فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال یازدهم شماره 39 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا عبادالهی، مجید برزگر*، سلطانعلی کاظمی صفحات 1-18

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه‏ای خودپنداره تحصیلی در رابطه بین ادراک از جو مدرسه و مشغولیت تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان شیراز انجام شد. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پسران و دختران دانش آموز متوسطه دوم شهرستان شیراز بودند. گروه نمونه شامل508 نفر بود که با به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری عبارت بودند از پرسشنامه مشغولیت تحصیلی، پرسشنامه خودپنداره تحصیلی و مقیاس ادراک از جو مدرسه. مقیاس ادراک از جو مدرسه شامل چهار خرده مقیاس حمایت معلم، حمایت همسالان، خودمختاری دانش آموزان و وضوح و ثبات قوانین بود. داده‏ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که ابعاد ادراک از جو مدرسه پیش بین مثبت و معنی دار خودپنداره تحصیلی بودند. همچنین ابعاد ادراک از جو مدرسه با واسطه خودپنداره تحصیلی توانستند مشغولیت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کنند. در کل، نتایج این پژوهش نشانگر اهمیت محیط یادگیری و ساختارهای انگیزشی بر مشغولیت تحصیلی دانش آموزان بود.

    کلیدواژگان: مشغولیت تحصیلی، خودپنداره تحصیلی، ادراک از جو مدرسه، نوجوانان
  • شیما حسینی، زهرا نقش*، اعظم مقدم صفحات 19-35

    هدف پژوهش حاضر تحلیل پرسشنامه "اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل" با استفاده از مدل اندازه گیری راش بود. جامعه مورد بررسی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم و نمونه انتخابی، مشتمل بر 345 نفر با شیوه انتخاب در دسترس بود. ابزار مورد بررسی پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل بوده که توسط خواجه احمدی و همکاران (1395) تدوین گردید. روش استفاده شده جهت تحلیل ابزار، مدل مقیاس رتبه بندی راش-اندریچ (RSM) برای سوالات چندارزشی مبتنی بر نظریه سوال-پاسخ بود. نرم افزارهای مورد استفاده SPSS-25، jMetric-4 و winsteps بود. یافته ها نشان داد در صورتی که هر مولفه یک بعد جداگانه در نظر گرفته شود، این پرسشنامه از مدل تک بعدی پیروی می کند و با استفاده از مدل مقیاس رتبه بندی راش-اندریچ، دارای برازش مطلوب می باشد. همچنین پایایی ابزار نیز با استفاده از شاخص های جداسازی فرد و سوال سنجیده شد. علاوه بر این شاخص جداسازی فرد و سوال و ضریب اعتبار نیز به مقدار مطلوب حاصل شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به شبکه های اجتماعی، مدل مقیاس رتبه بندی راش-اندریچ (RSM)، نظریه سوال-پاسخ
  • صدیقه حیدری*، جان ایونز، مهرناز آزادیکتا صفحات 37-47

    هدف پژوهش حاضر بررسی روایی و همسانی درونی سیاهه شادکامی کودکان مدرسه (SCHI) (Ivens, 2007) در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر خرم آباد بود. جامعه آماری دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر خرم آباد و نمونه آماری تعداد 240 دانش آموز پایه چهارم تا ششم بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده سیاهه شادکامی کودکان مدرسه، نرم افزار مورد استفاده SPSS-25 و روش استفاده نیز تحلیل اکتشافی بود. یافته ها نشان داد این سیاهه از فرهنگ تاثیر گرفته و به واسطه آن 2 گویه از مجموع 30 گویه حذف گردید. تحلیل اکتشافی 2 عامل هیجان های مثبت و هیجان های منفی را شناسایی کرد که روی هم رفته 52/37 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. ضریب آلفای کرونباخ نیز مقدار بالاتر از 7/0 را برای هر دو عامل گزارش نمود. به طور کلی این سیاهه مناسب کودکان مقطع ابتدایی بوده و جهت دستیابی به هنجار مناسب لازم است در حجم نمونه بالاتر هنجاریابی آن انجام و شاخص های برازش آن در تحلیل عاملی تاییدی بررسی گردد.

    کلیدواژگان: روایی سازه، همسانی درونی، سیاهه شادکامی کودکان مدرسه (SCHI)، تحلیل اکتشافی
  • الهه اسلمی*، ملیحه امیری راد، شکوفه موسوی صفحات 49-65

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت به خود بر کنترل خشم و خودکارآمدی زنان دارای همسر معتاد در مشهد بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، با پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری شامل زنان دارای همسر معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد سازمان بهزیستی که از طریق نمونه گیری در دسترس و هدفمند 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر در هر گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه کنترل خشم (Spielberger, 1999) جهت سنجش بیان و کنترل خشم و از پرسشنامه خودکارآمدی عمومی (Schwartz and Jerusalem, 1982) به منظور سنجش خودکارآمدی زنان دارای همسر معتاد استفاده شد. گروه آزمایش در 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش شفقت شرکت کردند. یافته های تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که درمان شفقت به خود بر کاهش برون ریزی خشم و درون ریزی خشم و بر افزایش خودکارآمدی زنان تاثیر معنادار داشت. نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر شفقت، روش موثری برای کاهش برون ریزی و درون ریزی خشم و همچنین افزایش خودکارآمدی زنان دارای همسر معتاد است.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، زنان دارای همسر معتاد، شفقت به خود، کنترل خشم
  • امیر کرمی، فیروزه غضنفری*، کوروش امرایی صفحات 67-80
    هدف از این پژوهش بررسی ساختار عاملی و اعتبار نسخه فارسی پرسشنامه تفکر هوس (DTQ) که دارای 10 سوال و دو عامل می باشد، در بافت فرهنگی ایران بود. پس از ترجمه و تایید روایی محتوایی توسط کارشناسان، 510 نفر از دانشجویان شهر مشهد در سال تحصیلی 1398-99 به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و از آنها آزمون به عمل آمد. برای بررسی روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. تحلیل عاملی اکتشافی دو عامل را شناسایی کرد که مطابق با یافته های پژوهش های پیشین بود. همچنین، تحلیل عاملی تاییدی مدل دو عاملی این پرسشنامه را تایید کرد. آلفای کرونباخ برای این مقیاس و عامل های آن از 75/0 تا 79/0 به دست آمد. در بررسی روایی ملاکی، نسخه فارسی پرسشنامه تفکر هوس ارتباط مثبت و معناداری را با سیستم فعالسازی رفتاری و مولفه های آن نشان داد، همچنین ارتباط منفی معناداری با سیستم بازداری رفتاری داشت. در نهایت، بر اساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که نسخه فارسی پرسشنامه تفکر هوس در نمونه ایرانی از پایایی و روایی کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه تفکر هوس، ساختار عاملی، مقیاس فعالسازی، بازداری رفتاری، پایایی، روایی
  • سید حمید حسینی، اذرمیدخت رضایی*، سلطانعلی کاظمی، سیامک سامانی صفحات 81-94

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر اهمال کاری تحصیلی در نوجوانان بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم مدارس آموزش و پرورش ناحیه دو شهر شیراز در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس 30 دانش آموز که دارای اهمال کاری تحصیلی بودند، به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) گمارش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی و چهار جلسه انفرادی مصاحبه انگیزشی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون اندازه گیری مکرر و تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکووا) استفاده شد. یافته ها نشان داد که مصاحبه انگیزشی بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان اثربخش بوده است. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که بر ابعاد اهمال کاری (اهمال کاری عمدی، اهمال کاری ناشی از خستگی و اهمال کاری ناشی از بی برنامگی) تاثیر مثبت داشته است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مصاحبه انگیزشی می تواند موجبات کاهش اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، اهمال کاری تحصیلی، نوجوانان
  • احسان کشت ورز کندازی*، احمد اوجی نژاد صفحات 95-119

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای خودنظم جویی تحصیلی در رابطه ذهن آگاهی با رفتار غیرمولد تحصیلی در گروهی از دانش آموزان دوره ی متوسطه اول شهرستان مرودشت بود. مشارکت کنندگان 295 نفر از دانش آموزان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و مقیاس های ذهن آگاهی دروتمن و همکاران، خودنظم جویی تحصیلی بوفارد و همکاران و رفتار غیرمولد تحصیلی ریمکوس را تکمیل کردند. روایی و پایایی مقیاس های پژوهش نیز با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده های توصیفی و ماتریس همبستگی بین متغیرهای پژوهش از نرم افزار SPSS نسخه 24 و برای آزمون فرضیه و مدل پژوهش از نرم افزار AMOS نسخه 24 استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش مطلوبی دارد؛ همچنین، یافته ها نشان دادند که اثر مستقیم ذهن آگاهی بر رفتار غیرمولد تحصیلی معنی دار نبود؛ اما اثر مستقیم ذهن آگاهی بر خودنظم دهی تحصیلی و اثر مستقیم خودنظم دهی تحصیلی بر رفتار غیرمولد تحصیلی معنی دار بود؛ همچنین، اثر ذهن آگاهی بر رفتار غیرمولد تحصیلی با واسطه گری خودنظم جویی تحصیلی معنی دار بود. به طور کلی یافته های پژوهش حاضر، نقش ذهن آگاهی و خودنظم جویی تحصیلی را در تبیین رفتار غیرمولد تحصیلی نشان می دهند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که به منظور کاهش رفتار غیرمولد تحصیلی دانش آموزان، باید به ذهن آگاهی و خودنظم دهی تحصیلی آن ها توجه شود.

    کلیدواژگان: خودنظم جویی تحصیلی، ذهن آگاهی، رفتار غیرمولد تحصیلی
  • شیما عراقیان، حمید نجات*، حسن توزنده جانی، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 121-138

    نقش خانواده به عنوان کوچک ترین واحد اجتماعی می تواند هم در جنبه مثبت و هم در جنبه منفی، بسیارتاثیرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی و درمان شفقت برتحمل آشفتگی و معنای زندگی زنان دارای تعارض زناشویی بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 110نفر از دانشجویان زن متاهل دارای تعارض های زناشویی بود. نمونه ی آماری این پژوهش شامل 45 نفر از این دانشجویان بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه (15 نفره) جایگزین شدند. گروه اول درمان مبتنی بربهبود کیفیت زندگی، گروه دوم درمان مبتنی برشفقت را دریافت کردند و گروه سوم به عنوان گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) و پرسشنامه معنای زندگی استگر (2006) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که با توجه به F محاسبه شده که نسبت به F معیار در سطح 05/0، کوچک تر بود ،هر دو نوع درمان در شاخص تحمل آشفتگی و معنای زندگی اثربخش بوده است. نتایج حاکی از این است که درمان های مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی و شفقت ورزی در حوزه سلامت روانی خانواده اثربخشی معناداری دارند. در متغیر تحمل آشفتگی درمان مبتنی بر شفقت نتایج مطلوب تری نسبت به درمان مهارت های مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی داشته است و در متغیر معنای زندگی مهارت های مبتنی بربهبود کیفیت زندگی نتایج مطلوب تری نسبت به درمان مبتنی برشفقت داشته است ولی اختلاف گروه ها معنادار نیست (p<0/05).

    کلیدواژگان: بهبود کیفیت زندگی، شفقت، تحمل آشفتگی، معنای زندگی
|
  • Mina Ebadolahi, Majid Barzegar *, Soltanali Kazemi Pages 1-18

    The aim of this research was investigated of the mediating role of self-concept in relation between school environment and academic engagement of secondary school students in Shiraz. The research method was descriptive correlation. The statistical population consisted of all boys and girls of second grade secondary school in Shiraz. The sample consisted of 508 people who were selected by cluster random sampling. Measurement tools were the academic engagement questionnaire, the self-concept questionnaire and the scale of school environment. The scale of school environment included four subscales: teacher support, peer support, student autonomy, and clarity and stability of the law Data were analyzed using structural equation modeling method. The results of structural equation modeling showed that the dimensions the school atmosphere were a positive and significant predictor of academic self-concept. Also, the dimensions of school curriculum through self-concept were able to predict student engagement. In general, the results of this study showed the importance of learning environment and motivational structures on student learning conflicts.

    Keywords: academic engagement, self-concept, school environment, Adolescents
  • Shima Hosseini, Zahra Naghsh *, Azam Moghadam Pages 19-35

    The aim of the present study was to analyze the "Addiction to Mobile-Based Social Networks" questionnaire using the Rasch measurement model. The study population of secondary school students. the sample selected included 345 people with the available method of selection. The study instrument was a mobile-based social network addiction questionnaire developed by Khajeh Ahmadi et al. (2016). The methods used for the analysis were one-dimensional partial validity of the Rush family model. The software used was spss version 25, winsteps and jMetric version 4. The findings showed that 2 questions 17 and 21 were inappropriate at the selected sample level, but the other 21 questions in this questionnaire followed the one dimensional model and had the desired fit. The reliability of the instrument was also measured using PSI and compared with the common method of measuring this index in CTT, which is the alpha coefficient, which showed more favorable results.

    Keywords: Social Network Addiction, Measurement Model, Rasch, PSI, CTT
  • Sadigheh Heydari *, John Ivens, Mehrnaz Azad Yekta Pages 37-47

    The purpose of this study was to investigate the internal validity and homogeneity of school children happiness inventory (SCHI) (Ivens, 2007) in Khorramabad elementary school students. The population of the study was Khorramabad elementary school students and the sample consisted of 240 students in grade 4-6 that were selected in an accessible way. The instruments used were Evans School Happiness Inventory (2007), the software SPSS-25, and the EFA method. Results showed that this inventory was influenced by culture and 2 items were removed from 30 items. EFA, two factors of positive and negative emotions were identified that explained 37.52% of the total variance. The Cronbach's alpha coefficient was higher than 0.7 for both factors. In general, this inventory is suitable for primary school children, and in order to achieve the appropriate norm, it is necessary to standardize it in a higher sample size and examine its fitness indicators in CFA.

    Keywords: Structural validity, internal consistency, school children&#039, s happiness inventory (SCHI), exploratory analysis
  • Elahe Aslami *, Malihe Amiri Rad, Shekofe Mousavi Pages 49-65

    The present research is aimed at investigating the effectiveness of self-compassion Self-Compassion focused Therapy on anger control, and self-efficacy in women with addicted husband in the Mashhad. The research was a semi-experimental study with pretest-posttest design. The population included all the women with addicted husbands who had referred to addiction treatment centers. 30 people were selected by purposive convenience sampling. 15 people were randomly assigned to the experimental and control group. The questionnaires: Spielberger’s anger control (1999), Schwartz and Jerusalem’s general self-efficacy (1982) were used. The experimental group received self-compassion training program for eight 120-minute sessions. The results of multivariate analysis showed that there was a significant difference between the mean scores of externalized anger and internalized anger in the two groups. The mean of externalized anger and internalized anger scores decreased in the intervention group and The results of covariate analysis showed that there was a significant difference between the mean scores of self- efficacy in the two groups. The mean of self- efficacy scores increased in the intervention group.

    Keywords: self-efficacy, women with addicted husband, self-compassion, anger control
  • Amir Karami, Firoozeh Ghazanfari *, Kourosh Amraei Pages 67-80
    The purpose of this study is to examine the factor structure and the validity of Desire Thinking Questionnaire (DTQ) thorough the Persian translated version, which envolves 10 questions and two factors adopted with Iranian cultural context. After translation and confirmation of the content validity by experts, a population of 510 students were selected thorough the academic year of 2020 in Mashhad deploying multi-stage cluster sampling to conduct the tests. Exploratory and confirmatory factor analysis were used to evaluate the construct validity. The exploratory factor analysis identified two factors that were all consistent with the results of previously conducted studies. The results obtained from the confirmatory factor analysis supported the proposed model. The Cronbach’s alpha coefficient of Desire Thinking Questionnaire (DTQ) and its factors was obtained from 0.75 to 0.79. Through the criterion validity examination of Desire Thinking Questionnaire (DTQ), the Persian version showed a positive and significant relationship with behavioral activation system and its components, as well as a significant negative relationship with behavioral inhibition system. Finally, it was concluded that the Persian version of DTQ can be considered as a reliable and valid scale to measure desire thinking in Iranian samples.
    Keywords: Desire Thinking Questionnaire, Factor Structure, BIS, BAS scales, Reliability, Validity
  • Seyed hamid Hosseini, Azarmidokht Rezaei *, Soltanali Kazemi, Siamak Samani Pages 81-94

    The main purpose of this research was to study the effectiveness of motivational interviewing on academic procrastination in adolescents. To this end, an experimental design including pretest-posttest with a control group was employed. The research population consisted of all male students studying in the secondary high school in the Educational District 2 of Shiraz in the academic year 2017-2018. Using a multi-stage cluster sampling method, 30 high school students were randomly assigned to two groups (experimental and control), each with 15 students. The instrument used in this study to collect the data was Procrastination Questionnaire and 4 individual sessions of motivational interviewing. For analyzing data, repeated measure and multi covariance analyses (MONCOVA) were used. The results showed that motivational interview has been effective on students' academic procrastination. The results of covariance analysis on the postoperative scores showed positive effects on aspects of procrastination (Deliberate procrastination, procrastination resulting from fatigue and procrastination due to lack of planning).Based on the findings of the study, it can be concluded that motivational interviewing can lead to a reduction in academic procrastination for high school students.

    Keywords: Motivational Interviewing, Academic Procrastination, Adolescents
  • Ehsan Keshtvarz Kondazi *, Ahmad Ojinejad Pages 95-119

    The aim of this study was to investigate the role of self-regulatory academic intermediation in the relationship between mindfulness and unconscious academic behavior in a group of second grade high school students in Marvdasht. Participants included 295 students who were selected by randomized cluster sampling and completed (Drutman) and colleagues' mindfulness scales, Bufard et al.'s academic self-regulation, and Rimos's unproductive academic behavior. The validity and reliability of the research scales were also evaluated using the confirmatory factor analysis method and Cronbach's alpha coefficient. The SPSS software (version 24) was used to analyze the descriptive data and the correlation matrix between the research variables, and the AMOS (software version 24) was used to test the hypothesis and the research model. The finding indicates that the research model fits well with the data collected. Also, the findings showed that the direct impression of mindfulness on unproductive academic behavior was not significant; But the direct effect of mindfulness on academic self-regulation and the direct effect of academic self-regulation on unproductive academic behavior were significant; Also, the effect of mindfulness on unproductive academic behavior was significant with the mediation of academic self-regulation. In general, the findings of the present study show the role of academic awareness and self-regulation in explaining unproductive academic behavior. Based on the findings of this study, it can be concluded that in order to decrease the unproductive academic behavior of students, attention should be paid to their educational awareness and self-regulation.

    Keywords: academic self-regulation, mindfulness, non-productive academic behavior
  • Shima Araghian, Hamid Nejat *, Hassan Toozandejani, Zahra Bagherzadeh Golmakani Pages 121-138

    The role of family as the smallest social unit can be effective both in positive and negative aspect. The present study aims to compare the effectiveness of quality of life therapy and compassion-focused therapy in distress tolerance and meaning in life in of women with marital conflicts. The present study is a ‎semi-experimental ‎research with a pretest-‎posttest and follow-‎up ‎control group design. The statistical population comprised all married female students with marital conflicts. The statistical sample included 45 of these students who were selected by convenience sampling and were randomly assigned into three groups of 15 people. The first group received quality of life therapy; the second group underwent compassion-focused therapy and the third group was placed on the waiting list as the control group. Simmons and Gahir Distress Tolerance ‎Questionnaire and Steger Meaning in Life Questionnaire (MLQ)‎ were used. For data analysis, repeated measures analysis of variance was applied. The results demonstrated that according to the calculated which is lower than the F criterion at the 0.05 level, both types of treatment have been effective in distress tolerance and the meaning in life. In the variable of distress tolerance the compassion-focused therapy have had better results than the quality of life skills and in the variable of meaning in life, the quality of life skills has had better results than the compassion-focused therapy; but the difference between the groups is not significant (p<0.05).

    Keywords: Quality of life improvement, compassion, distress tolerance, Meaning in life