فهرست مطالب

آفات و بیماریهای گیاهی - سال هشتاد و هشتم شماره 1 (پیاپی 110، شهریور 1399)

نشریه آفات و بیماریهای گیاهی
سال هشتاد و هشتم شماره 1 (پیاپی 110، شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/03
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا زارعی، حسنعلی واحدی*، مریم درب امامیه صفحات 1-6

    شپشک Eulecanium tiliae، در اکثر مناطق ایران، به خصوص قسمت های غربی، به طور گسترده وجود دارد و به عنوان یک آفت بالقوه برای درختان میوه به شمار می آید. جنبه های زیست شناسی، ریخت شناسی و تغییرات فصلی جمعیت این آفت در منطقه صحنه تحت شرایط طبیعی طی سال های 1395-1396، مطالعه شد. نتایج نشان داد که این آفت یک نسل در سال دارد و زمستان گذرانی آن به صورت پوره سن دوم روی سرشاخه های دو ساله است. جنس ماده این گونه دارای دو سن پوره گی است. ظهور ماده های بارور در اواخر فروردین ماه، و تخم گذاری در اوایل اردیبهشت ماه شروع و تا اوایل خرداد ماه ادامه دارد. جنس نر این گونه طی این مطالعه مشاهده و یا جمع آوری نشد و به احتمال زیاد تولید مثل در این آفت به صورت بکرزایی صورت می گیرد. پوره های سن یک در اواخر ماه اردیبهشت ظاهر و در هر دو سطح برگ گسترش و مستقر می شوند، میانگین تعداد تخم حشره بارور 570 (1000-200) عدد است. سن اولی ها در اواخر ماه اردیبهشت ظاهر شد، در هر دو سطح برگ گسترش و مستقر شد.

    کلیدواژگان: تاثیرات محیطی، توصیف، شپشک های نرم تن، آفات
  • حسن براری*، شعبانعلی مافی پاشا کلایی صفحات 7-15

    زنبور ساقه خوار غلاتCephus pygmaeus ، یکی از آفات مهم گندم می باشد. لارو این آفت با تغذیه در داخل ساقه گندم موجب خسارت می گردد. این پروژه با هدف ارزیابی دو رقم رایج گندم (مروارید و گنبد)، چهار لاین امیدبخش گندم (N-91-17, N-91-9, N-91-10, N-91-14) و یک رقم جو (صحرا) نسبت به خسارت زنبور ساقه خوار غلات، در قالب بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار در منطقه فریم شهرستان ساری در طی سال های زراعی 94-1393 و 95-1394 به اجرا در آمد. پس از رسیدن محصول، تعداد بوته های موجود در یک مترمربع از هر کرت برداشت، تعداد ساقه های آفت زده شمارش و درصد آلودگی ساقه ها محاسبه گردید. به علاوه قطر حداکثر 20 ساقه سالم و 20 ساقه آفت زده، وزن صد دانه بوته های سالم و آفت زده و وزن دانه استحصالی یک مترمربع از هر کرت اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار MSTAT-C  آنالیز و میانگین صفات مورد بررسی با استفاده از آزمون توکی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که از نظر میزان آلودگی به زنبور ساقه خوار غلات، بین ارقام و لاین های مختلف گندم اختلاف معنی دار وجود نداشت ولی رقم جو صحرا به صورت معنی داری نسبت به تیمارهای گندم آلودگی کمتری داشت.

    کلیدواژگان: ارزیابی خسارت، زنبور ساقه خوار، گندم، Cephus pygmaeus
  • جعفر شکری، محمد جوان نیکخواه*، سعید رضایی، حمیدرضا زمانی زاده، خشنود نورالهی صفحات 17-28
    استان های غربی و شمال غربی ایران دارای بیشترین پتانسیل برای کشت نخود در ایران هستند. پژمردگی آوندی که توسط قارچ Fusarium oxysporum f. sp. ciceris (FOC) ایجاد می شود یکی از بیماری های مهم نخود است که درکشت های نخود این استان ها انتشار دارد. این پژوهش باهدف شناسایی نژادهای بیماری زای قارچ FOC در استان های غربی و شمال غربی کشور انجام شد. نمونه برداری از سه کانون آلودگی در استان های فوق انجام و پس از جداسازی، شناسایی جدایه های قارچ با به کارگیری آغازگرهای اختصاصی FOC به روش PCR انجام شد. از بین 116 جدایه شناسایی شده، 94 جدایه متعلق به سه کانون، برای شناسایی نژاد انتخاب شدند. پنج نژاد R0، R1B/C، R1A، R6 و R5 به ترتیب بالاترین فراوانی در مناطق مورد مطالعه را داشتند. حضور پنج نژاد در استان های غربی و شمال غربی ایران از بین هشت نژاد شناسایی شده این قارچ در دنیا، نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالای قارچ در کشور است. پراکنش نژادهای این قارچ مستقل از شرایط محیطی است.
    کلیدواژگان: آغازگر، پراکنش، پی سی آر، تنوع ژنتیکی
  • احمد ابراهیمی تودرواری، فاختک طلیعی*، امیر ذولفقاری صفحات 29-42

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر پاسخ گیاه برنج در برابر قارچ Fusarium fujikuroi، عامل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقهانجام شد. به این منظور تاثیر غلظت‎های 200 و 400 پی‎پی‎ام کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر رشد میسلیومی بیمارگر ارزیابی گردید. همچنین صفات زراعی ومیزان فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در زمان های صفر، 24، 48، 96، 144 و 288 ساعت پس از مایه‎زنی با بیمارگر در رقم حساس طارم مطالعه شد. نتایج نشان داد غلظت 400 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان به ترتیب با 57/35 و 29/25 درصد، بیشترین بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ را نشان دادند. هر دو تیمار شدت علایم بیماری را به طور معنی‎داری نسبت به شاهد کاهش دادند. کمترین مقدار شدت بیماری (به‎ترتیب 8/37 و 7/41 درصد) در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان مشاهده شد. همچنین این دو تیمار، ارتفاع گیاه، طول و حجم ریشه را نسبت به شاهد به طور معنی‎داری (p <0.05) افزایش دادند. بیشترین مقدار فعالیت آنزیم پراکسیداز در دو تیمار 200پی‎پی‎ام اسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان  در زمان  96 ساعت پس از مایه‎زنی اندازه‎گیری شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، 48 ساعت پس از آلودگی در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400پی‎پی‎ام کیتوزان مشاهده گردید. براساس نتایج این تحقیق، دو ترکیب اسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان می‏توانند نقش موثری در القای مقاومت و کاهش شدت بیماری ناشی از این بیمارگر داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر پاسخ گیاه برنج در برابر قارچ Fusarium fujikuroi، عامل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقهانجام شد. به این منظور تاثیر غلظت‎های 200 و 400 پی‎پی‎ام کیتوزان و اسیدسالیسیلیک‏ بر رشد میسلیومی بیمارگر ارزیابی گردید. همچنین صفات زراعی ومیزان فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در زمان های صفر، 24، 48، 96، 144 و 288 ساعت پس از مایه‎زنی با بیمارگر در رقم حساس طارم مطالعه شد. نتایج نشان داد غلظت 400 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان به ترتیب با 57/35 و 29/25 درصد، بیشترین بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ را نشان دادند. هر دو تیمار شدت علایم بیماری را به طور معنی‎داری نسبت به شاهد کاهش دادند. کمترین مقدار شدت بیماری (به‎ترتیب 8/37 و 7/41 درصد) در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان مشاهده شد. همچنین این دو تیمار، ارتفاع گیاه، طول و حجم ریشه را نسبت به شاهد به طور معنی‎داری (p <0.05) افزایش دادند. بیشترین مقدار فعالیت آنزیم پراکسیداز در دو تیمار 200پی‎پی‎ام اسیدسالیسیلیک‏ و 400 پی‎پی‎امکیتوزان  در زمان  96 ساعت پس از مایه‎زنی اندازه‎گیری شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، 48 ساعت پس از آلودگی در غلظت‎های 200 پی‎پی‎اماسیدسالیسیلیک‏ و 400پی‎پی‎ام کیتوزان مشاهده گردید. براساس نتایج این تحقیق، دو ترکیب اسیدسالیسیلیک‏ و کیتوزان می‏توانند نقش موثری در القای مقاومت و کاهش شدت بیماری ناشی از این بیمارگر داشته باشند. 

    کلیدواژگان: القای مقاومت، باکانه، سنجش آنزیمی، Fusarium fujikuroi
  • حسین جعفری*، ندا زند، مهدی طاهری، علی اصغر زینانلو، شمس الله نجفی صفحات 43-55

    بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی در اثر قارچ Verticillium dahliae یکی از مخربترین عوامل بیماری زای زیتون دردنیا ومناطق مختلف زیتون کاری ایران محسوب می شود. در این تحقیق عکس العمل 15 رقم امید بخش و 15 ژنوتیپ بومی زیتون نسبت به قارچ عامل بیماری بررسی شد. نهال های نه ماهه زیتون برای ارزیابی کمی قارچ عامل بیماری و تعیین میزان حساسیت یا مقاومت نسبت به بیماری با روش فرو بردن ریشه در زاد مایه انجام شد. میزان افزایش کمی DNA قارچ موجود در نهال ها با استفاده از تکنیک Real time PCR و سیستم SYBR Green همراه با آغازگرهای اختصاصی برای ژن بتا توبولین2 در فواصل زمانی صفر،2، 15، 45 و80 روز پس از مایه زنی، ارزیابی شد. ژنوتیپ های QG-11، DD2-1، PS-5 و رقم مانزانیلا به ترتیب بالاترین حساسیت را نسبت به سایر ارقام و ژنوتیپ ها در برابر بیماری داشتنند. ژنوتیپ های KH-13، TTS-1، کد 5 لرستان و DS-5 به ترتیب کم ترین غلظت DNA قارچ در DNA کل ریشه را به خود اختصاص دادند. علاوه بر این، در این تحقیق مشخص گردید نتایج روش متعارف ارزیابی مقاومت ارقام زیتون مبتنیبر ثبت علایم ظاهری بیماری با نتایج حاصل از کمیت سنجی قارچ با استفاده از Real time PCR دارای هم پوشانی نسبتا بالایی است به طوری که ارقامی که در روش ارزیابی متعارف  جزء ارقام مقاوم یا بسیار حساس طبقه بندی شدند، درروش ارزیابی ملکولی نیز در گروه های مشابهی قرار گرفتند. با توجه به دقت وحساسیت بالای روش ارزیابی ملکولی می توان از روش اخیر برای غربالگری منابع مختلف زیتون برای مقاومت به بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کمی، ارقام زیتون، مقاومت، real time PCR
  • غلامرضا گل محمدی*، مهدی دسترنج صفحات 57-63
    سن گندم مهم ترین آفت مزارع گندم و جو در ایران است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مقاومت احتمالی به حشره کش های فنیتروتیون و دلتامترین در سن گندم  Eurygaster integricepsبود. حشرات کامل از مناطق تابستان گذران در ورامین (تحت فشار سم پاشی) و گنبد (بدون سابقه سم پاشی) جمع آوری شدند. زیست سنجی ها با استفاده از روش قطره گذاری در سطح شکمی سن های بالغ تابستان گذران انجام شد. حشرات تیمار شده در شرایط آزمایشگاهی با دمای 2±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد نگهداری شدند. مرگ و میر سن ها 24 ساعت پس از تیمار، ثبت شد. بنابر نتایج، مقادیر LD50  فنیتروتیون برای حشرات نر و ماده جمعیت گنبد به ترتیب برابر 27/26 و8/26 میکروگرم به ازای هر حشره برآورد شد. این مقادیر برای جمعیت ورامین به ترتیب 135 و 11/157 بودند. مقادیر LD50 حشره کش دلتامترین برای حشرات نر و ماده در جمعیت گنبد به ترتیب 025/0 و  15/0 میکروگرم به ازای هر حشره و در جمعیت ورامین، به ترتیب 47/0 و 75/1 برآورد شدند. با توجه به نتایج، حساسیت جمعیت ورامین در برابر هر دو حشره کش مورد مطالعه کمتر از جمعیت گنبد بود. به طور کلی، علی رغم حساسیت بالاتر جمعیت ها به حشره کش دلتامترین، میزان مقاومت نسبی به دلتامترین بیشتر از فنیتروتیون بود. نتایج حاصل می تواند در مدیریت جمعیت سن گندم موثر باشد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فسفره آلی، پایریتروئیدها، مقاومت به حشره کش ها، سن گندم، کنترل آفت
  • الهام توسلی، نادر حسن زاده*، محمد مرادی، پژمان خدایگان، کلودیا پروبست صفحات 65-79
    سرخشکیدگی درختان پسته یکی از مهمترین و شایع ترین بیماری های درختان پسته می باشد که به لحاظ اقتصادی خسارت زیادی به صنعت پسته کشور وارد آورده است. با توجه به نقش باکتری ها در بروز و توسعه این بیماری، برهمکنش بین جدایه های Bacillus spp. و قارچ Paecilomyces formosus در ایجاد و توسعه بیماری بررسی شد. به این منظور ابتدا توان بیماری زایی جدایه ها روی سرشاخه در شرایط آزمایشگاه ارزیابی، و جدایه های منتخب در شرایط باغ زیر بافت پوست سرشاخه های پسته رقم اوحدی مایه زنی شد. براساس نتایج به دست آمده، جدایه های Bacillus pumilus و P. formosus به تنهایی قادر به ایجاد بیماری روی سرشاخه های درختان پسته در شرایط باغ بودند که میزان پیشروی طولی علایم در بافت آوندی در مایه زنی تنها با جدایه های باکتریایی از 4.5 تا 14 و در ترکیب با جدایه قارچی از 10 تا 32 سانتی متر متغیر بود. در سرشاخه های مایه زنی شده، جداسازی جدایه های باکتریایی از مرز علایم و 10 سانتی متر پایین تر از آن در بافت سالم سرشاخه نیز صورت گرفت. براساس ویژگی های مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی، جداسازی جدایه های باکتریایی B. pumilus برای اولین بار به عنوان یکی از عوامل سرخشکیدگی درختان پسته گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: برهمکنش، پسته، سرخشکیدگی، Bacillus spp، Paecilomyces formosus
  • موسی نجفی نیا*، زینب میرزاده آبگرمی صفحات 81-91

    مقاومت کدو تنبل(Cucurbita maxima)، کدو هیبرید (C. maxima × C. moschata)، کدو برگ انجیری (C. ficifolia)، کدو خطی کبابی (C. pepeo)، لوفا (Luffa aegyptiaca)، کدو آجیلی کاغذی و دانه ریز خوی (C. pepo) و کدو زرد آجیلی (C. pepo) در برابر قارچFusarium oxysporumf. sp . radicis-cucumerinum (Forc) عامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه ی خیار ارزیابی و با خیار رقم رویال (شاهد) مقایسه شد.نتایج نشان داد کدو برگ انجیری، کدوتنبل، کدو هیبرید، کدو آجیلی کاغذی و دانه ریز خوی در گروه مقاوم، و پایه های لوفا، کدو زرد آجیلی و کدو خطی کبابی در گروه مقاوم متوسط و خیار در گروه حساس قرار می گیرند. شدت بیماری در کدو هیبرید 16/24، کدوتنبل 25، کدو برگ انجیری 83/25 و خیار 80 درصد بود. شدت بیماری در خیار پیوند شده روی پایه ی کدو هیبرید با میانگین 6/18 درصد کمترین و خیار غیر پیوندی با میانگین 82 درصد بیشترین بود. ازنظر وزن خشک ریشه، کدوتنبل با 3/5 گرم بیشترین و خیار غیر پیوندی با 73/0 گرم، کمترین وزن را نشان دادند. ازنظر عملکرد در مدت زمان انجام آزمایش، خیار غیر پیوندی با 73/1 کیلوگرم برای هر بوته کمترین و خیار پیوند شده روی پایه ی کدو هیبرید 7/5، کدوتنبل 1/5 و کدو برگ انجیری 03/5 کیلوگرم بیشترین عملکرد در بوته را نشان دادند. نتایج نشان داد پیوند خیار روی پایه های مقاوم سبب کاهش شدت بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه ی خیار گلخانه ای ناشی از قارچ  Forc شد.   مقاومت کدو تنبل(Cucurbita maxima)، کدو هیبرید (C. maxima × C. moschata)، کدو برگ انجیری (C. ficifolia)، کدو خطی کبابی (C. pepeo)، لوفا (Luffa aegyptiaca)، کدو آجیلی کاغذی و دانه ریز خوی (C. pepo) و کدو زرد آجیلی (C. pepo) در برابر قارچFusarium oxysporumf. sp . radicis-cucumerinum (Forc) عامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه ی خیار ارزیابی و با خیار رقم رویال (شاهد) مقایسه شد.نتایج نشان داد کدو برگ انجیری، کدوتنبل، کدو هیبرید، کدو آجیلی کاغذی و دانه ریز خوی در گروه مقاوم، و پایه های لوفا، کدو زرد آجیلی و کدو خطی کبابی در گروه مقاوم متوسط و خیار در گروه حساس قرار می گیرند. شدت بیماری در کدو هیبرید 16/24، کدوتنبل 25، کدو برگ انجیری 83/25 و خیار 80 درصد بود. شدت بیماری در خیار پیوند شده روی پایه ی کدو هیبرید با میانگین 6/18 درصد کمترین و خیار غیر پیوندی با میانگین 82 درصد بیشترین بود. ازنظر وزن خشک ریشه، کدوتنبل با 3/5 گرم بیشترین و خیار غیر پیوندی با 73/0 گرم، کمترین وزن را نشان دادند. ازنظر عملکرد در مدت زمان انجام آزمایش، خیار غیر پیوندی با 73/1 کیلوگرم برای هر بوته کمترین و خیار پیوند شده روی پایه ی کدو هیبرید 7/5، کدوتنبل 1/5 و کدو برگ انجیری 03/5 کیلوگرم بیشترین عملکرد در بوته را نشان دادند. نتایج نشان داد پیوند خیار روی پایه های مقاوم سبب کاهش شدت بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه ی خیار گلخانه ای ناشی از قارچ  Forc شد. 

    کلیدواژگان: خاک برد، کدوئیان، گلخانه، مدیریت بیماری
  • رویا ارباب تفتی*، حسین نوری، محمدتقی فصیحی، حسین پژمان، محمدجواد عصاری، علی حسینی قرالری صفحات 93-105

    زنجرک خرما در سال های اخیر به صورت آفت کلیدی خرما در مناطق خرماخیز مطرح شده است. در حال حاضر مبارزه شیمیایی با استفاده از حشره کش ها و بدون توجه به جمعیت آفت و مسایل اقتصادی آن صورت می گیرد. هدف از انجام این پژوهش تعیین سطح زیان اقتصادی زنجرک خرما با روشی متفاوت از روش مرسوم است که سهل تر و در عین حال با همان دقت باشد. برای این منظور از روش دلفی (Delphi method) یا سیستم خبرگی استفاده شد. این پژوهش در سه استان کرمان (بم)، فارس (فراشبند) و بوشهر (تنگه زرد) انجام شد. تعداد 25 پرسشنامه در هر استان بین کارشناسان و کشاورزان توزیع شد. پرسشنامه ها پس از تکمیل جمع آوری شد. با توجه به نتایج حاصل از پرسشنامه اول، پرسشنامه دوم تدوین و مجددا مراحل تکرار شد. نتایج نشان می دهد که به کمک روش دلفی نتایج باارزشی مانند توصیف متغیرهای فردی)سن نخلکاران، سواد، میزان تجربه، سطح باغ و مدیریت آفات باغ از نگاه باغداران(حاصل می شود که در برنامه ریزی برای مدیریت آفت می تواند موثر باشد. اما در مورد داده های کمی مانند تعیین زمان مبارزه شیمیایی با به پرسش گذاشتن تعداد آفت، میزان خسارت و درصد خسارت نمی تواند نتایج دقیقی به دست آورد چرا که این داده ها در دسترس هستند و نباید روش دلفی به عنوان بهانه ای برای عدم جمع آوری چنین داده هایی استفاده شود، در چنین مواردی تکنیک دلفی می تواند به عنوان یک شیوه تکمیلی باشد.

    کلیدواژگان: روش دلفی، زنجرک خرما، سطح زیان اقتصادی، Ommatissus lybicus
  • داود محمدزمانی*، سامان سجادیان، سید محمد جاویدان صفحات 107-116
    با توجه به سرعت و دقت بالای تشخیص هوشمند آفات در محصولات انباری، در این پژوهش تشخیص آفت سوسک چهار نقطه ای حبوبات توسط تکنیک پردازش تصویر با بهره گیری از شبکه های عصبی مصنوعی انجام شده است. برای تهیه تصاویر مناسب، جعبه ای شیشه ای تهیه و دانه های نخود در مرکز جعبه قرار داده شد. سپس از شش وجه به آن نور تابانده و از تمامی وجوه توسط یک دوربین دیجیتال، از آن عکسبرداری انجام شد. سپس ویژگی تصاویر شامل بافت و لبه ها توسط موجک گابور با بکارگیری نرم افزار MATLAB استخراج و به عنوان داده های آموزشی به شبکه عصبی مصنوعی معرفی شدند. برای آموزش شبکه از 69 تصویر نخود آسیب دیده توسط سوسک چهارنقطه ای حبوبات و 59 نخود سالم استفاده شد. سپس برای ارزیابی شبکه، یک دسته از داده ها که در آموزش شبکه هیچ نقشی نداشته اند به عنوان داده های آزمون، به شبکه اعمال شد و نتایج آن بررسی شد. در این پژوهش از شبکه های عصبی پرسپترون و المن استفاده شد که شبکه پرسپترون نتایج بهتری نسبت به شبکه المن داشت. روش پیشنهادی با 17/6 درصد خطای عدم تشخیص و 86/4 درصد خطای تشخیص اشتباه، توانست با نرخ بالایی نخودهای آسیب دیده را آشکارسازی نماید. پس از پردازش تصویر توسط شبکه عصبی و تشخیص نقاط آسیب، میزان آسیب محصول نیز محاسبه شد. بدین منظور، سطح آسیب تشخیص داده شده محاسبه و مقدار آن بر مساحت سطح کل دانه نخود تقسیم و درصد آسیب دانه ها برابر با 3/2 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، سوسک چهار نقطه ای، شبکه عصبی مصنوعی
  • ناصر امانی فر* صفحات 117-127

    آفتاب سوختگی زمستانه یک عارضه فیزیولوژیکی است و باعث آسیب به درختان بادام و هلو در برخی باغ ها در استان چهارمحال و بختیاری می شود. در باغ هایی که شرایط برای این عارضه مساعد است، شانکر باکتریایی نیز شدیدتر است. علایم اولیه به صورت تغییر رنگ پوست تنه درخت، ترک خوردن پوست و به تدریج جدا شدن پوست از تنه و خشکیدگی تنه و سرشاخه ها است. علایم عارضه در سمت جنوب و جنوب غربی (سمت آفتاب گیر) درختان دیده می شود. طی سال های 98-1394 ارتباط عارضه آفتاب سوختگی زمستانه و شانکر باکتریایی بادام و هلو در استان چهارمحال و بختیاری بررسی شد. این بررسی در 12 باغ انتخابی هلو و بادام در مناطق مختلف استان انجام شد. در بادام شاخص عارضه در سمت جنوب غربی درختان حدود 83 درصد در مقایسه با سمت شمال شرقی درختان افزایش نشان داد. در هلو نیز این افزایش حدود 7/82 درصد بود. فراوانی جداسازی باکتری  Pseudomonas syringae pv. syringae(عامل شانکر باکتریایی) در سمت جنوب غربی درختان نسبت به شمال شرقی حدود 4/78 و 75 درصد به ترتیب برای بادام و هلو بیشتر بود. تیمار سفید کردن سمت جنوب غربی تنه درختان نسبت به درختان شاهد نشان داد، در بادام از 70 تا 81 درصد و در هلو از 3/56 تا 86 درصد باعث کاهش عارضه آفتاب سوختگی و علایم شانکر می شود. بر این اساس می توان گفت عارضه آفتاب سوختگی زمستانه یکی از عوامل پیش آمودگی شانکر و زوال درختان بادام و هلو در استان چهارمحال و بختیاری است.

    کلیدواژگان: آفتاب سوختگی، بادام، پیش آمودگی، شانکر باکتریایی، هلو
  • سید مظفر منصوری*، الهام حیدری افشار، محمدرضا لشکری، مهدی بصیرت صفحات 129-138
    کرم قوزه پنبه در برخی از مناطق پسته کاری استان کرمان به ویژه در سیرجان به عنوان تهدیدی برای محصول پسته می باشد. در این پژوهش، برای ارزیابی شاخص های تغذیه ای آفت روی میوه و برگ شش رقم پسته شامل ارقام احمدآقایی، اکبری، اوحدی، جندقی، کله قوچی و ممتاز، از لاروهای سن سوم استفاده شد. ظروف آزمایشی حاوی یک لارو و یک عدد برگ یا میوه بود که داخل اتاقک رشد در دمای 2±22 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±55 درصد و دوره ی نوری 8: 16 ساعت (تاریکی: روشنایی) قرار داده شدند. هر 24 ساعت وزن لاروها، فضولات و وزن برگ و میوه خورده شده جداگانه اندازه گیری شدند. داده ها با آزمون واریانس یک طرفه در محیط نرم افزار SPSS تجزیه آماری شدند و دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای رسم شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین کلیه شاخص های تغذیه ای لارو ی روی ارقام مورد مطالعه پسته وجود دارد. کمترین مقادیر شاخص های بازدهی تبدیل غذای بلعیده شده (87/0±87/17 درصد) و کمترین شاخص بازدهی تبدیل غذای هضم شده (69/0±73/21 درصد) روی میوه رقم اوحدی مشاهده شد. همچنین کمترین مقادیر شاخص های بازدهی غذای بلعیده شده (89/0±87/11 درصد) و کمترین شاخص بازدهی غذای هضم شده (88/0±43/15 درصد) روی برگ رقم احمدآقایی مشاهده شد. بر اساس تجزیه خوشه ای لاروهای تغذیه شده روی برگ و میوه کلیه ارقام، بیشترین مقادیر شاخص های تغذیه ای در لارو های تغذیه شده با میوه ارقام ممتاز، جندقی و کله قوچی مشاهده شد. کمترین مقدار این شاخص ها مربوط به لاروهای تغذیه شده با برگ و میوه رقم اوحدی و برگ رقم احمدآقایی به دست آمد.
    کلیدواژگان: پسته، تجزیه خوشه ای، کرم قوزه پنبه
  • ساره حیدرپناه، رسول رضایی*، سید محسن تقوی، فریبا قادری صفحات 139-144

    شانکر باکتریایی مرکبات یک بیماری مهم اقتصادی در بسیاری از کشورهای نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری به شمار می آید که توسط باکتری Xanthomonas citri subsp. citri ایجاد می شود.. چندین پاتوتیپ از بیمارگر توصیف شده است که براساس منشا جغرافیایی، دامنه میزبانی و همچنین برخی ویژگی های ژنوتیپی متمایز شده اند. در سال زراعی 1395، نمونه هایی از برگ، میوه و سرشاخه های درختان لیموترش با علایم شانکر باکتریایی مرکبات از استان کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری گردید. باکتری عامل بیماری با روش های رایج از بافت های آلوده جداسازی و براساس آزمون های بیوشیمیایی شناسایی ابتدایی و بیماری زایی سویه ها نیز روی برگ های لیموترش اثبات شد. با توجه به علایم بیماری، خصوصیات فنوتیپی، آزمون بیماری زایی، آزمون پی سی آر با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و توالی یابی قسمتی از ژن هیستیدین کیناز باکتری مذکور به عنوان Xanthomonas citri subsp. citri تشخیص داده شد. این نخستین گزارش از وجود این بیماری در استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد.

    کلیدواژگان: بیمارگر باکتریایی، بیماری زایی، ردیابی
  • کامیار حسن زاده، حبیبه جباری*، غلامرضا نیکنام صفحات 147-149

    جنس Hexatylus Goodey, 1926 متعلق به خانواده Neotylenchidae با داشتن حلقه های تقویت کننده استایلت از بقیه جنس های مشابه قابل تشخیص است. قاعده استایلت به حالت چنگالی. سر از دید روبرو به صورت هشت قطاعی. مری تا حدی اسکلروتیزه، محل ریزش غده پشتی مری در نزدیکی قاعده استایلت، محل ریزش غده های کنارشکمی در ناحیه هم سطح حباب میانی مری اگر این حباب وجود داشت، محل اتصال مجرای مری به مجرای روده در محل قاعده بخش اول مری و یا اندکی بالاتر از حلقه عصبی. مجرای روده در این محل شروع به عریض شدن کرده و دوباره در انتهای هم پوشانی غده های مری با عریض شدگی بیشتر و هم پوشانی غده های مریایی روی روده از طرف پشتی. دارای یک لوله جنسی خوب توسعه یافته، رو به جلو و تا نزدیکی مری ادامه می یابد، شکاف تناسلی در ناحیه عقبی بدن، فاقد کیسه عقبی رحم. دم کوتاه با انتهای تیز. فاقد افراد نر یا به ندرت دارای نر. دارای یک نسل انگل حشره و یک نسل آزادزی قارچ خوار در چرخه زندگی خود.

    کلیدواژگان: چالدران، نماتد، Hexatylus
|
  • Zahra Zareii, Hasanali Vahedi *, Maryam Darbemamieh Pages 1-6

    The Eulecanium tiliae is widely distributed in most parts of Iran, including western parts as a potential threat for different kinds of fruit trees. During 2016-2018, the morphology and biology of this pest was studied in natural conditions (Sahneh’s cherry orchard). Sampling interval times were variable throughout the growing season. The reproductive adult females were collected and reared in laboratory condition and microscopic slides were made for species identification. Overwintering stage was as second nymphal instar on 1-2 years-old  twigs. They have only one generation per year, This species appeared in considerable population on the twigs of individual cheery tree. Males were not found during the study of its life history. The reproductive female emerged in April, and began to oviposit from early May to early June. This species reproduce parthenogenetically. The number of eggs per female on, E. tiliae estimated, 570 (200-1000). The first instars appeared at the end of May, spread out and settled on both surfaces of the leaves.

    Keywords: Environmental Effects, description, Pests, soft body scales
  • Hassan Barari *, Shabanali Mafi Pashakolaei Pages 7-15

    C Cereal stem sawfly, Cephus pygmaeus (Hym: Cephidae), is an important wheat pest. The pest larvae feed inside wheat stems and cause damage. This project was carried out in a completely randomized block design with 7 treatment and 3 replications (21 plots, 3 m×4 m) in Farim region, Sari, Iran, during 2015-2016. Evaluation of damage caused by the pest on two common wheat cultivars (Morvarid and Gonbad), four promising wheat lines (N91-9, N91-10, N91-14 and N91-17) and one barley cultivar (Sahra) were investigated. On harvesting time, all plants located in 1 m2 of each plot were sampled including their roots. The numbers of infested stems were counted and percentage of infestation measured. Diameter of 20 intact and 20 infested stems, 100 kernel weights of healthy and infested plants and the grain weight of 1 m2 of each plot were measured. Data were analyzed by MSTAT-C software and the means were compared using Tukey test. Regarding the percentage of infestation, there was no significant different between the common cultivars and the promising lines of wheat. However, the barley cultivar (Sahra) had significantly less infestation compare to wheat treatments.

    Keywords: Cephus pygmaeus, stem sawfly, Wheat
  • Jafar Shokri, Mohammad Javan-Nikkhah *, Saeid Rezaei, Hamid Reza Zamanizadeh, Khoshnoud Nourollahi Pages 17-28
    Western and north western provinces of Iran have the highest potential for chickpea cultivation in Iran. Vascular wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. ciceris (FOC) is one of the most important diseases of this crop which distributed in chickpea cultivation areas of these provinces. The purpose of this study was to identify the pathogenic races of FOC in the western and north western provinces. Sampling was conducted on three infected locations. After isolation of the fungal isolates, identification was performed using FOC specific primers by PCR method. Out of 116 isolates identified, 94 isolates belonging to three locations were selected to recognize the fungal races. Five races including R0, R1B/C, R1A, R6 and R5 showed the highest abundance in the studied areas, respectively. Presence of five races from the eight identified races of FOC in the world in western and north western provinces of Iran indicates the high genetic diversity of this fungus in the country and distribution of the races of this fungus is independent of environmental factors.
    Keywords: distribution, Genetic diversity, Polymerase Chain Reaction (PCR), primer
  • Ahmad Ebrahimi, Fakhtak Taliei *, Amir Zolfaghari Pages 29-42

    This study was carried out to investigate the effect of salicylic acid (sa) and chitosan (chi) on the response of rice to Fusarium fujikuroi, the causal agent of root and crown rot of rice plant. The effect of chitosan and salicylic acid with the concentrations of 200 and 400 ppm on mycelial growth of the pathogen was measured. Furthermore after 0, 24, 48, 72, 96, 144 and 288 hours of inoculation, growth traits of the plant and enzyme activity of peroxidase and catalase were evaluated in rice seedlings of a susceptible cultivar namely Tarom. Salicylic acid and chitosan in 400 ppm had the most mycelial inhibitory effect with 35.57 and 24.29% respectively. Both treatments could significantly reduce disease symptoms; the least disease severity was assessed 37.8 and 41.7 % in 200 and 400 ppm concentration of salicylic acid and chitosan respectively. Sa-200 and chi-400 pretreatment could significantly (p < /em><0.05) increase the shoot and root length and root volume of seedlings compared to control. The maximum level of peroxidase activity was assessed 96 hours after inoculation in 200 and 400 ppm concentration of salicylic acid and chitosan respectively. The minimum level of catalase activity was assessed 48 hours after inoculation in 200 and 400 ppm concentration of salicylic acid and chitosan respectively. Thus salicylic acid and chitosan could effectively induced systemic resistance in rice resulted in the reduction of disease severity.

    Keywords: Bakanae, enzyme assay, Fusarium fujikuroi, induce resistance
  • Hossein Jafary *, Neda Zand, Mahdi Taheri, Aliasghar Zeinanloo, Shamsollah Najafi Pages 43-55

    Verticilliumwilt of olive (VWO) caused by fungus Verticillium dahliae, is one of the most important diseases of olive worldwide. The response of 15 promising olive cultivars and 15 local varieties was evaluated to the fungus. The olive saplings of each genotype were inoculated with suspension of the fungus using root dip method. The degree of susceptibility/resistance of each genotype was evaluated based on both morphological feature and quantification of fungus in the root system of different genotypes. Total DNA was extracted from root of saplings at different sampling intervals: 0, 2, 12, 45 and 80 days post inoculation. The gradual increase for DNA of fungus in saplings was quantified by Real-time PCR technique and utilizing of SYBR Green system with specific primer pairs for ß-tubulin2 gene. Based on both morphological and quantitative Real-time PCR assays: QG-11, DD2-1, treeNo2, PS-5 and Manzanilla were highly susceptible and KH-13, TTS-1, DS-5 code 5 Lorestan and DS-5 were evaluated as resistant genotypes to the VWO. Moreover, we found parallel results for conventional method of screening (based on disease symptoms) and quantification of DNA in root system of olive by Real-time PCR technique. Olive genotypes evaluated as highly susceptible or resistant to the disease in conventional method showed the similar reaction to the fungus in Q-PCR method. This may suggest that conventional method of evaluation for resistance could be replaced by Q-PCR molecular method in high thropout screening of olive germplasm.

    Keywords: olive cultivars, Quantitative assessment, real time PCR, resistance
  • Gholamreza Golmohammadi *, Mehdi Dastranj Pages 57-63
    Sunn pest, Eurygaster integriceps Puton (Hemiptera: Scutelleridae) is the most important pest of wheat and barley in Iran. The aim of this study was to determine the resistance probabel levels of summer populations of Sunn pestcollected from Varamin (under the pressure of insecticides) and Gonbad (with no history of insecticide application) regions. Toxicity of the insecticides for the collected adults was measured using a topical bioassay. Treatments were performed under the pronotum with each insecticide in acetone for treatments and acetone alone for the control. The treated insects were maintained in laboratory conditions and mortality was recorded 24 hours after treatment. Fenitrothion LD50 values for Gonbad population males and females were 26.27 and 26.8 ug/insect, respectively. Varamin population LD50 values were also estimated 135 and 157.11 ug/insect for fenitrothion, respectively. LD50 values for deltametrin estimated for males and females of Gonbad population were 0.025 and 0.15 ug/insect. The values were also estimatid 0.47 and 1.75 ug/insect for males and females of Varamin population, respectively. Based on the overall results, Sunn pest showed reduced susceptibility of Varamin population to both insecticides studied. Although the susceptibility to deltamethrin was higher, its resistance ratio was also higher than fenitrothion concerning the probability of resistance development. The results obtained can be useful in Sunn pest control programs.
    Keywords: insecticide resistance, Pest control, phosphorous insecticides, pyrethroids, sunn pest
  • Elham Tavasoli, Nader Hasanzadeh *, Mohammad Moradi, Pejman Khodaygan, Claudia Probst Pages 65-79
    Pistachio die-back is one of the most important and prevalent diseases of pistachio orchards, causing severe reduction of pistachio yield. Due to the important role of bacteria in the occurrence and development of pistachio die-back, the interaction of Bacillus spp. and Paecilomyces formosus was investigated in this research. The isolates of both groups were injected beneath of the inner bark of branches (Ohadi cultivar) using sterile syringes alone or in mixture. According to the results, Bacillus pumilus and P. formosus isolates were able to cause disease on the branches, with longitudinal developments in vascular tissue. Bacterial isolates alone caused lesions ranged 4.5-14 cm in inoculation sites. Mix inoculations, significantly, increased disease development in xylem varied 10-32 cm. Based on morphological, biochemical and molecular properties, isolation of B. pumilus strains is reported for the first time as one of the causal agents of pistachio die-back in Iran.
    Keywords: interaction, pistachio, dieback, Paecilomyces formosus, Bacillus spp
  • Mousa Najafiniya *, Zinab Mirzadeh Abgarmi Pages 81-91

    The partial resistance of pumpkin (Cucurbita maxima), hybrid squash (C. maxima * C. moschata), fig leaf gourd (C. ficifolia), grilled linear pumpkin, Luffa (Luffa aegyptiaca), two cucurbits nuts Khoy (C. pepo) and yellow cucurbit nuts against Fusarium oxysporum f. sp < em>. radicis-cucumerinum (Forc) causal agent of fungal root and stem rot disease of cucumber evaluated and compared with royal cucumber. The results showed that, fig leaf gourd, pumpkin, hybrid pumpkin, two cucurbits nuts Khoy 1 and 2 are resistant, Luffa, yellow nut pumpkin and grilled linear pumpkin were moderately resistant and royal cucumber was sensitive. The mean percentage of disease severity in cucumber royal (control) was 80%. The lowest disease severity was observed in hybrid pumpkin 24.16%, pumpkin 25% and fig leaf 25.83%. The results showed that graftted hybrid pumpkin with disease severity of 18.6% was the lowest and non-grafted cucumber with 82% was the highest. In terms of rootstock effect on dry root weight, pumpkin with 5.3 g had the maximum and non-grafted cucumber with 0.73 g show the lowest root weight. non-grafted cucumbers with 1.73 kg per plant were the least and cucumbers grafted on hybrid pumpkin 5.7 kg, pumpkin 1.5 kg and fig leaf gourd 5.03 kg showed the highest yield per plant. The results showed that grafting of cucumber on the cucurbit rootstocks reduced the percentage of disease severity caused by Forc.

    Keywords: cucurbits, disease management, Soil bore, Greenhouse
  • Roya Arbabtafti *, Hossein Noori, Mohammad Taghi Fassihi, Hossein Pezhman, Mohammad Javad Assari, Ali Hosseini Gharalari Pages 93-105

    Dubas bug, Ommatissus lybicus, is one of the key pests of date palm groves in Iran. Chemical control is currently used regardless of the population of pests and its economic problems. The aim of this study was to determine O. lybicus economic injury level with a different method from the conventional method which is easier with the same precision. Therefore, Delphi method or expert system was used. It was carried out in the three provinces of Kerman (Bam), Fars (Farashband), and Bushehr (Tang-e zard). Twenty-five questionnaires were distributed between experts and farmers in each province. The completed questionnaires were collected. According to the results of the first questionnaire, the second questionnaire was compiled and the stages were repeated. The results showed that the Delphi method provides valuable results such as the description of individual variables (the age of palm growers, literacy, level of experience, garden area and gardener pest management) that can be effective in pest management planning. However it could not produce accurate results for quantitative data such as determining the timing of chemical control according to pest number, the amount and percentage of damage, because this data is available and the Delphi method should not be used as an excuse, in such cases the Delphi technique can be used as a complementary method.

    Keywords: Ommatissus lybicus, Economic injury level, Delphi method
  • Davood Mohamadzamani *, Saman Sajadian, Seyed Mohamad Javidan Pages 107-116
    Due to the high speed and accuracy of intelligent pest detection in warehouse products, in this study, the detection of chickpea four-point beetle pest was simulated by image processing technique using artificial neural networks. To prepare the images, a glass box was prepared and the chickpea seeds were placed in the center of the box. The light was then illuminated from all six sides and photographed with a digital camera from all sides. The image properties were then extracted by Wavelet Gabor using MATLAB software and applied to the ANN as training data. To train the network, 69 images of chickpeas damaged and 59 healthy chickpeas were used. Then, to evaluate the network, a set of data that did not play a role in network training as test data was applied to the network and its results were evaluated. In this study, Perceptron and Elman neural networks were used which had better results than Elman network. The proposed method was able to detect the high rate of damaged with 6.17% non-detection error and 4.86% error-detection error. After image processing by the neural network and detection of damage points, the amount of crop damage was also calculated. For this purpose, the level of detected damage was calculated and divided by the area of total area of chickpea seed and percentage of damage. After identifying the injury sites, the damage was estimated 2.3% in the studied images.
    Keywords: Artificial Neural Network, Bean, Callosobruchus Maculatus F, image processing
  • N. AMANIFAR* Pages 117-127

    Winter sunscald is a physiological disorder that causes damage to almond and peach trees in some orchards of Chaharmahal va Bakhtiary province. In orchards with favorable conditions for this disorder bacterial canker was more severe observed. Early symptoms consist of discolored bark, similar to a canker, and some small vertical cracking in the bark. As time progresses, bark will begin to slough off, the death of the trunk and dieback. Symptoms can be seen on the south and southwest sides of the trees. The relationship between winter sunscald and bacterial canker of almond and peach in Chaharmahal va Bakhtiary province was investigated during 2016-2019. This study was conducted in 12 selected peach and almond orchards in different areas of the province. In almonds, disorder index on the southwest side of the trees increased by 83% compared to the northeast side of the trees, while in peaches the increase was about 82.7%. Frequency of isolation of Pseudomonas syringae pv syringae (bacterial canker agent) on the southwest side of the trees was about 78.4% and 75% higher for almonds and peaches, respectively. The southwestern white painting treatment of the trunk compared to the control showed that in almonds it decreased sunscald and canker symptoms in almonds70 to 81% and for peaches56.3 to 86%. So, it can be said that winter sunscald is causes of decline and plays role as a predisposing factor for e bacterial canker of almond and peach trees in Chaharmahal va Bakhtiary province.

    Keywords: Almond, Bacterial canker, Peach, predisposing, sunscald
  • Seyed Mozaffar Mansouri *, Elham Heydariafshar, Mohammadreza Lashkari, Mehdi Basirat Pages 129-138
    The cotton bollworm has been considered as a threatening pest in pistachio orchards in Kerman province especially in Sirjan.  In this study, the nutritional indices of the third instar larvae reared on leaves and fruits of six pistachio varieties including Ahmad Aghaei, Akbari, Ohadi, Jandaghi, Kalehghochi and Momtaz. Experimental containers, containing one larvae and one fruit or leaf incubated at growth chamber with 22±2°C, 55±5% RH and a photoperiod of 16:8 (L: D). The weight of larvae, feces and consumed fruits and leaves were calculated every 24 hours. Data were analyzed by one-way ANOVA using SPSS software. The results showed significant differences in all larval nutritional indices on studied pistachio varieties. The lowest values of efficiency of conversion of ingested food (17.87±0.87%) and the lowest of efficiency of conversion of digested food (21.73±0.69 %) were observed on fruits of Ohadi variety. Also, the lowest of efficiency of conversion of ingested food (11.87±0.89 %) and the lowest of efficiency of conversion of digested food (15.43±0.88 %) were observed on leaves of Ahmad Aghaei variety. Based on the cluster analysis resuls, the highest values of nutritional indices were observed in larvae feeding on fruits of Momtaz, Jandaghi and Kaleghohi varieties. The lowest values were obtained on larvae reared on fruit and leaf of Ohadi and leaf of Ahmad Aghaei varieties.
    Keywords: cotton bollworm, cluster test, pistachio
  • Sareh Heydarpanah, Rasool Rezaei *, Seyed Mohsen Taghavi, Fariba Ghaderi Pages 139-144

    Citrus bacterial canker is an economically important disease in many tropical and subtropical countries and caused by Xanthomonas citri subsp. citri. Several pathotypes of this pathogen have been described that primarily distinguished by their geographical origin, host range and certain genotypic characteristics Leaves, fruits and twinges samples of ‘Mexican 'lime, with bacterial canker symptoms were collected from Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province in 2012. The bacterial strains were isolated from infected tissues using classic methods and primary identification of bacterial isolates was performed based on phenotypic characterization. Pathogenicity of isolates was approved on leaves of Mexican lime. Based on the disease symptoms, phenotypic and pathogenicity tests, PCR test by using specific primers and sequencing data of histidine kinase gene, the isolates were identified as Xanthomonas citri subsp. citri. This is the first report of the disease and the causal bacterium in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province.

    Keywords: Bacterial pathogen, pathogenicity, Detection
  • Kamyar Hasanzadeh, Habibeh Jabbari *, Gholamreza Niknam Pages 147-149

    The genus Hexatylus Goodey, 1926 belonging to the family Neotylenchidae is distinguished from other members of the family with cephalic framework with eight sectors, the presence of strengthening rings around stylet, forked stylet at base, dorsal gland orifice near the base of stylet, lumen of esophagus joins lumen of intestine in region of nerve ring, esophagus glands overlap intestine dorsally, mono pro-delphic gonad in females, vulva as a transverse slit, close to anus, genital branch without post vulval sac, tail short, with sharp end and pointed tip. Goodey (1926) reported Hexatylus viviparus associated with diseased potato tubers in England. The nematode is spread worldwide and there are reports of this species in Europe, Asia and America. A population of this species was collected from the soils of Chaldoran, West Azarbaijan province and the nematodes were extracted using combined sieving and centrifuge method and after killing, fixing, transferred to anhydrous glycerin. They were mounted on microscopic slides and the morphological and morphometrical characters studied using an Olympus AX70 optical microscope and digital images prepared by a connected camera to the microscope.

    Keywords: Chaldoran, Hexatylus, Nematode