فهرست مطالب

صفه - پیاپی 90 (پاییز 1399)

مجله صفه
پیاپی 90 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرژک محمدپور، عبدالمجید نورتقانی*، عبدالله ابراهیمی صفحات 5-24

    شناخت چگونگی ارتباط بین مسکن و خانواده اساس طراحی مسکنی منطبق با شیوه زندگی است و بدون آن، امکان دستیابی به مسکن مناسب ممکن نیست. علی رغم انجام پژوهش های متعدد در بررسی ارتباط بین مسکن و خانواده، مطالعاتی که شامل مرور سیستماتیک و دسته بندی وجوه و چگونگی این ارتباط باشد، یافت نگردید. هدف از این پژوهش مطالعه نظام مند ارتباط بین مولفه های مسکن و خانواده بر مبنای تحلیل محتوای پژوهش های پیشین و عرضه مدلی نظری از چگونگی این ارتباط است. برای حصول این هدف، با رویکرد پژوهش کیفی و با ابزار فراترکیب، ابتدا طی مروری سیستماتیک و با روش نمونه گیری هدفمند، فهرستی اولیه از پژوهش های انجام شده در این زمینه تهیه گردید. برای این منظور، منابع کتابخانه ای، الکترونیکی، و بانک های اطلاعات مقالات علمی تالیف و تهیه شده بین سال های 1969 تا 2018، با به کار گیری واژگان کلیدی در پایگاه های معتبر، جست وجو شد. طی بررسی نهایی، تعداد پژوهش ها به 77 مورد، که ارتباط بیشتری با موضوع تحقیق داشتند، کاهش یافت. سپس با روش تحلیل محتوا، مولفه های مربوط به مسکن و خانواده استخراج و کدگذاری گردید. پس از آن دسته بندی، تفسیر، و تحلیل مولفه ها انجام و مدلی نظری از چگونگی ارتباط بین مشخصه های مسکن و خانواده عرضه گردید. در نتایج مشخص شد، که طبق موارد تاکیدی در پژوهش ها، در میان مشخصه های مسکن، انتظام فضا دارای بیشترین میزان رابطه با خانواده است و پس از آن به ترتیب خصوصیات کالبدی، انتظام معنا، و قرارگاه های رفتاری در مراحل بعدی هستند. از سویی دیگر، از پنج مشخصه اصلی خانواده، بیشترین تاکید در پژوهش ها بر وجود ارتباط بین مشخصه فرهنگی  اجتماعی خانواده با مسکن است و پس از آن به ترتیب مشخصه های ارتباطی  تعاملاتی، ساختاری، اقتصادی  معیشتی، و جمعیت شناختی در مراحل بعدی قرار دارند. در ادامه با توجه به نتایج به دست آمده مدل نظری ارتباط میان مولفه های مسکن و خانواده مشخص گردید. لازم است برای رسیدن به مدل تجربی بررسی میدانی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مسکن، خانواده، خانه، مدل نظری
  • علی اصغر ملک افضلی صفحات 25-36

    مطالعه موردی اصطلاح رایجی در معماری است که هم اشاره به استفاده از پروژه های انجام شده در گذشته، به مثابه پیشینه طراحی، دارد و هم اشاره به راهبردی برای تحقیق به شکل عام. از این رو پرداختن به مسئله روش شناسی مطالعه موردی به طور خاص برای معماران در شکل آموزشی و تحقیقی ضرورت می یابد؛ چراکه به سبب رایج بودنش در معماری، همان قدر که گسترش سردرگمی در آن می تواند باعث ضعف شود، مسلط شدن بر ویژگی های خاص منطبق بر اهداف معماری، به منزله یک رشته مهندسی/ هنری، می تواند ظرفیت های مغفول آن را آشکار و تقویت کند. در این خصوص تاکنون، به دو موضوع «نادیده گرفتن مطالعه موردی، به مثابه ابزار آموزشی نظام مند»، و نیز «روشن نبودن مرز کپی برداری و برداشت صحیح از آن» پرداخته شده است.
    در تحقیق حاضر در ادامه تلاش های فوق، به سنجش فنون رایج در مطالعه موردی برای طراحی نزد دانشجویان معماری پرداخته شده است. این کار از دو جنبه «وضوح روش شناختی» و «نحوه تاثیر بر طراحی» صورت گرفته است تا یکی دیگر از ملزومات ساماندهی راهبردی نقش مطالعه موردی برای تولید دانش در حوزه معماری تامین شود. طی این تحقیق، نه فن رایج شناسایی و در میان چهار حوزه اصلی «واضح  آموزشی»، «واضح  تحقیقی»، «غیرواضح  آموزشی» و «غیرواضح  تحقیقی» موقعیت یابی شده اند. نتایج نشان می دهند که فنون ذهنی و متکی بر هندسه و گرافیک در مقایسه با فنون مقایسه ای و متکی بر محاسبه و آزمایش به مراتب بیشتر به کار می روند. در موقعیت یابی این فنون درمی یابیم که آن ها محدود و بدون پشتیبان کافی نظری هستند و بیشتر به صورت آموزشی و به مثابه یک سرمشق محقق شده اند تا تحقیقی انتقادی و دگرگونی خواه. به نظر می رسد که ظاهر ساده برخی فنون، به علاوه دیر آشکار شدن عیوب آن ها، باعث تصور مسلط بودن و استفاده شایع از آن می شود؛ ضمن آنکه خطای غیرمفید پنداشتن آن ها نیز می تواند به جای تلاش بیشتر برای یادگیری، باعث حذف و خروج کلی آن ها از چرخه فنون شود.

    کلیدواژگان: تولید دانش معماری، روش شناسی، تحقیق طراحی، فنون مطالعه موردی
  • میلاد آقانژاد*، سعید صفریان، سیدمحمدحسین آیت اللهی صفحات 37-58

    امروزه معماری سبز، با هدف کاهش مصرف منابع، حفظ محیط زیست، و ارتقای سلامتی انسان، یکی از مهم ترین و ضروری ترین رویکردهای معماری به شمار می آید که لازم است در ایران بر جنبه عملی آن تاکید بیشتری شود. علی رغم معماری تاریخی و غنی ایران که تقریبا با معیارهای امروزی معماری سبز مطابقت دارد، اخیرا در کشور پروژه موفقی در این زمینه ساخته نشده است. بنابراین «مهمان سرای سبز» با هدف ایجاد یک پروژه سبز واقعی در یزد با استفاده از تجربیات مدیر پروژه، به ویژه در «خانه خورشیدی» خود، در قالب یک معماری گلین آغاز شد تا، پس از موفقیت، در آینده نیز ترویج شود. این ساختمان کوچک و ساخته شده از خشت وگل سیستم های تهویه مطبوع مکانیکی ندارد و نیازهای مربوط به آسایش حرارتی در آن از طریق به کارگیری استراتژی های غیرفعال تامین می شود. همچنین برای اثبات ادعای سبز بودن بنا لازم بود ارزیابی گردد که برای این کار، گسترده ترین استاندارد جهانی ساختمان سبز (LEED) انتخاب و چک لیست مفصلی با نام “LEED v4 for Building Design & Construction: Homes and Multifamily Low rise” تحت این استاندارد از سوی نگارندگان ترجمه و اطلاعات مورد نیاز در آن وارد شد؛ که درنهایت، دستیابی پروژه به 67 امتیاز پس از ارزیابی، بیانگر سطح بالای طراحی سبز آن بوده و درنتیجه ، فرضیه تحقیق (نشان نقره) با نتیجه ای بهتر (نشان طلا) به اثبات رسید. در این مقاله بر معرفی پروژه، استراتژی های غیرفعال به کار گرفته شده، شاخص های طراحی سبز، و همچنین عرضه اسناد و مدارک ارزیابی با «LEEDv4» و نشان دادن چگونگی کسب امتیازات سعی شده است.

    کلیدواژگان: معماری سبز، استراتژی های غیرفعال، سیستم ارزیابی، LEEDv4، مهمان سرای سبز
  • نعیمه رضایی*، گلاره البرزی، لیلا علیلو صفحات 59-76

    بافت تاریخی کاشان که از حدود نیم قرن پیش دچار فرسودگی و افت ارزش شده بود، در سال های اخیر با تحولات جدیدی روبه رو شده است. خانه های قدیمی فرسوده و گاه متروک توجه سرمایه گذاران خصوصی را جلب کردند و موج خرید و مرمت آن ها شروع شد. این خانه ها اغلب بعد از مرمت تبدیل به هتل های سنتی (بوتیک هتل) و یا سایر کاربری های مرتبط با گردشگری شدند. هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات سرمایه گذاری های جدید و تغییرکاربری خانه های قدیمی کاشان از دیدگاه اجتماع محلی است. محله پشت عمارت، به مثابه نمونه ای از محله های قدیمی کاشان، که این فرایند در آن صورت گرفته، انتخاب شده است. اطلاعات لازم از طریق مصاحبه با اجتماع محلی، شامل ساکنان و کسبه محله و نیز شهروندان محدوده های جدید مراجعه کننده به این محله، جمع آوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اثرات اقدامات سرمایه گذاران در ابعاد کالبدی و محیطی، اجتماعی و فرهنگی، و عملکردی و اقتصادی ملموس است. اجتماع محلی سرمایه گذاری ها را به طور کلی مثبت ارزیابی می کنند و از اثرات آن رضایت دارند، با وجود این، تحولات ایجادشده در محله مشکلاتی را در زمینه تردد سواره و پارک اتومبیل، از بین رفتن خدمات محلی، و کمرنگ شدن نقش سکونتی محله ایجاد کرده است. به منظور جلوگیری از تبدیل محله به مکانی صرفا توریستی، انجام اقداماتی از سوی مقامات مسیول برای حفظ سکونت در محله، با مشارکت سرمایه گذاران و ساکنان، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کاشان، سرمایه گذاری خصوصی، تغییر کاربری، ارزیابی اثرات، اعیان سازی، گردشگری
  • وحیده ابراهیم نیا *، مهرداد قایدی صفحات 77-94

    موقعیت خاص ایران در خاورمیانه، حضور مداوم تهدیدهای خارجی، و وقوع جنگ های متعدد در همسایگی کشورمان ضرورت تمهیدات برنامه ریزانه در فضای شهرها برای رویارویی با بحران جنگ را ضروری کرده است. این تمهیدات با عنوان «پدافند غیرعامل» در کشور مطرح گردیده و در سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری، در بخش پدافند غیرعامل، قانون سازمان پدافند غیرعامل مصوب مجلس شورای اسلامی، و دیگر قوانین و مقررات به آن توجه شده است. هدف در این مقاله نیز تحلیل یکی از مولفه های اصلی اجرای تمهیدات مرتبط با پدافند غیرعامل، یعنی ساختار قانونی یکپارچه برای اقدامات پیشگیرانه برنامه ریزی فضایی در شهر تهران است، تهران محل استقرار بیش از 1500 نهاد دولتی، قوای سه گانه، همه وزارتخانه ها، سفارتخانه های خارجی، و مراکز اصلی نظامی و نیز مهم ترین قطب اقتصادی کشور است. پرسش های این پژوهش این است که چارچوب قانونی موجود کشور تا چه میزان ویژگی های ضروری برای پشتیبانی از پدافند غیرعامل در شهرها (با تاکید بر شهر تهران) را دارد؟ و چه فرصت ها و بازدارنده هایی در این زمینه قابل ردیابی است؟ برای پاسخ به این پرسش از دو روش تحلیل دلفی برای ارزیابی مولفه های ذهنی و روش تحلیل متن برای سنجش مولفه های عینی سنجش چارچوب قانونی پشتیبان پدافند غیرعامل در شهر تهران استفاده می شود. به کارگیری فن دلفی در این پژوهش امکان دستیابی به دامنه متنوعی از نظرات متخصصان در انتظام های گوناگون و نقش های حرفه ای متفاوت را به منزله پشتیبانی برای تحلیل موضوع پیچیده و چندبعدی پدافند غیرعامل فراهم می کند. نتایج نهایی تحلیل نشان از این دارد که جامعیت قلمرویی، دگماتیزم حقوقی، زبان روشن، دسترسی همگانی، و تعیین الزامات فضایی کافی فرصت های چارچوب قانونی پدافند غیرعامل در شهرهای کشور (با تاکید بر شهر تهران) هستند و نبود الزام و ضمانت اجرایی، نبود جامعیت موضوعی، نداشتن متولی مشخص، کلی بودن، تداخل و یا هم پوشانی، و تفسیرپذیری قوانین از کاستی های چارچوب های قانونی در این زمینه به شمار می آیند. افزون بر این گرچه در چارچوب های قانونی متولی تصمیم ها و سیاست های پشتیبان پدافند غیرعامل تعیین شده است، تعدد نهادهایی که گاه با وظایف ناروشن و تکراری برای تحقق این تصمیم ها شکل گرفته اند و نیز ضعف در برقراری روابط افقی ضروری میان آن ها اثرگذاری و کارآمدی تصمیم ها و سیاست ها را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، چارچوب قانونی، روش دلفی، تهران
  • سیده فایزه میرحسینی*، اکبر حاج ابراهیم زرگر، شریف مطوف صفحات 95-112

    تهران همواره در معرض آسیب پذیری ناشی از رخداد زمین لرزه احتمالی بوده است. در این میان، سکونتگاه های غیررسمی به دلیل ساخت وساز بدون ضابطه و بافت فرسوده در کنار معضلات اقتصادی و اجتماعی بیشتر در معرض این آسیب هستند. محله فرحزاد یکی از سکونتگاه های غیررسمی تهران و مورد مطالعاتی این پژوهش در برابر این مخاطره به شدت آسیب پذیر است.
    هدف از پژوهش پیش رو بررسی میزان آسیب پذیری محله با استفاده از سناریونویسی برای آسیب های احتمالی و خسارت های ناشی از زمین لرزه بر کالبد محله و پیش بینی میزان خسارت ها و تلفات ناشی از آن است.
    روش پژوهش توصیفی تحلیلی با رویکرد کمی است. تحلیل فضایی پژوهش با استفاده از نرم افزار Arcmap انجام شده است. روش های گردآوری اطلاعات نیز شامل مطالعه اسناد بالادست در کنار مشاهده و مصاحبه اکتشافی با اهالی بوده است.
    پس از شناخت محله و مطالعه آسیب پذیری آن، با استفاده از مدل های عرضه شده برای زمین لرزه احتمالی در تهران، بدترین حالت ممکن برای محله فرحزاد، که وقوع زمین لرزه ناشی از لغزش گسل شمال تهران است و بیشترین خسارات و تلفات را بر جای می گذارد، در نظر گرفته شده و سناریوی مخاطره برای آن نوشته شده است تا حدود و حجم آسیب پذیری و میزان تخریب حدودی ساختمان ها، زیرساخت ها، و سایر جنبه ها مشخص شود. بر اساس نتایج به دست آمده محله فرحزاد با تخریب 65درصدی در اثر زمین لرزه واقع شده و در پی لغزش گسل شمال تهران روبه رو خواهد شد که در آن بین 1153 تا 1345 ساختمان آسیب جدی خواهند دید و تلفات انسانی در صورت وقوع زمین لرزه در هنگام شب و نبود امدادرسانی به بیش از 500 نفر خواهد رسید.

    کلیدواژگان: زمین لرزه، زلزله، ارزیابی آسیب پذیری، سکونتگاه غیررسمی، محله فرحزاد، تهران
  • مهنام نجفی، رضا شکوری صفحات 113-125

    در این مقاله هدف فهم وجوهی از چیستی فضای «میدان» است که، در بستر زبان فارسی، به مثابه مظهری از زندگی فارسی زبانان، قابل بررسی است، و تحقق این مهم فقط با تعمق در واژه «میدان» و جست وجوی اطوار معنایی آن امکان می یابد. به این منظور، به سراغ واژه نامه های فارسی و متون تاریخی رفته ایم و اطوار معنایی «میدان» را با بهره مندی از فنون حیطه زبان شناسی چون یافتن حوزه های معنایی، کشف روابط مفهومی، و درک استعاره ها جست وجو کرده ایم. با استنباط ریشه ها، معنی ها، ترکیب ها، مفاهیم مرتبط (مترادف و متناظر و متقابل)، و استعاره های «میدان»، این مفهوم را در درون شبکه ای از مفاهیم جای داده و معنادار کرده ایم و به روش تفسیری، چیستی آن را روشنی بخشیده ایم. شبکه مفاهیم «میدان» زمان مند است و با گذر زمان تحول می یابد. با بررسی تحولات این شبکه به جست وجوی تاریخ مفهوم «میدان» پرداخته ایم و در روند تحولات آن مطالعه کرده ایم. مبتنی بر نتایج حاصل شده، «میدان»، به مثابه فضایی عمومی، حوزه های معنایی متعددی را شامل می شود که بر انواع مختلفی از کارکردها و صورت های آن دلالت می کنند و ضمن روشن کردن نقش و غایت «میدان»، از انعطاف این مفهوم خبر می دهند. میدان، در کلان ترین تعبیر، عرصه باز و گشاده ای بوده که مجالی برای رویدادهایی بسیار متفاوت فراهم می آورده است، از خریدوفروخت، به مثابه امری روزمره و دایمی، تا برگزاری مراسم ویژه در ایامی خاص که بزنگاه مواجهه شاه و اعیان با رعایا می شده و سازوکار قدرت را تثبیت می کرده است. «میدان» ظرفی بوده که فرصت نمایاندن و عیان شدن، هنرنمایی، و رقابت را فراهم می آورده و صحنه ای برای نمایش و داوری ترتیب می داده است. بررسی تاریخ این مفهوم، در دل شبکه مفاهیمش، از تحولی حکایت می کند که در تحول صحنه نمایش «میدان» ریشه دارد، وقتی مردم از تماشاچیان نمایش اعیان به بازیگران صحنه تبدبل می شوند و میدان «عرصه اجتماع» ایشان خواهد بود.

    کلیدواژگان: میدان، معنی، زبان فارسی، شبکه مفهومی، تاریخ مفهوم
|
  • Parzhak Mohammad Pour, Abdolmajid Nourtaghani, Abdollah Ebrahimi Pages 5-24

    Assistant Professor, Faculty of Engineering, Islamic Azad University, Sari Branch
    An understanding of the relationship between housing and the family is at the heart of any lifestyle-‎compliant housing design, without which no appropriate housing is feasible. Despite numerous studies about the relationship between housing and the family, no studies are found which systematically identifies and categorises this relationship. The present research intends to address the above shortcoming through a content analysis of previous research, and provide a theoretical model of how this relationship is. To do so, a qualitative approach was adopted, and using targeted sampling, an initial list of studies in this field was prepared, using library and electronic searches on resources dating from 1969 to 2018. In the final stage 77 relevant cases were shortlisted, and using content analysis, the housing and family components of the shortlist were extracted and coded. This was followed with the classification, interpretation and analysis of components, and a theoretical model of the relationship was presented. The results showed that, as emphasised by previous researches, spatial organisation is the most strongly associated aspect with the family, followed by physical characteristics, semantic orders and the behavioural settings. On the other hand, of the main five family features, the relationship between the socio-cultural characteristics of the family and housing was most emphasised, followed by the interactive-communicative, structural, economic-livelihood and demographic characteristics. To conclude, a theoretical model for the relationship between housing and family components was proposed. It is necessary to mention that this model needs to be put into test through field studies.‎

    Keywords: Housing, Family, Home, Theoretical model
  • Ali Asghar Malek-Afzali Pages 25-36

    ‘Case study’ is a common term in architecture referring to both the use of past projects as backdrops and a research strategy in a more general sense. Case study methodology is of particular importance in architectural pedagogy and research, because on one hand its widespread use cause confusion and weaknesses, and on the other hand having a good command of architecturally oriented features of case studies can shed light on the discipline’s neglected aspects. The two topics studied so far in this connection are its negligence as a systematic pedagogical tool and the vagueness of the boundaries between copying and proper adoption of the studied cases.
    The aim of this study is to identify and assess case study techniques in two respects: methodological clarity and the ways in which case studies influence design, in order to fulfil prerequisites of its strategic organisation for the production of architectural knowledge. Nine current techniques are identified in this research. They are then positioned among four main areas, namely, ‘clear-‎pedagogical’, ‘clear-research-oriented’, ‘unclear-pedagogical’, and ‘unclear-research-oriented’. The results show that those techniques that are subjective and geometry-/ graphic-based are much more widely used than comparative, calculation-/ examination-based techniques. The positioning of the former show that they are limited in scope, lacking sufficient theoretical support, and mostly realised in pedagogy as paradigms rather than critical, transformational research. Apparently, the simple looks of certain techniques plus the late manifestation of their shortcomings gives the impression of their prevalence, whilst ruling them out as unhelpful can in turn result in their elimination instead of prompting attempts for their improvement.‎

    Keywords: Production of architectural knowledge, methodology, Design research, Case study techniques
  • Milad Aghanejad, Saeid Safarian, Seyyed Mohammad Hossenin Ayatollahi Pages 37-58

    Aiming at reducing the consumption of resources, protecting the environment, and improving human health, the green approach is one of the most important and essential approaches in architecture today, with an emphasis needed on its practical aspects in Iran. Given the rich architectural tradition of the country, which is in line with present-day green architecture attitudes, there is a lack of any recent successful projects in the country. To address the matter, a ‘Green Guest House’ project was initiated using the project manager's experience, especially his ‘Passive Solar House’, in a mud architecture incarnation, in the hope that it offers a model for future developments. This small mud-brick building has no mechanical air conditioning systems and meets its thermal comfort needs through passive strategies. To prove its greenness the building required an assessment, and the LEED standard was selected as the most widely used standard, with an expanded checklist called ‘LEED v4 for Building Design & Construction: Homes and Multifamily Low rise’ used for rating, based on which the building achieved 67 points, demonstrating high green credentials and outrating the research silver tier assumption to be gold tier. This paper introduces the project, its passive strategies and green design measures, and also presents demonstrates how it achieves this LEEDv4 rating.‎

    Keywords: Green architecture, Passive strategies, Rating system, LEEDv4, The Green Guest House
  • Naimeh Rezaei, Gelareh Alborzi Pages 59-76

    After a period of decline and decay, the historic centre of Kashan has recently experienced new developments. Dilapidated, abandoned old houses have started attracting private investors’ attention, and a wave of their purchase and restoration is started. Most of these restored buildings were transformed into ‘traditional’ hotels (boutique hotels) or other tourism-related facilities. The present research intends to investigate the effects of new investments and adaptive reuse on the historic centre of Kashan from the perspective of local communities. The old Posht-e Emarat neighbourhood was selected as the study case. The required data were collected through interviewing local residents and tradespeople as well as other visiting citizens of Kashan. The findings showed that investors’ actions have had tangible physical-environmental, socio-cultural, functional and economic results, and that local communities generally have a positive view about changes, and are satisfied with them. However, there are concerns about problems such as vehicular traffic and parking, a loss of local services, and the weakening residential aspect of the neighbourhood. Actions need to be taken, therefore, by the authorities and with investors’ and local residents’ participation, to prevent Posht-e Emarat from turning into a merely tourist destination.

    Keywords: Kashan, Private investment, Adaptive reuse, impact assessment, Gentrification, Tourism
  • Vahide Ebrahimnia, Mehrdad Ghaedi Pages 77-94

    MSc, Urban Planning, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University
    Iran's strategic location in the Middle East, the continual threats by foreign countries, and the breaking out of numerous wars in its neighbouring countries, have necessitated the planning for urban spatial arrangements in order to deal with war crises. This is addressed in the Supreme Leader’s policies, the ‎‘Formation of the Passive Defence Organisation’ bill, as well as other regulations. This paper focuses on a key element of passive defence, namely, an integrated legal structure for preventive measures in Tehran’s spatial planning. Home to over 1500 official institutions, from political to military and diplomatic, the question is about the degree to which the present legal structures are capable of supporting the city’s passive defence, and the opportunities and obstacles on the way.
    To answer this question, the Delphi method has been employed to analyse subjective factors, and document and text analysis methods for objective ones. The findings of the paper shows that territorial comprehensiveness, legal dogmatism , clarity of the language, accessibility, and achieving sufficient spatial requirements generate opportunities, whilst the lack of implementation guarantees, thematic comprehensiveness, people in charge, necessary details, overlaps and conflicts, along with the openness of laws to interpretations are among treats. Furthermore, although responsible authorities are formally named, the multiplicity of institutions and their conflicts of remit, as well as their weakness in establishing horizontal lines of communication diminish both the influence and efficiency of their decision- and policy-making.‎

    Keywords: Passive defence. Legal structure, Legal framework, Delphi method, Tehran
  • Seyedeh Faezeh Mirhosseini, Akbar Haj-Ebrahim Zargr, Sharif Motavaf Pages 95-112

    Tehran has always been vulnerable to possible earthquakes, with informal settlements being most at risk and their worn-out urban context exacerbated by socio-economic problems. Studied here, is the Farahzad neighbourhood, one of the informal settlements in Tehran, which is extremely vulnerable to earthquakes.‎
    The purpose of this study is to investigate the extent of the vulnerability in this neighbourhood by using scenario planning for possible damages and casualties. The research method is descriptive-‎analytical with a quantitative approach. The spatial analysis is conducted using Arcmap software, and data collection methods include the study of documents along with exploratory interviews with residents.‎
    After recognising the neighbourhood and studying its vulnerabilities using the models suggested for a possible earthquake in Tehran, the worst-case scenario is considered, namely, an earthquake caused by the fault in northern Tehran. Working out the extent of vulnerability and the degree of destruction of buildings, infrastructures, and other aspects of damages, it is concluded that the Farahzad neighbourhood would face a 65% damage to its built environment, meaning between 1153 and 1345 buildings will be damaged seriously, and human casualties would reach more than 500 people if the quake occurs at night.‎

    Keywords: Earthquake, Vulnerability assessment, Informal settlements, Farahzad neighbourhood, Tehran
  • Mahnam Najafi, Reza Shakouri Pages 113-125

    The purpose of this paper is to explore the nature of the ‘maidan’ (the Persian square) in the Iranian context, by pondering the word ‘maidan’ and the different aspects of its meanings. To do so, we draw upon Persian dictionaries and historical texts and explore the meanings of ‘maidan’ using linguistics techniques – such as discovering semantic fields, conceptual relationships, and metaphors – and interpretive research methods. The semantics of the maidan has evolved throughout history. Having found its origins, meanings, compounds, related concepts (synonyms, collocations, contrasts), and metaphors, we have placed ‘maidan’ within its conceptual network and then interpreted its nature in this context. Moreover, we have explored the history of its concept based on the changes in its conceptual network throughout history. The results of this research show that the maidan as a public space involves various semantic fields implying its numerous functions and forms and clarifying its roles, and at the same time demonstrating its flexibility. The maidan, in its most comprehensive sense, has been an open territory providing opportunities for a variety of events to take place: from trading as a quotidian activity, to special ceremonies and important annual festivals attended by rulers to demonstrate their power. It has been a container providing the possibility for performing as well as watching the performers and the audience. The history if the maidan is one of evolution from that of people as mere spectators into that of people as role-players in the public domain.

    Keywords: Maidan (square), Semantics, Persian language, Conceptual network, History of concept