فهرست مطالب

توسعه کارآفرینی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1399)

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود احمدپور داریانی*، طیبه عبدلی محمدآبادی، کمال سخدری صفحات 161-180

    هدف از این مطالعه فهم توسعه قابلیت های پویا در کسب وکارهای نوپا است. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی و بر حسب گردآوری داده ها، کیفی - مطالعه موردی است. داده ها از طریق مطالعه منابع مستند و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 15 شرکت در حوزه فناوری اطلاعات در شهر تهران، از طریق نمونه گیری هدفمند جمع آوری شد. در مرحله کدگذاری باز،  201 کد مقدماتی از تحلیل مصاحبه ها شناسایی شد که پس از پالایش و ادغام کدهای مشابه، 144 کد نهایی شدند. در دومین مرحله، کدگذاری محوری با استفاده از سازه های مدل کدگذاری محوری حول پدیده مورد بررسی انجام شد. نتایج، 4 مقوله اصلی را در توسعه قابلیت های پویا در کسب وکارهای نوپا شناسایی کرد. این مقولات پیشران های توسعه قابلیت های پویا می باشند، که شامل ویژگی های مدیر، ویژگی های کسب وکار، گرایشات استراتژیک و عوامل زمینه ای است و همه این عوامل عملکرد شرکت را بهبود می بخشد. این نتایج بینش های ارزشمندی برای مدیران و محققین در خصوص نحوه ایجاد و توسعه قابلیت های پویا در کسب وکارهای نوپا ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: ققابلیت های پویا، توسعه قابلیت های پویا، کسب و کارهای نوپا، کسب و کارهای حوزه IT
  • تورج حسن زاده ثمرین*، ناصر سیف الهی، مهدی ایمانی فرد صفحات 181-198
    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی سرمایه اجتماعی سازمانی در رابطه با رهبری دوسوتوانی و هوش رقابتی در شرکت آرتاویل تایر اردبیل انجام پذیرفت. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمام کارکنان شرکت لاستیک سازی آرتاویل تایر اردبیل در سال 1398 به تعداد 510 نفر بودند. نمونه آماری با جدول مورگان 131 نفر برآورد و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998)، پرسشنامه هوش رقابتی بل (2000) و پرسش نامه رهبری دوسوتوانی جانسن (2006) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و استنباطی انجام شد. در بخش توصیفی از نرم افزار Spss24 و در بخش استنباطی، با روش تجزیه وتحلیل ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار smart PLS3 و برای بررسی مدل میانجیگری از روش سوبل تست و آماره VAR استفاده شد. نتایج نشان داد رهبری دوسوتوانی بر سرمایه اجتماعی و هوش رقابتی، و سرمایه اجتماعی بر هوش رقابتی تاثیر معنی داری دارد. مدل میانجی گری و سوبل تست نشان داد سرمایه اجتماعی در رابطه ی بین رهبری دوسوتوانی و هوش رقابتی به صورت معنی داری نقش میانجی دارد. نتایج آماره VAR نشان داد نیمی از رابطه رهبری دوسوتوانی و هوش رقابتی توسط سرمایه اجتماعی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی سازمانی، رهبری دوسوتوانی، هوش رقابتی
  • علی اکبر حیدری، زهره امیری سردری، محمدجواد جمشیدی*، حبیب الله سالارزهی صفحات 199-216

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین اثرات ابعاد زیرساخت و فناوری صنعت بوم گردی بر جذب فرشتگان کسب وکار است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها آمیخته-اکتشافی است. در بخش کیفی این تحقیق از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها و از روش های تحلیل محتوا و دلفی جهت دستیابی به مدل پژوهش استفاده شده است.جامعه تحقیق در بخش کیفی شامل 25 نفر از خبرگان حوزه ی گردشگری شامل اساتید دانشگاه، کارشناسان و کارآفرینان صنعت بوم گردی می باشد که با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کمی، داده ها با استفاده از روش پیمایش و توزیع پرسشنامه (باز و بسته) گردآوری و با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری بانرم افزار Smart PLS نسخه 3 تحلیل شده است. جامعه ی آماری بخش کمی شامل 100 نفر می باشد که به صورت هدفمند و جمعیت شمار با توجه به سه شاخص داشتن مسئولیت اجرایی، راه اندازی کسب و کار یا دانش آموختگی در صنعت گردشگری انتخاب شده است.برازش مدل با ریشه میانگین مجذور باقیمانده های استانداردشده، آزمون برازش دقیق مدل، شاخص برازش هنجار و ریشه میانگین مجذور ماتریس کوواریانس باقیمانده ها انجام شده است. نتایج تحلیل در بخش کمی حاکی از آن است که مولفه های بعد زیرساخت با 72 صدم و بعد فناوری با 49 صدم بر جذب فرشتگان کسب وکار در حوزه بوم گردی استان کرمانشاه موثر بوده است. به مدیران سایت های بوم گردی پیشنهاد می شود که بسترهای لازم برای مشارکت فرشتگان کسب وکار براساس استعدادهای شناسایی شده را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: بوم گردی، زیرساخت، فرشتگان کسب وکار، فناوری، کرمانشاه
  • امیر رحیمی*، محمد احسانی، مرجان صفاری، رسول نوروزی سید حسینی صفحات 217-234

    ایجاد یک برند ارزشمند و تقویت وفاداری مشتریان از طریق رویکردهای نوین بازاریابی، یکی از اهداف مهم بنگاه های ورزشی است. از اینرو، هدف این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی کارآفرینانه بر ارزش ویژه برند و وفاداری مشتریان مجموعه های ورزشی می باشد. این پژوهش بر مبنای هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل مشتریان مجموعه های ورزشی شهر مشهد بود که حداقل شش ماه سابقه استفاده از این مراکز را داشتند. بازه زمانی پژوهش، نیمه دوم سال 1398 بود و جامعه آماری به صورت نامحدود در نظر گرفته شد. برای گردآوری اطلاعات با استفاده از جدول مورگان برای تعیین حجم نمونه تعداد 450 پرسشنامه با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی به صورت الکترونیکی و میدانی در بین اعضای نمونه، توزیع و اطلاعات به روش تحلیل معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 تحلیل شده است. نتایج نشان دهنده وجود رابطه مستقیم و معنادار بین بازاریابی کارآفرینانه و هریک از ابعاد آن با ارزش ویژه برند، بازایابی کارآفرینانه با وفاداری مشتریان و نیز، ارزش ویژه برند با وفاداری مشتریان است. درنتیجه، بازاریابی کارآفرینانه به عنوان راهبرد پاسخگویی به تقاضاهای مشتریان و یک توانمندی برای بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه ورزشی و توسعه ارزش ویژه برند شناخته می شود.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، بازاریابی کارآفرینانه، بنگاه ورزشی، وفاداری مشتری
  • کمال سخدری* صفحات 235-254
    کارآفرینی به عنوان فرآیند ایجاد فعالیت اقتصادی-اجتماعی موفق و موثر تعریف می شود که شامل رفتارهای شناسایی، ارزیابی و بهره برداری از فرصت ها است. لذا، فرصت در قلب اقدامات کارآفرینی است. با این وجود، سردرگمی زیادی در مورد سازه فرصت در پژوهش کارآفرینی وجود دارد به طوریکه پژوهش های اخیر نشان می دهد محققین در تعریف مفهومی و عملیاتی خود در مورد فرصت بسیار بی ثبات بوده اند و شاید بیشترین ثبات بی ثباتی در استفاده از این سازه بوده است. یک دلیل مهم برای این عدم ثبات، غیرقابل پژوهش بودن سازه فرصت عنوان شده است. این مقاله از لحاظ هدف بنیادی-نظری و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات، اسنادی - فراترکیب است. جامعه مورد مطالعه 18 پژوهش مرتبط با سنجش پذیری سازه فرصت را به صورت هدفمند انتخاب و در قالب چارچوبی یکپارچه ارایه می کند. چارچوب ارایه شده در این پژوهش 4 مسیر برای سنجش پذیری سازه فرصت است که می تواند بینش های ارزشمندی برای پیشرفت پژوهش ها در مورد مهمترین سازه علم کارآفرینی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: فراترکیب، فرصت، سنجش پذیری، کارآفرینی، هستی شناسی
  • الهام سهامی، علی صفری*، رضا انصاری، علی شائمی برزکی صفحات 255-272

    یکی از شیوه های جدید در راستای مدیریت بهینه نوآوری، پارادایم نوآوری باز است و سازمان ها در عصر تغییر و نوآوری، همواره به دنبال بکارگیری شیوه های نوآورانه در تمام فعالیت های خود، از جمله نظام های منابع انسانی، می باشند. این پژوهش با هدف طراحی الگوی نوآوری باز با رویکرد سرمایه انسانی در صنعت فولاد صورت گرفته است. تحقیق حاضر بر مبنای هدف کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات آمیخته - اکتشافی در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با مدیران و متخصصان حوزه منابع انسانی، تحقیق و توسعه، مدیریت دانش شرکت فولاد مبارکه، شرکت های مشاوره ای همکار با فولاد جمع آوری و با استفاده از تحلیل تم، الگوی اولیه طراحی گردید. در گام دوم پرسش نامه ای برای آزمون الگو طراحی و در بین 130 نفر از اعضای جامعه آماری توزیع شد که داده ها با کمک الگوسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای Amos 24 بررسی و الگو تایید گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که اجرای نوآوری باز با رویکرد سرمایه انسانی منجر به ارتقاء دانش سازمان، ایجاد رابطه برد- برد، افزایش سرمایه ارتباطی وکسب قدرت و اعتبار برای سازمان خواهد شد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، مدیریت دانش، نوآوری باز، نوآوری باز خارج به داخل، نوآوری باز داخل به خارج
|
  • Mahmood Ahmadpour Dariani *, Tayebeh Abdoli Mohamadabadi, Kamal Sakhdari Pages 161-180

    The purpose of this study is to understand the development of dynamic capabilities in new ventures. Through the study of documentary resources and semi-structured interviews with 15 companies in IT businesses, in Tehran. questionnaires were collected via purposeful sampling. In the open coding stage, 201 preliminary codes were identified from interview analyses, from which 144 codes were finalized after filtering and integration of similar codes. In the second stage, axial coding was carried out using the axial coding model on the investigated phenomenon. Finally, four main categories were identified for the development of dynamic capabilities, which are the antecedents for the development of dynamic capabilities, including manager features, business features that affect strategic orientations in NV, and, on the other hand, The context also affects both strategic orientations and dynamic capabilities, and all of these factors lead to outcomes of financial, customer, market and in-process .

    Keywords: Dynamic capabilities, developing dynamic capabilities, new ventures, IT Business
  • Tooraj Hassanzadeh Samarin *, Naser Seifollahi, Mehdi Imanifard Pages 181-198
    the present study aimed to investigate the role of mediating role of organizational social capital in relationAmbidexterity leadership and competitive intelligence in Ardabil Artavil Tire Company. this is based on purpose, is applicable and it is descriptive - correlation in terms of data collection method. The statistical population of this research was 210 employees of Artavil Tiravard Tires Company in Ardabil. according to the volume of society using morgan chart, the sample size of 131 was estimated and then selected using the available sampling method. Data were collected using the Nahapit and Guchal Social Capital Questionnaire (1998), Bell's Competitive Intelligence Questionnaire (2000) and Johnson's Ambidexterity Leadership Questionnaire (2006). the analysis of the data was done in two descriptive and inferential levels. in the first section, descriptive statistics of Spss24 software and second part were used to investigate the hypotheses of research, with structural analysis method and partial least squares method using smartpls3 software and to investigate the mediation model of SUB test and VAR statistics. . The results of model analysis showed significant effect of Ambidexterity leadership on social capital and competitive intelligence. also, social capital has a significant impact on competitive intelligence. also, mediation and mediation model showed that social capital contributes significantly to the relationship between managerial leadership and competitive intelligence. Finally, the results of the VAR statistics in determining the intensity of partial mediation of social capital indicated that half of the relationship between ambivalent leadership and competitive intelligence is explained by social capital.
    Keywords: organizational social capital, Ambidexterity Leadership, Competitive intelligence
  • AliAkbar Heidari, Zohre Amiri Sardari, MohammadJavad Jamshidi *, Habibollah Salarzahi Pages 199-216

    The aim of the present study is to identify and explain the effects of the infrastructure and technology components of the ecotourism industry on attracting business angels. This research is applied in terms of practical purpose and descriptive-survey in terms of data collection; also, the present research paradigm is mixed. In the qualitative section, semi-structured interviews was used to collect data and content analysis and Delphi methods were used to achieve the research model. The research community in the qualitative sector includes 25 experts in the field of tourism, including university professors, experts and entrepreneurs in the ecotourism industry, who have been purposefully selected. In the quantitative section, the data were collected using the questionnaire survey and distribution method and analyzed using structural equation modeling modeling with Smart PLS software. The statistical population of the quantitative sector includes 100 people who have been selected as a target and population based on three indicators of being official executive, starting a business or graduating in the tourism industry. Modeling was performed with the average beard of standardized residual residues, the best-tested model, the standardized normal index and the presence of residual covariance matrix residues. The results of the analysis in the quantitative section indicate that the components of the infrastructure dimension with 72% and the technology dimension with 49% have been effective on attracting business angels in the field of ecotourism in Kermanshah province. Managers of eco-tourism sites are encouraged to provide the necessary platforms for business angels to participate based on identified talents.

    Keywords: Ecotourism, Infrastructure, Business Angels, technology, Kermanshah
  • Amir Rahimi *, Mohammad Ehsani, Marjan Saffari, Rasool Norouzi Seyed Hossini Pages 217-234

    Creating a valuable brand and strengthening customer loyalty through new marketing approaches is one of the important goals of sports businesses. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of entrepreneurial marketing on brand equity and customer loyalty of sports complexes. In terms of objective, this study is an empirical study, and the research methodology is descriptive-correlative. The statistical population consisted of all customers of Mashhad sports complexes who had at least six months of membership. The study period was September 23 to March 19 and the statistical population was considered indefinite. To collect data using the Morgan table to determine sample size, 450 structured questionnaires were distributed electronically and manually through cluster sampling randomly. Structural equation analysis was performed using LISREL 8/8 software. The results show that there is a direct and significant relationship between entrepreneurial marketing and each of its dimensions with brand equity, entrepreneurial marketing with customer loyalty, and brand equity with customer loyalty. As a result, entrepreneurial marketing is recognized as a strategy for responding to customer demands and an ability to exploit sport entrepreneurial opportunities and develop brand equity.

    Keywords: Brand equity, Customer Loyalty, Entrepreneurial Marketing, Sports enterprise
  • Kamal Sakhdari * Pages 235-254
    Entrepreneurship is defined as the process of creating new economic or business activity entailing the opportunity recognition, evaluation and exploitation behaviors. Opportunity is hence at the heart of entrepreneurial activities. Yet, this construct has be utilized inconsistently in the literature such that it is posited that possibly the most consistency in the literature is inconsistency in the conceptualization and operationalization of this construct. One important reason for this inconsistency is supposed to result from the nature of the opportunity construct which is argued as a non-researchable construct in recent discussions in the literature. This research, which is basic-theoretical in terms of the purpose and descriptive-content analysis in terms of data collection, combines 18 papers related to measuring the construct of opportunity using the meta-synthesis approach and presents an integrated framework for studying the construct of opportunity in entrepreneurship studies. It presents 4 paths for making the opportunity construct measurable which can provide valuable insights for entrepreneurship scholars to progress research on the most important construct of this field.
    Keywords: Meta-synthesis, Measurability, Opportunity, Entrepreneurship, Ontology
  • Elham Sahami, Ali Safari *, Reza Ansari, Ali Shaemi Barzoki Pages 255-272

    One of the cutting edge methods to optimally manage creativity is the concept of open innovation. In the era of change and innovation, organizations are always looking to apply innovative practices in all their activities, including human resource systems. In this study, the fundamental issue is to identify the dimensions of a model based on open innovation paradigm focusing on human capital in Mobarakeh Steel Company. This research is exploratory mixed method, based on an applied and a descriptive survey design. The statistical population of the study consists of human resources managers and experts, senior managers and experts in R&D, technology management, knowledge management of Mobarakeh Steel Company. Data and information were collected using semi-structured interviews, extracted in theme analysis method and designed initial model. In the second step, a questionnaire was designed to test the pattern and was distributed among 130 members of the statistical population. The model dimensions were analyzed by statistical tests and structural equations using Amos 24 software and consequently the hypotheses were confirmed. The results showed: the implementation of the HC-based open innovation helps upgrade knowledge in the organization, create win-win relationships, and increase the interaction capital, power, and credit of the organization.

    Keywords: Human capital, Knowledge Management, Open innovation, Open Innovation Outside in, Open Innovation Inside in