فهرست مطالب

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 10 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده وجیهه میکائیلی*، محسن مهرآرا صفحات 7-21
    هدف محوری مطالعه حاضر، بررسی هزینه های اجتماعی انحصار و تعیین عوامل موثر بر آن است. جهت اندازه گیری هزینه های اجتماعی از سه روش هاربرگر، پوزنر و کالینگ مولر استفاده می شود و بدین منظور، از داده های 130 صنعت کد چهاررقمی ISIC در طی سال های 1383 تا 1396 استفاده شد. از طرفی برای تجزیه و تحلیل الگو از روش های اقتصاد سنجی پانل دیتا و گشتاورتعمیم یافته و نرم افزار ایویوز 10 استفاده می شود. قابل ذکر است که هزینه های اجتماعی در آثار قبلی در ایران اندازه گیری شده است اما در این مطالعه عوامل موثر بر هزینه های اجتماعی انحصار نیز ارزیابی می شود. یافته های تحقیق موید این موضوع است که میزان هزینه های اجتماعی انحصار در دو روش پوزنر و کالینگ-مولر بسیار بیشتر از روش هاربرگر بوده که موجبات اختلال در تخصیص بهینه منابع و کاهش رفاه جامعه را فراهم می کند. همچنین نتایج حاصل از بررسی عوامل موثر بر هزینه های اجتماعی انحصار نشان می دهد در هر سه رویکرد تمامی متغیرها با سطح احتمال 5% معنی دار و علامت متغیرها مطابق با انتظارات تیوریک است. بطوریکه متغیرهای شاخص تمرکز، شدت تبلیغات و شدت تحقیق و توسعه از مهم ترین متغیرهای اثرگذار بر هزینه های اجتماعی بوده و موجب افزایش آن می شوند.
    کلیدواژگان: هزینه های اجتماعی انحصار، صنعت، شاخص تمرکز، انحصار
  • خلیل حیدری* صفحات 23-36

    پراکندگی قدرت انحصاری بین صنایع، مستقل از قدرت انحصاری هر صنعت می تواند موجب تخصیص ناکارای منابع گردد و  از جمله راهکارهای شناخته شده برای کاهش قدرت انحصاری و پراکندگی آن، افزایش تجارت است. لذا بررسی تاثیر تجارت بر قدرت انحصاری صنایع و پراکندگی قدرت انحصاری بین صنایع از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مقاله ارزیابی تاثیر تجارت بر پراکندگی قدرت انحصاری صنایع در ایران در قالب یک مدل پانل دیتا صورت می گیرد. این مدل پراکندگی قدرت بازار صنایع را تابعی از پراکندگی شاخص بازبودن درجه اقتصاد (نسبت تجارت به تولید)، پراکندگی بهره وری کل عوامل تولید، نرخ تعرفه در نظر می گیرد. همچنین اطلاعات و داده‏های مورد نیاز نیز از طرح کارگاه های صنعتی ده نفر کارکن و بیشتر مرکز آمار ایران و گمرک ج.ا.ا برای دوره 1374 تا 1392 فراهم شده است. یافته ها: تجارت رابطه غیرمستقیمی با پراکندگی قدرت بازار دارد به این معنا که با افزایش تجارت یا پراکندگی آن، پراکندگی قدرت بازار کاهش می یابد که خود عامل بهبود تخصیص منابع و در نتیجه افزایش بهره وری عوامل تولید است. لذا سیاست هایی که منجر به افزایش حجم تجارت گردد پراکندگی قدرت انحصاری صنایع را کاهش می دهد. همچنین افزایش بهره وری، پراکندگی قدرت انحصاری صنایع را کاهش می دهد. نکته پایانی آنکه نرخ تعرفه تاثیر معنادار و مستقیمی بر پراکندگی قدرت بازار ندارد.

    کلیدواژگان: قدرت انحصاری، صنایع ایران، پراکندگی قدرت انحصاری، تجارت
  • حسن حیدری*، حورا رضاقلی صفحات 37-54
    طی سال های اخیر سطح تحصیلات و مهارت نیروی کار که سرمایه های انسانی کشور می باشند افزایش قابل توجهی یافته است و فراهم آوری اشتغال برای این قشر از افراد جامعه به یکی از مسایل پراهمیت مسیولان کشور بدل گشته است. سوال مهم این است که رشد اقتصادی به چه میزان بر تقاضای نیروی کار با تاکید بر نیروی کار تحصیل کرده دانشگاهی در ایران موثر بوده است. از این رو هدف این مقاله ارایه برآوردی از کشش اشتغال ناشی از رشد اقتصادی در 22 بخش صنعتی ایران بر اساس کدهای آیسیک دو رقمی به منظور سنجش حساسیت اشتغال برحسب سطح تحصیلات به رشد اقتصادی می باشد. بدین منظور با استفاده از مدل پنل دیتا به روش حداقل مربعات معمولی کاملا تعدیل شده (FMOLS) در طول دوره 1374 تا 1394 مدل هایی برآورد شده است که نتایج آن نشان می دهد که در بلند مدت هرچه به سمت سطوح بالاتر تحصیلات حرکت شود تاثیر مثبت و معنادار ارزش افزوده حقیقی کاهش می یابد. بنابراین الگوی رشد بخش صنعت در کشور کمتر در جهت به کارگیری افراد با تخصص و دانش بالا بوده است و لذا لازم است سیاست های اقتصادی در جهت هدایت رشد ارزش افزوده بخش صنعت به سمت جذب و ایجاد اشتغال برای نیروهای متخصص سوق داده شوند.
    کلیدواژگان: اشتغال، رشد اقتصادی، حداقل مربعات معمولی کاملا تعدیل شده
  • زین العابدین صادقی*، سید عبدالمجید جلایی، هانیه امین صفحات 55-73
    امروزه با توجه به پیامدهای استفاده از سوخت های فسیلی بر محیط زیست، کشورهای عمده مصرف کننده انرژی به سمت توجه بیشتر به انرژی های نو و همچنین گاز طبیعی سوق داده شده اند. به همین جهت یکی از حامل های پرمصرف انرژی در ایران گاز طبیعی می باشد که افزایش توجه به مسایل زیست محیطی و تلاش برای کاهش انتشار گازهای آلاینده باعث افزایش میزان مصرف و به نسبت آن افزایش یارانه پرداختی برای این حامل انرژی نسبت به سال 2000 میلادی شده است. لذا مدیریت و برنامه ریزی دقیق در زمینه عرضه و تقاضای انرژی به خصوص بحث یارانه گاز که در سال های اخیر شاهد تغییرات زیادی در این زمینه بوده ایم و اصلاح ساختار موجود، ضروری می باشد. در همین راستا پژوهش حاضر که با هدف بررسی تحلیل تغییرات در مقیاس یارانه گاز طبیعی و تجزیه عامل های آن در ایران انجام شده است، با استفاده از رویکرد تجزیه شاخص و روش LMDI-I تغییرات یارانه گاز طبیعی طی سال های 1388 تا1394 به چهار اثر به صورت زمانی زنجیره ای تجزیه شده است.نتایج نشان می دهد در بخش های مختلف اقتصاد ایران اثر قیمت رقابتی گاز طبیعی بیشترین و اثر مکانیسم قیمت گذاری گاز طبیعی کمترین تاثیر را در تغییرات مقیاس یارانه گاز طبیعی داشته اند که این موضوع نشان دهنده تاثیرپذیری بخش های مختلف اقتصاد ایران از قیمت های منطقه ای و بین المللی وتاثیر اندک طرح هدفمندی یارانه ها در این حوزه می باشد به طور کلی ترتیب اثرگذاری عوامل تجزیه در تغییرات مقیاس یارانه گاز طبیعی را می توان به این صورت برشمرد: اثر قیمت رقابتی، اثر مصرف، اثر ساختار مصرف و در انتها اثر مکانیسم قیمت گذاری
    کلیدواژگان: یارانه گاز طبیعی، مقیاس یارانه، اصلاح قیمت گذاری، شاخص دیویژیای میانگین
  • الهام شیوایی* صفحات 75-86
    در این مقاله با استفاده از شاخص لرنر، ارزیابی از قدرت بازاری صنایع تبدیلی فعال بخش کشاورزی ارایه گردیده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد صنایع "تولید کود شیمیایی و ترکیبات ازت"، صنایع "آماده سازی و آرد کردن غلات و حبوب"، صنایع "پاک کردن و درجه بندی و بسته بندی خرما" و صنایع "عمل آوری و حفاظت ماهی و فراورده های ماهی و سایر حیوانات دریایی از فساد" بترتیب با دارا بودن شاخص لرنر 56/0،  41/0 ،  24/0  و  18/0 دارای بالاترین قدرت بازاری در میان صنایع تبدیلی بخش کشاورزی در ایران بوده اند. همچنین یافته های این تحقیق بیانگر آن است که صنایع "تولید روغن و چربی حیوانی و نباتی خوراکی"، صنایع "عمل آوری و حفاظت گوشت و فراورد ه های گوشتی از فساد"، صنایع " عمل آوری و حفاظت میوه ها و سبزی ها از فساد (بجز پسته و خرما) ، صنایع "تولید فراورده های لبنی" و " تولید ماشین آلات کشاورزی و جنگلداری" صنایعی با ساختار رقابت موثر بوده اند و صنایع " عمل آوری و حفاظت ماهی و فراورده های ماهی و سایر حیوانات دریایی از فساد"، "پاک کردن و درجه بندی و بسته بندی خرما"، " آماده سازی و آرد کردن غلات و حبوب" ،" چای سازی" و " تولید کود شیمیایی و ترکیبات ازت" جز صنایعی می باشند که دارای ساختار انحصار موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: شاخص لرنر، صنایع تبدیلی کشاورزی، قدرت بازاری
  • جلال منتظری شورکچالی*، مهدی زاهد غروی صفحات 87-103

    با توجه به فضای غیررقابتی حاکم بر صنعت خودروسازی ایران، مطالعه حاضر تلاش می کند تا با بررسی وضعیت تمرکز در بازار خودرو، میزان اثربخشی تصمیمات نهاد تنظیم گر شورای رقابت را مورد ارزیابی قرار دهد. بر این اساس و با توجه به نتایج حاصل از محاسبه شاخص های ضریب تمرکز بازار، هرفیندلال - هیرشمن، هال - تایدمن و آنتروپی نسبی، می توان گفت که شدت تمرکز بازار خودرو سواری کشور طی دوره تنظیم گری شورای رقابت (1398-1390) نسبت به دوره 1390-1375 تغییر چندانی نداشته و همچنان این بازار به شدت انحصاری و متمرکز است. همچنین و بر اساس شاخص های ضریب جینی و ضریب تغییرات، به دلیل ورود بنگاه های تولیدی کوچک و عدم تغییر معنادار سهم بازاری دو بازیگر اصلی بازار خودرو ایران (شرکت های ایران خودرو و سایپا)، نابرابری و شدت پراکندگی سهم بازاری، در بازار خودرو ایران به صورت محسوسی طی این دوره افزایش یافته است. در این راستا، می توان از: 1- نبود ظرفیت های قانونی لازم جهت دخالت شورای رقابت در سیاست های تجاری و صنعتی، 2- ماهیت مدیریت دولتی صنعت خودرو، 3- حذف رقبای خارجی از طریق موانع تعرفه ای و غیرتعرفه ای و 4- حمایت های غیرهدف مند، نامحدود، غیرمشروط و غیرتنازلی دولت از صنعت خودرو، به عنوان اصلی ترین دلایل عدم موفقیت شورای رقابت در حذف موانع اصلی عنصر رقابت در صنعت خودرو کشور نام برد.

    کلیدواژگان: خودرو، ضریب تمرکز، تنظیم گری، شورای رقابت، ایران
|
  • Seyedeh Vajihe Mikaeeli *, Mohsen Mehrara Pages 7-21
    The main purposes of this study are to investigate the social costs of monopoly and to determine the factors affecting them. To measure social costs, three methods of Harberger, Posner and Calling Müller are used, and for this purpose, data from 130 ISIC four-digit code industries during the years 2004 to 2017 were used.To analyze the model, panel data, Generalized Method of moments and Eviews 10 were used. Although in the previous studies, social costs of monopoly in Iran  have been measured,  in this study, the factors affecting them are also evaluated. The research findings show  that the social costs of monopoly in the Posner and Kaling-Muller methods are much higher than in  the Harberger method, which causes disturbance in the optimal allocation of resources and reduces the welfare of society.  Also, the results of the study of factors affecting the social costs of monopoly show that in all three approaches, all variables with a level of probability of 5% are significant and the signs of the variables are in accordance with theoretical expectations. As the variables of concentration index, advertising intensity and research and development intensity are the most important variables affecting social costs and increase them.
    Keywords: Monopoly social costs, industry, concentration index, monopoly
  • Khalil Heidary * Pages 23-36

    Dispersionof monopoly power between industries, regardless of the monopoly power of each industry can lead to inefficient allocation of resources and one of the known strategies to reduce monopoly power and its dispersion is the expansion of trade.Therefore, it is very important to study the impact of trade on monopoly power and monopoly power dispersion. The impact of trade on the dispersion of monopoly power is evaluated in the form of a data panel model. This model considers the dispersion of industrial monopoly power as a function of the dispersion of the degree of openness of the economy(Ratio of Trade to production),the dispersion of total factor productivity and the tariff rate. Also, data have been provided by the survey on Manufacturing establishments with 10 and More Workers of Iran's Statistics Center and Islamic Republic of Iran Customs for the period 1995 to 2013. Findings Trade has an indirect relationship with the dispersion of market power which in turn improves the allocation of resources and thus increases the productivity of factors of production. Therefore, policies that increase trade volume reduce the dispersion of industry monopoly power. Increasing productivity also reduces the dispersion of industry monopolies. Finally, the tariff rate does not have a significant and direct effect on the dispersion of market power.

    Keywords: Monopoly power, Manufacturing Industries, Monopoly Power Dispersion, Trade
  • Hassan Heydari *, Houra Rezagholi Pages 37-54
    In recent decades Iranian labor education levels have been increased significantly which show growing level of human capital available for economic activities. So, providing employment opportunities for the growing number of young educated people is a challenge for Iranian policy makers. The main question is that how economic growth will increase demand for university graduated labor. Hence the aim of this paper is to estimate employment elasticity of economic growth in 22 manufacturing sub-sectors by education level. To do that we have run a panel data model by fully modified OLS method for 1995-2015. Our results show that in the long run, the higher the level of education, the lower the positive and significant impact of real value-added on level educated labor demand. So, the results showed that the existing pattern of industrial growth have no enough orientation to employ educated, knowledgeable people. Therefore, reforms should be adopted to lead more employment for higher-level educated people in Iran.
    Keywords: employment, Economic Growth, Fully Modified OLS
  • Zeinolabedin Sadeghi *, Seyed Abdolmajid Jalaei, Hanieh Amin Pages 55-73
    this reason, one of the most energy consuming carriers in Iran is natural gas. Increasing attention to environmental issues and efforts to reduce pollutant emissions cause an increase in consumption and therefore an increase in subsidies for this energy carrier since 2000. Therefore, careful management and planning in the field of energy supply and demand, especially the discussion of gas subsidies, which have witnessed many changes in recent years and reform of the existing structure, are necessary. In this regard, the present study aimed at analyzing the changes in the natural gas subsidy scale and its factor analysis in Iran, using four indices of LMDI-I analysis and natural gas subsidy changes in four years from 2009 to2015. The effect has been broken down by time chains. results show that in different sectors of Iranian economy the effect of competitive price of natural gas has the greatest effect and the effect of natural gas pricing mechanism has had the least effect on the changes of the natural gas subsidy scale. Indicates the impact of different sectors of the Iranian economy on regional and international prices and the small impact of the project. The purpose of subsidies in this area is generally to determine the effect of decomposing factors on the changes in the natural gas subsidy scale: Competitive Price Effect, Consumption Effect, Consumption Structure Effect and, finally, Pricing Mechanism Effect.
    Keywords: Natural Gas Subsidy, Subsidy Scale, Pricing Modification, Logarithmic Mean Divisia Index
  • Elham Shivaie * Pages 75-86
    market power of active Iran's Agro-industries. The results indicate that industries of Manufacture of nitrogenous fertilizers and nitrogen compounds, manufacture of flour mixes and prepared blended flour and dough for bread, cakes, biscuits or pancakes, Cleaning and grading and packing dates and industries of Processing and preserving of fish, crustaceans and molluscs have experienced the highest market power under the Lerner index with 0.56, 0.41, 0.24 and 0.18 values respectively among the converting industries. The findings also imply that industries of Manufacture of edible vegetable and animal oils and fats, Processing and preserving of meat, Processing and preserving of fruit and vegetables excluding date and pistachio, Manufacture of dairy products and industries of manufacture of machinery used in agriculture and forestry have had an effective competition structure while industries of Manufacture of macaroni, noodles, couscous and similar farinaceous products, Cleaning  and grading and packing dates, manufacture of flour mixes and prepared blended flour and dough for bread, cakes, biscuits or pancakes, Making tea and industries of manufacture of nitrogenous fertilizers and nitrogen compounds have had an effective monopoly structure.
    Keywords: The Lerner Index, Marginal Cost, Converting Industries, Agriculture Sector
  • Jalal Montazeri *, Mehdi Zahed Gharavi Pages 87-103

    According to the non-competitive environment in the Iranian automotive industry, this study evaluates the effectiveness of the decisions of the National Competition Council by investigating the concentration on the car market in Iran. Calculation of the indexes of Concentration Ratio (CR), Herfindahl-Hirschman (HHI), Hall-Tideman (HTI) and Relative Entropy (ER) showed that the intensity of the concentration of the country's car market has not changed much during the period of regulatory of National Competition Council (2011-2019) compared to the period 1996-2011 and this market is still highly monopolized and concentrated. In addition, based on indexes of Gini coefficient (GC) and coefficient of variation (CV), inequality and the intensity of market share dispersion has increased significantly in the car market during this period. This issue is rooted in the fact that the entry of small manufacturing firms has not significantly changed the market share of the two dominant players in the automotive market (Iran Khodro and Saipa). The main reasons for the this failure of the National Competition Council are 1- Lack of legal capacity to involve the National Competition Council in trade and industrial policies, 2- The nature of public management of the automotive industry, 3- Elimination of foreign competitors through tariff and non-tariff barriers, 4- Non-targeted, unlimited, unconditional and non-discounting support to the automotive industry.

    Keywords: Car, Concentration, Regulatory, National Competition Council, Iran