فهرست مطالب

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیررضا وکیلی فرد*، محمدباقر میرزایی حصاریان، محمدتقی راد صفحات 11-24

    بررسی نگرش زبان ‏آموزان در مورد زبان و ادبیات یکی از مسایل مطرح در زبان شناسی اجتماعی و مطالعات آموزش کاوی زبان است. با مطالعه نگرش فارس ی‏آموزان، می‏توان از رفتار اجتماعی آنان نسبت به یادگیری زبان و نقش متن‏های ادبی در یادگیری زبان فارسی و نیز جایگاه آنها در میان زبان‏ آموزان آگاهی یافت. از آن‏جا که جایگاه متن‏های ادبی در آموزش زبان در میان آموزشکاوان زبان فارسی مورد بحث است، چنین به ‏نظر می‏رسد که آگاهی از نگرش فارسی ‏آموزان در این زمینه ضروری است. تاکنون نقش متون ادبی در آموزش زبان فارسی از نگاه فارسی آموزان کمتر مطالعه‏ شده ‏است؛ از همین رو، پژوهش حاضر به روش میدانی با بهره‏ گیری از پرسشنامه انجام گرفته است. پرسشنامه‏‏ ای شامل 45 گویه در مورد دیدگاه فارسی ‏آموزان درباره ‏نقش متون ادبی در‏آموزش زبان فارسی به‏ غیرفارسی‏ زبانان در ‏اختیار 166 نفر از فارسی‏ آموزان دوره تکمیلی قرار گرفت. یافته ‏های پژوهش نشان داد که در مجموع، نگرش فارسی ‏آموزان نسبت به استفاده از متون ادبی در آموزش زبان فارسی مثبت و معنی ‏دار است و شاخص‏های مورد نظر در ترغیب فارسی ‏آموزان نسبت به ‏آموزش زبان فارسی از طریق متون ادبی موثر است. نتایج پژوهش را می‏توان در زمینه آموزش زبان و برنامه ریزی ‏های درسی برای فارسی ‏آموزان غیرایرانی به کار گرفت

    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی، نگرش، فارسی آموزان غیرایرانی، متن‏های ادبی، زبان شناسی اجتماعی
  • شیرین پورابراهیم* صفحات 25-40
    تحلیل انتقادی استعاره از رویکردهای بین رشته ای در مطالعات زبانی است که عملا با لیکاف و جانسون (1980) شروع شد و چارتریس- بلک (2004) به معرفی آن به عنوان یک نظریه پرداخت. این پژوهش درصدد است به چگونگی مفهوم سازی انتخابات در سرخط روزنامه های ایران بپردازد و اینکه چگونه ایدیولوژی های سیاسی متفاوت اصولگرا و اصلاح طلب، در مشروعیت بخشی به خودی و مشروعیت زدایی از رقیب عمل می کنند. برای انجام این کار از مدل محورهای اشاری شیلتون (2004) استفاده می شود. داده های پژوهش از میان استعاره های مفهومی موجود در سرخط 12 روزنامه اطلاح طلب و اصولگرا در بازه زمانی دوماهه قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 96 ایران استخراج شد. پس از بررسی مشخص شد که سه استعاره «انتخابات سفر است»، «انتخابات نبرد است» و «انتخابات رقابت است» از سوی هر دو جناح سیاسی با کمیت های متفاوت به کار رفته است. یافته جدید این پژوهش این است که در این استعاره ها، خودی در محورهای حالا، اینجا و مثبت نزدیک به مرکز اشاری و غیرخودی یا رقیب در ابعاد آن وقت، آنجا و منفی، دور از مرکز اشاری و ارزش های آن مفهوم سازی شده است. این مقاله نشان می دهد ساخت ها و فرایندهای سیاسی مثل تقابل میان خودی/غیرخودی در زبان به صورت استعاری بر روی محورهای اشاری شیلتون قابل بازنمایی است.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی استعاره، استعاره انتخابات، مدل محورهای اشاری شیلتون، ایدئولوژی، زبان شناسی اجتماعی
  • ثمینه رازقی*، فرهاد ساسانی، مرجان طاهری صفحات 41-53

    هر بخش از گفت وگو و مکالمه با آن چه در پیش و یا پس از آن می آید مرتبط است، اما گاهی فاصله بسیاری میان موضوع پایانی و موضوع آغازین گفت وگو دیده می شود. هابز (1990) این پدیده را رانش موضوعی می نامد و برای بررسی آن چهار رابطه پیوستگی تعریف می‏کند. حفظ پیوستگی در محیط‏های عمومی چندکاربری ارتباط رایانه‏ مدار دشوار است، زیرا پیام‏ها به ترتیب اولویت زمانی معکوس به ‏نمایش در می آیند و نمی توان به سادگی دید که چه پیامی به پیش از خود اشاره دارد. از طرف دیگر نیز، پیام‏های مداخله گری میان پیام‏هایی که از نظر منطقی یک زنجیره را تشکیل داده و پیوسته است نیز دیده می‏شود. در نتیجه‏، می‏توان رانش موضوعی و رابطه ‎های پیوستگی در مکالمات صورت‏گرفته در زیر دیوارنوشته ‏های شبکه ‏های مجازی را نیز مورد بررسی قرار داد. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از نظریه هابز (1990) و هرینگ و نیکس (1997) به بررسی پیوستگی در  27 دیوارنوشته‏ و 4881 کامنت‏ اینستاگرام پرداخته شود. یافته های این پژوهش نشان می‏دهند در کامنت‏های مرتبط با دیوارنوشته‏ ها ترتیب استفاده از رابطه ‏های پیوستگی عبارتند از: ارتباط موضوعی و تغییر موازی با فاصله 3، 2 و 1، گسست با فاصله 4، توضیح با ترتیب فاصله‏ های 3، 2 و 1 و فراسخن با فاصله 0، 4، 3، 1 و 2.  در کامنت ‏هایی که زنجیره ‏های مداخله ‏گر ایجاد می‏کنند ترتیب رابطه‏ های پیوستگی را می‏توان به صورت زیر تعریف کرد: ارتباط موضوعی با کمترین رابطه معنایی، توضیح با ترتیب فاصله های 1، 3 و 2، تغییر موازی با ترتیب فاصله‏ های 1، 3 و 2 و فراسخن با فاصله صفر و 2.

    کلیدواژگان: رانش موضوعی، رابطه‏ پپیوستگی، فاصله‏ معنایی، دیوارنوشته، کامنت، اینستاگرام
  • مهسا کمال پور، شهرام مدرس خیابانی*، محمدجواد حجازی صفحات 55-76

    تبلور و انعکاس افکار، باورها و به طورکلی ایدیولوژی در صورت‏های زبانی یکی از کانون‏های موردتوجه در بسیاری از حوزه‏های زبان‏شناسی ازجمله تحلیل گفتمان انتقادی بوده است. تولید متن های ادبی اعم از داستان‏، رمان‏ و سفرنامه‏، برگرفته از ایدیولوژی نهفته نویسندگان است که سعی دارند مخاطب را به سمت آنچه مدنظرشان است، سوق دهند. از سوی دیگر با گسترش علم زبان شناسی پیکره ای، شرایط برای تجزیه وتحلیل حجم زیادی از داده های زبانی، بیش ازپیش فراهم شده است. یکی از مفاهیم مهم در زبان شناسی پیکره ای موضوع کلیدواژگی است. منظور از کلیدواژه، واژه پربسامد در یک پیکره نیست، بلکه منظور واژه هایی است که در یک متن خاص بیش ازآنچه از یک پیکره انتظار می رود، فراوانی بالایی داشته باشد. در این پژوهش بر آنیم تا با تکیه بر کلیدواژه های موجود در دو اثر جلال آل احمد، یعنی «خسی در میقات» و «غرب زدگی» و با بهره گیری از رویکرد نظری بیکر (2006) به بررسی فضای سیاسی و اجتماعی حاکم در آثار وی بپردازیم. برای دست یابی به این هدف، پس از ایجاد پیکره مرجع، شامل تمام آثار جلال آل احمد، به کمک نرم‏افزار ورد اسمیت، 20 کلیدواژه از این دو اثر استخراج شد و سپس در  قالب جمله های نمونه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان دهنده تبلور ایدیولوژی جلال آل احمد یعنی نقد غرب زدگی و ماشین زدگی، مبارزه با بی‏عدالتی، ارتقای جامعه انسانی، ریشه یابی علل شکست‏ها، دستیابی جامعه ایرانی به آزادی، عدالت، رفع تبعیض طبقاتی و تلاش برای حفظ هویت فرهنگی در این دو اثر بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، کلیدواژه، کلیدواژگی، جلال آل احمد، پیکره زبانی، زبان شناسی اجتماعی
  • سهیل دانش زاده*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 77-93
    در شش دهه اخیر توصیف مصادیق جنسیت زدگی در زبان و ارزیابی انتقادی این مظاهر گسترش چشمگیری یافته است. انگیزه نظری این توجه کم سابقه این مدعای زبان شناسی انتقادی است که بر حسب آن رویدادهای زبانی، همزمان، مولد و فراورده ساختارهای اجتماعی اند و الگوهای حاکم بر بازنمایی های زبانی بالقوه متاثر از علایق گروه های اجتماعی مسلط هستند. در چارچوب چنین نگرشی است که ردیابی مصادیق جنسیت زدگی، به عنوان یک گرایش اجتماعی، در شیوه های کاربری زبان اهمیتی برون زبانی می یابد. جست وجوی نابرابری جنسیتی در آن دسته از فراورده های زبانی که درآمیخته با فرهنگ عامه هستند، می تواند سرنخ های قابل اعتنایی از نظم اجتماعی مولد آنها به دست دهد. جوک را می توان یکی از مصادیق پیش نمونه ای چنین فرآورده هایی دانست. این پژوهش نیز می کوشد در چارچوب بصیرت های زبان شناسی انتقادی و با نظر به کردار اجتماعی برسازنده جوک فارسی مصادیق جنسیت زدگی گفتمانی را در زبان- فرهنگ جوک گویی فارسی شناسایی، شمارش و تبیین کند. به منظور دستیابی به این هدف نه شاخص جنسیت زدگی متناسب با ویژگی های این گونه گفتمانی خاص استخراج شدند و در پیکره ای متشکل از جوک های محبوب فارسی وارسی گشتند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مظاهر گوناگون جنسیت زدگی در زبان-فرهنگ جوک گویی فارسی فراوانی قابل اعتنایی دارند؛ افرون بر این، این نتیجه حاصل شده است که جنسیت زدگی در جوک منحصر به بهره برداری از درون مایه های جنسیت زده به عنوان عوامل خنده آفرین نیست و مظاهر زبانی- ساختاری جنسیت زدگی گفتمانی در کلیت جوک فارسی و فراتر از محدوده جوک های جنسیت زده حضوری چشمگیر دارند.
    کلیدواژگان: جوک، جنسیت، جنسیت زدگی گفتمانی، نقش اجتماعی، گفتمان، زبان شناسی انتقادی، زبان شناسی اجتماعی
  • نرگس رحمانی، بهزاد رهبر*، محمدرضا اروجی صفحات 94-110

    پژوهش حاضر به بررسی کارکرد تابوهای زبانی سینمای معاصر ایران و تاثیر جنسیت شخصیت های فیلم ها و فیلم نامه نویسان در ابراز آنها می پردازد. بیست فیلم منتخب، در بازه زمانی سال های 1376 تا 1396 بوده و پس از مشاهده فیلم ها، داده ها استخراج و یاداشت برداری گردیده اند. در این راستا، طبقه بندی وارداف (2006) اصلاح شده و با فرهنگ ایران تطابق یافته است. نتایج نشان می دهد از میان کارکرد های طبقه بندی مذکور، جلب توجه، تحریک و تحقیر در سینمای ایران مشاهده گردید. به علاوه، چهار کارکرد جدید شامل تاکید، تخلیه روانی، ترس و ابراز محبت نیز شناسایی شدند. بر اساس نتایج، دشواژه های مربوط به تخلیه روانی با فاصله ای قابل توجه با سایر دشواژه ها، با میزان 49% دارای بیشترین فراوانی هستند. در ارتباط با جنسیت، یافته های این پژوهش موید آن است که کاربرد دشواژه در میان شخصیت های مرد بیش از شخصیت های زن است. از طرفی، فیلم نامه نویسان زن در قیاس با فیلم نامه نویسان مرد از دشواژه های بیشتری بهره برده اند. نتایج حاصل در شناخت هر چه بیشتر جلوه های بیانی غیر رسمی زبان موثر بوده و لایه های پنهان شیوه های بروز احساس در موقعیت های انسانی مکالمه را واکاوی می کند. نمایش نامه نویسان، فیلم نامه نویسان، طراحان زبانی، زبان شناسان و حتی معلمان زبان می توانند از یافته های این پژوهش بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تابوی زبانی، زبان شناسی اجتماعی، سینمای معاصر ایران، کارکرد دشواژه، جنسیت، فیلم نامه
  • سیده فاطمه هاشمی، فاطمه علوی*، فاطمه کرمپور صفحات 111-125
    هدف از مطالعه حاضر بررسی نحوه فضاسازی و چگونگی انتقال فضا طی فرایند ترجمه از انگلیسی به فارسی با تکیه بر نظریه فضاهای ذهنی فوکونیه (1998) است. این مقاله بر آنست که نقش و بسامد عناصر فضاساز در تشکیل فضاهای ذهنی و میزان همسویی فضاهای ذهنی نزد مخاطبان دو زبان را ارزیابی نماید. نقش عوامل بافتی، کاربردشناختی و تاثیر مترجم در انتقال فضاهایی همسان از دیگر مواردیست که در این پژوهش بدان پرداخته شده است. پیکره داده‏های پژوهش مشتمل بر 100 جمله از دو رمان بادبادک‏باز (حسینی، 2003) و پیرمرد و دریا (همینگوی، 1990) و معادل فارسی این دو اثر (غبرایی، 1396؛ دریابندری، 1385) است که با یکدیگر مقایسه و به صورت توصیفی تحلیلی ارزیابی گردیده‏اند. یافته های پژوهش گویای آنست که بیشترین بسامد عناصر فضاساز به گروه‏های حرف اضافه و عناصر‏ قیدی اختصاص دارد و علی رغم برخی تفاوت‏ها در نوع و تعداد فضاسازهای دو زبان، فضاسازی به صورت تقریبا همسان صورت می پذیرد. نقش عوامل بافتی و کاربردشناسی نیز از طریق ابهام زدایی از برخی واژه‏ها، در ترجمه صحیح متن و انتقال جزییات فضای ذهنی، مهم ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: زبان‏شناسی، نظریه فوکونیه، فضاهای ذهنی، فضاسازها، ترجمه، عوامل بافتی و کاربردشناختی، زبانشناسی اجتماعی
|
  • Amirreza Vakilifard *, MohammadBagher Mirzaei Hesarian, MohammadTaghi Rad Pages 11-24

    Investigating the perception of language learners toward language and literature is considered as a significant issue in sociolinguistics and research on language education. Probing the Persian language learners’ understanding toward the literature might shed lights on the effectiveness of literal texts in learning Persian language; it may also clarify its status among the Persian language learners. It is currently argued that the literature cannot be beneficial in language teaching making it the subject of intense debate among Persian language practitioners. The relevant literature indicates that the attitude of Persian language learners has received very little scholarly attention. This study investigated the perception of non-Iranian Persian language learners toward the use of literal texts in Persian language teaching profession. The data collection tool was a forty-five-item questionnaire distributed among 166 participants. The findings indicated that the non-Iranian Persian language learners had significantly positive attitude toward the application of literal texts in Persian language courses; the considered criteria were apparently effective in encouraging the learners to learn Persian through the literal texts. The results could be contributing in curriculum development for non-Persian language learners and Persian language teaching program.

    Keywords: Persian language teaching, Attitude, Non-Iranian Persian language, literary texts, sociolinguistics
  • Shirin Pourebrahim * Pages 25-40
    Critical Metaphor Theory is an interdisciplinary approach in linguistic studies beginning with Lakoff and Johnson (1980) and introduced as a theory by Chartris-Black (2004). This research is to find the quality of election conceptualizations in Iran's Political Newspapers Headlines. Then, it attempts to investigate how the two dominant political ideologies of reformism and fundamentalism function to legitimate the self and illegitimate the other candidates and ideology. To do so, Chilton's (2004) Deictic Dimension Model was used. The data were extracted from the election headlines of 12 political newspapers during a two-month period of 2017 presidential election. Having analyzed the data, the researcher found that there are three dominant election metaphors, namely: Election is a journey, Election is a battle, and Election is a sport competition in both reformist and fundamentalist' newspapers' headlines. The result of this study is significant in that it was found that THE SELF is conceptualized as now, here, and good, near the deictic center, though THE OTHER is spatially and temporally far from deictic center and its values. This paper shows that political structures and processes like SELF/ THE OTHER opposition obviously influence metaphorical conceptualizations.
    Keywords: Critical Metaphor Analysis, Election Metaphor, Chilton's Deictic Dimension Model, Ideology, sociolinguistics
  • Samineh Razeghi *, Farhad Sasani, Marjan Taheri Pages 41-53

    Every part of a conversation is related to what comes before or after, however, there is sometimes a long gap between the beginning and the end topic of the conversation. Hobbs (1990) calls this phenomenon “topic drift” and defines 4 types of coherence relations responsible for topic drift. Since the messages are displayed in a reverse chronological order and subsequently it is not obvious to which message the comment refers, maintaining coherence in multi-user computer-mediated communication is rather difficult. Moreover, intervening messages are observed among the messages that logically form a chain. As a result, one can consider the existence of coherence relations and analyze topic drift in conversations occurring on social media. In this paper, we have attempted to use Hobbs (1990) and Herring and Nix’s (1997) framework to investigate the coherence relations among 27 posts and 4881 comments on Instagram. In comments related to the main post, the order of coherence relations was “on topic and semantic parallelism” with the distances 3, 2 and 1 respectively, “break” with the distance 4, “explanation” with the distances 3, 2, and 1, and “metatalk” with the distances 0, 4, 3, 1, and 2. In comments forming intervening chains, the order of coherence relations can be defined as: “on topic” with distance 0, “explanation” with distances 1, 3 and 2, “Semantic parallelism” with distance 1, 3 and 2 and “metatalk” with distance zero and 2.

    Keywords: Topic drift, Coherence relations, Semantic distance, Post, Comment, Instagram, sociolinguistics
  • Mahsa Kamalpoor, Shahram Modarres Khiabani *, MohammadJavad Hejazi Pages 55-76

    The projection and reflection of thoughts, beliefs and generally ideology in linguistic forms is one of the considerable foci in many areas of linguistics, including critical discourse analysis. Literary texts are adopted from authors' hidden ideology to direct addresser toward what they have in their mind. On the other hand, with the development of studies on corpus linguistics, the analysis of large volumes of linguistic data has already been provided. One of the important concepts in linguistics is keyness. Keywords do not mean the most frequent words in a corpus, but rather words that have a higher frequency in a particular text than is expected of a corpus. In this study, based on Baker's (2006) theoretical approach, we analyzed the keywords in two works of Jalal Al-e Ahmad, "Khasi dar Mighat" and "Gharbzadegi", investigating the social and political atmosphere of the works. To this end, after creating a reference corpus of Al-e Ahmad's other works, Word Smith tools was used for data analysis and 20 keywords were extracted and analyzed in the form of sample sentences.The results showed the reflection of Jalal al-e Ahmad's ideology such as criticizing the westoxification, caroxification, rooting failure causes, achieving Iranian society for freedom, and attempt to preserve cultural identity in these two works.

    Keywords: discourse analysis, Critical Discourse Analysis, keyword, keyness, Jalal Al-Ahmad, linguistic corpus, sociolinguistics
  • Soheil Daneshzadeh *, Behrouz Mahmoudi Bakhtiari Pages 77-93
    Over the past six decades looking for linguistic manifestations of sexism has been a noticeable trend in linguistics. The theoretical motivation for this unprecedented interest is an insight put forward by critical linguists in terms of which linguistic events can affect social structures and at the same time, being affected by them. It is in the light of this view that looking for linguistic instantiations of sexism can gain a significance which goes beyond the language itself. Looking for gender inequality in those linguistic products which are tightly associated with popular culture can potentially lead us to the underlying social order which has given rise to them. Jokes, which are prototypical examples of such linguistic products, are the focus of this study. Based on the framework of critical linguistics we aim to identify and explain manifestations of discursive sexism in Persian jokes in terms of the social order witch constitute them. To this end, nine indicators of sexism in jokes have been elicited, and measured in a corpus of popular Persian jokes. The corpus-based analysis shows that instances of sexist discourse are highly frequent in Persian joke-telling culture; Moreover, the findings show that sexism in jokes cannot be reduced to those jokes which are “obviously” sexist in their humor, and the linguistic-structural manifestations of sexist discourse can be found in the whole Persian joke-telling culture and beyond the scope of sexist jokes.
    Keywords: Joke, Gender, Discursive sexism, Social role, Discourse, Critical linguistics, sociolinguistics
  • Narges Rahmani, Behzad Rahbar *, MohammadReza Oroji Pages 94-110

    The present study explores the functions of linguistic taboos in Iranian contemporary cinema, and and the effect of gender on the film characters and screenwriters in expressing them. Twenty Iranian movies in a twenty-year period from 1998 to 2018 shaped the corpus of this sociolinguistic study. To analyze the data, a revised classification of Wardhaugh's (2006) framework was used. The fidnings showed that among Wardhaugh's classification, attention, stimulation and humiliation were observed in Iranian contemporary cinema. Moreover, four new functions, namely emphasis, psychological relief, fear, and expressions of affection, were also identified in the Iranian corpus. Results showed that the taboo words related to psychological relief were the most frequently used taboo words (49%) in the corpus. The results also revealed that male characters made the most use of taboo terms in comparison with the females. Female screenwriters, however, were the ones who employed more taboo terms in their plays than the males. The result may help to effectively undertand the informal expressions of language, and it eplxores the hidden layers in which emotion are expressed in human's conversation. The findings may have implications for playwriters, screenwrites, language designers, linguists and even language teachers

    Keywords: Linguistic Taboo, sociolinguistics, Contemporary Iranian Movies, Function of Taboo, Gender, scenario
  • Seyyedeh Fatemeh Hashemi, Fateme Alavi *, Fatemeh Karampour Pages 111-125
    The purpose of the present study is to investigate the manner of space-building and how space is transmitted during the process of translation from English to Persian based on Fauconnier's (1998) mental spaces theory. This paper aims to evaluate the role and frequency of space-builders in the formation of mental spaces and the degree of alignment of mental spaces with the audience of two languages. The role of contextual and pragmatics factors, and translator influences in conveying homogeneous spaces is another issue that has been addressed in this study. The research data set contains 100 sentences of two novels, The Kite Runner (Hosseini, 2003) and The Old Man and the Sea (Hemingway, 1990) and the equivalent translation of these two works (Ghabraei, 1396; Daryabandari, 1385) which are compared and assessed in a descriptive-analytic study. The findings indicate that  the most frequency of space-builders belong to prepositional phrases and adverbial elements  and despite of some differences in the type and number of space-builders in two language sentences, the establishment of spaces is almost identical. The role of contextual and pragmatic factors was also important in disambiguating some words, in correct text translation and in the transmission of mental space details.
    Keywords: Linguistics, Fauconnier's theory, Mental spaces, Space-builders, translation, Pragmatic, Contextual factors, sociolinguistics