فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا ملایی پروری، محمد شاهدی* صفحات 118-135

    در حال حاضر میلیون ها هکتار از کشت تراژن (تراریخت) در سراسر جهان وجود دارد، در حالی که جامعه علمی در مورد نامشخص بودن تاثیر طولانی مدت غذاهای تراژن بر سلامت انسان و محیط زیست نظر دارد. طرفداران فراوردهای ارگانیک معتقدند که دستکاری ژنتیکی، موجب تغییر ویژگی های محصول غذایی می شود که برخی از آن ها مفید و برخی نامطلوب هستند. آن ها معتقدند که نباید به مدت طولانی محصول های غذایی ارزیابی و تایید نشده را استفاده کرد. از سوی دیگر، آن ها می گویند که محصول های تراژن به علت مقاومت ویژه ای که پیدا می کنند، می توانند بر برخی از گونه های طبیعی غالب  و منبع های ژرم پلاسم ژنتیکی در فلور جهان را به خطر بیندازند. محصول های تراژن بخش بزرگی از صنعت کشاورزی جهان را تشکیل داده اند. در حال حاضر، سطح زیر کشت محصول های تراژن از سال 1996 بیش از 100 برابر شده و در سال 2017 به 8/189 میلیون هکتار رسیده است. کشورهای مختلف تصمیم های متفاوتی در مورد تولید و استفاده از موجودهای اصلاح شده ژنتیکی (GMOs) گرفته اند. در برخی از کشورها تولید این محصول ها مجاز است، در حالی که مصرف آن ها غیرمجاز است. در برخی دیگر از کشورها تولید این محصول ها غیرمجاز است و کشورهایی وجود دارند که استفاده از محصول ها تراژن ارزیابی شده ممنوع نیست، اما باید در برچسب مواد غذایی به روشنی بیان شود که از رقم های تراژن تولید شده است تا مردم بتوانند خودآگاهانه انتخاب و مصرف کنند. محصول های تراژن مانند ذرت و سویا و برخی دیگر از راه واردات به ایران وارد می شود. سازمان غذا و داروی ایران به تازگی اعلام کرده است که این نوع محصول ها نیاز به برچسب تراژن دارند. در حال حاضر سطح زیر کشت محصول های ارگانیک در جهان حدود 40 میلیون هکتار و حدود 84 هزار هکتار در ایران تخمین زده می شود. توصیه می شود که تا حد ممکن مصرف محصول های تراژن که به طور کامل در طولانی مدت ارزیابی نشده و تاثیرهای محیط زیستی آن مورد پرسش است به ویژه به طور مستقیم به مصرف انسان نرسد. محصول هایی مانند روغن دانه های تراژن از ترکیب های دیگر قابل پذیرش ترند.

    کلیدواژگان: ارگانیک، تراژن، سلامت انسان
  • قاسم زارعی صفحات 136-151

    منطقه های ساحلی خلیج فارس و مکران در جنوب ایران، جز ناحیه های گرم و مرطوب/گرم و خشک با تابستان های طولانی و گرم و زمستان های کوتاه و خنک هستند. در برنامه توسعه کشت های گلخانه ای کشور، مقرر شده است 48350 هکتار در 10 سال به مساحت گلخانه های کشور اضافه شود که سهم نوار ساحلی جنوب کشور از این توسعه، حدود 13000 هکتار است. کمبود منابع آب، اقلیم ویژه، لزوم افزایش بهره وری در کشاورزی، لزوم محرومیت زدایی و ارتقای سطح زندگی مردم، امکان صدور فراورده های گلخانه ای به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و دریای عمان ضرورت توسعه کشت های گلخانه ای را در این منطقه ها و نیز بهره گیری از سازه های خاص و ارزان را برای آن ها، بیشتر کرده است. در این نوشتار، ضمن واکاوی شرایط اقلیمی استان های واقع در منطقه های ساحلی جنوبی، تلاش شده است تا نوع و ویژگی های فنی محیط های کنترل شده مناسب برای کشت گیاهان تعیین شود. برای جنوب استان سیستان و بلوچستان، به عنوان منطقه نیمه استوایی، به ترتیب گلخانه های دارای تهویه طبیعی با دریچه های پیوسته باز سقفی و کناری، سازه های توری دار با سقف قوسی و سازه های توری دار با سقف مسطح پیشنهاد شده اند. برای جنوب استان هرمزگان با اقلیم گرم و مرطوب، گلخانه های دارای تهویه طبیعی با قابلیت باز و بسته شدن دریچه های سقفی و کناری توصیه شده اند. برای استان بوشهر و جنوب استان خوزستان، نیز گلخانه های دارای تهویه طبیعی با قابلیت باز و بسته شدن دریچه های سقفی و کناری، دارای نسبت تهویه بالاتر و نیز مجهز به سامانه های گرمایش کمکی، پیشنهاد شده اند.

    کلیدواژگان: افزایش بهره وری، توسعه گلخانه ها، منطقه ساحلی خلیج فارس، منطقه ساحلی مکران
  • امید رجا، مسعود پارسی نژاد* صفحات 152-165

    حفظ تعادل در الگوی بهره ‏برداری از منابع طبیعی مستلزم دسترسی به منابع آب مطمین و پایدار متناسب با نیازهای توسعه ای منطقه است. گزینه انتقال آب بین حوضه‏ای یکی از گزینه‏های غیرمتعارف تامین آب است. هدف از این مطالعه، بررسی دیدگاه‏های متعدد و در بعضی موارد غیرهمسو در تصمیم‏گیری و برنامه‏ریزی طرح‏های انتقال آب بین حوضه‏ای است. در این بررسی به چالش‏ها، پیامدها و محدودیت‏های مثبت و منفی اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی، هیدرولوژیک، فنی و سیاسی در حوضه‏های مبدا و مقصد مستخرج از بررسی‏های متعدد اشاره شده است و همه آن ها واکاوی شده اند. بررسی ها نشان می‏دهند ترکیب و نقش هر یک از دیدگاه‏های موجود در ارزیابی و توجیه پذیری طرح‏های انتقال آب متناسب با شرایط ویژه هر طرح، متفاوت است. پیچیدگی مسئله در این است که سهم و اثر بخشی و تعیین کنندگی عامل های موثر، در واکاوی توجیه پذیری اجرای طرحی مشخص به الزام قابل تعمیم به طرح یا طرح های دیگر نیست. اثر منفی طرح انتقال آب بین حوضه ای برای یک حوضه می‏تواند جنبه مثبت برای حوضه دیگر باشد. به طور کلی کارایی پروژه‏های انتقال آب بین حوضه‏ای، در گرو نگرش جامع به اصول مدیریت یکپارچه منابع آب و شناخت دقیق نیازهای حوضه مقصد است که باید با شناسایی وضعیت موجود و پیش‏بینی پیامدهای آتی و دراز مدت اجرای طرح در حوضه مبدا با توجه به کلیه جنبه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، هیدرولوژیک، محیط زیستی، سیاسی و فنی و با تکیه بر مفهوم توسعه پایدار همراه باشد.

    کلیدواژگان: انتقال آب، بین حوضه ای، توسعه پایدار، مدیریت یکپارچه، منابع آب
  • محمدجواد ضمیری صفحات 166-177

    برخی از فناوری ها و زیست فناوری های تولیدمثلی نقش مهمی در بهره وری دام به ویژه در کشورهای پیشرفته داشته اند. زیست فناوری های تولیدمثلی، به عنوان جایگزین روش های رایج، امکان دستکاری فرآیندهای تولیدمثلی را فراهم کرده اند، اما به کارگیری آن ها در مزرعه های پرورش دام با مزیت ها و محدودیت هایی همراه است. ارزش کاربردی این روش ها زیر تاثیر سازه های فراوانی است که اغلب در هر تک گله بهینه نیستند. تلقیح مصنوعی را می توان مهم ترین زیست فناوری دانست که همراه با فناوری های یخ زدن یاخته های جنسی (به ویژه اسپرم) می تواند موجب پیشرفت های زیادی در ژنتیک تولید و نیز پخش ژنوتیپ های برتر شود. همزمان سازی فحلی و جداسازی اسپرم های X و Y می توانند به افزایش کارآیی تلقیح مصنوعی کمک کنند. فناوری انتقال رویان می تواند موجب پیشرفت ژنتیکی در ماده ها شود، اما اثرگذاری آن به اندازه اثرگذاری تلقیح مصنوعی نیست. هزینه های فناوری انتقال رویان نیز به مراتب بیشتر از هزینه های تلقیح مصنوعی است. تلقیح مصنوعی تا اندازه ای در کشورهای در حال توسعه در گاو و برای دورگه گیری دام های بومی با اسپرم خارجی، به کار برده می شود. در واقع به دلیل نبود روش های قابل اعتماد برای شماره گذاری، نداشتن سامانه داده برداری دقیق و نبود برنامه های ارزیابی دام های بومی، در عمل نمی توان فناوری های پیشرفته تر را در دام های بومی به کار برد. همچنین نشانگرهای مولکولی به طور عمده برای بررسی های شناسایی ژنتیکی و با همکاری های بین المللی، اجرا می شوند. این مقاله به چالش های کاربرد فناوری های تولیدمثلی در مزرعه های پرورش دام در کشورهای کمتر توسعه یافته می پردازد و تا آن جا که یافته های قابل اعتماد در دسترس باشند، درباره وضعیت این فناوری ها در ایران بحث می کند.

    کلیدواژگان: به نژادی، تولیدمثل، کشورهای در حال توسعه
  • بهجت تاج الدین، فریبرز عباسی، نادر حیدری صفحات 178-189

    ارایه الگویی مناسب برای اعتباربخشی موسسه ها و مرکزهای پژوهشی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، راهکار مهمی برای  نظارت و ارزیابی آن ها است. اعتباربخشی فرایندی است برای اعتبارسنجی که در آن مرکزهای علمی ارزیابی می شوند. برای این کار، ابتدا باید شورای اعتباربخشی شکل گیرد. تمرکز این شورا بر اعتقاد، چشم انداز، رسالت و ارزش های آن مرکز پژوهشی منعکس است و در نظر است از الگوی اعتباربخشی پیروی کند. استانداردهای اعتبارسنجی الگوی اعتباربخشی را هییتی بررسی می کند که اعضای آن به طور عمده دربرگیرنده استادان مرکز مورد بررسی و دیگر مرکزهای علمی معتبر هستند. بنابراین، مرکزهای پژوهشی با محک خود-ارزیابی برنامه اعتباربخشی می توانند الگویی برای بررسی و نظارت عملکرد مستمر خود ایجاد کنند. بدین منظور، این مرکزها  بنا به وظیفه و رسالت خود، ابتدا باید کارگروه های مختلف را شکل دهند. هر یک از این کارگروه ها هدف ها و شاخص های خود را تعیین می کند به طوری که دربرگیرنده هدف های کلان، هدف های جزیی، ملاک های ارزیابی، شاخص های اندازه گیری و معیارهای تحقق، ابزار اندازه گیری برای تحقق ملاک های ارزیابی، پرسشنامه های تخصصی مربوط به هر یک از کارگروه ها و آمار ثبت شده در هر مرکز باشد. این پرسشنامه ها در اختیار مخاطبان هر کارگروه در سطح مشخصی قرار می گیرند. پس از آن پرسشنامه ها جمع آوری و داده های به دست آمده واکاوی آماری می شوند. یکی از مهم ترین بروندادهای این ارزیابی، میزان برانگیختگی کارکنان مرکز مورد مطالعه در توجه به کیفیت مرکز، اهمیت دادن به آن و نمایاندن وضعیت موجود و مطلوب آن است. افزون بر این، با استناد به نتیجه ها، وضعیت مرکز از نظر فاصله احتمالی آن تا سطح مطلوب و استانداردهای لازم، مشخص می شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، اعتباربخشی، پیامد، مقیاس لیکرت، نظارت و ارزیابی
  • حسینعلی عبدالحی*، رضا عسگری صفحات 190-205

    تولید آبزیان در جمهوری اسلامی ایران نسبت به پیش از انقلاب اسلامی با افزایش قابل توجهی از 72105 تن  در سال 1357 به 1282475 تن در سال 1398 رسیده است .ایران از  نظر آبزی پروری در رتبه دوم کشورهای منطقه خاورمیانه و نوزدهم کشورهای جهان قرار گرفته است. همچنین تولیدهای آبزی پروری از 4935 تن در سال 1357 به  338 هزار تن در سال 1391 و 526747 تن در سال 1398 رسیده است. کل تولیدهای آبزی پروری 44%، تولید میگوی پرورشی 371% و پرورش ماهیان خاویاری 515% افزایش داشته است.از سوی دیگر، به منظور تنوع بخشی به تولیدها مواد غذایی، قابلیت های زیادی در بخش های تامین امنیت غذایی، افزایش تولید آبزی پروری و ارزآوری برای کشور وجود دارد. در پنج سال اخیر بهترین عملکرد در رشد تولیدهای آبزی پروری را استان هرمزگان (در بین استان های ساحلی) و استان کرمانشاه (در بین استان های غیرساحلی) داشته اند. از سوی دیگر، در سال 1398 از نظر شاخص های تولید، بهترین استان ساحلی و غیرساحلی کشور به ترتیب خوزستان و لرستان بوده است. در سال 1397 از نظر شاخص های بهره وری و اشتغال زایی، بهترین استان ساحلی سیستان و بلوچستان و بهترین استان غیرساحلی اصفهان بوده است. با توجه به رشد آبزی پروری در جهان و جهت گیری ایران برای توسعه آبزی پروری، حمایت دولت برای سرمایه گذاری در این بخش می تواند  رشد بهتری ایجاد کند.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، استان های ساحلی، استان های غیرساحلی، اشتغال زایی، بهره وری
|
  • M. Mollaei, M.Shahedi Pages 118-135

    There are now millions of hectares of transgenic cultivation worldwide while the scientific community is still questioning the long-term effects of transgenic foods on human health and the environment. Organic advocates believe that genetic manipulation will alter the characteristics of the food product, some of which are useful and some undesirable. They believe that food products that have not been approved for a long period of time, should not be used. On the other hand, they say that transgenic crops can become dominant in the environment and even endanger some of the natural plants as genetic germplasm sources in the flora of the world. Transgenic crops have made up a large part of the world's agricultural industry. Currently, the level of transgenic crop cultivation has increased more than 100folds since 1996 and reached 189.8-million hectares in 2017. Different countries have made different decisions about production and use of genetically modified organisms (GMOs). In some countries, their production is permitted while their consumption is unauthorized. In some other countries the production of these products is unauthorized and there are countries where the use of evaluated transgenic products is not prohibited but it should be clearly indicated on the food label that it is transgenic in order to make a conscious consumer choice. The Iran Food and Drug Administration recently announced that these products need to be labeled as transgenic. Currently, the area under cultivation of organic crops is estimated to be about 40-million hectares in the world and about 84-thousand hectares in Iran.

    Keywords: Human health, Organic, Transgenic
  • G. Zarei Pages 136-151

    Southern coastal zones of Iran are divided into Persian Gulf and Mokran regions. These areas have subtropical and arid-warm climate with relatively long hot summers and short and slightly cool winters. According to greenhouse development program, it is planned to add 48350 hectares to the greenhouses during a ten-year period. The southern coastal zones are projected to have a share of about 13000 hectares from this development. Water scarcity, harsh climatic conditions, need for increasing agricultural productivity, need to alleviate poverty and improve people's livelihoods, and possibility of exporting products to Arab countries, have increased the need for greenhouse cultivation in Iran’s southern coastal zones, with the use of special and inexpensive structures. In this article, while analyzing the climatic conditions of each province of the coastal zone, attempt has been made to present the type and technical characteristics of controlled environments suitable for plant cultivation in each province. In this regard, for south of Sistan and Balouchestan province as a subtropical region, naturally ventilated greenhouses with permanent roof and side opening vents, dome-shade net houses and flat-roof shade net houses were suggested. For south of Hormozgan province with warm-humid climate, naturally ventilated greenhouses with the ability to open and close roof and side vents were recommended. For Boushehr province as well as for south of Khuzestan province, naturally ventilated greenhouses with the ability to open and close roof and side vents with higher ventilation ratio and with supplemental heating systems were recommended.

    Keywords: Greenhouse development, Mokran coastal zone, Persian Gulf coastal zone, Productivity
  • O. Raja, M. Parsinejad Pages 152-165

    Access to reliable and sustainable water resources is increasingly threatened by increased needs of developing community in a region. The inter-basin water transfer option is considered as an “uncommon” alternative to overcome limitations of fresh water. The purpose of this study is to investigate various aspects in decision making and planning of inter-basin water transfer projects. At the same time, positive and negative challenges, implications and limitations of the economic, social, environmental, hydrological, technical, and political aspects of such decisions in the origin and destination basins are being discussed and compared. According to projects considered in this study composition and role of various aspects in the evaluation and justification of water transfer plans vary with every specific situation. The complexity of the problem is that the contribution and effectiveness of these factors are not necessarily coordinated and cannot be generalized for other situations. Negative feedbacks from an inter-basin water transfer project can end up to be positive for another project. In general, the efficiency of inter-basin water transfer projects depends on a comprehensive approach based on integrated water resources management. A detailed understanding of the needs of the target basin should be coordinated with identifying the existing conditions and predicting future and long-term consequences of the project in the origin basin. All economic, social, cultural, hydrological, environmental, political and technical aspects of a project rely on the concept of sustainable development.

    Keywords: Integrated management, Inter-basin, Sustainable development, Water resource, Water transfer
  • M.J. Zamiri Pages 166-177

    Some of the reproductive technologies have greatly improved the productivity of livestock in the developed countries. Many factors, which are often not optimal in every herd, affect the cost-benefit of such technologies, including the management, knowledge, expertise and attitude of the involved personnel, farmer’s economic and social conditions, to name a few. Artificial insemination (AI) is the most important biotechnology that its application, along with other technologies such as germ cell cryopreservation especially sperm freezing, can result in considerable improvement in genetics of animal production and distribution of the elite genotypes. Estrous synchronization and sex-sorted sperm technologies increase the efficiency of AI. Embryo transfer technology can improve the female reproduction; however, its application is much more costly, and it is not as effective as AI. In most developing countries, AI is often used for upgrading the native animals with imported semen, and less often for breeding of the native dams with the sperm of native males. Due to lack of effective and reliable methods of animal identification, recording systems, and defined animal breeding schemes, the more advanced technologies cannot be efficiently applied in these animals. The use of molecular markers is generally limited to the genetic identification studies which are often carried out with international collaboration. This paper describes the challenges of the application of assisted reproductive technologies and biotechnologies, with emphasis on the developing countries. When available, the information on Iran will also be presented.

    Keywords: Breeding, Developing countries, Reproduction
  • B. Tajeddin, F. Abasi, N. Heydari Pages 178-189

    Providing an appropriate model for accreditation of Agricultural and Natutal Recources Research Centers is a heavy duty for monitoring and evaluation of these centers. An accreditation is a process of validation in which academic institutions are evaluated. To do this, an accreditation council must first be formed which its focus is reflected in its belief, vision, mission and values. The standards for accreditation are set by a peer review board whose members include faculty members from the accredited institute and the other accredited centers. Therefore, research centers, with their own evaluation of accreditation program, may be able to develop a model for their ongoing performance monitoring. To this end, they must first form different agents or working groups according to their tasks and missions. Each working group defines the tables of objectives and indicators including main objectives, sub-main objectives, evaluation criteria, measurement indices, and achievement criteria. Measurement tool for the evaluation is a specialized questionnaire relevant to each working group together with the registered data of the evaluated institute. The questionnaire is filled by relevant target groups in the National Agricultural Research Centers in the country. The questionnaires are then collected and analyzed. One of the important outcomes of the evaluation is the motivation of the staff of evaluated center in attention to the importance and quality of research in the center and showing its current situation. In addition, the current status of the center will be determined in terms of its possible distance to the level of utility and standards.

    Keywords: Accreditation, Agriculture, Monitoring, evaluation, Natural recources, Questionnaire, Research centers
  • H. A. Abdolhay, R. Asgari Pages 190-205

    Total aquatic production of the Islamic Republic of Iran has increased from 72105 tons in 1978 to 1282475 tons in 2019. In 2018, Iran ranked second in aquatic production in the Middle East and 19th in the world. Aqua culture production increased from 4935 tons in 1978 to 338,000 tons in 2012 and 526747 tons in 2019. From 2012 to 2018 total aquaculture products increased 44%, shrimp culture 371% and sturgeon culture 515%. There are also many potentials in this sector to diversify production, increase foreign exchange, provide food security and increase aquaculture production in the country. During the last five years, Hormozgan provinc (among the coastal provinces) and Chaharmahal and Bakhtiari province (among non-coastal provinces) had the best performance in increasing of aquaculture production. On the other hand, in terms of production indices in 2018, Mazandaran province was the best coastal province and Lorestan province was the best in non-coastal provinces. Also, in terms of productivity and employment indices, the best coastal province was Sistan and Baluchestan province and the best non-coastal province was Isfahan province. Growth rate of aquaculture is very high in world. In Iran, growth rate of aquaculture is similar to the world. Investment of the government on aquaculture is necessary for aquaculture growth.

    Keywords: Aquaculture, Coastal provinces, Employment, Non-coastal provinces, Productivity