فهرست مطالب

نشریه تعاون و کشاورزی
سال نهم شماره 34 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر میمنت آبادی*، سید شمس الدین حسینی، عبدالرحیم پدرام، علیقلی حیدری صفحات 1-32

    بی ‏توجهی به شناسایی عوامل موثر در رشد و بالندگی تعاونی ها آینده مسیر توسعه بخش تعاونی در فضای رقابتی ملی و بین المللی را با تهدید روبه رو خواهد ساخت؛ لذا این تحقیق با هدف تبیین مهم ترین عوامل موثر بر اقتصاد تعاونی های ایران با استفاده از روش داده‏بنیاد در بخش تعاون ایران انجام گرفت. گردآوری اطلاعات ازطریق بررسی اسناد و مقالات موجود و مصاحبه با 18 نفر از خبرگان بخش تعاون و آگاه از مباحث اقتصاد تعاونی ها، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار MAX QDA تحلیل شد. براساس نتایج، عوامل موثر بر اقتصاد تعاونی های ایران در قالب نظریه رشد و بالندگی اقتصاد تعاونی، در قالب180 کد اولیه،  57 کد ثانویه، 27 مقوله فرعی و 7 مقوله اصلی شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مدیریتی، سیاسی، محیطی و فناوری ارایه شدند.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، نظام اقتصاد تعاونی و گراندد تئوری (روش داده بنیاد)
  • مهدی حسین نژاد*، غلامحسین حسینی نیا، حسین وظیفه دوست صفحات 33-62

    چگونگی شکل گیری تعاونی های کشورهای توسعه یافته نقش اساسی آنها را در توسعه این کشورها نشان داده است. این واقعیت توجه هر چه بیشتر به بخش تعاون را در برنامه ریزی هایتوسعه تعاون برای برنامه ریزان نمایان می سازد. این  مطالعه با هدف شناسایی عوامل دیرپایی ‏پایداری در شرکت های تعاونی تحت پوشش صندوق ضمانت سرمایه گذاری در تهران انجام گرفت. به‏این‏منظور، ابتدا چارچوب کار با استفاده از مطالعات و تحقیقات مرتبط پیشین فراهم آمد، سپس با استفاده از روش دلفی خبرگان و با نمونه گیری قضاوتی و زنجیره ای سعی شد تا الگوی صحیح مطابق نظر خبرگان تهیه و تدوین شود و سرانجام، شناسایی عوامل موثر بر دیرپایی شرکت های تعاونی صورت گیرد. جامعه آماری را شرکت های تعاونی کارآفرین متقاضی دریافت ضمانت نامه در صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون تشکیل دادند. برخی از مدیران عامل، اعضای هییت مدیره و مدیران تعاونی، در فرایند دلفی نخبگان شرکت داشتند. برپایه نتایج، مراحل چهارگانه دلفی طی شد و درنهایت، الگوی تاییدشده خبرگان با ابعاد چهارگانه و شاخص های متعدد مربوط به عوامل دیرپایی شرکت های کارآفرین تدوین شد. این ابعاد عبارت بودند از :ایده، فرایند، محیط و عامل که هرکدام دارای شاخص هایی موثر در دیرپایی سازمان بودند.

    کلیدواژگان: دیرپایی، تعاونی، کارآفرینی، صندوق ضمانت سرمایه گذاری
  • مریم امیدی نجف آبادی*، امیرتیمور پاینده نجف آبادی صفحات 63-92

    با توجه به اهمیت بیمه های خرد، مسئله اصلی این تحقیق طراحی یک الگو برای توسعه بیمه خرد در مناطق روستایی در قالب تعاونی بوده است. تحقیق حاضر در 2 مرحله انجام شده است. در مرحله اول، با استفاده از مطالعه کیفی و انجام مصاحبه‏های عمیق در قالب رویکرد نظریه بنیادین، الزامات توسعه بیمه خرد تعاونی در سه سطح خرد، میانی و کلان دسته‏بندی شد. الزامات سطح خرد شامل بیمه گر، بیمه گذار و کانال توزیع؛ الزامات سطح میانی شامل اکچوار و الزامات سطح کلان شامل قانون گذاری و بیمه اتکایی است. در مرحله دوم، با استفاده از مطالعه کمی و مدل یابی معادلات ساختاری، الگوی تعاونی  بیمه خرد در مناطق روستایی طراحی و چالش های توسعه آن شناسایی شد. جامعه آماری بخش کمی را سه گروه از کارشناسان مرتبط با حوزه بیمه در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پژوهشکده بیمه مرکزی و صندوق بیمه محصولات کشاورزی تشکیل دادند. نتایج به طور خلاصه نشان داد به منظور توسعه بیمه خرد: 1. گویه اعتمادسازی درمورد این بیمه، از طریق برنامه های آموزشی مناسب در میان اقشار کم‏درآمد، جزو اولویت اول در سطح خرد (micro) است؛ 2. گویه جمع آوری داده ها درمورد مشتریان بیمه های خرد، تامین‏کنندگان، محصولات و قیمت بیمه های خرد جزو اولویت اول در سطح میانی (meso) است؛ 3. گویه تدوین سیاست‎های حمایتی (معافیت‏های مالیاتی و یارانه ها) برای توسعه بیمه خرد جزو اولویت اول در سطح کلان (macro) است. در چالش‏های اقتصادی، متغیر فقدان پس انداز در افراد فقیر به عنوان یک جزء ضروری برای خرید بیمه نامه؛ در چالش های فرهنگی- اجتماعی، متغیر فقدان مشارکت روستاییان در طرح های بیمه های تعاونی و نبود اعتماد در میان شبکه های جامعه محلی درمورد بیمه خرد؛ در چالش های آموزشی- ترویجی، متغیرهای بی توجهی رسانه های جمعی به مباحث بیمه خرد و  فقدان آموزش اقشار کم درآمد از طریق موارد سفارشی؛ در چالش های فنی، متغیر نبود اطلاعات درمورد بازاریابی بیمه خرد در میان اقشار ضعیف؛ و در چالش‏های سیاست‏گذاری، متغیر بی توجهی صندوق محصولات کشاورزی به مباحث بیمه خرد بیشترین اولویت را در توسعه بیمه خرد تعاونی در مناطق روستایی دارند.

    کلیدواژگان: بیمه خرد، بیمه تعاونی، بیمه خرد دام، چالش‏های توسعه بیمه خرد، مناطق روستایی ایران
  • فرشته صی محمدی، حسین مهدی زاده*، سمیره صی محمدی صفحات 93-118

    تعاونی های بخش کشاورزی یکی از مهم ترین جلوه های مشارکت سازمان یافته کشاورزان روستایی در امور اقتصادی و اجتماعی به شمار می روند که در افزایش اشتغال، تولید و ارتقای سطح درآمد و وضعیت اجتماعی روستاییان موثرند؛ لذا این پژوهش با هدف امکان سنجی تشکیل تعاونی تولید مبتنی بر محصولات سبز به منظور اشتغال زنان و فقرزدایی در استان ایلام در سال 97 انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن را 3 نفر از صاحب نظران و استادان گروه کارآفرینی و توسعه روستایی دانشگاه ایلام تایید کردند و پایایی پرسش نامه از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (86/0) قابل قبول برآورد شد. جامعه آماری این پژوهش را زنان روستایی استان ایلام  با جمعیت 89895 نفر تشکیل دادند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 196 نفر برآورد شد که 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج توصیفی و استنباطی نشان داد مناطق مورد مطالعه از نظر ابعاد آموزش و مهارت آموزی، زنجیره تامین، اجتماعی، فنی، حمایت و اقتصادی، آمادگی تشکیل تعاونی تولید محصولات سبز و ارگانیک را میان زنان روستایی استان ایلام دارند؛ لذا با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود سازمان های حمایتی زمینه تشکیل تعاونی تولید محصولات سبز و ارگانیک را در استان ایلام فراهم سازند و با کمک به تشکیل تعاونی محصولات سبز و ارگانیک برای زنان روستایی، راهکاری برای حل معضل بیکاری و کاهش فقر در مناطق روستایی ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، تعاونی تولید، محصولات سبز، اشتغال زنان، فقرزدایی
  • جلال الفتی، حسن رنگریز*، کیومرث احمدی، بیژن رضایی صفحات 119-146

    هدف پژوهش حاضر بررسی و شناسایی عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های تولیدی استان کرمانشاه بود. جامعه آماری پژوهش را متخصصان دانشگاهی مرتبط با بخش تعاون، کارشناسان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه و تعدادی از مدیران شرکت های تعاونی تولیدی استان تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و تا اشباع نظری داده ها صورت گرفت که تعداد 12 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات  از ابزار مصاحبه و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون (تم) استفاده شد. نتایج تحلیل مصاحبه ها نشان داد عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های تولیدی استان کرمانشاه عبارت‏اند از: عوامل شخصیتی، مدیریتی، اقتصادی، فرهنگی - اجتماعی و آموزشی. برهمین‏اساس، مدیران عامل تعاونی ها باید از میان افرادی با توانایی و مهارت های مدیریتی و فنی انتخاب شوند. با توجه به یافته های پژوهش و مشخص شدن نقش عوامل اقتصادی، کمبود منابع مالی و سخت گیری بیش ازاندازه بانک ها در استفاده از اعتبارات و تسهیلات بانکی، ازجمله موانع سرمایه گذاری بلندمدت و مولد تعاونی ها و درنتیجه، گسترش و توسعه آنهاست.

    کلیدواژگان: تعاونی های تولیدی، موفقیت تعاونی ها، استان کرمانشاه
  • حمید بساطی، علیرضا پورسعید*، محمدصادق الهیاری، رویا اشراقی سامانی، حامد چهارسوقی امین صفحات 147-169

    با توجه به منابع آب و تنش ها و درگیری هایی که در سال های اخیر بر سر استفاده از منابع آب به وجود آمده است ضرورت توجه به نقش تشکل های محلی آب بیش ازپیش نمایان می گردد تا بتوان بر اساس آن راهکارهای مناسبی را برای کنترل بحران آب ارایه داد. لذا هدف این مطالعه بررسی نقش تشکل های محلی در بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی روستاییان تحت پوشش تشکل ها در استان ایلام می باشد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل کشاورزان، هییت مدیره و اعضای تشکل های آب استان ایلام به تعداد 1957 نفر بودند که  320 نفر با استفاده از جدول مورگان  و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از طریق پانل متخصصان بررسی شد و مورد تایید قرار گرفت. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد. در این پژوهش به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از  آمار توصیفی و استنباطی آزمون های مقایسه میانگین و نرم افزار SPSS25 استفاده شده است. نتایج نشان داد، میزان نزاع بر سر آب در روستاهای دارای تشکل های محلی آب در حد کم می باشد؛ به عبارت دیگر مدیریت مناسب توزیع آب در روستاهای تحت پوشش تشکل های محلی آب توانسته است منجر به کاهش نزاع بین بهره برداران در زمینه ی توزیع آب شود.

    کلیدواژگان: تشکل محلی آب، مدیریت آب، وضعیت اقتصادی، وضعیت اجتماعی، استان ایلام
  • محمدشریف شریف زاده*، مهدی یزدانی، غلامحسین عبدالله زاده، محمدرضا محبوبی صفحات 171-205

    هدف این تحقیق موردکاوی تطبیقی مدیریت زنجیره عرضه کارآفرینانه در شرکت های تعاونی تولید روستایی و شرکت های سهامی زراعی استان خراسان شمالی بود. جامعه آماری تحقیق شامل 4500 نفر از سهام داران و اعضای 14 شرکت فعال بود. نمونه گیری به شیوه ی چند مرحله ای صورت گرفت و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 356 نفر تعیین شد. جمع آوری داده ها با استفاده از یک پرسش‏نامه محقق‏ساخته صورت گرفت که روایی محتوایی و ظاهری آن از سوی یک کارگروه خبره و پایایی آن بر مبنای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای مولفه های مختلف (702/0 تا 851/0) تایید شد. طبق نتایج آزمون فریدمن، مولفه های مدیریت شبکه اجتماعی و مدیریت منابع مالی برای سرمایه گذاری بالاترین رتبه و مولفه های مدیریت بازاریابی و فروش و مدیریت نوآوری و جذب فناوری پایین ترین رتبه را به ترتیب بدست آورده است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که رابطه معنی دار مثبتی بین تمامی مولفه های زنجیره عرضه کارآفرینانه شرکت های مورد مطالعه وجود دارد. در این بین، بیشترین همبستگی در بین شرکت های تعاونی بین مولفه های مدیریت مالی و سرمایه گذاری و مدیریت فروش و بازاریابی (679/0**) و در بین شرکت های سهامی زراعی بین مولفه های مدیریت توزیع و مدیریت تولید (344/0**) بدست آمد. نتایج آزمون مقایسه میانگین نشان داد شرکت های تعاونی تولید روستایی نسبت به شرکت های سهامی زراعی در پیاده سازی مولفه های مدیریت تامین، مدیریت تولید و مدیریت بازاریابی و فروش از عملکرد بهتری برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: نظام های تولید کشاورزی، زنجیره عرضه کشاورزی، تحلیل زنجیره ارزش، مدیریت کارآفرینانه، مورد کاوی قالبی
|
  • Amir Meymanatabadi*, Seyyed Shamsedin Hoseini, Abdurrahim Pedram, Aghili Heydari Pages 1-32

    Cooperative sector is one of the three major sectors of national economy recognized in the Constitution. Any failure or negligence to identify the most important economy, social and cultural factors affecting the flourish and growth of cooperatives would hinder the development of cooperatives sector under the existing competitive circumstances at international level. This study was thus an attempt to determine and explain the most important above-mentioned factors in cooperative sector using grounded theory approach. To select the experts for interview, purposive sampling method was used. Grounded theory is an exploratory research method that allows the researcher to extract new hypotheses out of the collected data when a hypothesis cannot be derived through conventional procedures. In other words, grounded theory provides adequate knowledge about the subject under study or about the topics with little knowledge available on them, or those that have not yet been the subject of a comprehensive research. The data was gathered through available documents and articles, as well as interviews with 18 related influential experts with high levels of education and experience and a very good command of cooperatives economy. MAX QDA software was employed for data analysis. The result was a theory about economic, social and cultural factors affecting cooperatives economy in Iran. The factors were presented under 3 main categories and 16 sub-categories and the theory was named “the theory of the development of cooperative economy”.

    Keywords: economic factors, Social factors, Caltural Factors, Cooperative Economy System, Grounded theory
  • Mehdi Hossein Nezhad *, Gholamhossein Hosseininia, Hossein Vazifehdust Pages 33-62
    Introduction

    Looking at how developed country cooperatives are formed, many of these countries have been able to provide food, supply needed labor for industry, conversion and supplement industries, as well as create market for the consumption of manufactured goods, by preventing price increases. Etc. play an essential role. This fact shows more and more attention to the cooperative sector in cooperative development planning for planners. The purpose of this study was to identify long-term sustainability factors in co-operatives covered by the Investment Guarantee Fund in Tehran. In this regard, a qualitative approach was used to identify and formulate the factors affecting the viability of cooperatives and Delphi method was used. The target population of this study is entrepreneurial cooperatives applying for a guarantee in cooperative venture fund. Some CEOs, board members and co-operatives were involved in the elite Delphi process.

    Materials and Methods

    In this study, the first framework was provided using previous studies and researches, and then by using Delphi method of experts and by judicious and chain sampling, it was tried to prepare the correct model according to the experts' opinion. Be edited.

    Results

    The Delphi 4 stages were followed and finally the approved Board of Experts with four dimensions and multiple indices related to longevity factors of entrepreneurial firms were formulated. Outcome: These dimensions are: idea, process, environment and factor, each of which has indicators that influence the organization's longevity.

    Keywords: viability, Cooperative, Entrepreneurship, Investment Guarantee Fund
  • Maryam Omidi *, AmirTeimour Payandeh Pages 63-92

    The main issue of this research is to design a model for the development of micro insurance in rural areas in the form of cooperatives. This research has been done in 2 steps as follows. In the first stage, using qualitative study and in-depth interviews in the form of grounded theory approach, the requirements for the development of cooperative micro-insurance were categorized into three levels: micro, meso and macro. Micro level requirements include insurer, policy holder and distribution channel; Intermediate level requirements include actuary and macro level requirements include legislation and reinsurance. In the second stage, using quantitative study and structural equation modelling, micro-insurance cooperative model was designed in rural areas and then the challenges of micro-insurance development were identified. The statistical population includes three groups of insurance experts in the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare, the Central Insurance Research Institute and the Agricultural Products Insurance Fund. The results are summarized as follows: (1) Trust in micro-insurance through appropriate training programs among low-income groups is one of the first priorities at the micro level in order to develop micro-insurance. (2) Data collection items in relation to micro insurance customers, suppliers, products and prices of micro insurance, are among the first priority at the middle level (meso) to develop micro insurance. (3) The formulation of supportive policies (tax exemptions and subsidies) for the development of micro insurance is one of the first priorities at the macro level for the development of micro insurance. In economic challenges the variable “lack of savings" in poor people as an essential component to buy insurance; In socio-cultural challenges, the variable "lack of rural participation in cooperative insurance schemes" and "lack of trust among local community networks"; In educational-extension challenges, the variables "lack of mass media attention to micro-insurance issues" and "lack of education of low-income groups through custom cases"; In technical challenges, the variable "lack of information about micro-insurance marketing among the poor"; and In the policy challenges, the variable “lack of Agricultural Products Fund attention to the micro-insurance issues" has the highest priority of developing cooperative rural micro-insurance.

    Keywords: Micro Insurance, Cooperative Insurance, livestock micro insurance, micro insurance development Challenges, Rural Areas
  • Fereshteh Saymohammadi, Hossien Mehdizadeh *, Samireh Saymohammadi Pages 93-118

    To achieving rural development Cooperatives as a third pillar of the country's economy plays a vital role.  Cooperatives improve the efficiency of financial, human and natural resources and enhance economic activity.  This study presents strategies for rural development in two regions Hamadan and Bahar township of Hamadan province.  In this study, SWOT and ANP multi-criteria decision-making models were used.  Using the community elite's opinion, strategies were identified by the SWOT matrix and then strategic goals ranked with a multi-criteria decision-making model. Based on the results, the high number of decision-makers and the membership of co-operative managers in other communities are the most important strengths and opportunities point. The mismatch between available credit and needs and market instability (inflation and recession) are the most important strengths and weaknesses point face-off cooperatives.  According to the results of the ANP model, increased supervision and support of the cooperative sector in law, management of available resources and assignment of further activities to the cooperative sector with weight 0.195, 0.174 and 0.127 are in priority. Strategic goals should be of interest to planners and policymakers in decision-making. Overall, the co-operative sector needs more government support and law's rule oversight and proper management of available resources, especially labor and natural resources. It is suggested that the government act as a supervisor by delegating more activities to the members of the Cooperatives and to provide farmers with lesser bureaucracy in coordination with subsidiary organizations.

    Keywords: ANP, Co-operative, Development, SWOT, Village
  • Jalal Olfati, Hassan Rangriz*, Kumars Ahmadi, Bizhan Rezaei Pages 119-146

    The purpose of this research is to study and identify the factors influencing the success of productive cooperatives companies in Kermanshah province. This research follows a qualitative methodology and the subjects of the study are university specialists who have a close relationship with cooperatives sector, as well as specialists in cooperatives, labor and social welfare office along with some of the managers of cooperatives companies in Kermanshah. The sampling was purposeful and 12 people were selected as the population of the study. To collect data, interview was used and to analyze it theme analysis was carried out. The results of the analysis revealed that the effective factors on the success of productive cooperative companies in Kermanshah were personal, managerial, economic, social-cultural and educational. The researcher suggests that the managing directors of the companies should be chosen from among people with managing abilities and technical skills and experience. Based on the findings of the research and identification of the role of economic factors, the shortage of financial resources and the difficulty to use bank credits and facilities, are among the obstacles in developing cooperatives and emphasizing long Term and productive investment

    Keywords: Productive Cooperatives, Cooperatives Success, Kermanshah province
  • Hamid Basati, Alireza Poursaeed *, Mohamadsadegh Allahyari, Roeya Eshraghisamani, Hamed Chaharsoughiamin Pages 147-169

    Abstract Given the water resources and the tensions and conflicts that have arisen in recent years over the use of water resources, it is necessary to pay more attention to the role of local water organizations in order to provide appropriate solutions to control the water crisis. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of local organizations in improving the economic and social situation of villagers covered by organizations in Ilam province. The study population included farmers, board members and members of water organizations in Ilam province in 1957, of which 320 were selected using Morgan table and random stratified sampling method with appropriate proportions. The data collection tool in this study was a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was examined and confirmed through the panel of experts. Cronbach's alpha was also used to evaluate the reliability of the questionnaire. In this study, in order to analyze the data, descriptive and inferential statistics of mean comparison tests and SPSS25 software were used. The results showed that the rate of water disputes in villages with local water organizations is low; In other words, proper management of water distribution in villages covered by local water organizations has been able to reduce the conflict between users in the field of water distribution.

    Keywords: Local Water Organization, Water management, Economic Situation, Social Situation, Ilam province
  • MohammadSharif Sharifzadeh *, Mahdy Yazdani, Gholamhossein Abdollahzadeh, MuhammadReza Mahboobi Pages 171-205

    The aim of this research was to compare the management of entrepreneurial supply chain in rural production cooperatives and joint-stock farming companies of North Khorasan province. The statistical population of the research included 4500 shareholders and members of 14 active companies. Sampling was performed in a multi-stage conducted and the sample size was determined using Cochran's formula (n=356). To collect the data, a researcher-made questionnaire was used. The content and formal validity of the questionnaire were established by an expert panel and its reliability confirmed based on Cronbach's alpha coefficient for different components (0.702 to 0.851). According to Friedmann's test results, the components of social network management, financial and investment management have the highest rank, and marketing and sales management, innovation, and technology acquisition management components have the lowest rank in the entrepreneurial supply chain of cooperatives and joint-stock companies, respectively. The correlation test showed that there is a significant positive relationship between all components of the entrepreneurial supply chain of the companies. Among them, the highest correlation was attained between the components of financial management and investment and sales and marketing management (0.679**) in cooperative companies and between the components of distribution management and production management (0.344**) in joint-stock companies. The results of the mean comparison test showed that production cooperatives performed better than joint-stock companies in conducting the components of input management, production management and marketing and sales management.

    Keywords: Agricultural Production Systems, Agricultural Supply Chain, Value Chain Analysis, Entrepreneurial Management, Template Case Study