فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 16 (بهار 1399)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 16 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد الهیاری*، الیپس مسیحی صفحات 7-28
    امروزه تنوع و گستردگی مسایل در شاخه های گوناگون علوم تا حد بسیار زیادی افزایش یافته است و یافتن پاسخ برای چنین مسایلی در مدت زمان کم، چالشی بسیار اساسی محسوب می شود. استفاده از هوش مصنوعی می تواند فرآیند حل مسایل پیچیده را تا حد قابل قبولی سرعت بخشیده و زمان پاسخ دهی را به نحو محسوسی کاهش دهد. مساله تعقیب و گریز از جمله مسایلی است که می تواند دارای سطح بالایی از پیچیدگی باشد. از جمله عوامل ایجاد پیچیدگی می توانیم به تعداد عوامل درگیر، برد میدان دید اعضاء و موانع موجود در زمین بازی اشاره کنیم. تاکنون الگوریتم های گوناگونی برای حل مساله تعقیب و گریز ارایه شده که هر یک دارای نقاط ضعف و قوت خود هستند. در این مقاله با استفاده از الگوریتم هندسه زبان شناختی، به بررسی بازی تعقیب و گریز بطور خاص در یک مساله با ابعاد زمین بازی 9×9 و برای بررسی تعمیم کارایی الگوریتم در مسایلی با ابعاد مختلف پرداخته شده است. نشان داده شده که این رهیافت می تواند بیش از 90% بهبود در سرعت پاسخ یابی ایجاد کند. در این مقاله عوامل موثر در واقع گرایی بازی تعقیب و گریز با دقت بیشتری در هندسه زبان شناختی بررسی می شوند و در نهایت با ساده سازی فضای مساله به تعدادی زیر فضا که در آن گشت های حرکت هر عامل بازی مشخص است، اقدام به حل مساله می کنیم. نشان می دهیم علی رغم پیچیده تر شدن فضای مساله، الگوریتم هندسه زبان شناختی بهبودی در حدود 91% نسبت به سایر الگوریتم ها ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: مساله تعقیب و گریز، هندسه زبانشناختی، مساله دزد و پلیس، الگوریتم جستجو، هرس آلفا-بتا
  • احد رضایان قیه باشی، احسان مرزبان* صفحات 29-61

    تغییرات پرشتاب و عدم قطعیت های گسترده در حوزه فعالیت فروشگاه های زنجیره ای ، مدیران این مجموعه ها را ترغیب کرده است تا بجای استفاده از برنامه ریزی استراتژیک از «برنامه ریزی مبتنی بر سناریو» و بجای تمرکز بر استراتژی های بهینه بر «استراتژی های پابرجا» تمرکز کنند. در این پژوهش کوشش شده است با تکیه بر رویکرد متعارف برنامه ریزی مبتنی بر سناریو (الگوی شوارتز) و تلفیق آن با نرم افزارهای پیشرفته کمی در این حوزه، سناریوهای محتمل آینده صنعت فروشگاه های زنجیره ای در ایران (با مطالعه موردی شرکت فروشگاه های زنجیره ای اتکا) شناسایی و تدوین شوند. بدین منظور نخست با بهره گیری از روش مصاحبه عمیق و نیز پرسشنامه تعیین اهمیت و عدم قطعیت، پیشران های اصلی و دارای عدم قطعیت در حوزه پژوهش شناسایی شدند. سپس، با تشکیل ماتریس تحلیل اثرات متقاطع و بهره گیری از نرم افزارهای میک مک و سناریوویزارد، نقشه تاثیرات و فضاهای محتمل سناریویی شناسایی و سناریوهای دارای سازگاری بالا انتخاب گردیدند. خروجی نرم افزار سناریو ویزارد چهار سناریوی محتمل شامل "دکان دار بزرگ"، "خرده فروش حاشیه نشین"، "مال مجازی" و "پروژه پاساژ" بود. علاوه بر این، در جلسات خبرگی پس از دو جلسه ذهن انگیزی و با در نظر گرفتن محیط پرتغییر و پیچیده فعالیت فروشگاه های زنجیره ای، سناریوی پنجم با نام "بازار اختصاصی" به عنوان سناریوی متمم و سناریوی ششم با نام "انحلال" به عنوان سناریوی شگفتی ساز، به چهار سناریوی خروجی نرم افزار، افزوده شد. سناریوهای احصاشده، زمینه ای نظام مند برای تدوین استراتژی های پابرجا بر محور دیجیتال شدن و تاثیرگذاری بر "تصویر ذهنی" و "ذایقه" مشتریان است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، برنامه ریزی سناریویی، خرده فروشی، فروشگاه های زنجیره ای، اتکا
  • سجاد نجفی، کیومرث یزدان پناه درو*، زهرا پیشگاهی فرد، مرجان بدیعی ازنداهی صفحات 63-87
    موقعیت ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی ایران در منطقه راهبردی خلیج فارس منجر به ایجاد وضعیت های خاص و بروز تهدید علیه امنیت ملی و منافع ملی کشور در گذشته، حال و آینده شده است که در مقاطع خاص تاریخی نیز منجر به بروز جنگ و درگیری با کشورهای همسایه و سایر قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای گردیده که با توجه به حاکم بودن شرایط عدم قطعیت در پیش بینی آینده مناسبات و تحولات ایران در منطقه و نظام بین الملل، درک جایگاه و توان دفاعی-نظامی جهت مقابله با تهدیدهای متصور در آینده از ضروریات می باشد. در همین راستا در مقاله پیش رو به منظور تبیین عوامل نظامی کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران در افق زمانی 1410 با مطالعه اسناد و سوابق علمی پیشین صورت پذیرفته مرتبط و استفاده از نظرات 50 نفر از خبرگان، تعداد 141 نیروی پیشران نظامی احصاء و در گام دوم با تشکیل پانل خبرگی نیروهای پیشران مشابه با یکدیگر ادغام و تعداد 53 نیروی پیشران مشخص گردید. در ادامه با استفاده از الگوی فریدمن اقدام به رتبه بندی و تعیین ارزش نیروهای پیشران نموده و تعداد 40 نیروی پیشران مهم و اثرگذار تعیین و در انتها با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی میک مک و به کارگیری روش تحلیل ماتریس متقاطع، تعداد 17 نیروی پیشران دارای نقش تاثیرگذار و تعداد پنج عامل کلیدی به عنوان عوامل نظامی کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران مشخص گردیدند.
    کلیدواژگان: ایران، قدرت دفاعی، امنیت نظامی، آینده پژوهی، پیشران
  • سمانه اسماعیلی، حسن حسن پور*، حمید بیگدلی صفحات 89-108
    برقراری امنیت و ایجاد آرامش در بخش های مختلف جامعه از مهمترین مسایل امروز بشر است. به ویژه با توجه به گسترش ارتباطات، افزایش پروازهای بین المللی و توسعه حمل ونقل، نیاز به تامین امنیت بیش از پیش احساس می شود.دست یافتن به این مهم، نیازمند پیش بینی و پیشگیری از آشوب یا حمله های احتمالی به مراکز مختلف، با استفاده از فنون علمی است. از طرفی در برقراری امنیت، محدودیت منابع امنیتی اعم از نیروی انسانی و امکانات نظامی باید مورد توجه قرار گیرد. چالش دیگری که نیروهای امنیتی با آن روبه رو هستند، این است که مهاجمان قبل از انجام هر حمله ای، الگوی چینش نیروهای امنیتی را مشاهده می کنند. لذا نیروهای مدافع باید در اتخاذ تصمیم خود اولویت های مهاجم را نیز مدنظر قرار دهند. نظریه بازی رویکردی ریاضی برای به کارگیری منابع محدود امنیتی برای به حداکثر رساندن کارآیی آن ها فراهم می کند. در این مقاله با استفاده از تحلیل نظریه بازی، یک مدل ریاضی برای تخصیص بهینه ی نیرو ارایه شده است. طبیعی است که هر بازیکن از میزان اهمیت اهداف برای دیگری، اطلاع دقیق نداشته باشد. در این مدل به منظور بیان عدم قطعیت بازیکنان از میزان اهمیت اهداف، عایدی آن ها اعداد فازی مثلثی درنظر گرفته شده است سپس با استفاده از ترتیبی روی اعداد فازی مثلثی، از برنامه ریزی الفبایی برای حل مسئله استفاده شده است. در بخش نهایی مقاله به حل مسئله ی بازی امنیتی با منابع فریبنده در محیط فازی پرداخته شده که در آن مدافع می تواند با درنظر گرفتن میزان بودجه موجود، به منظور کاهش بهره وری مهاجم، از منابع غیرواقعی نیز استفاده کند.
    کلیدواژگان: بازی استاکلبرگ، بازی امنیتی، تخصیص بهینه نیرو، منابع فریبنده، نظریه فازی
  • رسول افسری، مصطفی بهزادفر*، رضا خیرالدین صفحات 109-141
    هیچ عنصری برای پیشرفت، توسعه و شکوفایی استعدادهای یک جامعه مهمتر از عنصر امنیت و تامین آرامش در جامعه نیست. توسعه اجتماعی و خلاقیت بدون امنیت مکان ناممکن خواهد بود. بررسی مفهوم و  تبیین شاخص های امنیت اجتماعی به عنوان یک ابزار مفید برای سیاست های عمومی و تصمیم گیری در امور شهری بوده و یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. تبیین و توصیف امنیت اجتماعی نظام شهری در آینده می تواند از بروز انواع ناهنجاری های اجتماعی بکاهد. این پژوهش با واکاوی و تدوین ابعاد تبیین کننده امنیت اجتماعی نظام شهری ایران از منظر آینده پژوهی برای پاسخ به این سوال که کدام تعریف و نظام شاخص سازی برای تبیین امنیت اجتماعی در نظام شهری ایران مناسب است، از روش توصیفی- تحلیلی، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل شبکه ای استفاده می کند. ابزار تحقیق نیز بدین شرح می باشد که، ابتدا منابع کتابخانه ای و پایگاه های مجلات تخصصی مرتبط با حوزه امنیت و طرح های پژوهشی انجام شده توسط سازمان های مرتبط مورد جستجو و مطالعه قرار گرفته، سپس با تحلیل مطالعات انجام شده و تدقیق و تبیین آنها شاخص های اصلی عمومی احصاء گردید. بر اساس یافته های تحقیق، ابعاد اصلی برای سنجش امنیت اجتماعی در نظام شهری ایران شامل بعد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، سیاسی، امنیت جانی و ناموسی، دینی و اسلامی، زیست محیطی و محیطی (کالبدی - فضایی) می باشد که بر اساس مولفه ها و شاخص های کاربردی در سکونت گاه های شهری احصاء گردیدند. در نهایت بر اساس تلفیق تحلیل عاملی و تحلیل شبکه ای اولویت بندی مولفه ها و شاخص ها در نظام شهری آینده به دست آمد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، امنیت اجتماعی، نظام شهری، شاخص های تبیین و سنجش امنیت اجتماعی
  • ابراهیم ایجابی، فرهاد درویشی سه تلانی*، حسین مینایی، صفر فضلی، عین الله کشاورز صفحات 143-169

    این مقاله با هدف مطالعه چارچوب ها، مدل ها و الگو های آینده نگاری و آینده نگاری راهبردی در سازمان های مختلف انجام شده است، و با استفاده از نظرات صاحب نظران تلاش شده مراحل، مولفه ها و گام های آینده نگاری راهبردی فناوری در حوزه پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، احصاء و چارچوب مناسبی در این حوزه ارایه شود. برای این منظور با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری نظرات 25 نفر از افراد صاحب نظر در این موضوع اخذ، و با طی هفت گام روش ISM هرکدام از مراحل چارچوب آینده نگاری راهبردی فناوری های پدافند هوایی سطح بندی شدند. با توجه به خروجی مدل های ساختاری تفسیری، مرحله پیش آینده نگاری شامل پنج سطح و سیزده گام، مرحله تعیین ورودی ها شامل نه سطح و هفده گام، مرحله آینده نگاری شامل پنج سطح و یازده گام، مرحله خروجی شامل دو سطح و هفت گام و مرحله تدوین راهبردها شامل چهار سطح و ده گام می باشند. در نهایت چارچوب آینده نگاری راهبردی فناوری در پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران طراحی و تدوین گردید و با استفاده از محاسبه قدرت نفوذ و میزان وابستگی، گام های نفوذی، پیوندی، خودمختار و وابسته در هر مرحله مشخص گردید.

    کلیدواژگان: چارچوب، آینده نگاری راهبردی، پدافند هوایی، فناوری، ساختاری تفسیری
|
  • Ahmad Allahyari *, Ellips Masehian Pages 7-28
    Nowadays, the diversity and expansions of problems in various branches of science has greatly increased and finding the answer to such problems in a short period of time is considered as a very essential challenge. Using artificial intelligence can significantly accelerate the solving process for complex problems and considerably reduce the response time. The pursuit-evasion problem is one of the problems that can have a high level of complexity due to the nature of the factors involved. Factors causing complexity include the number of factors involved, the range of member’s vision and barriers exist on the playground. Various algorithms have been proposed to solve the pursuit-evasion problem so far, each has its own strengths and weaknesses. In this paper, the pursuit-evasion game is examined by using the linguistic geometry algorithm specifically in a problem with 9×9 playground dimensions and to examine the generalization of the algorithm's performance in problems with different dimensions. It has been shown that this approach can improve the response speed by more than 90%. In this work, the factors affecting the realism of the pursuit-evasion game are examined more carefully in linguistic geometry and finally the problem is solved by simplifying the problem space to a number of subspaces in which the movement paths of each element of the game are clear. We show that, despite the problem space became more complex, the linguistic geometry algorithm creates about 91% improvement over the other algorithms.
    Keywords: Pursuit-evasion problem, Linguistic geometry, Cop, robber problem, Search algorithm, Alpha-Beta pruning
  • Ahad Rezayan, Ehsan Marzban * Pages 29-61

    Rapid changes and widespread uncertainties in the chain store business have led managers to focus on "Scenario-based planning" rather than "Strategic planning", and "robust strategies" rather than "Optimum strategies". In this study, we tend to identify and develop plussible scenarios for the future of the chain store industry in Iran (based on a case study of ETKA Chain Stores). For this purpose, we used the Peter Schwartz scenario planning approach. We asked experts to find key factors. Also We used systematic review for find key factors. The driving forces, they were obtained from the scoring of experts. The cross-impact matrix was completed by experts We used Mick Mac software and scenario wizard for structural analysis and probability analysis. Furthermore, scenarios with high compatibility were selected. The Output of Scenario Wizard Software is four plussible scenarios included "Big Shopper", "sideline Retailer", "Virtual shopping mall," and "Mall Project". Besides, after two brainstorming sessions and considering the complicated and complex environment of chain store activities, the fifth scenario, "proprietary market" as a complementary scenario, and the sixth scenario, "dissolution" as a surprising scenario, were added to the four software output. These scenarios help managers make better decisions and actions now.

    Keywords: Futures studies, Scenario Planning, Retail, Chain Stores, ETKA
  • Sajad Najafi, Kiomars Yazdan Panah *, Zahra Pishgahifard, Marjan Badiee Pages 63-87
    Iran's geopolitical and geostrategic position in the strategic region of the Persian Gulf has led to the creation of special situations and threats to national security and national interests in the past, present, and future, which in certain historical periods has led to war and conflict with neighbor countries and other regional and supra-regional powers, which due to the prevailing conditions of uncertainty in the future of Iran's relations and developments in the region and the international system, understanding the position and defense-military power is a necessity in the future. In this regard, in the present article, to explain the key military factors affecting Iran's defense power in the time horizon of 1410 by studying the relevant documents and previous scientific records and using the opinions of 50 experts, 141 military driving forces were identified, then with the formation of the expert panel, similar driving forces were merged and 53 driving forces were identified. Next, by using the Freedman model, we ranked and determined the value of the driving forces and determined 40 important and affective driving forces. Finally, by using Micmac software, and the cross-sectional matrix analysis method, 17 effective driving forces, and five key factors were identified as key military factors affecting Iran's defense power.
    Keywords: Defense-military power, Military Security, Future research, Driving forces, key factors
  • Samaneh Esmaieli, Hassan Hassanpour *, Hamid Bigdeli Pages 89-108
    Today, security and peace in different parts of society is one of the most important issues of mankind. Especially, due to the expansion of communications, the increase in international flights, and the development of transportation, the need to security is felt more than before. Achieving this requires predicting and preventing riots or attacks on various centers using scientific techniques. On the other hand, the limitations of security resources, including manpower and military facilities, have to be considered. Another challenge of security forces is that attackers observe the pattern of security forces before planning any attack. Therefore, defensive forces have to take into account the attacker's priorities in their decision making. Game theory provides a mathematical approach to utilize some limited security resources to maximize their efficiency. In this paper, a mathematical model is proposed to optimize the allocation of the forces, using a game theory analysis. Naturally, each player is unaware of the importance of targets for the other, exactly. In this model, in order to handle the players' uncertainty about the importance of targets, their payoffs are considered as triangular fuzzy numbers. Then, Lexicographic optimization is applied to solve the problem using an ordering relation on triangular fuzzy numbers. The final part of the paper deals with solving the security game problem with deceptive resources in the fuzzy environment in which, the defender can also use unrealistic resources to reduce the attacker's productivity, given the available budget.
    Keywords: Stackelberg game, Security game, Optimal allocation of force, Deceptive resources, fuzzy theory
  • Rasoul Afsari, Mostfa Behzadfar *, Reza Kheyroddin Pages 109-141
    There is no component more important to the development, prosperity and flourishing of a society's talents than the element of security and peace in society. Without spatial security, social development and creativity wouldn’t be possible. Exploring the concept and indicators of societal security as a useful tool for public policy and decision-making in urban affairs is an inevitable necessity. Describing and explaining the societal security of the urban system in the future can reduce the occurrence of a variety of societal anomalies. This study investigates and formulates the dimensions explaining the societal security of the Iranian urban system from a futuristic perspective. Descriptive-analytical method, exploratory factor analysis and network analysis were used In order to find an answer to the question that which definition and indexing system is more suitable for explaining societal security in the urban system of the Islamic Republic of Iran. In order to conduct this research we first searched library sources and specialized journals related to security and research projects carried out by related organizations and studied them. Then, by analyzing the studies and refining and clarifying them, the main general indicators were specified. Based on the findings of the research, the main components/dimensions for measuring societal security in Iran's urban system includes economic, social, cultural, political, life and honor security, religious and Islamic, environmental and spatial dimensions. These findings are based on the applied indicators and components used in urban settlements. Finally, based on the integration of factor analysis and network analysis prioritization of the components and indicators in the future urban system was achieved.
    Keywords: Futuristic research, societal security, urban system, Indicators for explaining, measuring societal Security
  • Ebrahim Ijabi, Farhad Dervish She Talani *, Hossein Minaie, Safar Fazli, Ainolah Keshavarz Pages 143-169

    This paper aimed to study the frameworks, models and patterns of foresight and strategic foresight in different organizations, and by using the opinions of experts, trying to synthesize the steps, components and stages of strategic foresight of technology in the field of air defense of the Islamic Republic of Iran, and introduce a appropriate framework in this field. For this purpose, by using an interpretive structural modeling method, the opinion of 25 experts was received, and within seven steps of ISM method, each of the stages of the strategic foresight framework of air defense technologies were sorted. According to the output of interpretive structural models, The pre-foresight step includes Five levels and thirteen steps, the specifying inputs step includes nine levels and seventeen steps, the foresight step includes five levels and eleven steps, the output step includes two levels and seven steps and the step of developing strategies includes four levels and ten steps.  Finally, the strategic foresight framework of technology in army air defense of the Islamic Republic of Iran was designed and developed and using the calculation of the power of influence and the degree of dependency, "effective, connective, independent and dependent" stages were determined at each step.

    Keywords: Framework, Strategic Foresight, Air Defense, technology, Interpretive Structural Modeling