فهرست مطالب

مجله تولیدات دامی
سال بیست و دوم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امیرحسین خلت آبادی فراهانی*، حسین محمدی، محمدحسین مرادی صفحات 325-335

    هدف از این پژوهش، بررسی صفت تعداد نتاج در هر زایش میش به عنوان یک صفت تولید مثلی مهم بود. بدین منظور از رکوردهای فنوتیپی هفت نژاد گوسفند وادی، هوی، ایسلندی، فین شیپ و رومانوف با باروری بالا و نژادهای تکسل و راهمنی با باروری پایین، برای مطالعه پویش ژنومی بر پایه آنالیز غنی سازی به منظور شناسایی مکانیسم های زیستی استفاده شد. ارزیابی پویش کل ژنومی در بسته GenABEL برنامه R انجام شد. آنالیز غنی سازی مجموعه ژنی با بسته نرم افزاری goseq برنامه R با هدف شناسایی طبقات عملکردی و مسیرهای زیستی ژن های نزدیک در مناطق انتخابی کاندیدا انجام شد. در این پژوهش ژن های BMP5، DHCR24، BMPR1B، ESR1، ESR2 و PLCB1 در نژادهای وادی و رومانوف، ژن های SMAD1، SMAD2، INSR و PTGS2 در نژادهای فین-شیپ و هوی، ژن های BMP7، NCOA1 و ERBB4 در گوسفند ایسلند، ژن های BMP4، MSRB3 و SPP1 در نژاد تکسل، و ژن های BMP7، EGFR و KCNMA1 در نژاد راهمنی با تعداد نتاج متولد شده مرتبط بودند. در تحلیل غنی سازی مجموعه های ژنی، تعداد 30 مسیر با صفت تعداد نتاج در هر زایش مرتبط بودند. از بین مسیرهای زیستی شناسایی شده، مسیرهایTGF-β signaling pathway،Oxytocin signaling pathway ، Estrogen signaling pathway، Prolactin signaling pathway و Insulin signaling pathwayنقش مهمی در نرخ تخمک ریزی و چند قلوزایی داشتند. با توجه به تایید مناطق قبلی پویش ژنومی و شناسایی مناطق ژنومی جدید، استفاده از یافته های این پژوهش می تواند در انتخاب ژنتیکی گوسفند از طریق تعداد نتاج بیشتر در هر زایش مفید باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز غنی سازی، پویش ژنوم، چند قلوزایی، گوسفند، مسیرهای زیستی
  • بیژن محمودی، جمال فیاضی*، هدایت الله روشنفکر، محسن ساری، محمدرضا بختیاری زاده صفحات 337-348

    هدف این پژوهش شناسایی lncRNAهای دخیل در کنترل فعالیت مسیرهای بیولوژیکی موثر در بروز اسیدوز بود. بدین منظور دو گروه گوساله شامل گروه شاهد (3 گوساله نر سالم) و گروه بیمار (3 گوساله نر مبتلاء به اسیدوز) به صورت مقایسه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. توالی یابی جفتی با استفاده از پلاتفرم illumine Hiseq2500 انجام شد. از نرم افزار Hisat2 برای هم ترازی خوانش ها با ژنوم مرجع گاو و بسته نرم افزاری StringTie جهت سرهم بندی رونوشت ها استفاده شد. با استفاده از توالی یابی نسل بعد، 1636 ژن متعلق به lncRNAهای شناخته شده بین ژنی شناسایی شد که تغییرات بیان 56 ژن معنی دار بود (05/0P≤). ژن های هم جوار lncRNAهای شناخته شده بین ژنی روی ژنوم گاو هلشتاین تعیین شدند. نتایج نشان داد با سطح احتمال05/0 P≤، پنج مسیر بیولوژیکی Apelin signaling pathway, Gap junction, Glucagon signaling pathway, Renin secretion, AGE-RAGE signaling pathway in diabetic complications غنی می شوند. آنالیز عملکرد مولکولی این ژن ها نشان داد دو عملکرد مولکولی شامل gap junction channel activity و phosphatidylinositol phospholipase C activity به طور معنی دار غنی می شوند. برخی lncRNAها در نمونه های سالم و اسیدوزی بیان متفاوتی داشتند و کاهش pH به عنوان محرکی برای فعال شدن برخی مسیرهای بیولوژیکی ترارسانی پیام عمل کرد. براساس نتایج حاصل، lncRNAهایی که تفاوت بیان معنی دار در گروه کنترل و اسیدوز دارند با مسیرهای مرتبط با سوخت و ساز انرژی شکمبه و ترارسانی پیام همراه می باشند. از lncRNAها می توان به عنوان عامل پیش آگاهی دهنده اسیدوز و بیومارکر در اصلاح دام استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوی بیان ژن، ایلومینیا، ترارسانی پیام، توالی یابی، LncRNA
  • مهرداد شاهی زاد، حمید امانلو، نجمه اسلامیان فارسونی*، طاهره امیرآبادی فراهانی، هادی خبازان صفحات 349-356
    هدف از پژوهش حاضر بررسی سطوح متفاوت کنجاله کنجد در جیره گاوهای اوایل دوره شیردهی بر روی خوراک مصرفی، تولید و ترکیبات شیر، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و فراسنجه های خونی بود. شش راس گاو شیری هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی26+_3 روز  (سه راس گاو زایش اول و سه راس گاو چند بار زایش) در قالب طرح مربع لاتین 3 × 3 تکرار شده به طور تصادفی به یکی از سه تیمار آزمایشی اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره شاهد: 2- جیره حاوی 4/33 درصد کنجاله کنجد و 3- جیره حاوی 8/66 درصد کنجاله کنجد بودند. طول هر دوره 21 روز؛ با 14 روز برای سازگاری دام و 7 روز پایانی برای نمونه گیری در نظرگرفته شد. افزایش سطح کنجاله کنجد در جیره گاوها اثری بر ماده خشک مصرفی تولید و ترکیبات شیر(چربی، پروتئین و لاکتوز) بازده استفاده از خوراک، گوارش پذیری ظاهری مواد مغذی و فراسنجه های خونی نداشت. نیتروژن اوره ای شیر با افزایش سطح کنجاله کنجد در جیره کاهش یافت (p<0/05). غلظت نیتروژن اوره ای خون با افزایش سطح کنجاله کنجد تمایل به کاهش داشت (p=0/10). براساس نتایج حاصل کنجاله کنجد می تواند به عنوان منبع پروتئینی مناسبی تا سطح نه درصد جیره در تغذیه گاوهای شیری استفاده شود.
    کلیدواژگان: تولید، ترکیبات شیر، کنجاله کنجد، گوارش پذیری، گاوشیری: مواد مغذی
  • صوفی دارابی، محمد معینی*، منوچهر سوری، محمدابراهیم نوریان سرور، عبدالحمید پاپزن صفحات 357-364

    تاثیر عصاره استنی کنگرفرنگی(آرتیشو) بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی و آنتی اکسیدانی 18 راس بره نر سنجابی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و شش تکرار در قفس های انفرادی به مدت 75 روز بررسی شد.تیمارها شامل 1- جیره شاهد بدون افزودنی 2- جیره شاهد+ 5میلی لیتر عصاره کنگر فرنگی و 3- جیره شاهد+ 10 میلی لیتر عصاره کنگر فرنگی به ازای هر کیلوگرم ماده خشک جیره بودند. . به طور ماهیانه قبل از عرضه جیره صبح، از طریق سیاهرگ ورید گردن نمونه های خون از بره ها اخذ گردید.غلظت برخی از فراسنجه های خونی، گلوکز، کلسترول، پروتئین کل،اوره وآنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتازاندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد افزودن عصاره آرتیشو تاثیری بر عملکرد و رشد بره ها نداشت اما سبب کاهش مقدار کلسترول و تری-گلیسیرید خون بره ها شد و میزان مالون دی آلدیید را نیز کاهش داد(p<0/05). میزان اوره و کلسترول خون نیز تحت تاثیر زمان تغییرات معنی داری را نشان داد(p<0/05) بطوریکه در روز چهلم آزمایش میزان این فراسنجه ها کمتر از دو زمان دیگر بود. براساس نتایج حاصل استفاده از عصاره استونی کنگر فرنگی تا سطح 10 میلی لیتر در کیلوگرم جیره روزانه تاثیری بر افزایش وزن و عملکرد رشد بره ها ندارد ولی برخی فراسنجه های خونی را بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: آلانین، آمینوترانسفراز، آنتی اکسیدان، کلسترول، کنگر فرنگی، مالون دی آلدهید
  • محمود دشتی زاده، محسن ساری*، حسن فضائلی صفحات 365-377
    به منظور بررسی اثر افزودن روغن آفتابگردان و برگ کنار بر عملکرد، کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب آن، آزمایشی با استفاده از 32 راس بزغاله نر عدنی با میانگین وزن اولیه 2/2±8/17 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2، به مدت 75 روز انجام شد. بزغاله ها به طور تصادفی به یکی از چهار جیره: 1- شاهد، 2- حاوی 20 درصد برگ کنار، 3- حاوی 5/2 درصد روغن آفتابگردان و 4- حاوی 20 درصد برگ کنار و 5/2 درصد روغن آفتابگردان، اختصاص یافتند. تیمارها تاثیری بر خوراک مصرفی و وزن پایانی بزغاله ها نداشتند. افزودن روغن به جیره، باعث تمایل به افزایش وزن روزانه (p=0/06) و تمایل به کاهش ضریب تبدیل غذایی (p=0/07) در بزغاله ها شد. ماده خشک، پروتئین، شاخص های رنگ، مالون دی آلدهید و pH ماهیچه راسته تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند. مجموع اسیدهای چرب اشباع (p<0/05) و اسیدهای چرب امگا6 گوشت (p<0/01) راسته تحت تاثیر برهم کنش برگ کنار و روغن قرار گرفتند. اسیدهای چرب اشباع در تیمار شاهد و اسیدهای چرب امگا 6 در تمیار حاوی روغن آفتابگردان بیش ترین مقدار را داشتند. افزودن برگ کنار به جیره باعث افزایش نسبت اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه به اسیدهای چرب اشباع در گوشت راسته بزغاله ها شد (p<0/05). چربی ماهیچه راسته با افزودن روغن آفتابگردان به جیره ها افزایش یافت (p<0/01). نتایج آزمایش حاضر نشان می دهد که استفاده از برگ کنار و روغن آفتابگردان در جیره بزغاله های عدنی می تواند با کاهش اسیدهای چرب اشباع و افزایش اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه در گوشت موجب بهبود ارزش غذایی آن شود.
    کلیدواژگان: بزغاله عدنی، تانن، روغن آفتابگردان، عملکرد رشد، کیفیت گوشت
  • وحید پیری*، فرخ کفیل زاده صفحات 379-389
    این مطالعه برای ارزیابی اثرات عمل آوری دانه جو بلغور شده با اسید لاکتیک در جیره آغازین بر خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، بازدهی خوراک مصرفی، قابلیت هضم مواد مغذی، رشد اسکلتی، و فراسنجه های خونی گوساله های نر شیرخوار نژاد هلشتاین انجام شد. به همین منظور، 30 راس گوساله نر با میانگین وزنی2/25±45/06به صورت تصادفی به سه گروه آزمایشی (هر گروه 10 راس) اختصاص یافت. خوراک آغازین از چهار روزگی تا 65 روزگی پس از تولد حاوی 41 درصد بلغور دانه جو عمل آوری شده بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) خوراک حاوی جو عمل آوری شده در آب، 2) خوراک حاوی جو عمل آوری شده در محلول نیم درصد اسید لاکتیک و 3) خوراک حاوی جو عمل آوری شده با محلول یک درصد اسید لاکتیک بودند. خوراک مصرفی به صورت روزانه اندازه گیری شد. وزن بدن و شاخصه های رشد اسکلتی در چهار روزگی، 35 روزگی و 65 روزگی اندازه گیری و ثبت شد. در چهار روزگی، 35 روزگی و 65 روزگی از گوساله ها خون گیری شد. قابلیت هضم ماده خشک در کل دستگاه گوارش و بازدهی خوراک مصرفی در گوساله هایی که خوراک حاوی دانه جو عمل آوری شده با اسید لاکتیک دریافت کردند از تیمارهای دیگر بیشتر بود (5 0/0≥p). عمل آوری جو با اسید لاکتیک اثری بر ماده خشک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، و فراسنجه های خونی نداشت. در 35 روزگی ارتفاع از جدوگاه و طول بدن در گوساله هایی که جو عمل آوری شده با اسید لاکتیک دریافت کردند بالاتر بود (5 0/0≥p). به نظر می رسد که عمل آوری دانه جو با اسید لاکتیک منجر به کاهش تجزیه نشاسته جو در شکمبه و افزایش عبور آن به روده باریک گردیده است و بر همین اساس بازدهی خوراک مصرفی بهبود یافته است. ممکن است استفاده از سطوح بالاتر اسید لاکتیک تاثیر مثبتی بر عملکرد گوساله ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازدهی خوراک مصرفی، جیره آغازین، دانه جو، دوره شیرخوارگی، رشد اسکلتی، فرآوری اسیدی
  • حسین محمدزاده کراتی*، محمدحسین شهیر صفحات 391-406

    تاثیر سطوح افزایشی ال-لوسین بر عملکرد، صفات لاشه و تولید گوشت سینه و تعیین نیاز لوسین قابل هضم جوجه خروس های گوشتی راس 308 در دوره رشد(15تا 30 روزگی) با استفاده از 240 قطعه جوجه خروس گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار جیره ای(پنج تکرار و هشت قطعه جوجه در هر تکرار) بررسی شد. تیمارها شامل؛ جیره پایه با1/53 درصد لوسین قابل هضم و پنج جیره حاوی 1/63، 1/73، 1/83، 1/93، 2/03 درصد لوسین قابل هضم که با افزودن ال-لوسین مصنوعی به جیره پایه تهیه شده بود. افزایش وزن، درصد لاشه و درصد سینه با افزایش سطح لوسین افزایش و ضریب تبدیل و چربی لاشه کاهش یافتند(p<0/05). روند پاسخ به سطوح افزایشی لوسین برای افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک، وزن نسبی لاشه، وزن نسبی عضله سینه و وزن نسبی چربی حفره بطنی به صورت تابع درجه دو بود(p<0/05). به دلیل برازش بهتر مدل درجه دو به معیارهای پاسخ افزایش وزن، ضریب تبدیل، وزن نسبی لاشه و سینه، نیاز لوسین قابل هضم به ترتیب 1/70، 1/72، 1/724 و 1/735 درصد برآورد شد. بر اساس میانگین این برآوردها، نیاز لوسین قابل هضم جوجه های گوشتی راس در مرحله رشد، 1/72 درصد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ال- لوسین، جوجه های گوشتی، عضله سینه، عملکرد، صفات لاشه
  • مسلم اسدی کرم*، محمد سالارمعینی، محسن افشار منش، یاسر فتاحیان صفحات 407-415
    هدف از این مطالعه، استفاده از باکتری های باسیلوس سابتیلیس با قابلیت تولید آنزیم فیتاز و تاثیر آن بر عملکرد رشد، اندام های گوارشی و استحکام استخوان درشت نی در جوجه های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با 200 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز اجرا شد. تیمارها شامل: تیمار1- جیره شاهدمثبت حاوی فسفر استاندارد; تیمار2- جیره شاهد منفی حاوی 30 درصد فسفر کمتر _ تیمار3 ; جیره شاهد منفی + آنزیم فیتاز; تیمار4- جیره شاهد منفی + پروبیوتیک تجاری تیمار5- جیره شاهد منفی + باسیلوس سابتیلیس 3-17SH بودند . تغذیه جوجه های گوشتی با جیره حاوی باکتری باسیلوس سابتیلیس 3-17SH ، مصرف خوراک و میانگین افزایش وزن بدن را در کل دوره پرورش کاهش داد(p<0/05)، تغذیه جوجه های گوشتی با جیره حاوی آنزیم فیتاز، مصرف خوراک و میانگین افزایش وزن را افزایش داد(p<0/05). مقاومت استخوان درشت نی در پرندگانی که جیره حاوی آنزیم فیتاز را دریافت کردند بیشتر از سایر گروه ها بود (p<0/05). براساس نتایج حاصل، استفاده از آنزیم فیتاز در جیره های با کمبود فسفر، عملکرد را در جوجه های گوشتی بهبود می دهد؛ اما باکتری باسیلوس سابتیلیس مولد فیتاز 3-17SH، نمی تواند جایگزین مناسبی برای پروبیوتیک و همچنین آنزیم فیتاز باشد.
    کلیدواژگان: استخوان درشت نی، باسیلوس سابتیلیس، جوجه گوشتی، فیتات، محدودیت فسفر
  • محمدرضا قربانی*، طاهره محمدآبادی، حدیث میرزایی صفحات 417-429
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از هسته خرمای عمل‏آوری شده در جیره بر عملکرد جوجه‏های گوشتی بود. در این آزمایش از 280 قطعه جوجه گوشتی، در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد (جیره بدون هسته خرما)؛ 2- جیره حاوی10 درصد هسته خرمای خام، و 3 تا 7 - به ترتیب 10 درصد هسته خرما که با فشار و بخار، سود، باکتری لاکتوباسیلوس فرمنتوم، باکتری باسیلوس سابتیلیس و قارچ آسپرژیلوس نایجر عمل‏آوری شدند. هسته های فرآوری شده نسبت به هسته خام، پروتئین خام بالاتر و چربی خام (به جز تیمار سود) پایین تری داشتند (p<0/05). میزان خوراک مصرفی، افزایش وزن بدنف ضریب تبدیل خوراک و جمعیت میکروبی روده کور جوجه های گوشتی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفقت. طول روده کوچک پرندگان تغذیه شده از جیره های حاوی هسته عمل آوری شده با فشار و بخار و سود نسبت به پرندگانی که جیره حاوی هسته خرمای عمل آوری شده با قارچ و یا جیره بدون هسته خرما تغذیه کردند کم تر بود (p<0/05). بیشترین میزان ماده خشک بستر و کمترین مقدار خاکستر فضولات در گروه تغذیه شده با جیره حاوی پودر هسته خام مشاهده شد (P<0/05). براساس نتایج جاصل در این تحقیق نوع عمل آوری هسته خرما تاثیری بر عملکرد و جمعیت میکروبی روده کور جوجه های گوشتی ندارد. لذا با توجه به هزینه بالای عمل آوری و اثرات مطلوب تغذیه هسته خام بر کیفیت بستر استفاده از هسته خام خرما در جیره جوجه های گوشتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، تخمیر، جوجه‏ های گوشتی، فراوری، هسته خرما
  • میکائیل قلی پور، وحید واحدی*، زربخت انصاری پیرسرایی صفحات 431-440
    هدف از این تحقیق، بررسی اثرات تغذیه پودر بره موم بر عملکرد رشد، اجزای لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در پاسخ به تنش گرمایی بود. در این آزمایش از تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه (راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- تیمار شاهد (جیره پایه)؛ 2- جیره حاوی نیومایسین (200 گرم در هر تن)؛ 3- جیره حاوی 150 میلی گرم بره موم در هر کیلوگرم جیره؛ 4- جیره حاوی 200 میلی گرم بره موم در هر کیلوگرم جیره بودند. جوجه ها از سن 15 تا 42 روزگی تحت شرایط تنش گرمایی (2°C ± 32 از ساعت 10 صبح الی شش بعد از ظهر) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان تلفات در پرندگانی که در جیره خود بره موم دریافت کردند کمتر از گروه شاهد بود (0/05 > P). در دوره های مختلف، مصرف خوراک تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. در دوره های رشد و پایانی، وزن جوجه های که با جیره حاوی 200 میلی گرم پودر بره موم، تغذیه شدند بیشتر از پرندگان گروه شاهد بود (0/05> P). در دوره پایانی و کل دوره، ضریب تبدیل خوراک در پرندگان تغذیه شده با 200 میلی گرم پودر بره موم کمتر از گروه شاهد بود (0/05 > P). سطح گلوکز و LDL خون در پرندگان تغذیه شده با بره موم کمتر از گروه شاهد بود (0/05 > P). بنابراین براساس نتایج حاصل، استفاده از بره موم تا سطح 200 میلی گرم در هر کیلوگرم جیره می تواند اثرات منفی تنش گرمایی را در جوجه های گوشتی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بره موم، پرنده، تنش گرمایی، ضریب تبدیل خوراک، گلوکر خون
  • سید یاور حیدری، نصراله پیرانی*، بهنام احمدی پور، محمدرضا اکبری صفحات 441-455

    این تحقیق به منظور بررسی تغییرات وزن بدن، سن و وزن در اولین تخم گذاری، صفات ظاهری تخم مرغ و کیفیت داخلی تخم مرغ مرغان بومی ایستگاه اصلاح نژادی اصفهان انجام شد. برای اجرای این آزمایش از 300 قطعه جوجه مرغ بومی یک روزه استفاده شد. این آزمایش از یک روزگی تا پایان هفته 13 (سن 32 هفتگی) تخم گذاری انجام شد. میانگین سن و وزن اولین تخمگذاری به ترتیب برابر 152/6 روز و 2061/46 گرم بود. میانگین وزن تخم مرغ در کل دوره آزمایش 47/45 گرم بود. میانگین تعداد تخم مرغ تولیدی به ازای هر مرغ در طی 12 هفته تولید برابر 42 عدد بود. درصد تولید مرغ روز در هفته در دامنه 5/83 تا 61/99 درصد و با میانگین 45/44 درصد بود. تغییرات رگرسیونی قطر و ارتفاع زرده با هفته های تولید از نوع درجه دوم، با وزن بدن مرغان، وزن سفیده، زرده و پوسته و ضخامت پوسته از نوع درجه سوم و با بقیه صفات از نوع درجه چهارم بود. همبستگی سن در اولین تخمگذاری با وزن پوسته مثبت و بسیار بالا (0/99= r) و معنی دار (p<0/01) و با صفات وزن کل تخم مرغ تولیدی طول و وزن تخم مرغ و ارتفاع زرده منفی و معنید ار (p<0/05) بود. نتایج این پژوهش بیانگر پتانسیل خوب تولیدی در برخی از این مرغان بود که با انجام برنامه های اصلاح نژادی مناسب امکان پیشرفت قابل توجه در آن ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: جوجه های بومی اصفهان، خصوصیات داخلی تخم مرغ، خصوصیات ظاهری تخم مرغ، وزن بدن، همبستگی های فنوتیپی
  • عبدالله رضاقلی وند، اکبر نیکخواه*، محمدهادی خبازان، سعید مختارزاده، مجید دهقان، فرزاد صدیقی، یوسف مختاباد، فرزاد صفری، عظیم رجایی صفحات 457-469

    هدف پژوهش حاضر مقایسه عملکرد پرواری، ویژگی های لاشه، متابولیت های خونی، و سودمندی اقتصادی آمیخته های گوشتی با گوساله های هلشتاین خالص بود. آمیخته های گوشتی از طریق تلقیح گاوماده هلشتاین با اسپرم نژادهای شاروله، اینرا95، لیموزین و آنگوس استحصال شد. عملکرد گوساله های آمیخته با گوساله های هلشتاین در یک طرح پرواری 11 ماهه با استفاده از 25 راس گوساله به ازای هر یک از پنج نژاد (مجموع 125 راس گوساله) مورد مقایسه قرار گرفت.. متوسط افزایش وزن روزانه گوساله های آمیخته بیشتر از هلشتاین خالص بود هرچند اثرات متقابل نژاد و زمان پروار معنی دار بود (p<0/01). خوراک مصرفی گوشاله های آمیخته شاروله هلشتاین به طور معنی داری پایین تر از سایر آمینخته بود و ضریب تبدیل خوراک در گوساله آمیخته شاروله پایین تر از سایر گوساله ها بود (p<0/01). بازده لاشه و گوشت قابل فروش آمیخته شاروله اینرا 95 و لیموزین نسبت به آمیخته آنگوس و هلشتاین به طور معنی داری بالاتر بود (p<0/01). آمیخته شاروله غلظت اوره پلاسما بالاتری نسبت به دیگر گروه های ژنتیکی داشت (p< 0/01). محاسبه اقتصادی نتایج نشان داد میزان سود بالاتر کل دوره پروار به ترتیب مختص آمیخته های شاروله اینرا 95 لیموزین آنگوس و گوساله های هلشتاین بود. بنابراین با توجه به نتایج پژوهش حاضر آمیخته های حاصل از تلاقی نژاد گوشتی و هلشتاین عملکرد پرواری بازده لاشه و سود بالاتری نسبت به هلشتاین دارند.

    کلیدواژگان: آمیخته گری، افزایش وزن، بازده لاشه: پرواربندی:گوشت قرمز: نژاد گوشتی
  • طوبی ندری، سعید زین الدینی*، ارمین توحیدی، غلامحسین ریاضی، مهدی ژندی، محسن شرفی صفحات 471-477
    هدف از این پژوهش ، بررسی اثر افزودن گلوتاتیون احیا به رقیق کننده بر پایه نانوذره لسیتین بر کیفیت اسپرم گاو پس از فرآیند انجماد و یخ گشایی بود به همین منظور چهار سطح آنتی اکسیدان گلوتاتیون (صفر، یک، 2/5 و پنج میلی مولار) در رقیق کننده بر پایه نانوذرات لسیتین ارزیابی شد. اندازه ذرات لیستین تهیه شده با استفاده از دستگاه سونیکاتور به ابعاد نانو کاهش یافت. 48 انزال طی سه هفته از شش راس گاو نر هلشتاین با میانگین سنی سه تا چهار سال جمع آوری و منجمد شد. صفات مورد ارزیابی پس از انجماد و یخ گشایی شامل، فراسنجه های جنبایی با CASA، فعالیت غشای سلول (هاست) و یکپارچگی غشاء (ایوزین-نگروزین) ریخت شناختی اسپرم (محلول هانکوک) بود. نتایج نشان داد که استفاده از 2/5 میلی مولار گلوتاتیون در رقیق کننده جنبایی کل و جنبایی پیش رونده را افزایش داد (به ترتیب 1/5 ±63/38 و 1/1 ±43/1) (p<0/05). در صد زنده مانی و سلامت غشای اسپرم در تیمار حاوی 2/5 میلی مولار بیش تر از سایر تیمارها بود. به نظر می رسد غلظت 2/5 میلی مولار گلوتاتیون می تواند غلظت بهینه رقیق کننده انجمادی گاو برپایه نانو ذره لسیتین باشد.
    کلیدواژگان: انجماد-یخ گشایی، آنتی اکسیدان، گاو:منی، نانو میسل
  • هدی جواهری بارفروشی*، حسن صادقی پناه، نادر اسدزاده، نادر پاپی، فضل الله موسوی پور صفحات 479-490
    تاثر مصرف جیره های حاوی منابع مختلف چربی بر تولید و ترکیب شیر و ریخت شناسی غده پستان 40 راس بز سانن شکم اول از دو ماه آخر آبستنی تا 12 هفته پس از زایش، مورد مطالعه قرار گرفت. بزها بر اساس میانگین وزن زنده اولیه به چهار گروه 10راسی تقسیم و به یکی از چهار جیره آزمایشی اختصاص یافتند. جیره ها شامل: جیره بدون چربی، جیره حاوی چربی اشباع، جیره حاوی دانه سویا و جیره حاوی دانه بزرک بودند. نتایج این مطالعه نشان داد در کل دوره، تولید شیر در بزهای تغذیه شده با جیره حاوی دانه بزرک بیشتر از بزهای تغذیه شده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بود (0/05>P). میانگین تولید شیر روزانه در بزهای تغذیه شده با جیره حاوی دانه بزرک در هفته های اول، دوم، سوم، ینجم، دهم و دوازدهم شیردهی نسبت به بزهای تغذیه شده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بالاتر بود (0/05>P). درصد پروتئین، لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و مواد جامد شیر در بزهای تغذیه شده با جیره بدون چربی بالاتر از سایر گروه ها بود (0/05>P). درصد نسبت چربی به پروتئین در بزهای تغذیه شده با جیره حاوی چربی های غیر اشباع بالاتر از سایر گروه ها بود (0/05>P). مصرف جیره حاوی چربی های غیر اشباع موجب بهبود در حجم، محیط و اندازه کارتیه های پستان شد (0/05>P). در مجموع، استفاده از مکمل های چربی غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع مانند دانه سویا یا دانه بزرک در جیره پیش از زایش و اوایل شیردهی، عملکرد شیردهی را در بزهای سانن شکم اول بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: آبستنی، بز سانن، ریخت شناسی پستان، عملکرد شیردهی، مکمل های چربی
  • سارا عطایی نظری*، عبدالله محمدی سنگ چشمه، محمدرضا بختیاری زاده، علی اسدی الموتی، علی فولادی نشتا صفحات 491-500

    هدف از این مطالعه، بررسی اثر غلظت های مختلف لیپوپلی‌ساکارید در محیط کشت بر بلوغ تخمک، توانایی تکوینتخمک و فراسنجه هایمرتبط با محیط کشت بلوغ شامل گلوکز، پیروات، لاکتات و اسیدآمینه گلوتامین بود. تیمار های آزمایشی شامل غلظت های صفر (شاهد)، 0/01، 0/1، 1 و 10 میکروگرم در میلی‌لیتر لیپوپلی‌ساکارید در محیط کشت بلوغ تخمک بود. تخمک‌ها به‌همراه سلول های کومولوس اطراف آن در حضور غلظت های مختلف لیپوپلی‌ساکارید کشت داده شدند. پس از 24 ساعت محیط کشت جمع آوری و درصد بلوغ تخمک‌ها، درصد تسهیم و تولید بلاستوسیست محاسبه شد. درصد بلوغ تخمک در تیمار با سطح 10 میکروگرم در میلی‌لیتر از لیپوپلی‌ساکارید پایین ترین بود (p<0/05). در بین فراسنجه های اندازه‌گیری‌شده، تنها غلظت گلوکز در پاسخ به سطوح افزایشی لیپوپلی‌ساکارید موجود در محیط کشت به صورت خطی کاهش یافت (p<0/05)، به طوری‌که تیمار 10 میکروگرم در میلی‌لیتر لیپوپلی‌ساکارید غلظت گلوکز پایین تری نسبت به تیمار های دیگر داشت. درصد تسهیم در تیمار دارای 10 میکروگرم در میلی لیتر لیپوپلی‌ساکارید در مقایسه با بقیه تیمار ها پایین تر بود (p<0/05). هم‌چنین سطوح 1 و 10 میکروگرم در میلی‌لیتر از لیپوپلی‌ساکارید منجر به کاهش معنی‌دار درصد تولید بلاستوسیست در مقایسه با تیمار شاهد شد (p<0/05). براساس نتایج این پژوهش، لیپوپلی‌ساکارید اثرات منفی بر تکوین تخمک گوسفند دارد و اثرات آن احتمالا از طریق تاثیر بر مسیر های مرتبط با متابولیسم انرژی میانجی گری می گردد. به‌کارگیری برنامه های مدیریتی به منظور کنترل عوامل افزایش دهنده غلظت لیپوپلی‌ساکارید در دوره تولیدمثل می تواند از کاهش عملکرد تولیدمثلی دام جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: بیماری های عفونی، تخمک، دیواره سلول باکتریایی، عملکرد تولیدمثلی، میش
|
  • Amir Hossein Khaltabadi Farahani *, Hossein Mohammadi, Hossein Moradi Pages 325-335

    The aim of this study was to identify the molecular pathways related to litter size in sheep using gene set enrichment analysis. For this purpose, information of high prolificacy sheep breeds including Wadi, Hu, Icelandic, Finnsheep, and Romanov and low prolificacy including Texel and Rahmani were used for genome wide association studies and gene set enrichment analysis. Genome-wide association study was conducted using GenABEL package of R program. Gene set enrichment analysis was performed with the goseq R package to identify the biological pathways associated with candidate genes. We identified different sets of candidate genes related to litter size: BMP5, DHCR24, BMPR1B, ESR1, ESR2 and PLCB1 in Wadi and Romanov; SMAD1, SMAD2, INSR and PTGS2 in Finnsheep and Hu; BMP7, NCOA1 and ERBB4 in Icelandic; BMP4, MSRB3 and SPP1 in Texel; BMP7, EGFR and KCNMA1 in Rahmani. According to pathway analysis, 30 pathways were associated with the litter size trait. Among biological pathways, the TGF-β signaling, Oxytocin signaling, Estrogen signaling, Prolactin signaling, and Insulin signaling pathways have significant association with ovulation rate and litter size trait. Overall, this study supported previous results from GWAS for litter size, also revealed additional regions in the sheep genome associated with litter size in sheep. These findings could potentially be useful for selective breeding for more litter size in sheep.

    Keywords: Biological pathways, Gene set enrichment analysis, genome scan, prolificacy, sheep
  • Bizhan Mahmoudi, Hedayatollah Roshanfekr, Mohsen Sari, Mohammad Reza Bakhtiarizadeh Pages 337-348

    The objective of this study was to identify known intergenic lncRNAs related to biological pathways of acidosis in Holstein calves using ruminal tissue. Two groups of healthy calves (N=3) and affected by acidosis (N=3) were compared. Paired-end sequencing method was performed using the Hiseq2500 illumine platform. Hisat2 software was used to align reads to the bovine reference genome and StringTie software package was used to assemble read files into transcripts. Using next generation sequencing, 1636 genes belonging to known intergenic lncRNAs were identified, of which 56 genes showed significant differential expression (P≤0.05). Neighbor genes of known intergenic lncRNAs were determined on bovine genome. Analysis of biological pathways and molecular function showed that five biological pathways were significantly (P≤0.05) enriched. These pathways were Apelin signaling pathway, Gap junction, Glucagon signaling pathway, Renin secretion, and AGE-RAGE signaling pathway. Moreover, two molecular functions including gap junction channel activity, and phosphatidyl inositol phospholipase C activity were significantly (P≤0.05) enriched. Some lncRNAs have different expression in healthy and acidosis samples, and the decreased pH acts as a stimulus to activate some biological signaling pathways. In conclusion, it was indicated that lncRNAs with differential expression between the control group and the group affected by acidosis are associated with pathways related to rumen energy metabolism and signaling. Identified differentially expressed lncRNAs could be used as prognostic in acidosis and biomarkers or promising candidates in animal breeding.

    Keywords: Gene expression pattern, Illumine, LncRNA, sequencing, Signaling
  • Mehrdad Shahizad, Hamid Amanlou, Najme Eslamian Farsuni *, Tahere Amirabadi Farahani, Hadi Khabazan Pages 349-356
    The objective of present study was to investigate the effect of different levels of sesame meal in early lactation cow's ration on dry matter intake, milk yield and composition, apparent digestibility of nutrients and blood metabolites. Six dairy lactating Holstein cows with average DIM 26± 3 (n=3 primiparous and n=3 multiparous cows) were randomly assigned to 1 of 3 experimental treatments (different levels of sesame meal) in repeated 3×3 Latin square design. Experimental treatments were control (without sesame meal), 4.33% sesame meal and 8.66% sesame meal (DM basis). The experimental periods consisted of 21 d with the first 14 days as adaptation and the last 7 days as sampling days. Increasing level of sesame meal in early lactation rations did not affect dry matter intake, milk yield and composition (fat, protein and lactose), feed utilization efficiency, apparent digestibility of nutrients and blood metabolites (P  0.05), while milk urea nitrogen decreased with increasing the level of sesame meal (P<0.05). Blood urea nitrogen concentrations also tended (P = 0.1) to decrease with increasing levels of sesame oil. In general, the lack of response in feed intake and milk yield with increasing the levels of sesame meal in early lactation cow's ration showed that sesame meal could be a proper protein source in early lactation cow's ration.
    Keywords: digestibility, Dairy cow, nutrient:Milk composition, Sesame meal
  • Sofi Darabi, Mohammad Moeini *, Manouchehr Souri, Mohammad Ebrahim Nooriyan Soroor, Abdolhamid Papzan Pages 357-364

    Present study was designed to investigate the effect of Artichoke (Cynara Scolymus) extract on performance and some blood and anti-oxidantparameters of Sanjabi lambs. Eighteen Sanjabi lambs were randomly allocated to three experimental treatments with six replicates in each individualcage for 75 days. The experimental treatments were: 1) control group including basal diet without Artichoke extract, 2) basal diet plus 5 ml ofartichoke extract, and 3) basal diet plus 10 ml of artichoke extract per kilogram dry matter. The blood samples were collected from jugular vein oflambs before feeding at morning monthly. The concentration of glucose, cholesterol, total protein, urea, albumin, and the activity of glutathioneperoxidase, superoxide dismutase, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase enzymes and malondialdehyde were measured. The results of thisexperiment showed that artichoke extract had no significant effect on lambs' performance and growth parameters, but significantly decreased bloodconcentration of cholesterol, triglyceride and malondialdehyde index at the level of 10 ml extract per Kg/DM of diet. The urea and cholesterolconcentrations affected by time and at days 40 of experiment, the amount of this parameters was lower than other times. In general, it can beconcluded that artichoke extract at the level of 10 ml extract had no significant effect on average daily gain and growth performance of lambs butimproved some blood parameters.

    Keywords: Alanine aminotransferase, Antioxidant, Artichoke, cholesterol, Malondialdehyde
  • Mahmood Dashtizadeh, Mohsen Sari *, Hassan Fazaeli Pages 365-377
    In order to study the effects of sunflower oil and Konar leaves addition on performance, meat quality and fatty acids profile, an experiment wasconducted using 32 Adani male goat kids, with 17.8 ± 2.2 kg initial BW in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement for 75days. Goat kids were randomly assigned to one of four treatments: 1- control, 2- 20% Konar leaves, 3- 2.5 % sunflower oil and, 4- 2.5 % sunflower oil+ 20% Konar leaves. The results showed that treatments had no effect on feed intake and final body weight of goat kids. Oil inclusion in the diettended to increase daily weight gain (P=0.06) and tended to decrease feed conversion ratio (P=0.07) of goat kids. Dry matter, ash, and crude proteinconcentrations, color indices, malondialdehyde concentration and pH of longissimus dorsi (LD) muscle were not affected by treatments. Totalsaturated fatty acids (P<0.05) and total N6 fatty acids (P<0.01) of LD are affected by interaction of oil and Konar leaves supplementation. Inclusion ofkonar leaves in the diet increased the polyunsaturated fatty acids to saturated fatty acids ratio in LD muscle of goat kids (P<0.05). The fat of LDmuscle increased with the inclusion of oil to the diets (P<0.01). The results of this study showed that the use of Konar leaves and sunflower oil in thediet of Adani goat kids can improve the nutritive value of their meat by reducing saturated fatty acids and increasing polyunsaturated fatty acids.
    Keywords: Adani goat kid, growth performance, Meat quality, sunflower oil, tannin
  • Vahid Piri *, Farokh Kafilzadeh Pages 379-389
    This study was conducted to evaluate the effects of treating ground barley grain with lactic acid (LA) in starter diets on feed intake, average daily gain,feed efficiency, nutrient digestibility, skeletal growth, and blood metabolites of pre-weaned dairy calves. Thirty male Holstein calves with averageinitial body weight of 45.06±2.25 were randomly allocated to one of the 3 treatments. Starter containing 41% ground barley grain from day 4 to 65 ofbirth. Experimental treatments include: 1) diet containing treated barley in tap water (No LA), 2) diet containing treated barley in 0.5% LA solution,and 3) diet containing treated barley with 1% LA solution. Feed intake was recorded daily. Body weight and skeletal growth measures were recordedon day 4, day 35, and day 56. Calves blood samples were collected on day 4, 35, and 65. Total tract dry matter digestibility and feed efficiency weregreater in calves fed diet containing lactic acid treated barley (P ≤0.05). No effects on dry matter intake, average daily gain, and blood metabolites wasobserved. At day 35 of the experiment the withers height and body length were greater in calves received LA-treated barely (P ≤0.05). It seems thattreating barley grain with lactic acid decreased starch digestion in the rumen and increased starch flow to the small intestine; accordingly, feedefficiency was improved. Using higher levels of lactic acid may have a positive effect on calf performance.
    Keywords: Acidic processing, Barley grain, feed efficiency, pre-weaned period, Skeletal growth, Starter diet
  • Hossien Mohammadzadeh Kratei *, Mohamad Hossein Shahir Pages 391-406

    The effects of increasing levels of L-leucine supplementation on performance, carcass traits, breast meat production and determination of digestibleleucine requirement broilers during the grower period (15 to 30 days) using 240 Ross males broiler chickens in a completely randomized design withsix dietary treatments (five repetitions and eight chicks per repetition) was investigated. Treatments include; a basal diet with 1.53% digestible leucineand five diets containing 1.63, 1.73, 1.83, 1.93, and 2.03% digestible leucine by adding synthetic L-leucine to the basal diet. By increasing the levels ofdigetible Leucin, body wieght gain, carcass and breast muscle percentage were increased, but feed conversion ratio and abominal fat percentage weredecreasd (P<0.05). The response trends to increasing levels of digestible leucine were quadratic for weight gain, feed conversion ratio, the relativeweight of carcass, relative weight of breast muscle and relative weight of abdominal fat ( P<0.05). Due to the better fit of the quadratic model to theresponse criteria, digestible Leucine requirements were estimated at 1.70, 1.72, 1.724, and 1.735% for body weight gain, feed conversion ratio, therelative weight of carcass and breast muscle; respectively. Based on the average of these estimates, the suggested digestible Leucine requirements ofbroilers in the grower period is 1.72%.

    Keywords: Breast yield, Broilers, Carcass traits, growth performance, L-leucine
  • MOSLEM ASADI KOROM *, Mohamad Salarmoini, Mohsen Afsharmanesh, Yaser Fattahian Pages 407-415
    The aim of this study was to evaluate the efficacy of Bacillus subtilis bacteria capable to produce phytase enzyme on improving broiler chickenperformance and to evaluate its effect on gastrointestinal organs, and tibia strength in broiler chickens. This experiment was done using 200 one-dayold broiler chicks (Ross 308), in a completely randomized design with 5 treatments, 4 replicates and 10 chicks per replicate for 42 days. Thetreatments include: 1) positive control diet containing sufficient phosphorus level; 2) negative control diet with 30% less phosphorus; 3) negativecontrol diet supplemented with phytase enzyme; 4) negative control diet supplemented with a commercial probiotic; 5) negative control dietsupplemented with Bacillus subtilis SH17-3. Feeding broiler chickens with a diet containing Bacillus subtilis bacteria SH17-3 significantly reducedfeed intake and mean body weight gain (BWG) in the total rearing period (P<0.05). Feeding broiler chickens with a diet containing phytase enzymesignificantly increased feed intake and BWG (P<0.05). The strength of tibia was significantly increased in birds received phytase enzyme, comparedto other groups (P<0.05). Based on the results the use of phytase enzyme in diets with phosphorus deficiency, improves performance in broilers; butBacillus subtilis bacteria SH 17-3 could not be a good alternative for probiotic and also phytase enzyme.
    Keywords: Bacillus subtilis, Broiler chickens, low phosphorus, Phytate, tibia
  • Mohammad Reza Ghorbani *, Tahereh Mohammadabadi, Hadis Mirzaei Pages 417-429
    This experiment was conducted to investigate the effect of processed date pit on broiler performance. In this experiment, 280 broiler chicks were usedin a completely randomized design with seven treatments and four replicates. The experimental treatments were: 1- control (diet without date pit), 2-10 percent raw date pit, and treatments 3 to 7- were 10 percent date pit that processed with steam pressure, NaOH, and fermented with Lactobacillusfermentum, Bacillus subtilis, and Aspergillus niger respectively. The crude protein content of processed date pit was higher, and the ether extractcontent was lower (exept NaOH) than raw date pit (P<0.05). The feed intake, body weight gain, feed conversion ratio and cecal microbial populationof broiler chickens were not affected by experimental treatments. The small intestine length of birds that fed diets containing processed date pit withsteam pressure and NaoH was significantly reduced in comparison with birds resived diets containing fermented date pit with Aspergillus niger andwithout date pit (P<0.05). The highest amount of litter dry matter and lowest amount of excreta ash was observed in groups fed diet containing rawdate pit (P<0.05). According to the results of this study, the processing methods of date pit has no effect on broiler performance and cecal microbialpopulation. Therefore, due to the high cost of processing, and the favorable effects of feeding raw date pit on broiler litter quality, the use of raw datepit in broilers diet is recommended.
    Keywords: Broilers, date pit, Fermentation, nutritional value, processing
  • Michael Gholipour, Vahid Vahedi *, Zarbakht Ansari Pirsarei Pages 431-440
    This study was conducted to determine the effects of Propolis on growth performance, carcass characteristics and some blood parameters in broilerchickens in response to heat stress condition. A total of 160 one day-old male broiler chicks (Ross 308) were randomly divided into four treatmentgroups in a completely randomized design with four replicates of 10 birds each. The experimental treatments including: 1) control (basal diet), 2) thebasal diet with Neomycin (200 g/ton), 3) 150 mg/kg Propolis, 4) 200 mg/kg Propolis in diet. Birds submitted to heat stress (32±2ºC from 10.00 AMto 6.00 PM) from 15 to 42 d of age. The results showed that, average mortality was lower in Propolis groups than in the control group (P < 0.05).None of the feed intake data was influenced by treatments during different periods. Birds receiving diet supplemented with 200 mg/kg Propolis had asignificantly (P < 0.05) higher body weight compared to the control group at the finisher feeding phase and whole period. In the finisher phase andwhole period, the lowest (P < 0.05) fed conversion ratio (FCR) was observed in chickens fed 200 mg/kg Propolis. Cholesterol and LDL level werelower in chickens fed diet with Propolis compared to control (p < 0.05). In conclusion, the addition of Propolis at a rate of 200 mg/kg to the diet couldreduce the negative effects of heat stress in broiler chickens.
    Keywords: Bird, Blood Glucose, feed conversion ratio, heat stress, propolis
  • Seyed Yavar Heydari, Nasrollah Pirany *, Behnam Ahmadipour, Mohammad Reza Akbari Pages 441-455

    This study was conducted to investigate the weight changes, age and weight at first laying, the outer and inner egg characteristics of breeding stationof Isfahan native chickens. Three hundred-day old native chickens were used in this survey. The experiment was started from the first day to the endof the 12 weeks of egg production (32 wks. of age). The results indicated that average age and weight of the first laying hens were 152.6 days and2061.46 g, respectively. The overall average of the egg weight was 45.47 g in whole production period. The average number of eggs produced byeach hen in 12 weeks of production period was 42. The range of hen production percentage in each week was 5.83 to 61.99 with an average of 45.44.The regression curves of height and diameter of yolk with production weeks were in order of second; with the weight of the hen's body, the white andyolk weight, and the shell thickness were of third order and with the rest of the traits were in forth order. Correlation of age at first egg with shellweight was high (r =0.99) and highly significant (P <0.001), but with total egg weight, the length and weight of the egg, and the height of yolk wasnegative and significant (P <0.05). The results of this experiment indicated the good production potential in some of these birds which proper breedingprograms may led to improve their productivity.

    Keywords: Body weight, external, and internal egg characteristics, Isfahan native chickens, Phenotype correlations
  • Abdollah Rezagholivand Lahrud, Akbar Nikkhah *, Hadi Khabazan, Saeed Mokhtarzadeh, Majid Dehghan, Farzad Sadighi, Yosef Mokhtabad, Farzad Safari, Azim Rajaei Pages 457-469

    The aim of this study was to compare feedlot performance, carcass characteristics, blood metabolites, and economic profits between pure andcrossbreeds Holstein calves. Crossbreeds were produced by crossing Holstein (H) cows with Angus (A), Charolais (C), Limousin (L) and INRA 95 (I)bull’s semen. The performance of 25 calves of each breed (125 calves in total) was compared in a fattening period of eleven months. The averagedaily gain was significantly higher in crossbred calves compared to pure Holstein calves. The interaction of breed and time was significant (P<0.01).The Charolais crossbred calves and pure Holstein had significantly lower dry matter intake than other crossbreeds, and feed conversion ratio in theC×H calves was remarkably more favorable than other groups (P<0.01). Dressing percentage and saleable meat yield for C×H, L×H and I×Hcrossbreeds were higher than for pure Holstein and A×H. Concentrations of plasma urea of Charolais crossbred calves was more than other groups(P<0.01). Economic calculations demonstrated that the respective highest profit for the whole fattening period belonged to crossbreeds of C×H, I×H,L×H, A×H, and pure Holsteins. In conclusion, the calves from Holstein-beef crosses had higher feedlot performance, dressing percentage andeconomic productivity than pure Holstein calves.

    Keywords: Beef breed, Crossbreeding, Dressing Percentage, Feedlot, Gain, Red Meat
  • Touba Nadri, Saeed Zeinoaldini *, Armin Towhodi, Gholamhossein Riazi, Mahdi Zhandi, Mohsen Sharafi Pages 471-477
    This study was designed to add the reduced glutathione to a lecithin nanoparticle-based extender and evaluate the quality of bull sperm after freezingand thawing. In the present study, the effect of four different levels of glutathione (0, 1, 2.5 and 5 mM) in extender-based on lecithin nanoparticles wasevaluated. The lecithin nanoparticles were prepared and the particle size was reduced by using a sonicator device. During three weeks, 48 ejaculatesfrom six Holstein bulls were collected and frozen. Properties evaluated after freezing and thawing were kinetic parameters (CASA), membraneactivity (HOST), membrane integrity (eosin-nigrosine) and morphology (Hancock solution). The results showed that using 2.5 mM glutathione in theextender significantly increased total and progressive motility (63.38±1.5 and 43.1±1.1 respectively, P <0.05). The results of eosin-nigrosine stainingand Host test showed that the highest viability and cell membrane functionality were related to 2.5 mM treatment (64.8±1.5 and 58.1±1.1 respectively)(P<0.05). In general, 2.5 mM glutathione could improve the quality of bull sperm compared with other concentrations after freezing and thawingprocess. It seems that the 2.5 mM glutathione is optimum concentration for bull extender based on the lecithin nanoparticles.
    Keywords: Antioxidants, Bull, Freeze-Thaw, Semen, Nanomicelle
  • Hoda Javaheri Barfourooshi *, Hasan Sadeghipanah, Nader Asadzadeh, Nader Papi, Fazlolah Mousavipoor Pages 479-490
    The effect of diets containing different sources of fat on milk production and composition, and mammary gland morphology of the 40 primiparousSaanen does was studied during the last two months of pregnancy to 12 weeks after kidding. Goats were divided into four groups of 10 each, based onthe average initial live weight and were assigned to one of four experimental diets. The diets included a non-fat diet, diet containing saturated fat, dietcontaining roasted soybeans, and a diet containing extruded flaxseed. The results showed that during the whole experimental period, milk productionin goats fed with diet containing flaxseed was higher than in goats fed with non- fat diet or saturated fat diet (P<0.05). The average daily milkproduction of goats fed a diet containing flaxseed in the first, second, third, ninth, tenth, and twelfth weeks of lactation was higher than that of goatsfed non-fat diet or saturated fat (P<0.05). The percentage of protein, lactose, solids not fat, and milk solids in non-fat diet goats were higher than theother groups (P<0.05). The percentage of fat to protein ratio in goats fed a diet containing unsaturated fat was higher than in other groups (P<0.05).Consumption of diets containing unsaturated fats improved the volume, environment, and size of mammary gland quarters (P<0.05). In general, theuse of fat supplements rich in unsaturated fatty acids such as soybeans or flaxseed, in the close-up and early lactation diets could improve lactationperformance in primiparous Sannen goats.
    Keywords: Fat supplements, Lactation performance, Mammary gland morphology, pregnancy, Sannen goat
  • sara Ataei Nazari, abdollah mohammadi sang cheshmeh, MohammadReza Bakhtiarizadeh, ali assadi alamouti, Ali Fouladi Nashta Pages 491-500

    This study was conducted to evaluate the effect of various concentrations of lipopolysaccharide (LPS) in maritaruta medium on oocyte maturation, oocyte developmental competence and metabolites related to maturation medium including glucose, pyruvate, lactate and glutamine. The experimental treatments were 0 (control), 0.01, 0.1, 1 and 10 μg/ml of LPS in oocyte maturation medium. The cumulus oocytes complex (COC) were cultured with various concentrations of lipopolysaccharide. After 24 h of oocyte maturation, the medium was collected and the rates of oocyte maturation, cleaved oocyte and oocytes reached to blastocyst stage were analyzed. Oocyte maturation rate was lowest in the treatment with 10 μg/ml of LPS (P<0.05). Among the measured metabolites, only glucose concentration was linearly decreased in response to increasing levels of LPS in the maturation medium (P<0.05) as treatment with 10 μg/ml of LPS had lower glucose concentration comparing to other treatments. The percentage of oocyte cleavage was significantly lower in treatment with highest level of LPS compared to other treatments (P<0.05). In addition, the treatment with 1 and 10 μg/ml of LPS significantly reduced blastocyst rate compared to control group (P<0.05). According to results of this study, lipopolysaccharide could have detrimental effects on oocyte development and these influences seems to be mediated through pathways related to energy metabolism. Acquiring managerial approaches to control LPS enhancing agents during reproductive season could prevent animal's reproductive failure.

    Keywords: Bacterial cell wall, Ewe, Infectious diseases, Oocyte, Reproductive function