فهرست مطالب

نشریه سالمندشناسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هنگامه کریمی، راضیه ترابی چافجیری، شیما سام، فاطمه شیرینکام* صفحات 1-12
    مقدمه

    سالمندی با تغییرات اجتماعی و روانشناختی همراه است که منجر به شیوع بیشتر بیماری و ناتوانی و کاهش میزان شادکامی درسالمندان می شود. ازآنجاکه سلامت و شادکامی با یکدیگر در ارتباط هستند، این پژوهش باهدف تعیین تاثیر آموزش سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت بر شادکامی سالمندان انجام شد.

    روش

    این کار آزمایی بالینی در 72 سالمند کانون بازنشستگان آموزش و پرورش، تامین اجتماعی و مراکز بهداشتی-درمانی شهرستان رامسر در سال 1396 انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام و نمونه ها با تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، شادکامی آکسفورد، فعالیت های روزانه زندگی و مقیاس آزمون کوتاه شناختی جمع آوری شدند. پرسشنامه شادکامی آکسفورد در دو مرحله قبل و سه ماه بعد از مداخله، تکمیل گردید. مداخله به صورت برگزاری هشت جلسه آموزش چهره به چهره، در مدت چهار هفته انجام گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های توصیفی و تحلیلی با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین نمره ی کل شادکامی در گروه آزمون قبل از مداخله 46/4±16/40 و بعد از مداخله 95/4± 36/48 و در گروه کنترل قبل از مداخله 75/2±52/38 و بعد از مداخله 37/4± 55/37 بود. نتایج آزمون تی زوجی نشان دهنده اختلاف آماری معنی دار در میانگین نمره ی کل این متغیر قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون 001/0> P و عدم وجود اختلاف آماری معنی دار در گروه کنترل می باشد (2/0= P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این پژوهش از آموزش سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، به عنوان یک استراتژی کارآمد و مقرون به صرفه در راستای افزایش میزان شادکامی سالمندان می توان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: سالمند، آموزش، شادکامی، ارتقاء سلامت، سبک زندگی
  • سیاوش خداپرست*، وحید بخشعلی پور، فاطمه منفرد فتیده صفحات 13-23
    مقدمه

    سالمندی یکی از اصلی ترین دوره های حیات آدمی است. این جمعیت رو به افزایش، همواره با مشکلاتی روبرو می باشد و از آنجایی که حضور در فعالیت های ورزشی، به عنوان یک بستر مهم در زندگی افراد سالمند به شمار می رود، سرمایه اجتماعی هر سالمند مهمترین بستری است که فرد بر اساس آن به مشارکت می پردازد. از این جهت، هدف از تحقیق حاضر ارتباط بین سرمایه اجتماعی با میزان مشارکت ورزشی مردان سالمند شهرستان لاهیجان می باشد.

    روش

    این مطالعه یک تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد سالمند شهرستان لاهیجان می باشد. تعداد 227 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و از روش نمونه گیری احتمالی ساده استفاده گردید و از پرسشنامه های استاندارد سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (Nahapiet & Ghoshal) و سنجش مشارکت ورزشی تریل (Trail) به کار گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS  و PLS استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین سنی سالمندان 66 سال می باشد و میزان تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی ساختاری بر توسعه ذهنی مشارکت ورزشی سالمندان (32/2=β و 034/0>P)، تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی ساختاری بر توسعه عینی مشارکت ورزشی سالمندان (98/6=β و 014/0>P)، تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی ارتباطی بر توسعه ذهنی مشارکت ورزشی سالمندان (71/2=β و 033/0>P)، تاثیرگذاری متغیر سرمایه اجتماعی شناختی بر توسعه ذهنی مشارکت ورزشی سالمندان (98/9=β و 007/0>P) می باشد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که توسعه سرمایه اجتماعی سالمندان موجبات مشارکت ورزشی بیشتر را فراهم می کند و سرمایه اجتماعی می تواند به عنوان یک متغیر اثرگذار بر مشارکت ورزشی سالمندان تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: سالمندان، مردان، مشارکت، ورزش
  • مرتضی نصیری، سلمان برسته*، وحید راشدی، محمد نصیری صفحات 24-32
    مقدمه

    بسیاری از ناتوانی های یک فرد معلول، ناشی از محیط فیزیکی نامناسب است است که با برطرف کردن آن ها می توان فضایی ایجاد کرد که پاسخگوی نیازهای آنان باشد. طراحی فراگیر به ایجاد محیطی گفته می شود که در آن حداکثر امکان دسترسی برای همه افراد، اعم از سالمند، جانباز و معلول، فراهم باشد. هدف این پژوهش تعیین وضعیت  طراحی فراگیردر محیط آسایشگاه های جانبازان شهر تهران بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع  مقطعی  و جامعه پژوهش شامل تمامی آسایشگاه های جانبازان شهر تهران (در مجموع 4 آسایشگاه) در سال 1395 بود.  نمونه ها  با  روش  سرشماری انتخاب  شدند. همچنین داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و کاربرد آماره های توصیفی به منظور بررسی شاخص های مرکزی و پراکندگی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست ارزیابی تناسب فیزیکی آسایشگاه که شامل 12 خورده مقیاس و 70 آیتم بررسی وضعیت طراحی فراگیر محیط بود. این چک لیست از متوسط شاخص روایی محتوا 0.91درصد برخوردار است که برای تعیین شاخص روایی محتوایی آن CVI محاسبه شده است...

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که در بیشتر آسایشگاه های جانبازان شهر تهران (75درصد)، وضعیت طراحی فراگیر به تفکیک خصوصیات کلی از نظر وجود نمازخانه، آشپزخانه، وسایل سرمایشی و گرمایشی و اتاق مدیریت در وضعیت مطلوبی قرار داشتند و در نیمی از آسایشگاه ها کتابخانه، رختشوی خانه و اتاق استراحت پرسنل مناسب و در دسترس وجود داشت. درحالی که تنها در25 درصد از آسایشگاه ها وسایل اطفاء حریق وجود داشت. همچنین در اکثر آسایشگاه ها (75 درصد) وضعیت طراحی فراگیر به تفکیک رعایت شاخص های تعریف شده در زیرمجموعه های آسایشگاه، ازنظر طراحی فراگیر در اتاق درمان و توانبخشی، ورودی اصلی و حیاط از وضعیت مناسبی برخوردار بودند، اما در عین حال تنها در یکی از  آسایشگاه های مورد بررسی، اتاق نشیمن، حمام و پله و سطح شیب دار وضعیت مطلوبی داشتند.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد که اکثر آسایشگاه های جانبازان شهر تهران از اصول طراحی فراگیر  تبعیت نمی کنند. لذا باید شرایط سازگاری جانبازان ساکن آسایشگاه و محیط زندگی آن ها از طریق سیاست گزاری ها و برنامه ریزی های دقیق تر در زمینه مناسب سازی محیط آسایشگاه ها جانبازان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: طراحی فراگیر، آسایشگاه، جانباز
  • حسین اسدی، عقیل حبیبی سولا*، مهناز داوری صفحات 33-41
    مقدمه

    بیشتر سالمندانی که دریافت کننده خدمات بهداشتی هستند از بیماری های مزمن و ناتوانی ها رنج می برند و این در حالی است که ارایه دهندگان خدمات سلامتی نگرشهای متفاوتی نسبت به سالمندان دارند. چنین نگرشی می تواند در ارایه خدمات موثر به آنها تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی نگرش پرستاران شاغل درمراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل نسبت به سالمندان در سال 1398 انجام گردید.

    روش کار

    این پژوهش به صورت مقطعی از نوع توصیفی است که در سال 1398 در مراکز آموزشی درمانی شهر اردبیل بر روی 164 پرستار انجام شد. روش نمونه گیری به صورت سرشماری انجام گردید. ابزار پژوهش در این مطالعه شامل پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه مقیاس نگرش نسبت به سالمندان کوگان [1] بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده ازآزمون های آمار توصیفی، تی تست و آنالیز واریانس در نرم افزار Spss  نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش 138 نفر از پرستاران (15/84درصد) نگرش مثبت به سالمندان داشتند. براساس یافته های پژوهش بیشترین درصد نگرش مثبت در بازه سنی 40-31 سال و کمترین نیز در بازه سنی ≤41 سال وجود داشت. از نظر جنس نیز مردان نسبت به زنان دارای نگرش مثبت تری به سالمندان بودند و ارتباط معنی دار بود (05/0 ≤P).

    نتیجه گیری

      نگرش پرستاران شاغل در بخش های اورژانس نسبت به سالمندان مثبت است. با این حال، به دلیل تماس زیاد آنها با افراد مسن، این نمره نگرش کافی نیست. از نتایج به دست آمده می توان به عنوان پایه ای برای تدوین برنامه های ارتقاء نگرش نسبت به سالمندان در مطالعات آینده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نگرش، سالمندان، پرستاران، اورژانس
  • حبیب شارعی نیا*، مسعود جوریان، فاطمه بنائی، مجید دانشفر، معصومه امیری دلوئی، حسین نظامی، فاطمه خلیلی صفحات 42-49
    مقدمه

    امروزه با توجه به میزان رشد مورد توجه سالمندان در ایران، بیش از پیش به حفظ و ارتقای سلامت و کیفیت زندگی سالمندان به عنوان یک گروه جمعیتی آسیب پذیر توجه می شود؛ لذا هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه حمایت اجتماعی با استرس دوره سالمندی در سالمندان شهرستان گناباد بود.

    روش کار

    مطالعه توصیفی از نوع همبستگی حاضر با شرکت 153 سالمند تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهرستان گناباد در سال 1396 انجام شد. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، حمایت اجتماعی نوربک (NSSQ) و مقیاس سنجش استرسورهای سالمندی (OASS)  در مدت 6 ماه جمع آوری شد. اطلاعات با نرم افزار SPSS نسخه 20 و با آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها میانگین نمره مقیاس استرس کل 35/21±36/76 که نشان دهنده استرس شدید در سالمندان بود. نتایج نشان داد که مقیاس استرس کل، رابطه معنی دار و معکوسی با بعد عاطفی (184/0-=r ، 041/0=P) و مادی (186/0-=r ، 024/0=P) حمایت اجتماعی داشت ولی با ابعاد کارکردی، ساختاری و فقدان کل حمایت اجتماعی، رابطه معنی داری وجود نداشت (05/0<P). 

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که حمایت اجتماعی در استرس دوره سالمندی نقش دارد. از این رو، نقش حمایت، آموزش و مشاوره سالمندان و خانواده هایشان توسط نیروهای متخصص پررنگ تر می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، استرس، سالمندان
  • ریحانه نعمتی، ابراهیم بنی طالبی*، مصطفی رحیمی صفحات 50-60
    مقدمه

    افزایش سن به دلیل همراه بودن با کاهش تحرک با بیماری های متابولیکی ازجمله کبدچرب همراه می باشد. هدف از مطالعه ی حاضر مقایسه تمرینات مقاومتی متداول و کلاستر با باندکشی بر شاخص های متابولیکی-کبدی و عملکرد جسمانی زنان سالمند است.

    روش

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور 66 زن سالمند 65 تا80 سال به صورت تصادفی به 3 گروه تمرینات سنتی (25نفر)،کلاستر (25نفر) و کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته (3 جلسه در هر هفته) تحت تمرین های مقاومتی یکسان الاستیک باند با فواصل استراحتی متفاوت قرارگرفتند. تست های عملکردی و نمونه های خون قبل و پس از پروتکل گرفته شدند. از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه جهت مقایسه های بین گروهی و آزمون T همبسته جهت مقایسه های درون گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در وزن (296/0=P)، شاخص توده بدن (412/0=P)، قد (845/0=P)، تری گلیسیرید (166/0=P)، و آنزیم های کبدی  AST(596/0=P)، ALT (571/0P=)،  GGT(774/0=P) و شاخص های جدید کبد چرب FLI (135/0=P)، شاخص استیاتوز فرامینگهام FSI (445/0=P) وشاخص استیاتوزکبدی HSI (909/0=P) بین گروه های پژوهش وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد تفاوت در فواصل استراحتی در تمرینات مقاومتی سنتی و کلاستر تاثیری بر ترکیب بدنی، آنزیم های کبدی و شاخص های جدید کبد چرب ندارد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی با باند کشی، سالمندی، متابولیسم کبدی
  • مژگان میرزا* صفحات 61-70
    مقدمه

    تشخیص و طبقه بندی افسردگی به عنوان شایعترین اختلال روانشناختی غیرطبیعی در سالمندان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف تحقیق استفاده از سیستم ANFIS برای پردازش خودکار اطلاعات به منظور ارایه الگوریتم مناسب برای پیش بینی افسردگی سالمندان بود.

    روش کار

    مطالعه کاربردی حاضر در مرکز نگهداری سالمندان شهرستان گنبد کاووس انجام شد. تعداد 30 سالمند به عنوان نمونه در دسترس انتخاب و داده ها به روش مصاحبه بالینی و استفاده از مقیاس GDS جمع آوری گردید. از نرم افزار MATLABR2016b برای پیاده سازی معادلات و توابع تعریف شده در لایه های سیستم ANFIS استفاده شد. با استفاده از تکنیک همبستگی پیرسون، 6 متغیر بالینی موثر در افسردگی سالمندان به عنوان ورودی مدل ANFIS انتخاب شدند. داده ها به صورت تصادفی و به نسبت 30:70 به دو گروه آموزش و آزمایش تقسیم شدند. ارزیابی عملکرد سیستم با استفاده از ماتریس آشفتگی و منحنی راک بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوریتم سیستم ANFIS و طراحی شده در نرم افزار MATLAB با حساسیت بالاتر از56/92 % و با متمم ویژگی بالاتر از 68/89 % و سطح زیر منحنی بین 83/0 تا 1 در تشخیص و طبقه بندی افسردگی سالمندان از دقت قابل قبولی برخوردار بود. بعلاوه، ارزیابی مدل توسعه یافته نشان داد که توانسته است سطوح افسردگی سالمندان را در مقایسه با پرسشنامه GDS و مصاحبه بالینی بطور صحیح و با دقت بالا پیش بینی و طبقه بندی کند. مدل فقط در متمایزسازی سطح کم افسردگی از سطح نرمال با یک خطای غیر معنادار روبرو بود که توسط متخصصین به کمک علایم بالینی در زمان مصاحبه قابل اصلاح است.

    نتیجه گیری

    سیستم طراحی شده دقت تشخیص متخصص را افزایش داده و می تواند به عنوان یک دستیار قابل اطمینان طی فرآیند مراقبت های اولیه سلامت روان به عنوان یک ابزار غربالگری برای شناسایی زود هنگام اختلالات روانشناختی استفاده شده و به موقع درمان متناسب شروع گردد. در نهایت در سطح برنامه ریزی کلان، به جای هدردادن وقت و هزینه زیاد برای تشخیص و طبقه بندی اختلال، می توان آن را صرف ارزیابی تصمیم پروتکل درمانی گرفته شده کرد و اصلاحات لازم را برای بهبود عملکرد سازمان انجام داد.

    کلیدواژگان: الگوریتم، پیش بینی، افسردگی، سالمند
  • شهرزاد مرادی*، مهدی قدرتی میرکوهی صفحات 71-81
    مقدمه

     چالش های فراروی سالمندان که گاهی به عدم انطباق مثبت و سازگاری با این حوادث و همچنین احساس ناتوانی در مقابل شرایط و موقعیت ها منجر می شود، می تواند رضایت مندی در دوره سالمندی را دستخوش تغییر قرار دهد. هدف از مطالعه حاضر پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس تاب آوری و امیدواری در سالمندان و میزان ارجحیت نقش امیدواری در پیش بینی رضایت از زندگی بوده است. 

    روش

    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفیتحلیلی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان شهرخرم آباد در سال 1398 بود. حجم نمونه 357 نفر تعیین شد و انتخاب نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای  انجام گرفت. داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد امیدواری میلر (1988)، مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) و رضایت از زندگی داینر و همکاران (1985) جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان، در نسخه 21 نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها

    از مجموع319 نفرسالمند شرکت کننده در پژوهش، 148  نفر مرد و  171 نفر زن بوده و در محدوده سنی 60-93 سال قرار داشتند. همچنین نتایج نشان داد بین تاب آوری و امیدواری با رضایت از زندگی رابطه معناداری وجود دارد و متغیرهای تاب آوری (15/0=β) و امیدواری (47/0=β) به طور قابل ملاحظه ای قادر به پیش بینی رضایت از زندگی در سالمندان هستند (01/0 <P) و تاب آوری و امیدواری 33 درصد از واریانس نمرات رضایت از زندگی را تبیین می کنند. ضمن اینکه بین تاب آوری و رضایت از زندگی   45/0 و بین امیدواری  و رضایت از زندگی56/0همبستگی وجود دارد. این یافته ها بیانگر آنست، که متغیر پیش بین امیدواری، با درصد بالاتری قادر به تبیین رضایت از زندگی در سالمندان است.

    نتیجه گیری

       بنابراین تاب آوری و امیدواری قادر به پیش بینی رضایت از زندگی در سالمندان خواهند بود. در عین حال متغیر امیدواری از همبستگی بیشتری با رضایت از زندگی در سالمندان برخوردار است و بطور قابل ملاحظه ای رابطه معنادار و مثبت، بین این دو متغیر وجود دارد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، امید، تاب آوری، رضایت، سالمندی
|
  • Hengameh Karimi, Razieh Torabi Chafjiri, Shima Sum, Fatemeh Shirinkam* Pages 1-12
    Introduction

    Ageing is associated with many social and psychological changes that may lead to increase disease and disability, and reduce the level of happiness in older adults. Since health and happiness are related, and little research has been done on this issue, this study aimed to determine the effect of health promoting lifestyle training on elderly happiness.

    Method

    This randomized clinical trial was conducted in 2017 on 72 individuals from the retiree associations of the Department of Education, Department of Social Security, and Health Centers in Ramsar. Sampling was done randomly with random allocation in two groups: experimental and control. Data was collected with demographic questionnaires, Oxford Happiness Inventory (OHI), Activity of Daily Living (ADL) and Abbreviated Mental Test (AMT). The OHI were completed before and after the intervention. Face-to-face training was held for four weeks. Data analysis was performed with the use of SPSS 18 as well as descriptive and analytic tests with a significance level of 0.05.

    Findings

    The mean score for healthy lifestyles and happiness before and after training intervention in the experimental group was 40.16±4.46 and 48.36±4.95, while in the control group it was 38.52±2.75 and 37.55±4.37, respectively. The results of the paired t test showed a significant difference in the mean score of both variables before and after the intervention in the experimental group (P<0.001). There was no significant difference in the control group (P=0.02).

    Conclusion

    According to the results, health promoting lifestyle training can be used as an easy and affordable solution to increase happiness in the elderly.

    Keywords: Aged, Training, Happiness, Health promotion, Life style
  • Siavash Khodaparast*, Vahid Bakhshalipour, Fatameh Monfared Fatideh Pages 13-23
    Introduction

    The period of ageing is one of the most important periods in human’s life. Elderly population always have problems.  Participation in sports activities plays an important role in elderly people’s life. Every elderly person’s social capital is the most important on which a person participates in sport. Therefore, the purpose of this study was to examine the relationship between social capital and sport participation in elderly men of Lahijan city in 2019.

    Method

    This   study   was a descriptive-analytical research. The statistical population of this study was included all elderly people in Lahijan city. 227 people were selected as a sample. A probability sampling method was used in this   study. The instrument was included Nahapiet and Ghoshal’s social capital and Trail’s sport participation questionnaires. The collected data was analyzed by SPSS and PLS software.

    Results

    the results showed that elderly men’s age mean was 66 years. The effectiveness of structured social capital on the mental development of sports participation (P<0.034, β=2.32), the effectiveness of structured social capital on the objective development of sports participation (6P<0.014, β= 6.98), the effectiveness of communication social capital on the mental development of sports participation (P<0.033, β=2.71), and the effectiveness of cognitive social capital on the mental development of sports participation (P<0.007, β=9.98) was confirmed in the elderly population.

    Conclusion

      The results show that the development of social capital provides more sports participation for the elderly people and social capital can have an effect on elderly people’s sports.

    Keywords: Elderly, Men, participation, sport
  • Morteza Nasiri, Salman Barasteh*, Vahid Rashedi, Mohammad Nasiri Pages 24-32
    objective

    Many of disabilities of handicaps is related to Inappropriate physical environment that by removing them can create an environment to response their needs. The universal design implies designing the environments in a manner that it is usable by all people, to the greatest extent possible, without the need for further adaptation. The aim of this study was to investigate Universal design of Veteran Hospices of Tehran.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was done in 2016. Samples were selected through census sampling. All of the Veteran Hospices in Tehran (overall 4 Hospices) evaluated by using the Nursing Home Physical Fitness Checklist, which consisted of 12 subscales and 70 items also Content validity index was equal to 0.927. that have been used to calculate the content validity index (CVI) . 

    Result

    The findings of this study showed that Majority of Veteran Hospices in terms of available Prayer room, kitchen,  heating and cooling conditions, management section and were in conformance with the Universal design criteria and in half of the Veteran Hospices, library, staff restroom and suitable laundry room available were in conformance, while only quarter of the Hospices had extinguishers. Also The criteria in the majority of Hospices (75٪) was adequately met in terms of the items of, treatment and rehabilitation room, main entrance and courtyard, while only 25٪ Hospices, living room, bathroom and stairs and ramp were in conformance.

    Conclusion

    The majority Veteran Hospices evaluated did not follow the Universal design criteria. Therefore, providing the Compatible situation and Living environment through policy and more accurate planning to create a suitable Environment is necessity.

    Keywords: Universal design, hospice, Veterans
  • H Asadi, Aghil Habibi Sola*, Mahnaz Davari Pages 33-41
    Introduction

     Most older people suffer from chronic illnesses and disabilities and receive health care. Healthcare providers have different attitudes toward the elderly. such an attitude can impact providing effective services to them. This study investigated the attitudes of nurses working in educational hospitals ardabil  University of Medical Sciences toward the elderly in 2019.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study conducted in 2019 in ardabil  educational hospitals on 164 nurses selected. The sampling method was performed by census. The research instrument used in this study was a demographic information questionnaire and Kogan attitude questionnaire for the elderly. Data were analyzed using descriptive statistics, t-test and analysis of variance in Spss software version 22.

    Results

    In this study, 138 nurses (84/15%) had positive attitudes toward the elderly. According to the findings, the highest percentage of positive attitude was in the age range of 31-40 and the lowest was in the age range of ≥41years. men were more likely to have a positive attitude toward the elderly than women and there was a correlation betweenmen and positive attitudes toward the elderly

    Conclusion

    The attitude of nurses working in the emergency department towards the elderly is positive. however, because of their high contacts with old people, this attitude score is not enough. the obtained results can be used as a basis for developing programs of attitude promotion towards the elderly in future studies.

    Keywords: Attitude, Elderly, Nurses, Emergency Department
  • Habib Shareinia*, Masoud Joorian, Fatemeh Banaei, Majid Daneshfar, Masoumeh Amiridelui, Hossein Nezami, Fatemeh Khalili Pages 42-49
    Introduction

    Nowadays due to the growing amount of attention of elderly people in Iran, more than ever, it is important to maintain and improve the health and quality of life of the elderly as a vulnerable population group. The aim of this study was to investigate the relationship between social support and old age stress in the elderly of Gonabad city.

    Methods

    In this descriptive-correlational study was performed on, 153 elderly people referred to Gonabad health centers in Iran in 2017. Participants were selected by stratified random sampling. Data were collected over 6 months through demographic information questionnaires, Norbeck social support (NSSQ) , and old age stressors scale (OASS). Data were analyzed by SPSS software version 20 and Pearson test.

    Results

    According to the findings, the mean score of total stress was 76.36± 21.35, which indicates severe stress in the elderly. The result showed that there is significant association and inverse between total old age stress and Emotional (P= 0.041, r= -0.184) and material dimension (P= 0.024, r= -0.186) of social support. But there is not significant association between total old age stress and functional, structural and total lack dimensions of social support (P>0.05).

    Conclusions

    The results of this study showed that social support has a role to play in old age stress. Therefore, the role of support, training and counseling the elderly and their families becomes more pronounced.

    Keywords: Social support, Stress, Elderly
  • Reyhaneh Nemati, Ebrahim Banitalebi*, Mostafa Rahimi Pages 50-60
    Introduction

    Increased age is associated with metabolic diseases such as fatty liver due to its associated with decreased physical activity. The aim of the present study was to Compare of traditional and cluster resistance band training on hepato-metabolic indices and physical performance of elderly woman.

    Method

    In this single-blind randomized clinical trial, 66 elderly women 65 to 80 years old were randomly divided into three groups of traditional training (n = 25), cluster training (n = 25) and control (n = 16). The training groups underwent the same elastic-band resistance training with different rest intervals for 8 weeks (3 sessions per week). Functional tests and blood samples were taken before and after the protocol. One-way ANOVA was used for intergroup comparisons and correlated T-test for intergroup comparisons.

    Results

    The results showed no significant differences in weight (P = 0.296), body mass index (P = 0.412), height (P = 0.845), triglyceride (P = 0.166), and AST (P = 0.166), ALT (P = 0.557), GGT (P = 0.774), ALT (P = 0.774), FLI (P = 0. 135), FSI (P = 0.445) and HSI (P = 0.545).

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that the difference in rest intervals in traditional and clustered resistance training has no effect on body composition, liver enzymes and new fatty liver markers.

    Keywords: elastic band resistance training, elderly, liver metabolism
  • Mojgan Mirza* Pages 61-70
    Introduction

    The diagnosis and classification of depression as the most common abnormal psychological disorder in the elderly has received less attention. The aim of the study was to use the ANFIS system to automatically process information in order to provide an appropriate algorithm for predicting the depression of the elderly.

    Method

    The applied study was performed at the Gonbad Kavous Elderly Care Center. A total of 30 elderly people were selected as available samples and the data were collected by clinical interview and GDS scale. MATLABR2016b software was used to implement the equations and functions defined in the ANFIS system layers. Using Pearsonchr('39')s correlation technique, six clinical variables influencing elderly depression were selected as inputs to the ANFIS model. The data were randomly divided into two groups of training and experiments at a ratio of 30:70. System performance appraisal was evaluated using turbulence matrix and ROC curve.

    Results

    The results showed that the ANFIS system algorithm designed in MATLAB software with a TPR of more than 92.56% and with a FPR of 89.68% and an AUC of 0.83 to 1 was highly accurate in diagnosing and classifying elderly depression. Evaluation of the developed model showed that it was able to accurately predict the levels of depression in the elderly compared to the GDS questionnaire and clinical interview. In addition, the model only encountered a non-significant error in distinguishing between low and normal levels of depression, which can be corrected by specialists with the help of clinical symptoms at the time of the interview.

    Conclusion

    the designed system increases the accuracy of the specialistchr('39')s diagnosis and can be used during the primary care process as a screening tool for early detection of physical or psychological disorders. Eventually, instead of wasting a lot of time and money to diagnose and classify the disorder, it can be used to evaluate the decision of the treatment protocol and make the necessary corrections to improve the organizationchr('39')s performance.

    Keywords: Algorithm, Forecasting, Depression, Elderly
  • Shahrzad Moradi*, Mahdi Ghodrati Mirkohi Pages 71-81
    Introduction

    Challenges facing the elderly, which sometimes lead to a lack of positive adaptation and adaptation to these events, as well as a sense of helplessness in the face of circumstances and situations, can change satisfaction in old age. The aim of this study was to predict life satisfaction based on resilience and hope in the elderly and the priority of the role of hope in predicting life satisfaction .

    Method

    The present study is a descriptive-analytical and correlational study. The statistical population includes all elderly people in Khorramabad in 1398. The sample size was 357 and the samples were selected using multi-stage cluster random sampling. Data were collected based on Millerchr('39')s standard of hope (1997), Connor and Davidsonchr('39')s (2003) resilience scale, and Dainer et al.chr('39')s (1985) life satisfaction. For data analysis, Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used in version 21 of SPSS software.

    Results

    Out of a total of 319 elderly people participating in the study, 148 were male and 171 were female and were in the age range of 60-60 years. The results also showed that there is a significant relationship between resilience and hope with life satisfaction and resilience variables (β=0.15) and hopefulness (β=0.47) are significantly able to predict life satisfaction in the elderly. (P <0.01) and resilience and hopefulness account for 33% of variance in life satisfaction scores. At the same time, there is a correlation between resilience and life satisfaction and 0.45 and life satisfaction and 0.56. These findings suggest that the predictor variable of hope is able to explain life satisfaction in the elderly with a higher percentage.

    Conclusion

    Therefore, resilience and hope will be able to predict life satisfaction in the elderly. At the same time, the variable of hope is more correlated with life satisfaction in the elderly, and there is a significantly significant and positive relationship between the two variables.

    Keywords: Flexibility, Hope, Resilience, Satisfaction, ageing