فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1399)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهین حاجی زاده*، مهناز خازیر صفحات 1-23

    "الیاس خوری" به عنوان نویسنده ای آوانگارد و صاحب سبک پسا محفوظی شناخته می شود؛ رمان او "مملکه الغرباء" داستانی سیاسی- عاشقانه است که عنصر زمان روایت، در ساختار روایی این رمان، مولفه ایی قابل توجه به شمار می رود. کامل ترین تیوری که در تکوین زمان روایی در حوزه روایت شناسی مطرح شده است، نظریه ی "ژرار ژنت" فرانسویی است که وی نظریه زمان در روایت خود را در سه محور نظم، تداوم و بسامد مطرح می سازد. این جستار با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی درصدد بررسی مولفه های زمان روایی رمان "مملکه الغرباء" براساس نظریه ی ژرار ژنت است تا به میزان تطبیق این مولفه ها بر ساختار زمان روایی رمان دست یابد و هدف نویسنده از کاربست آنها را متوجه شود. بررسی زمان روایت نشان می دهد که روند روایت در این رمان بر اساس شکست زمان و پیش نگری و پس نگری های نا متناسب می باشد همچنین ساختار زمان روایت ساختاری مدور است که از طریق استمرار گذشته در حال و تکرار حوادث از طریق تاریخ بیان می شود. "الیاس خوری" با استفاده از تکنیک هنری توانسته به بیان روایت های گذشته نگر و آینده نگر بپردازد. او با استفاده از درنگ توصیفی، توصیف، اعمال نثر شاعرانه و افعال انشایی، سرعت روایت را کند می کند و با کارگیری حذف و تلخیص برای سرعت بخشیدن به روایت تلاش می کند.

    کلیدواژگان: زمان روایی، ژرار ژنت، الیاس خوری، مملکه الغرباء
  • ابو الحسن امین مقدسی*، سمیرا فراهانی صفحات 25-49

    تکنیک نقاب (قناع) در شعر معاصر عربی یکی از پربسامدترین شیوه های بیانی جهت ترسیم تجربه شعری شاعران است. معین بسیسو از جمله شاعران معاصر فلسطینی و چهره برجسته شعر مقاومت است که از رمز و نماد و تکنیک قناع در شعر خود بهره فراوان می برد. قصیده «من اوراق ابی ذر الغفاری» از جمله سروده های اوست که شاعر در آن شخصیت ابوذر غفاری صحابه پیامبر (ص) را برای بیان تجربه شعری و بازگو کردن اندیشه های شخصی خود برمی گزیند. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به واکاوی و تحلیل متن قصیده یادشده و چگونگی کارکرد قناع ابوذر در شعر معین بسیسوپرداخته می شود. از آنجا که میان شاعر و شخصیت ابوذر، وجوه مشترک و شباهت های زیادی وجود دارد؛ می توان گفت که کارکرد قناع این شخصیت در شعر بسیسو از مقبولیت لازم برخوردار است. صوت غالب در قصیده، صدای ابوذر است که در پس آن  ردپایی از بسیسو را می توان مشاهده کرد؛ بدین معنا که شاعر با ابعاد انقلابی شخصیت ابوذر همزاد پنداری کرده و از پس نقاب ابوذر به بیان افکار و اندیشه های خود می پردازد تا حدی که صدای شاعر در سراسر قصیده با صوت غالب یکی شده و به اتحاد می رسد. قصیده حاضر ترسیم واقعیت های جامعه عربی، دعوت به مبارزه و پایداری و نقد حاکمان و سردمداران عرب است.

    کلیدواژگان: قناع ابوذر غفاری، معین بسیسو، قصیده «اوراق من ابی ذر الغفاری»
  • محمود آبدانان مهدیزاده، کبری روشنفکر، فاطمه عارفی فرد* صفحات 51-75
    سحر خلیفه رمان نویس مشهور فلسطینی است که شهرتش بیشتر به طرح مسایل زنان و دفاع از حقوق ایشان بازمی گردد. از آنجا که زنان محور اصلی بیشتر رمان های او را تشکیل می دهند، گرایش های فمینیستی نویسنده از جمله موضوعاتی است که مورد توجه بسیاری از ناقدان قرار گرفته است. یکی از نظریاتی که بر مبنای تالیفات فمینیست ها شکل گرفته و در آثار سحر خلیفه نیز نمود دارد، نظریه توانمندسازی زنان است. اشتغال زنان و استقلال اقتصادی که بن مایه اصلی رمان "عبادالشمس" سحر خلیفه را تشکیل می دهد، یکی از ابزارهای مهم توانمندسازی است. در این مقاله تلاش شده اشتغال زنان در رمان عباد الشمس بر اساس نظریه توانمندسازی و به روش توصیفی-تحلیلی مورد واکاوی قرار گیرد. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که سحر خلیفه از دیدگا ه های نظریه پردازان حوزه توانمندسازی تاثیر پذیرفته و سعی کرده زنان جامعه خود را به امکاناتی همچون آموزش و شغل مناسب که از آن محروم بوده یا نسبت به مردان دسترسی کمتری به آن دارند آگاه کند. نویسنده به عنصر عاملیت زنان، بسیار پایبند است و تلاش می کند با خلق قهرمان های زنی که در مقابل قوانین تبعیض آمیز جامعه ایستاده اند، زنان فلسطینی را به افزایش مشارکت در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی تشویق کند. خلیفه با ترسیم دستاوردهایی همچون عزت نفس، خودکفایی، ارتقای سطح زندگی و... برای قهرمان های زن، بر آن است که زنان سرزمین خود را از عناصری منفعل به بازیگرانی مستقل و توانمند تبدیل کند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، توانمند سازی، سحر خلیفه، رمان عباد الشمس
  • امید جهان بخت لیلی*، سمیه پرماس صفحات 77-101
    آلفرد آدلر (1870-1937م)، روانکاو و بنیانگذار مکتبی به نام «روان شناسی فردنگر» در سده بیستم است که با تاکید بر جنبه اجتماعی بودن انسان، اعمال و رفتار وی را زاییده کشش های اجتماعی می داند و در راستای چنین بینشی، شخصیت وی را بر پایه مفاهیمی همچون «احساس حقارت»، «خودآگاهی»، «غایت نگری» و... مورد واکاوی قرار می دهد. پژوهش حاضر با توجه به ظرفیت های روان شناختی داستان «خلیل کافر» اثر جبران خلیل جبران بر آن است تا با روش توصیف و تحلیل محتوا، شخصیت «خلیل» را بر مبنای اصول نظریه آدلر بررسی و تحلیل نماید. یافته ها گویای آن است که جبران نیز به نقش اثرگذار اصول آدلری به ویژه اصل بنیادین «احساس حقارت» در شکل گیری و اعتلای شخصیت هر فرد معتقد است. از این رو با انتقال اندیشه ها و عقایدش در این باب، می کوشد که در حقیقت با پردازش روانی شخصیت جهادی «خلیل»، مردم ناآگاه لبنان را در فضای دل مرده و استبداد زده جامعه کلیسایی به جنبش و پویایی وادارد و از این رهگذر، کارکرد داده های روانشناختی را در انتقال بهتر معنا در حوزه ادبیات داستانی به نمایش گذارد.
    کلیدواژگان: نقد روانشناختی، آلفرد آدلر، جبران خلیل جبران، خلیل کافر، آسیب نگاری شخصیت
  • مریم قمری، صدیقه زودرنج* صفحات 103-131
    واقع گرایی (ریالیسم) تحلیل اجتماعی و بررسی تجسم زندگی انسان در جامعه، روابط میان فرد و جامعه و ساختمان خود جامعه است. ریالیسم بمثابه یک مکتب ادبی در آثار قرن بیستم به ویژه داستان و نمایشنامه پدیدار گشت. در این میان، نمایشنامه به عنوان یک اثر هنری قابل اجرا، در ترسیم واقعیت های جامعه نقش مهمی ایفا می کرد. «علی احمد باکثیر» (1969-1910) نویسنده واقع گرای مسلمان و متعهد عرب در قرن بیستم است که اسلام گرایی ادبی وی در آثارش کاملا هویدا می باشد. نمایشنامه «حبل الغسیل» از آثار ریالیستی وی به شمار می آید که نگرش اسلامی نویسنده در آن مشهود است و وقایع مصر را در زمان حکومت سوسیالیست ها به تصویر می کشد. پژوهش حاضر می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی و استخراج نمونه هایی از مضامین ریالیستی از گفتگوهای نمایشنامه «حبل الغسیل»، چگونگی ظهور مضامین فوق را در این نمایشنامه بررسی نماید و از این طریق به دیدگاه نویسنده در تبیین اوضاع جامعه مصر پی ببرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که نگرش اسلامی نویسنده در گفتگوهای نمایشی، غالبا به صورت انتقاد از جامعه سوسیالیستی و طرفداران آن نمود یافته است. از سوی دیگر، «باکثیر» در به تصویر کشیدن مضامین ریالیستی در اغلب موارد، اصل اعتدال را در کلام خود رعایت کرده؛ اما در گفتگوهایی که برای تبیین چهره «عبدالکریم قاسم» و قیام شعوبیه به کارگرفته، تا حدی افراط و تندروی نموده است.
    کلیدواژگان: مضامین رئالیستی، نگرش اسلامی، علی احمد باکثیر، نمایشنامه حبل الغسیل
  • مینا عربی*، زهره قربانی مادوانی صفحات 133-155
    نمادها حاصل قرارداد و انتقال دهنده مفاهیمی فراتر از لفظ خویش هستند. از این رو مخاطب می تواند با دیدن یک نماد گاه همه ایدیولوژی نهفته در پس آن را به خاطر آورد. از نویسندگانی که به نگارش متون نمادین و رمزگون اهتمام داشته ، «جبران خلیل جبران» نویسنده لبنانی است. یکی از آثار کوتاه وی داستانک «اللغه الاخری» از مجموعه «المجنون» است، که متنی کاملا نمادین دارد. اشاره به نمادهای به کاررفته، بررسی معانی این  نمادها و درک پیام کلی داستانک، در مقاله حاضر مد نظر است و تلاش می شود به روش توصیفی- تحلیلی و از رهگذر توصیف و تحلیل نمادها، مفهوم مورد نظر نویسنده آشکار شود. جبران در اثر خویش، از نمادهای عدد 3 (گذر ازظلمات سه گانه شکم و زهدان و جفت و تولد در دنیای جدید)، عدد 7 (کمال و زیادی)، 21 (حفظ ارتباط با عوالم آسمانی و فطرت بشری در عین ایجاد تغییرات اصولی) و 33 (حیات جاودان)، مادر (حلقه اتصال انسان بین زندگی دنیایی و زندگی پیشین)، دایه (حمایت غیراصیل و جایگزینی برای شرایط آرمانی)، شیر (شناخت و راه جاودانگی)، گهواره (زمین، جایگزین بهشت)، کشیش و معبد (عقاید مسیحیت درباره انسان) و موسیقی (هماهنگی با فطرت بشری) استفاده کرده است. نتیجه تحلیل این نمادها نشان می دهد «جبران خلیل جبران» در داستانک مورد بحث، ضمن پاک شمردن فطرت بشری، انسان را به تلاش برای حفظ این فطرت پاک فراخوانده و در این بین، عقاید سنتی و دینی حاکم بر افکار جامعه را مورد انتقاد قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نمادشناسی، متن نمادین، جبران خلیل جبران، اللغه الاخری
  • حسین مرتضائی، محسن سیفی*، علی نجفی ایوکی صفحات 157-180
    طنز و مطایبه قالب ها و سبک های متعددی دارد که یکی از این قالب ها «کاریکلماتور» است؛ گونه ای از نوشته کوتاه مطایبه آمیز که به قصد برجسته سازی تضادها، با نگرشی متفاوت به دنیا و پدیده های پیرامون آن توجه می کند. در میان طنزپردازان معاصر عربی، «احمد مطر» یکی از پرکارترین و نامدارترین آنان در این زمینه محسوب می شود؛ وی به عنوان شاعری متعهد، در اشعار خود سیرت سوژه های خود را بازآفرینی می کند و از رهگذر آن، تضادهای معنوی و ناهمسویی حرف با عمل و ناهماهنگی صورت با سیرت آنان را فرادید مخاطبان اشعار خویش قرار می دهد. نگارندگان در جستار پیش روی برآنند تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، در گام نخست به تعریف و ارایه نمونه هایی از کاریکلماتور در شعر «احمد مطر» به عنوان پیشگام این فن در ادب معاصر عربی بپردازند و در گام بعدی به دسته بندی و تشریح برخی از استراتژی هایی که شاعر در کاریکاتورنویسی از آنها بهره جسته، اقدام نمایند. از آنجا که «احمد مطر» کاریکاتوریست نیز بوده، لذا برای نشان دادن قابلیت ارجاع تصویری کاریکلماتورهای وی، چند کارتون و طرح کاریکاتوری ضمیمه کاریکلماتورهایش شده است. نتیجه پژوهش حاکی از این است که «احمد مطر» با بهره گیری از شیوه کاریکاتورنویسی و نشان دادن تناقضات و تفاوت های موجود، از سویی نقاب را از چهره حاکمان بی عمل و بیهوده گوی کشورهای عربی کنار می زند و از دیگر سو، بی تفاوتی و انفعال شهروندان عرب را فرادید مخاطبان خویش قرار می دهد و از رهگذر آن، رویای  رسوایی حاکمان و اصلاح مردم سرزمینش را در سر می پروراند.
    کلیدواژگان: طنز، کاریکلماتور، استراتژی های بیانی، ترسیم، احمد مطر
  • صلاح الدین عبدی*، اکرم ذوالفقاری صفحات 181-205

    شالوده شکنی در اواخر دهه شصت قرن بیستم میلادی، از بطن ساختارگرایی سربرآورد. نقد شالوده شکن با نقض متافیزیک حضور، توسط «ژاک دریدا» (1930-2004م) مطرح شد که در آن، سویه کلام محوری متن نقض شده و به تمام سویه های آن توجه می شود. هدف از همه جانبه نگری در این رویکرد نقدی، جستجوی معانی پنهان متن و ابعاد متافیزیکی آن است. مجموعه «دمشق الحرایق» از مجموعه داستان های کوتاه «زکریا تامر»، نویسنده سوری جهان عرب است. این مقاله با انتخاب دو داستان کوتاه «وجه القمر» و «موت الشعر الاسود» از این مجموعه، با بکارگیری رویکرد شالوده شکنی، با شیوه ای جدید به واکاوی متن آن پرداخته است. روش پژوهش، شالوده شکنی به شیوه توصیفی-تحلیلی است و پس از تحلیل مشخص گردید که مهمترین تقابل موجود در داستان ها میان امید/ناامیدی، عزت/ذلت، و اسارت/آزادگی می باشد همچنین از تحلیل این تقابل ها و شالوده شکنی آن ها چنین بر می آید که وجود وارونگی تقابل در داستان ها نشان دهنده عدم پذیرش قطب برتر توسط طبقه مظلوم است که می توان آن را عدم آگاهی آن ها یا عدم وجود قدرت برای مقابله با آن دانست.

    کلیدواژگان: شالوده شکنی، وارونگی تقابل های دوگانه، زکریا تامر، دمشق الحرائق، نا آگاهی
  • محمود حیدری* صفحات 207-234
    طبیعت گرایی (ناتورالیسم) به عنوان یک مکتب فلسفی به طور خاص در قرن هجدهم میلادی، وارد عرصه نقد ادبی شدوپیوند بسیار نزدیکی با ریالیسم دارد. ناتورالیست ها با حذف جنبه های ماورایی از زندگی انسان، او را موجودی متاثر از محیط و وراثت دانستند و بر این اساس، زندگی و خلقیات او را تفسیر کردند. نجیب محفوظ در آثار ماندگار خود وقایع اجتماعی و سیاسی مصر را ثبت کرده است که بیشتر پژوهش ها از نگاه ریالیستی به آن نظر داشته اند. پژوهش پیش رو خوانشی نو و ناتورالیستی از اولین رمان مجموعه سه گانه نجیب محفوظ؛ بین القصرین، است و با روش تحلیلی-توصیفی به این مسئله پرداخته تا مولفه های ناتورالیستی موجود در رمان را تبیین کند و تفاوت ناتورالیست محفوظ را با نسخه غربی آن نشان دهد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تقریبا تمامی مولفه های این مکتب همچون تاثیر محیط، وراثت، خون و مزاج بر زندگی انسان ها و... بر این رمان قابل تطبیق است؛ به گونه ای که با جرات می توان آن را در شمار معدود آثار ناتورالیستی ادبیات عربی قرار داد. اما نکته مهم در این باره، گرایش های سنتی و شرقی حاکم بر رمان است که باعث شده ناتورالیست نجیبمحفوظ در نگاه به مقدسات و مسایل ماورایی با ناتورالیست های غربی متفاوت باشد. علاوه بر وجود مولفه ها و درون مایه های ناتورالیستی، این رمان در فرم و ساختار همچون کشدار بودن، توصیف دقیق جزییات و صحنه ها و پایان غم انگیز داستان نیز ویژگی های رمان ناتورالیستی را داراست.
    کلیدواژگان: ناتورالیسم، نجیب محفوظ، بین القصرین
  • جمشید قاسمی، فاطمه قادری*، رضا افخمی، محمدعلی سلمانی مروست صفحات 235-260

    فرهنگ عامیانه، فرهنگ و دانش بومی است که امور ملموس و غیرملموسی مانند عقاید، آداب و رسوم، دانش، تکنولوژی و طبابت عمومی را شامل می شود. تابو و خرافه، باورهای عامیانه ای هستند که انعکاس آنها در متون ادبی، تاثیر زیادی بر افکار و باورهای توده های مردم دارد. "عبدالحمید بن هدوقه" نویسنده الجزایری در رمان  "ریح الجنوب" جلوه هایی از فرهنگ عامیانه را به تصویر کشیده است. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و نقدی ضمن بررسی موضوعات و اهدافی که نویسنده برای بیان آنها از عناصر تابو و خرافه استفاده نموده، به این نتیجه رسید که هدف نویسنده از پرداختن به ویژگی ها و شاخصه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور و توصیف الجزایر سنتی و مقایسه آن با الجزایر مدرن و امروزی، ترسیم بهتر چالش های فکری نسل جوان و گذشته و به نقدکشیدن این سنت ها بوده است. وی این سنت ها را با در نظرگرفتن مقتضیات زمانه و سیر تحول داستان، در طیف وسیعی از تابوها و خرافه ها به تصویر کشیده؛ تابوی جزاء، مکان، انحصار زن و محدودیت معاشرت اجتماعی دختران، مصادیقی از تابوها و قراردادن ظروف سفالین روی قبرها به منظور سیراب کردن روح آنها، اعتقاد به پرخوری در مراسم عزای متوفی با هدف رساندن رحمت و ثواب بیشتر به وی، نسبت دادن بروز مشکلات و حوادث ناگوار به جن و ارواح و زبان گذاشتن دراویش بر داس های گداخته برای استجابت دعای نزول باران، نمونه های آشکاری از خرافات در رمان ریح الجنوب است.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامیانه، تابو، خرافه، عبدالحمید بن هدوقه، ریح الجنوب
  • بتول باقرپور ولاشانی*، انسیه خزعلی صفحات 261-281
    رمان اجتماعی به دلیل ترسیم واقع گرایانه مسایل، قادر به بازتاب واقعیت های جامعه است. رمان «فیران امی حصه» نوشته سعود السنعوسی، به نحوی واقع گرایانه مسایل اجتماعی کویت را نشان می دهد. فرقهگرایی در این رمان محور اصلی حوادث داستان است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، ساختار اجتماعی و ادبی رمان و نقش هریک را در بازتاب واقعیت های جامعه بررسی می کند. ساختار اجتماعی رمان از گروه های اجتماعی مختلف تشکیل شده و نوع تعامل آنها منجر به بروز رفتار هایی فرقه گرایانه از توهین و استهزا تا درگیری و خشونت شده است. علل این رفتار ها را می توان در فهم نادرست عقاید یکدیگر، پرداختن به خرافات و الگوپذیری کورکورانه دانست. احترام متقابل و پذیرش دیگری، روی -آوردن به اسلام راستین، پرهیز از افراطی گری و میهن پرستی راهکارهایی برای کاهش این مشکل است. ساختار ادبی رمان بخاطر روایت بی طرفانه، استفاده از زوایای دید مختلف، بهره گیری از راوی کودک و روابط بینامتنی به پرورش درونمایه و انعکاس مناسب آن کمک کرده است.
    کلیدواژگان: نقد رمان، فرقه گرایی، سعود السنعوسی، فئران امی حصه
  • وحید میرزایی*، نرگس انصاری صفحات 283-307
    سبک ادبی، بیانگر نحوه تعامل ادیب با امکانات زبانی است که در سطوح مختلف آن نمایان می شود. الگوهای تکرارشونده در اثر، سبکی را از دیگر شیوه های بیانی متمایز می کند. شعر مقاومت فلسطین به عنوان یکی از مضامین پرتکرار در شعر عربی، به واسطه محتوا و رویکردهای شاعران، دارای سبکی خاص است که نحوه گزینش شاعر فلسطینی را در زبان نشان می دهد. قصیده «تحدی» از دیوان «معرکه» معین بسیسو از جمله مهم ترین و تاثیرگذارترین سروده های اوست که در بحبوحه آتش سوزی بزرگ مصر در سال 1952م منتشر شد و به دلیل مضامین انقلابی و اعتراضی آن، شاعر تحت تعقیب پلیس امنیتی مصر قرار گرفت. شعر بسیسو بازتاب روحیه سازش ناپذیری، انقلابی و مبارز اوست. پژوهش حاضر بر آن است تا به شیوه توصیفی- تحلیلی و آماری به بررسی سبک شناسانه قصیده «تحدی» بپردازد و ضمن مشخص کردن ویژگی های سبکی اثر، چگونگی ارتباط سطح زبانی و محتوایی آن را روشن کند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بسیسو زبان آهنگین و یک صدایی را انتخاب کرده است و این یک صدایی را می توان در گزینش حروف مجهور و واژگانی که از ساختمان صرفی یکسان در قالب جمع مکسر شکل گرفته، مشاهده کرد. استفاده از واژگان صریح و حسی در قالب ساختار نحوی معیار، نه تنها اندیشه شاعر و واقعیت جامعه او را نمایان ساخته، بلکه با عواطف و احساسات عرب نیز پیوند استواری برقرار کرده است.
    کلیدواژگان: زبان شعری، شعر مقاومت، سبک شناسی، معین بسیسو، تحدی
|
  • Mahin Hajizadeh *, Mahnaz Khazeer Pages 1-23

    Elias Khoury is known as a phonetician and post-Mahfouzi writer. His novel "Mamlakat ol-Ghuraba” is a political love story whose time of narration is a significant component in its structure. The theory of Gerard Genette is considered as the most comprehensive theory about the determination of time in the field of narration. Genette demonstrates the theory of time in his story based on three basic concepts including order, persistence and frequency. Through the descriptive and analytical method, this study seeks to review the time-based narrative components of the novel" Mamlakat ol-Ghuraba" according to the Gérard Genette`s theory. The study aims at achieving the degree of adaptation of these components to the structure of the novel and identifying the author's purpose in applying these components. Studying the time of narration shows that the narrative process in this novel is built upon inappropriate prediction, retrospection and breakage of time. Also, the narrative time structure is a circular structure expressed through the continuation of the past in the present and repetition of incidents by date. Elias Khoury has been able to use aesthetic techniques to declare the retrospective and prospective versions of the narrative. Using a postponed descriptive, restatement and poetic prose, the author has decelerated the pace of the story. However, he tries to speed up the expression of the narrative through elimination and summarization.

    Keywords: Narration time, Gerard Gent, Elias Khoury, Mamlakat ol-Ghuraba
  • Abolhasan Amin Moghadasi *, Samira Farahani Pages 25-49

    Using the concept of mask in the contemporary Arabic poetry is one of the most frequent methods of speech to delineate poetic experiences. Muin Besiso is a contemporary Palestinian poet and an outstanding figure of resistance poetry that has used the symbol of mask in his poem very much. The ode “From the pages of Abuzar Ghafari” is a poem in which the poet has selected Abuzar Ghafari, one of the companions of the prophet Mohammad (PBUH), to portray his poetic experience and express his personal thoughts. This paper is an attempt to probe the ode by the descriptive-analytic method in the hope of finding distinctive symbols in Muin's poems. Since there is a similarity between the personalities of the poet and Abuzar, one can say that the functionality of the mask of Abuzar in the poem is acceptable. The dominant voice is the voice of Abuzar through which one can trace Besiso. The ode is the delineation of the realities of Arab societies, the encouragement of people to struggle and resist and the criticism of the Arab rulers.

    Keywords: the mask of Abuzar Ghafari, Muin Besiso, The ode from the pages of Abuzar Ghafari
  • Mahmoud Abdanan, Kobra Roshanfekr, Fatemeh Arefifard * Pages 51-75
    Sahar Khalifeh is a well-known Palestinian novelist whose reputation is mostly for propounding issues related to women and defending their rights. Since women are in the focus of most of her novels, the author's feminist tendencies and topics have attracted many critics. One of the theories that form the basis of the feminist writings of Sahar Khalifeh is the theory of women's empowerment. The employment of women and their economic independence are considered in the novel as the important tools for empowerment. This paper attempts to analyze the employment of women in the novel of Abad Al-Shams based on the theory of empowerment through a descriptive-analytical method. The research findings indicate that Sahar Khalifeh is influenced by the theories in the empowerment field. The poetess seeks to inform women in her community of opportunities such as education and appropriate employment, which they are deprived of or have less access to in comparison to men. The writer is vastly bound to the potentiality of women and is very committed to trying to encourage Palestinian women to increase their participation in social and economic activities by creating heroines who can stand against the discriminatory laws in the society. Also, by referring to such virtues as self-esteem, self-sufficiency and promoting standards of life for heroines, Khalifeh seeks to convert women from passive elements into independent capable agents.
    Keywords: Women’s employment, Empowerment, Sahar Khalifeh, Abad Al-Shams
  • Omid Jahanbakht Layly *, Somayyeh Parmas Pages 77-101
    Alfred Adler (1870) was a psychoanalyst and the founder of "individualist-oriented psychology" in the twentieth century. His school of thought emphasizes the social aspect of man and views his actions and behaviors emanating from social struggles. In line with such a view, human character is based on concepts such as "feeling of inferiority", "consciousness", and "considerateness". The present study aims to investigate the character of Khalil based on the principles of Adler's theory. To this end, the content of of the story ‘Khalil Kafir’ by Gibran Khalil Gibran is analyzed to detect its psychological capacities. The findings suggest that Gibran believes in the role of Adler’s principles, in particular the fundamental principle of “inferiority", in the formation and enhancement of an individual’s personality. Hence, through the transfer of his thoughts and ideas in this regard as well as the psychological processing of a jihad character, he tries to push Lebanese unconscious people into movement and dynamism in the depressed and despotic atmosphere of the church community. This is how psychological data serve to better transfer the intended meaning in the field of fictional literature.
    Keywords: Psychological Criticism, Alfred Adler, Gibran Khalil Gibran, Khalil Kafir, Character Traumatization
  • Maryam Ghamari, Sedigheh Zoodranj * Pages 103-131
    Realism is the social analysis of the embodiment of human life in the society, the relationship between individuals and the society, and the very structure of the society. As a literary school, realism appeared in the 20th century works especially in stories and dramas. In the meantime, plays, as the dramatic works of art played an important role in displaying the realities of the society. Ali Ahmad Baksir,(1910-1969) was an Arab committed Muslim author who practiced realism in this era. His Islamic attitudes are quite evident in his works. His “Hablol Ghasil” is a realistic drama which shows the events and happenings in Egypt in the time of socialists. Through the descriptive-analytic method and by extracting examples of realistic themes from the dialogues of this drama, the present study seeks to study the emergence of realistic concepts in this drama to find out his views of the circumstances in Egypt. As the findings show, the author's Islamic approach in the dialogues often critically addresses the socialist society and his supporters. The author has a moderate position in expressing realistic themes, but the conversations used to explain the image of Abdul Karim Qassim and the uprising of Sho’ubieh somewhat extreme.
    Keywords: Realistic themes, Islamic attitude, The drama Hablol Ghasil, Ali Ahmad Baksir
  • Mina Arabi *, Zohreh Ghorbani Madavani Pages 133-155
    Symbols are the product of agreement and carry concepts beyond their own terms. Therefore, it is possible to look at a symbol and recall all the meaning encoded in it. A authors who has focused on written codes and symbolic texts is Lebanese Jibran Khalil Jibran. One of his short works is "The Other Language", from the "almajnun" collection, which is very symbolic. In this symbolic short story, the implications and the messages make up the subject of the present paper. Through the description and analysis of the symbols, this study seeks to reach the intended meanings of the author. The result of the analysis shows that Jibran Khalil Jibran has pointed to number 3 (that symbolically means getting through three passages of darkness including abdomen,  ovary and uterus and coming into the new world), number 7 (that refers to perfection and abundance), number 21 (abiding by the heavenly worlds, and making radical  changes in the same time), number 33 (eternal life), the mother (the link between the life in this world and the previous world), the wet-nurse (the alternate protection and a substitute for ideal conditions), the milk (recognition and the path to immortality), the cradle (the earth and the heaven) the priest and the temple (Christian beliefs about man) and music (harmony with human nature). Jibran calls man to try to preserve this pure nature and criticizes the traditional and religious beliefs underlying people thoughts.
    Keywords: Symbolism, Symbolic text, Jibran Khalil Jibran, The Other Language
  • Hossein Mortezaie, Mohsen Seifi *, Ali Najafi Ivaki Pages 157-180
    There are a plenty of templates and styles for the comic genre of writing. One of these templates is karikalamator, a kind of writing stunt from a different point of view to highlight the contradictions of the world and the phenomena in it. Among contemporary Arab comedians, Ahmad Matar is one of the most prolific and famous authors in this field. As a committed poet, in his poems, he recreates his subjects in his poems and presents the spiritual conflicts and inconsistencies of speech and action to his audience. In his caricatures, he uses some tools and strategies like alliteration, personification, simile, allusion, Irony, paradox, antonomasia, and half-truth. In this article using a descriptive-analytical method, first, the samples of his karikalamator are presented in the poems of Ahmad Matar as a master of this technique in the contemporary Arabic literature. Then, the strategies that have been used by the poet are categorized and described. Since Ahmad Matar was a caricature designer, some cartoons and caricature patterns have been attached to his karikalamator to show the visual capability of his karikalamator. The results of the research reveal that Ahmad Matar utilizes karikalamator as a method to show the existing contradictions and differences on the one hand and to unmask the reality of inactive and garrulous governors as well as the indifference and incuriosity of Arab citizens on the other hand. In this regard, he dreams of the ignominy of governors and betterment of the people of his land.
    Keywords: Humor, Caricature, Rhetorical strategies, Overstatement, Ahmad Matar
  • Salah Al-Ddin Abdi *, Akram Zolfaghari Pages 181-205

    The phenomenon of deconstruction emerged in the late sixties of the twentieth century from the point of view of structuralism. Associated with breach of the metaphysics of presence, deconstructing criticism was raised by Jacques Derrida, within which the verbal/parole aspects of the texts are violated. The purpose of this comprehensive outlook is to delve into the hidden meanings of the text and its metaphysical dimensions. Dimashq al-Ḥarāʼiq was written byZakaria Tamer, a well-known short story writer in the Arab world. This article deals with the collection of two short stories, "Mot al-Sha'r al-Asvad" and "vajh al-ghamar" by analyzing the text using the deconstruction approach. The research method is descriptive-analytic. After the text analysis, it emerges that the main contradictions in the stories are hope / despair, dignity / inferiority and captivity / freedom. By analyzing these contradictions and deconstructing them, it is concluded that the existence of contradictory inversion in the stories is due to the disapproval of the higher classes by the oppressed lower class, which is attributed to the lack of knowledge or the lack of power for confrontation.

    Keywords: deconstruction, inversion dual contradictions, Dimashgh al-Ḥaraegh, Zakaria Tamer, Lack of knowledge
  • Mahmood Heidari * Pages 207-234
    Najib Mahfouz, a well-known Egyptian writer, has created a solid link between philosophy and literature. One of the philosophical schools is naturalism, which was introduced into literary criticism in the nineteenth century by Emil Zola. By eliminating the supernatural aspects of human life, naturalists consider man as an inherent creature of the environment and the product of inheritance. According to these premises, human life and mood are interpreted. The present study adopts a naturalistic point of view to review "Bain ALqasrain" as the first novel in the trilogy of Najib Mahfouz. It also examines the components and foundations of the naturalistic school. It is concluded that the overwhelming expression of naturalistic principles, such as the influence of the environment, inheritance, blood and temper on the lives of the characters of the novel, has made it one of the few naturalist works in the Arabic literature. An important point, however, is the traditional and Eastern orientation of the novel in dealing with sacraments and supernatural issues which has made naturalist Najib different from Western naturalists. In addition to the existence of naturalistic components and themes, the novel enjoys particular features in terms of form and structure, including verbosity, precise description of the details and scenes, and tragic end.
    Keywords: Najib Mahfouz, Naturalism, Bain ALqasrain
  • Jamshid Ghasemi, Fatemeh Ghaderi *, Reza Afkhami Aghda, Mohammad Ali Salmani Marvast Pages 235-260

    The folk culture denotes the aboriginal culture and knowledge covering tangible and intangible entities such as literary and artistic products, beliefs and customs, science and technology, and the common practices. Taboos and superstitions are the manifestations of popular beliefs, whose reflection on literary texts, similar to proverbs, anecdotes and myths, has a profound effect on the hearts and minds of the masses. The Algerian author Abdelhamid Ben Hadduga, the author of Rih al-janoub, has portrayed the numerous manifestations of popular culture in this novel, as in other literary works by this author. While examining the purposes and themes in which taboo and superstition are employed by Ben Hadduga, this research is built on a descriptive-analytical and critical approach to find out Ben Hadduga’s goal in addressing social, economic, and social characteristics as well as describing the traditional and modern Algeria. His work presents a better portrayal of the intellectual challenges of the younger and older generations and occasionally criticizes the traditions. He depicts these traditions in a wide range of taboos and superstitions by considering the circumstances of the time, events, and the evolution of the story. Punishment, place, monopoly of women, and the restricted social interactions of girls are the examples of taboos. Moreover, a few clear examples of superstitions in the Rih al-janoub novel include placing earthenware on graves to water souls of the dead, overeating at funerals to bestow more mercy upon the deceased, attributing problems and adversities to fairies and spirits, and putting the tongue on red hot sickles by dervishes to pray for rain.

    Keywords: folklore, Taboo, Superstitions, Abdelhamid Ben Hadduga, Rih al Djanoub
  • Batool Bagher Pour *, Ensiyeh Khazali Pages 261-281
    Owing to its realistic expression of issues, a social novel is able to reflect the realities of society better than other genres. The novel "Mama Hessa's Mice" shows the Kuwaiti society issues realistically. Sectarianism is the central theme of the events in the story. Through the analytical descriptive method, this research describes the literary and social structures of this novel and its role in the reflection of the social realities. The social structure of the novel is composed of different groups, and the type of their interaction has led to sectarian behavior from insult to ridicule and violence. The misunderstanding of ideas, addressing superstitions and blind imitation are the causes of these behaviors in this novel. Mutual respect, acceptance of others, turning to true Islam, avoiding extremism and patriotism are the solutions to this problem. The literary structure of this novel helps to cultivate the theme through unbiased narration, different points of views, child narrators and intertextual relationships.
    Keywords: Novel criticism, Sectarianism, Saud Alsanousi, Mama Hessa's Mice
  • Vahid Mirzaei *, Narges Ansari Pages 283-307
    Literary genres illustrate the author’s interaction with linguistic features as manifested at different levels. Recurrent patterns in any text type are distinct from those in other types. Palestinian resistance is one of the most popular themes in Arabic poetry. With its contents and approaches, it has a particular style that illuminates how the Palestinian poets are distinguished for their language style. "Challenge" is one of the most important and influential songs released during the great fire in Egypt in 1952. Because of his revolutionary and antagonistic themes, the poet was wanted by the Egyptian security police. The present study aims to investigate the elegy of Challenge in a descriptive-analytic method to notify its linguistic and literary characteristics. The results indicate that Bseiso had selected a rhythmic language and a kind of monotony that can be seen in the selection of words. The poet's communist points of view, using explicit vocabulary in standard grammar, are expressed in a plain and expressive language.
    Keywords: Poetic language, Poetry of resistance, Stylistics, Muin Bseiso, Challenge