فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا قاسم نژاد*، روح الله نصیری صفحات 11-28

    برخی دو واژه «تحسس» و «تجسس» را مترادف دانسته و به یک معنا ترجمه نموده اند. واژه «تحسس» در قرآن کریم به صورت امر «یا بنی اذهبوا فتحسسوا» (یوسف/87) و کلمه «تجسس» به صورت نهی «ولا تجسسوا» (حجرات/11) به کار رفته است. وجود ترادف در قرآن کریم موضوعی است که بر سر آن اختلاف نظر هست و همین مسئله پژوهش پیرامون این دو واژه را موجه می نماید. بررسی معناشناختی این دو کلمه، کارکرد «تحسس» و «تجسس» را ترسیم می نماید و همین کارکرد علت بیان فعل «تحسس» به صیغه امر و فعل «تجسس» به صیغه نهی در قرآن کریم است. در «تحسس»، انسان از خبری که قصد پیگیری آن را دارد، اطلاعاتی کلی دارد؛ اما او به جستجوی خود ادامه می دهد تا از طریق حسی نیز نسبت به اطلاعات خویش اطمینان حاصل کرده و شادمان گردد؛ اما در «تجسس» چیزی از خبر نمی داند و از راه غیر حسی که همان ظن و گمان است جستجو می کند تا اخباری کسب و از این راه زمینه برخی مفاسد اخلاقی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: تحسسوا، معناشناسی، و لا تجسسوا
  • حسین خوشدل* صفحات 29-44
    در آیات قرآن بر این حقیقت تاکید شده که مردم امت واحده ای بودند (بقره/213) و یا اگر خداوند اراده می کرد آنها را همواره بر امت واحده ای قرار می داد (مایده/48، یونس/19، هود/118، نحل/93، شوری/8 و زخرف/33). مفسران از گذشته تاکنون با ارایه تفاسیر متفاوت سعی کرده اند، معنای امت واحده را بیان کنند. تقریبا قریب به اتفاق مفسران منظور از امت واحده را در این آیات و آیه 118 سوره هود به معنای امتی که دارای دین حق باشد، تفسیر کرده اند. برخی از مفسران نیز تفسیری متفاوت از هر یک از آیات بیان کرده و معتقدند این آیات مفهوم واحد و مشترکی ندارند. از سویی دیگر تفسیر ارایه شده از سوی مفسران، با روایات معصومین و اقوال برخی از صحابه نیز هماهنگ نیست. این مقاله در پی ارایه تفسیری متفاوت و یکپارچه از این دسته از آیات به ویژه آیه 118 سوره هود است تا مفهوم به دست آمده از امت واحده بر همه آیات صدق کند. نتیجه به دست آمده آن است که منظور از امت واحده در این آیه و همه این آیات برعکس نظر مفسران، امتی است که بر ضلالت و گمراهی باشد نه بر حق و ایمان.
    کلیدواژگان: امت واحده، تفسیر، قرآن، سوره هود
  • سید محمود طیب حسینی، عباس رحیملو* صفحات 45-64

    فن «الهزل الذی یراد به الجد» یا «جد هزل‎وار»، یکی از آرایه‎های دانش بدیع است که هرچند بلاغت پژوهان سنتی زبان عربی گواه های گوناگونی برای این شیوه ادبی برشمرده‎اند، ولی به نمونه های قرآنی این آرایه نپرداخته اند. از آنجا که برخی تفسیرپژوهان، شناخت آرایه‎های بدیع را در فرآیند تفسیر کارساز ندانسته و تنها در زیبایی‎شناسی متن کارا دیده اند، این نوشتار برای نخستین بار در کاوش های تفسیری- زبانی، افزون بر یافتن نمونه‎های نغز و برجسته از این شیوه ادبی در قرآن، در پی پاسخ بدین پرسش است که شناخت این آرایه، چه کارکردهایی در تفسیر قرآن دارد؟ برای پاسخ بدین مسیله، این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی، با بازبینی تلاش ادب‎پژوهان و با یاری از دستاوردهای برخی زبان شناسان معاصر، در پی بازکاوی سازوکار این صنعت ادبی رفته است تا با فرآیندشناسی این آرایه، کارایی شناخت این شیوه را در تفسیر روشن سازد. با برآیند کاوش در سازوکار این آرایه، به دست می‎آید که مفسر آشنا با فرآیند شگرد ادبی جد هزل وار، به مدلول ظاهری آیات بسنده نکرده و در پی دریافت پیام جدی سخن می رود؛ و افزون بر این، پرده برداری از انگیزه گزینش واژگان جایگزین، هویداسازی نقش عاطفی «مشبه به» و پیش‎آوری تفسیری پیوسته نیز پیامد شناخت عملکرد این فن ادبی است.

    کلیدواژگان: بدیع، هزل، تضاد بلاغی، طنز، جد هزل وار، قواعد تفسیر
  • ناصر محمدی* صفحات 65-76
    وحی، القای خفی امر عقلی است در بیداری به توسط فرشته وحی یا همان عقل فعال بر لوح قلب نبی. پیامبر چون در قوای سه گانه نظری و عملی و متخیله به حد اعجاز و سرآمدی برسد به مقام دریافت وحی نایل می شود. آنچه پیامبر در مقام باطن و عقل و از عالم غیب دریافت می کند به واسطه قوه تخیل و بدون هیچ مزاحمتی در حس مشترک و احساس او به صورت مسموع و متمثل ظاهر می شود. ابن سینا قایل به زبان رمز و اشاره و غلو در تاویل آیات قرآنی است و در باب صفات تشبیهی حق تعالی قایل به زبان اشتراک معنوی و تشکیک است و درباره صور اخروی و نعم اهل بهشت زبان قرآن را مجاز گویی و استعاره در لفظ می داند که ملاصدرا به سختی با آن مخالفت کرده است.
    کلیدواژگان: وحی، نبوت مخصوص قوای سه گانه، زبان رمز و مجاز، تاویل، زبان اشتراک معنوی
  • عاطفه محمدزاده*، روح الله شهیدی، محمدعلی مهدوی راد صفحات 77-98

    قرآن، کتاب هدایتی است که به دلیل جاودانگی، محدوده خطابش منحصر به مردمان عصر نزول نیست. احادیث معصومان علیه السلام با جایگاهی که در تفسیر قرآن دارند، اصطیاد پیام های ماندگار این کتاب را هموار می سازند. این مهم در تفسیر فرازهایی همانند «و اتوا البیوت من ابوابها» که مستقل از بستر تاریخی زمانه نزول، بر معنای دیگری هم دلالت دارند، بروز نموده و زمینه توجه بسیاری از مفسران نسبت به قاعده «حجیت مفاد فرازهای مستقل قرآن» را تدارک دیده است. باور به مثل بودن این فراز و گرایش تفسیری برخی مفسران از دیگر عواملی است که زمینه ساز نگاه استقلالی به این جمله است. نوشتار حاضر با تحلیل دیدگاه های گوناگون، ضمن اثبات معناداری فراز مذکور در خارج از سیاق آیه 189 بقره، نشان می دهد تفسیر روایات بر پایه استقلال مفاد آن، قاعده ای تفسیری و عملا آموزشی برای مفسران است.

    کلیدواژگان: آیه 189 بقره، تفسیر قرآن، قاعده تفسیری، استقلال معنایی، سیاق
  • احمد پاکتچی* صفحات 99-112
    سکنا یا انس گرفتن مردان به زنان در قرآن کریم و احادیث بارها گوشزد شده است، ولی فهم این آموزه، نه تنها امروز که در سده های متقدم نیز با ابهاماتی نزد مفسران و شارحان حدیث روبه رو بوده است. امروز هم برای مخاطبان حاضر این پرسش در میان است که در این نصوص سخن از چه نوع نسبتی میان مردان با زنان است و محتوای این نصوص تا چه اندازه به استوارسازی مبانی خانواده و تا چه اندازه به لذت جویی مردان مربوط می شود و چرا گرانیگاه این نسبت زنان است. در مقاله حاضر کوشش شده است تا با ریشه شناسی و استفاده از روش های زبان شناسی تاریخی به تحلیل آیات و احادیث مربوط پرداخته شود و در موارد نیاز از مطالعات تطبیقی متون ادیان نیز استفاده شده است. به عنوان دستاورد پژوهش می توان گفت آموزه قرآنی سکنا، کاملا ناظر به استوارسازی مبانی خانواده است و آموزه انس در احادیث، یا برآمده از آن است که ماده قرآنی «س ک ن» به ماده «ا ن س» نقل به معنا شده و تحولات اجتماعی به موازات تحولات زبانی مسیر این آموزه را تغییر داده است؛ یا به موازات آموزه قرآنی سکنا، نسبت انس میان مرد و زن به عنوان یک آموزه دیرین در ادیان ابراهیمی و نه تفسیر سکنا، در روایات اسلامی مطرح گشته است.
    کلیدواژگان: خانواده، زن، کشش جنسی، تفسیر قرآن، فقه الحدیث، ریشه شناسی
  • سید محمد مهدی جعفری، مجید معارف، فاطمه سعیدی* صفحات 113-128

    امام علی علیه السلام، تحت تربیت و آموزش نبی اکرم صلی الله علیه واله وسلم، از راسخان در علم و آگاه به علم تاویل گردید و نهج البلاغه، نازله روح مطهری است که وجودش با قرآن یکی بوده و از همین وجه این کتاب را «اخ القرآن» نامیده اند. در متن نهج البلاغه، گزاره های متعددی دلالت بر تاویلات امام علی علیه السلام، در حوزه های مختلف دارد. با توجه به اینکه تاویل عبارت از بیان حقیقت و نزدیک شدن به مراد گوینده و ارجاع بیانی کلام او به حقیقتی که به واقعیت عینی رسیده است، می باشد، امام علی علیه السلام، در نهج البلاغه با رویکردهای متعددی به تاویل امور پرداخته است. از جمله این رویکردها می توان به تاویل برخی از آیات قرآن کریم، تاویل حقیقت صفات الهی از طریق وصف و مقایسه با صفات انسانی و بیان مصداق خارجی و تجسم عینی وعد و وعیدهای قرآن در مورد روز قیامت اشاره نمود. در این مقاله با روش توصیفی، عوامل مذکور در کلام امام علیه السلام با تاکید بر شرح ابن ابی الحدید مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن، رویکردهای تاویلی، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، شرح ابن ابی الحدید
  • علی عبدالله زاده*، مهدی ایزدی صفحات 129-158

    بهره گیری از روایات اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن کریم را می توان گامی به سوی کشف معارف قرآنی و وصول به مراد جدی خداوند متعال قلمداد نمود. با توجه به جایگاه والای حدیث در علم تفسیر چنان می نماید که در تفاسیر ماثور از این منبع به طور شایسته بهره گرفته نشده است. این مقاله درصدد است پس از بیان ظرفیت های مغفول در احادیث به چگونگی بهره برداری حداکثری از این ظرفیت ها بپردازد. در این راستا تعمیم عنوان احادیث تفسیری به کلیه احادیثی که به نوعی با منطوق یا مفهوم آیات در ارتباط اند نخستین مرحله است. سپس به حوزه های حدیثی که کمتر در تفسیر مورد استفاده قرار گرفته، مانند ادعیه و سیره پرداخته شده است و درنهایت چگونگی تاثیر احادیث در کشف معانی عرضی، طولی و جری و تطبیق مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، احادیث تفسیری، معانی عرضی، معانی طولی، جری و تطبیق، ادعیه، سیره
  • عباس رهبری، جواد خانلری* صفحات 159-172
    این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه امام صادق علیه السلام درخصوص قرایت و تفسیر قرآن کریم انجام شده است. روش پژوهش تاریخی است که به صورت توصیفی- تحلیلی بوده و مطالب مربوط به آن از منابع معتبر تاریخی و حدیثی و به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. برای شناخت بیشتر قرآن کریم باید تفسیری بلیغ و قرایت صحیح در دسترس ما باشد تا درک درست از کلام خالق داشته باشیم. سوال تحقیق این است که از نظر امام صادق علیه السلام، مبانی و روش قرایت و تفسیر قرآن کریم کدام است؟ نتایج حاصله نشان می دهد که امام صادق علیه السلام به عنوان یکی از پیشگامان حرکت اسلامی و از داعیه داران مکتب پربار اهل بیت علیه السلام در قرایت صحیح و فهم درست از آیات قرآن کریم نقش اساسی داشته است. امام صادق علیه السلام همان طور که در احیای مذهب شیعه گام اساسی برداشت، با تفسیر و تبیین آیات قرآن کریم در مقابله با نهضت ترجمه و عقاید انحرافی نقش تعیین کننده ای داشت.
    کلیدواژگان: قرائت، تفسیر، قرآن، امام، امام صادق علیه السلام
  • محمدعلی همتی*، وفادار کشاورزی صفحات 173-186

    گام نخست در فهم قرآن کریم، درک معنای صحیح واژگان است. تحقق این امر در گرو بررسی دقیق منابع لغت زبان عربی است و گاهی نیز مراجعه به زبان های هم خانواده عربی کمک کننده است. یکی از واژگان مهمی که از قرون اولیه هجری میان مسلمانان رایج و تثبیت گردیده، واژه تفسیر است. این واژه در دو ساحت معنایی به کار رفته است: 1. توضیح و شرح آیات؛ 2. مجموعه های مدون شرح آیات. این واژه تنها یک بار در قرآن در سوره فرقان آیه 33 آمده است. با توجه به اینکه ریشه این واژه، پیشینه ای طولانی در زبان های سامی داشته و در مباحث بین الادیانی قابل بحث و بررسی است، اما پژوهشگران از جنبه زبان شناسی تاریخی-تطبیقی و بین الادیانی به بررسی آن نپرداخته اند. مقاله حاضر با این رویکرد و با روش تاریخی-تطبیقی به سیر تطور و تحول ساختار واژه و معنای نخست مذکور می پردازد. یافته ها حاکی از آن است که ریشه این واژه در زبان های مذکور هم در ساختار و هم در معنا تغییرات قابل توجهی داشته است. تنوع و گستردگی معنای ریشه با گذشت زمان تحدید گردیده و با ورود به قرآن و سنت اسلامی، ارتباط وثیقی با کلام وحی پیدا کرده تا جایی که به شرح و توضیح کلام خداوند، اختصاص یافت.

    کلیدواژگان: تفسیر، قرآن، عهدین، عبری، سریانی، عربی
  • محمود کریمی*، محمدرضا بخشی صفحات 187-206
    جهاد کبیر تنها ترکیب وصفی در حوزه جهاد، در آیات قرآن کریم است. از آنجایی که در آیات قرآن و نیز سنت اهل بیت، جنبه نظامی در موضوع جهاد پررنگ و برجسته است، شایسته است موضوع «جهاد کبیر» مورد بررسی قرار گیرد تا روشن شود آیا جهاد کبیر نیز در حوزه نظامی است یا به عرصه های دیگری مربوط می شود. مفسران و فقها نوعا در مورد جهاد به معنای جنگ نظامی به تفصیل بحث کرده اند، اما در باب جهاد کبیر و مصداق و عرصه های آن پژوهش چندانی صورت نگرفته است. لذا مسئله اصلی مقاله پیش رو، تبیین چیستی مفهوم جهاد کبیر در قرآن کریم و بیان مهم ترین عرصه های آن است که نوآوری مقاله را تشکیل می دهد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به نظر مفسران و تحلیل دیدگاه های آنان موضوع جهاد کبیر را مورد پژوهش قرار می دهد. براساس یافته های تحقیق، جهاد کبیر مشتمل بر دو ویژگی «جهاد» به مفهوم عام آن یعنی همراه بودن امری با سختی و به کار بردن نهایت تلاش در جهت تحقق هدف است. در عین حال، ابزاری که در جهاد کبیر استفاده می شود نظامی نیست، بلکه بسته به اختلاف موجود در تفسیر آیه 52 سوره فرقان، «معارف و آموزه های قرآن کریم» و یا «تبعیت نکردن از کافران» است. جهاد فرهنگی، جهاد اقتصادی، جهاد سیاسی و جهاد علمی مهم ترین عرصه های جهاد کبیر است که دشمن می تواند با دور کردن امت اسلامی از این صحنه های جهاد، جامعه اسلامی را به اطاعت از خود وادار نماید.
    کلیدواژگان: جهاد، جهاد کبیر، اطاعت از کافران، مقابله با کافران، سوره فرقان
  • مهراب صادق نیا*، عبدالرضا زاهدی، مصطفی رضایی صفحات 207-220

    مرگ و نیز حیات پس از آن همواره یکی از مهم ترین دغدغه های انسان بوده و زندگی او را متاثر ساخته است. در ادیان ابراهیمی نیز آموزه های در پیوند با مرگ و رستاخیز در شمار پردامنه ترین تعالیم متون مقدس هستند. در قرآن کریم به عنوان متن مقدس مسلمانان و بایبل به عنوان کتاب مقدس مسیحیان (که بخش نخست آن را با کمی اختلاف یهودیان نیز مقدس می شمارند) آیات زیادی وجود دارد که به تعلیم آموزه معاد اهتمام دارند. فارغ از اختلافی که این دو کتاب در موضوع آخرالزمان دارند، روش های آنها در تعلیم این آموزه می تواند اهمیت داشته باشد. آخرالزمان در ادبیات مسیحی بیشتر به بازگشت عیسی مسیح و اتفاق هایی که در آن زمان رخ خواهد داد می پردازد؛ در حالی که معاد در قرآن کریم به مرگ و زندگی پس از آن معطوف است. این مقاله کوشیده است تا با بهره گیری از روش مطالعات تطبیقی و با رویکرد توصیفی - تحلیلی به بررسی تشویق و تهدیدهای این دو کتاب در تعلیم آموزه حیات پس از مرگ بپردازد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که در هر دو کتاب رخدادهای پس از مرگ به مثابه تضمین اخلاق و شریعت مورد توجه هستند. برای همین عنصر تشویق و تهدید و نیز ترساندن از مهم ترین روش ها این دو کتاب برای تعلیم آموزه معاد هست. اگرچه در کتاب مقدس و به ویژه عهد قدیم این تضمین ها بیشتر این جهانی هستند ولی در قرآن کریم بیشتر به جهانی دیگر راجع اند.

    کلیدواژگان: آموزه معاد، قرآن کریم، بایبل، بهشت، دوزخ
|
  • Zahra Qasem Nejad *, Roohollah Nasiri Pages 11-28

    Words “تحسس” and “تجسس” are among those quranic words which in addition to formal similarity, are semantically equivalent as well. While in the Holy Quran, one is used imperatively; “O my sons, go and find out about Joseph and his brother and despair not of relief of Allah” (Surat Yusuf: 87) and the other in prohibitive form “avoid much [negative] assumption. Indeed some assumption is sin. And do not spy or backbite each other” (Al-Hujraat, 12), this question can be raised that whether these two words are synonymous or different semantically? The present study is to investigate and compare these two quranic words using the descriptive-analytical method and semantic approach. Therefore, by investigating the genealogy of these two words and investigating the hypertext, collocations, register, and contexts of quranic verses, the semantic layers hidden in these two words can be explained and finally, their distinction can be found out. Findings of the present research indicate that in case of “تحسس”, a human achieve a general information about news which he want to follow up and then, he pursues it to sensually ensure, while in case of “تجسس”, he knows nothing of the news and via senses and assumptions, he tries to achieve the news. The genealogy of these two words can draw the pragmatic function of them and these functions is the expression of “تحسس” in imperative and “تجسس” in prohibitive forms in the Holy Quran.

    Keywords: Quran, تحسس, تجسس, semantics
  • Hossein Khoshdel * Pages 29-44
    The verses of the Qur'an emphasize the fact that the people were a single Ummah (Baqarah / 1) or if God would always place them on a single Ummah (Ma'adah / 2, Yunus / 1, Hood / 1, Nahal). / 1, salinity / 1 and frost / 1). Commentators in the past have tried to express the meaning of a united nation by presenting different interpretations. Almost overwhelmingly, commentators have interpreted the meaning of a united nation in these verses and verse 1 of Surah Hood in the sense of a pagan religion having the right religion. Some commentators have interpreted each verse differently and believe that these verses have no common meaning. On the other hand, the interpretation given by the commentators is also inconsistent with the narrations of the infallible and some of the Companions. This article seeks to provide a different and unified interpretation of these verses, especially the verse 5 of the Surah Hood, to apply the concept of unity to all the verses. The result is that the unity of the Ummah in this verse and all these verses, in the opinion of the commentators, means that Nation would be on the wrong side and not on the right and the faith.
    Keywords: Unified Ummah, Tafsir, Quran, Surah Hood
  • Sayed Mahmood Tayyib Hosseini, Abbas Rahimloo * Pages 45-64

    Rhetoric seeks to unveil the secrets behind the beauty and eloquence of speech. The literary device of “Humorous Seriousness” is among the figures of speech overlooked by some rhetoricians in their research and researchers have not taken adequate effort to introduce this device. In this descriptive-analytical research, first the attempts made by the literary scholars in the field of rhetoric were re-examined and then the mechanism of this figure of speech was analyzed with regard to the achievements of some of the contemporary literary scholars and linguists. The results from this analysis and the re-examination of the verses of the Noble Quran revealed that an interpreter familiar with this rhetoric figure does not solely rely on the apparent meaning of the verses and seeks to grasp the real message hidden in the words. Unveiling the motivation for the selection of alternative words, revealing the affective role of the Simile, and presenting a coherent interpretation are the outcomes of understanding the function of this literary device in the manifestations of this rhetoric figure. At the end of this manuscript, an explanation is provided as to how to understand the satirical and facetious tone of a text and understand and interpret the verses of the Noble Quran with regard to this tone.

    Keywords: rhetoric, Humorous Seriousness, Artistic contrast, humor, Rules of Interpretation
  • Naser Mohammadi * Pages 65-76
    Revelation is hidden intimation of an intellectual matter in wakefulness which is inspired by the angel of revelation or active intelligence to the heart of a prophet when he reaches to the level of miracle in the triple powers of theorey, practice and imagination. What prophet receives by heart and intellect from invisible world is conveniently appeared by imagination in his common sense and feeling in the form of hearing and allegory. Avicenna believes that allegorical interpretation of Quranic verses is revealed by the language of code, allusion and exaggeration. Concerning God's similar attributes, Avicenna has faith in the language of participation in meaning and suspicion. He maintains that Quran's language in describing the forms of other world and blessings of heaven dwellers is figurative and metaphor. Molla Sadra remains strongly opposed to these ideas. Revelation is hidden intimation of an intellectual matter in wakefulness which is inspired by the angel of revelation or active intelligence to the heart of a prophet when he reaches to the level of miracle in the triple powers of theorey, practice and imagination. What prophet receives by heart and intellect from invisible world is conveniently appeared by imagination in his common sense and feeling in the form of hearing and allegory. Avicenna believes that allegorical interpretation of Quranic verses is revealed by the language of code, allusion and exaggeration. Concerning God's similar attributes, Avicenna has faith in the language of participation in meaning and suspicion.
    Keywords: Revelation, Prophecy for triple powers, Language of code, figurative, Allegorical interpretation, Language of participation in meaning
  • Ahmad Pakatchi * Pages 99-112
    The family is always recognized as the smallest social unit, and in the conception, the most basic form of convergence between humans is realized on the basis of interaction within the framework of the relationship of pairedness. The significance of the relationship between the two couples as the axis of convergence, even in the industrial society today, where the social patterns are fundamental changes, are considered by anthropologists. The most important function of the nuclear family process in such a society is to "create social mobility." However, in pre-industrial societies, in particular, the agricultural community has enjoyed far greater economic and security significance. In the present discussion, it is also important to note that, with regard to the active role of men in family formation in most societies, and that the primary proposer has traditionally been men in coupling, the formulas proposed in relation to the convergence of the two genera are generally directed and They were for men to tend to women
    Keywords: Qur'an, hangings, men, Women, Etymology
  • Sayed Mohammadmehdi Jafari, Majid Maaref, Fatemeh Saeedi * Pages 113-128

    Understanding the Interpretative Approaches of Imam Ali In Nahj al-Balagha with emphasis on the description of Ibn Abi al-Hadid Imam Ali (PBUH), trained and trained by the Prophet (peace be upon him) of Rasikhan in Science and Conscious in Science And Nahj al-Balagha is the Prophet of the Holy Spirit who is one with the Qur'an and hence called this book "Uq al-Qur'an. In the context of Nahj al-Balagheh, there are several propositions implying the interpretations of Imam Ali in different fields. Whereas interpretation is the expression of the truth and the approach of the speaker and the expressive reference of his word to the truth that has attained objective reality, Imam Ali has interpreted matters in Nahj al-Balagha with many approaches. These approaches include the interpretation of some of the verses of the Holy Quran, the interpretation of the truth of divine attributes through the description and comparison of human attributes, and the expression of external examples, and the objective embodiment of the Qur'anic promise and doomsday. In this article, the mentioned factors have been studied in a descriptive way, with emphasis on Ibn Abi al-Hadid's commentary.

    Keywords: Quran, Interpretation of Approaches, Imam Ali, Nahj al-Balagha, Description by Ibn Abi Al- Hadid
  • Ali Abdollahzadeh *, Mehdi Izadi Pages 129-158

    The use of the traditions of the Ahl al-Bayt (as) in the interpretation of the Holy Qur'an can be considered as a step towards the discovery of the Qur'anic teachings and the acquisition of the seriousness of God Almighty. Considering the supreme position of the hadith in interpretive science, it seems that this source has not been properly used in interpretations by the emigrant. This article tries to explain how these potentials can be exploited after expressing the neglected capacities in the hadiths. In this regard, the generalization of the title of interpretive hadiths to all the hadiths that are in some way related to the meaning or meaning of verses is the first stage. Then, the areas of hadith that have been used less in commentary, such as exhortation and saereh, have been discussed and finally, the effect of the hadiths on the discovery of transversal, longitudinal and jerry meanings, and adaptation has been investigated.

    Keywords: Interpretative Hadiths, Transversal meanings, Longitudinal meanings, jary va tatbigh, Prays
  • Abbas Rahbari, Javad Khanlari * Pages 159-172
    This research was conducted with the aim of examining the viewpoint of Imam Sadiq (AS) regarding the reading and interpretation of the Holy Quran. The method of historical research is descriptive-analytical and its related materials are gathered from authentic historical and hadith sources and in the library's way. In order to know more about the Holy Quran, we need to have an interpretative and correct reading available to us in order to have a proper understanding of the Creator's Word. The question of the research is that, from the viewpoint of Imam Sadeq (AS), what is the basis and method of reading and interpreting the Holy Qur'an? The results show that Imam Sadeq (AS) as one of the pioneers of Islamic movement and the protesters of the high school of Ahl al-Bayt (AS) has played a key role in correct reading and proper understanding of Quranic verses. Imam Sadiq (AS), as he took a fundamental step in restoring Shi'a religion, by interpreting and explaining Qur'anic verses, Karim played a decisive role in confronting the translation movement and diversionary beliefs.
    Keywords: reading, commentary, Quran, Imam, Imam Sadiq
  • Mohammadali Hemati *, Vafadar Keshavarzi Pages 173-186

    Based on the Koran and the bible. The first step in understanding the Holy Quran is to understand the correct meaning of the words. And this requires careful scrutiny of Arabic sources. And sometimes it is helpful to refer to Arabic family languages. One of the most important vocabulary that has been established among Muslims since the early Hijri era is the word “Tafsie”( commentary). This term is used in two semantic areas: 1. Explanation and description of verses 2. Interpretative books. This word is mentioned only once in the Qur'an in Surah al-Forghan verse 33. While the term has a long history in Semitic languages and can be discussed in interfaith discussions discussions, But researchers have not examined it from the aspect of historical-comparative and interlanguage linguistics they. This article with this approach and by historical - comparative method deals with the evolution of the structure of the word and its primary meaning. The findings indicate that the root of the word has changed significantly in both structure and meaning. The variety and extent of the root meaning has been limited during the time and by entering the Qur'an and the Islamic tradition, It has a strong connection with the Word of Revelation until it is devoted to the description and explanation of the Word of God.

    Keywords: Tafsir, Quran, Comparative, safara
  • Mahmood Karimi *, Muhammadreza Bakhshi Pages 187-206
    Great Jihad (Jihad Kabir) is one of the issues branching off the concept of Jihad in the holy Quran. Due to the significance of this issue, the main problem of the present article is explanation of the nature of the concept of Great Jihad in the holy Quran and that of the most important fields of the same. Great Jihad is one of the extensions of Jihad. The principal components of Jihad are also available in the concept of Great Jihad. They are as follows: an issue accompanying hardship and trouble, exercising one's utmost towards achieving a goal. Opposing unbelievers is another component derived from Q 25: 52. The whole of these components constitute the concept of the Great Jihad. The means of Great Jihad, depending on the difference in interpretation of the above verse, is the teachings of the holy Quran, or opposing and resisting against unbelievers. Cultural Jihad, economic Jihad, political Jihad, and scientific Jihad are the main fields of the Great Jihad. Making the Muslim community far from these fields of Jihad, the enemy attempts to make Muslims follow it in those fields.
    Keywords: Great Jihad, cultural Jihad, obedience to unbelievers, opposing unbelievers, fields of Great Jihad
  • Mehrab Sadeghnia *, Abd AlReza Zahedi, MOSTAFA REZAEE Pages 207-220

    Death and life after it has always been one of the most important concerns of man and has affected his life. In the Abrahamic religions, too, the teachings of death and resurrection are among the most widely taught in the Scriptures.There are many verses in the Holy Qur'an as the holy text of Muslims and the Bible as the holy book of Christians (the first part of which is also considered sacred by the Jews with a slight difference) that deals with the teaching of the resurrection. Regardless of the differences between the two books on the subject of the apocalypse, their methods of teaching this doctrine can be important. The apocalypse in Christian literature focuses more on the return of Jesus Christ and what will happen at that time; While the resurrection in the Holy Quran focuses on death and life after it.This article has tried to use the method of comparative studies and with a descriptive-analytical approach to examine the encouragement and threats of these two books in teaching the doctrine of life after death.The findings of this study show that in both books, posthumous events are considered as a guarantee of morality and law. For this reason, encouragement and threat, as well as intimidation are the most important methods of these two books for teaching the doctrine of resurrection. Although in the Bible, and especially in the Old Testament, these guarantees are more of this world, but in the Holy Qur'an, they refer more to another world.

    Keywords: Resurrection Doctrine, holy Quran, Bible, heaven, hell