فهرست مطالب

نشریه ادبیات پایداری
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم بلوری* صفحات 1-24
    اگر بخشی از ادبیات پایداری را اعتراض به طبقه حاکم بدانیم، بدون شک پابرهنگان و فرودستان در این راه پیشتازند. با  بررسی متون ادبی، موضوعی که افزون برجسارت و شهامت این گروه به نحو چشم گیری خودنمایی می کند، شیوه اعتراضات است. مقاله پیش رو در نظر دارد تا با دقت بیشتری به اعتراضات مطرح شده در متون ادبی قرون چهارم تا پایان قرن هفتم هجری پرداخته و ویژگی مشترک این انتقادات سیاسی شناخته شود. با مطالعه اشعار و متون منثور، رگه های مشترکی در بیشتر آثار دیده شد و نتیجه بررسی ها نشان داد شیوه اعتراضی پیرزنان، خارکنان، درویشان، زهاد و حتی دیوانگان بر گفت وگو و مناظره استوار است و البته مناظراتی در دو کفه نابرابر که یک طرف آن معمولا پادشاهی است مقتدر و طرف دیگر بیوه زن یا درویشی یک لاقبا است. این مناظرات که عموما از جانب پادشاه و با قصد تحقیرآغازشده، به دست طرف دوم که ابتدا خود را بی اعتنا نشان داده، پی گرفته می شود و به شیوه شگفت انگیزی به نفع او پایان می گیرد. علت فرادستی این فرودستان حاضر جواب، فصاحت و بلاغتی ست که از آن برخوردارند و سخن آنها عمدتا به زیورهای لفظی و معنوی آراسته است. در ادامه نمونه هایی از این مناظرات به دست داده ایم.
    کلیدواژگان: متون ادبی، ادب اعتراض، مناظره
  • علی تقوی* صفحات 25-46

    با واکاوی دقیق متون فارسی به ویژه در دوره معاصر، می توان به نمونه های بسیار درخشانی از ادبیات پایداری دست یافت که نویسندگان و شاعران آنها، هر یک به شیوه خاص خود، مخاطب را به استکبارستیزی، پایداری و مقاومت در برابر ناروایی ها و دستگیری مظلومان فراخوانده اند. سیدکریم امیری فیروزکوهی از زمره شاعران سنت گرای معاصر است که بخشی از مضامین شعری او در مقوله ادبیات پایداری است. در پژوهش توصیفی و تحلیلی حاضر که به روش کتابخانه ای و با هدف تکمیل و تتمیم گستره پژوهش ها در ادبیات پایداری معاصر ایران و تحلیل و بررسی جلوه های پایداری در سروده های امیری فیروزکوهی صورت گرفته است، دیوان شعر این شاعر به دقت مطالعه و نمونه های ادبیات پایداری استخراج، دسته بندی و تحلیل شد. او با درک درست و عمیقی که نسبت به مسایل جهان اسلام و مسلمانان داشت، در چهار قصیده به پاره ای از مهم ترین مولفه های ادب پایداری همچون «وطن»، «رشادت و سلحشوری رزمندگان»، «مقام و منزلت شهیدان» و «جهان اسلام و جهاد مسلمانان» پرداخته است.

    کلیدواژگان: امیری فیروزکوهی، شعر پایداری، شعر معاصر، جهان اسلام
  • روح الله روزبه* صفحات 47-72

    داستان «تخت ابونصر» صادق هدایت درباره حضور امریکایی ها در ایران است که به دنبال کاوش در ایران و یافتن آثار تاریخی ایران هستند. این گروه کاوشگر در استان تاریخی فارس به کاوش درباره ایران و فرهنگ، آداب و رسوم ایرانیان می پردازند. صادق هدایت از طریق لحن، کنایه و تعلیق به ما نشان می دهد که  غربیان در پی غارت ایران هستند. هدف از این مقاله تفسیر شرق شناسانه از داستان «تخت ابونصر» صادق هدایت است. این مقاله، تقابل غرب و شرق را از دیدگاه شرق شناسی ادوارد سعید بررسی می کند. طبق نظر شرق شناسی غرب هماره به دنبال شناخت از دیگر فرهنگ ها است تا خود را برتر و دیگر فرهنگ ها مخصوصا فرهنگ شرق را ابتر نشان دهد. یافته های این تحقیق نشان می دهد تفکر و تقابل دوگانه برتر و ابتر در داستان تخت ابونصر حاکم است و غرب هماره خود را برتر و شرق را ابتر در نظر می گیرد. هدایت در برابر حضور غربیان در ایران پایداری می کند و به تاراج رفتن و ضبط ثروت های مادی و معنوی این سرزمین توسط غربیان را نشان داده است.

    کلیدواژگان: غرب ستیزی، صادق هدایت، تخت ابونصر، ضبط
  • رضا زرین کمر*، محمد مهدی سیار صفحات 73-104

    هنرمند به عنوان ناظری آگاه و حساس، در شرایط و بافت های گوناگون، واکنش هایی متفاوت نسبت به مساله جنگ نشان می دهد. این واکنش ها در زمان جنگ و پس از آن تفاوت هایی آشکار و بنیادین دارد. شناخت بافت های گوناگون و تاثیرات آنها در شرایط مختلف از مسایل مهم و قابل تامل در مطالعه هنر مرتبط با جنگ است.
      اشعار قیصر امین پور به عنوان یکی از شاخص ترین چهره های ادبیات دفاع مقدس، از بهترین نمونه ها برای مطالعه درباره ادبیات پایداری در زبان فارسی است. در هنر به عنوان نمونه شعر، سه رویکرد به مساله جنگ دیده می شود؛ این رویکردها در این مقاله «قطب تشویقی»، «قطب تحلیلی» و مرحله گذار میان آن دو نامگذاری شده اند. در این مقاله بر اساس الگوی طرح شده، اشعار قیصر امین پور با روش کتابخانه ای مورد مطالعه قرار گرفته است. دستاورد مقاله ناظر بر آن است که قیصر امین پور از دفاع مقدس همواره دل مشغول جنگ بود و هر سه رویکرد تعریف شده نسبت به جنگ در شعر او وجود دارد؛ قطب های تشویقی و تحلیلی در شعر قیصر پررنگ اند و نمونه درخشانی از مرحله میانی نیز در آن مشاهده می شود. قیصر امین پور در تمام عمر، بسته به بافت و شرایط، وظیفه خود را نسبت به جنگ ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: قیصر امین پور، ادبیات دفاع مقدس، قطب تشویقی، قطب تحلیلی
  • زهرا سید یزدی*، بتول افشارکیا صفحات 105-134
    خاطره نویسی، یکی از انواع ادبی و شکلی از نوشتار است که در آن نویسنده، خاطرات خود را یعنی صحنه ها یا وقایعی که در زندگی اش روی داده، در آنها نقش داشته یا بیننده آنها بوده، بازگو می کند. با وقوع جنگ تحمیلی علیه ایران بسیاری از رزمندگان به ثبت خاطرات خود از دوران دفاع مقدس پرداختند. کتاب آن بیست وسه نفر خاطرات خودنوشت احمد یوسف زاده یکی از آزادگان جنگ تحمیلی است. نویسنده در این کتاب خاطرات خود در زمانی که به همراه همرزمانش به اسارت درآمده اند را نوشته است. این نوشتارضمن بیان وجوه مشترک داستان و خاطره، به بررسی میزان مطابقت خاطرات این کتاب با عناصر داستان می پردازد. نگارنده پس از تطبیق خاطرات این کتاب با عناصر داستان به این نتایج رسیده است: درونمایه این کتاب بیان مشکلات و شکنجه هایی است که برای اسرای جنگی اتفاق می افتد. زاویه دید اول شخص مفرد است که از زبان نویسنده بیان می شود. پیرنگ کتاب حکایت چگونگی اسیر شدن و تشکیل گروه بیست و سه نفره و اتفاقاتی که برای آنها می افتد است. شخصیت ها کاملا واقعی هستند و ساخته و پرداخته ذهن نویسنده نیستند. لحن کتاب با توجه به این که خاطراتش را بیان می کند و موضوع کتاب واقعی است، جدی می باشد.
    کلیدواژگان: احمد یوسف زاده، خاطره، عناصرداستان، آن بیست و سه نفر
  • نجمه طاهری ماه زمینی*، محمدصادق بصیری صفحات 135-166

    شعر پایداری یکی از مهمترین جریان های ادبی دوره صد ساله معاصر ایران است و کمتر شاعر و نویسنده ای را می توان یافت که در این زمینه قلم نزده است. همین گستردگی شاعران و مخاطبان با افکار و عقاید مختلف، سبب شده که شعر پایداری مباحث زیادی را دربرگیرد؛ یعنی از اشعار بیداری، اعتراض و کارگری دوره مشروطه گرفته تا اشعار چریکی، انتظار، اشعار اعتراضی، کارگری، اشعار دوره دفاع مقدس، بعد از دفاع مقدس، اشعار مربوط به انتفاضه و قدس، اشعار آیینی و عاشورایی و... عصر حاضر را دربرمی گیرد؛ از این رو، مقاله حاضر قصد دارد زیرمجموعه های جریان شعر پایداری را در دوره معاصر به تفکیک دوره های تاریخی (مشروطه، پهلوی و انقلاب اسلامی) مورد بررسی قرار دهد و سپس مضامین هر کدام از آن ها را بیان نماید تا بدین صورت تحلیلی جامع در مورد جریان شعر پایداری به دست دهد و معلوم شود این نوع ادبی وجه غالب جریان های شعری دوره معاصر ایران را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: شعر پایداری، گونه های شعر پایداری، دوره مشروطه، دوره پهلوی، دوره انقلاب اسلامی
  • زهرا غریب حسینی*، حمید جعفری، محمد مهدی پورغلامعلی، مریم لری گوئینی صفحات 167-194
    توصیف، جوهرهادبی خاطره نوشته است. از میان گونه های توصیف؛ توصیف شخصیت، رکن اساسی در خاطره نویسی محسوب می شود. خاطره نویس درحالی به شخصیت پردازی اقدام می کند که به سبب جنبه ریالیستی خاطره از گستره ابعاد تخیلی، ابهام و ایهام گویی در داستان نویسی نسبت به توصیف شخصیت در سایر آثار هنری و ادبی محروم است.
    کتاب «آب هرگز نمی میرد» روایت حمید حسام درخصوص دوران حضور سردار میرزا محمد سلگی در جبهه است که موفق به کسب رتبه نخست هشتمین دوره جایزه جلال آل احمد شده است و در سال 1395 به سبب دقت در مباحث وصفی، رهبر انقلاب اسلامی برآن تقریظ نگاشتند.
        پژوهش حاضر  قصد دارد کارکردهای توصیف شخصیت را در کتاب «آب هرگز نمی میرد»  به شیوه توصیفی-تحلیلی بررسی نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد در بیان ویژگی های شخصیت، توجه زیادی به بیان ویژگی های اخلاقی ذاتی رزمندگان شده است.
    74 مورد [87/23 درصد] کارکردها، متعلق به کارکرد عاطفی است که 62 مورد آن مربوط به عواطف منفی و 12 مورد، متعلق به عواطف مثبت است. نویسنده صفات مثبت را در مورد لحظات معنوی و خصوصیات اخلاقی رزمندگان ایرانی به کار برده است؛ اما صفات منفی بیشتر در مورد موقعیت های جنگ تحمیلی و بی انصافی های دشمن و وضعیت نابرابر جنگی است. اشاره به صفات منفی نیروهای ایرانی، بر دقت و گزینش صحیح و معنادار واژه های وصفی دلالت دارد که از یک آسیب شناسی آگاهانه حکایت می نماید.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، خاطره، کارکرد توصیف، حمید حسام، شخصیت
|
  • Maryam Bolouri * Pages 1-24
    If we consider part of resistance literature as a protest to the ruling class, the poor and the needy are undoubtedly pioneers in this respect. By examining literary texts, one thing is strikingly prominent, and this is the way to protest, in addition to the courage and dignity of this group. The purpose of this article is to look more closely at the objections raised in the literary texts of the fourth century until the end of the seventh century, and a common feature of these political criticisms. By studying poetry and prose texts, common features were seen in most of the works and the results of the surveys showed that the objecting method of the old women, the farmers, the dervishes, the ascetic, and even crazy people is based on dialogue and debate, of course, an unequal debate that on one side of which is usually a powerful kingdom, and the other is a widow or a dervish one. These debates, which are generally pursued by the king and started with the intention of humiliating, is  followed up by second party, who first showed himself unwittingly, and is ended in a marvelous way in his favor. The reason for the superiority of these eloquent poor people is having eloquence and rhetoric in their speech, and their words are mostly adorned with verbal and spiritual ornaments. Here are some examples of these debates.
    Keywords: literary texts, Protest literature, Debate
  • Ali Taqavi * Pages 25-46

    ‌With careful analysis of Persian texts, especially in the contemporary era, one can come to the most brilliant examples of resistance literature, the writers and poets of which, in their own way, have called upon the audience to fight against arrogance, resist the cruelties and help the oppressed. Seyyed Karīm Amīrī Fīrūzkūhī is one of the contemporary traditionalist poets. Part of his poetic themes is in the field of resistance literature. This descriptive and analytical research, which has been done through library methods to complete and accomplish a wide range of researches in contemporary Iranian resistance literature and to analyze and investigate the effects of resistance in Amīrī Fīrūzkūhī’s poems. The poet's poetical works are carefully studied and examples of resistance literature are extracted, categorized and analyzed. With his deep and accurate understanding of the issues of the Islam world and Muslims, he has discussed some of the most important elements of resistance literature such as 'homeland', 'valor and bravery of warriors', 'dignity and rank of martyrs' and 'the world of Islam and jihad of Muslims' in four odes.

    Keywords: Amīrī Fīrūzkūhī, Resistance poetry, Contemporary poetry, The world of Islam
  • Roohollah Roozbeh * Pages 47-72

    Sadegh Hedayat's story Takht Abu Nasr is about the presence of the Americans in Iran seeking to explore Iran and find the historical monuments of Iran. This excavation group in the historic province of Fars explores Iran and its culture, customs and traditions. Sadegh Hedayat, through tone, denuemont, and suspense, shows us that the Westerners are plundering Iran. The purpose of this article is Orientalist interpretation of the story of "Abkhaz Abounasr" by Sadiq Hedayat. This paper examines the confrontation between the West and the East baesd on Edward Said's Orientalism. According to Orientalism, the West seeks to recognize other cultures in order to show itself superior to other cultures, especially the culture of the East. The findings of this research show that dominant dualism is prevalent in Abu Nasr's story, and the West considers itself superior to the East. Hedayat resists the presence of Westerners in Iran and depicts the plundering and capture of the material and spiritual wealth of this land by Westerners.

    Keywords: West conflit, Sadegh Hedayat, Takht Abu Nasr, Record
  • Reza Zarrinkamar *, Mohammad Mahdi Sayyar Pages 73-104

    As an alert and sensitive observer, the artist shows different reactions to the issue of war within different contexts and conditions. These reactions have obvious and fundamental differences during the war or post-war period. Recognizing various contexts and their effects in different conditions is critical in the study of art associated with war.Gheisar Aminpour's poems - as one of the most prominent figures of the holy defense literature - are among the best examples of Persian Resistance Literature. His poems were associated with war not only during the battle, but also at the peace time. In art as a model in poetry, there are three approaches to the issue of war; These approaches are named Encouraging pole, Analytic pole, and a transition stage between them. In this article based on the proposed model, the poems of Qeisar Aminpour have been studied with the library research method. The result of the article is that Gheisar Aminpour has always been concerned to the war since the beginning of the Holly war and all three defined approaches to war are present in his poetry; Encouraging and analytical poles are highlighted in Gheisar 's poetry and a brilliant example of the middle stage is also seen in it . Gheisar Aminpour throughout his life has played his poetic duty towards war, depended to contexts and conditions.

    Keywords: Resistance literature, Gheisar Aminpour, Literature of holy defense, Encouraging pole, Analytical pole
  • Zahra Sayedyazdi *, Batool Afsharkia Pages 105-134
    Diary writing is a literary form of writing in which the author renarrates his/her memories i.e. those scenes or events that unfolded in his life, in which he either had a role or was an observer. With the emergence of Iran-Iraq war, many of Iranian soldiers began to write their own diaries. Those 23 ones is a diary written by Ahmad Yusefzadeh, a captive of Iran-Iraw war. In this book, the author writes his memoirs when he and his companions were captured. This article explores the extent to which the memoirs of this book are consistent with the elements of the story, explaining the common aspects of story and diary writing. The author has come to the conclusion after comparing the memoirs of this book with the elements of the story: The content of this book is about the problems and tortures that are happening to prisoners of war. The viewpoint is single first person, expressed in the author's language. The core of the book is the story of how the twenty-three men were captured and what happened to them. The characters are quite real and are not imaginary. Given that the book expresses memories, the tone of the book is serious.
    Keywords: Ahmad Yusefzadeh, Memory, elements, Those 23
  • Najme Taheri *, Mohammad Sadegh Basiri Pages 135-166

    Resistance poetry is one of the most important literary trends in 100 years of contemporary Iranian period; and few poets who have not works in this field might be found. This huge number of poets and audience with different beliefs has brought about a lot of discussions in resistance poetry, ranging from the enlightenment, protest, labor poems of the constitutional era to partisan, waiting, protest, labor, poems of the Holy Defense period, after the Holy Defense, poems related to the Intifada and Al-Quds, religious and Ashura poems, etc., in the contemporary era. This paper, thus, intends to investigate the subcategories of resistance poetry in the contemporary period divided based on historical periods (the constitutional period, Pahlavi, and the Islamic Revolution), and then to review their subject in order to offer a comprehensive analysis of this trend in poetry, and to reveal that this literary genre has mostly dominated the poetry of the contemporary period of Iran .

    Keywords: Resistance poetry, Resistance poetry types, The Constitutional Period, Pahlavi era, The Islamic Revolution period
  • Zahra Ghaib Hosseini *, Hamid Jafari, Mohammadmehdi Pourgholamali, Maryam Lori Goeini Pages 167-194
    Description is the literary essence of memoir. Among various types of description, personality description is an essential element in memoir writing. The memoirist starts characterization while, due to the realist aspect of memoir, he is deprived of a range of imaginative dimensions and ambiguity in storytelling compared to the character description in other works of art and literature.
    The book Water Never Dies is the story of Hamid Hesam about the presence of Sardar Mirza Mohammad Solgi in the front, who won the first place in the eighth Jalal Al-Ahmad Award. In 2016, due to the accuracy of the descriptive discussions, the Supreme Leader of the Islamic Revolution wrote a epigram on it.
    The present study intends to investigate the functions of character description in the book Water Never Dies, using in a descriptive-analytical manner. The results show that in expressing personality traits, much attention has been paid to expressing the moral-intrinsic characteristics of warriors.
    74 cases (23.87%) of functions belong to emotional function, 62 cases of which are related to negative emotions and 12 cases belong to positive emotions. The author has used positive attributes about the spiritual moments and moral characteristics of Iranian warriors, but negative attributes are more about the situations of the imposed war and the injustices of the enemy and the unequal situation of war. Referring to the negative traits of the Iranian forces, the accuracy and correct and meaningful choice of descriptive words indicate a conscious pathology.
    Keywords: Resistance literature, Memoir, Descriptive function, Hamid Hesam, Personality