فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 47 (تابستان 1399)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 47 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رخساره قصوری درگاهی، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی*، بختیار شعبانی ورکی، مجتبی الهی خراسانی صفحات 5-32

    هدف این مقاله، تبیین نقش استعاره در شکل متناظر و تمایز آن با  برداشت صرفا ادبی و زیبایی شناختی و یا صرف الهام بخشی، به منظور افزایش دقت علمی در تعلیم وتربیت اسلامی است.  برای این منظور، چنین استدلال شد که استعاره متناظر باتوجه به تکیه صرف بر متن دینی و نیز غیرانتخابی بودن کلیت و چارچوب آن می تواند بدیل مناسب رویکردهای موجود برای ارایه مبانی و اصول تعلیم وتربیت اسلامی باشد. این الگوی استعاری دارای ویژگی های محوریت علم به جای تربیت، ذکر جزییات در مقابل کلیت، پیوند توامان علم و تربیت به جای رابطه پیوستاری و نقش مبنایی در مقابل نقش تکمیلی است.

    کلیدواژگان: الگوی استعاری، استعاره متناظر، نوع شناسی گزاره های دینی
  • زهرا عسکرپور، محمد نجفی*، رضاعلی نوروزی صفحات 33-62

    هر فرد در محیط های گوناگونی قرار می گیرد و تربیت و شخصیت او از این محیط ها اثر می پذیرد. ازاین رو، این پژوهش، به تبیین نقش محیط در تربیت انسان پرداخته است. برای بیان نقش محیط در قرآن، از روش تحلیل محتوای کیفی متن استفاده شده است؛ به این نحو که پس از مشخص کردن واحدهای تحلیل، انواع محیط تقسیم بندی شدند و مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفتند. طبق آیات به دست آمده، انواع مختلف محیط در دو مقوله اصلی دنیوی و غیر دنیوی تقسیم بندی شدند. محیط دنیوی شامل دو مقوله فرعی با عناوین محیط انسانی و محیط غیر انسانی است. محیط فردی و محیط جمعی شامل خانواده و جامعه، ذیل محیط انسانی و محیط مشهود شامل طبیعت و جغرافیا و محیط نا مشهود شامل ملایکه و شیطان، ذیل محیط غیر انسانی ارایه شدند. در این پژوهش، محیط غیردنیوی نیز در دو حیطه محیط برزخی و محیط اخروی تبیین شد. محیط فردی، خانواده، جامعه، مشهود و نامشهود می توانند زمینه ساز و آسیب زا باشند؛ اما محیط برزخی و اخروی در این پژوهش، تنها در حیطه محیط های زمینه ساز تربیت معرفی شدند. محیط فردی، محیطی است که فرد هر عملی را نسبت به خود، دیگران و خدا انجام دهد، اثر آن عمل در خود او مشخص خواهد شد. در محیط خانواده، پاکی و صالح بودن والدین و به خصوص مادر و سنخیت میان آن دو، از عوامل اثرگذار بر تربیت، در محیط جامعه نیز، قلمروهای مختلف اعم از اجتماعی، مذهبی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و روابط انسانی و اثر آنها بر تربیت، تبیین شد. محیط مشهود بیان کرد که هر حیطه از زمین، اثر متفاوتی بر انسان دارد. همچنین ملایکه با یاری رساندن به انسان ها و دفع ضرر و بلاها از آنها و شیطان با وسوسه کردن انسان و دعوت او به سوی بدی و زشتی در تربیت انسان نقش دارند. در نتیجه نهایی این بحث، هر محیطی که فرد را به خدا نزدیک تر کند، برای تربیت، مناسب تر است.

    کلیدواژگان: محیط، تربیت، قرآن، آموزه های قرآنی
  • فاطمه صحرائی پاریزی، مریم برهمن* صفحات 63-85

    تفکر انتقادی به منزله یک مهارت اساسی برای تربیت عاقلانه انسان در جامعه اسلامی شناخته ‏شده است. قرآن کریم به عنوان منبعی جهت دعوت به تفکر برای همه انسان‏ها حاوی مولفه‏ های تفکر انتقادی است. هدف پژوهش حاضر ارایه مولفه‏ های تفکر انتقادی باتوجه به تربیت آیه‏ای مستخرج از سوره مبارکه بقره است. روش پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است. توصیفی به این دلیل که هدف پژوهشگر توصیف عینی، واقعی و منظم موضوع بوده است و ازسوی دیگر تحلیلی، به این دلیل که هدف آن تبیین ویژگی تفکر انتفادی حاصل از بررسی آیات سوره مبارکه بقره بود. برای رسیدن به هدف پژوهش، آیات مرتبط به صورت هدف مند از قرآن کریم انتخاب شده‏ است، سپس ازطریق تحلیل کیفی، با استفاده از تحلیل محتوایی استقرایی قیاسی به شیوه کدگذاری باز داده‏های جمع آوری شده تجزیه وتحلیل شده ‏است. یافته‏ های پژوهش حاکی از آن است که تفکر انتقادی ازجمله موضوعاتی است که در آموزه ‏های اسلام تصریح و در قرآن مولفه ‏هایی برای تفکر انتقادی ذکر شده است. درنهایت برای هریک از مولفه ‏ها مصادیقی از سوره مبارکه بقره استخراج شد. نتایج پژوهش به تبیین مولفه ‏هایی برای تفکر انتقادی انجامید که عبارتند از: قصه ‏گویی، پرسشگری، داوری با معیار مشخص، تمثیل، استدلال، تحلیل انتقادی، پرهیز از تعصب و اغراض شخصی، عدالت ‏ورزی و حقیقت ‏جویی.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، تربیت آیه‏ای، قرآن، سوره بقره
  • محسن دیبایی صابر، حسین کارآمد*، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 87-105

    پ‍ژوه‍ش ح‍اض‍ر با هدف تبیین مولفه های تمدن نوین اسلامی موردنظر مقام معظم رهبری و تحلیل جایگاه آن در اسناد بالادستی آموزش وپرورش ایران صورت گرفته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع تحلیل اسنادی و تحلیل محتوا و رویکرد آن نیز کاربردی محسوب می شود. جامعه موردمطالعه، شامل متون مرتبط با مولفه های تمدن نوین اسلامی موردنظر مقام معظم رهبری و محتوای چهار سند بالادستی است که باتوجه به ماهیت موضوع از نمونه گیری صرف نظر کرده، از کل جامعه آماری تحقیق به عمل آمد. ابزارهای اندازه گیری، فرم فیش برداری و سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بوده و داده های اسنادی به شیوه کیفی و داده های تحلیل محتوا با استفاده از شاخص های توصیفی در فرایند تحلیلی آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفت. ی‍اف‍ت‍ه ه‍ا نشان می دهد که چارچوب مفهومی مولفه های تمدن نوین اسلامی موردنظر مقام معظم رهبری را می توان در نه مولفه تدوین نمود. همچنین، بین اسناد مورد بررسی، 248 مرتبه به مولفه های تمدن نوین اسلامی توجه شده است که میزان تراکم آن در مولفه ایمان  با 40 فراوانی و 12/16 درصد با درجه زیاد و در مولفه های پرهیز از سطحی نگری و تقلید با 16 فراوانی و 45/6 درصد با درجه بسیارکم قرار دارد. افزون بر این، ییشترین ضریب اهمیت مربوط به سند تحول بنیادین  (611/0) و کم ترین ضریب اهمیت مربوط به سند برنامه درسی ملی (283/0) بوده است.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، آموزش وپرورش ایران، اسناد بالادستی آموزش وپرورش، تمدن نوین اسلامی، تمدن نوین اسلامی موردنظر مقام معظم رهبری
  • رضا حسین پور* صفحات 107-140
    هدف

    این پژوهش، تعیین مولفه های موثر و نقش و تاثیر آنها در استانداردسازی نظام تربیت و آموزش سازمانی و روش آن ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی تحلیلی و ازجمله تحقیقات کیفی اکتشافی است. جامعه و نمونه آماری تحقیق در بخش کیفی جهت استخراج مبانی و تعیین کننده های بنیادین، مستندات طرح "طراحی نظام جامع تربیت و آموزش سازمانی" شامل پروژه های مبانی دینی و فلسفی (انسان شناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی، ارزش شناسی)، مبانی روان شناختی (جسمانی، شناختی، عاطفی و اجتماعی)، مبانی زیست شناختی و مبانی فن شناختی (فناورانه) و منابع نظری مرتبط از کتب، مقالات و سایر منابع دردسترس بود. برای اعتباریابی یافته های تحقیق، 10 نفر از خبرگان آموزش سازمانی به صورت هدف مند به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. یافته ها پس از ارایه در جلسات کارشناسی، با روش اجماع نظر خبرگان، نهایی و پس از تایید آنها ارایه شده است.

    یافته ها

    در گام اول تعیین کننده های بنیادین که در استانداردسازی نظام تربیت و آموزش سازمانی ، موثرند، استخراج و مورد تصویب کارگروه تخصصی (نمونه تحقیق) قرارگرفت. نحوه تاثیر مبانی و تعیین کننده ها در استانداردسازی نظام تربیت و آموزش از مبانی نظری استخراج و پس از اعمال نظر و تایید کارگروه ارایه شد. درنهایت نوع تاثیر مبانی و تعیین کننده های بنیادین در استاندارد سازی نظام تربیت و آموزش سازمانی درقالب گزاره هایی کوتاه تدوین و ارایه شد.

    نتیجه گیری

    همان طورکه یافته های این تحقیق، مبنایی برای طراحی زیرنظام استانداردسازی نظام تربیت و آموزش سازمانی قرار گرفت، هم روش ارایه شده در این تحقیق و هم یافته ها می تواند در طراحی الگو ها و فرایندهای نظام تربیت و آموزش سازمانی، مخصوصا زیرنظام استانداردسازی نظام تربیت و آموزش سازمانی و یا نظام های تعلیم وتربیت کشور (آموزش وپرورش، آموزش عالی،...) مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مبانی فلسفی، مبانی دینی، مطلوب ها، نظام تربیت و آموزش سازمانی، استانداردسازی آموزشی
  • آذر عباس زاده، شهرام رنج دوست*، محمد عظیمی صفحات 141-157
    آموزش مفاهیم اخلاقی، در شکل گیری هویت و بهبود ارتباطات اجتماعی دانش آموزان اهمیت بسیاری دارد. بااین وجود، مطالعات انجام شده نشان می دهد ارزش های اخلاقی آنچنان که باید در وجود آنان نهادینه نشده است و دانش آموزان دچار بحران هویت، معنویت و اخلاق شده‎ اند. ازاین رو، لازم است مولفه های رشد اخلاقی که بتواند نیازهای آموزش مفاهیم اخلاقی را در آنان برطرف سازد، تبیین شود. لذا هدف از پژوهش حاضر، تبیین مولفه های رشد اخلاقی برای دانش آموزان دوره اول متوسطه، در چهارچوب فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی است. پژوهش حاضر، با روش توصیفی، کتابخانه ای و استنادی صورت گرفت. جامعه موردبررسی در این پژوهش، اسناد مکتوب، تجارب جهانی، مبانی نظری و پیشینه های موجود در ارتباط با رشد اخلاقی و تعلیم وتربیت اسلامی بود و روش نمونه گیری به صورت هدف مند بوده و تا رسیدن به اشباع نظری داده ها ادامه یافت. یافته ها نشان می دهد با بررسی مبانی نظری مربوط به رشد اخلاقی و تعلیم وتربیت اسلامی، 388 مولفه رشد اخلاقی به دست آمد و با تحلیل و ادغام این تعداد مولفه، 7 مولفه اصلی و 14 مولفه فرعی رشد اخلاقی استخراج شد. ازجمله: 1. مولفه بازشناسی امور خوب از بد و کشاندن به سوی ارزش ها شامل مولفه های انتخاب و تصمیم گیری، بایدها و نبایدها و... بود، 2. مولفه استدلال گرایی و قضاوت درست شامل رسیدن به بینش، ایجاد درک درست و... بود. 3. مولفه شکفتن قابلیت ها شامل تعالی وجود، 4. مولفه اصول عام و فراگیر شامل اصول اخلاق قراردادی، 5. مولفه خودسازی و خودباوری شامل شهودگرایی و...، 6. مولفه حکمت عملی شامل رفتارهای انسانی، و 7. مولفه قانون مداری شامل توجه به قوانین و مقررات بود. نتایج به دست آمده نشان می دهد از میان مولفه های فرعی به دست آمده، مهم ترین نیاز، افزایش توجه به مولفه" اصول اخلاق قراردادی" است.
    کلیدواژگان: رشد اخلاقی، دوره اول متوسطه، دانش آموزان، فلسفه تعلیم وتربیت
  • سیروس محمودی* صفحات 159-182
    این پژوهش با هدف تحلیل جایگاه مولفه های هویت دینی و انقلابی در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتواست. جامعه پژوهشی شامل متن سند تحول بنیادین آموزش وپرورش است که باتوجه به ماهیت پژوهش و محدودیت جامعه پژوهشی از نمونه گیری صرف نظر و کل جامعه پژوهشی بررسی شده است. ابزار اندازه گیری، سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بوده و شیوه پردازش داده ها براساس روش آنتروپی شانون بوده است. عمده ترین یافته های پژوهش بیانگر این است که در سند تحول درمجموع 292 مرتبه به مولفه های هویت دینی و 140 مرتبه به مولفه های هویت انقلابی توجه شده است. در حوزه هویت دینی، به مولفه های «سیاسی» و «اعتقادی توحید» به ترتیب با ضریب اهمیت 201/ و 162/، بیشترین توجه شده و به مولفه های «تاریخی»و «اعتقادی عدل» هیچ توجهی نشده است. در حوزه هویت انقلابی، به مولفه های «تعهد به حفظ نظام جمهوری اسلامی» و«مبارزه با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم» و «مبارزه با تحجر و التقاط»  به ترتیب با ضریب اهمیت 155/،125/ و 125/ بیشترین توجه و به مولفه های «بسیج» با ضریب اهمیت 05/ و «آگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی» (بدون مورد)، کم ترین توجه شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش توجه متعادل و متوازنی به مولفه های هویت دینی و انقلابی نشده است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، هویت انقلابی، آموزش وپرورش، سند تحول بنیادین
  • سید ابراهیم مرتضوی*، معصومه پور اصغری، مجتبی انصاری مقدم صفحات 183-202
    تربیت نرم، نوعی از تربیت است که تاکید آن، بر انتقال ناهشیار یا نیمه هشیار مفاهیم به ذهن متربی با هدف ایجاد تغییر نرم و مانا در اوست. این روش تربیتی که مهم ترین مزیت آن، مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم است بر دو مبنای بسیار مهم تکیه دارد که عبارتند از: وجود بخش هشیار یا نیمه هشیار در ذهن آدمی و تطورپذیری و چندپایانی بودن تربیت. جستار پیش رو که از نوع تحقیقات کتابخانه ای است، روش تربیتی نرم را باتاکیدبر منابع روایی شیعی با روشی توصیفی تحلیلی بررسی کرده است و نتیجه ای که از این بررسی به دست آمده چنین است: پیشوایان اسلام در انتقال مفاهیم موردنظر خود به مخاطبان خویش، از هر سه قسم "تربیت آمرانه"، "تربیت نرم" و روش تلفیقی "آمرانه نرم" استفاده می کردند و بهره گیری از روش نرم در سیره آنان، به حوزه خاصی اختصاص نداشته است، بلکه چه در موضوعات اخلاقی، چه عقایدی و چه احکامی از این شیوه استفاده می کردند؛ گرچه فراوانی استفاده از این روش در گزاره های احکامی بیش از دو گزاره دیگر است. آنان برای تحقق این روش، از هنر و زبان هنری بهره می بردند که روش های مختلفی چون: تمثیل، انصراف ذهنی، حرکات نمایشی، تصویرسازی، هدیه دادن، عمل گرایی، اشکال هندسی و... را در خود جای می دهد.
    کلیدواژگان: تربیت نرم، ناهشیار و نیمه هشیار ذهن، هنر و زبان هنری، آموزه های اسلامی، جنگ نرم
  • مهدی طاهریان* صفحات 203-230

    هدف اصلی پژوهش کنونی، پاسخ به این سوال اساسی است که یک فرد مسلمان در برابر مسئله لذت و بهره مندی از آن، چه موضعی باید داشته باشد؟ آیا باید از همه لذت ها بهره بگیرد و یا از همه آنها اعراض کند؛ یا اینکه از بعضی بهره مند شود و از بعضی دیگر دوری نماید؟ روش تحقیق در این مقاله، روش توصیفی تحلیلی و استنتاجی است. یافته های تحقیق بیانگر این است که مسئله لذت دارای اقسام و انواع گوناگون می باشد که عبارتند از: لذت های حسی و بدنی، لذت های عقلی و ذهنی، لذت های عرفانی و قدسی. مطابق آیات قرآنی و احادیث مربوطه باید از هریک از لذت های مذکور بدون افراط و تفریط استفاده کرد و اما از لذت هایی که موجب آزار دیگران یا موجب پشیمانی و رنج روحی خود فرد می شوند، اعراض شود و نیز از لذت هایی که ضرر بدنی و جسمانی دارند و نیز لذت هایی که موجب خراب شدن آخرت انسان می گردند، دوری شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، ارزشی، اسلام، ایجابی، تربیتی، لذت، سلبی
|
  • Rukhsareh Ghosoori Dargahi, Tahereh Javidi Kalateh Jafarabadi *, Bakhtiar Sh’Abani Varaki, Mojtaba Elahi Khorasani Pages 5-32

    This research is intended to explain the role of corresponding metaphor and distinguishing its meaning from purely literary, aesthetic or inspiring perceptions, in order to increase scientific accuracy in Islamic education. Hence, due to the mere reliance of corresponding metaphor on the religious texts, as well as the non-selectiveness of its generality and framework, it can be regarded as a suitable alternative to the existing approaches for proposing the principles and bases of the Islamic education. This metaphorical model contains the characteristics of centrality of science instead of training, focusing on details in place of the whole, the simultaneous link between science and training instead of a continuum relationship, and considering basic roles in place of complementary role.

    Keywords: metaphorical pattern, corresponding metaphor, typology of religious propositions
  • Zahra Askarpour, Mohammad Najafi *, Reza Ali Nowroozi Pages 33-62

    People live in various environments and their training and personality are affected by their environments. Hence, this study is intended to explain the role of environment in human training. Qualitative content analysis of the text is used to identify the role of environment in the Holy Qur'an. Having found the units of analysis, environments were divided into different types and were analyzed and interpreted accordingly. Based on the related verses, different types of environments were divided into two main categories, worldly and unworldly. The worldly environment includes two subcategories of human environment and non-human environment. Individual and collective environments, including family and society, were categorized as human environment, and tangible environment, including nature and geography, and intangible environment, including angels and devils, were classified as non-human environment. The non-worldly environment is also explained in terms of two arenas of the purgatorial environment and the hereafter environment. Individual, family, social, visible and intangible environments can be constructive or harmful. But, the purgatory and otherworldly environments are introduced only as paving the way for training. The personal environment refers to the environment wherein a person performs anything relating to himself, others and God, its effects reflect back to himself. In the family environment, the purity and righteousness of parents, especially of mother, and the harmony between them, affect training. In societies, too, different social, religious, economic, cultural, political, and human communication fields, affect training. The observable environment designate that each section of ​​the earth has a specific effect on humans. Furthermore, the angels play role in training human beings by helping them and repelling harms and calamities from them. On the other hand, the devil plays a role in training human beings by tempting them and inviting them to evil. As a final result of this discussion, any environment that draws people closer to God, is more appropriate for training.

    Keywords: environment, training, Qur’an, Quranic teachings
  • Fatemah Sahraei Parizi, Maryam Brahman * Pages 63-85

    Critical thinking is recognized as a basic skill in wise training of human beings in Islamic community. The Holy Quran, as a source of appreciating thinking for all human beings, contains the components of critical thinking. This research is aimed at identifying the components of critical thinking with reference to the training in a verse of the holy Surah of Al-Baqarah. This is a descriptive-analytical research. It is descriptive because the aim of the researcher is to describe the issue objectively, realistically and systematically. It is analytical in that it is intended to explain the nature of the critical thinking as a result of studying a special verse in Surah Al-Baqarah. Hence, the relevant verses were purposively selected from the Holy Quran. Then, using inductive-deductive content analysis in an open coding method, the collected data were analyzed through qualitative analysis. The findings of the research indicated that critical thinking is a special topic in the Islamic education and the Holy Qur'an contains its components. Finally, special examples were extracted from Surah Al-Baqarah for each of the identified components. The results of the study resulted in the identifications of the components of critical thinking including storytelling, questioning, judging with specific criteria, allegory, reasoning, critical analysis, avoiding personal bias and intentions, justice and truth-seeking.

    Keywords: critical thinking, training through verses, the Holy Quran, Sura Al-Baqarah
  • Mohsen Dibaei Saber, Hussein Karamad *, Davood Tahmaseb Zadeh Sheykhlar Pages 87-105

    This study is intended to explain the components of the modern Islamic civilization proposed by the Supreme Leader as well as analyzing its position in the upstream documents of Iranian education. This is a descriptive research following documentary analysis and content analysis through an applied approach. The research population includes all the texts related to the components of the modern Islamic civilization which the Supreme Leader proposes, and the content of four upstream documents, due to the nature of which the entire statistical population are selected. Special forms and research material analysis checklists are used as research tools. The documentary data are analyzed qualitatively, and the content analysis data are analyzed through the indicators described in Shannon entropy analysis process. The results indicated that the conceptual framework of the components of the modern Islamic civilization proposed by the Supreme Leader, can be categorized in nine components. Furthermore, the selected documents included 248 cases of the components regarding modern Islamic civilization, the frequency of individual components contained 40 for faith (16.12%, the most frequent component), and 16 for the component of avoidance of superficiality (6.45%, the lowest frequency). Moreover, the most important document was the Fundamental Transformation Document (0.611), and the least important document was the National Curriculum Document (0.283).

    Keywords: the Supreme Leader, Iranian education: the upstream documents of Iranian education, modern Islamic civilization, the modern Islamic civilization proposed by the Supreme Leader
  • Reza Hoseinpor * Pages 107-140

    This research is intended to identify the effective components and the role and the effect of standardization of the training system and organizational instruction. This qualitative exploratory applied research follows a descriptive-analytical method. The statistical population of this research, in the qualitative section which aims at deriving bases and determinants, contains the documentation of the "Comprehensive Design of Organizational Instruction and Training System" including projects of religious and philosophical foundations (anthropology, ontology, epistemology, valuation), psychological bases (physical, cognitive, emotional, and social), biological and technological foundations. The theoretical bases were derived from books, essays and other available sources. 10 organizational training experts were purposefully selected as the research sample for confirming the validity of the research findings. After presenting the results at expert meetings, they were confirmed by the consensus method and were finalized. In the first step, the basic effective determinants in standardization of the organizational training and education system were extracted and were confirmed by a specialized working group (research sample). The effect of the foundations and determinants on the standardization of the educational system was derived from the theoretical foundations and was presented after the application and confirmation of the working group. Finally, the type of the effect of the bases and determining factors on the standardization of the organizational education system was formulated and presented in the form of short statements. Just as the findings of this study were the bases for designing the system of standardization of organizational instruction and training system, both of the method presented in this research and the findings can be applied to the designing patterns and processes of educational system and organizational training, especially the subsystem of standardization of instruction system, and organizational training or the educational system of the country (education and higher education systems).

    Keywords: philosophical bases, Religious Foundations, the desirable systems, organizational training, instruction system, Educational Standardization
  • Azar Abbaszadeh, Shahram Ranjdoost *, Muhammad Azimi Pages 141-157
    Teaching ethical concepts plays an important role in shaping the identity and communicative skills of students. Nevertheless, Researches show that moral values ​​have not been internalized by the students as much as they are supposed to, and they are facing identity, spiritual, and moral crises. Hence, it seems necessary to explain the components of moral development in which can meet the educational needs of moral concepts. Therefore, this study is intended to explain the components of moral development of first grade high school students in the framework of the philosophy of Islamic education and training. This is a descriptive research following library and documentary methods. The population includes the written documents, global experiences, theoretical foundations and existing literature related to moral development and Islamic education. Purposive sampling method was employed, which continued until the theoretical saturation of data. Having reviewed the theoretical foundations of moral growth and Islamic education, the researchers arrived at 388 components of moral growth, by analyzing and integrating of which 7 main components and 14 sub-components of moral growth were extracted. They included the following: 1. the component of distinguishing good things from evil things and intention towards values ​​included the components of choice and decision-making, do's and don'ts, etc. 2. The component of reasoning and correct judgment included achieving insight, creating correct understanding and so on. 3. The component of flourishing of the capabilities contained the excellence of existence. 4. The component of general and all-encompassing principles contained the contractual principles of ethics. 5. The component of self-development and self-reliance included intuition, etc., 6. The component of practical wisdom included human behavior. 7. The component of lawfulness included paying attention to the rules and regulations. The results also indicated that the most important need from among the sub-components contained increasing attention to the component of "contractual ethical principles".
    Keywords: moral growth, first grade of high school, students, philosophy of education
  • Siroos Mahmoodi * Pages 159-182
    This research is aimed at analyzing the position of the components of religious and revolutionary identities in the document of Fundamental Transformation of Education. This is a descriptive research following content analysis method. The research community includes the content of the document of fundamental transformation of education, due to the nature of which and because of the limitations of the research community, the entire research community was selected to be studied. A researcher-made content analysis list was used as the measurement tool. Data processing was based on Shannon entropy method. The results indicated that the components of religious identity was mentioned 292 times, and the components of revolutionary identity have been considered 140 times in the Transformation Document of Education. In the field of religious identity, the components of ‘political” and “doctrinal-monotheistic” gained the highest importance with an importance coefficient of 201 and 162, respectively. No attention was paid to the components of “historical” and “doctrinal-justice” components. In the field of revolutionary identity, the components of “commitment to maintaining the system of the Islamic Republic” as well as “fighting against cultural aggression and soft warfare”, and “fighting against backwardness and eclecticism” with importance coefficients of 155, 125 and 125, respectively, are considered most. Components of “Basij” with an importance coefficient of 0.05, and “awareness of the history of the Islamic Revolution” (no case), received the least attention. The results indicated that in the Document of Fundamental Transformation of education, no well-adjusted consideration has been devoted to the components of religious and revolutionary identities.
    Keywords: religious identity, revolutionary identity, education, Document of Fundamental Transformation
  • Sayyed Ebrahim Mortazavi *, M’Asoumeh Pourasghari, Mojtaba Ansari Moghaddam Pages 183-202
    Mild training refers to a type of training that emphasizes on the unconscious or semi-conscious transference of concepts to the mind of the trainees for creating a soft and constant change in them. This method of education, the most important advantage of which is to counter cultural aggression and soft warfare, relies on two very important foundations including the existence of a conscious or semi-conscious section in human mind and the transformability and multiplicity of education. This library research is intended to review soft educational method with emphasis on Shiite narrative sources through a descriptive-analytical approach. The results indicated that Islamic leaders have practiced three types of training which include:  “training by command”, “soft training”, and the combined “command-soft method”.  The soft method was not specific to a certain field; rather, it was practiced in ethical issues, subjects relating to faith, and issues relating to religious instructions. However, the frequency of using this method in religious instructions is higher than others.  They employed art and artistic language for the satisfaction of the study. This included various techniques such as: allegory, mental denial, dramatic actions, illustration, gift-giving, pragmatism, geometric shapes, etc.
    Keywords: soft training, unconscious, semi-conscious mind, art, artistic language, Islamic teachings, soft warfare
  • Mahdi Taherian * Pages 203-230

    The main purpose of this study is to find an answer to the main question of what a Muslim is supposed to do when he/she is faced with the issue of pleasure and enjoyment. Should he/she take pleasure or avoid all of them, or he/she is just supposed to benefit from some and avoid others? This is a descriptive-analytical and inferential research. The research findings indicated that pleasures are of different types including sensory and physical pleasures, intellectual and mental pleasures, mystical, and spiritual pleasures. According to the Qur'anic verses and Hadiths, man should enjoy each of these pleasures without extreme and excessive use. Yet, pleasures that cause annoyance to others, or cause regret and spiritual suffering for oneself, should be avoided. Pleasures that cause physical and bodily harms and those which spoil the Hereafter, must be avoided too.

    Keywords: ethics, value, Islam, proactive, educational, pleasure, preventive