فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس ثابت، امید جباری، سیما علی پور*، محمدرضا ثابت صفحات 1-10
    هدف

    پرستاری ازجمله مشاغل سخت و پراسترس است که در شرایط بحران ایجادشده، این استرس دوچندان شده و لازم است مدیران سازمان های بهداشت و درمان برای افزایش تعهد کارکنان، استرس ایجادشده را مدیریت کنند. در این مطالعه ارتباط مدیریت استرس با تعهد سازمانی پرستاران با نقش واسطه ای آموزش مهارت های ارتباطی، موردبررسی قرار گرفت.

    روش ها:

     این پژوهش از منظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، مدیران و پرستاران بیمارستان فارابی شهرستان بستک در استان هرمزگان طی سال 99 می باشد؛ که از این میان 108 نفر بر اساس فرمول کوکران به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. روایی پرسشنامه به صورت همگرایی و محتوایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ تایید شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 در بخش استنباطی و از نرم افزار LISREL8.8 برای برازش مسیر استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که مدیریت استرس رابطه مثبت و معناداری با تعهد سازمانی پرستاران دارد، این رابطه با ضریب مسیر (19/0) و ضریب معناداری (92/2) مورد تایید قرار گرفت. همچنین آموزش مهارت های ارتباطی به عنوان متغیر میانجی، بین مدیریت استرس و تعهد سازمانی پرستاران رابطه مثبت و معناداری ایجاد کرده است. به این صورت که رابطه مدیریت استرس با آموزش مهارت های ارتباطی با ضریب مسیر (5/0) و ضریب معناداری (46/6) مورد تایید قرار گرفت و همچنین رابطه آموزش مهارت های ارتباطی با تعهد سازمانی پرستاران با ضریب مسیر (66/0) و ضریب معناداری (01/10) مورد تایید قرار گرفت، این رابطه بیشترین ضریب مسیر و ضریب معناداری را دارا می باشد.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد، با توجه به بحران کووید-19 مدیریت استرس در بیمارستان ها و آموزش مهارت های ارتباطی می تواند به بهره وری و بهبود عملکرد کل پرسنل علی الخصوص پرستاران کمک کند و بر تعهد سازمانی آن ها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مدیریت استرس، آموزش مهارت های ارتباطی، تعهد سازمانی، بحران کووید-19
  • سمیرا دانیالی*، نصرت ریاحی نیا، سمیه قویدل صفحات 11-21
    هدف

     هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت مقالات حوزه بیماری آتروفی عضلانی-نخاعی بر اساس شاخص‌های علم‌سنجی وترسیم نقشه هم وقوعی واژگان این حوزه است.

    روش‌ها: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، با رویکرد کمی و نوع توصیفی است و با استفاده از روش علم سنجی و فن تحلیل هم وقوعی واژگان انجام گردیده است. به منظور آشنایی با سابقه موضوع و مبانی نظری پژوهش روش مطالعات سندی یا کتابخانه ای به کار گرفته شده‌است.  در این پژوهش کلیه تولیدات علمی حوزه  بیماری آتروفی عضلانی نخاعی که تعداد 4137 مدرک می‌باشد در بازه زمانی (2018-1946) میلادی در پایگاه Web of Science مورد مطالعه قرارگرفت.جهت تحلیل وترسیم نقشه هم وقوعی واژگان از نرم افزار VOS Viewer و اکسل استفاده گردید.

    نتایج

     درحوزه بیماری آتروفی عضلانی-نخاعی ده خوشه موضوعی تشکیل گردید خوشه شماره یک با سی و هشت عضو بزرگترین خوشه این حوزه است. بیشترین تمرکزمتون مورد مطالعه  در حوزه بیماری آتروفی عضلانی-نخاعی به ترتیب برروی موضوعات « SURVIVAL MOTOR NEURON (SMN)»، « AMYOTROPHIC LATERAL SCLEROSIS (ALS) »، « MOTOR NEURON DISEASE » MND »، «MOTOR NEURONS (MNS)», SMN1 می باشد. همچنین، کوچکی دایره های موضوعات «LOWER MOTOR NEURON DISEASE» «GENE EXPRESSION» «EXONIC SPLICING ENHANCER  »در نقشه هم رخدادی نشان از فقرمقالات علمی در این حوزه ها دارد.

    نتیجه‌گیری:

     انجام چنین مطالعه ای در حوزه بیماری آتروفی عضلانی نخاعی می‌تواند در جهت سیاستگذای های آینده این حوزه نقش مهمی را ایفا نماید و خلا های پژوهشی و مباحث موضوعی داغ را به نحو شایسته ای نمایان سازد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نقشه هم واژگانی، علم سنجی، بیماری آتروفی عضلانی-نخاعی، نقشه علم
  • عسل آقاداودیان جلفائی، سکینه سقائیان نژاد، مریم جهانبخش* صفحات 22-28
    هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه ی ساختار سازمانی و جایگاه های شغلی رشته ی فن آوری اطلاعات سلامت در سه کشور آمریکا، انگلیس و ایران و ارایه الگویی مناسب برای ایران بود.

    روش ها:

     پژوهش حاضر به روش توصیفی- تطبیقی و از نوع کاربردی می باشد که در سال1398 انجام شد. در مرحله ی اول پژوهش، رشته ی فن آوری اطلاعات سلامت از نظر جایگاه شغلی و ساختار سازمانی در کشورهای منتخب ایران، آمریکا و انگلیس مورد مطالعه قرار گرفت. سپس در مرحله ی دوم بر اساس اطلاعات حاصل از مرحله ی نخست، پرسشنامه ی بررسی جایگاه شغلی پیشنهادی برای رشته ی فن آوری اطلاعات سلامت طراحی و با انجام یک مرحله روش دلفی به گردآوری نظرات مسیولین بخش مدیریت اطلاعات سلامت بیمارستان های آموزشی منتخب اصفهان(چمران، بهشتی، الزهرا، فیض، امید و آیت الله کاشانی) و اساتید گروه فن آوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته شد. در نهایت داده ها در حد آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 26 تحلیل و الگوی نهایی بر اساس اجماع بالای 50 درصد ارایه گردید.

    نتایج

    در هر یک از سه کشور آمریکا، انگلیس و ایران به ترتیب 18جایگاه، 46 جایگاه و یک جایگاه شغلی برای رشته فن آوری اطلاعات سلامت به دست آمد. هر یک از این جایگاه های شغلی در سه حوزه: فنی، مدیریتی و کدگذاری مورد تایید متخصصان رشته فن آوری اطلاعات سلامت قرار گرفت.

    نتیجه گیری: 

    مطالعات انجام شده گواه آن است که با توجه به نوظهور بودن رشته فن آوری اطلاعات سلامت در ایران، ساختار سازمانی شفاف و جایگاه شغلی مناسب برای این رشته در نظر گرفته نشده است و مطالعه حاضر می تواند به متولیان این رشته در این خصوص کمک نماید.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات سلامت، جایگاه شغلی، ساختار سازمانی
  • شعله زکیانی*، ثریا ضیایی، نسرین داوری دولت آبادی صفحات 29-37
    هدف

    نظریه در هر حوزه علمی از جمله علم اطلاعات و دانش شناسی اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر درصدد مقایسه میزان استفاده از نظریه بین فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی و فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی می باشد.

    روش ها:

     پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای مقوله ای از طریق وب سایت فصلنامه های کتابداری و اطلاع رسانی و تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی صورت گرفت. تمامی مقالات دو فصلنامه اعم از پژوهشی، مروری، کوتاه، نامه به سردبیر و... به ترتیب 404 و 340 فقره طی سال های 1397-1388 جامعه پژوهش تحقیق را تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی بود. جهت جستجوی اطلاعات از واژگان نظریه، مدل، الگو و پارادایم استفاده شد. هر مورد در هر مقاله تنها یک بار شمارش گردید. داده ها با نرم افزار Excel تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که باوجودآنکه تعداد مقالات فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی از فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی 100 مقاله کمتر بود اما میزان استفاده آن از کلیدواژه های منتخب بیشتر بود. همچنین این تحقیق میانگین میزان استفاده از نظریه در فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی و فصلنامه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی را به ترتیب 45 و 37 درصد اعلام کرده است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج نشریات حوزه کتابداری و به طور عام تمامی حوزه ها در انتخاب مقالات خود که به مقالاتی که به مفاهیم بنیادین علوم پرداخته اند، بهای بیشتری داده و در پذیرش آن ها این موضوع را مدنظر قرار دهند. استناد به نظریه و واژگان مشابه در مقالات محققین بایستی مدنظر باشد تا کمک شایانی به تکوین فلسفه علم کتابداری، پیشرفت، شناخت و توسعه آن بیانجامد

    کلیدواژگان: علم اطلاعات و دانش شناسی، نظریه، الگو، مدل، پارادایم
  • سمیه فضائلی، مهدی یوسفی، نفیسه ارفع شهیدی، عاطفه بهبودی فر* صفحات 40-50
    هدف

    در اواخر سال 2019 جهان با اپیدمی ویروس کووید 19 مواجه شد. از آنجا که حفظ کیفیت مراقبت از اولویت های نظام سلامت می باشد، هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت کیفیت مراقبت عمومی ارایه شده به بیماران قبل و بعد از اختصاص بخش ها به بیماران کووید 19 بود.

    روش ها:

     این مطالعه توصیفی مقطعی در اورژانس و بخش های عفونی و غیرعفونی بیمارستان امام رضا  مشهد انجام شد. ابزار پژوهش چک لیستی بود که براساس سنجه های اعتباربخشی ملی تدوین و روایی آن توسط 10 نفر از متخصصان به روش کمی تایید گردید. داده های مربوط به ارزیابی های انجام شده دو ماه قبل و دو ماه بعد از اختصاص این بخش ها به بیماران کووید 19 گردآوری، وارد نرم افزار SPSS شده و با آزمون کای دو تحلیل شد.

    نتایج

    به طورکلی امتیاز کیفیت مراقبت عمومی بعد از بحران در بخش های اورژانس و غیرعفونی، کاهش معناداری نسبت به قبل از آن داشت. در بخش اورژانس، نصب اتیکیت شناسایی و در بخش های غیرعفونی، رعایت استاندارد مرتبط با پیشگیری از زخم فشاری و مهار فیزیکی کاهش معناداری نسبت به قبل از بحران کرونا داشتند. رعایت استاندارد مرتبط با تحویل و تحول بیمار در بخش های عفونی و غیرعفونی نسبت به قبل کاهش داشته است. در مورد سایر استانداردها تفاوت معناداری بین قبل و بعد از کرونا مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    توصیه می شود عوامل موثر بر کاهش رعایت استانداردهای مراقبت در بخش های اختصاص یافته به کرونا شناسایی و راهکارهای مناسب در شرایط بحران اپیدمی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت عمومی، اورژانس، بخش عفونی، کووید 19
  • حسام الدین کمال زاده، مرضیه برزگر، سمیره عابدینی* صفحات 51-57
    هدف

    وب سایت های مراکز آموزشی نقش مهمی در فراهم آوردن اطلاعات برای دانشجویان آینده، دانشجویان فعلی و فارغ التحصیلان و اعضای هیات علمی ایفا می کنند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مداخله ی شاخص های آموزشی بر وب سایت دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر به یک مطالعه ی نیمه تجربی(قبل و بعد) است که جامعه پژوهش آن وب سایت 7 دانشکده  تابعه دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان می باشد. . بررسی  وب سایت ها با  استفاده از چک لیست از نظر وجود یا عدم وجود متغیر ها و شاخص های تدوین شده برگرفته از شاخص های تبیین شده در رتبه بندی آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی و استانداردهای اعتبار بخشی موسسات آموزشی (از بسته های طرح تحول در آموزش) انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و از آمارهای توصیفی (میانگین) و آزمون تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل  قرار گرفت.

    نتایج

    براساس نتایج این پژوهش اختلاف معنا داری بین میانگین نمره قبل و پس از مداخله در ساختار و همچنین شناسه سازمانی وب سایت دانشکده پرستاری و مامایی بندرعباس، بین میانگین نمره در محتوای وب سایت دانشکده پزشکی و بین میانگین نمره در درج نحوه ارتباط در وب سایت دانشکده های  دانشکده پزشکی، پرستاری و مامایی بندرعباس و داروسازی و علوم دارویی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت وب سایت ها مسیولین ذیربط باید سیاست ها و برنامه ریزی های دقیق و نظارت منظم بر وب سایت داشته باشند تا ازنظر کمی و کیفی توسعه یابند.

    کلیدواژگان: وب سایت، شاخص های استاندارد، محتوای وب سایت
  • اعظم محمدلو، زهرا بتولی*، علی رمضانخانی صفحات 58-72
    هدف

    با توجه به اهمیت سطح سواد سلامت افراد در ارتقای سلامت جامعه، این مطالعه به ارزیابی مطالعات انجام شده در خصوص سواد سلامت در ایران و ارایه تحلیل های محتوایی این حوزه می پردازد.
    منابع اطلاعات یا داده ها: «بانک مقالات پزشکی ایران» بنابر نیاز جامعه پژوهش پزشکی کشور در سال 1394راه اندازی شد. این بانک یک موتور جست وجوی مقالات منتشر شده در مجلات پزشکی ایران است.

    روش های انتخاب برای مطالعه: 

    کلیدواژه های «سواد سلامت»، «سواد اطلاعات سلامت» و «سواد بهداشتی» در عنوان یا کلمات کلیدی مقالات جستجو شد. تا زمان گردآوری داده ها (30 بهمن  1398)، تعداد 72 مقاله در این پایگاه اطلاعاتی نمایه شده بود. متن کامل مقاله ها مطالعه و به لحاظ نمونه مورد مطالعه، مکان انجام پژوهش، روش انجام پژوهش، ابزار مورد استفاده و موضوع پژوهش مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

    ترکیب مطالب و نتایج

    پرسشنامه های سنجش سواد سلامت عملکردی بزرگسالان و سنجش سواد سلامت بزرگسالان از جمله مهم ترین ابزارهای سنجش سواد سلامت بود. جامعه مورد پژوهش در این مطالعات شامل بیماران دیابتی، سالمندان، بیماران مختلف، دانش آموزان و دانشجویان بودند. نتایج حاکی از آن است که موضوع های مورد بحث در رابطه با سواد سلامت پیرامون پنج حوزه موضوعی کلی «ابزار سنجش سواد سلامت، سنجش سطح سواد سلامت بیماران و مردم، عوامل موثر بر سطح سواد سلامت و آموزش و ارتباط با بیمار» تقسیم بندی شد.

    نتیجه گیری: 

    به منظور موفقیت در پروژه های مرتبط با سواد سلامت، نگاه به ابعاد متفاوت آن و برنامه ریزی در آن زمینه ها بسیار مثمر ثمر خواهد بود و پژوهش هایی نظیر پژوهش حاضر می توانند دیدی همه جانبه به منظور برنامه ریزی بلندمدت برای ارایه پژوهش هایی کاربردی تر و سودمندتر ارایه نماید.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سنجش سواد سلامت، آموزش سواد سلامت، خودمراقبتی، خودکارآمدی، رفتارهای بهداشتی، خدمات بهداشتی
  • حلیمه جمال، سمیه فضائلی، زهرا ابن حسینی، حامد تابش، مهناز صمد بیک، سانازسادات محمودیان، مرضیه معراجی* صفحات 73-81
    هدف

    امروزه ارزیابی سیستم های اطلاعاتی از سمت موضوعات فنی به سمت موضوعات انسانی و سازمانی متمرکز شده اند. برای ارزیابی روابط متقابل بین این سه  بعد در سیستم های سلامت، چارچوب ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری در سال 2006 پیشنهاد گردید. بنابراین این پژوهش با هدف شناسایی معیارهای دقیق ارزیابی سیستم ها براساس این مدل انجام گردید.

    منابع اطلاعات یا داده ها : 

    در حوزه معیارهای ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت با چارچوب ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری از سال 2006 الی 2019 مقالات در پایگاه های اطلاعاتی  PubMed، Scopus و پایگاه های اطلاعاتی فارسی بانک اطلاعات نشریات کشور (مگ ایران)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی ایران و ایرانداک مورد جستجو قرار گرفت.

    روش های انتخابی برای مطالعه: 

     مقالات استخراج شده به روش تحلیل محتوی آنالیز گردید. از 1062 مقاله به دست آمده، مقالات تکراری حذف و با بررسی عنوان، چکیده و متن مقاله موارد غیر مرتبط نیز حذف گردید. در نهایت تعداد 18 مقاله مرتبط و دارای متن کامل مورد استفاده قرار گرفت.

    ترکیب مطالب و نتایج

    معیارهای سیستم های اطلاعات سلامت حاصل از بررسی مطالعات براساس چارچوب ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری شامل 130 معیار ارزیابی در چهار بعد فنی (51 معیار)، سازمانی (36 معیار)، انسانی (33 معیار) و سود خالص (10 معیار) بود.

    نتیجه گیری: 

    در این پژوهش سعی شد که نگاه کاربردی و جامع  به ارزیابی سیستم های اطلاعات  سلامت با استفاده از مدل ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری فراهم گردد. این مدل قابلیت استفاده برای  کلیه سیستم های اطلاعات  سلامت را دارا می باشد. نتایج این مرور می تواند برای سیاست گذاران در حوزه فناوری اطلاعات در شناسایی معیارهای ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت  به طورکلی مفید باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، HOT-fit، سیستم اطلاعات، فناوری اطلاعات، معیار ارزیابی
|
  • Abbas Sabet, Omid Jabari, Sima Alipour*, MohammadReza Sabet Pages 1-10
    Aim

    Nursing is one of the hard and stressful jobs that has been created in times of crisis, this stress has doubled and it is necessary for the managers of health organizations to manage the created stress in order to increase the commitment of the employees. In this study, the effect of stress management on nurseschr('39') organizational commitment with the mediating role of communication skills training was investigated.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population of the study is the managers and nurses of Farabi Hospital in Bastak city in Hormozgan province during 1999. Of these, 108 people were selected based on Cochranchr('39')s formula by stratified random sampling. The data collection tool is a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by convergence and content and the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbachchr('39')s alpha coefficient. To analyze the data, SPSS 25 software was used in the inferential section and LISREL8.8 software was used to fit the path.

    Results

    The results showed that stress management has a positive and significant relationship with nurseschr('39') organizational commitment, This relationship was confirmed by path coefficient (0.19) and significance coefficient (2.92). Also, communication skills training as a mediating variable has created a positive and significant relationship between stress management and nurseschr('39') organizational commitment. In this way, the relationship between stress management and communication skills training with path coefficient (0.5) and significance coefficient (6.46) was confirmed and Also, the relationship between communication skills training and nurseschr('39') organizational commitment with path coefficient (0.66) and significance coefficient (10.01) was confirmed, This relationship has the highest path coefficient and significance coefficient.

    Conclusion

    Research findings show, Given the Covid-19 crisis, stress management in hospitals and communication skills training can help improve the productivity and performance of all staff, especially nurses, and affect their organizational commitment.

    Keywords: Stress Management, Communication Skills Training, Organizational Commitment, Covid -19 Crisis
  • Samira Daniali*, Nosrat Riyahi Nia, Somayeh Ghavidel Pages 11-21
    Introduction

      The purpose of this article is to evaluate the status of articles in the field of Spinal Muscular Atrophy According to the Scientometrics indices Word co-occurrence map of this field .

    Methods

     The present study is an applied one with a quantitative approach and a descriptive approach. It has been done using scientometrics and the co-occurrence words analysis technique. Documentary or library studies have been used in order to get acquainted with the history of the subject and the theoretical foundations of the research. In this study, all scientific productions in the field of spinal muscular atrophy disease, which is 4137 documents, were studied in Web of Science database (1946- 2018).

    Results

     Ten clusters were formed in SMA Field, cluster number one with thirty-eight members being the largest cluster in this Field. Most of the studied concentrations in the field of spinal muscular atrophy were respectively SURVIVAL MOTOR NEURON (SMN) »، « AMYOTROPHIC LATERAL SCLEROSIS (ALS) »، « MOTOR NEURON DISEASE (MND) »، MOTOR NEURONS« (MNS)», SMN1« . Also, the small circles of » LOWER MOTOR NEURON DISEASE» ،«GENE EXPRESSION»،«EXONIC SPLICING ENHANCER« on the co-occurring map show the scarcity of scientific evidence in these areas.

    Conclusion

     Such a study in the field of spinal muscular atrophy can play an important role in future policy-making in this field and highlight research gaps and hot topics.

    Keywords: co-occurrence words map, Scientometrics, Muscular Atrophy disease disease, science map
  • Asal Aghadavoodian, Sakine Saghaeiannejad, Maryam Jahanbakhsh* Pages 22-28
    Introduction

    The purpose of this study was the comparing the organizational structure and job positions of health information technology of the United States, the United Kingdom and Iran to provide nan appropriate model for Iran.

    Methods

    The research was conducted by a descriptive-comparative and applied method in 1398. In the first phase, the job position and organizational structure of health information technology were studied in the selected countries. In the second phase, based on the first phase, the job position questionnaire was designed. The questionnaire completed by the health information management department of selected educational hospitals (Chamran, Beheshti, Al-Zahra, Feyz, Omid and Ayatollah Kashani) and the health information management academic members in Isfahan through Delphi technique. . Finally,   the data analyzed using descriptive statistics and SPSS software. The final model was provided more 50% than of the consensus.

    Results

    In the United States, the United Kingdom and Iran, respectively, 18, 49 and one job position was obtained for the discipline of health information technology. By dividing these titles into 4 areas: technical, managerial, and coding area, were approved by the experts in health information technology.

    Conclusion

    The study shows that due to the emergence of health information technology in Iran, a transparent organizational structure and an appropriate job position for this field has not been considered.

    Keywords: health information technology, job position, organizational structure
  • Sholeh Zakiani*, Sorayya Ziaie, Nasrin Davari Pages 29-37
    Aim

    The theory has special significance and applications in every scientific field, including information science and epistemology. The present study compares the amount of theory use between the quarterly Iranian Journal of Library and Information Science and quarterly Journal of Research on Information Science and Public Libraries during 2009-2010.

    Methods

    The present study was conducted by the content analysis method through the website of the Iranian Quarterly Journal of Library and Information Science and Quarterly Journal of Research on Information Science and Public Libraries. The number of articles in the two quarterly journals, including research, review, short, letter to the editor, was 404 and 340, respectively, during 2009-2018.. The data collection tool was a checklist (glossary). The keywords, such as theory, model, pattern, and paradigm, were used to search for information. Each item was counted only once in each article. The data were analyzed using Excel software.

    Results

    The results showed that although the number of articles in the Iranian Quarterly Journal of Library and Information Science was less than 100 articles in comparison with the quarterly Journal of Research on Information Science and Public Libraries, its use of selected keywords was higher. The study also found that the average use of theory in the Iranian Quarterly Journal of Library and Information Science was 45% and in the quarterly Journal of Research on Information Science and Public Libraries was 37%.

    Conclusion

    According to the results of publications in the field of librarianship and generaly in all fields of education the articles that deal with the basic concepts of science, have been given more value and in accepting them, this issue has been considered. Researchers should consider citing similar theories and terms in the articles to contribute to developing the library science philosophy and cognition.

    Keywords: information science, theory, Pattern, model, paradigm
  • Somayeh Fazaeli, Mehdi Yousei, Nafiseh Arfa Shahidi, Atefeh Behboudifar* Pages 40-50
    Aim

    In late 2019, the world was encountered with Covid 19 pandemic.. Since maintaining the quality of care is one of the priorities of the healthcare system, the aim of this study was to investigate the status of public care provided to patients before and after allocating the wards to Covid 19 patients

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in the emergency room and infectious and non-infectious wards of Imam Reza Hospital. The research tool was a checklist that was compiled based on national accreditation measures. Its validity was confirmed quantitatively by ten experts. The data related to the evaluations were collected two months before and two months after allocating these wards to Covid 19 patients , entered into spss21 software, and analyzed by chi-square test.

    Results

    In general, the quality score of public care in the emergency and non-infectious wards was significantly lower than before. In the emergency department, the installation of etiquette and in the non-infectious ward, compliance with the standard related to the pressure ulcer prevention and physical restraint had a significant reduction compared to prior the Coronavirus pandemic. The standards related to patient delivery and transformation in infectious and non-infectious wards has decreased compared to before the pandemic. For other standards, there was no significant difference between before and after Coronavirus pandemic.

    Conclusion

    It is recommended to identify the factors affecting the reduction of compliance with healthcare standards in the wards allocated to Coronavirus and to consider appropriate solutions in the pandemic crisis.

    Keywords: Quality of Public Care, Emergency, Infectious Diseases, Covid 19
  • Hesamaddin Kamal Zadeh, Marziyeh Barzegar, Samireh Abedini* Pages 51-57
    Introduction

      Educational center websites play an important role in providing information for prospective students, current students and graduates and faculty members. The purpose of this study was to investigate the effect of educational indicators intervention on the website of Hormozgan University of Medical Sciences.

    Methods

      The present study was a quasi-experimental study (before and after) in which the research population was the website of 7 affiliated faculties of Hormozgan University of Medical Sciences.  The instrument used was a checklist which developed by the researcher in terms of the presence or absence of variables and indicators derived from the indicators explained in the educational ranking of medical universities and accreditation standards of educational institutions (from the packages of the plan for transformation in education). Data were analyzed using SPSS software version 22 and descriptive statistics (mean) and paired t-test.

    Results

      Based on the results of this study, there was a significant difference between the mean score before and after the intervention in the structure and also the organizational identity of Bandar Abbas Nursing and Midwifery School website, between the average score in the content of the medical school website and between the mean score in the contact us of Bandar Abbas School of Medicine, Nursing and Midwifery and Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

    Conclusion

      Considering the importance of websites, the relevant authorities should have careful policies and planning and regular monitoring of the website in order to develop them quantitatively and qualitatively.

    Keywords: Website, standard indexes, website content
  • Azam Mohamloo, Zahra Batooli*, Ali Ramezankhani Pages 58-72
    Aim

    Due to the importance of the individualschr('39') health literacy level in promoting community health, this research evaluates the studies conducted on health literacy in Iran and provides content analysis in this area.

    Information sources or data:

     Iran Medical Articles Bank was launched in 2015 according to the needs of the Iranian Medical Research Society. This bank is a search engine for articles published in Iranian medical journals.

    Selection methods for study:

     The keywords "health literacy", "health information literacy" and "sanitary literacy" were searched in the title or keywords of the articles. At the time of data collection (February 20, 2017), 72 articles were indexed in this database. The full text of the articles was studied and analyzed in terms of population, place of research, research method, tools and topic.

    Combine content and results

    Test of Functional Health Literacy in Adults (TOFHLa) and Health Literacy of Iranian Adults (HELIA) questionnaires were the most important tools for measuring health literacy. The study population included diabetic patients, the elderly people, various patients, and students. The results indicate that the topics discussed in relation to health literacy were divided to five general thematic areas: "Health literacy assessment tool, measuring the levels of health literacy of patients and people, factors affecting the level of health literacy, patient education and communication".

    Conclusion

    In order to succeed in projects related to health literacy, looking at its different dimensions and planning in those areas will be very useful. The present study can provide a comprehensive view for a long-term planning to provide more practical and useful research.

    Keywords: Health literacy, Health literacy measures, Self-care, self-efficacy, Health Behaviors, Health Services
  • Halimeh Jamal, Somaye Fazaeli, Zahra Ebnhosini, Hamed Tabesh, Mahnaz Samadbeik, Sanaz Sadat Mahmoudian, Marzieh Meraji* Pages 73-81
    Aim

    Nowadays, the concentration of information systems evaluation is changing from technical issues toward humanoid and organizational subjects. To evaluate the interrelationships between these three dimensions in health systems, the HOT-Fit Assessment Framework (HOT-Fit) was proposed in 2006. Therefore, this study was conducted to identify accurate criteria for evaluating systems based on this model.

    Information sources or data: 

    In the field of health information evaluation using HOT-Fit criteria, articles in PubMed, Scopus, and Persian e-databases including Iran Public Information Database (Magiran), Iran University Jihad Scientific Information Database, and Irandoc were searched from 2006 to 2019.

    Selection methods for study: 

    The extracted articles were reviewed by content analysis method. From 1062 articles, 18 articles were selected after eliminating duplicated articles and unrelated articles according to their title, abstract and full text.

    Combine content and Results

    After reviewing evaluation criteria of health information systems using HOT-Fit framework, 130 benchmarks were obtained from databases in four different dimensions including technical (n=51), organizational (n=36), human (n=33) and net profit dimensions (n=10).

    Conclusion

    In this comprehensive review, we tried to provide a practical and comprehensive view of the evaluation of hospital information systems using the HOT-Fit model. This model can be used for all health hospital information system. Generally, the results of this review can be useful for information technology policymakers in determining health information systems evaluation criteria.

    Keywords: Evaluation criteria, Information system, information technology, HOT-fit, Evaluation