فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی نهادهای اجتماعی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علی اصغری* صفحات 9-30

    تفکر درباره ی مسایل اخلاقی عرصه های فرافردی که شامل عرصه های بین فردی و جامعه ای می شود، می تواند نقاط عزیمت مختلفی داشته باشد. یک نقطه ی عزیمت که مورد اقبال بسیاری از جامعه شناسان، روان شناسان، و برخی اخلاق شناسان در ایران قرار گرفته است، مقوله ی فردگرایی و جمع گرایی بوده است. اهمیت و ضرورت مفهوم شناسی فردگرایی و جمع گرایی، از آن روست که محققان ایرانی، علی رغم استفاده ی بسیار از آنها، حداکثر به تعریفی کوتاه از این دو اصطلاح بسنده می کنند. هدف این مقاله، مفهوم شناسی فردگرایی و جمع گرایی در ایران است. ابتدا به مرور و بررسی جایگاه فردگرایی و جمع گرایی در نزد شماری از محققان ایرانی می پردازیم، و تحلیل و استنباط خواهیم کرد که با چه شبکه ای از مفاهیم پیوند دارند. برجسته بودن خودخواهی و منافع جمعی برای محققان ایرانی در بحث فردگرایی و جمع گرایی، سبب شده شمار قابل توجهی از محققان ایرانی در صدد جستجوی هماهنگی تاکید خود بر عنصر خودخواهی در فردگرایی و بعضا عنصر توجه به منافع جمعی در جمع گرایی با ایده ها و مفاهیم برخی متفکران غربی همچون توکویل و دورکیم برآیند. حاصل این بخش از مقاله این بوده که درباره ی فردگرایی بین فهم محققان کلاسیک جامعه شناسی و فهم محققان ایرانی عمدتا تخالف وجود دارد تا توافق.

    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، خودخواهی، منافع جمعی، فردگرایی خودخواهانه
  • مهربان پارسامهر، یاسین خرم پور*، حسام کرایی صفحات 31-59

    عرفی شدن در دنیای جدید همه جوامع را درنوردیده است و به این معناست که دین در تحولات و ارزش های جوامع نقش کمرنگی دارد. در این بین عواملی متعددی در شدت این پدیده نقش دارند که یکی از آنها فردگرایی دوران مدرن است. این تحقیق با روش پیمایش به دنبال بررسی رابطه تجربی بین فردگرایی و عرفی شدن دانشجویان دانشگاه یزد بود. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری) دانشگاه یزد در سال 1398 بود که با روش طبقه ای ساده 380 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین از ابزار پرسشنامه برای سنجش متغیرها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین جنسیت و عرفی شدن (عینی و ذهنی) رابطه ای وجود نداشت ولی بین وضعیت تاهل و عرفی شدن عینی و شاخص کلی عرفی شدن رابطه وجود داشت. بین میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی و عرفی شدن رابطه معنی دار و مثبت وجود داشت. بین فردگرایی عمودی با عرفی شدن ذهنی، عینی و شاخص کلی فردگرایی رابطه وجود داشت ولی فردگرایی افقی تنها با بعد عرفی شدن عینی رابطه داشت. نتایج رگرسیون نشان داد که فردگرایی عمودی و استفاده از رسانه بیش از 16 درصد از واریانس متغیر عرفی شدن را تبیین کرد.

    کلیدواژگان: عرفی شدن ذهنی، عرفی شدن عینی، فردگرایی افقی، فردگرایی عمودی، دانشجویان
  • اصغر مولائی* صفحات 61-88

    بازارهای تاریخی ایران، نمونه ای جامع از فرهنگ بومی ایرانی را به نمایش می گذارند و سرمایه اجتماعی این بازارها را می توان در ابعاد فرهنگی و مذهبی، اجتماعی، اقتصادی، تاریخی، معنایی و فضایی بررسی نمود. بازارهای تاریخی از الگوها و کیفیتهای محیطی مطلوبی در فضاها، سنتهای داد و ستد و رویدادها برخوردارند که محمل سرمایه های اجتماعی غنی و پویایی در گذر زمان بود ه اند. امری که با احداث پاساژها و مراکز خرید معاصر با سبکهای غیربومی مورد تضعیف واقع شده است. این مقاله با هدف تبیین ابعاد و کیفیتهای سرمایه اجتماعی در بازارهای تاریخی و نمونه موردی بازار تاریخی تبریز انجام می شود، که  با استفاده از روش تحقیق تحلیلی_اسنادی و پیمایش میدانی انجام می شود. بازارهای تاریخی با برخورداری از الگوهای ارزشمند در ساختار و اجزاء سنتهای بومی در فضاهایی همچون راسته، تیمچه ، سرا، دالان و مسجد، مجموعه عظیمی از سرمایه اجماعی را با خود در گذر زمان حمل می نماید. سرمایه اجتماعی در بازار تبریز بر اساس پایه اقتصادی، سیستم فضایی و کالبدی حجره ای؛ فرهنگ ایرانی_ اسلامی (درهم تنیدگی و انسجام نظم اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و کالبدی؛ مرکزیت مساجد و مراجعه کسبه و مراجعین برای ادای نماز؛ برگزاری مراسمات فرهنگی و مذهبی در جشنها، عزاداری؛ اعتقادات دینی؛ همیاری نیازمندان؛ روابط همسایگی مستحکم) استوار است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، زمینه های فرهنگی و اجتماعی، زمینه های اقتصادی، بازار تاریخی تبریز
  • داود پرچمی*، فاطمه جلالی صفحات 89-123

    امروزه شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه موجب توجه بیشتر به کسب وکارهای خانگی به عنوان فرصت دسترسی به اشتغال، معیشت پایدار و رشد اقتصادی شده است. با توجه به این امر در ایران اقداماتی در قالب سیاست گذاری، قوانین و حمایت ها برای گسترش کسب وکارهای خانگی صورت گرفته، که آن ها هم با چالش هایی مواجه و اثربخشی شان کاهش یافته است. هدف پژوهش حاضر بررسی قوانین و اقدامات مربوط به کسب وکارهای خانگی در کشورهای مختلف و ایران و اثربخشی آن ها در ایران است. برای این منظور از روش تطبیقی، تحلیل قوانین موجود، مصاحبه نیمه ساختاریافته با مطلعین کلیدی استفاده شد و در ادامه پیمایشی با 125 نفر از صاحبان کسب وکارهای خانگی در تهران انجام شد که در آن میزان موفقیت، بهره مندی از اقدامات و حمایت ها در کسب وکارهای خانگی مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس یافته ها، در ایران در مراحل سه گانه حیات کسب وکار اقداماتی انجام شده اما این مداخلات عموما در مرحله شکل گیری بوده و در مراحل تثبیت و رشد اقدام کمتری انجام شده است. در جاافتادگی نهادی کسب وکارهای خانگی و فرایند قانونی، اداری و اجرایی این اقدامات مشکلاتی وجود دارد که مانع دسترسی کسب وکارها از حمایت ها می شود اما هنگامی که کسب وکارها به این اقدامات دسترسی داشته اند، موفق تر بوده اند. دسترسی به اطلاعات، گرفتن مجوز، وام و بازار در اقدامات انجام شده بیشترین تاثیر را در موفقیت کسب وکارهای خانگی داشته است.

    کلیدواژگان: کسب وکار خانگی، نهادهای اجتماعی، اثربخشی، جاافتادگی سیاسی، جاافتادگی نهادی
  • محمدرضا طالبان* صفحات 125-147

    چگونگی ارتباط بین تکثر یا تنوع مذهبی با التزام دینی یکی از محورهای اصلی منازعه میان دو پارادایم حاکم بر جامعه شناسی دین در سه دهه اخیر بوده است. ذخیره دانشی قدمای علوم اجتماعی ذیل پارادایم سکولاریزاسیون حکایت از این داشت که تکثر/تنوع مذهبی موجب تضعیف التزام دینی می گردد. در مقابل، پارادایم جدید اقتصاد دین یا مدل بازار دین استدلال نمود که تکثر/تنوع مذهبی منجر به افزایش التزام دینی می شود. در مقاله حاضر، مکانیسم های ارتباطی میان دو متغیر تکثر/تنوع مذهبی و التزام دینی از دیدگاه دو پارادایم سکولاریزاسیون و بازار دین تشریح شده و سپس، فرضیات متعارض آنها با داده های ثانویه مربوط به ایران از طریق تحلیل تطبیقی درون کشوری با واحد تحلیل استان مورد وارسی تجربی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که ارتباطی میان تکثر/تنوع مذهبی و التزام دینی در ایران وجود نداشته است. در حقیقت، یافته های این تحقیق نتوانست حمایتی تجربی برای دو پارادایم حاکم بر جامعه شناسی دین در چگونگی ارتباط بین تکثر/تنوع مذهبی با التزام دینی فراهم آورد؛ بلکه باید آن را به عنوان چالشی تجربی برای هر دو پارادایم سکولاریزاسیون و بازار دین محسوب نمود.

    کلیدواژگان: تکثر مذهبی، التزام دینی، سکولاریزاسیون، بازار دین، شاخص هرفیندال
  • اعظم امینی، محمدباقر تاج الدین*، سید محمود نجاتی حسینی صفحات 149-175

    این پژوهش به تجربیات زیسته  دانشجویان از بروز نوگروی در دینداری آنان با مراجعه به بطن زندگی دینی و رصد کردن کیفیت پرتحرک و پویای دین داری آنان می پردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش تحلیل روایت است. از میان دانشجویان دانشگاه تهران با رعایت تکنیک اشباع نظری با 26 نفر از آنان مصاحبه نیمه ساخت یافته ی روایی به عمل آمد. مصاحبه های انجام شده در روایت های فردی و همچنین یک روایت کلی خلاصه شده و مورد تحلیل تماتیک قرار گرفتند. یافته های این پژوهش حاکی از بروز عارضه ی تغییر در حیات دینی دانشجویان است. روایت های دانشجویان از زندگی دینی خویش نشان می دهد که تحت تاثیر تغییراتی فردی و محیطی قرار گرفته اند و در نهایت دینداری خود را مورد بازاندیشی قرار داده اند. جهت نشان دادن این تغییر، مصاحبه ها به سه بازه ی زمانی «حیات دینی پایدار»، «بحران در حیات دینی» و «نوگروی دینی» تقطیع شده است. سه مضمون بنیادین استخراج شده  از هر سه مرحله عبارتند از:  «دین داری به مثابه امری پیشینی»، «بحران هویت دینی» و «دین داری به مثابه امری پسینی». در نهایت باید گفت که روایت کلی دانشجویان از نوگروی دینی خویش حاکی از درکی پسینی از دینداری است. نوگروی دینی در اینجا نه کنشی کاملا آگاهانه است و نه پدیده ای به تمامی ساختاری می باشد.

    کلیدواژگان: نوگروی دینی، دینداری، هویت دینی، تحلیل روایت، دانشگاه تهران
  • سجاد باباخانی، اکبر صالحی* صفحات 177-199

    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان توجه به مولفه های دانش، مهارت و نگرش شهروندی در کتاب های درسی نظام آموزشی 3-3-6 در سال تحصیلی 98-97 می باشد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کمی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کتاب های درسی مطالعات اجتماعی دوره دوم ابتدایی، مطالعات اجتماعی دوره اول متوسطه و جامعه شناسی دوره دوم متوسطه است. ابزار گردآوری داده ها، سیاهه تحلیل محتوای کتب درسی به دست آمده از مبانی نظری بود که روایی آن توسط متخصصان این حوزه تایید شد. به منظور تعیین پایایی ابزار تحقیق از روش بازآزمایی استفاده شد و مقدار ضریب همبستگی 86/0 حاصل گردید. یافته های حاصل از تحلیل با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس (نسخه 23) و روش آماری غیرپارامتریک نشان دهنده تفاوت معنادار بین میزان توجه به مولفه ها و مفاهیم تربیت شهروندی در کتاب های درسی مذکور در بین پایه های تحصیلی در هر سه دوره آموزشی بود. نتایج این تحقیق نشان دادکه در طراحی و تدوین کتب مذکور به مولفه ها و مفاهیم تربیت شهروندی بطور متوازن توجه نشده است و توجه به یک چنین توازنی زمینه لازم را برای تقویت ابعاد جامعه شناختی سایر نهادهای اجتماعی در جامعه را فراهم می کند. بنابراین بازنگری کتاب های مطالعات اجتماعی و جامعه شناسی نظام آموزشی 3-3-6  در راستای توجه بیشتر به مولفه ها و مفاهیم کمتر مورد توجه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، مولفه های شهروندی، برنامهدرسی، تحلیل محتوا، نظام آموزشی 3-3-6
  • احمدرضا اصغرپور ماسوله*، فریبا فیروزی، مهدی کرمانی صفحات 201-230
    تغییرات فزاینده‌ای که در مطلوبیت‌های اجتماعی‌ و فرهنگی رخ داده است، به تغییر نقش زنان در جامعه منجر شده و آنان را جهت کسب استقلال در ابعاد مختلف رهنمون ساخته است. از این‌رو آنان اشتغال را فرصتی برای کسب مواهبی می‌دانند که شاید در خانه دسترسی به آن چندان مقدور نیست. این پژوهش با روش نظریه زمینه‌ای انجام شده است و با استفاده از بیست‌و‌پنج مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با زنان جوان متاهل شاغل و خانه‌دار شهر مشهد قصد دارد دریابد زنان اشتغال را چگونه ادراک می‌کنند. براساس نتایج حاصل از پژوهش، محققان دریافتند اشتغال بخشی از هویت زنان را در محیطی ورای خانواده رقم می‌زند و در ارتقا و بهبود توانایی‌های آنان در ابعاد گوناگون سهم ویژه‌ای دارد. این واقعیت در قالب مقوله «اشتغال: پدیده‌ای هویت‌بخش و توان‌افزا» به‌عنوان پدیده مرکزی صورت‌بندی شد. همچنین غالب زنان تمایل بسیاری برای اشتغال خارج از خانه داشته و دلایل گوناگونی را برای آن برمی‌شمارند، اما با موانعی نیز مواجه‌‌اند. همچنین اشتغال با آن‌که برخی فرصت‌ها را از زنان سلب کرده است، اما دستاوردهای مثبت آن، که موجب نگهداشت آنان در موقعیت شغلی شده بیشتر بوده است. با این حال اتخاذ دو راهبرد اشتغال و خانه‌داری بنا به عوامل و شرایط مختلفی بوده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، خانه‌داری، زنان، توان‌افزایی
  • علیرضا حسن زاده* صفحات 231-266
    الگوی فرهنگی درک سرعت نقشی عمده در شکل گیری فرهنگ رانندگی در جهان دارد. این مقاله سعی دارد تا از طریق یک رویکرد و نگرش تطبیقی میان دو کشور ایران و آلمان، تفاوت موجود بر نظام های ادراکی و تفسیری سرعت در میان مردم را مورد مطالعه قرار داده و نقش آن ها را در وقوع تصادفات جاده‌ای نشان دهد. با توجه به اهمیت مطالعه «تجربه» به عنوان منبع بازنمایی نظام تفسیری و ادراکی سرعت، در این مقاله روش مطالعه میدانی و کیفی مورد استفاده قرار گرفته است. مشاهده مشارکتی، گفت گو با مطلعان کلیدی و گفت و گو با گروه اسمی از روش های عمده در این تحقیق بوده‌اند. این پژوهش نشان می‌دهد پویایی تاریخی الگوهای فرهنگی رانندگی در ایران دو دوره کاملا متقاوت پیش و بعد از نوسازی (مدرنیزیشین) را در برداشته است. دوره دوم با گسست از الگوهای فرهنگی نخست همراه بوده و در آن با تفسیری جدید از عناصری چون سرعت، حرکت، مکان، زمان، مقصد و راه به عنوان تجربه‌ای فرهنگی روبه‌رو هستیم.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، مکان، مقصد، زمان
  • یوسف عالی پور، صمد ایزدی*، ابراهیم صالحی عمران، حجت صفارحیدری صفحات 267-296

    آزادی علمی یکی از اصول اساسی حاکم بر نظام های آموزش عالی می باشد، که سابقه طولانی در دانشگاه های دنیا دارد. آزادی علمی مفهومی نسبی است و هرگاه از نسبی باوری، سخن به میان می آید باید معنای مفاهیم را در ساختار و بافت اجتماعی مورد بررسی قرار داد و به همین دلیل نمی توان از یک روش همیشگی و جهان شمول استفاده نمود، بلکه باید آن را در بستر نیازها و بایسته های زمان و مکان مورد بررسی قرار داد. اندیشه ی استفاده از یک طرح جهان شمول در این زمینه رنگ باخته و می بایست جای خود را به اندیشه های فرهنگی، محیطی و اجتماعی دهد. مفهوم آزادی علمی بسیار متاثر از باورهای اجتماعی و فرهنگی جوامع می باشد. از این رو هدف کلی این مقاله، بررسی آزادی علمی در نظام آموزش عالی ایران است.جامعه آماری، کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و هم چنین خبرگان علمی این حوزه می باشد که 13 نفر از آنها به صورت هدفمند برای انجام مصاحبه های عمیق انتخاب شدند. روایی ابزار نیز با روش تطبیق مشارکت کنندگان و بازبینی همکاران بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شده است. یافته های پژوهش، شامل پنج بعد آزادی علمی (چالش ها، راهکارها، پیش نیازها، ملزومات و حدود آزاد علمی)، 17 مقوله اصلی و 148 گزاره مفهومی (مقوله فرعی) بود که روابط بین آنها در الگوی پژوهش ترسیم شد.

    کلیدواژگان: آزادی علمی، باورهای فرهنگی، نظام آموزش عالی ایران
  • ندا گلبهاری*، علی رجبلو صفحات 297-324
    نظر به اهمیت نهاد رسمی آموزش درفرایند جامعه پذیری وهمچنین لزوم توجه متعادل و متوازن بین هر دو وجه حق ومسئولیت در آموزش های شهروندی، تحقیق حاضر درپی پاسخگویی به این پرسش هاست که محتوای کتاب های تعلیمات اجتماعی مقاطع سوم تا نهم که هدف خود را "تربیت شهروند" معرفی می کنند، تا چه حد توانسته است در جهت برقراری چنین تعادل و توازنی گام بردارد، به هریک از ابعاد شهروندی چقدر پرداخته است و آیا با بالارفتن سن، افزایش حجم کتاب و رشد شناختی دانش آموزان، آموزش های شهروندی نیز از روند افزایشی مشخصی برخوردار است؟ روش مورد استفاده، تحلیل محتوای کیفی قیاسی و جامعه آماری مشتمل برکلیه کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی و اول متوسطه در سال تحصیلی 97-96 می باشد که با توجه به ماهیت موضوع پژوهش، کل آن به عنوان نمونه درنظر گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آنند که درمجموع آموزه های شهروندی در کتب مقاطع سوم تا نهم؛ مسئولیت محورند. یافته دیگر؛ تاکید بیشتر بر شهروندی اجتماعی (4/42 درصد) و مغفول ماندن نسبی دیگر ابعاد شامل مدنی (15 درصد)، زیست محیطی (8/13 درصد)، فرهنگی (6/9 درصد)، سیاسی (8 درصد) و به ویژه جنسی (8/3 درصد) است. بعلاوه، نمی توان گفت که سال به سال، با بالا رفتن سن دانش آموزان، رشد شناختی آنان و همچنین افزایش محتوا و حجم کتاب، مفاهیم شهروندی در این کتاب ها نیز از یک روند مشخص افزایشی برخوردار بوده است
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، حق شهروندی، مسئولیت شهروندی، تحلیل محتوا، ساختار جدید آموزشی (3-3-6)
  • رحمت الله معمار*، سحر پارسافر صفحات 325-356

    مقاله حاضر مستخرج از پژوهشی تجربی درباره مسیرهای شکل گیری دین داری افراد و ارتباط آن با میزان دین داری آنها می باشد که بر روی نمونه ای 293 نفری از ساکنان قایم شهر در استان مازندران به انجام رسیده است. یافته ها نشان دادند که در جامعه مورد بررسی، مسیر "تقاضای منفعلانه" رایج ترین و مسیر "تقاضای فعالانه" نامتداول ترین طریق برای دین دارشدن می باشند. این در حالی است که تحلیل های رگرسیونی نشان داد از میان چهار مسیر اصلی برای دین داری، مسیر "تقاضای فعالانه" دارای قوی ترین و "تقاضای منفعلانه" واجد ضعیف ترین ضریب تاثیر بر میزان دین داری افراد هستند. در یک نگاه دقیق تر مشخص شد پنج مسیر از شش مسیر فرعی که دارای ضرایب رگرسیونی معنادار برای توضیح واریانس میزان دین داری هستند تقاضامحورند و تنها یک مسیر (جامعه پذیری دینی) عرضه محور است. از طرفی، شدت ضرایب تاثیر مسیرهای فعالانه به نحو مشهودی از ضرایب تاثیر مسیرهای منفعلانه بیشتر است. لذا مقایسه میان محورهای دین داری نشان می دهد مسیرهای متفرع از محورهای فعالانه بیش از منفعلانه و مسیرهای تقاضامحور بیش از عرضه محور بر میزان دین داری افراد، تاثیرگذارند. به عبارت دیگر، بهترین مسیرهای دین دار شدن، از تقاطع طلب (تقاضا) و اراده (فعال بودن) عبور می کنند (تقاضای فعالانه). در مجموع، حدود 62 درصد از تغییرات در میزان دین داری توسط نه متغیر (مسیرهای فرعی) مذکور تبیین شده است.

    کلیدواژگان: مسیرهای دین داری، تقاضای فعالانه، عرضه فعالانه، تقاضای منفعلانه، عرضه منفعلانه
|
  • Seyyed Ali Asghari * Pages 9-30

    Thinking about moral aspects of extra-personal areas, which include both interpersonal and social areas, can have diverse starting points. A starting point that has been widely welcomed by many sociologists, psychologists, and some ethicists in Iran is individualism/collectivism. Conceptual analysis of individualism and collectivism is important and needed because Iranian authors, while employing them so much, at most are content with a short definition of them. The goal of this paper is conceptual analysis of individualism and collectivism in Iran. First, I review and investigate how a number of Iranian authors think about individualism and collectivism, and I analyze and infer which web of concepts individualism and collectivism are connected with. Prominence of egoism and collective interests for Iranian authors in discussing individualism and collectivism has led a significant number of Iranian authors to seek to show that their emphasis on egoism in individualism –and, in some cases, emphasis on collective interests in collectivism— is in accordance with the ideas and concepts some Western thinkers such as Tocqueville and Durkheim. I have concluded from this section that concerning individualism there is much more difference than agreement.

    Keywords: social morality, egoism, collective interests, egoistic individualism
  • Meraban Parsamehr, Yasin Khorampour *, Hesam Koraei Pages 31-59

    Secularization in the new world has transcended all societies, and this means that religion has a small role in the evolution and values of societies. In the meantime, several factors play a role in the severity of this phenomenon, one of which is the individualism of modern times. Therefore, this study was conducted to investigate the empirical relationship between individualism and secularization of students of Yazd University. The statistical population of this study was postgraduate students (Yazd and Ph.D.) of Yazd University in 2019. Using stratified sampling method, 380 people were selected as sample. The results showed that there was no relationship between students' gender and secularization (objective and subjective) but there was a relationship between marital status and objective secularization and the general index of secularization. There was a significant and positive relationship between the use of mass media and customization. There was a relationship between vertical individualism and subjective, objective customization, and the overall index of individualism but horizontal individualism was only concerned with the objective of secularization. Regression results showed that the variable of vertical individualism and media use explained more than 16% of the variance of customization variable.

    Keywords: mental customization, objective customization, horizontal individualism, vertical individualism, students
  • Asghar Molaei * Pages 61-88

    Iran's historical Bazaars are a comprehensive example of Iranian indigenous culture and the social capital of these Bazaars can be explored in cultural and religious, social, economic, historical, semantic, and spatial dimensions. Historical Bazaars have high environmental patterns and qualities with valuable spaces, traditions, events and structures that have been rich and dynamic social capital over time. This is undermined by the construction of contemporary passages and shopping malls with non-indigenous styles. This paper aims to explain the dimensions and qualities of social capital in historical Bazaars and a case study of Tabriz's historical Bazaar, using analytical-documentary research method and field survey. Historic Bazaars, with valuable patterns in the structure and components of indigenous traditions in spaces such as the Order, Timche, Serra, corridors, and mosques, carry a huge collection of consensus capital over time. Field survey research shows that items such as social interaction, participation in ceremonies and helping the needy, belonging and safety, attending mosques, and observing the rights of others have a mean score of 3.76 and 3.85   respectively. Social Capital in the Historical Bazaar of Tabriz Based on the Economic Basis, the Spatial and Physical System of Iranian-Islamic Culture Cultural and religious based on celebrations, mourning, religious beliefs, helping the needy, strong neighborly relations).

    Keywords: social capital, cultural, social contexts, economic contexts, Tabriz historical Bazaar
  • Davood Parchami *, Fatemeh Jalali Pages 89-123

    The economic, social, and cultural conditions have made home business attractive in the developed and developing countries as an opportunity to have a job, achieve sustainable livelihood and economic development. Home businesses like other economic activities embedded in other social institutions that constrain and enable. According to this, in Iran, some Policies, Rules and Supports have been done by government, public and supportive organizations to develop and growth these businesses; which those face difficulties and challenges that reduce their effectiveness. This paper aims to review of existing rules and supports for home business in different countries and identifies their effectiveness in Iran. Comparative method, rules content analysis, semi-structured interview and survey used for the research purposes. According to the findings, organizations have done some actions in the three stages of business Life-cycle. Semi-structured interview and survey showed that these actions are generally in the stage of business startup rather than growth and survival stages. In institutional embeddedness there are some legal, administrative and official obstacles to home business access to the supports but when businesses have accessed to those, would have been more successful. Between the actions and supports, Access to information, obtaining licenses, loans and market have had the greatest impact on their success.

    Keywords: home business, social institutions, effectiveness, institutional embeddedness, political embeddedness
  • Mohammadreza Taleban * Pages 125-147

    How Religious Pluralism relates to Religious Commitment has been one of the main axes of conflict between the two dominant paradigms on the sociology of religion in the last three decades. The knowledge storage primacy of the social sciences under the secularization paradigm suggested that religious pluralism undermines religious commitment. In contrast, the new paradigm of the religious economy or the market model of religion argued that religious pluralism leads to increased religious commitment. In the present paper, the mechanisms of the relationship between the two variables of religious pluralism and religious commitment are described from the perspective of the two paradigms secularization and the market of religion, and then, their conflicting hypothesis with secondary data of Iran are tested through an inter-country comparative analysis with the provincial analysis unit. The results showed that there was no relationship between religious pluralism and religious commitment in Iran. In fact, the findings of this research could not provide empirical support for two dominant paradigms on sociology of religion in the relationship between religious pluralism and religious commitment, rather, it should be seen as an empirical challenge for both the secularization and the religion market’s paradigms.

    Keywords: religious pluralism, religious commitment, secularization, market of religion, herfindahl index
  • Azam Amini, Mohammad Bagher Tajeddin *, Seyyed Mahmoud Nejati Hosseini Pages 149-175

    This study deals with students’ lived experiences of the emergence of modernism in their religiosity by conducting an inquiry into their religious life and observing the dynamic quality of their religiosity. The method of this research is analysis of narrations. Of University of Tehran students, 26 students were chosen for a validity and semi-structured interview in accordance with the theoretical saturation technique. The interviews were condensed into individual narratives as well as a general narrative and were thematically analyzed. The findings of the research indicated the emergence of a change in the students’ religious life. The students’ narrations of their religious life indicated that they have been influenced by personal and environmental changes and, in consequence, they reconsidered their religiosity. To illustrate this change, the interviews were divided into three periods—“sustainable religious life”, “crisis in religious life”, and “religious modernism”. Three fundamental themes were derived, which includes “religiosity as a priori”, “crisis of religious identity”, and “religiosity as a posteriori”. In the end, it can be said that the students’ overall narration of their religious modernism indicated a posteriori understanding of religiosity. Religious modernity is neither a fully conscious action here nor a fully structured phenomenon.

    Keywords: religious modernism, religiosity, religious identity, analysis of narration, University of Tehran
  • Sajad Babakhani, Akbar Salehi * Pages 177-199

    The purpose of the recent study was to checking the amount of considering to the Components of knowledge, skills and attitude of citizenship in the text books of the educational system 6-3-3 in the academic year of 2018-2019. The research method in this study was content analysis quantitative. The statistical population of the study included text books Social studies in the Second Grade of the elementary school, Social studies in the First Grade of the high school, And sociology in the Second Grade of the High school.The tools for collecting data was the analysis list of the text books contents that involved the theoretical bases that its validity was determined by experts in the field. And reliability using a retest method and the correlation coefficient was obtained to be 0.86. The analysis findings by using SPSS software (Version 23) and the non-parametric statistical method showed a meaningful difference between the Components and concepts of citizenship education in the mentioned books among the educational bases in all three educational periods.The results of this study showed that the design and compilation of these books did not pay attention to the components and concepts of citizenship education balanced. And paying attention to such a balance provides the necessary ground for strengthening the sociological dimensions of other social institutions in society. Therefore, the review of social studies books and sociology of the educational system 6-3-3 seems to be necessary in order to pay more attention to the components and concepts of less attention.

    Keywords: citizenship education, components of citizenship, Curriculum, content analysis, educational system 3-3-6
  • Ahmadreza Asgharpour Masouleh *, Fariba Firouzi, Mehdi Kermani Pages 201-230
    Recent increasing changes in socio-cultural desire abilities in Iran have modified women's roles in the society and have led them to seek for independency in different aspects. They consider employment as a chance for attaining advantages that are not accessible at home. This research aims to understand how married women in Mashhad city perceive employment. To do this, 25 semi-structured in-depth interviews were conducted with both employed and house worker married women. The interview scripts were all analyzed using grounded theory method. The findings showed that employment is part of women identity out of the family environment and is significant in promoting their capabilities. This phenomenon is called "employment as an identifiable and empowerment" and it is the central idea in our grounded theory. Most participants were interested to work out of house and they have different reasons for this. But at the same time they face many problems. However being employed take some advantages of women but its positive outcome for them makes them stay at work.
    Keywords: Employment, house working, women, Empowerment
  • Alireza Hassanzadeh * Pages 231-266
    Cultural pattern of speed plays an important role in evolution of transportation culture in all over the world. This article is intended to reach the differences between two system of comprehension of speed and transportation culture and their key components in car accident rate   in Iran and Germany through a comparative research. Due to the importance of cultural experience as a source of  perception of speed issue, this article employs qualitative and fieldwork methodology including participant observation, interview with key informant, nominal and focus group interviews. This article shows how historical evolution and dynamism of transportation culture is divided in two pre- modern and modern eras in Iran. The second period is known with separation from the first period cultural period that has left a strong impact on perception of some key elements such as speed, movement, place, time, destination and road as cultural experiences.
    Keywords: Anthropology, Speed, place, destination, time
  • Yousef Aalipor, Samad Izadi *, Ebrahim Salehi Omran, Hojat Safar, Haidari Pages 267-296

    Academic freedom is one of the fundamental principles governing higher education systems, which has a long background in universities of the world. Scientific freedom is a relative concept. Whenever it comes to speaking of relativism, the meaning of the concepts should be examined in social structures and context. For this reason, a permanent and universal method is not used, but rather it should be investigated in the setting of the needs and requirements of time and place. The idea of using a universal project in this field has faded away and should be replaced by cultural and local ideas. The concept of scientific freedom is highly influenced by the cultural beliefs of societies. Therefore the general purpose of this paper is to study the scientific freedom of higher education in Iran. The statistical population included faculty members of universities and institutes of higher education as well as scientific experts of this field, 13 of them were purposefully selected for deep interviews. The method of adjusting participants and reviewing colleagues was used for validity of the tools. Open and axial coding has been used for data analysis. The findings of the research included five dimensions of scientific freedom (challenges, strategies, prerequisites, requirements, and extents of academic freedom), 17 main categories and 148 conceptual propositions (sub field) whose relationships between them were also drawn in the research model.

    Keywords: academic freedom, cultural beliefs, higher education system of Iran
  • Neda Golbahari *, Ali Rajabloo Pages 297-324
    Due to the importance of“the role of formal education institution in the socialization process” and “balanced attention between both rights and responsibilities in citizenship education”,the question is, how muchthe Social Civics textbooks, which define their main aim as nurture of the citizens, are successful in supporting the noted balance. Moreover, which items of citizenship are emphasized? And if there isa specific trend for citizenship education while student’s age, cognitive development and pages of the books are ascending? The following research will try toanswer this question, by utilizing the deductive content analysis method.Social Civics textbooks of primary school, third to sixth grade, and the first period of Secondary school,seventh to ninth grade, inthe year 2017-2018, form the Statistic society ofthe research which all of them were considered as sample.Findings of this research show that the citizenship teachings are responsibility-oriented. Moreover, between the multiple types of national citizenships, social citizenship is dominant player (42/4%) and gender citizenshipis the lowest share (3/8%). Moreover, civil (15%), environmental (13/8%), cultural (9/6%) and political (8%) citizenship lie between these two types respectively. At the same time, there is no specefic assending trend for citizenship education while pages of the books and age are assending
    Keywords: citizenship education, Citizenship right, citizenship responsibility, 6-3-3 educational structure, content analysis
  • Rahmatullah Memar *, Sahar Parsafar Pages 325-356

    The present paper is an excerpt from an experimental study of the pathways of people's religiosity and its relationship to their religiosity in Ghaemshahr city.The findings show that the "passive demand" path is the most common and the "active demand" path is the most unusual ways to become religious.However, regression analyzes have shown that among the four main pathways to religiosity, the path of "active demand" has the strongest and "passive demand" has the weakest coefficient of influence on the degree of religiosity of individuals. Therefore, the comparison between the axes of religiosity shows that the paths of active axes are more than passive axes and the demand axes are more than supply axes affected on the religiosity of individuals. In other words, the best ways to become religious are to cross the request (demand) and the will (to be active), means “Active demand”; the paths in which there is both a demand for religion and authority and activism. In total, about 62% of the changes in religiosity are explained by these nine variables (sub-routes), and the remaining 38% are related to other routes that have not been studied in this study

    Keywords: pathways of religiosity, active demand, active supply, passive demand, passive supply