فهرست مطالب
پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 26 (زمستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/12/21
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-24
شهر مریوان در استان کردستان ازجمله مناطق مرزی کشور است که توسعه آن به صورت های مختلفی با موضوع احساس امنیت در ارتباط است. سرمایه گذاری بر روی ظرفیت ها و توانمندی های گردشگری و اقتصادی این شهر پیش از همه نیازمند شناسایی احساس امنیت شهروندان ساکن در شهر مریوان است. هدف اصلی تحقیق بررسی احساس امنیت شهروندان شهر مریوان می باشد. احساس امنیت در این پژوهش در چهار بعد احساس امنیت جانی، مالی، حیثیتی و احساس آسایش عمومی سنجش شده است. در این تحقیق از روش های کمی (پرسشنامه خود اجرا) و کیفی (مصاحبه نیمه ساختاریافته و بحث گروهی) استفاده شده است. این دو روش در کنار یکدیگر شناخت دقیق تر و عمیق تری از موضوع موردمطالعه فراهم می آورند. یافته های تحقیق نشان می دهد که احساس امنیت شهروندان در چهار بعد موردمطالعه و همچنین برآیند این چهار بعد یعنی احساس امنیت در سطح مناسبی قرار دارد. یافته های کیفی پژوهش بیانگر آن است که شهروندان در مقایسه با گذشته احساس امنیت شهر را در سطح پایین و در مقایسه با شهرهای دیگر احساس امنیت شهر مریوان را در سطح بالاتری ارزیابی می کنند. احساس امنیت شهروندان برحسب جنسیت، تحصیلات و وضعیت شغلی تفاوت معناداری دارد و با مدت اقامت در شهر نیز از رابطه معکوسی برخوردار است. تهیه گزارش های مختلف از شهر مریوان در رسانه ملی و معرفی جاذبه های گردشگری و ظرفیت های اقتصادی این شهر همراه با وضعیت امنیت آن سبب آشنایی بیشتر شهروندان سایر استان ها با شهر مریوان شده و به بهبود دیدگاه آن ها در ارتباط با این شهر کمک می کند.
کلیدواژگان: مناطق مرزی، احساس امنیت، احساس امنیت جانی، شهر مریوان -
صفحات 24-60
توسعه متجانس در بخش های مختلف یک کشور و به ویژه در قلمروهای مرزی به دلیل حساسیت ژیوپلیتیکی، از اهمیت خاصی برخوردار است. توسعه امنیت پایدار در مناطق مرزی شرق کشور به عنوان یکی از دغدغه های اصلی حکومت ها مطرح بوده و تاکنون استراتژی های فراوانی برای توسعه مناطق مرزی در نظر گرفته شده است. درواقع آنچه می تواند امنیت پایدار را در مرز تضمین کند توسعه متوازن و پایدار نواحی مرزی است، هدف این پژوهش بررسی میزان توسعه یافتگی دهستان های شهرستان تربت جام است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای است. برای تعیین و تحلیل سطوح توسعه یافتگی، از مدل Vikor با انتخاب 51 شاخص در قالب 9 بعد در سطح دهستان های شهرستان تربت جام استفاده شده است. با بهره گیری از نرم افزارهای Excel و Arc GIS، نقشه های تحلیل فضایی توسعه در دهستان های موردمطالعه ترسیم شده است. نتایج رتبه بندی نهایی بر اساس مدل Vikor نشان داد که دهستان های دشت جام و کاریزان نسبت به دیگر دهستان ها از سطح توسعه بیشتری برخوردارند و دهستان های صالح آباد و جنت آباد به ترتیب، کم برخوردارترین دهستان های شهرستان می باشند. همچنین، یافته های حاصل از CV تمامی ابعاد نشان داد که دهستان های موردمطالعه، در ابعاد سیاسی - اداری بسیار ناپایدار هستند و در بعد بهداشتی - درمانی نسبت به سایر ابعاد از پایداری بیشتری برخوردارند.
کلیدواژگان: توسعه، امنیت پایدار، مرز، شهرستان تربت جام -
صفحات 61-86
وجود امنیت در مناطق مرزی از اهمیت شایانی برخوردار است به خصوص مناطق مرزی ریشه استحکام آمایش سرزمین محسوب می شود. در حال حاضر مسایل مرتبط با امنیت پایدار مناطق مرزی بسیار حایز اهمیت است زیرا در صورت وجود هرگونه اختلاف مرزی و ناامنی در این مناطق امنیت ملی را مورد تهدید قرار می دهد. آنچه می تواند بر امنیت مناطق مرزی تاثیرگذار باشد شناسایی عوامل موثر بر آن و تلاش برای برون رفت از چالش های دامن گیر و تقویت فرصت ها می باشد. منطقه مرزی سردشت در سال های اخیر شاهد افزایش قاچاق کالا و گروه های معاند ستیزه جو بوده و باعث ناامنی منطقه شده است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر ارتقاء امنیت پایدار شهرستان مرزی سردشت است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پیمایش می باشد. جامعه آماری پژوهش متخصصین و صاحب نظران مرتبط با موضوع امنیت است که به روش گلوله برفی حجم نمونه 35 نفر می باشد. روش تحلیل بر اساس مدل استراتژیک SWOT است. نتایج حاصل نشان می دهد که وضعیت امنیت در منطقه مرزی سردشت در وضعیت تهاجمی SO قرار دارد. در بین مولفه های نقاط قوت " وجود بازارچه های مرزی "، " نظارت دقیق و قوی فرمانده انتظامی و مرزبانی در مرزهای شهرستان" به عنوان عوامل موثر بر ارتقاء امنیت در شهرستان مرزی سردشت بیشترین تاثیر را دارند. همچنین "گسترش قاچاق کالا و بازخورد منفی آن بر امنیت"، "توسعه نامتوازی و هم زمان زیرساخت های امنیت مرزی" از نقاط ضعف این منطقه می باشد. در بین نقاط فرصت "عملکرد رسانه ها و افزایش احساس امنیت"، "وجود زبان و مذهب مشترک ساکنین دو طرف مرز "، " و در بین نقاط تهدید نیز " شکاف بین مردم و مسیولین"، "گسترش قاچاق کالا" بیشترین تاثیر را در ارتقاء امنیت پایدار منطقه دارند. لذا برای ایجاد امنیت پایدار در مناطق مرزی شهرستان سردشت لازم است راهبردهای توسعه در همه ابعاد موردتوجه قرار گیرد تا مفهوم امنیت پایدار تحقق یابد.
کلیدواژگان: امنیت، امنیت پایدار، مدل SWOT، شهرستان مرزی سردشت -
صفحات 87-120
امروزه یکی از راه های نجات روستاها از فقر، مهاجرت، مشکلات اجتماعی و اقتصادی، توسعه گردشگری در مناطق مستعد گردشگری روستایی می باشد. با توجه به این امر پژوهش حاضر به دنبال شناخت قابلیت ها و تنگناهای گردشگری مناطق روستایی مرزی در بخش مرزی پیشین شهرستان سرباز با استفاده از مجموعه عوامل درونی (قوت، ضعف) و مجموعه عوامل بیرونی (فرصت، تهدید) می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش دو گروه می باشند که عبارت اند از: گروه اول خانوارهای ساکن در نواحی روستایی بخش پیشین شهرستان سرباز با 34270 نفر در قالب 8250 خانوار روستایی و گروه دوم مسیولان و نهادهای مرتبط با گردشگری در منطقه موردمطالعه. بر این اساس نمونه گروه اول با بهره گیری از نمونه گیری در دسترس 450 سرپرست خانوار به عنوان نمونه انتخاب شدند و نمونه گروه دوم 27 تن از مسیولان حوزه گردشگری بودند که با استفاده از روش نمونه گیری قضاوتی از نوع گمانی و هدف دار به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل اطلاعات از تکنیک SWOT استفاده شد و استراتژی های ممکن جهت توسعه گردشگری منطقه تدوین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، 8 نقطه قوت، 6 نقطه ضعف، 6 فرصت و 6 تهدید به عنوان مهم ترین قابلیت ها و تنگناهای توسعه گردشگری مناطق روستایی مرزی از دیدگاه مردم و مسیولین شناسایی شد و منطقه تدافعی به عنوان منطقه راهبردی تعیین و استراتژی های مناسب تدوین گردید.
کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری روستایی، SWOT، بخش مرزی پیشین -
صفحات 121-154
ترددهای غیرمجاز مرزی می تواند امنیت ملی، اقتصاد، فرهنگ و وضعیت اجتماعی را تحت تاثیر قرار دهد و پهناور بودن مرزهای جنوب شرق کشور در کنار وضعیت جغرافیایی، اقلیمی، زیرساختی و فرهنگی خاص آن مناطق، این موضوع را چالش بیشتری مواجه می سازد. پژوهش حاضر ازنظر نوع هدف کاربردی، ازنظر وسعت، ژرفانگر و ازنظر زمانی، یک بررسی مقطعی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش، دلفی کلاسیک با استفاده از تکنیک مصاحبه و اولویت بندی موانع از طریق چک لیست مستخرج از مصاحبه ها و منابع هستند. جامعه آماری پژوهش شامل فرماندهان گروهان ها و پاسگاه های مرزی جنوب شرق کشور می باشند. شیوه نمونه گیری به شکل هدفمند و حجم نمونه در این تحقیق 16 نفر است که در چهار مرحله به صورت مصاحبه و پرسشنامه انجام شده است. یافته ها نشان داد از مجموع 49 مانع شناسایی شده، بیشترین موانع مقابله با ترددهای غیرمجاز مرزی، عوامل اجتماعی و محیطی، عوامل فرهنگی و عوامل ساختاری و انتظامی هستند. عوامل اجتماعی - محیطی شامل: وجود خلاء های زیاد مرزی، بیکاری و عدم وجود اشتغال و حجم زیاد ورودی اتباع می باشد؛ عوامل فرهنگی شامل: تبانی و عدم احساس مسئولیت مرزبانان کشور مقابل، تبانی مرزنشینان با قاچاقچیان و عدم وجود حرمت شرعی تردد غیرمجاز و قاچاق انسان در بین مرزنشینان است؛ عوامل ساختاری و انتظامی شامل: عدم بازدارندگی مجازات، دستورالعمل های سهل گیرانه عودت اتباع، عدم بازدارندگی مجازات و عدم حمایت قانونی و قضایی از مرزبانان، می باشد. در اولویت بندی این عوامل، به ترتیب عوامل اجتماعی - محیطی، عوامل ساختاری و انتظامی و عوامل فرهنگی در مقابله با تردد غیرمجاز مرزی نقش دارند.
کلیدواژگان: تردد مرزی، تکنیک دلفی، مرزبانی، تسامح به صفر، سرمایه فرهنگی -
صفحات 155-184
مناطق مرزی آذربایجان غربی به واسطه ضعف در شرایط توسعه ای از شرایط ناپایدار جمعیتی در ابعاد کمی و کیفی برخوردار می باشد. تغییرات در ساختار جمعیتی سکونتگاه های شهری و روستایی مناطق مرزی استان، تابع شرایط توسعه ای و امنیتی این مناطق می باشد. هدف تحقیق حاضر ارزیابی سطح شاخص های روبنایی، زیربنایی و مدیریتی رشد نقاط مرزی و شناسایی میزان تاثیر شاخص های توسعه در ثبات جمعیت است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل ساکنان تمام روستاها و شهرهای مرزی استان است و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه بندی شده و نمونه گیری تصادفی می باشد. نتایج نشان می دهد که رشد شاخص های مدیریتی، زیر بنایی و رو بنایی به صورت معناداری رشد جمعیت را پیش بینی می کنند و با آن ها رابطه معنی داری نیز دارد. به عبارتی با افزایش یک انحراف استاندارد در شاخص های رشد مدیریتی مقدار رشد جمعیت 118/0 انحراف استاندارد افزایش خواهد یافت. اما بین رشد شاخص های مدیریت و زیر بنایی و روبنایی و امنیت رابطه محکمی وجود ندارد. به دلیل اینکه میزان معنی داری آن ها در سطح اطمینان 95 درصد بیشتر از 05/0 می باشد. همچنین نتایج تحلیل سطوح فضایی نیز در شهرستان مختلف نشان می دهد که شاخص های رشد در تمام ابعاد در مناطق مختلف مرزی با هم دیگر متفاوت هستند. مقدار F در سطح اطمینان 95 درصد در بعد رشد مدیریتی برابر 145/27 است و مقدار معنی داری آن نیز صفر می باشد.
کلیدواژگان: امنیت، توسعه، ثبات جمعیت، مرز، آذربایجان غربی -
صفحات 185-210
فقدان الگویی رضایت شغلی واحدی برای پلیس های مرزبانی مسئله اساسی به شمار می رود. به این معنا که شاخص های رضایت مندی شغلی هر طیف از کارکنان مرزبانی نامعلوم است. ازاین رو تحقیق حاضر در صدد طراحی الگوی مناسب ارتقاء رضایت شغلی کارکنان پلیس مرز در حوزه شرق کشور است. روش تحقیق حاضر آمیخته یا ترکیبی از روش کیفی با بهره گیری از تکنیک داده بنیاد و کمی با تکنیک پیمایش است. نوع آمیخته حرکت از روش کیفی به کمی است. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی مشتمل بر سه گروه «فرماندهان»، «افسران ارشد» و «افسران جز و درجه داران» در سه استان شرقی کشور بود. حجم جامعه آماری به تعداد 50 نفر با روش هدفمند با بالاترین تنوع نمونه ها تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شد. در بخش کمی به تعداد 100 نفر که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شد. روش جمع آوری اطلاعات در هر دو بخش کمی و کیفی، به صورت میدانی و ابزار آن مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته و در بخش کمی پرسش نامه محقق ساخته بود. روش تجزیه وتحلیل در روش کیفی، روش تحلیل داده بنیاد و در بخش کمی، برازش مدل است. یافته ها نشان داد که شاخص های الگوی فوق در سه گروه یادشده به ترتیب عبارت است از: گروه اول: جدی تر گرفتن آموزش ها در دانشگاه، رسیدگی به وضعیت رفاهی کارکنان، اجرای دقیق و درست قوانین و مقررات و آیین نامه ها، و معیشت. گروه دوم: رفاه و آسایش خانواده ها، مرخصی ها، وضعیت معیشت، نقل و انتقالات، قرار گرفتن شغل پلیس مرز در زمره مشاغل سخت، و انتخاب و انتصاب فرماندهان. گروه سوم: تقریبا همانند گروه دوم با تلاش برای برطرف نمودن «خستگی، یکنواختی، دل زدگی، درجا زدن، روزمرگی، احساس بیهودگی در شغل.
کلیدواژگان: رضایت شغلی، پلیس مرزبانی شرق کشور، معیشت، مرخصی، نقل و انتقالات
-
Pages 1-24Background and Aim
Marivan city in Kurdistan province is one of the border areas of the country, the development of which is related to the issue of security in various ways. Investing in the city's tourism and economic potential requires, first and foremost, a sense of security for citizens living in Marivan. Accordingly, the main purpose of the study is to investigate the sense of security of the citizens of the city of Marivan and the difference in the sense of security according to their general characteristics. The sense of security in this study is measured in four dimensions: sense of life, financial security, prestige and sense of public comfort.
MethodDue to the sensitivity of the subject and the characteristics of the statistical population, in this research, quantitative methods (self-implementation questionnaire) and qualitative (semi-structured interview and group discussion) have been used. Together, these two methods provide a more accurate and in-depth understanding of the subject matter.Findings and
ResultsThe research findings show that citizens' sense of security is at an appropriate level in the four dimensions studied and also the result of these four dimensions is the sense of security. The qualitative findings of the study indicate that citizens have a lower level of security in the city compared to the past and a higher level of security in the city of Marivan compared to other cities. Citizens' sense of security differs significantly in terms of gender, education, and job status, and is inversely related to length of stay in the city. The preparation of various reports from the city of Marivan in the national media and the introduction of tourist attractions and economic capacities of this city along with its security situation have made the citizens of other provinces more familiar with the city of Marivan and improved their views on this. The city helps
Keywords: border areas, the city of Marivan, a sense of prestige, a sense of security -
Pages 24-60Background and Aim
Significant development in different parts of a country, especially in the border areas, is of particular importance due to its geopolitical sensitivity. The development of sustainable security in the eastern border areas of the country has been one of the main concerns of governments and so far many strategies for the development of border areas have been considered. For this reason, this study intends to examine the level of development of the villages of Torbat-e-Jam city and identify the deprived and privileged villages of the city
MethodThe descriptive-analytical research method and data collection method is library. To determine and analyze the levels of development, Vikor model has been used by selecting 51 indicators in the form of 9 dimensions in the rural areas of Torbat-e-Jameh city. Using Excel and Arc GIS software, developmental spatial analysis maps are drawn in the study area. Results and
ResultsThe final ranking results based on Vikor model showed that Dasht-e-Jameh and Karizan villages have a higher level of development than other villages and Salehabad and Janatabad villages are the least developed villages in the city, respectively. Be. Also, findings The CV of all dimensions showed that the studied villages are very unstable in political-administrative dimensions and have more stability in health-treatment dimension than other dimensions.
Keywords: development, Sustainable security, Border, Iran, Torbat Jam -
Pages 61-86
Security is important in border areas, especially in border areas. At present, issues related to the sustainable security of border areas are very important because they threaten national security in the event of any border disputes and insecurity in these areas. What can affect the security of border areas is identifying the factors that affect it and trying to overcome the challenges and strengthen opportunities. In recent years, the Sardasht border region has witnessed an increase in smuggling of goods and anti-militant groups, which has led to insecurity in the region. Therefore, the aim of this study is to investigate the factors affecting the promotion of sustainable security in the border city of Sardasht. The research method is descriptive-analytical based on survey. The statistical population of the study is experts and experts related to the subject of security, which is the sample size of 35 people using the snowball method. The analysis method is based on SWOT strategic model. The results show that the security situation in the border region of Sardasht is in an aggressive state of SO. Among the components of the strengths of "the existence of border markets", "accurate and strong supervision of the police and border guards at the city limits" as the factors affecting the promotion of security in the border city of Sardasht have the greatest impact. Also, "the spread of smuggling and its negative feedback on security", "unequal development and at the same time border security infrastructure" are some of the weaknesses of this region. Among the opportunities were "media performance and increased security", "the existence of a common language and religion of residents on both sides of the border", and among the threats, "the gap between people and officials", "the spread of smuggling" had the greatest impact. They promote sustainable security
Keywords: Security, Sustainable security, SWOT Model, Sardasht border city -
Pages 87-120Background and Purpose
Today, one of the ways to save Rurals from poverty, immigration, social and economic problems, and the development of tourism in areas prone to rural tourism. Regarding this, the present study seeks to identify the capabilities and bottlenecks of rural tourism in the Pishin part border of Sarbaz county using a set of internal factors (strength, weakness) and set of external factors (opportunity, threat(.
MethodThe research method is descriptive-analytic and survey type. Two groups (rural households and authorities) have participated in this research. The Pishin part border has 85 rural with 34,270 people in the form of 8250 rural households. Accordingly, 450 rural households in 25 studied villages were selected using randomized sampling method, taking into account their potentials and attractions and their geographic location along with 27 tourism officials. Data gathering and data are required by documentary and library studies and field studies. Data analysis using SWOT technique has analyzed the strengths, weaknesses, opportunities and threats of tourism and possible strategies for tourism development in the region. Findings and
resultsBased on the results, 8 strengths, 6 weaknesses, 6 opportunities and 6 threats were identified as the most important capabilities and bottlenecks of tourism development in border rural areas from the perspective of people and officials. And the defensive zone was defined as a strategic zone and appropriate strategies were developed.
Keywords: rural development, rural tourism, SWOT, Pishin border part -
Pages 121-154
Unauthorized border crossings can affect national security, economics, culture and social status, and the vastness of the country's south-east boundaries, along with the geographical, climatic, infrastructure and cultural status of those areas, make it even more challenging. The purpose of this study is to determine the type of applied purpose, the extent, the depth, and the time, a cross-sectional study. Research Method In this study, Delphi Classic uses interviewing techniques and prioritizing barriers through a checklist derived from interviews and sources. The statistical population of the study includes commanders of company and border checkpoints in south east of the country. Purposeful sampling and sample size in this study were 16 people who were interviewed and questionnaires in four stages. Findings showed that of the 50 barriers identified, the most barriers to dealing with unauthorized border traffic were social and environmental factors, cultural factors, and structural and physical factors. Socio-environmental factors include high levels of border vacancy, unemployment and lack of employment and high volume of incoming nationals; Trafficking in human beings is among the border guards; structural and physical factors include: lack of detention, facilitation of returnees, lack of detention, and lack of legal and judicial protection of border guards. In prioritizing these factors, respectively, socio-environmental factors, structural and physical factors, and cultural factors are involved in counteracting unauthorized border traffic.
Keywords: Border Traffic, Delphi method, Borderlands, Tolerance to zero, Cultural Capital -
Pages 155-184
The border regions of West Azerbaijan have unstable demographic conditions (quantitative and qualitative) due to weak development conditions. Changes in the demographic structure of urban and rural settlements in the border regions of the province follow the development and security conditions of these areas. The purpose of the present study is to assess the level of the superstructure, infrastructure and management of borderline growth and identify the impact of Development Indicators on Demographic Stability. The research method is descriptive and analytical. The statistical population of the study is consists of residents of all villages and border towns of the province. Sample volume was extracted from Cochran formula and classified by random sampling method. The results show that the growth of management, infrastructure and superstructure indicators significantly predict population growth and have a significant relationship with them. In other words, by increasing a standard deviation in the growth indexes, will increase the population growth rate to 118% of the standard deviation. However, there is no solid relationship between the growth of the indicators of management, infrastructure and suppression and security. Because their significance at the 95% confidence level is more than 0.05. Also, the results of spatial analysis in different cities indicate that growth indices differ in all dimensions in different border regions. The F value at 95% confidence level is 27.41 in the management growth dimension and its significant value is zero.
Keywords: security, Population Stability, Border, West Azerbaijan -
Pages 185-210
Background and Purpose:
The main problem of this research is designing a suitable model for promoting job satisfaction of border police employees in the eastern part of the country?
Research Methodology:
The present research method is a combination of qualitative method using basic data technique and quantitative with survey technique. The statistical population of the research in the qualitative section consisted of three groups: "commanders", "senior officers" and "partial officers" in the three eastern provinces of the country. The statistical population size of 50 people was selected by targeted method with the highest diversity of samples until theoretical saturation. In a small section, 100 people were selected by appropriate stratified sampling method. The method of data collection in both quantitative and qualitative sections, in the field and its tools, had been semi-structured in-depth interviews and in the quantitative section of the researcher-made questionnaire. The analysis method in the qualitative method is the method of data analysis of the foundation and in the quantitative part, the fit of the model.
Findings and conclusions:
The findings showed that the indicators of the above model in the three groups are: the first group: taking education more seriously at the university, taking care of the welfare of employees, strict and correct implementation of laws and regulations, and livelihoods . The second group: welfare and comfort of families, vacations, living conditions, transfers, placing the job of border police among hard jobs, and the selection and appointment of commanders. Group 3: Almost like the second group, trying to eliminate “fatigue, monotony, boredom, boredom, everyday life, feeling useless at work.Keywords: Job satisfaction, Eastern Border Police, Livelihoods, Leave, Transfers