فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه دبیری، عبدالرضا نوروزی چاکلی*، سعید اسدی صفحات 1-20
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و ارزیابی همکار های علمی مابین پژوهشگران ایرانی در حوزه میکروالکترونیک است که در پایگاه اسکوپوس انعکاس یافته است. 

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی علم سنجی است که به روش اسنادی انجام شده و داده های مورد نیاز از پایگاه اسکوپوس جمع آوری شده است. جامعه پژوهش را کلیه تولیدات علمی پژوهشگران ایران در حوزه میکروالکترونیک که در اسکوپوس بین سال های 2000- 2017 نمایه شده اند تشکیل داده اند.

     یافته ها:

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که هم نویسندگی بین پژوهشگران حوزه میکروالکترونیک طی سال های مورد مطالعه روند رو به رشدی داشته، این روند در سال های 2006، 2011 و 2014 کاهش پیدا کرده است. علاوه براین غالب ترین الگوی همکاری در این پژوهش سه نویسندگی با درصد 32.16 (1338) و دو نویسندگی با درصد30.50 (1269) می باشد. 

    نتیجه گیری:

     از میان شاخص های هم تالیفی متوسط درجه همکاری0.93، شاخص همکاری 3.06 و ضریب هم نویسندگی 0.58 می باشد و از میان پژوهشگران حدیدی و خویی از دانشگاه ارومیه و نوی از دانشگاه شهید بهشتی فعال ترین نویسندگان  در حوزه میکروالکترونیک هستند.

    کلیدواژگان: هم تالیفی، میکروالکترونیک، پژوهشگران برتر، اسکوپوس
  • طیبه شهمیرزادی، نجلا حریری*، فاطمه فهیم نیا، فهیمه باب الحوائجی، داریوش مطلبی صفحات 21-40
    هدف

    برای ارزیابی علم و فناوری در حوزه کشاورزی نیاز به احصاء و تبیین شاخص های اختصاصی است. پژوهش حاضر بر آن بود تا چارچوب سامانه ارزیابی علم و فناوری کشاورزی را ارایه نماید.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر، یک پژوهش ترکیبی (آمیخته درهم تنیده) و با استفاده از روش مطالعه اسنادی و تکنیک دلفی در علم طراحی انجام شده است. با استفاده از روش مطالعه اسنادی تعداد 404 شاخص مرتبط یا قابل تعمیم در حوزه کشاورزی شناسایی شد. در تکنیک دلفی 271 شاخص از 404 شاخص، با توافق خبرگان کشاورزی انتخاب شد و درنهایت بر اساس چارچوب های ارزیابی علم و فناوری در سطح ملی و بین المللی چارچوب سامانه ارزیابی علم و فناوری کشاورزی پیشنهاد شد.

    یافته ها:

     در این پژوهش، 8 دسته بندی کلی شامل پژوهش و فناوری، تولید محصولات فناورانه، مدیریت ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی، آموزش، ترویج، سرمایه انسانی، مالی و زیرساختی برای چارچوب کلی سامانه ارزیابی شاخص های علم و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری:

     26 شاخص علم و فناوری در حوزه کشاورزی که اولویت آنها بین یک و دو و میزان ضریب هماهنگی کندال آنها بیشتر از 0.7 بود، در 5 مولفه اصلی رقم و نژاد، اکتشاف، تولید نقشه، یافته های قابل ترویج و فناوری برای الگوی سامانه ارزیابی کشاورزی مورد تایید خبرگان حوزه قرار گرفت. این الگو دارای قابلیت پیاده سازی و ارزیابی شاخص ها در دوره های مختلف زمانی را دارد.

    کلیدواژگان: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سامانه ارزیابی، شاخص های علم و فناوری، علم طراحی، ارزیابی علم و فناوری
  • مصطفی رستمی*، فرامرز سهیلی، علی اکبر خاصه صفحات 41-60
    هدف

    هدف از این پژوهش تبیین ساختار دانش در حوزه کشف دانش با استفاده از تحلیل هم رخدادی واژگان است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع مطالعات کتاب سنجی است و با استفاده از تحلیل هم رخدادی واژگان و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. داده های این پژوهش، از مفاهیم موجود در عناوین 304 عنوان پروانه ثبت اختراع حوزه کشف دانش بین سال های 2014-1995 است که از پایگاه ثبت اختراعات و علایم تجاری آمریکا استخراج شده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان دادند، کلیدواژه های «نظام» و «رایانه» بیشترین فراوانی را در عناوین پروانه ها را داشتند و از نظر هم رخدادی واژگانی، زوج های «رایانه و ماشین ها» و «مدیریت پردازش آنلاین و پردازش آنلاین» بیشترین فراوانی را داشتند. یافته های تحلیل خوشه ای نشان دادند که در بازه زمانی پژوهش حوزه کشف دانش از 17 خوشه دانشی تشکیل شده است. ترسیم نمودار راهبردی نشان داد که خوشه های «دستگاه های ورودی»، «تجزیه و تحلیل کسب و کار» و «ماژول پاسخ گو» در این حوزه به بلوغ دانشی رسیده اند.

    نتیجه گیری: 

    ترکیب مفاهیم در این پژوهش نشان داد، حوزه کشف دانش به شدت به ابزارهای رایانه ای، حوزه های دانشی فناوری اطلاعات، فناوری ارتباطات و انسان به عنوان آخرین حلقه در زمان بررسی داده های منظم شده وابسته می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تحلیل هم رخدادی واژگان، حوزه کشف دانش، پروانه های ثبت اختراع
  • محمد حسن زاده*، ناهید ناصری، فاطمه زندیان صفحات 61-78
    هدف

    وضعیت اقتصادی یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه علمی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین و تبیین میزان تاثیر عوامل اقتصادی بر توسعه علمی ایران در طی 27 سال اخیر انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش کاربردی است و در زمره پژوهش های علم سنجی قرار می گیرد. گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به پایگاه های اطلاعاتی و گزارش سازمان های مربوطه می باشد برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری، سری های زمانی و نرم افزار PLS در جهت پاسخ گویی به سوالات از آماره T و ضریب مسیر استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته ها نشانگر آن هستند که همه شاخص های توسعه علمی ایران که طی 27 سال اخیر ارایه شده در هر سال به طور کلی روندی رو به رشد را تجربه کرده اند. در این میان، نرخ اشتغال تا سال های 86-85 رو به رشد بوده و تولید ناخالص داخلی تا سال 91-90 رو به رشد بوده ولی در سال های بعدی سیر نزولی را در پیش گرفته است. با توجه به ضریب مسیر مربوط به این فرضیه نیز می توان به این نتیجه رسید که متغیر شاخص های اقتصادی به میزان 70 درصد بر شاخص های توسعه علم اثر دارد؛ این به این معنی است که شاخص های اقتصادی به میزان یک واحد بهبود یابد به احتمال 99 درصد مقدار شاخص های توسعه علم به میزان 0.7 واحد بهبود یافته و مثبت تر می گردد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های این پژوهش می توان به این نتیجه رسید که بین کلیت توسعه علمی و شاخص های اقتصادی رابطه مستقیم وجود دارد و ازآنجایی که توسعه علمی تابع رشد اقتصادی است برای تداوم و رشد علمی باید رشد اقتصادی را حفظ و تداوم بخشید. پررنگ ترین این شاخص ها تولید ناخالص ملی بود و سایر شاخص ها حتی آنهایی که رد شدند به طور غیرمستقیم تاثیر دارند و برای رشد این شاخص ها گروه های پژوهشی و اقتصاددانان باید با همفکری یکدیگر برنامه ریزی هایی را انجام دهند.

    کلیدواژگان: توسعه علمی، شاخص های اقتصادی، تولید علم، تولید ناخالص ملی، ایران
  • اکبر باشکوه، محمود اکرامی، فرامرز سهیلی*، احمد کریمی صفحات 79-102
    هدف

    با توجه به اهمیت پژوهش های میان رشته ای در خلق علم، این پژوهش با هدف تحلیل ساختار شبکه اجتماعی هم تالیفی پژوهشگران حوزه آموزش از دور و سنجش تاثیر راهبردهای هم تالیفی (ایزوله، دوتایی، مستقل، حفره های ساختاری، منسجم، میانه و پیچیده) بر بهره وری علمی آنان انجام شده است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی علم سنجی است که به منظور تحلیل شبکه هم تالیفی از روش تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده می کند. جامعه آماری پژوهش، تولیدات علمی تمامی پژوهشگرانی هستند که از آنها دست کم یک مقاله در پایگاه استنادی وب آو ساینس در بازه زمانی 1990 تا 2017 نمایه شده است. پس از تهیه ماتریس متقارن هم تالیفی پژوهشگران، به منظور بازیابی نتایج از دو دسته نرم افزارهای الف) تحلیل شبکه های اجتماعی (بایب اکسل و یوسی آی نت) و ب) نرم افزارهای تحلیل های آماری استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند که بین محدودیت، کارآمدی، اندازه شبکه و جنسیت با بهره وری علمی پژوهشگران رابطه معناداری وجود دارد. در ارتباط با تاثیر راهبردهای هم تالیفی بر بهره وری علمی پژوهشگران نتایج حاکی از آن است که راهبردهای مختلف تاثیر متفاوتی بر میزان بهره وری پژوهشگران این حوزه علمی دارند و بین نوع راهبردهای هم تالیفی و بهره وری علمی رابطه مستقیمی وجود دارد. در این باره، پژوهشگرانی که راهبردهای حفره های ساختاری و منسجم را به عنوان سبک انتشاراتی خود برگزیده اند، به ترتیب بالاترین میزان بهره وری را دارند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که حدود 53 درصد از تغییرپذیری متغیر ملاک (بهره وری پژوهشگران) از طریق مجموع متغیرهای پیش بین (محدودیت، کارآمدی، اندازه شبکه و جنسیت پژوهشگران) تبیین می شود.

    نتیجه گیری:

     نتایج مبین آن است که بهره وری علمی پژوهشگران تابعی از کاربست راهبردهای هم تالیفی توسط آنان است. همچنین جنسیت عامل بسیار تاثیرگذاری بر بهره وری علمی پژوهشگران در شبکه اجتماعی هم تالیفی می باشد

    کلیدواژگان: هم تالیفی، راهبردهای هم تالیفی، تحلیل شبکه های اجتماعی، بهره وری علمی، سرمایه اجتماعی
  • رضا کریمی*، یعقوب نوروزی صفحات 103-122
    هدف

    پژوهش حاضر، شناخت نظریه های مدیریت دانش و تعیین میزان تاثیرگذاری هریک از نظریه پردازان بر آثار بعدی است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع کاربردی علم سنجی است که با استفاده از روش های کتابخانه ای و تحلیل استنادی انجام شده است، به همین منظور، اطلاعات کتاب شناختی مربوط به 69 نظریه و مقوله مدیریت دانش به همراه اطلاعات مآخذ آنها از پایگاه وب آوساینس گرفته شد و مورد تحلیل استنادی، زوج کتاب شناختی و تحلیل موضوعی مآخذ قرار گرفت. در ادامه روابط استنادی این آثار و مآخذ آنها پردازش و ترسیم شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند اوج ظهور نظریه های مدیریت دانش در دهه نود قرن نوزده و توسط متخصصان مدیریت بوده است. بااین حال، متخصصان رشته های دیگری مثل کتابداری و علم اطلاعات و کامپیوتر نیز در طرح این نظریه ها نقش داشته اند. ضمن اینکه نظریه پردازان حوزه مدیریت از آثار حوزه های دیگری مثل کتابداری و علم اطلاعات، کامپیوتر، علوم تربیتی و روان شناسی، تکنولوژی و نوآوری، فلسفه و مدیریت دانش نیز بهره گرفته اند. از نظر زوج کتابشناختی و استناد، حدود چهار پنجم مجموعه نظریه ها با یکدیگر دارای پیوند هستند و یک شبکه منسجم را تشکیل می دهند.

    نتیجه گیری: 

    نوناکا مهم ترین نظریه پرداز حوزه مدیریت دانش است و نظریه خلق دانش سازمانی و نظریه شرکت بیشترین تاثیر را بر آثار بعد از خود داشته اند. مطالعه تاریخ نگاری نیز نشان داد که آثار Nonaka، Grant، Prahlad, Hame، Spender نقش مهمی در پیوند نظریات با همدیگر داشته اند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نظریه ها، تحلیل استنادی، زوج کتاب شناختی، نظریه پردازان
  • آتوسا کوچک*، عبدالحسین فرج پهلو، فریده عصاره صفحات 123-146
    هدف
    در راستای الزامات دانشگاه های نسل سوم، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی وضع موجود برای پی بردن به زمینه امکان رشد همکاری بین دانشگاه و صنعت بر اساس تعیین سهم برون دادهای پژوهشی حاصل از این همکاری است.
    روش شناسی: در این تحقیق از مدل مارپیچ سه گانه و رهیافت اطلاعات متقابل به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. درمجموع 2107 مقاله از سه بخش نمایه استنادی علوم (SCI)، نمایه استنادی علوم اجتماعی (SSCI) و نمایه استنادی هنر و علوم انسانی (A & HCI) در پایگاه وب آو ساینس در بازه زمانی 2008 الی 2017 مربوط به دانشگاه شهید چمران اهواز استخراج شدند.
    یافته ها: از جنبه موضوعی، حوزه های پزشکی، کشاورزی و مهندسی بالاترین میزان هم انتشاری دانشگاه و صنعت را به خود اختصاص داده اند. از بررسی نقشه فضایی ساختار همکاری علمی میان دانشگاه و موسسات تحقیقاتی ملی و بین المللی درمی یابیم که در بخش موسسات ملی، شهرهای تهران و اهواز بیشترین میزان هم انتشاری، و در بخش موسسات بین المللی، دو کشور آمریکا و سوید بیشترین میزان هم انتشاری را با دانشگاه شهید چمران اهواز داشته اند.
    نتیجه گیری: علی رغم روند رو به رشد تولیدات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، میزان تعامل و هم افزایی محدود بین ارکان سه گانه را می توان یکی از نقاط ضعف اصلی جهت پویایی و توسعه فناوری و نوآوری در این دانشگاه به حساب آورد. این فرضیه در پژوهش های مربوط به دانشگاه های کل کشور نیز صادق است. به همین دلیل دانشگاه های کشور به طور عام و دانشگاه شهید چمران به صورت خاص برای گذار به نسل سوم دانشگاهی و ارتقای رتبه باید تلاش کنند تا مسایلی مانند تجاری سازی تولیدات علمی و سیاست گذاری های مشخص را حل نمایند و فرهنگ همکاری و هم انتشاری را برای حصول نتایج کارآمدتر ترویج دهند.
    کلیدواژگان: سنجش تعاملات، رهیافت اطلاعات متقابل، مدل مارپیچ سه گانه
  • شیما مرادی* صفحات 147-166
    هدف
    دگرسنجی، روشی مکمل برای ارزیابی عملکرد آکادمیک پژوهشی افراد، سازمان ها، نهادها و کشورها در رسانه های اجتماعی است. نظر به حجم بالای داده های مربوط به تعاملات مرتبط با بروندادهای دانش و فناوری، بدیهی است که از مدل های دقیق برای تحلیل و تصمیم سازی استفاده شود. مدل کوآدراپل هلیکس (مارپیچ چهارگانه) با رویکرد سنجش، تحلیل و توسعه هم افزایی، برون دادهای پژوهشی را در تعامل با چهار فضای نوآوری، دانش، تفاهم و دولت (به عبارتی دانشگاه، صنعت، دولت، جامعه و رسانه) بررسی می کند و در این مدل به «فضای نوآوری» توجه ویژه ای شده است. روش شناسی: پژوهش حاضر، با استفاده از دگرسنجی نشریات در رسانه های اجتماعی بر اساس این مدل، تعاملات پژوهش های هشت کشور اسلامی در حال توسعه (دی 8) ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه را بررسی کرده است. یافته ها: نتایج نشان دادند پژوهش های حوزه علوم پزشکی در تمامی کشورها در شبکه های اجتماعی بسیار مورد توجه بوده اند؛ اما پژوهش های ترکیه، ایران و پاکستان بیشتر از سایرین با اقبال مواجه شده اند. نتیجه گیری: تعامل پژوهش در چهار فضای این مدل در کشور ایران منحصر به علوم پزشکی و زیست شناسی، و در مصر (علوم پزشکی، مهندسی مواد، علوم اطلاعات، فیزیک، زیست شناسی، شیمی و فیزیک)، نیجریه (علوم پزشکی، روان شناسی، کشاورزی، علوم اطلاعات و کامپیوتر، زیست شناسی و شیمی) تنوع حوزه ها به نسبت شبکه ها از سایرین بیشتر بود. همچنین مندلی و توییتر از میان شبکه های اجتماعی، در بیشتر کشورها نقش مهمی در برقراری تعاملات خصوصا در دو فضای نوآوری و دانش داشته اند.
    کلیدواژگان: آلتمتریکس، اشارات، تریپل هلیکس، مارپیچ سه گانه، کوآدراپل هلیکس، تعاملات، D8
  • الهه حسینی*، کیمیا تقی زاده میلانی صفحات 167-184
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل شاخص های آلتمتریکس نشریات حوزه «علوم اجتماعی و انسانی» در پایگاه اطلاعات علمی سیج و نیز بررسی رابطه میان شاخص های آلتمتریکس و عملکرد کیفی نشریات در پایگاه اسکوپوس است.
    روش شناسی: از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد نوعی مطالعه تحلیلی است که با بهره گیری از شاخص های کمی آلتمتریکس از پایگاه «آلتمتریک اکسپلورر» و شاخص های عملکرد کیفی نشریات از طریق «اسکوپوس» و پایگاه «سیج»، در سطح نشریه در نرم افزار «اکسل» گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار «اس.پی.اس.اس.» انجام شد.
    یافته ها: 56.11 درصد از نشریات دارای نمره آلتمتریک نبوده و 26.3 درصد از نشریات دارای پوشش آلتمتریک 100 درصد بودند. گروه موضوعی «روان شناسی و مشاوره» بر اساس دو شاخص کمی این مطالعه سهم عمده ای را به خود اختصاص داده اند. توییتر با سهم 49.66 درصد، مهم ترین رسانه اجتماعی مورد استفاده در این حوزه بود. رابطه آماری معنادار، و مثبتی میان «شاخص پوشش آلتمتریک» و «شاخص های عملکرد کیفی نشریات» و همچنین بین «شاخص میانگین نمره آلتمتریک» و «شاخص های عملکرد کیفی نشریات» وجود دارد.
    نتیجه گیری: نشریات باکیفیت تر این حوزه، رویت پذیری بیشتری در رسانه های اجتماعی دارند که توجه به آن برای پژوهشگران و سیاست گذاران این حوزه با هدف بهبود عملکرد نشریات، مفید و کاربردی می باشد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، پایگاه سیج، پوشش آلتمتریک، حوزه علوم اجتماعی و انسانی، آلتمتریک اکسپلورر
  • زیبا محمدزاده روشتی، میترا قیاسی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 185-202
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی و تحلیل محتوای مطالعات انجام شده در رابطه با کاربرد مدیریت دانش در استارت آپ ها با رویکرد فراتحلیل است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر به لحاظ هدف بنیادی است و از نظر رهیافت مورد استفاده، به شکل استقرایی انجام شده است. نحوه گردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای است و از لحاظ زمانی به شکل مقطعی با رویکرد فراتحلیل صورت گرفته است. داده های پژوهش بر اساس مقالات منتشرشده در پایگاه های معتبر علمی در فاصله سال های 2012 تا 2019 گردآوری شده است.
    یافته ها: در این پژوهش، 31 مقاله معتبر در رابطه با مدیریت دانش در استارت آپ ها بررسی و مشخص شد که مقالات در دو گروه مجلات تخصصی مدیریت دانش و مجلات غیرتخصصی طبقه بندی می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که 8 مقاله در شش مجله غیرتخصصی با میانگین (3/1) و 23 مقاله در 12 مقاله تخصصی با میانگین انتشار 92/1 به ازای هر مجله منتشر شده است و مجله Journal of Knowledge Management با اندازه اثر (229/0)؛ مجله International Journal of Knowledge Management با اندازه اثر (135/0) و مجله International Entrepreneurship and Management Journal با اندازه اثر (110/0) از بیشترین اندازه اثر برخوردار است. این در حالی است که مجله International Journal of Innovation Studies از کمترین اندازه اثر برخوردار است. همچنین فرض همگن بودن رد شده و فرض ناهمگونی میان پژوهش ها تایید می شود. همچنین مشخص شد که اندازه اثر مجلات تخصصی 056/0 است و ازآنجاکه در محدوده اطمینان قرار دارد. لذا، از نظر آماری معنا داری است.
    نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان می دهند که انتشار مقالات مدیریت دانش در استارت آپ ها تنها به مجلات تخصصی محدود نبوده و مقالات زیادی در این رابطه در مجلات غیرتخصصی منتشر شده است. این امر حاکی از توسعه مفهوم مدیریت دانش در بین محققان به عنوان یک مفهوم میان رشته ای است؛ به شکلی که در پژوهش های انجام گرفته در حوزه های مختلف مدیریت سازمان، مدیریت دانش به عنوان یک عامل تاثیرگذار مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استارت آپ، تسهیم دانش، جذب دانش، فراتحلیل، علم سنجی
  • فرزانه قنادی نژاد*، غلامرضا حیدری صفحات 203-230
    هدف
    در پژوهش حاضر بر این است تا به مرور یافته های پژوهش های ایران و جهان در خصوص ارزیابی تولیدات علمی در حوزه های علوم انسانی و اجتماعی و روش ها و شاخص های پیشنهادی برای ارزیابی برون دادهای علمی در این حوزه ها پرداخته شود. روش شناسی: پژوهش حاضر با استفاده از روش مرور نظام مند انجام شده است. بدین منظور، پژوهش های مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی و داخلی بدون درنظرگرفتن محدودیت زمانی مورد جستجو قرار گرفتند و درمجموع، 45 مقاله مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: با توجه به اینکه الگوهای انتشاراتی و استنادی حوزه های علوم انسانی و اجتماعی با علوم پایه، طبیعی و مهندسی متفاوت است، مقایسه و ارزیابی آنها با روش ها و شاخص های یکسان امکان پذیر نیست. طبیعت منحصربه فرد پژوهش های حوزه علوم انسانی و اجتماعی به صورتی است که نمی توان از روش های کمی مانند روش های کتاب سنجی و علم سنجی برای ارزیابی کیفیت پژوهش های این حوزه استفاده کرد. نتیجه گیری: برای ارزیابی کیفیت برون دادهای علمی حوزه های علوم انسانی و اجتماعی، لازم است رویکردهای کمی نیز به عنوان روش های تکمیلی در کنار رویکردهای کیفی مورد توجه قرار گیرند. شاخص ها و معیارهای مورد استفاده برای این حوزه ها باید ترکیبی از شاخص های کمی و کیفی باشد.
    کلیدواژگان: روش های ارزیابی، شاخص های ارزیابی، تولیدات علمی، علوم انسانی و اجتماعی، مرور نظام مند
  • هاجر صفاهیه*، مریم خسروی صفحات 231-248
    هدف
    این پژوهش بررسی مشارکت علمی دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی در تولید علم بود.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی علم سنجی است که با استفاده از شاخص های علم سنجی، مدارک علمی دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی را مورد مطالعه قرار داده است. جامعه آماری شامل کلیه مدارک علمی دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی نمایه شده در پایگاه ISC (بازه زمانی 1387-1394) است.
    یافته ها: دانشجویان در این بازه 490 مدرک علمی منتشر کرده بودند. مقطع دکترا دارای بیشترین تعداد تولید علم و الگوی غالب همکاری شان مشارکت گروهی بود. از لحاظ تعامل علمی، دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در رتبه نخست و پس از آن به ترتیب دانشجویان دانشگاه شهید چمران، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه تهران در رتبه های بعدی قرار داشتند. از نظر تعداد انتشارات علمی، دانشجویان دانشگاه شهید چمران با 97 مدرک در رتبه نخست و دانشجویان دانشگاه فردوسی با انتشار 96 مدرک در رتبه دوم قرار داشتند. دیگر یافته ها نشان دادند که اختلاف معناداری بین نوع دانشگاه با میزان تولیدات علمی دانشجویان وجود دارد.
    نتیجه گیری: مشارکت دانشجویان در تولید علم گرچه روبه رشد بوده، ولی به نسبت تعداد دانشجویان حدودا 10.0 بود که قابل توجه نیست. چنین امری توجه بیشتر گروه های آموزشی و سیاست گذاران را در جهت استفاده بهینه از پتانسیل دانشجویان تحصیلات تکمیلی می طلبد.
    کلیدواژگان: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، تولید علم، دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی، علم سنجی
|
  • Fatemeh Dabiri, Abdolreza Noroozi Chakoli *, Saeid Asadi Pages 1-20
    Purpose

    The purpose of this study is to identify and evaluation of our scientific cooperation between Iranian researchers in the field of microelectronics, which is reflected in the Scopus database.

    Methodology

    The present Research is an applied scientometrics method that is carried out by documentary procedure and the required data is collected from the Scopus database. The research community consists of all the scientific productions of researchers in the field of microelectronics, which are indexed in the Scopus between 2000 and 2017.

    Findings

    The findings of the research indicate that the co-authorship in the field of microelectronics has been growing trend over the years; this trend has been decreasing in the years 2006-2011-2014.  In addition, the prevailing the most collaborative pattern in this research is 3 co-authors with a percentage of 32.16 (1338) and 2 co-authors with a percentage of 30.50 (1269). 

    Conclustion: 

    The average co-integration index is 0.93, the co-operation index is 3.06 and the co-authorship coefficient is 0.58. Among the researchers Hadidi and Khoei from the University of Urimia and Navi from the University of Shahid Beheshti are the most active writers in the field of microelectronics.

    Keywords: Co-authorship, Microelectronics, Top Researchers, Scopus
  • Tayebeh Shahmirzadi, Nadjla Hariri *, Fatima Fahimnia, Fahimeh Babalhavaeji, Dariush Matlabi Pages 21-40
    Purpose

    to evaluate science and technology in the agriculture domain, determination of specific indicators are necessary. The present study has been designed to provide a model (Science and Technology Assessment System) for evaluating science and technology of agriculture.

    Methodology

    The stages of research based on the design science method. This method contains three basic steps in a mixed research frame.  By using documentary study method, 404 related or general indicators were identified in the field of agriculture. In the Delphi technique, 271 indicators from 404 indicators were selected by agricultural experts. Finally, based on the frameworks of science and technology evaluation at the national and international levels, a framework for evaluating the science and technology system in Agricultural Research, Education and Extension Organization has been proposed.

    Findings

    In this research, 8 general categories of research and technology, production of technological products, genetic resources and biodiversity management, training, extension, human capital, financial and infrastructure have been proposed for the overall framework of the evaluation system of the science and technology indicators of the Agricultural Research, Education and Extension Organization.

    Conclustion:

     26 science and technology indicators in in the field of agriculture were approved by field experts. These indicators, with the priority between 1 and 2 and Kendall coordination coefficient more than 0.7, were in five main components of race, exploration, mapping, extensible findings and technology for the evaluation system model Agriculture. This template has the ability to implement and evaluate indicators in different time periods.

    Keywords: Research organization, Agricultural, Education, Extension, Evaluation system, science, technology indicators, Design science, Evaluation Science, Technology
  • Mostafa Rostami *, Faramarz Soheili, Aliakbar Khasseh Pages 41-60
    Purpose

    The purpose of this study is to explain the structure of knowledge in the field of knowledge discovery using Co-word Analysis.

    Methodology

    Bibliometric methodology and social network analysis are used as the research methods. The research population consists of all keywords in 304 patents in the field of Knowledge Discovery (KD) (Reporting, knowledge discovery (KD) systems) during 1995-2014 extracted from USPTO.

    Findings

    Findings indicated that “System” and “Computer” are the most frequent keywords in Knowledge Discovery patents. Moreover, findings showed that “Computer***Apparatus” and “OLAP***OLAP Management” are highly frequent co-word pairs, respectively. The results of hierarchical clustering uncovered that during the 1995-2014 period 17 thematic clusters are formed. Drawing the strategic diagram showed that clusters “input devices”, “business analysis”, and “responsive modules” are among mature clusters in Knowledge Discovery.

    Conclustion: 

    The combination of concepts in this study showed that the domain of knowledge discovery is heavily dependent on computer tools, information technologies, communication technologies, and human being as the last loop in the period of systematic data analysis.

    Keywords: Content Analysis, Co-word analysis, Knowledge discovery, Patents
  • Mohammad Hassanzadeh *, Nahid Naseri, Fatemeh Zandian Pages 61-78
    Purpose

     Economic status is one of the factors influencing scientific development. The present study aims to determine and explain the impact of economic factors on Iran's scientific development over the past 27 years.

    Methodology

    This research is applied and belongs to scientometrics research. Data collection is done in a library method and referring to databases and reports of relevant organizations. To analysis the data, structural equations and PLS software have been used to answer the questions by T statistics and path coefficient.

    Findings

    The findings show that all the indicators of Iranian scientific development that have been presented over the last 27 years are generally growing each year. In the meantime, the employment rate had been growing up until 85-86. GDP grew until 90-91, but after those years it has been going down. Considering the path coefficient related to this hypothesis, it can be concluded that the variable of economic indicators has a 70% effect on the indicators of science development; this means that if economic indicators improve by one unit, there is a 99% chance that the value of science development indicators will improve by 0.7 units and become more positive.

    Conclustion:

     According to the findings of this research, it can be concluded that there is a direct relationship between the overall development of science and economic indicators, and since scientific development is a function of economic growth, it must maintain and sustain economic growth in order to maintain scientific growth. The most important things in these indicators were gross national product, and other indicators, even those that were rejected, would have an indirect effect. In order to grow these indicators, research groups and economists should plan each other together.

    Keywords: scientific development, economic indicators, Science production, gross na-tional product, Iran
  • Akbar Bashkoh, Mahmood Ekrami, Faramarz Soheili *, Ahmad Karimi Pages 79-102
    Purpose

    Due to the importance of the interdisciplinary investigations in the creation of knowledge, this research aims to analyze the structure of co-authored social network of researchers in the field of distance education and assess the impact of co-authored strategies (Isolate, Dyadic, Cohesion, Structural Holes, Independent, Complex and Middle)have been done on their scientific productivity.

    Methodology

    The present study is an applied study of scientometrics using social network analysis technique (SNA) to analyze the co-authorship network. The statistical population of the study is the scientific productions of all researchers, of which at least one article has been indexed in the Web of Science citations (ISI)  in the field of distance education database from 1992 to 2017. After preparation the researcher's co-authorship matrix (AU), in order to extract the results, two types of software have been used: (a) Social Network Analysis Software (UCINET & Bibexcel), and (b) Statistical Analysis Software (SPSS).

    Findings

    The results show that there is a significant relationship between constraint, efficiency, network size and gender of researchers with researchers’ scientific productivity. Concerning the effect of the co-authorship strategies on the scientific productivity of researchers, the results indicate that different strategies have a different effect on the productivity of researchers in this field and between type of co-authorship strategies and scientific productivity there is a direct relationship. In this regard, researchers who have chosen structural holes and cohesion strategies as their publishing style have the highest levels of productivity, respectively. The results of regression analysis also showed that about 53% of the variability of criterion variable (productivity of researchers) is explained through the sum of predictive variables (constraint, efficiency, network size and gender of researchers).

    Conclustion: 

    The results indicate that scientific productivity of researchers is a function of their application of co-authorship strategies. Also, gender of researchers is a very important factor in researcher's scientific productivity in the co-authorship social network.

    Keywords: Co-authorship, Co-Authorship Strategies, Social Network Analysis (SNA), Scientific Productivity, social capital
  • Reza Karimi *, Yaghoub Norouzi Pages 103-122
    Purpose

    The present study is to identify theories of knowledge management and determine the impact of each theorist on subsequent works.

    Methodology

    This is an applied scientometrics research that was carried out using library methods and citation analysis. Bibliographics information related to 69 theories and categories of knowledge management along with their reference information was taken from the web of science database and then citation analysis and bibliographic coupling analysis were performed. HistCite, VOSViewer, Netdraw and Ucinet software were used for analysis and visualization.

    Findings

    The results showed that the peak of the emergence of knowledge management theories was in the nineties of the nineteenth century by management scientists. A few of the theories were proposed by scientists from the fields of knowledge and information science, computer scientists and a few other disciplines. Citation analysis showed that the theories mainly cited management sources; however, there were also citations to the sources of other fields especially to library and information science, Computer, Technology and innovation, psychology, philosophy, and knowledge management. Bibliographic coupling map showed that about four-fifths of the theories were linked to each other as a whole network.

    Conclustion:

     Noaka is the most important theorist in the field of knowledge management. The theory of organizational knowledge creation and company theory have had the greatest impact on the effects of the past.  Historiography of the works showed that works by Nonaka, Grant, Prahalad, Hamel, and Spender has played an important role in linking older theories to more recent works.

    Keywords: Knowledge management, Theories, Citation analysis, Bibliographic coupling, theorists
  • Atousa Koochak *, Abdolhossein Farajpahlou, Farideh Osareh Pages 123-146
    Purpose
    In line with the requirements of third-generation universities, the purpose of the present study is to examine the current situation in order to find out the possibility of developing cooperation between university and industry based on the contribution of research outputs from this collaboration.
    Methodology
    In this research, a triple helix model and mutual information approach were used for analyzing data. A total of 2107 articles derived from the three sources of the Science Citation Index (SCI), the Social Science Citation Index (SSCI) and the Arts & Humanities Citation Index (A & HCI) in the Web of Science database in the period 2008 to 2017 relating to the Shahid Chamran University of Ahvaz.
    Findings
    From the subject point of view, the fields of medicine, agriculture and engineering have the highest rate of university and industry co-publication. From the spatial map of the structure of scientific collaboration between universities and national and international research institutes we find the highest co-publishing rates in the national institutes, cities of Tehran and Ahvaz, and in the international institutes, the two countries, USA and Sweden, have the highest co-publishing rates with Shahid Chamran University of Ahvaz.
    Conclustion: Despite the growing trend of scientific production at Shahid Chamran University of Ahvaz, the limited interaction and synergy between the three pillars can be considered as one of the main weaknesses of the dynamics and development of technology and innovation in this university. This assumption is also true in studies of universities throughout the country. For this reason, universities in the country in general, and Shahid Chamran University of Ahvaz in particular, should move on to transition to the third generation Universities development and promotion, to address issues such as commercialization of scientific products and specific policies, and a culture of co-operation and co-publishing Promote for more efficient results.
    Keywords: Measuring collaboration, Mutual information, Triple Helix Model (THM), Entropy
  • Shima Moradi * Pages 147-166
    Purpose
    Altmetric is a complementary method of assessing the academic performance of individuals, organizations, institutions, and countries in social media. Due to the large volume of data related to the interactions in STI outcomes, there is no choice but to implement accurate models for analysis and decision making.
    Methodology
    The Quadruple Helix model examines the research outcomes in four spaces of innovation, knowledge, Consensus, and government with distinctive attention to the "innovation space". The present paper examined the impact of researches of D8 countries includes Iran, Turkey, Pakistan, Bangladesh, Indonesia, Malaysia, Egypt, and Nigeria using Altmerics scores of their indexed journal in Clarivate Analytics.
    Findings
    The results showed that researches in the medical sciences in all countries were strongly considered in social networks. However, researches from Turkey, Iran, and Pakistan got more attention in all media. The interaction of research based on four spaces of this model in Iran is limited to medical sciences and biology. Conclustion: As for the diversity of disciplines, Egypt (medical sciences, material engineering, information science, physics, biology, chemistry, and physics), and Nigeria (medical science, Psychology, agriculture, information science and computer science, biology and chemistry) were better compared to other countries. Moreover, Mandalay and Twitter were highly active and played an important role in interacting especially in two spaces of innovation and knowledge in all countries.
    Keywords: Altmetric, Mentions, Triple helix, Quadruple Helix, Research Assessment, D8
  • Elaheh Hosseini *, Kimiya Taghizadeh Milani Pages 167-184
    Purpose
    This study aims to investigate and analyze the altmetric indicators of journals in the field of "Social Sciences and Humanities" in the Sage Scientific Database, as well as examine the relationship between the altmetric indicators and the qualitative performance of journals in the Scopus database.
    Methodology
    The study is applied research in terms of the purpose, including an analytical approach that uses Altmetrics quantitative indicators from "Altmetric Explorer" database and quality performance indicators of publications through "Scopus" and "Sage" database gathered in Excel at the journal level. Both descriptive and inferential statistics utilized to analyze data in SPSS software.
    Findings
    11.56 % of the surveyed journals, did not have altmetric attention Score. Just 3.26 % of the journals had altmetric coverage of 100%. Sub-field of Psychology and Counseling based on two quantitative indicators allocated significant contribution. Twitter was by far the most important social media (66.49%). There is a positive significant correlation between the altmetric coverage indicator and quality performance metrics, as well as mean altmetric score and quality performance metrics.
    Conclustion: Higher quality journals in the field get more visibility via social media. Paying attention to this point is useful and applicable for researchers and policymakers in order to improve the quality performance of journals.
    Keywords: social media, Sage Scientific Database, Altmetric Coverage, Social Science, Humanities, Altmetric Explorer
  • Ziba Mohammadzadeh Ravshti, Mitra Ghiasi *, Safiyeh Tahmasebi Limooni Pages 185-202
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate and analyze the content of studies on the application of knowledge management in startups with a meta-analysis approach.
    Methodology
    The present study is fundamental in purpose and it is done inductively. The data collection method is library studies using the cross-sectional approach with the meta-analysis approach. The research data was collected based on articles published in the scientific databases between 2012 and 2019.
    Findings
    thirty one validated articles on knowledge management in startups were identified and classified into two groups of specialized knowledge management journals and non-specialized journals. The results show that 8 articles have been published in six non-specialized journals with an average (1.3) and 23 articles in 12 specialized journals with an average publication of 1.92 per journal. The Journal of Knowledge Management with Effect Size (0.229); The International Journal of Knowledge Management with Effect Size (0.135) and The Journal of International Entrepreneurship and Management Journal with Effect Size (0.110) have the largest effect size. However, the International Journal of Innovation Studies has the least effect. Also, the assumption of homogeneity is rejected and the assumption of heterogeneity between the studies is confirmed. It was also found that the effect size of specialized journals was 0.056 and, since it was within the confidence range, it was statistically significant.
    Conclustion: The findings of this study indicate that the publication of KM articles in startups is not limited to specialized journals and many articles have been published in non-specialized journals. This suggests the development of the concept of knowledge management among researchers as an interdisciplinary concept; in the way that research in different areas of organization management has considered knowledge management as an influential factor.
    Keywords: Knowledge management, Startup, Knowledge sharing, Knowledge
  • Farzaneh Ghanadinezhad *, Gholamreza Heidari Pages 203-230
    Purpose
    The purpose of the present study is to review the findings of the researches of Iranian and world research on the evaluation of scientific products in the fields of humanities and social sciences and suggested methods and indicators for evaluating scientific products in these fields.
    Methodology
    This study was conducted using a systematic review method. For this purpose, relevant researches were searched in international and domestic databases without regard to time limit and finally, a total of 45 articles were analyzed.
    Findings
    Given that publishing and citation patterns in the humanities and social sciences are different from basic, natural and engineering sciences, they cannot be compared and evaluated with the same methods and indices. The unique nature of humanities and social science research is such that quantitative methods such as bibliometric and scientometric methods cannot be used to assess the quality of research in this field.
    Conclustion: In order to evaluate the quality of the scientific outputs of humanities and social sciences, quantitative approaches should be considered as complementary methods along with qualitative approaches. The indicators and criteria used for these areas should be a combination of quantitative and qualitative indicators.
    Keywords: Assessment Methods, Assessment Indicators, scientific productions, Humanities, Social Sciences, Systematic review
  • Hajar Safahieh *, Maryam Khosravi Pages 231-248
    Purpose
    The purpose of this study was to assess scientific participation of Iranian postgraduate students in the field of knowledge and information science from 2008 to 2014 based on data of the ISC.
    Methodology
    This research is a descriptive scientometric study that has studied the scientific documents of knowledge and information science postgraduate students documents indexed in the ISC database (period 1387-1384) by using scientometric indicators.
    Findings
    The findings showed that postgraduate students have published 490 articles in journals indexed in the ISC database during the period of 1387-1394. PhD students had the highest number of scientific production and the dominant pattern among them in doing research was group collaboration. In terms of scientific collaboration, The students of Ferdowsi University of Mashhad were in the first rank and then the students of Shahid Chamran University, Islamic Azad University and the University of Tehran were in the next ranks, respectively. In terms of the number of scientific publications, the students of Shahid Chamran University were in the first place with 97 documents and the students of Ferdowsi University were in the second place with 96 documents. Other findings showed that there is a significant difference between the type of university and the amount of students' scientific productions.
    Conclustion: The scientific production of the students is growing over the years however with regards to the number of these students (10.0) this growth is not desirable and significant. This requires more attention of educational groups and policy makers to make the best use of the potential of graduate students.
    Keywords: Scientific production, Islamic World Science Citation Center, students in field of knowledge, information science, Scientometrics