فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1399)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس سرلک*، زهره حیدری، سمیه فتحی، مهناز آهنگری صفحات 1-22
    هدف

    شرکت هایی که از راهبری شرکتی نامطلوبی برخوردارند، در مقایسه با شرکت های برخوردار از راهبری شرکتی مطلوب، واکنش شدیدتری در برابر شوک های بزرگ اقتصادی نشان می دهند. از آنجاییکه ابزارهای راهبری شرکتی با ارزش ایجاد شده برای سهامداران رابطه مستقیمی دارد، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه برخی از ابزارهای راهبری شرکتی و ارزش شرکت در شرایط تحریم اقتصادی است.

    روش پژوهش

    فرضیه های پژوهش در جامعه ای متشکل از 114 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1395و با بهره گیری از معادلات رگرسیونی چندگانه مبتنی بر داده های تابلویی، با استفاده از نرم افزار اکسل و 9 Eviews مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین ویژگی های هیات مدیره و ارزش شرکت رابطه معناداری وجود ندارد؛ این در حالیست که بین تحریم اقتصادی و ارزش شرکت رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که تحریم اقتصادی بر رابطه ویژگی-های هیات مدیره و ارزش شرکت تاثیر ندارد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده، تحریم های اقتصادی با اعمال محدودیت در معاملات تجاری رابطه منفی با ارزش شرکت دارد. از طرفی تفاوت بستر فرهنگی و اقتصادی ایران با بسیاری ازکشورها موجب معنادار نبودن اثر تعاملی تحریم و ویژگی های هیات مدیره بر ارزش شرکت شده است.

    کلیدواژگان: اندازه هیات مدیره، دوگانگی وظیفه مدیرعامل، استقلال هیات مدیره، ارزش شرکت، تحریم های اقتصادی
  • هانیه حکمت، علی رحمانی*، مهناز ملانظری، میرحسین موسوی، حسن قالیباف اصل صفحات 23-50
    هدف این مقاله ارزیابی کارایی بازار سرمایه در سطح نیمه قوی از طریق بررسی رابطه بین افزایش و کاهش بازدهی سهام و اطلاعات صورت های مالی است. بدین منظور با استفاده از 66 مدل داده‏های ترکیبی لاجیت غلتان و متغیرهای حسابداری، کاهش و افزایش بازدهی هر شرکت در قالب یک مقدار(Pr) برآورد و پرتفویی مصون (با سرمایه گذاری صفر) تشکیل شد. سهام شرکت ها با Pr معادل 0.6 و بالاتر در موقعیت خرید و 0.4 و پایین تر در موقعیت فروش لحاظ شد. بازدهی حاصل از پرتفوی مصون که جمع جبری دو گروه سهام مذکور است مبنای قضاوت در مورد کارایی بازار در سطح نیمه قوی است . نتایج حاصل از مدل های مذکور با سه معیار مختلف بازدهی بر روی نمونه ای متشکل از 58 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1385 لغایت 1396 حاکی از امکان کسب بازده اضافی غیرقابل تبیین توسط اندازه و ریسک سیستماتیک و انحراف قیمت‏های بازار از ارزش‏های بنیادی است. لذا کارایی بازار سرمایه ایران در سطح نیمه قوی را نمی توان تایید کرد. هم چنین، در میان 17 نسبت حسابداری مورد استفاده برای پیش بینی جهت تغییرات بازدهی، نسبت های تغییر در جمع دارایی ها، هزینه مالی به فروش، تغییر در سود نقدی هر سهم، تغییر در نسبت فروش به جمع دارایی ها، سود ناخالص به فروش و سود قبل از مالیات بیشترین دفعات معناداری مدل های برازش شده را دارند.
    کلیدواژگان: کارایی بازار سرمایه، اطلاعات حسابداری، کارایی نیمه قوی، نسبت های مالی
  • عابدین برزگر خاندوزی، منصور گرکز*، پرویز سعیدی، علیرضا معطوفی صفحات 51-70
    حسابداری از ابتدای تجارت به همه فعالیت های تجاری کمک کرده است. به دلیل نیاز به واقعی و دقیق بودن رویدادهای اقتصادی به ارقام گزارش مالی، حسابداری به طور مداوم پیشرفت کرده است. علاوه بر این، گسترش فناوری اطلاعات و ظهور اینترنت منجر به ایجاد شیوه های جدید ذخیره و ثبت اطلاعات شده است. یکی از این تغییرات، پیدایش حسابداری ابری است. حسابداری ابری به عنوان یک فناوری جدید با زیرساخت های اینترنت و رویکردهای جدید می تواند مزایای قابل توجهی در ارایه خدمات حسابداری به صورت الکترونیکی داشته باشد. استفاده از این تکنولوژی در حسابداری و گزارش گیری نیازمند توجه به عوامل مختلف است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل محیطی و انسانی موثر بر پذیرش حسابداری ابری در ایران است. این تحقیق از نظر روش شناسی یک تحقیق آمیخته متوالی اکتشافی است و دارای دو بعد کیفی و کمی می باشد، که برای رسیدن به این هدف از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده گردید. در این تحقیق ابتدا بر اساس چارچوب نظری و نظرات خبرگان، 16 عامل به عنوان عواملی که در پذیرش حسابداری ابری اثرگذار است، شناسایی شدند و سپس این عوامل در یک جامعه بزرگتر مورد آزمون قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق کلیه اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری حسابداری هستند. در این تحقیق از روش نمونه گیری گلوله برفی و خوشه ای تک مرحله ای استفاده شده است. با استفاده از تجزیه و تحلیل عاملی اکتشافی و مدلسازی معادلات ساختاری، نتایج تحقیق نشان می دهد که 16 عامل در پذیرش حسابداری ابری موثر است.
    کلیدواژگان: حسابداری ابری، گزارشگری ابری، فناوری اطلاعات، گزارشگری انلاین
  • مصطفی عبدی، غلامرضا کردستانی*، جواد رضازاده صفحات 71-114
    گزارشگری پایداری، گزارشی است که اطلاعاتی پیرامون عملکرد اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و راهبری ارایه می دهد. متغیرهای مختلفی می تواند به عنوان محرک گزارشگری پایداری شرکت ها در نظر گرفته شود. هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی محرک ها و شاخص های گزارشگری پایداری است. این پژوهش، پژوهشی کیفی و اکتشافی است. برای رتبه بندی محرک ها و شاخص ها از روش تحلیل شبکه بهره گرفته شده است. جامعه آماری پاسخ دهندگان به سوالات پرسش نامه، افراد خبره در حوزه مبانی نظری گزارشگری مالی و علوم اجتماعی، حوزه بازار سرمایه و حوزه سازمان حفاظت از محیط زیست بوده که در سال 1397 به 23 پرسش نامه پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان داد که محرک های گزارشگری پایداری در 5 گروه اصلی و 24 شاخص طبقه بندی می شود. در بین محرک ها، محرک های الزامات محیطی، ویژگی های حاکمیت شرکتی و ویژگی های ساختاری شرکت از نظر افراد خبره دارای بالاترین اهمیت بوده و همچنین رتبه بندی شاخص ها نیز نشان داد که شاخص های الزامات قانونی، استقلال اعضای هییت مدیره و سودآوری دارای بالاترین رتبه می باشند. نتایج این پژوهش می تواند شناخت استفاده کنندگان از گزارشگری پایداری، محرک ها و شاخص های آن را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، رتبه بندی، شاخص ها، گزارشگری پایداری، محرک ها
  • غلامرضا منصورفر، رضوان حجازی، زینب نوری فر* صفحات 115-138

    این مطالعه به بررسی نقش توزیع وجه نقد به سهامداران بر رابطه بین هزینه نمایندگی و محافظه کاری مشروط 104 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران در دوره مالی 1385 تا 1393 می پردازد. تحلیل شواهد بر مبنای داده های پنلی نشان می دهد بین هزینه نمایندگی و تقاضا برای محافظه کاری مشروط رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد؛ رابطه بین توزیع وجه نقد و محافظه کاری مشروط معنی-دار نیست و نقش توزیع وجه نقد بر رابطه بین هزینه نمایندگی و محافظه کاری مشروط مثبت و معنی دار است. پرداخت بیشتر سود سهام باعث ایجاد تضاد منافع بین سهامداران و اعتباردهندگان می شود، از این رو در چنین شرایطی تقاضا برای محافظه کاری هم از سوی اعتباردهندگان و هم سهامداران بیش از پیش، افزایش می یابد و انتظار می رود محافظه کاری حسابداری بتواند انگیزه هایی را برای تصمیمات سرمایه گذاری کارا، به وجود آورده و نظارت برتصمیمات سرمایه گذاری مدیران را تسهیل نماید و درنهایت منجر به کاهش مشکلات نمایندگی گردد. از این رو شرکت های با مازاد وجه نقد در سطح بالا، سطح محافظه کاری بالاتری نیز برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: هزینه نمایندگی، جریان نقدآزاد، توزیع وجه نقد، محافظه کاری
  • آرش تحریری*، مهدی پیری سقرلو صفحات 139-162
    هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل تاثیر گذار بر استقلال حسابرس با توجه به برداشت حسابرسان و مدیران مالی ایرانی از مفهوم زیربنایی استقلال حسابرس در کار حسابرسی می باشد. برای بررسی برداشت حسابرسان و مدیران مالی از این مفهوم کلیدی، از تاثیر هفت شاخص اصلی بر استقلال حسابرس استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه های توزیع شده بین کلیه شاغلین در موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1395جمع آوری گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که علیرغم وجود توافق کلی در مورد شاخص های تاثیر گذار بر استقلال حسابرس بین دو گروه حسابرسان و مدیران مالی، تفاوت معنی دار بین شدت و میزان تاثیر شاخص های مورد بررسی بر استقلال حسابرس بین دو گروه وجود دارد، به طوری که در مورد تمامی شاخص های هفتگانه برآمده از تحلیل عاملی حسابرسان شدت بیشتری را قایل بودند.
    کلیدواژگان: استقلال حسابرس، حسابرسان، مدیران مالی
  • مهدی صالحی، محمود تورچی، رضا عبدالله نژاد خلیل اباد* صفحات 161-268
    هدف از این پژوهش، تبیین نقش تعدیلی معاملات با اشخاص وابسته بر رابطه میان ارتباطات سیاسی و تاخیر در گزارش حسابرسی است. یکی از معیارهای کیفیت گزارشگری مالی، به هنگام بودن می باشد. ازطرفی، در شرکت های دارای ارتباطات سیاسی، مدیران انگیزه ای برای کسب مزایای بالقوه پیدا می کنند که این موضوع می تواند منجر به تضییع حقوق آنها شود. جهت انجام این پژوهش، نمونه آماری شامل 156 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1391 تا 1395 انتخاب گردید. بر اساس روش داده های ترکیبی و تجزیه وتحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، یافته های پژوهش نشان داد که ارتباطات سیاسی منجر به افزایش تاخیر در گزارش حسابرس می شود. معاملات با اشخاص وابسته نیز تاخیر در گزارش حسابرس را افزایش داده و همچنین منجر به تقویت ارتباط میان ارتباطات سیاسی و تاخیر در گزارش حسابرس شده است؛ که موید این موضوع است که شرکت های دارای ارتباطات سیاسی از معاملات با اشخاص وابسته در جهت پنهان سازی برخی معاملات استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، معاملات با اشخاص وابسته، تاخیر در گزارش حسابرسی، تئوری نمایندگی
  • ماندانا بهرامی*، احمد خلیفه سلطانی صفحات 163-186
    از آنجا که حسابداران مدیریت از طریق تهیه گزارش-های عملکرد که در آن نتایج واقعی با نتایج برنامه-ریزی شده برای هریک از مراکز مسئولیت مقایسه می شود، به فرآیند کنترل کمک می کنند ،لذا ایجاد حس اعتماد بین این گروه از حسابداران که نقش کلیدی در موفقیت بلندمدت واحد تجاری دارند و مدیران شرکت یکی از مسایل مهم سازمانی به شمار می رود. در تحقیق پیش رو با استفاده از روش تحقیق کیفی و رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان، به عوامل و شرایطی که منجر به بهبود حس اعتماد میان مدیران و حسابداران مدیریت می-گردد، دست یافته و بر این اساس مدل مربوطه تدوین گردیده است. از این رو، برای پاسخگویی به سوالات این پژوهش با 16 نفر از خبرگان در این زمینه مصاحبه انجام شد که در مصاحبه 12، در یافته ها به نقطه اشباع رسیدیم. پس از کدگذاری اولیه مصاحبه ها، دسته بندی کدهای مختلف در قالب ‏‏مضمون‏ها‏ی اولیه، دستیابی به مفاهیم و مقوله ها حول پدیده مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل مفاهیم در نرم افزار مکس کیو دی ای، به مجموعه ای از شرایط علی فردی نظیر شایستگی، وفاداری و ویژگی های شخصیتی، شرایط علی سازمانی نظیر مدیریت تیمی، تناسب حرف با عمل، عوامل زمینه ای مانند عزت نفس سازمانی، فرهنگ سازمانی، شرایط مداخله گر از جمله تاثیر شرایط مکان و زمان بر تصمیمات، عوامل فرهنگی-اجتماعی و عوامل اقتصادی-سیاسی و راهبردهای شفاف سازی، وفاداری، صداقت، دگرخواهی و ایجاد امنیت کاری دست یافتیم. افزون بر این موارد این نتیجه حاصل شد که روحیه بالا، تعلق کاری، رضایت شغلی و افزایش بهره وری از جمله پیامدهای بهبود اعتماد میان مدیران و حسابداران مدیریت خواهد بود. در نهایت با استفاده از این یافته ها موفق به تدوین مدل اعتماد مدیر و حسابدار مدیریت گشتیم.
    کلیدواژگان: حسابدار مدیریت، اعتماد سازمانی، عوامل موثر بر پدیده اعتماد سازمانی
  • زهره حاجیها*، عادله آزادزاده صفحات 187-212
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و کیفیت اطلاعات حسابداری می باشد. نمونه آماری این پژوهش شامل 136 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1395 می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شده است. فرضیه های این پژوهش به وسیله رگرسیون چندگانه بررسی شد. درروش آماری این پژوهش از تکنیک داده های پانل و از نرم افزار اکسل و ایویوز 8 برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. در این پژوهش کیفیت اطلاعات حسابداری با به کارگیری یک معیار مدیریت سود و سه معیار هموارسازی سود اندازه گیری می شود. نتایج نشان داد بین معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بین معیار دوم هموارسازی سود و معاملات با اشخاص وابسته ارتباط مثبتی وجود دارد. درنهایت، بین معیار اول و سوم هموارسازی سود و معاملات با اشخاص وابسته ارتباطی وجود ندارد. یافته ها نشان می دهد که مدیریت سود و هموارسازی سود با بکارگیری معاملات با اشخاص وابسته صورت می گیرند و کیفیت اطلاعات حسابداری را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، کیفیت حسابداری، مدیریت سود، هموارسازی سود
  • اقبال قادری، پیمان امینی*، عطاءالله محمدی ملقرنی صفحات 213-248
    رویکردهای فراکاوشی عمدتا بر اساس نظم و قواعد موجود در ارگانیسم های طبیعی الهام گرفته اند. این رویکرد ها امروزه کاربرد بسیاری در شاخه های مختلف پیدا کرده است. با توجه به اهمیت پیش بینی، شناخت روش ها در پیش بینی مدیریت سود می تواند اطلاعات مفیدی را برای ذینفعان فراهم آورد. تنوع عوامل بدست آمده ناشی از نتایج الگوهای خطی برای سنجش مدیریت سود موجب شده است سرمایه گذارن نسبت به کیفیت سود گزارش شده تردید نمایند. بنابراین هدف از این پژوهش ارایه الگوی بهینه تر برای پیش بینی مدیریت سود است. در مرحله نخست با استفاده از الگوی شبکه های عصبی الگوی اولیه خطی را بهینه نموده، سپس از الگوریتم های ازدحام ذرات و رقابت استعماری برای بهینه تر نمودن الگو استفاده گردید. از این رویافته های تجربی مربوط به بررسی 620 مشاهده (سال - شرکت) پذیرفته شده در بورس اورق بهادر تهران در بازه زمانی 1390 الی 1395 حاکی از سودمندی و تاثیر مثبت در روش های ترکیبی بر عملکرد پیش بینی مدیریت سود و همچنین وجود تفاوت معنادر بین میزان سودمندی روش های خطی و غیر خطی است. به عبارتی در صورت استفاده از الگوریتم ها در پیش بینی مدیریت سود دقت پیش بینی با حذف متغیر های ناکارآمد افزایش می یابد. افزون بر این یافته های پژوهش حاکی از عملکرد بهتر و مناسب الگوریتم رقابت استعماری نسبت به سایر الگوها در کارآمدی متغیر های گروه مدیریتی با دقت (8/95%) است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ازدحام ذرات، الگوریتم رقابت استعماری، شبکه های عصبی، مدیریت سود
|
  • Narges Sarlak *, Zohre Heydari, Somaye Fathi, Mahnaz Ahangary Pages 1-22
    Objective

    Firms with poor corporate governance, compared to companies with good corporate governance, are more likely to respond to major economic shocks. Since there is a direct relationship between the value-added with corporate governance tools for shareholders, The purpose of this study is to investigate the relationship between some corporate governance tools and firm value in terms of economic sanctions.

    Methods

    Research hypotheses were tested in a community of 114 companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 2008-2016 through multiple regression equations of panel data using Excel and Eviews9 software.

    Finding

    Research findings suggest that there is no significant relationship between board characteristics and firm value. However, there is a negative and significant relationship between the economic sanctions and the firm value. Also, the results show that economic sanctions do not affect the relationship between board characteristics and firm value.

    Conclusion

    Based on the results, economic sanctions have a negative effect on the firm value by restricting business transactions. on the other hand, Due to differences in the cultural and economic context of Iran with other countries, the interactive effect of board characteristics and sanctions on the firm value is not meaningful.

    Keywords: Board Size, CEO duality, board independence, Firm value, economic sanctions
  • Hanieh Hekmat, Ali Rahmani *, Mahnaz Molanazari, Mir Hossein Mousavi, Hasan Ghalibaf Asl Pages 23-50
    The purpose of this paper is to evaluate semi-strong market efficiency through studying the relationship between increase or decrease of stock return and financial statement information. Using sixty six rolling panel-logit models & accounting variables, we estimated increase or decrease of each firms’stock return as a Pr summary amount & hedged portfolios have made via zero investment strategy. The firms with Pr values equal or higher than 0.6 considered as buy positions & the ones with Pr values equal or less than 0.4 considered as short-sell positions. The hedged portfolios’ returns that are the judjment basis about market efficiency could be computed as the difference of these groups’ returns. Significant abnormal returns resulted through rolling-logit models considering three return measurement method, among a sample of 58 firms listed in TSE during 2006 to 2018, show several documents not confirming the semi-strong market efficiency even after size & market risk adjustments. Also among all 17 accounting ratios used in order to predict changes in return, the change in total assets ratio, the financial expenses to sales ratio, the change in EPS, the change in sale to total assets ratio, the gross income to sale ratio, and the earnings before tax to sale ratio have oftenly been documented statistically-significant in the models.
    Keywords: Capital Market Efficiencies, Information Efficiencies, Semi-Strong Market Efficiencies, Financial Ratio
  • Abedin Barzegar Khandoozi, Mansour Garkaz *, Parviz Saeedi, Ali M Pages 51-70
    Accounting has been assisting every commercial activity ever since the beginning of trade.Due to the need to efficiently and accurately translate the economic reality into figures, accounting has been continuously improving. Furthermore, the information technology expansion and the emergence of the internet have led to the emergence of new ways of saveing and recording information. One of these changes is the creation of cloud accounting .Cloud computing as a new technology with Internet infrastructure and new approaches can be of significant benefits in providing accounting services electronically. Applying this technology in accounting and reporting requires consideration of various factors. The main objective of this study is to identify and rank the factors influencing the adoption of cloud accounting. The methodology is Grounded Theory research with two qualitative and quantitative dimensions. Based on the theoretical framework and experts' opinions 16 factors were identified as factors contributing to the adoption of cloud accounting. Statistical population of this study was all faculty members of the faculty of accounting and students of Accounting.sampling method is Snowball method and single stage cluster . Using exploratory factor analysis and structural equation modeling of latent variables, we find that16 factors are effective in accepting cloud accounting.
    Keywords: Cloud accounting, Cloud Reporting, Information Technology, Online Reporting
  • Mostafa Abdi, Gholamreza Kordestani *, Javad Rezazadeh Pages 71-114
    Sustainability reporting is a report that provides information on economic, environmental, social and management performance. Various variables can be considered as a driver for corporate sustainability reporting. The purpose of this study is to identify and rank sustainability reporting indicators and indicators. This research is qualitative and exploratory research. The network analysis method was used to rank the Drivers and indicators. The statistical population of respondents to the questionnaire was experts in the field of financial reporting and social sciences, capital market and environmental protection, which responded to 23 questionnaires in 2018. The findings of the research showed that sustainability reporting Drivers are classified in five main groups and 24 indicators. Among the drivers, the drivers of environmental requirements, corporate governance characteristics and firm structural characteristics were the most important in terms of expert opinion, and ranking of indicators also showed that the legal requirements index, board members independence and profitability have the highest rank. The results of this study can increase the awareness of users about sustainability reporting, Drivers and indicators.
    Keywords: Drivers, Indicators, Network Analysis, Ranking, Sustainability Reporting
  • Gholamreza Mansourfar, Rezvan Hejazi, Zeinab Nourifar * Pages 115-138

    This study examines effect distributional cash to shareholders on the relationship between costs and conditional conservatism representing 104 companies listed on TSE in the period from 2006-2014 deals. Analysis of findings based on panel data shows that the agency cost of and demand for conditional conservatism a significant and positive relationship exists, The relationship between the distribution of cash and conditional conservatism is not significant. And the role distribution of cash on the relationship between the agency and conditional conservatism is significant and positive. Payment of dividends, creating a conflict of interest between shareholders and creditors, so in such a situation demand for conservatism both the creditors and the shareholders' increases and is expected to accounting conservatism incentives for efficient investment decisions, created and monitoring of decisions investment managers facilitate and ultimately lead to the reduction of agency problems. so companies with excess cash at a high level, have higher levels of conservatism.

    Keywords: agency costs, Free Cash Flow, cash distributions, conservatism
  • Arash Tahriri *, Mahdi Piri Sagharloo Pages 139-162
    The present study examines the factors influencing the auditor's independence in audit work with regard to the Iranian auditor's and financial directors' perceptions of the auditor independence. To examine the perception of auditors and financial managers of this key concept, the impact of the seven main indicators on the auditor's independence has been used. The required information was collected through distributed questionnaires among all employees in the CPA firms of Iran and financial managers of the companies listed in the Tehran Stock Exchange in 1395. Research findings show that despite a general agreement on the factors affecting the auditor's independence between the two groups of auditors and financial managers, there is a significant difference between the severity and extent of the impact of the indicators on the auditor's independence between the two groups, As for all of the seven indicators that emerged from the auditor's analytics, they became more intense.
    Keywords: Auditor's independence, Auditors, Financial Managers
  • Mahdi Salehi, Mahmoud Toorchi, Reza Abdolahnezhadkhalilabad * Pages 161-268
    TThe purpose of this study is to explain the moderating role of transactions with related party on the relationship between political connections and the delay in the audit report. One of the criteria for financial reporting quality is being up-to-date. On the other hand, in politically-minded companies, managers find incentives for potential benefits, which can lead to a loss of their rights. For this research, a sample of 156 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2012 to 2016 was selected. Based on the panel data and multi-variable linear regression analysis, the research findings showed that political connections leads to an increase in the delay in the auditor's report. Transactions with related party also increased the delay in the auditor's report, as well as the strengthening of the relationship between the political connections and the delay in the auditor's report, which confirmed that companies with a political relationship with dealers with related party transactions to hide some use transactions they do.
    Keywords: Related party transactions, Political Connections, audit report lag, agency theory
  • Mandana Bahrami *, Ahmad Khalifesoltani Pages 163-186
    Because management accountants contribute to the control process by providing performance reports that compare real results with planned outcomes for each of the centers of responsibility. therefore trust between this group of accountants which play a key role in the long-term success of the business unit and the company's managers are one of the most important organizational issues. In the forthcoming research, using the qualitative research method and the field-based grounded theory approach, the factors and conditions leading to improving the sense of trust between managers and Accountants Management are achieved and, accordingly the relevant model has been developed. In order to answer the questions of this research, 16 experts were interviewed in this field and in interview 12, we reached the saturation point in our findings after the initial coding of the interviews, categorizing the various codes into basic themes, acquiring concepts and categories around the phenomenon studied , a model developed into a set of Individual causal conditions such as competence, loyalty, and personality traits, organizational causal conditions such as team management, word-of-action fit, contextual factors such as organizational self-esteem, organizational culture, intervening conditions including the influence of location and time conditions on decisions , Socio-economic and socio-political factors and strategies for transparency, loyalty, honesty, altruism, and job security We found. In addition, it was concluded that high morale, job satisfaction, job satisfaction, and increased productivity would be the consequences of improved trust between managers and management accountants.Finally, using these findings; we have been able to develop a manager and accountant trust model.
    Keywords: Management accountant, Organizational trust, factors affecting organizational trust
  • Zohreh Hajiha *, Adeleh Azadzadeh Pages 187-212
    The main objective of this study is to investigate the relationship between Related party transactions and accounting information quality. This research sample includes 136 companies of Tehran Stock exchange during 2012 to 2016 that it has selected by using systematic sampling method.The research hypotheses is investigated via multivariate regression. This research uses panel data technique as its statistical method, and utilizes Eviews8 and Excel softwares for data analysis.In this research, Accounting information quality is measured using one metric for earnings management and three metrics for earnings smoothing.Results of the study indicate that there is a positive and significant relationship between related party transactions and earnings management. There is a positive relationship between the second metric for earnings smoothing and related party transactions and finally, There is no significant relationship between the first and third metrics for earnings smoothing and related party transactions. The findings reveal that earnings management and earnings smoothing using related party transactions occurs and reduces accounting information quality.
    Keywords: Related party transactions, Accounting quality, earnings management, earnings smoothing
  • Eghbal Ghaderi, Peyman Amini *, Ataullah Mohammadi Mlqrny Pages 213-248
    Metaheuristic approaches are inspired mainly by the order and rules of natural organisms. Today, these approaches have been widely used in various branches. According to the importance of forecasting, understanding the methods in earnings management predicting can provide useful information for the beneficiaries. The variety of obtained factors due to the results of linear patterns for measuring earnings management has caused investors to hesitate the reported earnings quality. Therefore, the porpose of this research is to provide a better templet for earnings management predicting. In the first step, using the pattern of neural networks, the linear model was optimized, then Particle Swarm Optimization and Imperialist Competitive Algorithm were used to optimize the pattern. The empirical overviews of 620 observations (year-company) accepted in the Tehran Stock Exchange during the years 2010 to 2015 indicate usefulaness and positive impact of combined methods on the performance of earnings management prediction, there is also a difference in meaning between the usefulness of linear and nonlinear methods. In other words, using predictive algorithms in predicting earnings management, the prediction accuracy increases with the elimination of inefficient variables. In addition, the findings of the research indicate a better and suitable performance of Imperialist Competitive Algorithm than other patterns in the efficiency of the management variables with accuracy (95/8%).
    Keywords: Artificial Neural Network, earnings management, Imperialist Competitive Algorithm, Particle Swarm Optimization