فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1398)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسلم باقری*، علی اصغر مباشری صفحه 5

    استعدادها افرادی اند با ویژگی های خاص که در دستیابی یک سازمان به اهداف خود نقش برجسته ای دارند. با توجه به اهمیت یافتن استعداد ها در اقتصاد دانش بنیان امروز و نیز افزایش ضرورت توجه به مبانی دینی در تولید علوم انسانی، توجه و تبیین نگاه دین به انسان در ابعاد مختلف آن افزایش یافته است. از این رو، هدف از نگارش این مقاله شناسایی ویژگی های کارگزاران بااستعداد، از دیدگاه حضرت علی علیه السلام و پاسخ به این سوال است که یک کارگزار بااستعداد از دیدگاه حضرت علی علیه السلام چه ویژگی هایی دارد؟. در این راستا، با توجه به اینکه مالک اشتر یکی از برجسته ترین افراد نظام حکومتی حضرت امیر علیه السلام بوده است، پژوهشگران تمرکز خود را بر ویژگی های وی از دیدگاه امام علیه السلام به عنوان یک کارگزار بااستعداد و برجسته قرار داده اند و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به سه بعد اصلی، شامل ویژگی های فردی، سازمانی و اجتماعی و یازده شاخص ذیل به عنوان ویژگی های یک کارگزار با استعداد دست یافته اند؛ قاطعیت، شجاعت، ولایت مداری، بصیرت، تقوای الهی، استقامت در راه حق، خیرخواهی برای حکومت و سازمان، عملکرد عالی، قابل اعتماد بودن، اصلاح گری و خیرخواهی برای مردم.

    کلیدواژگان: مالک اشتر، کارگزاران بااستعداد، استعداد، شایستگی
  • مهدی دیهیم پور* صفحه 21

    یکی از دغدغه های ذهنی تمامی حکومت ها، تعیین مولفه های حکمرانی خوب است؛ به گونه ای که دربرگیرنده تمامی ابعاد و حوزه های مرتبط با زندگی اجتماعی آنان باشد. این موضوع با توجه به جامعیت و کاملیت دین مبین اسلام و با اتکا به آموزه ها و سیره عملی معصومین علیها السلام بیش ازپیش ضرورت می یابد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی حکمرانی خوب بر اساس عهدنامه مالک اشتر است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کیفی اجرا شده است. برای گردآوری اطلاعات از متن عهدنامه (نامه، 53) امام علی علیه السلام به مالک اشتر نخعی استفاده شد و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش استراوس و کوربین و الگوی پارادایمی انجام گرفت. نتایج داده های به دست آمده از کدگذاری متن عهدنامه یاد شده طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه حکمرانی خوب منجر شد. الگوی طراحی شده در این پژوهش، شامل ابعاد و مولفه های موثر، موانع و راهبردها، شرایط علی، زمینه ای، واسطه ای و عناصر تشکیل دهنده است که پدیده محوری، پیامدها و راهبردها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، عهدنامه مالک اشتر، نظریه داده بنیاد
  • محمدحسن جعفری*، عباس عسگری صفحه 43

    نقش و تاثیر روحانیت در تحقق کارکردهای مسجد، در زمان ها و مکان های مختلف، فراز و نشیب هایی داشته است. از جمله دلایل این مسیله، عدم تعریف نقش مدیریتی اقشار مختلف مردم، از جمله روحانیون، در مساجد بوده است. این خلا موجب شده است تا نقش امام جماعت در زمینه هر یک از کارکردها و مصادیقشان مشخص نباشد و او نتواند به درستی به وظایف خویش عمل کند. محقق از میان کارکردهای چندگانه مسجد، کارکرد مهم فرهنگی را انتخاب کرده و نقش مدیریتی امام جماعت را در تحقق این کارکرد بررسی نموده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که امام جماعت به عنوان مدیر عالی مسجد، در تحقق کارکرد فرهنگی نقش بسیار تاثیرگذاری دارد؛ هم به علت مدیریت او بر کل مسجد، که عملکرد او بر همه بخش های مسجد، از جمله کارکردها، تاثیرگذار خواهد بود؛ و هم از حیث ضرورت ورود او در کارکرد فرهنگی، که به صورت خاص و ویژه بر آن تاثیر خواهد گذاشت. روش تحقیق، از حیث ماهیت کیفی، از حیث هدف کاربردی، از جهت جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای، و از حیث تجزیه و تحلیل، توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: مسجد، مدیریت، امام جماعت، کارکرد فرهنگی مسجد
  • محسن منطقی، اسدالله احمدی* صفحه 63

    این تحقیق با هدف بررسی نقش ارزش های اسلامی در بهبود نظام اداری با محوریت نیروی انسانی و با تاکید بر نظام اداری افغانستان انجام شده است. مسئله اصلی پژوهش این بوده است که با توجه به وجود ضعف هایی در نظام های اداری در کشورهای اسلامی، به ویژه کشور اسلامی افغانستان از یک سو، و تاثیر پذیری نظام اداری یک کشور از نظام های موجود در آن از سوی دیگر، نظام ارزشی اسلام، چقدر می تواند در بهبود کارآمدی یک نظام اداری، به ویژه در تغییر رفتار نیروی انسانی آن، تاثیر گذار باشد. در بررسی این مسیله، که با استفاده از روش کتابخانه ای برای گردآوری داده ها و روش توصیفی تحلیلی برای تحلیل آنها انجام شد، مشخص گردید که ارزش های حاکم بر یک نظام اداری، در نحوه رفتار نیروی انسانی آن از سازمان، ابعاد مختلف تاثیر روشنی دارد. و ضعف های نظام اداری کشورها، از جمله کشور افغانستان، ناشی از حاکمیت ارزش های نادرست بر نیروی انسانی آن بوده است. بنابراین، یافته های تحقیق نشان می دهد که مهم ترین نقش ارزش های اسلامی در بهبود نظام اداری، تاثیرگذاری آن بر رفتار نیروی انسانی است و بهترین راهکار برای بهبود نظام اداری از دیدگاه اسلام، نهادینه کردن این ارزش ها در نیروی انسانی است. که با اصلاح رفتار نیروی انسانی، نظام اداری بهبود خواهد یافت.

    کلیدواژگان: ارزش، ارزش های اسلامی، نظام اداری، فرهنگ
  • محمد فارسی*، محمد خدابخشی صفحه 81

    در عصر حاضر، اهمیت و جایگاه منابع انسانی به عنوان یک مزیت رقابتی در سازمان ها شناخته شده است؛ از این رو، سازمان ها در تلاش اند تا مدیران و کارکنانی شایسته و توانمند را انتخاب و جذب کنند. شناسایی دقیق معیارهای شایستگی و تدوین الگو های آن، از الزامات فرایند شایسته سالاری است. صاحب نظران مدیریت تاکنون الگوهای شایستگی متعددی ارایه کرده اند؛ اما با توجه به تفاوت های اساسی و زیربنایی دیدگاه مدیریت اسلامی با مدیریت غربی ، ضرورت دارد معیارهای شایستگی مورد نظر اسلام با رویکرد اهداف متعالی اسلام و حکومت اسلامی برشماری و ارایه شوند. تاکنون چندین پژوهش درباره جایگاه شایسته سالاری در اسلام و تدوین الگوهای شایستگی مبتنی بر اسلام انجام شده است که هر یک نقاط قوت و ضعف و تفاوت هایی دارند. پژوهش پیش روی به منظور بررسی این تحقیقات صورت گرفته است .لذا پس از تبیین شایسته سالاری از نظر اسلام ، الگوهای شایستگی ارایه شده در تحقیقات داخلی را با استفاده از روش استنباطی تحلیل و نقد کرده، راهکارهایی علمی و کاربردی برای پژوهشگران و مدیران اجرایی ارایه می کند

    کلیدواژگان: الگوهای شایستگی، شایسته سالاری در اسلام، شایستگی در قرآن کریم، شایستگی در نهج البلاغه
  • ظاهر اکبری*، محمدعارف کریمی، محمدتقی نوروزی فرانی صفحه 97

    محیط پیچیده امروزی با خلق فناوری های نوین و ظهور سازمان های غول پیکر، ضرورت کار تیمی را افزایش داده است. اهمیت کار تیمی در سازمان های کنونی از این حیث است که فعالیت فردی و هرگونه کاری اهداف سازمان ها را محقق نمی سازد. تحقق اهداف سازمان ها درگرو تیم های اثربخش کاری است که بتوانند با در اختیار گرفتن نیروی انسانی شایسته و استفاده درست از دیگر منابع، بیشترین سود و بهترین خدمت را به سازمان و جامعه ارایه کنند؛ بنابراین، پژوهش پیش روی به دنبال پاسخ به این مسئله اساسی است تا مولفه های تاثیرگذار بر اثربخشی کار تیمی را از منظر اسلام تبیین کند. بدین منظور، نگارندگان این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی متون دینی پرداخته و ترسیم اهداف عالی، تعهد، مسئولیت پذیری، اعتماد، همکاری و تسهیل ارتباطات اجتماعی را به عنوان مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر اثربخشی کار تیمی از منظر اسلام تحلیل کرده اند.

    کلیدواژگان: کار تیمی، اثربخشی، اهداف عالی، تعهد، مسئولیت پذیری، اعتماد، همکاری
|
  • Moslim Baqeri, Ali Asghar Mobasheri Page 5

    Due to the increasing need for paying attention to religious principles in producing the humanities and also the importance of discovering talents for today's knowledge-based economy, i.e. people with special characteristics who have a prominent role in the accomplishment of the goals of an organization, attention to and explanation of religion's view of the various dimensions of man has increased. Therefore, the purpose of this study is to identify the characteristics of a talented agent from Imam Ali's point of view and to answer the question about the characteristics of a talented agent from Imam Ali's point of view. The researchers have focused on Malik Ashtar's characteristics from Imam Ali's viewpoint. Malik Ashtar was a talented and outstanding agent and was one of the most prominent figures in Imam Ali's government. Using qualitative content analysis method, the paper has identified three main aspects including individual characteristics , organizational characteristics and social characteristics and eleven indicators of decisiveness, courage, wilayat-orientedness, insight, piety, persistence in the path of truth, the benevolence of government and organization, excellent performance, reliability, reform, and benevolence towards people as the characteristics of a talented agent.

    Keywords: Malik Ashtar, talented agents, talent, competence
  • Mehdi Dehimpour Page 21

    One of the concerns of all governments is to determine the components of good governance that includes all aspects and areas related to social life. Considering the comprehensiveness and completeness of the religion of Islam and depending on doctrines and practical tradition of Infallibles, this issue becomes necessary more than ever. Therefore, the main purpose of this study, which has been implemented qualitatively based on the grounded theory, is to design a good governance model based on the letter of Ali ibn Abi Talib to Malik al-Ashtar. For data collection, the text of the letter (letter 53) was used and date analysis was done through Strauss and Corbin method and paradigmatic model. The results of the data obtained from the coding of the text of the letter in question during an open,axial and selective coding process, led to the development of grounded theory in the field of good governance. The model designed in this study includes effective dimensions and components, obstacles and strategies, causal, contextual and intermediary conditions and constituent elements that show the central phenomenon, consequences and strategies.

    Keywords: governance, good governance, letter of Ali ibn Abi Talib to Malik alAshtar, grounded theory
  • Mohammad Hassan Jafari, Abbas Asgari Page 43

    The role and influence of clerics in the realization of the functions of mosque has had ups and downs at different times and in different places. One reason is the lack of an exact definition of the managerial role of different walks of people, including clerics, in mosques. This gap has caused the role of the prayer leaders in each of their functions and responsibilities to be unclear, and has led to their inability in performing their duties properly. From among the multiple functions of mosque, the researcher has selected the important cultural function and examined the managerial role of the prayer leader in the realization of this function. The findings of the study show that prayer leaders, as the main managers of mosques, have a very effective role in realizing the cultural function, both because of their management of the entire mosque and their performance that will affect all parts of the mosque, including the functions, and also because of the need for them to enter the cultural function, which will specially affect the cultural aspect. The method used in the present study in terms of nature is qualitative; in terms of purpose it is an applied research; in terms of data collection it is library-based and in terms of analysis it is analytical- descriptive research.

    Keywords: mosque, management, prayer leader, the cultural function of mosque
  • Mohsen Manteghi, Assadollah Ahmadi Page 63

    Emphasizing on the administrative system of Afghanistan and focusing on human resources, this study aimed to investigate the role of Islamic values in improving the administrative system. The main problem of the research is that due to the weaknesses in the administrative systems in Islamic countries, especially the Islamic country of Afghanistan on the one hand, and administrative system being influenced by the other existing systems on the other hand, how can the value system of Islam be effective in improving the efficiency of a system and especially in changing the behavior of its human resources? This study was performed using descriptive-analytical method for data analysis and library search method for data collection. The findings showed that the values governing a system have a clear effect on how its human resources behave in different dimensions. It also showed that the weakness of the administrative system of countries including Afghanistan has been due to the rule of incorrect values of its human resources. Therefore, research findings show that the most important role of Islamic values in improving administrative systems lies in its impact on human behavior, and the best way to improve administrative systems from the Islamic point of view is to institutionalize these values in human resources. It is concluded that administrative system will improve through reforming the behavior of human resources.

    Keywords: value, Islamic values, administrative system, culture
  • Mohammad Farsi, Mohammad Khodabakhshi Page 81

    Nowadays, the importance and status of human resources is recognized as a competitive advantage in organizations. Therefore, organizations try to recruit qualified and competent managers and employees. Accurate identification of competency criteria and development of competency models are among the essential requirements of the meritocracy process. Several competency models have already been proposed by management experts; however, considering the fundamental and infrastructural differences between the views of Islamic management and Western management, it is necessary to set and present the criteria for competency based on the approach of the suprem goals of Islam and Islamic government. So far several studies have been conducted on the status of meritocracy in Islam and the development of Islamic-based competency models each of which has strengths, weaknesses, and differences. The present study is conducted to investigate these researches. After explaining meritocracy from the Islamic point of view, the paper uses the analytical method to analyze and review the competency models proposed in internal researches and provide scientific and practical solutions for researchers and executives.

    Keywords: competency models, meritocracy in Islam, competency in the HolyQuran, competency in Nahj al-Balaghah
  • Zahir Akbari, Mohammad Aref Karim, Mohammad Taqi Norouzi Frani Page 97

    Due to the development of new technologies and the emergence of giant organizations, today's complex environment has increased the necessity of promoting teamwork. The reason for the importance of teamwork in current organizations is that individual activities and lack of teamwork do not lead to the accomplishment of the goals of organizations. The goals of organizations can be reached through effective working teams that can make the highest profit and offer the best service to the organization and society by employing qualified personnel and using other resources properly. Therefore, the present study seeks to answer and explain the fundamental question of the components affecting the effectiveness of teamwork from the Islamic perspective. To this end, using the descriptiveanalytical method, the authors of the present paper have studied religious texts and described supreme goals, commitment, accountability, trust, cooperation and facilitation of social communications as the most important components influencing the effectiveness of teamwork from the perspective of Islam.

    Keywords: teamwork, effectiveness, lofty goals, commitment, ccountability, trust, cooperation