فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های رشد و توسعه اقتصادی
پیاپی 40 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سلمان ستوده نیا کرانی، محمدطاهر احمدی شادمهری*، محمدجواد رزمی، مهدی بهنامه صفحات 15-34

    در این مطالعه به بررسی اثر وضع مالیات سبز در قالب سناریوهای مختلف (پایه، 5%، 10% و 20%) بر مصرف انرژی های فسیلی (نفت گاز، بنزین و گاز طبیعی)، انتشار گازهای گلخانه ای و رفاه اجتماعی در ایران با استفاده از مدل تعادل عمومی محاسبه-پذیر پویای بازگشتی (RDCGE) پرداخته شد. کالیبراسیون مدل با بکارگیری ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و سناریوی پایه (0% اعمال مالیات سبز بر انرژی های فسیلی) صورت پذیرفت. داده های مربوط به برآورد مدل تحقیق به صورت فصلی برای دوره 95-1387 از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار ایران و وزارت نیرو گردآوری شد. همچنین، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Matlab استفاده شد. نتایج نشان داد که همراه با افزایش نرخ وضع مالیات سبز، اگر یک شوک مثبت به اندازه یک انحراف معیار (1%) بر تولیدناخالص داخلی وارد شود، از روند افزایش مصرف نفت گاز، گاز طبیعی و بنزین کاسته می-شود. همچنین، با اعمال 0% و 5% مالیات سبز، مصرف انرژی های فسیلی مورد بررسی کارایی نداشته، با اعمال 10% مالیات سبز، مصرف گاز طبیعی و بنزین کارایی داشته، لیکن مصرف نفت گاز کارایی ندارد. با اعمال 20% مالیات سبز، مصرف انرژی های فسیلی مورد بررسی کارایی خواهد داشت. همچنین، همراه با افزایش نرخ وضع مالیات سبز، اگر یک شوک مثبت به اندازه یک انحراف معیار (1%) بر تولیدناخالص داخلی وارد شود، از روند افزایش انتشار گازهای آلاینده کاسته می شود و به منظور کاهش انتشار گازهای آلاینده در فرآیند رشد اقتصادی، می بایست نرخ مالیات سبز بیش از 10% اعمال شود. در نهایت، همراه با افزایش نرخ وضع مالیات سبز از 0% به 5%، 10% و 20% اگر یک شوک مثبت به اندازه یک انحراف معیار (1%) بر تولیدناخالص داخلی وارد شود، رفاه اجتماعی به ترتیب، کمتر از 1%، بیش از 1% و مجددا کمتر از 1% افزایش می یابد. لذا در میان سناریوهای مورد بررسی، وضع 10% مالیات سبز، بهترین سناریو جهت افزایش رفاه اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، مالیات سبز، رشد اقتصادی، روش تعادل عمومی قابل محاسبه
  • نسیم مسعودی، نظر دهمرده، مرضیه اسفندیاری* صفحات 35-54
    مصرف گسترده انرژی های تجدیدناپذیر در کنار افزایش گسترده فعالیت های اقتصادی در چند دهه اخیر پیامدهای زیست محیطی گسترده ای داشته است. افزایش دمای زمین، تغییرات آب و هوایی، بالا آمدن سطح آب دریاها و در نهایت تشدید منازعات بین المللی از جمله این پیامدها محسوب می شوند. طی سالیان اخیر برخی کشورها تلاش گسترده ای در راستای استفاده بیشتر از پتانسیل های انرژی های تجدیدپذیر را شروع نموده اند. این تلاش ها در راستای مزایای بیشتر استفاده از این انرژی ها و همچنین رعایت توافقنامه های بین المللی برای کاهش دمای کره زمین بوده است. در واقع طی دهه های اخیر رشد پایدار اقتصادی برای اکثر اقتصادهای جهان به یک هدف مهم تبدیل شده است. لازمه دست یابی به این هدف، تثبیت یا کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است. این امر مستلزم گذار از فعالیت های اقتصادی مبتنی بر منابع انرژی آلاینده به فعالیت های اقتصادی پایدار مبتنی بر فناوری-ها و مصرفی با تاثیر محیط زیست کم تر است هدف این مطالعه بررسی اثر نوآوری های فنی، مصرف انرژی های تجدیدپذیر و رشد اقتصادی بر انتشار CO2 در کشورهای منتخب آژانس بین المللی انرژی های تجدید پذیر (IRENA) با استفاده از رویکرد ایستا، پویا و ضرایب بلندمدت داده های ترکیبی طی دوره زمانی 2016-1990 بود. نتایج این مطالعه نشان داد که نو آوری فنی ، و انرژی های تجدید ناپذیر تاثیر مثبتی بر انتشار CO2 داشته است اما اثر انرژی های تجدیدپذیر بر انتشار CO2 منفی و معنی دار بوده است.تاثیر رشد اقتصادی نیز بر انتشار CO2 مثبت و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، نوآوری فنی، انتشار CO2، پانل دیتا
  • حسین فتحی زاده، مسعود نونژاد*، علی حقیقت، عباس امینی فرد صفحات 55-76
    در این تحقیق رابطه بین رشد اقتصادی، شدت انرژی و توسعه مالی در بخش-های کشاورزی، صنعت و معدن و خدمات از اقتصاد ایران بررسی شده است. به این منظور، از داده های سری زمانی سالانه بخش ها در دوره 1353 تا 1395 استفاده شد. جهت تحلیل روابط، روش های خودرگرسیون با وقفه توزیع شده (ARDL) و خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) به کار گرفته شد. نتایج رابطه بلند مدت مدل ARDL نشان می دهد که تاثیر شدت انرژی بر رشد اقتصادی بخش های صنعت و معدن و خدمات منفی و معنادار و در بخش کشاورزی مثبت و معنادار است. اثر توسعه مالی بر رشد اقتصادی بخش های کشاورزی و صنعت و معدن مثبت و معنادار است، در حالی که علی رغم تاثیر مثبت توسعه مالی بر رشد اقتصادی در بخش خدمات، ضریب این متغیر به لحاظ آماری معنادار نیست. همچنین، بر اساس نتایج تجزیه واریانس در مدل SVAR رشد شدت انرژی و توسعه مالی سهم زیادی از نوسانات رشد اقتصادی بخش های مختلف اقتصاد ایران داشته اند. به طور مشابه، رشد اقتصادی و توسعه مالی نیز سهم قابل توجهی از نوسانات شدت انرژی بخش ها داشته اند. در نهایت، شدت انرژی بیشترین سهم را از نوسانات توسعه مالی در بخش صنعت داشته است، در حالی که سهم رشد اقتصادی از نوسانات توسعه مالی در بخش خدمات نیز قابل توجه است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، شدت انرژی، توسعه مالی، بخش های اقتصاد ایران
  • عباسعلی رضایی، علی رئیس پور*، محسن زاینده رودی، سید عبدالمجید جلائی صفحات 77-92
    برابری قدرت خرید همچنان موضوع مهم و مورد توجه محققان در مباحث اقتصاد بین الملل است. اهمیت اعتبار این نظریه نه تنها به دلیل مطالعات تجربی بلکه به خاطر اهمیت آن برای سیاست گذاران است. نظریه PPP بیانگر این است که به دلیل وجود آربیتراژ در بازار بین المللی کالاها، انتظار بر آن است که نرخ ارز حقیقی در بلندمدت به سطح تعادلی و ثابت خود برگردد. با توجه به بررسی ها و مطالعات انجام شده در نهایت محققان به این نتیجه رسیدند یکی از مباحث مطرح در اقتصاد کلان که مباحث سیاسی زیادی را به خود ربط داده است نرخ ارز می باشد که نرخ ارز حقیقی رفتاری غیرخطی از خود نشان می دهد. با توجه به اهمیت موضوع در این تحقیق بر آن شدیم به بررسی سنجش نامتقارن آزمون برابری قدرت خرید با استفاده از مدل غیرخطی خودرگرسیونی با توزیع با وقفه است. در این چارچوب برابری قدرت خرید ایران با کشورهای ژاپن، نروژ، عربستان سعودی، انگلیس و امریکا در دوره زمانی 1360 تا 1396 بررسی شد. نتایج نشان می دهد که شوک های قیمتی در بلندمدت اثر نامتقارنی بر برابری قدرت خرید در کشورهای ژاپن، عربستان و آمریکا دارند؛ در حالیکه در کشورهای نروژ و انگلستان متقارن است. علاوه بر این در کوتاه مدت، شوک های قیمتی در ژاپن و عربستان اثر نامتقارنی بر برابری قدرت خرید خواهند گذاشت؛ در حالی که اثر شوک های قیمتی در نروژ، انگلستان و آمریکا بر برابری قدرت خرید در کوتاه مدت رد می شود.
    کلیدواژگان: آزمون برابری قدرت خرید، مدل غیرخطی (NARDL)، نرخ ارز
  • حسین امیری*، محسن صالحی کمرودی، مهناز پاسبان صفحات 93-108
    بی شک شرایط اقتصاد کلان و چگونگی ارتباط متغیرهای اقتصاد کلان بر عملکرد اقتصادی کشورها اثرگذاری زیادی دارد. شناخت این روابط به سیاستگذاران کمک می کند اقتصاد کلان را بهتر مدیریت کنند. از این رو، در این مطالعه به بررسی رابطه میان، رشد اقتصادی، نرخ تورم ، نرخ سود و نرخ ارز در کشورهای مسلمان منتخب (بحرین، بنگلادش، مصر، اندونزی، ایران، مالزی، پاکستان، کویت، عمان و قطر) پرداخته می شود. برای این منظور از روش Panel VAR استفاده شده است. در این مطالعه از داده های پانلی کشورهای منتخب طی دوره 2016- 2000 استفاده گردیده است. طبق نتایج بدست آمده تمام داده ها مانا هستند و مدل پایدار بود. طبق نتایج علیت گرنجری نرخ تورم، نرخ ارزو نرخ سود علت گرنجری رشد اقتصادی؛ نرخ تورم، رشد اقتصادی و نرخ ارز علت گرنجری نرخ سود؛ نرخ تورم، رشد اقتصادی و نرخ سود علت گرنجری نرخ ارز بودند و تنها نرخ تورم علت گرنجری نداشت. بر اساس واکنش های آنی شوک های نرخ ارز، نرخ سود، و تورم بر رشد اقتصادی اثر مثبت داشتند. نرخ ارز، نرخ سود و رشد اقتصادی اثرات بسیار کوتاه مدت و ناچیز مثبت بر روی خود داشتند. نرخ ارز، نرخ تورم و رشد اقتصادی بر نرخ سود اثر منفی داشته اند. در نهایت اثر نرخ سود بر نرخ ارز نامشخص، نرخ تورم و رشد اقتصادی اثر منفی بر رشد اقتصادی داشتند.
    کلیدواژگان: تورم، رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ سود، کشورهای مسلمان
  • احمدعلی اسدپور* صفحات 109-122

    در این پژوهش به بررسی تاثیر سرمایه انسانی، باز بودن تجاری، نرخ تورم، نرخ ارز، رابطه مبادله بر بهره وری کل عوامل پرداخته شده است. دوره زمانی مورد مطالعه 32 سال و جهت بررسی رابطه کوتاه مدت و بلندمدت از روش ARDL استفاده شده است. نتایج برآورد معادله بهره وری کل عوامل، موید این مطلب است که سرمایه انسانی، باز بودن اقتصاد و رابطه مبادله تاثیر مثبت بر بهره وری کل عوامل و متغیرهای تورم، نرخ ارز تاثیر منفی بر بهره وری کل عوامل دارد. در ضمن هرچه اقتصاد نسبت به تجارت خارجی بازتر باشد و هر چه نیروی انسانی جامعه آموزش دیده تر باشد، بهره وری کل عوامل بیشتر است.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، بازبودن تجاری، سرمایه های انسانی، روش خود همبسته، وقفه های توزیعی ARDL
  • سمانه طالعی اردکانی* صفحات 123-134
    علاوه بر تاثیر عوامل سنتی تولید نظیر نیروی کار و سرمایه بر رشد اقتصادی، تاثیر بهره وری نیز همواره مورد توجه اقتصاددانان رشد و توسعه قرار داشته است. با توجه به نقش بنیادی بخش صنعت به عنوان پیشقراول توسعه اقتصادی کشور، شناسایی عوامل موثر بر بهره وری این بخش می تواند زمینه را برای ارتقای سهم آن در رشد تولید ناخالص ملی فراهم نماید. بر این اساس، مطالعه حاضر سعی دارد تا تاثیر متغیر مالیات بر بخش صنعت را بر بهره وری صنایع تولیدی ایران طی برنامه پنجم توسعه (94-1390) مورد ارزیابی قرار دهد. موضوعی که کمتر مطمح نظر برنامه ریزان و محققان حوزه صنعت قرار داشته است. علاوه بر آن، این مقاله کوشیده است تا ارتباط متغیرهایی نظیر سرمایه گذاری در بخش صنعت و جبران خدمات مزد بگیران (حقوق و مزایا و پاداش ها) را با بهره وری کل نیروی کار بررسی نماید. در این راستا، داده های مورد نظر از سالنامه آماری کشور و نتایج آمار گیری از بنگاه های تولیدی کشور اخذ گردیده و با استفاده از داده های ارزش ستانده بنگاه های ده نفر کارکن و بیشتر، شاخص بهره وری کل نیروی کار محاسبه شده است. سپس ارتباط ارزش مالیات اخذ شده و شاخص بهره وری کل نیروی کار با بهره گیری از روش داده های تلفیقی (پانل دیتا) مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که در سطح معنی داری 5 درصد ضرایب متغیرهای مالیات و جبران خدمات مزد بگیران دارای ارتباطی مثبت و معنادار با بهره وری بوده و همچنین ضریب سرمایه گذاری در سطح معنا داری 10 درصد دارای تاثیر مثبت بر متغیر وابسته بوده است. به عبارت دیگر، همراه با افزایش مالیات، بهره وری کل نیروی کار نیز ارتقا یافته و صنایع تولیدی به منظور جبران هزینه های مالیاتی کوشیده اند تا با افزایش بهره وری بخشی از هزینه های آن را پوشش دهند. اما بر مبنای ضریب برآوردی شدت تاثیرپذیری بهره وری صنعتی از مالیات ضعیف است.
    کلیدواژگان: برنامه پنجم توسعه، روش پانل دیتا، مالیات
|
  • Salman Sotoodenia, Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri *, Seyed Mohammadjavad Razmi, Seyed Mohammad Fahimifard Pages 15-34

    In this study the effects levying various green taxes (base, 5%, 10% and 20%) on Iran’s fossil energy consumption (oil gas (OG), natural gas (NG) and gasoline (GA)), pollutant gas emission and social welfare was studied using a Recursive Dynamic Computable General Equilibrium (RDCGE) model. In order to RDCGE calibration, the Iran’s social accounting matrix (SAM)) and base scenario was used. Required data was gathered from central bank of Iran (CBI), Iran’s statistic center and ministry of energy during 2008-2016 seasonality. Also, data analyzing Matlab software was applied. Results indicate that in while increasing green tax, a positive shock of economic growth (1%), reduces the increasing trend of GO, NG and GA. Also, levying 0% and 5% green tax couldn’t make the consumption of mentioned energies efficient, levyeing 10% green tax makes the consumption of NG and GA efficient and levying 20% green tax makes the consumption of mentioned energies efficient. In addition, while increasing green tax, a positive shock of economic growth (1%), reduces the increasing trend of gas pullotants emission and in orther to decreasing gas pollutants emission during economic growth, 10% green tax should be levy. Finally, while increasing green tax from 0% to 5%, 10% and 20%, a positive shock of economic growth (1%), increases the social welfare, less than 1%, more than 1% and less than 1%, respectively. Therefore, between studied scenarios, levying 10% green tax is the best for increasing social welfare.

    Keywords: Energy consumption, green tax, Economic Growth, Computable General Equilibrium Model
  • Nasim Masoudi, Nazar Dahmardeh, Marziye Esfandiyari * Pages 35-54
    The widespread consumption of non-renewable energy, along with the widespread increase in economic activity over the past few decades, has had broad environmental implications. These consequences include rising global temperatures, climate change, rising sea levels, and ultimately escalating international disputes. In recent years, some countries have begun extensive efforts to make more use of renewable energy potentials. These efforts have been in line with the greater benefits of using these energies as well as observing international agreements to reduce global temperatures. Indeed, in recent decades sustainable economic growth has become an important goal for most of the world's economies. The goal is to stabilize or reduce greenhouse gas emissions. This necessitates the transition from polluting energy-based economic activities to less environmentally-friendly, technology-based and consumer-friendly economic activities. CO2 was selected by the International Renewable Energy Agency (IRENA) in selected countries using a static, dynamic, and long-term coefficient of combined data over the period 1990–2016. The results of this study showed that technical innovations and non-renewable energies had a positive effect on CO2 emissions, but the effect of renewable energies on CO2 emissions was negative and significant. It is meaningful.
    Keywords: Renewable Energy, Technical Innovation, CO2 Emission, Data Panel
  • Hossein Fathizadeh, Masooud Nonejad *, Ali Haghighat, Abbas Aminifard Pages 55-76
    This study investigates the relationship between economic growth, energy intensity and financial development in the agricultural, industry and mining and services sectors of the Iranian economy. For this purpose, annual time series data of the sectors during the period from 1974 to 2016 were used. To analyze the relationships, Autoregressive Distributed Lags (ARDL) and Structural Vector Autoregressive (SVAR) methods were used. The results of the long-run relationship of the ARDL model show that the impact of energy intensity on the economic growth of industry and mining, and services sectors is negative and significant and positive and significant in agriculture sector. The effect of financial development on economic growth in agriculture sector and industry and mining sector is positive and significant, while despite the positive impact of financial development on economic growth in services sector, the coefficient of this variable is not statistically significant. Furthermore, based on the results of variance decomposition in SVAR model, energy intensity growth and financial development growth have had a large share of economic growth fluctuations in different sectors of Iranian economy. Similarly, economic growth and financial development have also played a significant part in the energy intensity fluctuations of the sectors. Finally, energy intensity has the largest share of fluctuations in financial development in industry sector, while the economic growth has also played a considerable part in the fluctuations of financial development in the services sector.
    Keywords: Economic Growth, Energy intensity, financial development, Sectors of Iranian economy
  • Abbas Ali . Rezaei., Ali Raeispour *, Mohsen Zayandehroodi, Seyyed Abdolmajid Jalaee Pages 77-92
    Equity in purchasing power remains an important issue for scholars in the international economy. The validity of this theory is important not only for empirical studies but also for policy makers. The PPP theory holds that due to arbitrage in the international commodity market, the real exchange rate is expected to return to its equilibrium level in the long run. Finally, the researchers concluded that one of the major macroeconomic issues that has been linked to many political debates is the exchange rate, which is a non-linear real exchange rate behavior. Given the importance of the subject in this study, we decided to investigate the asymmetric measurement of purchasing power parity test using nonlinear self-regression model with intermittent distribution. In this context, Iran's purchasing power parity with Japan, Norway, Saudi Arabia, Britain and the United States was examined during the period from 1960 to 1986. The results show that in the long run, price shocks have an asymmetric effect on purchasing power parity in Japan, Saudi Arabia, and the United States, while they are symmetric in Norway and the United Kingdom. Moreover, in the short run, price shocks in Japan and Saudi Arabia will have an asymmetric effect on purchasing power parity, while the effect of price shocks in Norway, England and the US on purchasing power parity will be rejected in the short run.
    Keywords: purchasing power parity test, non-linear model (NARDL), Exchange Rate
  • Hossien Amiri *, Mohsen Salehi Komroudi, Mahnaz Pasban Pages 93-108
    Macroeconomic conditions and the relationship of macroeconomic variables have a major impact on the economic performance of countries. Understanding these relationships helps policymakers manage macroeconomics better. Therefore, this study examines the relationship between economic growth, inflation, interest rates and exchange rates in selected Muslim countries (Bahrain, Bangladesh, Egypt, Indonesia, Iran, Malaysia, Pakistan, Kuwait, Oman and Qatar). Therefore Panel VAR method was used for this purpose. The study used panel data from selected countries over the period 2000–2016. According to the results, all variables are stationary and the model was stable. According to Granger causality results inflation rate, exchange rate and interest rate were the cause of economic growth; inflation rate, economic growth and exchange rate were the cause of economic growth rate; inflation rate, economic growth and interest rate were the cause of exchange rate and only inflation was not the cause of granger's. Exchange rates, interest rates, and inflation had positive effects on economic growth based on impulse-response functions. Exchange rates, interest rates, and economic growth had very short-term and negatively positive effects on themselves. Exchange rates, inflation and economic growth have had a negative effect on the interest rate. Finally, the effect of interest rate is unclear on exchange rate, inflation rate and economic growth had negative effect on economic growth.
    Keywords: Inflation, Economic Growth, Exchange Rate, Interest Rate, Muslim Countries
  • Ahmad Ali Asadpour * Pages 109-122

    This article aims to investigate the effect of trade openness, human capital and exchange relation on total efficiency of production factors in Iran. Using time series data during 32 Years, the effect of trade openness, human capital, and exchange relation on total efficiency of production factor has been estimated through the application of auto regressive distributed lag model (ARDL). The results of the research indicate that the variables of trade openness, human capital, and exchange relation have positive effects on total efficiency of production factors. On the other hand, inflation and exchange rate have negative effects on total efficiency of production factors.

    Keywords: Total Factor Productivity, Openness, Human Capital, Auto regressive distributed lag
  • Samaneh Talei Ardakani * Pages 123-134
    In addition to the impact of traditional factors of production such as labor and capital on economic growth, the impact of productivity has always been the focus of growth and development economists. Given the fundamental role of the industry sector as a driver of the country's economic development, identifying the factors affecting the productivity of this sector can provide a basis for enhancing its share in GDP growth. Accordingly, the present study attempts to evaluate the impact of variable industry taxation on productivity of Iranian manufacturing industries during the Fifth Development Plan (2011-2015). An issue that is less certain for industry planners and researchers. In addition, this paper attempts to examine the relationship between variables such as investment in industry and compensation of payroll services (salaries and benefits) with total labor productivity. In this regard, the desired data were obtained from the statistical yearbook of the country and the results of the censuses of the country's manufacturing firms and the total labor productivity index was calculated by using the output data of ten firms and more. Then, the relationship between tax value and total labor productivity index is evaluated using integrated data panel (panel data) method. The results show that at the significant level of 5% of the coefficients of tax variables and compensation of wage earners has a positive and significant relationship with productivity and also the investment coefficient at the significant level of 10% has a positive effect on the dependent variable. In other words, with the increase in taxation, the productivity of the entire workforce has also increased, and manufacturing industries have sought to offset some of its costs by increasing productivity. But based on the coefficient of estimation, the severity of the impact of industrial productivity on tax is weak.
    Keywords: Fifth Development Plan, Panel Data Method, Corporate Tax