فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان بزرگی، محسن حسنوند*، احسان آقامحمداقایی صفحات 3-28

    «جامعه ی به سامان ایرانی» در همپوشانی با «جامعه مدنی» از صافی اصالت های مذهبی، فرهنگی و قومی گذشته و تامین کننده مدارا و مروت برای تامین آسایش و رفاه شهروندان است. جامعه به سامان، تحت تاثیر جدی دو مولفه ی قانون اساسی و دولت قانون مدار برآمده از آن است. ترجیح یکی از مضامین «جامعه مدنی» یا «مدینه فاضله» که اولی ناظر بر علوم جدید و الگوی غربی و دومی ناظر بر آموزه های دینی اسلام است ناشی از محتوای قانون اساسی و چالش ده ها ساله جامعه کنونی ایران است. بدیهی است که ضمن ارایه تعریف و تبیین حدود هر کدام از معانی فوق و تحلیل آرای اختلافی به بررسی مضمون و نقد آرمان هر یک برای تامین رواداری و عقلانیت دینی و خرد جمعی پرداخته شده است. همچنین در این مقاله سعی شده است ضمن واکاوی خاستگاه های فکری جامعه آرمانی اسلامی و بررسی جامعه مدنی مطلوب غربی و نمایاندن اقتضایات و ویژگی های جامعه کنونی ایران؛ چالش های نیل به وضعیت مطلوب و «جامعه به سامان» شناسایی شوند. برای تامین این اهداف ضمن مطالعه منابع کتابخانه ای به آرای اندیشمندان و ایدیولوگ های حوزه ها و نحله های مختلف فکری پرداخته شده و ضمن تطبیق، تحلیل گردیده اند.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، دولت قانون مدار، جامعه به سامان، جامعه مدنی
  • مرضیه محصص*، زهره کوچک یزدی صفحات 29-50

    تغییرات و دگرگونی های پدید آمده در جوامع، گسست های اجتماعی متعددی را پدید آورده و بالتبع کنش های نامطلوبی در سپهر اجتماعی ایجاد کرده است. با توجه به اینکه مدارا به مثابه یک فضیلت اخلاقی، یکی از ابزارهای بنیادین ترویج فرهنگ همگرایی در جوامع به شمار می آید، بدون تردید بازاندیشی در عوامل زمینه ساز تعامل مدارا محور بر اساس مضامین قرآنی، بهبود روابط با اعضاء جامعه را در پی خواهد داشت. از این رو پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، بررسی شبکه مضمونی تعامل مدارا محور را هدف قرار داده است. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که مطابق آموزه های قرآنی، به مدارا در مناسبات اجتماعی، در عرصه هایی که زمینه ساز سلطه اندیشه های توطیه گرانه نیست و با حفظ مصالح اجتماعی توجه شده است. مرور آیات با محوریت موضوع مدارا گویای آن است که صبر، عفو، مغفرت در زمره پر بسامد ترین مولفه های زمینه ساز مدارا به شمار می آیند. توصیه قرآنی به مداراجویی با اعضاء خانواده، مخالفان، مومنان، عموم مردم و اهل کتاب، در این شبکه مضمونی برجسته شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، مدارا، جامعه اسلامی، روابط اجتماعی
  • علی احمد پناهی * صفحات 51-76

    سبک همسرداری مبتنی بر سیره و انتظارات اهل بیت‰ را می توان بهترین و اطمینان آورترین سبک همسرداری تلقی نمود. سوال اساسی این است که مهم ترین کنش های اخلاقی و ارتباطی قابل انتزاع از سیره و کلمات اهل بیت‰ در رابطه با سبک همسرداری کدام است؟ این پژوهش از تحقیقات کیفی است و با روش توصیفی- تحلیلی ضمن تبیین انتظارات اخلاقی و اجتماعی اهل بیت‰ در روابط بین همسران، به مولفه ها و جوانب مختلف همسرداری پرداخته است، نتایج این پژوهش نشان داد که انتظارات اهل بیت از همسران و سبک همسرداری آن بزرگواران متناسب و هماهنگ با اهداف خلقت انسان و در راستای رشد معنوی و مادی بوده است، همچنین این پژوهش نشان می دهد که در شیوه و مدل زندگی اهل بیت، به تمام ابعاد زندگی عنایت شده و رفتارهای آن بزرگواران متناسب با ظرفیت ها و توانمندی ها و شایستگی ها بوده است، ملاحظه تفاوت های روان شناختی زن و مرد، نیازهای مادی و معنوی افراد، التزام به حقوق در خانواده، توجه به نیازهای جنسی و عاطفی و لذت های حلال از نکات برجسته ای است که اهل بیت‰ از همسران انتظار دارند، بهره گیری حداکثری از اخلاق اسلامی در ساحت های مختلف روابط همسری، داشتن انتظارات قابل وصول از همسر و افزایش آستانه تحمل (صبوری و بردباری) نسبت به کمبودها و کاستی ها، از دیگر موضوعاتی است که در سیره و کلمات اهل بیت‰ جلوه گری دارد.

    کلیدواژگان: همسرداری، کنش های اخلاقی، نیازها، تفاوت های روان شناختی، رضایت مندی، افزایش پایداری، سیره اهل بیت، همدلی و مدارا
  • سید علی هاشمی خانعباسی* صفحات 77-104

    کارکرد خودخواهانه انسان، سبب بروز اخلال در نظم زندگی اجتماعی شده، در نتیجه حقوق افراد و جامعه مورد تعدی و تعارضات قرار می گیرد، برای رهایی از این تعارضات و تعدی به حقوق یکدیگر، نیاز به بسته های نرم افزاری به نام قانون است، لکن برای اجرای قانون، یک تشکیلات مقتدر مدیریتی مبتنی بر اصول عقلانی و وحیانی لازم است تا در پرتو آن انسان به سعادت دنیا و آخرت دست یابد، از این جهت ضرورت دارد تا مدیریت پیامبر خاتمˆ در همه زمان و در سطوح مختلف تبیین گردد. بنای مدیریت و حکومت اسلامی در شیوه مدیریتی پیامبرˆ ساختن جامعه حق مدار است، در اهمیت این موضوع همین بس که در آموزه های وحیانی، جامعه بدون مدیریت و حاکم، پذیرفتنی نیست. پیامبر اکرم ˆ بدین جهت مبعوث شد تا با مدیریت خویش، مردم را هدایت کرده و عدالت را در جهان حاکم وگسترش دهد تا در نتیجه حرکت عظیم انسانی را به سمت آفریدگار عالم، پایه گذاری نماید ، از ویژگی های مدیریت و حکومت پیامبرˆ وحیانی بودن آن است، از این جهت جان های امت خود را به سمت کمال مطلق رهنمون و شیفته خود ساخته است. رسول خداˆ با مدیریت الهی از جامعه بدوی مدینه، الگویی عملی ارایه کرد که در پرتو آن زن و مرد به کمال رسیده و تمدن بزرگ انسانی الهی را پایه گذاری نمود و جان هر انسان آزاده و خردمند را برای همه زمان مجذوب خود ساخته است، این مقاله برآن است تا با روش کتابخانه ای- توصیفی و با هدف بررسی شیوه های مدیریتی پیامبرˆ در جامعه بدوی جزیره العرب و راز ماندگاری مولفه های این مدیریت در جوامع بشری در گستره زمان و مکان و سطوح متفاوت مخاطبان، به این امر همت گمارد.

    کلیدواژگان: مدیریت، پیامبر اسلام، انسان، جان، جامعه، حکومت
  • سید علی اصغر حسینی محمدآباد* صفحات 105-132

    تربیت اخلاقی، به دلیل نقشی که در رشد و تعالی افراد و جوامع دارد، از دیرباز، مورد توجه کتب آسمانی، پیامبران و اندیشمندان دینی و غیردینی، بوده است. در اسناد بالادستی نظام آموزش و پرورش ایران نیز، به این مهم توجه شده است. با این حال، بررسی میدانی میزان پایبندی افراد جامعه ایران به ارزش های اخلاقی، فاصله ای بسیار زیاد، میان رشد اخلاقی افراد جامعه و ظرفیت های اخلاقی موجود در منابع دینی و ملی ما را نشان می دهد. از این رو، این پژوهش در پی آسیب شناسی تربیت اخلاقی در ایران معاصر و بیان راه کارهای مقابله با این آسیبها است. روش انجام این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و با مراجعه به منابع مکتوب و مصاحبه با صاحب نظران می باشد. یافته های این پژوهش نشان می-دهد که آسیب های تربیت اخلاقی در ایران معاصر، در چند محور قابل ارزیابی است: 1. آسیب های فردی؛ 2. آسیب های ناشی از نظام خانواده؛ 3. آسیب های ناشی از نظام آموزشی و تربیتی؛ 4. آسیب های ناشی از عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی. بنابراین، راه های مقابله با این آسیبها نیز در چند محور، ارایه شده-است: 1. نقش افراد؛ 2. نقش خانواده ها؛ 3. نقش نهادهای آموزشی، تربیتی و فرهنگی؛ 4. نقش رسانه ها؛ 5. نقش حکومت اسلامی؛ 6. نقش همه مسیولان و نهادهای موثر در تربیت اخلاقی.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت اخلاقی، آسیب شناسی، ایران معاصر
  • الهام پرویزی* صفحات 133-150

    فضاهای دینی همواره واجد ،تجارب معنوی، در قالب کیفیت حس مکان، بوده اند. از آنجا که گرایش به نوآوری در طراحی فضاهای معنوی به خصوص مساجد افزایش داشته است. از طرفی تحقیقات انجام شده نشان از روند کاهش حس مکان، این فضاها دارد. جهت ارایه نگاهی نو به نحوه طراحی این فضاها و تاثیر آن در حس مکان معنوی منظر شهری، این نوشتار به شیوه ارتباط بین طرح واره های کالبدی معنوی شکل گرفته در نژادها، در لایه ناخودآگاه، و ایجاد حس مکان در معماری مساجد می پردازد. روش تحقیق کیفی، از نوع تحلیلی است و شیوه گردآوری مطالب اسنادی و در جهت بررسی تاثیر طرح واره های نژادی نناخودآگاه در ایجاد حس مکان معنوی مساجد و به تبع در شهرهای اسلامی است. باتوجه به اینکه نوآوری در طراحی معماری از کالبد آغاز می شود و اینکه طرح واره های کالبدی ناخودآگاه می تواند در جهت دهی به نحوه شکل گیری حس مکان موثر باشد. توجه به کهن الگوها در طراحی در ایجاد حس مکان منظر شهری و تعامل سازنده با محیط های معنوی به خصوص مساجدی که بتواند تجربه معنوی را سبب شوند تاثیر به سزایی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حس مکان، فضای دینی، معماری مساجد، طرح واره نژادی، ضمیر ناخودآگاه
  • الهام محمد زاده*، رضا نیرومند، ندا محمدزاده نقاشان صفحات 151-181

    این پژوهش با هدف بررسی چالش های پیش روی تربیت فرزند در مواجهه با فضای سایبری [1] و رسانه ای است، به عبارت دیگر، اصول فرزندپروری بر اساس مکاتب تربیتی در مواجهه با رسانه و به خصوص اینترنت، با چالش های جدی روبرو است که راهکارهای جدیدی را می طلبد. فرزندپروری یکی از ارکان اساسی در شکل گیری مستحکم و پایدار نهاد خانواده است که از دیرباز از سوی روان شناسان و عالمان دینی مورد توجه بوده است. آنچه امروزه در این حوزه، مسئله جدید محسوب می شود، سبک مقتدارنه فرزندپروری از دیدگاه روان شناسی و تربیت دینی، راهکارهایی را برای این تقابل ارایه می دهد که به کارگیری صحیح و تبعیت روشمندانه از آن، سبب پرورش فرزندی سالم و ایمن در فضای رسانه ای خواهد شد.

    کلیدواژگان: فرزند پروری، فضای مجازی، مدیریت رسانه برای فرزند، سبک مقتدرانه
|
  • Mohsen Hassanvand*, Ehsan Bozorgi, Ehsan Agha mohammadaghaei Pages 3-28

    The fragmentation of thought in the processing of the desirable and law-abiding Iranian society, which is influenced by numerous independent cultural, religious and sectarian variables, has led to conflicts in the field of political action. The "well-organized Iranian society" in the overlap with the "civil society" has gone through the filter of religious, cultural and ethnic originality of the past and provides tolerance and kindness to ensure the comfort and welfare of citizens. A well-organized society is seriously influenced by the two components of the constitution and the law-abiding government. The preference of one of the themes of "civil society" or "utopia", the first of which refers to modern sciences and Western models, and the second to the religious teachings of Islam, stems from the content of the constitution and the decades-long challenge of current Iranian society. It is obvious that while presenting thedefinition and explanation of the limits of each of the above meanings and analyzing the differences of opinion, the content and critique of the ideals of each of them to ensure tolerance and religious rationality and collective wisdom have been studied. Also, in this article, while analyzing the intellectual origins of the ideal Islamic society and examining the desirable Western civil society and showing the requirements and characteristics of the current Iranian society; the challenges of achieving the desired situation and a "well-organized society" are identified. In order to achieve these goals, while studying library resources, the opinions of thinkers and ideologues of different fields and schools of thought have been dealt with and analyzed while applying. The realization of a well-organized society with a law-abiding majority, whose capacity and context are provided in the Constitution of the Islamic Republic of Iran, can be explained by ordinary legislation and led to its realization.

    Keywords: Constitutional Law, Law-abiding Government, WellorganizedSociety, Civil Society
  • Marzieh Mohasses*, Zohreh Kochak Yazdi Pages 29-50

    Changes and transformations that have occurred in societies have created numerous social disruptions and, consequently, have created undesirable actions in the social sphere. Given that tolerance as a moral virtue is one of the fundamental tools for promoting a culture of convergence in societies, there is no doubt that rethinking the underlying factors of tolerance-based interaction based on Quranic themes will improve relations with members of society. Therefore, the present study, with a descriptive-analytical method, aims to investigate the thematic network of tolerance-based interaction. The findings of the research indicate that according to the Quranic teachings, tolerance in social relations in areas that are not grounds for the domination of conspiratorial ideas and with the preservation of social interests has been considered. The findings of the research indicate that according to the Quranic teachings, tolerance in social relations in areas that are not grounds for the domination of conspiratorial ideas and with the preservation of social interests has been considered. A review of the verses focusing on the subject of tolerance shows that patience and forgiveness are among the most frequent components of tolerance. The Quranic advice to be patient with family members, opponents, believers, the general public and the People of the Book is highlighted in this thematic network.

    Keywords: the Noble Quran, Tolerance, Islamic Society, Social Relations
  • Ali ahmad Panahi* Pages 51-76

    The style of marriage based on the manners and expectations of the Ahl al-Bayt can be considered the best and most reliable style of marriage. The main question is what are the most important moral and communication actions that can be abstracted from the manners and words of the Ahl al-Bayt (as) in relation to the style of marriage? This research is a qualitative research and with a descriptive-analytical method, while explaining the moral and social expectations of the Ahl al- Bayt in the relations between spouses, it has dealt with the various components and aspects of marriage. The results of this study showed that the expectations of the Ahl al-Bayt from their wives and the lifestyle of those nobles were in proportion and harmony with the goals of human creation and in line with spiritual and material growth. This study also shows that in the way and model of life of Ahl al-Bayt, all aspects of life have been taken into consideration and the behaviors of those nobles have been commensurate with their capacities, abilities and competencies. Psychological differences between knowing men and women, material and spiritual needs of individuals, adherence to family rights, paying attention to sexual and emotional needs, and enjoying the prominent circles that the Ahl al-Bayt expect from spouses, maximum utilization of Islamic ethics in various areas of marital relations, having achievable expectations from the spouse and increasing the threshold of tolerance (patience and forbearance) towards flaws and shortcomings, are other issues that are reflected in the manners and words of the Ahl al-Bayt.

    Keywords: Marital Management, Moral Actions, Needs, PsychologicalDifferences, Satisfaction, Increase of Tolerance, Ahl al-Bayt Tradition, Sympathy, Tolerance
  • Seyed Ali Hashemi Khanabbasi* Pages 77-104

    Human selfish function disrupts the order of social life, as a result of which the rights of individuals and society are violated. To get rid of these conflicts and infringe on each other's rights, you need software packages called law. But in order to implement the law, a powerful management organization based on rational and revelatory principles is necessary in order for man to achieve the happiness of this world and the hereafter. For this reason, it is necessary to explain the management of the last Prophet at all times and at different levels. The foundation of Islamic management and government in the Prophet's management style is to build a right-based society. Suffice it to say that in revelatory teachings, a society without management and rule is not acceptable. TheHoly Prophet was sent to guide the people with his management and to spread justice in the world and to establish the great human movement towards the Creator of the universe. One of the characteristics of the management and government of the Prophet is its revelation. For this reason, he has guided and fascinated the souls of his nation towards absolute perfection. The Messenger of God, with the divine management of the primitive society of Medina, provided a practical model in the light of which men and women reached perfection and founded the great divine human civilization and fascinated the soul of every free and wise man for all time. This article intends to use the descriptive library method and with the aim of examining the Prophet's management methods in the primitive society of the Arabian Peninsula and the secret of the permanence of the components of this management in human societies in different time, place, levels and the different levels of audiences.

    Keywords: Management, the Prophet of Islam, Human, Soul, Society, Government
  • Seyed Aliasghar Hosseini Mohammadabad* Pages 105-132

    Moral education, due to its role in the growth and excellence of individuals and societies, has long been the focus of the scriptures, religious and non-religious prophets and thinkers. This issue has also been considered in the upstream documents of the Iranian education system. However, the field study shows the degree of adherence of individuals in Iranian society to moral values, a huge gap between the moral development of individuals in society and the content and moral capacities in our religious and national resources. Therefore, this study seeks to diagnose the pathology of moral education in contemporary Iran and to express strategies to deal with these injuries. The method of this research is descriptive-analytical and by referring to written sources and interviewing experts. The findings of this study show that the harms of moral education in contemporary Iran can be assessed in several ways: 1. Personal injuries; 2. Injuries caused by the family system; 3. Injuries caused by the educational system; 4. Injuries caused by economic, social and political factors. Therefore, ways to deal with these injuries are presented in several areas: 1. The role of individuals; 2. The role of families; 3. The role of educational, training and cultural institutions; 4. The role of the media; 5. The role of Islamic government; 6. The role of all officials and effective institutions in moral education.

    Keywords: Education, Moral Education, Pathology, Contemporary Iran
  • Elham Parvizi* Pages 133-150

    Religious spaces have always had spiritual experiences in the form of the quality of the sense of place. Because the tendency to innovate in the design of spiritual spaces, especially mosques, has increased. On the other hand, the researches show the process of reducing the sense of place in these spaces. To provide a new look at how these spaces are designed and their impact on the sense of spiritual place of the urban landscape, this article deals with the relationship between spiritual and physical schemas formed in races, in the subconscious layer, and creating a sense of place in mosque architecture. The research method is qualitative-analytical and the method of collecting documentary materials is to study the effect of unconscious racial schemas in creating a sense of spiritual place of mosques and consequently in Islamic cities. Given that innovation in architectural design begins with the body and that subconscious body schemas can be effective in directing how the sense of place is formed. Attention to archetypes in design will have a great impact on creating a sense of urban landscape and constructive interaction with spiritual environments, especially mosques that can cause spiritual experience.

    Keywords: Sense of place, Spiritual Atmosphere, Architecture ofMosques, Racial Schema, Unconscious
  • Elham Mohamadzadeh*, Reza Niroomand, Neda Mohamadzadehnaghashan Pages 151-181

    This study aims to investigate the challenges facing child education in the face of cyberspace and media. In other words, the principles of parenting based on educational schools in the face of the media, and especially the Internet, face serious challenges that require new solutions. Parenting is one of the basic pillars in the strong and sustainable formation of the family institution, which has long been considered by psychologists and religious scholars. What is a new issue in this field today, the authoritative style of parenting from the perspective of psychology and religious education, offers solutions for this confrontation that proper use and methodical adherence to it, leads to raising a healthy and safe child in cyberspace.

    Keywords: Child Rearing, Cyberspace, Media Management for Child, Authoritative Style