فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در گزارشگری مالی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزاد حاجی عظیمی، غلامرضا کرمی *، محمد مرادی صفحات 7-33

    باوجود مطالعات صورت گرفته در زمینه گزارشگری مالی متقلبانه، بررسی باورها و تمایلات موثر بر این رفتار ارایه نشده است. این پژوهش با توجه به رویکردهای حسابداری رفتاری و با استفاده از تیوری های روان شناسی اجتماعی به دنبال شناخت عوامل موثر بر تمایل به گزارشگری مالی متقلبانه در شرکت های بورسی بوده و با بررسی باورها، مفاهیم و زمینه های انگیزشی و یا بازدارنده، این تمایلات را توضیح می دهد. به این منظور در گام اول با استفاده از روش تحلیل محتوای ادبیات، باورهای رفتاری، هنجاری، کنترلی و عوامل زمینه ای استخراج شده و در گام دوم با استفاده از روش دلفی و بهره گیری از نظرات 45 نفر از خبرگان این حوزه در سال های 97 و 98، ساختار نهایی ارایه گردیده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وجود باورهای رفتاری، کنترلی و هنجاری و عوامل زمینه ای در کنار نگرش به رفتار، کنترل رفتار ادراک شده و هنجارهای ذهنی در تمایل شرکت های بورسی متقلب در حوزه گزارشگری مالی موثرند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که تمایل به هشت رفتار متقلبانه در ارایه گزارشگری مالی موردتوافق خبرگان است.

    کلیدواژگان: تمایلات رفتاری، حسابداری رفتاری، گزارشگری مالی متقلبانه، نگرش به رفتار، روان شناسی اجتماعی
  • نسرین یوسف زاده، امید پورحیدری*، احمد خدامی پور صفحات 35-66
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر اطلاعات نامربوط و خطای جزیی در مدارک صاحبکار بر قضاوت مبتنی بر تردید حرفه ای حسابرسان است. در این راستا، در مطالعه حاضر از طرح تجربی برای بررسی نحوه واکنش حسابرسان به اسناد مخدوش استفاده شده است. برای این منظور، افته و پرسشنامه پژوهش، به طور تصادفی بین حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی معتمد بورس توزیع گردید و در نهایت، این پژوهش با مشارکت 207 نفر از حسابرسان در قالب چهار گروه انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری کروسکال والیس و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که اطلاعات نامربوط و خطای جزیی در مدارک واحد مورد رسیدگی، قضاوت مبتنی بر تردید حرفه ای حسابرسان را تحت تاثیر قرار می دهد و به طور خاص، ارایه اطلاعات نامربوط و خطای جزیی در شواهد حسابرسی باعث افزایش تخمین حسابرسان نسبت به احتمال وجود تحریف در حساب می گردد.
    کلیدواژگان: اطلاعات نامربوط، خطای جزئی، قضاوت تردیدآمیز، ارزیابی خطر تحریف، اسناد مخدوش
  • مسعود طاهری نیا* صفحات 67-91
    تغییرات در توان نقدشوندگی سهام منجر به نوسان در انتظارات سهامداران می شود و تقاضای سرمایه گذار برای سهامی که با عدم قطعیت نقدشوندگی مواجه است کمتر می شود. هدف این مقاله بررسی اثر تعاملی صرف ریسک نقد شوندگی بر ارتباط بین کیفیت اطلاعاتی و هزینه سرمایه است. به همین منظور، با استفاده از روش غربالگری تعداد شرکت های نمونه آماری انتخاب شد و داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی 1386 تا 1394 استخراج و از الگوی رگرسیونی داده های مقطعی و ترکیبی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه معکوس بین کیفیت اطلاعات و هزینه سرمایه است. همچنین، نتایج تحقیق حاکی از آن است که تاثیر کیفیت اطلاعات بر هزینه سرمایه با توجه به صرف ریسک تغییر کرده و تحت تاثیر قرار می گیرد، یعنی هرچقدر کیفیت اطلاعاتی افزایش یابد ریسک نقدینگی کمتر شده و کاهش هزینه سرمایه نیز محقق می شود.
    کلیدواژگان: ریسک نقد شوندگی، کیفیت اطلاعات، هزینه سرمایه
  • عباسعلی دریائی*، یاسین فتاحی، فهیمه داوودی صفحات 93-116

    درک بهتر موضوع ریسک نامطلوبسود می تواند قدرت تجزیه و تحلیل و تصمیم گیری سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان صورت های مالی را افزایش دهد. انتظار می رود حاکمیت شرکتی بهتر با کاهش هزینه های نمایندگی منجر به کاهش ریسک نامطلوب سود و بهبود عملکرد شرکت شود. اهمیت مدیریت ریسک در متون مالی در حال افزایش است. هدف از مقاله حاضر، این است که بررسی شود آیا سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر ریسک نامطلوب سود موثر هستند یا خیر. پژوهش حاضر با استفاده از داده های ترکیبی 114 شرکت برای سال های 1392 تا 1396 (570 سال شرکت) و به روش رگرسیون چندمتغیره انجام شد. نتایج بیانگر آن است که حاکمیت شرکتی خوب با بدیل های سهامداران نهادی و مدیران غیرموظف، منجر به کاهش ریسک نامطلوب سود می شود. دلیل آن به احتمال زیاد ناشی از تصمیم گیری های شفاف در این نوع شرکت ها است.

    کلیدواژگان: سازوکارهای حاکمیت شرکتی، سهامداران نهادی، مدیران غیرموظف، ریسک نامطلوب سود
  • غلامرضا سلیمانی امیری، فاطمه بابایی* صفحات 117-162

    آثار زیان بار ناشی از افزایش روزافزون جرایم یقه سفیدها در سراسر جهان، دانشگاهیان و نهادهای حرفه ای حسابداری را بر آن داشت تا رشته تخصصی به نام حسابداری دادگاهی را در دانشگاه ها به منظور آموزش مهارت های لازم جهت پیش گیری، کشف و مبارزه با تقلب ایجاد نمایند. هدف پژوهش حاضر ارایه دیدگاه های دانشگاهیان و شاغلان حرفه حسابداری دادگاهی در رابطه با ابعاد مختلف آموزش حسابداری دادگاهی در برنامه درسی حسابداری در دانشگاه ها و سودمندی خدمات آن به ویژه در بخش عمومی کشور است. این پژوهش از نوع پیمایشی است که از طریق ارسال پرسش نامه به دانشگاهیان و افراد شاغل در حرفه و تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده از داده های جمع آوری شده انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که اکثریت پاسخ گویان با نقش حسابداران دادگاهی آشنا هستند و استفاده از خدمات آنها را در بخش عمومی کشور ضروری می دانند. همچنین هر دو گروه از پاسخ گویان انتظار دارند که تقاضا برای خدمات حسابداری دادگاهی در آینده افزایش یابد و مزایای آموزش حسابداری دادگاهی را در دانشگاه ها و سودمندی خدمات آن را در بخش عمومی با اهمیت تلقی کرده اند. در ارتباط با چگونگی آموزش حسابداری دادگاهی اکثریت پاسخ گویان پیشنهاد کردند که حسابداری دادگاهی باید به صورت واحد درسی مجزا در برنامه درسی حسابداری در مقطع کارشناسی ارایه شود. همچنین نتایج نشان می دهد که دانشگاهیان و شاغلان حرفه در بیشتر موارد دیدگاه های مشابهی در ارتباط با اهمیت موضوعات مطروحه در آموزش حسابداری دادگاهی، مهارت های مورد نیاز حسابداران دادگاهی، تکنیک های تدریس و موانع آموزش حسابداری دادگاهی در برنامه درسی حسابداری دارند. با این وجود در برخی موارد تفاوت های معنا داری در دیدگاه های آنها وجود دارد.

    کلیدواژگان: حسابداری دادگاهی، آموزش حسابداری دادگاهی، جرم یقه سفید، تقلب، بخش عمومی
  • ابوالفضل صفاخواه، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 163-192
    هدف مقاله حاضر مقایسه تاثیر مدل های مختلف افشای اطلاعات مسئولیتهای اجتماعی برکاهش محدودیت های مالی شرکت ها می باشد. افشای اطلاعات در رابطه با مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت، تصویر مثبتی از شرکت در بین سهامداران ایجاد می کند. از آنجاکه رفتارهای مربوط به محدودیت های مالی ممکن است منافع ذینفعان را به خطر بیندازد، بنابراین انتظار می رودکه مدیران شرکتهایی که بیشتر درگیر رفتارهای برطرف نمودن محدودیت های مالی هستند، به خاطر جلب رضایت ذینفعان توجه بیشتری به مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت داشته باشند. در این پژوهش؛ داده های مرتبط با 1000 سال شرکت از مجموعه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1397 مشاهده و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان دادکه افشای اطلاعات مسئولیت های اجتماعی بر اساس مدل کارول، ویلیس و لانتوس بر محدودیت های مالی شرکت ها تاثیر منفی و معناداری دارد، اما افشای اطلاعات مسئولیت های اجتماعی بر اساس مدل کانچای وکوپرا بر محدودیت مالی شرکت ها تاثیر معناداری ندارد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که مدل کارول، قوی ترین و مدل کانجای و کوبرا؛ ضعیف ترین قدرت تبیین کنندگی در جهت کاهش محدودیت های مالی داشته اند.
    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی، افشای اطلاعات، محدودیت های مالی
  • مهدیه کامران، غلامحسین اسدی*، حمیده اثنی عشری صفحات 193-222
    امروزه، از جانب سرمایه گذاران و مدیران، تقاضا برای افشای اضافی اطلاعات با کیفیت وجود دارد تا علاوه بر کاهش مشکل عدم تقارن اطلاعاتی، عدم اطمینان در مورد عملکرد آتی شرکت کاهش یابد و فرایند معاملات سهام تسهیل شود که از این طریق، ارزش شرکت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. همچنین، کیفیت این اطلاعات اهمیت ویژه ای در کارایی بازار ها خواهد داشت. از این رو، افشای اختیاری اطلاعات به نحو وسیعی مورد توجه محققین قرار گرفته است. با این حال، اندازه گیری کیفیت افشای اختیاری موضوعی پیچیده است. در تحقیقات پیشین تلاشهایی برای اندازه گیری آن صورت گرفته است و در برخی کمیت افشا را نماینده ای برای کیفیت افشا در نظر گرفته اند. در این پژوهش کاربرد سنجه ها ی متفاوت با توجه به ویژگی های تحقیق و محیط و نیازهای اطلاعاتی ایران مورد بحث قرار گرفته است. بر این اساس، چک لیست افشای اختیاری، به عنوان رویکرد مناسب که از انعطاف پذیری بالایی در تناسب با موضوعات مختلف تحقیق و مفهوم کیفیت برخوردار است، انتخاب گردید. در ادامه، بر اساس ادبیات مربوط به این حوزه و انجام برخی تعدیلات، مدلی حاوی 211 شاخص اطلاعاتی در 10 بعد طراحی و برای تعیین اهمیت هر مورد از اطلاعات در اختیار خبرگان قرار داده شد. به منظور تایید مدل و تعیین شاخص های اثرگذار از تحلیل عاملی تاییدی و آزمون t استفاده گردید. در نهایت، مدلی حاوی 180 مورد به همراه وزنهای مربوطه برای اندازه گیری کیفیت افشای اختیاری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارایه شد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری افشای اختیاری، چک لیست افشا، کیفیت افشای اختیاری، نیازهای اطلاعاتی
  • سارا کریم پور امشلی، بهمن بنی مهد*، مهدی خلیل پور، جواد رمضانی فرید صفحات 223-256

    هدف این مقاله، مطالعه تاثیر ویژگی های فردی و شخصیتی از جمله عواطف فردی، ماکیاولیسم، و سبک های پردازش اطلاعات بر تمایل به گزارشگری مالی متقلبانهو البته شناخت روابط فی مابین عواطف فردی، ماکیاولیسم، و سبک های پردازش اطلاعات است. برای این منظور، نمونه ای  شامل 250 نفر از حسابداران و مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار انتخاب شدند و داده های پژوهش از طریق توزیع پرسشنامه گردآوری و سپس با استفاده از داده های گردآوری شده آزمون فرضیه های تحقیق از طریق مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که عواطف مثبت با ماکیاولیسم و سبک پردازش خردگرا به ترتیب رابطه منفی و مثبت دارد و عواطف منفی با ماکیاولیسم و سبک پردازش تجربه گرا به ترتیب رابطه مثبت و منفی دارد. ماکیاولیسم با سبک پردازش خردگرا و گزارشگری مالی متقلبانه رابطه معنی دار مثبت و با سبک پردازش تجربه گرا رابطه منفی دارد. سبک پردازش خردگرا با گزارشگری مالی متقلبانه رابطه منفی و در مقابل سبک پردازش تجربه گرا با گزارشگری مالی متقلبانه رابطه  مثبت دارد. به علاوه، رابطه عواطف مثبت با سبک پردازش تجربه گرا و گزارشگری مالی متقلبانه، و عواطف منفی با سبک پردازش خردگرا و گزارشگری مالی متقلبانه معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: گزارشگری مالی متقلبانه، ماکیاولیسم، عواطف فردی، سبک پردازش اطلاعات
  • حسین علیخانی دهقی، ناصر ایزدی نیا*، غلامحسین کیانی صفحات 257-286

    تحریف صورت های مالی پدیده ای شایع بوده و پیش بینی آن یکی از موضوع های مهم در حسابداری و حسابرسی است. از این رو هدف این مقاله ارایه یک مدل برای پیش بینی تحریف های حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به این منظور 23 متغیر از چهار بعد اقلام تعهدی، عملکرد مالی، معیارهای غیرمالی و معیارهای مبتنی بر بازار انتخاب شده است و با استفاده از نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مشتمل بر 1303 سال شرکت (شامل 21 شرکت تحریف کننده و 168 شرکت کنترلی) طی سالهای 1388 تا 1394 بررسی انجام گرفته است. داده های شرکت های تحریف کننده از طریق بانک اطلاعاتی جامعه حسابداران رسمی و از بین شرکت هایی که تحریف آنها اثبات شده بدست آمده است و با استفاده از تکنیک داده کاوی شامل  درخت تصمیم، شبکه های عصبی و روش بیزین تجزیه و تحلیل انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اطلاعات صورت های مالی قدرت بالایی برای پیش بینی تحریف دارند. همچنین نتایج حاکی از ارتباط بین همه مدل های اقلام تعهدی با شرکت های تحریف کننده است. همچنین نتایج نشان می دهد که روش های شبکه های عصبی و بیزین، تحریف در صورت های مالی را با دقت بیشتری نسبت به روش بیزین پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: تحریف های حسابداری، صورت های مالی، داده کاوی
|
  • Farzad Haji Azimi, Gholamreza Karami *, Mohammad Moradi Pages 7-33

    Despite studies of fraudulent financial reporting, studies of beliefs and intentions affecting this behavior have not been conducted. This study, using behavioral accounting approaches and social psychology theories, seeks to identify the factors affecting the intention to fraudulent financial reporting in TSE companies and explores the intention by examining beliefs, concepts, and motivational or deterrent contexts. For this purpose by extracting the literature content analysis method in the first step, its behavioral beliefs, subjective beliefs, control beliefs and background factors were extracted, and in the second step, using the Delphi method and utilizing the opinions of 45 experts in this field between years of 2018 and 2019, the final structure is presented. The results show that behavioral, control, and normative beliefs, background factors, along with attitude to behavior, perceived behavioral control, and subjective norms are effective in intention of fraudulent companies in the field of financial reporting. The results also showed that intention of eight fraudulent behaviors in providing financial reporting is agreed by experts.

    Keywords: attitude to behavior, Behavioral Intention, behavioral accounting, fraudulent financial reporting, social psychology
  • Nasrin Yousefzadeh, Omid Pourhaidari *, Ahmad Khodamipour Pages 35-66
    The purpose of this study is to investigate the effects of irrelevant information and minor error in client documents on auditor’s skeptical judgment. In the regard, this study conducted an experiment designed to examine how independent auditors respond to dirty documents. The set of case and questionnaire were randomly distributed among independent auditors working in trusted audit institutions of Securities & Exchange Organization in 2019. This study was at last conducted with the participation of 207 auditors in four groups. Data were analyzed using Kruskal Wallis and Mann-Whitney statistical tests. The results indicate that the presence of irrelevant information and minor error influenced auditor’s skeptical judgment and specifically, the presence of irrelevant information and minor error in audit evidence led to increases in the estimates of account misstatement likelihood.
    Keywords: Irrelevant Information, Minor Error, Skeptical Judgment, Assessment of Misstatement Risk, Dirty Documents
  • Masoud Taherinia * Pages 67-91
    The changes in stock liquidity capability lead to fluctuations in shareholders' expectations and investors' demand will be lower for stocks with liquidity uncertainty. The goal of this paper is to investigate the interactive effect of liquidity risk on the relationship of information quality and cost of capital. For this purpose, the data of the selected companies listed in the Tehran Stock Exchange for the period of 2008 to 2016 were extracted and a regression model of cross-sectional data was used to test the research hypotheses.  After gathering data and its analyzing, the results of this study indicate an inverse relationship between information quality and liquidity risk. Also, the research results indicate that the impact of information quality on capital costs has changed and affected by the risk involved, that is, the greater the quality of information, the liquidity risk of liquidity decreases and the cost reduction of capital is realized..
    Keywords: Liquidity risk, information quality, Cost of Capital
  • Abbasali Daryaei *, Yasin Fattahi, Fahimeh Davoodi Pages 93-116

    A better understanding of the earning downside risk (default risk) can increase the power of analysis and decision making by investors, stockholders and other users. Better corporate governance is expected to promote good firm performance and reduce default risk because of anticipated reduction in agency cost. The risk management and the corporate governance become critical and important due to the financial turmoil and scandals in recent decades. Using a panel data multiple regression, by 114 firms for the period 2014 to 2018 (570 firm-year) from Tehran Stock Exchange (TSE), this paper explores whether or not a corporate governance mechanism, are associated with its earning downside risk. Our results show that good corporate governance proxies as institutional ownership and non-executive managers reduces downside risk. Likely because their decision-making is more transparent than that of firms without these characteristics. We suggest board and ownership structure can be taken into account for the evaluation of earning downside risk.

    Keywords: Corporate Governance Mechanism, institutional ownership, Non-executive Managers, Earning Downside Risk
  • Gholamreza Soleimany Amiri, Fatameh Babaei * Pages 117-162

    Increasing number of white collar crime frauds detrimental effects around the world prompted academicians and accounting professional bodies to venture into the specialized field of forensic accounting to teach the skills needed to prevent, detect, and combat fraud in universities. The aim of this study is to report opinions of academicians and practitioners regarding the different aspects of forensic accounting education in Iranian universities accounting curriculum. This research is a survey which was carried out by sending a questionnaire to the academicians and practitioners and analysing the obtained results from this information. The results indicated that the large majority of the respondents are familiar with forensic accounting and they consider that forensic accounting services is necessary in Iranian public sector. Also, both groups of respondents expect demand to increase for forensic accounting services in the future and perceive the importance of forensic accounting education benefits and its services in the public sector. Regarding how the forensic accounting education is, majority of the academicians have suggested that a separate course of forensic accounting be offered at the undergraduate level. Additionally, the findings revealed that academicians and accounting practitioners in most cases have similar opinions regarding the importance of topics in a forensic accounting education, forensic accountants skills needed, teaching techniques and obstacles to including forensic accounting in the accounting curriculum however, in some cases, there are significant differences in their opinions.

    Keywords: Forensic Accounting, Forensic Accounting Education, white Collar Crime, Fraud, Public Sector
  • Abolfazl Safakhah, Khosro Faghani Makrani *, Naghi Fazeli Pages 163-192
    The purpose of this study is the comparison of the effect of different models of social responsibility's information disclosure on companies’ financial constraints' reduction. Disclosure of information about the company’s social responsibility makes a positive image of the company on stockholders. Since the actions in accordance to financial constraints may pose a risk of stockholders' revenue, it is expected that in order to satisfy the stockholders, the company managers who are mostly trying to remove the financial constraints pay more attention to social responsibilities of the company.In this research 1000 years-company and the data collected from companies listed on Tehran Stock Exchange in year's 1388 to 1397 were observed. The results show that the social responsibility’s information disclosure based on the model of Carol, Willis, and Lantus has a negative and logical effect on companies’ financial constraints; but it doesn't have any logical effect on companies financial constraints based on the model of Conchay and Chopra. Besides the findings proved that the model of Carol has the most and the model of Conchay and Chopra has the least impression on reducing the financial constraints.
    Keywords: social responsibility, Disclosing Information, Financial Constraints
  • Mahdieh Kamran, Gholamhossein Asadi *, Hamideh Esna Ashari Pages 193-222
    Nowadays, there is a demand from investors and managers for additional disclosure of high quality information to reduce the problem of information asymmetry and uncertainty about the company's future performance and to facilitate the stock trading process, thereby firm value will be affected. Also, the quality of this information will be of particular importance in the efficiency of markets. Previous research has tried to measure it, and in some cases the quantity of disclosure has been considered a representative of the quality of disclosure. In this research, the application of different measures has been discussed according to the characteristics of research and environment and Iran's information needs. Accordingly, the voluntary disclosure checklist was selected as an appropriate approach that has a high degree of flexibility in proportion to the various research topics and the concept of quality. In the following, based on the literature related to this field and some adjustments, a model containing 211 information indicators was designed in 10 dimensions and provided to experts to determine the importance of each information item. In order to confirm the model and determine the effective indicators, confirmatory factor analysis and t-test were used. Finally, a model containing 180 items with relevant weights for measuring the quality of voluntary disclosure of companies listed on the Tehran Stock Exchange is presented.
    Keywords: Voluntary Disclosure Measurements, Voluntary Disclosure Quality, Disclosure Index, Information Need
  • Sara Karimpour Amshelly, Bahman Banimahd *, Mahdi Khalilpour, Javad Ramazani Farid Pages 223-256

    The aim of this study was to investigate the effect of individual and personality traits such as Affects, Machiavellianism, and information processing styles on the tendency to fraudulent financial reporting and, of course, to understand the relationships between Affects, Machiavellianism, and information processing styles. For this purpose, a sample of 250 accountants and financial managers of listed companies was selected and research data were collected through the distribution of the questionnaire. Based on collected data, the research hypotheses were tested via structural equations modeling. The results show that positive Affects have a significant positive and negative relationship with Machiavellianism and rational processing style respectively and negative Affects have positive and negative relationship with Machiavellianism and intuitive processing style, respectively. Machiavellianism has a significant positive relationship with rational processing style and fraudulent financial reporting, and a negative relationship with intuitive processing style. Rational processing style has a significant negative relationship with fraudulent financial reporting, while intuitive processing style has a significant positive relationship with fraudulent financial reporting. In addition, the findings suggest that the relationship between positive affects with intuitive processing style and fraudulent financial reporting and negative affects with rational processing style and fraudulent financial reporting are not significant

    Keywords: fraudulent financial reporting, machiavellianism, Affects, Information Processing Style
  • Hossein Alikhani Dehaghi, Naser Izadinia *, Gholamhossein Kiani Pages 257-286

    Misstating financial statements are becoming rampant phenomena. An important issue for accounting and auditing is the prediction and detection of misstating in financial statements in Firms Listed in Tehran Stock Exchange in order to help identify in the time interval from 2009 to 2016. We investigate the characteristics of misstating firms on various dimensions, we focus on 23 variables including accrual quality (12 variables), financial performance (4 variables), nonfinancial performance (1 variables), and market-related variables (6 variables). We evaluate features from previous studies of detecting fraudulent intention and material misstatements Out of these companies, 189 (21 companies were misstating and 168 were non-misstating) have been selected as the research sample. The data mining methods employed in this research include Decision Trees (REPTree), Artificial Neural Networks (ANNs) and Bayesian Networks. The obtained results indicated that the Bayesian Networks & Artificial Neural Networks methods had a higher performance and in this regard.

    Keywords: Accounting Misstatements, Financial Statements, Data mining methods