadeh Page 27
    Background and Aim

    Citizenship rights are considered as a social status in the attitude towards civil society. In order to achieve the goals of citizenship rights, in addition to the general will of society and all citizens, the will of government officials and institutions on economy, culture and politics and implement existing laws, is needed. Therefore, one of the components of achieving the goals of citizenship rights is the creation of e-government. E-government is considered as one of the most important goals and aspirations resulting from information technology, improving efficiency at the national, regional and local levels of the public sector and facilitating the provision of services to the people, reducing costs, and can provide economic, social, cultural and political development. Therefore, e-government is recognized as one of the top priorities of governments around the world.

    Materials and Methods

    The method used in this study is descriptive-analytical and using library resources.

    Findings

    In order to achieve the goals of citizenship rights and facilitate the provision of services to citizens, the establishment of e-government is a great importance. On the other hand, in order to achieve the goals of citizenship rights, just, as the obedience of citizens is important in practice, citizens must also participate in governance. It is in this context that citizenship rights are accepted and recognized.

    Ethical Considerations

    The issues related to ethics in this research and fidelity in quoting the texts and references of the article have been fully observed.

    Conclusion

    E-government is effective in the realization of citizenship rights and the implementation of good governance indicators through components such as freedom of information, participation and oversight. E-government has the potential to improve the way the government works internally and how it provides services to citizens. E-government has many benefits in the realization of citizenship rights, some of which require regular planning. so it is important to conduct extensive and detailed research on the obstacles that e-government faces in the realization of citizenship rights.

    Keywords: Accountability, Electronic Government, Citizenship Rights, Transparency, Monitoring
  • Salim Kazemi, Adel Zahed Bablan *, Mahdi Moeini Ki, Ali khalegkhah Page 28
    Background and Aim

    Given the importance of providing views, constructive suggestions and positive attitudes in ethics-oriented organizations and the role that organizational creativity and virtue has in the sense of responsibility and trust among teachers, this study aims to Investigating the role of professional ethics on teachers' organizational voice mediated by organizational virtue and team work was done among primary school teachers in Ardabil.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population of this study included all primary school teachers in Ardabil with 3850 people, of which 350 people were selected as a statistical sample of the research based on Cochran's formula and using multi-stage cluster random sampling method to collect data. Standard questionnaires of professional ethics, organizational virtue, team work blanche and organizational voice were used to collect data. The statistical method used is also structural equations.

    Findings

    The results showed that organizational virtue has a positive and significant direct effect on organizational voice (0.49). Organizational virtue has a direct positive and significant effect on teamwork (0.61). team work on professional ethics (0.57) Has a positive and significant direct effect. Organizational voice has a positive and significant direct effect on professional ethics (0.43). Organizational virtue has a positive and significant indirect effect on professional ethics (0.21) through organizational voice. Organizational virtue through team work has an indirect and significant effect on professional ethics (0.34). Ethical Considerations: After explaining the objectives of the study and reassuring the participants about the confidentiality of information and their oral satisfaction, questionnaires were distributed among the participants.

    Conclusion

    According to the research findings, the managers of educational organizations can promote ethics and support constructive suggestions in schools, and thus help to cultivate organizational and cardinal virtues among teachers.

    Keywords: Organizational Virtue, Professional Ethics, Team Work, Organizational Voice, Ardabil Primary Teachers
  • Alireza Pouresmaeili *, Mahdi keykhosravi, Mohammad Reza Vaezi Kakhki Page 29
    Background and Aim

    Food scarcity, climate change and other factors have led to the production of genetically modified crops (transgenic crops) since the 1990s. The production of these plants, as they had hoped to eliminate hunger, also raised concerns about the potential impact on the environment. The purpose of this study is to examine the Governments' Environmental Obligations on Genetically Modified Organism (GMO) in the light of the International Environmetal Law, European Union and Iran.

    Materials and Methods

    The present paper is descriptive-analytical paper and firstly examines the aforementioned principles of international environmental law in order to understand what is the environmental commitment and obligation of governments in the process of cultivation and supply for transgenic products from the perspective of international law. Then, it examines and applies the EU-specific approach and finally reviews this situation in Iran.

    Findings

    The European Union, unlike United States, has taken a cautious approach to consumer and environmental protection. This approach is rooted in the general principles of international environmental law. Principles such as sustainable development, precautionary principle and the principle of notification that bring together the interests of governments in achieving development, improvement and environmental protection, while in Iran,It has not been enacted environmental laws effectively on the GMO or in some cases the environment and its protection have been neglected. Ethical Considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The results show that governments are committed to adhering to the general or customary principles of sustainable development, precautionary principle and the principle of notification in the process of cultivating and supplying for Genetically Modified Organism (GMO), and adhering to these principles is the best way to safeguard consumer rights.

    Keywords: Genetically Modified Organism (GMO), Consumer Rights, Principles of Notification, Sustainable Development, Precautionary Principle
  • Mahmood Joukar, Esmaeil Hassanpour Qorughchi *, Sarajaldin Mohebbi, Fayegh Ahmadi Page 30
    Background and Aim

    In this study, the concept "service quality of supply chain management" is introduced in electronic customs and its aspects and its relationship with the elevation of the attentions to the ethical principles in respect to customers will be investigated so as to reach maximal recognition of this concept and the position that it can have in developing the electronic customs. The present study aims at evaluation of the attentions to the ethical principles in respect to the customers as well as the effect of the service quality in the electronic customs’ supply chain during the last quarter of 2018.

    Materials and Methods

    This study is a correlational, survey and applied research. The study population included the individuals who have referred to customs so it is unlimited; the study sample volume was calculated equal to 384 individuals based on Cochran formula. The data were investigated using SPSS 21 and PLS software and the goodness of fit indices were computed.

    Findings

    The findings signified that four key factors have been identified for assessing the supply chain; four key factors for assessing the attentions to the ethical principles in respect to the customers and also four factors for assessing the quality of services; the study’s model was eventually proposed accordingly. The proposed model was confirmed using such techniques as factor analysis and structural equation modeling.

    Ethical Considerations

    Principles like honesty and trustworthiness have been observed from the beginning to the end of the article.

    Conclusion

    The results indicated that not only the supply chain management directly influences the attentions to the ethical principles in respect to the customers but also the intermediary effect of the service quality has been confirmed. There was also found a positive and significant relationship between the supply chain management and attention to the ethical principles in respect to the customers as well as between the supply chain management, service quality and attention to ethical principles in respect to customers (P>0.05). This way, the customers can be also made satisfied. As for the observance of the ethical principles, it can be expressed that there are ethical codes and standards like SA8000 and ISO26000 that can be instructed or outsourced from the well-qualified international firms. The companies are required to get familiar with these codes and take advantage of the business sustainability.

    Keywords: Service Quality, Ethical Principles, Supply Chain, Customer Satisfaction, Electronic Customs
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Marziyeh Zandi Lak Page 31
    Background and Aim

    Demanding organizattions to act responsibly twoards society, is an issue that has been intensified by increasingly expansion of their influence on constituent axes of sustainable development, has been led to appear the consept named Corporate Social Responsibility in the management world. This study aims to investigate how firm's corporate social responsibility practices affect brand preference, considering the mediating role of brand attitude and self-brand connection in Shiraz Namazi Hospital.

    Materials and Methods

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey nature in terms of data collection method. The data of this study were collected by distributing a standard questionnaire among a sample of 200 patients in Namazi Hospital, selected by available sampling method and examining the relationships between variables done by structural equation modeling.

    Findings

    Results revealed customers' PCSR had a significant impacts on their brand attitudes, self-brand connection and brand preference. The mediation effect was detected between PCSR and brand preference only by brand attitudes, but the mediating role of self-brand connecton in this relationship was not supported. Ethical Considerations: Participants completed the questionnaires with the awareness of the research objectives.

    Conclusion

    Promoting and expanding organizational social responsibility activities in Namazi Hospital and other similar hospitals and service centers can play a positive and significant role in improving patients' attitudes and evaluations toward the hospital brand, strengthening their Self-brand connection with the brand and prefer the hospital brand by them.

    Keywords: Perceived Corporate Social Responsibility (PCSR), Brand Preference, Brand Attitude, Self-Brand Connection
  • Fariba Naderifar, Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi *, Salim Balouch Page 32
    Background and Aim

    Investigating the factors affecting conscientiousness has always been of interest to researchers. Therefore, This study aimed to investigate the role of job dependence and ethical reasoning in the work conscience of the staff of Shahid Madani University of Azerbaijan.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and terms of data collection, including descriptive-correlation research. The statistical population of the research includes all staff of Azarbaijan Shahid Madani University in the academic year 2017-18, equal to 210 people. The sample size was 145 based on the Krejcie and Morgan table. The sampling method in this study was stratified random sampling. To collect the research data, job involvement Kanungo (1982), Rest et al Moral Reasoning (1973) and conscientiousness Moghli (2004) questionnaires were used. The reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach's alpha coefficient. The coefficient of this test for job involvement was 0.80, moral reasoning 0.92 and conscientiousness 0.78. Data were analyzed by Pearson correlation and regression analysis using SPSS 22.

    Findings

    The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between job involvement and conscientiousness (r=0.51) and moral reasoning with conscientiousness (r=0.41). Also, job involvement (β=0.46) and moral reasoning (β=0.37) can predict employees' conscientiousness. Ethical Considerations: When collecting data, all university staff were assured that all information in the questionnaires was confidential and for research purposes only.

    Conclusion

    By creating favorable working conditions for university staff, their job dependence can be established, which in turn increases moral reasoning and work conscience.

    Keywords: Job Involvement, Moral Reasoning, Conscientiousness, University, Staff