فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال هشتم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد مشایخ*، سید حبیب الله طباطبائیان، مقصود امیری، محمود مهرداد شکریه صفحات 9-46

    تاثیر عوامل مختلف بر عملکرد نوآوری بنگاه به شدت متاثر از شرایط زمینه ای است. با توجه به اهمیت اقتصادی و راهبردی بخش مواد پیشرفته در ایران، این مقاله کوشیده است عوامل موثر بر عملکرد نوآوری بنگاه های این بخش را مدل سازی نماید. بدین منظور، پیمایشی با مشارکت 169 شرکت فعال در این حوزه به عنوان نمونه آماری انجام شده است و سپس داده های به دست آمده با تکیه بر چارچوب معادلات ساختاری و با به کارگیری روش حداقل مربعات جزیی (PLS) مدل سازی شده اند. بر اساس یافته ها، اگرچه هر دو دسته عوامل درون بنگاهی و برون بنگاهی از تاثیر معناداری بر عملکرد نوآوری بنگاه برخوردارند؛ میزان تاثیرگذاری عوامل برون بنگاهی بیشتر است. همچنین ذیل عوامل برون بنگاهی، ویژگی های محیط کسب و کار، ویژگی های محیط علم و فناوری و ویژگی های بخش و در میان عوامل درون بنگاهی، شایستگی های سازمانی، ویژگی های راهبردی و ویژگی های جمعیت شناختی به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر عملکرد نوآوری بنگاه دارند. از آنجا که عوامل برون بنگاهی عمدتا خارج از کنترل بنگاه ها و مدیران آن ها بوده و بیشتر متاثر از سیاست های دولت هستند، تاثیر بالای این دسته از عوامل، موید نقش مهم سیاست گذاران در این زمینه است. چراکه آن ها قادرند با طراحی و اجرای سیاست های کارآمد، تاثیر قابل توجهی بر عملکرد نوآوری بنگاه ها داشته باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد نوآوری، عوامل موثر بر نوآوری، مدل سازی معادلات ساختاری، مواد پیشرفته
  • نگین فلاح حقیقی*، قاسم رمضانپور نرگسی، مهدیه السادات میرترابی، مسعود بیژنی صفحات 47-91
    رونق اقتصادی مستلزم توسعه دانش بنیان است و از این رو، تاسیس شرکت های دانش بنیان مورد توجه جدی قرار گرفته است. هدف این مقاله، شناسایی و تبیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران در فرایند تاسیس شرکت های دانش بنیان توسط اعضای هییت علمی این سازمان می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند می باشد و برای تحلیل اطلاعات مستخرج، از فن تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، 23 عضو هییت علمی موسس شرکت های دانش بنیان در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی بوده اند که با روش نمونه‏ گیری هدفمند انتخاب شده اند. برای تعیین روایی از فن سه سویه سازی (مثلث سازی) شامل به کارگیری منابع تاییدگر، پژوهشگران و روش های متعدد در طی فرآیند جمع آوری و تحلیل داده ها و برای پایایی از هدایت دقیق جریان مصاحبه ها، ایجاد فرآیند ساخت مند برای اجرا و تفسیر مصاحبه ها و تشکیل کمیته تخصصی استفاده شده است. یافته های پژوهش در قالب چهار مضمون اصلی (مفهوم) نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها و 46 زیرمضمون (کد) ارایه شده است. نتایج تحلیل محتوای کیفی مبین 13 نقطه قوت، 14 نقطه ضعف، 9 فرصت و 10 تهدید پیش روی تاسیس شرکت های دانش بنیان توسط اعضای هییت علمی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی بود که می تواند پایه گذار راهبردها و طرح های عملیاتی در جهت رونق و توسعه شرکت های دانش بنیان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شرکتهای دانش بنیان، تحلیل محتوای کیفی، فعالیت کارآفرینانه، فعالیت نوآورانه، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران
  • سعید شوال پور*، الهام طیبی جاوید صفحات 93-126

    محصولات و سیستم های پیچیده، نقش حیاتی در فرآیند توسعه کشورها خصوصا در اقتصادهای نوظهور دارند. یکی از مولفه های مهم و تاثیرگذار بر موفقیت پروژه های تولید و توسعه محصولات و سیستم های پیچیده، توانمندی یکپارچه سازی دانش است. این توانمندی مستقیما بر روی توانمندی نوآوری کشور تاثیر می گذارد و امکان پاسخ به موقع به تحولات محیط پویای جهانی را فراهم می آورد. در این پژوهش، با هدف گونه شناسی عوامل موثر بر موفقیت یکپارچه سازی دانش در پروژه های تولید و توسعه محصولات پیچیده، روش کیفی تحلیل مضمون، برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه پیاده سازی این روش، استخراج 235 مضمون پایه، 22 مضمون سازمان دهنده و درنهایت، چهار مضمون فراگیر از پیشینه پژوهش و نظرات خبرگان صنایع هوایی ایران بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، موفقیت یکپارچه سازی دانش محصولات و سیستم های پیچیده به چهار دسته عوامل زمینه ساز شامل عوامل محیطی، مشخصات محصول و فناوری، الزامات و زمینه های سازمانی و راهبرد توسعه دانش، ساختار شبکه و فرآیندها وابسته است. همچنین، نتایج این پژوهش حاکی از آن است که شرایط مختلف حل مسئله طراحی و توسعه محصول و سیستم پیچیده، نیازمند توجه به تاثیر عوامل محیطی شامل مولفه های نهادی و دولت است.

    کلیدواژگان: یکپارچه سازی دانش، محصولات و سیستم های پیچیده، تولید و توسعه محصول پیچیده، یکپارچه سازی سیستم، تحلیل مضمون
  • میثم نریمانی، هادی رمضانی، مصطفی شالبافی* صفحات 127-151

    یکی از ابزارهای مهم سیاست نوآوری خرید پیش تجاری نوآوری است که مورد توجه کشورهای پیشرو خصوصا کشورهای اروپایی قرار گرفته است. اگرچه خرید پیش تجاری نوآوری توسط دولت و بخش عمومی به عنوان ابزار تامین مالی پروژه های فناورانه در مراحل اولیه چرخه عمر از اهمیت بالایی برخوردار است، وجود چالش هایی نظری در دسته بندی این ابزار سیاستی به عنوان ابزار تشویق عرضه یا تحریک تقاضای فناوری و همچنین چالش های اجرایی در فرایند پیاده سازی این سیاست مشهود است و بر این اساس این پژوهش با هدف تحلیل به کارگیری این ابزار سیاستی در ایران انجام شده است. به دلیل اجرای این سیاست در دوره ده ساله در مرکز طرح های کلان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پژوهش در خصوص طرح های مرکز انجام شده است و برای گردآوری اطلاعات، روش پژوهش کیفی مطالعه چند موردی با مصاحبه های تکمیلی مبتنی بر دسته بندی طرح ها به کار گرفته شده است. نتایج تحلیل محتوای منابع نشان می دهد که به کارگیری این ابزار سیاستی از تامین دولتی پیش تجاری فناوری با محوریت فناوری های بنیادین با دوره طولانی به سمت تدارکات دولتی نوآورانه به مثابه ابزار تحریک تقاضا با محوریت بهره بردار به عنوان خریدار مبتنی بر فناوری های راهبردی تغییر پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: تامین دولتی پیش تجاری، تدارکات عمومی حامی نوآوری، سیاست تحریک تقاضا، خرید دولت
  • مصطفی صفدری رنجبر، میترا امین لو، مرضیه یعقوبی، علی علیزاده*، مهدی الیاسی صفحات 153-184

    یکی از راهبردهای گذار به دانشگاه کارآفرین، ایجاد دفاتر انتقال فناوری است که با ایجاد پل ارتباطی میان دانشگاه، صنعت و جامعه و از طریق شناسایی نیازهای بازار و جامعه و تعریف طرح های پژوهشی تقاضامحور در دانشگاه، به توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه کمک می کنند. یکی از دانشگاه های کشور که در عرصه های آموزش و پژوهش پیشتاز است و قصد دارد ماموریت سوم خود یعنی گذار به دانشگاه کارآفرین را تحقق بخشد، دانشگاه علوم پزشکی تهران است که راهبرد ایجاد دفتر انتقال فناوری دانشگاهی را برگزیده است. بر این اساس، پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی و با تکیه بر راهبرد مطالعه موردی، به شناسایی عقلانیت ها، اهداف، چالش ها و کارکردهای دفتر انتقال فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداخته است. تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه گروهی (گروه کانونی) با 10 نفر از خبرگان دانشگاهی از طریق روش تحلیل مضمون، منجر به شناسایی 46 مضمون پایه و 44 مضمون سازمان دهنده شده است که حول چهار مضمون فراگیر یعنی عقلانیت ها، چالش ها، اهداف و کارکردهای دفتر انتقال فناوری دانشگاهی گرد آمده اند.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، دفتر انتقال فناوری، تجاری سازی فناوری، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • شایان روحانی راد، سید امیرحسین طیبی ابوالحسنی* صفحات 185-220

    شواهد نشان می دهند که روند تجاری سازی و ورود به بازار در شرکت های دانش بنیان نوپا، چندان امیدوارکننده نیست. همچنین پیچیدگی و اهمیت این موضوع در مورد فناوری های پیشرفته با ویژگی های منحصربه فردی همچون سرعت فزاینده تولید دانش، کوتاه بودن چرخه عمر فناوری و اندک بودن فاصله زمان پژوهش تا عرضه محصول به بازار، دوچندان می باشد. هدف انجام این پژوهش تعیین الزامات ورود شرکت های دانش بنیان نوپا به بازار می باشد. این پژوهش با اتخاذ رویکردی کاربردی و توصیفی-پیمایشی، برای جمع آوری اطلاعات به توزیع پرسشنامه در میان 86 شرکت دانش بنیان موفق حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (مستقر در پارک علم و فناوری تهران، پارک علم و فناوری مدرس و مرکز رشد واحدهای فناوری دانشگاه شهید بهشتی) پرداخته است. همچنین برای بررسی ابعاد متغیرهای مورد مطالعه و سنجش روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی و برای آزمون فرضیه های پژوهشی از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش، الزامات ورود موفق شرکت های مزبور به بازار به ترتیب ابعاد سازمانی، عوامل محیطی و فردی می باشند. همچنین رتبه بندی مولفه ها بیانگر اهمیت بیشتر مولفه های توانمندی های استراتژیک، توانمندی بازاریابی و فروش و منابع انسانی در بعد سازمانی؛ مولفه های نهادهای حمایتی، عوامل اجتماعی، عوامل سیاسی اقتصادی و فناوری در بعد عوامل محیطی و مولفه های فردی ذهنی مدیر، فردی شخصیتی مدیر و بین فردی مدیر در بعد فردی می باشد.

    کلیدواژگان: ورود به بازار، شرکت های دانش بنیان نوپا، فناوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات
|
  • Javad Mashayekh *, Seyyed Habibollah Tabatabaeian, Maghsoud Amiri, Mahmood Mehrdad Shokrieh Pages 9-46

    The various factors affecting the firm’s innovation performance are strongly influenced by the contextual factors. Considering the economic and strategic importance of the Advanced Materials Sector in Iran, this paper attempts to model the factors influencing the innovation performance of the firms in this sector. For this purpose, a survey was carried out with participation of 169 companies as a statistical sample and the obtained data were modeled by structural equations modeling through the Partial Least Squares (PLS) method. The findings showed that although both internal and external determinants have a meaningful effect on the firm’s innovation performance, the effect of external determinants is higher. In addition, it was revealed that among the external determinants, characteristics of the business environment, characteristics of the science and technology environment and characteristics of the sector, respectively, have the greatest impact on firm innovation performance. Also, among the internal determinants, organizational competencies, strategic characteristics, and demographic characteristics of the firm have the most impact on the firm’s innovation performance. As the external determinants are mostly out of the control of the firms and their managers, and are more influenced by government policies, the high impact of these factors confirms the important role of the policymakers. The policy makers are able to have a significant impact on the firm’s innovation performance by designing and implementing effective policies.

    Keywords: Innovation performance, factors affecting innovation, Structural Equation Modeling, Advanced materials
  • Negin Fallah Haghighi *, Ghasem Ramezanpour Nargesi, Mahdieh Sadat Mirtorabi, Masoud Bijani Pages 47-91
    Economic prosperity depends on knowledge-based development, and therefore the establishment of knowledge-based companies (KBCs) has received serious attention. The purpose of this study is to identify and explain the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the process of the establishment of KBCs by the faculty members of the Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST). The data gathering instruments of this study were in-depth and semi-structured interviews and the qualitative content analysis technique was used to analyze the extracted data. The statistical population consisted of 23 faculty members of IROST who were founders of KBCs which were selected by purposeful sampling. The triangulation techniques, including the use of confirmatory sources, researchers and various methods were used to determine validity during the data collection and analysis process. Also, the guidance of the interview flow, the creation of a structured process for conducting and interpreting the interviews and the formation of a specialized committee were used to confirm the reliability. The findings were presented in four main themes (concepts) including strengths, weaknesses, opportunities and threats) and 46 sub-themes (codes). The results of the qualitative content analysis showed 13 strengths, 14 weaknesses, 9 opportunities and 10 threats in the process of establishment of KBCs by the faculty members of IROST which can be used in the development of strategies and action plans for the prosperity and development of KBCs.
    Keywords: knowledge-based companies, Qualitative content analysis, Entrepreneurial activity, Innovative activity, Iranian Research Organization for Science, Technology
  • Saeed Shavvalpour *, Elham Taiebi Javid Pages 93-126

    Complex products and systems (CoPS) have a vital role in the development process of countries, especially in emerging economies. One of the most important components affecting the success of production and development projects of complex products and systems is the ability in knowledge integration. This capability directly influences the country's innovation capability and enables timely response to changes in the dynamic global environment. The aim of this study is to typology of the factors affecting knowledge integration in the production and development projects of these products. For this purpose, a qualitative thematic analysis research method has been used for data analysis and 235 basic themes, 22 organizing themes and finally 4 global themes have been extracted from the literature review and the opinions of Iranian Aviation Industry experts. The research findings demonstrate that the success of knowledge integration of complex products and systems depends on four categories of contextual factors including environmental factors, product and technology specifications, organizational requirements and contexts, and knowledge development strategy, network structure and processes. The results also indicate that various solutions to the problem of complex product design and development require deep consideration of the environmental factors including institutional components and government.

    Keywords: knowledge integration, Complex products, systems (CoPS), Production, Development of Complex Product, system integration, thematic analysis
  • Meysam Narimani, Hadi Remezani, Mostafa Shalbafi * Pages 127-151

    In recent years, public procurement of innovation as a demand policy has become more of a concern in many countries, especially in European Union. Although pre-commercial procurement as a means of financing technological projects has a special place in the early stages of the technology development, it has faced both theoretical (whether identified as a supply or demand-side innovation policy) and practical challenges. The analysis of this policy tool in Iran is considered from the perspective of how it can stimulate technology in the range of supply and demand side. Due to the sustainability and continuity of the implementation of this policy at the Center for National Macro Technology Projects (under Vice-Presidency for Science and Technology), the projects of this center have been studied. To do this, the qualitative research method of multiple-case studies, based on the classification of the center's projects, was conducted. The results of this study show that using this policy has changed from a tool for encouraging the supply side based on basic technologies in long-term projects to demand-side policy with the basic role of buyers in strategic technology.

    Keywords: Pre-Commercial Procurement, Innovation, technology policy, Demand-Side Polic, Pubic procurement
  • Mostafa Safdari Ranjbar, Mitra Aminlo, Marzieh Yaghoubi, Ali Alizadeh *, Mehdi Elyasi Pages 153-184

    One of the main strategies for the transition to the entrepreneurial university is the establishment of technology transfer offices (TTOs) which enhance the interaction between university, industry, and society and therefore improve the economic and social conditions of society by identifying the needs of the market and society and defining demand-driven research projects in the universities. Tehran University of Medical Sciences (TUMS) is one of the leading universities of Iran which intends to complete the transition to an entrepreneurial university as its third mission. So, this research was conducted to identify the rationales, objectives, challenges and functions of the technology transfer office of Tehran University of Medical Sciences, through applying a qualitative approach and case study strategy. Analyzing the data collected from a group interview (focus group) with 10 academic experts through thematic analysis method has led to the identification of 46 basic themes and 44 organizing themes that have been gathered around four global themes, namely, rationalities, challenges, goals, and functions.

    Keywords: Entrepreneurial universities, Technology transfer office, Technology commercializing, Tehran University of Medical Science
  • Shayan Rouhani Rad, Amirhossein Tayebi Abolhasani * Pages 185-220

    Evidence shows that the commercialization and market entry by start-up companies are not very promising. The complexity and importance of this issue notably increases in the case of advanced technologies that have unique features such as high speed of knowledge production, short life cycle of technology and short distance from research time to product launch. This study is aimed to determine startup knowledge-based companys' requirements to enter the market. This study adopts a practical and descriptive-survey approach and uses the information collected through distribution of questionnaires among 86 successful ICT companies (located in Tehran Science and Technology Park, Modares Science and Technology Park and Shahid Beheshti University Technology Incubator). Further, in order to investigate the dimensions of the studied variables and construct validity, the confirmatory factor analysis and to test the research hypotheses the Structural Equation Modelling was used.  According to the research results, the requirements for successful entry of these companies into the market are organizational dimensions, environmental and individual factors, respectively. Also, component rankings show that in organizational dimension, components of strategic capabilities, marketing and sales capability and human resources are of high importance; in environmental dimention, supportive components, social, economic, political and technological factors are more significant; and in individual dimension, the manager's individual mentality, individual personality and interpersonal character are among the most important components.

    Keywords: Market Entry, Startup knowledge-based companies, Technology, ICT