فهرست مطالب

مطالعات اسلامی زنان و خانواده - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1399)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید حمزه ای*، محمدرضا سالاری فر، محمد دولت خواه، رضا مهکام صفحه 7

    تحقیق حاضر با هدف ارایه مدل روابط مثبت اخلاقی همسران مبتنی بر متون اسلامی صورت گرفت تا آموزه‌های اخلاق اسلامی در خانواده به‌شکلی سازمان یافته‌تنظیم شود. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل محتوای متون اسلامی و بهره‌گیری از اجتهاد دانش اسلامی، مدل اخلاقی همسران به‌دست آمد. برای سنجش روایی محتوایی این مدل، اصول و خرده‌مولفه‌های اخلاقی به‌دست‌آمده در قالب پرسشنامه‌ای با طیف لیکرت چهار گزینه ای، به کارشناسانی که دانش‌آموختگان علوم اسلامی و روان‌شناسی بودند، ارایه شد. سپس داده‌های کمی با استفاده از شاخص روایی محتوایی (CVI) تحلیل گردید. پس از استنباط مبانی هستی‌شناختی، انسان‌شناختی و معرفت‌شناختی خلاق اسلامی همسران، اصول اخلاقی زوجین در دو سطح، شناسایی و طبقه‌بندی شد. اول، اصول اخلاقی همسران متمرکز بر خویشتن شامل: عدالت، خودشناسی و خودسازی، عفت و خویشتن‌داری، صبر و تاب‌آوری و محاسبه و مراقبه؛ و دوم، اصول اخلاقی حاکم بر روابط همسران شامل: مودت، احسان، حسن خلق، تدبیر منزل و تامین نیازهای همسران. یافته‌های به‌دست‌آمده روایی محتوایی اصول اخلاقی همسران متمرکز بر خویشتن، حاکی از 9. 0> 81% برای اصول اخلاقی عدالت، خودشناسی و خودسازی و عفت؛ و همچنین با اعتبار 1> 100% برای اصول اخلاقی صبر، محاسبه و مراقبه بود. همچنین روایی محتوایی 1> 100% برای اصول اخلاقی متمرکز بر همسر از سوی کارشناسان بود. علاوه بر این، خرده‌مولفه‌های اخلاقی همسران در هر دو سطح یادشده، به‌صورت متفاوت حاکی از روایی 9. 0> 81% و 1> 100% است.

    کلیدواژگان: اخلاق همسران، مدل اخلاقی، روابط اخلاقی، مبانی، اصول، مولفه های اخلاق اسلامی
  • مهدی شجریان صفحه 31

    در میان رویکردهای موجود در تعریف عدالت جنسیتی، صحیح‌ترین رویکرد کدام است؟ نحوه تعریف عدالت جنسیتی در نتایج عملی و نظری این حوزه تاثیرگذار است. این مقاله با روش تحلیلی انتقادی، آثار معاصر فمینیستی و نویسندگان فارسی‌زبان در باب عدالت جنسیتی را مطالعه کرده و به‌صورت کلی، دو رویکرد در تعریف عدالت جنسیتی اصطیاد نموده است: «عدالت مساواتی»، هرگونه تمایز جنسیتی و قانونی میان زن و مرد را مغایر عدالت محسوب می‌کند و درواقع، برابری در همه ساحت‌ها را معیار تحقق عدالت جنسیتی می‎شمارد. متقابلا «عدالت استحقاقی»، برابری یا نابرابری را معیار عدالت نمی‌شمارد؛ بلکه هر یک را بر پایه مطالعات دقیق پیشینی، محتمل می‌داند و از این طریق، از پیش‌داوری در معیار عدالت جنسیتی احتراز می‌کند. به باور این مقاله، رویکرد عدالت استحقاقی، کامل‌ترین رویکرد در تعریف عدالت جنسیتی است و لازم است در این زوج ترکیبی، برخلاف گرایش غالب فمینیستی و به‌منظور احتراز از نسبیت در هنجارهای حوزه عدالت جنسیتی، از جنسیت نیز دوگانه متعین «زن و مرد» را اراده نمود و در نتیجه در عدالت جنسیتی، معنای «عدالت استحقاقی در مورد زنان و مردان» را اراده کرد.

    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، جنس، جنسیت، عدالت مساواتی، عدالت استحقاقی
  • ابوالقاسم بشیری، محمدرضا بنیانی صفحه 53

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش جنسی مبتنی بر آموزه‌های اسلامی‌ بر رضایت زناشویی زوجین انجام گرفت. این پژوهش از نوع نیمه‌تجربی و به‌شیوه پیش‌آزمون - پس‌آزمون انجام شده و کلیه زوجین مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره ماوا در شهر قم، جامعه پژوهش هستند. از این میان گروه نمونه، 14 زوج به‌شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه مداخله و گواه قرار داده شدند. ابزار آموزشی، بسته آموزش جنسی بنیانی و همکاران (1398) و ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1998) است. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS.19 و با روش تحلیل کواریانس، تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها نشان می‌دهد میانگین نمرات رضایت زناشویی آزمودنی های مرد گروه آزمایش، پیش از اجرای بسته آموزش جنسی 28/231 و پس از اجرای بسته آموزشی به 14/257 افزایش یافته است. در حالی‌که میانگین نمرات رضایت زناشویی آزمودنی های مرد گروه کنترل، پیش از اجرای بسته آموزش جنسی 28/234 و پس از اجرای بسته آموزشی 57/233 است، که تقریبا تغییری نداشته است. میانگین نمرات رضایت زناشویی آزمودنی های زن گروه آزمایش، پیش از اجرای بسته آموزش جنسی 42/235 و پس از اجرای بسته آموزشی به 42/256 افزایش داشته است. میانگین نمرات رضایت زناشویی آزمودنی های زن گروه کنترل، پیش از اجرای بسته آموزشی، 28/238 و پس از اجرای بسته آموزشی 28/236 است که تقریبا تغییر نداشته است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که آموزش جنسی مبتنی بر آموزه‌های اسلامی، رضایت زناشویی مردان (041/9= F و 004/0 =P) و رضایت زناشویی زنان (986/18 =F و 001/0=P) را به‌طور معناداری افزایش داده است.

    کلیدواژگان: بسته آموزش جنسی، سلامت جنسی، رضایت جنسی، آموزش جنسی
  • پریسا فاضلی، فاطمه شریفی زارچی * صفحه 77

    در سال‌های اخیر، توجه خاصی به «آموزش مهارت‌های زندگی» شده است. از میان این مهارت‌های ده‌گانه، مهارت خود‌آگاهی، به‌عنوان اولین و اساسی‌ترین مهارت، اهمیت و جایگاه ویژه‌ای دارد. «خود‌آگاهی»، توانایی شناخت خود و آگاهی از ویژگی‌ها، نقاط ضعف و قوت، خواسته‌ها، ترس‌ها و انزجار‌هاست؛ بنابراین کسب این مهارت، نقش مهمی در سلامت و بهداشت روان افراد دارد. با وجود آثار فراوانی که در زمینه خود‌آگاهی انجام یافته‌اند، آنچه پژوهش حاضر را از پژوهش‌های گذشته متمایز می‌کند، پرداختن به اصول این مهارت در قالب تعلیمات اسلامی است. لذا این مقاله با هدف استخراج اصول محتوایی پرورش خود‌آگاهی در گروه نوجوان، با استناد به آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) به روش توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است و اصول استخراج‌شده، در چهار حوزه ارتباطی انسان، یعنی ارتباط با خدا مانند اصول حکمت الهی، عدالت خدا و...، ارتباط با خود مانند برخورداری از اختیار، قابل تغییربودن، توانایی‌های فردی و...، ارتباط با دیگران مانند کرامت انسان‌ها، خیر‌خواهی، عدالت و... و ارتباط با دنیا مانند هدفمندی دنیا، گذرابودن و... دسته‌بندی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: خود آ گاهی، پرورش، اصول، نوجوان، منابع اسلامی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، نجمه نظری صفحه 103

    استفاده از سلول های بنیادی در تهیه سلول های جنسی و استفاده از آنها در تولید جنین، از جمله جدیدترین مباحثی است که در حوزه زیست‌فناوری تولید مثلی مطرح شده است. این سلول ها دارای قدرت خودتکثیری بوده و قابلیت تمایز و تبدیل به انواع دیگر سلول های بدن را دارند. در این میان، موضوع ولایت بر فرزند حاصل از سلول های بنیادی، مسیله‌ای است که اغلب فقها سعی در توجیه و پذیرش آن‌را دارند؛ هرچند نباید وجود مخالفان را نیز نادیده انگاشت. مسئله اصلی پژوهش این است که اگر جنین از یک سلول در مذکر و مرد گرفته شود و یا از یک سلول یک زن به‌تنهایی گرفته شود و به جنین تبدیل گردد، در این صورت آیا به‌صورت کلی، عنوان ابوت و بنوت نفی می‌گردد و یا عنوان ابوت و بنوت صادق است و در فرض اول، ولایتش در هر صورت با صاحب سلول، که مرد است، می باشد؟ در فرض دوم، آیا ادله ولایت بر طفل، به این زن به‌عنوان مادر و یا به‌عنوان صدق ابوت بر این مادر نیز سرایت می کند و یا اینکه ولی طفل، حاکم می باشد و این ولایت را به صاحب سلول، که زن باشد، اعطا می کند؟ در این مقاله، آراء فقیهان در فروض مختلف امکان تشکیل جنین از سلول های بنیادی پوست و یا مغز استخوان هر کدام از طفل، زن و مرد به‌تنهایی، بیان و بررسی می شود.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، شبیه سازی، ولایت قهری، ولایت مادر
  • محمدرضا کیخا *، حمید موذنی، مرضیه قاسمی صفحه 125

    برخی متشرعین، گاه به برخی دلایل، لازم می بینند تا با زن شوهردار، صرفا رابطه محرمیت برقرار کنند. یکی از راه هایی که معمولا به آن متوسل می شوند عبارت است از نکاح دختر صغیره آن زن تا وی به‌عنوان مادر زن، در شمار یکی از محارم قرار گیرد. این عمل، شبهه کودک‌همسری را پدید آورده است. مشهور فقهاء، حتی یک عقد موقت لحظه ای با صغیره را موجب حصول محرمیت با مادر زن می دانند؛ لذا روش مذکور را به لحاظ فقهی تایید می کنند؛ اما برخی دیگر از فقهاء، قابلیت استمتاع برای دختر را شرط تحقق این محرمیت می‌دانند. در این مقاله که به روش توصیفی _ تحلیلی به‌نگارش درآمده، اثبات شده که راهکار مذکور - فارغ از آسیب های احتمالی فردی، اجتماعی و خانوادگی و یا موجه‌بودن یا نبودن آن به لحاظ اخلاقی – مورد خدشه است؛ زیرا مستفاد از ادله، مقیدبودن محرمیت مادر زن، به قابل استمتاع‌بودن زوجه است؛ لذا نکاح صغیره، موجب محرمیت مادر زن نمی شود.

    کلیدواژگان: مادر زن، نکاح صغیره، استمتاع، محرم بالمصاهره، محرمیت
|
  • Majid Hamzeh’ee Riseh, Mohammad Reza Salarifar, Mohammad Dolatkhah, Reza Mahkam Page 7

    The present study seeks to present a model of positive moral relations between spouses based on Islamic texts in order to arrange the teachings of Islamic ethics in the family in an organized way. In this research, a moral model of spouses was obtained using the method of content analysis of Islamic texts and utilizing the jurisdiction of Islamic knowledge. To assess the content validity of this model, the achieved moral subcomponents and principles were presented to experts who were graduates of Islamic sciences and psychology, in the form of a four-point Likert scale questionnaire. Quantitative data were then analyzed using Content Validity Index (CVI). After inferring the ontological, anthropological and epistemological foundations of Islamic ethics of spouses, the moral principles of couples were identified and classified at two levels: first, the moral principles of self-centered spouses, including: justice, selfknowledge and self-improvement, chastity and self-control, patience and tolerance, and self-evaluation and self-vigilance; and second, the moral principles governing the relationship between spouses, including: amity, benefaction, good manners, managing house affairs, and meeting spouse’s needs. The content validity findings of the moral principles of self-centered spouses yielded the values of 81.0% < 0.9 for the moral principles of justice, self-knowledge and self-improvement, and chastity; 100% < 1 for the moral principles of patience, self-evaluation and self-vigilance; and 100% < 1 for the moral principles focused on the spouse by the experts. Moreover, the moral subcomponents of spouses at both the aforementioned levels indicated different validities of 81% < 0.9 and 100% < 1.

    Keywords: ethics of spouses, moral model, moral relations, fundamentals, principles, components of Islamic ethics
  • Mahdi Shajarian Page 31

    Which of the following approaches to defining gender justice is the most correct? The way gender justice is defined impacts on the practical and theoretical results of this field. Using an analytical-critical method, the present article studies contemporary feminist works by Persian-language writers on gender justice, and discovers two general approaches to the definition of gender justice. “Equality justice” is one of them, which regards any gender and legal discrimination between men and women as against justice and, in fact, considers equality in all areas to be the criterion for realizing gender justice. “Desert justice”, on the other hand, does not view equality or inequality as the criterion of justice; rather, it considers either of them to be possible on the basis of careful prior studies, and thus avoids prejudice towards the criterion of gender justice. According to this article, desert justice approach is the most complete approach to defining gender justice and in order to avoid relativity in the norms of the realm of gender justice, it is necessary, in this combined pair, to define gender as the definite “man and woman” duality, and thus to define gender justice as “desert justice to men and women” contrary to the prevailing feminist trend.

    Keywords: gender justice, sex, gender, equality justice, desert justice
  • Abolghasem Bashiri, MohammadReza Bonyani Page 53

    The present study aims to investigate the effect of sex education based on Islamic teachings on marital satisfaction of couples. It is a quasi-experimental research with pre-test post-test design and the study population are all the couples attending Ma’va Counseling Center in the city of Qom. From among this sample group, 14 couples were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. The educational material was Bonyani et al. (1398) Sex Educational Package and the data collection instrument was Enrich Marital Satisfaction Scale (1998). The data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA) using SPSS 19 software. The findings show that the average marital satisfaction score of the male subjects in the experimental group was 231.28 before the implementation of the sex educational package and increased to 257.14 after the implementation of the educational package, while the average marital satisfaction score of the male subjects in the control group was 234.28 before the implementation of the sex educational package and 233.57 after the implementation of the educational package, which almost had not changed. The average marital satisfaction score of the female subjects in the experimental group was 235.42 before the implementation of the sex educational package and increased to 256.42 after the implementation of the educational package. The average marital satisfaction score of the female subjects in the control group was 238.28 before the implementation of the educational package and 236.28 after the implementation of the educational package, which almost had not changed. The results of this study indicate that sex education based on Islamic teachings has significantly increased men’s marital satisfaction (F= 9.041 and P= 0.004) and women’s marital satisfaction (F= 18.986 and P= 0.001).

    Keywords: sex educational package, sexual health, marital satisfaction, sex education
  • Parisa Fazeli, Fatemeh Sharifi Zarchi Page 77

    In recent years, special attention has been paid to “life skills training”. Self-awareness has a special position and importance as the first and most basic of these ten skills. “Selfawareness” is the ability to know oneself and be aware of one’s traits, strengths and weaknesses, desires, fears and disgusts. Acquiring this skill thus plays a significant role in individuals’ mental health. What distinguishes the present research from the many prior studies that have been conducted in the field of self-awareness, is addressing the principles of this skill in the form of Islamic teachings. Therefore, using the descriptiveanalytical method, this article has been done with the aim of extracting the content principles of self-awareness cultivation in the adolescent group, by referring to the verses of the Holy Qur’an and the narratives of the Infallibles (AS). The extracted principles are categorized and analyzed in four areas of human communication, namely, relationship with God, such as principles of Divine wisdom, God’s justice, etc., relationship with oneself, such as having authority, being changeable, individual abilities, etc., relationship with others, such as human dignity, benevolence, justice, etc., and relationship with the world, such as the purposefulness of the world, its transitoriness, etc.

    Keywords: self-awareness, cultivation, principles, adolescents, Islamic sources
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi, Najmeh Nazari Page 103

    The use of stem cells in the production of germ cells and embryo is among the newest topics in the field of reproductive biotechnology. These cells have regenerative power and capacity for differentiation and transformation into other types of body cells. Meanwhile, the issue of guardianship over children created from stem cells is a problem which majority of jurisprudents attempt to justify and accept. However, the existence of opposition should not be ignored. The main concern of this research is that whether the title of paternity is totally denied or it is valid when the embryo is taken from a man’s cell or taken from a woman’s cell alone and becomes an embryo; whether in the first case, the guardianship, under any condition, belongs to the cell owner who is a man; and whether in the second case, the evidence of guardianship over the child holds for this woman as the mother or as a valid case of paternity as well, or the ruler is the guardian of the child and grants this guardianship to the cell owner who is a woman. In this article, the opinions of jurisprudents are expressed and examined on different possible conditions of embryo formation from stem cells, that is, from skin or bone marrow, either of them belonging only to a child, a woman, or a man.

    Keywords: stem cells, simulation, natural guardianship, mother’s guardianship
  • Mohammad Reza Keykha, Hamid Moazzani, Marzieh Ghasemi Page 125

    Some pious Muslims, every now and then, find it necessary to merely have the relationship of affinity with a married woman for some reason. One of the ways that is usually resorted to is to marry the woman’s minor daughter, so that she, as the mother-in-law, would become Mahram. This action has created the suspicion of minor marriage. The famous opinion among jurisprudents is to consider even a temporary, momentary marriage with a minor to be the cause of affinity of the motherin- law and thus to approve this method from the viewpoint of jurisprudence. Some other jurisprudents, however, regard the girl’s enjoyableness as a condition for the realization of affinity. This descriptive-analytical article proves that, regardless of the possible individual, social, and familial harms or being ethically justified or not, the aforementioned solution is flawed since evidence indicates that affinity of the motherin- law is conditional upon the wife’s enjoyableness. Minor marriage, therefore, does not cause affinity of the mother-in-law.

    Keywords: mother-in-law, minor marriage, enjoyment, Mahram by affinity, Mahramiyat