فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی سجادی* صفحات 5-32

    آنچه که تاکنون علیرغم اصلاحات گسترده در نظام تعلیم و تربیت ایران ، موجب شده است تا نظام تربیتی ایران همچنان ناکارآمد باشد، غلبه نوعی گفتمان بر اقدامات اصلاحی است که بیشتر به بازتولید قلمروهایی منجر شده اند که خود مانع ظهور اصلاحات واقعی در نظام تربیتی به حساب می آیند. وجه پارادکسیکال گفتمان حاکم بر این اقدامات این است که از یک سو هدف از اقدامات اصلاحی را ایجاد تحول و بهبود در نظام تربیتی می داند و از سوی دیگر با باز تولید قلمروهای جدید، موانع جدیدی بر سر راه اصلاحات حقیقی بوجود می آورد. تجربه چهار دهه سیاستگذاری در نظام تربیتی ایران را می توان مصداق بارز چنین فرآیندی دانست. این گفتار با پرداختن به سه مفهوم مهم قلمرو سازی، قلمرو زدایی و باز تولید قلمرو، در پی تبیین ماهیت و کارکرد حاکمیت «گفتمان باز تولید قلمرو» در سه حوزه ساختاری، مبانی و نظریه پردازی تربیتی و وجوه پارادکسیکال آن از یک سو ، و همچنین ارایه راهکاری برای برون رفت ازآن به منظور تحقق یک نظام تربیتی کارآمد و خود سامان بخش از سوی دیگر است. تحلیل گفتمان انتقادی، تحلیل مفهوم و نوپردازی مفهومی مبنای روشی تدوین این مقاله است.یافته ها نشان می دهد که تا زمانی که بازتولید قلمرو به عنوان گفتمان اصلاحات در نظام تربیتی ایران در نظر گرفته شود، بدلیل ماهیت پارادکسیکال و ضد اصلاحی این گفتمان، امکان تحقق اصلاحات واقعی در نظام تربیتی وجود نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: قلمرو سازی، بازتولید قلمرو، قلمرو زدایی، اصلاحات، گفتمان پارادکسیکال، نظام تربیتی
  • موسی توماج ایری* صفحات 33-58

    هدف اصلی این مقاله، بسط علایق علم و بررسی پیامدهای آن برای آموزش علوم طبیعی است. برای این منظور با استفاده از روش های توصیف، تحلیل، استنتاج و مفهوم پردازی ابتدا به علایق علم نزد هابرماس با سه وجه فنی، عملی و رهایی بخش پرداخته می شود. سپس رویکرد ماری هسه درباره جنبه تفسیری و تاویلی علوم طبیعی مورد بررسی قرار می گیرد. پس از آن، به نظرات مارتین اگر درباره علاقه کیهان شناختی و سرکوب آن در تعلیم وتربیت پرداخته می شود. در بخش بعد ضمن پیشنهاد رشته «مطالعات علم» به عنوان «علایق استعلایی علم» به بسط علایق علم می پردازیم. سپس به پیامدهای چهار زیرعلاقه تاریخ علم، فلسفه علم، جامعه شناسی علم و روانشناسی علم، پرداخته می شود. در نهایت با ابتنای بر یافته های پژوهش، رویکرد و روش جدیدی با عنوان «آموزش علم علاقه محور» پیشنهاد می گردد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که لحاظ علایق استعلایی در کنار علایق فنی و کیهان شناختی در آموزش علوم طبیعی، و استفاده از آموزش علم علاقه محور، تصویر جامع تر و کامل تری از علم ارایه داده، ضمن تسهیل و تعمیق فرایند یاددهی-یادگیری علوم، این فرایند را با جذابیت و لذت بیشتری همراه خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: آموزش علم، علایق علم، هابرماس، هسه، علایق استعلایی، فلسفه علم، تاریخ علم، جامعه شناسی علم، علوم تجربی
  • طیبه توسلی* صفحات 59-75

    هدف اصلی این پژوهش، شناخت روش تحلیل مفهومی از دیدگاه ریچارد پیترز، دلالت های آن در تعیین هدفهای تربیتی و همچنین نقد آن در دیدگاه های مختلف فلسفی و تربیتی است. روش پژوهش استنتاجی-نقدی است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد روش تحلیل مفهوم، اگرچه تاریخی طولانی دارد، نخست در اندیشه های ویتگنشتاین متاخر مورد توجه قرار گرفته است و فیلسوفان آکسفورد، آن را بسط داده اند. ریچارد پیترز از این روش در تحلیل مفاهیم اساسی تعلیم و تربیت مانند تعریف مفاهیم، تقسیم تعریف ها به ضعیف و قوی و تعیین شرط های لازم و کافی در تحلیل مفاهیم استفاده کرد. همچنین او در تعیین هدف های تربیتی  بر تعالی نگری، تعیین معیارهای اساسی و  تحلیل دقیق مفهوم هدف تاکید داشت. با گذشت نزدیک به نیم قرن از فعالیت های پیترز، روش تحلیل مفهومی او در تصورات ذهنی، تعریف مفاهیم، نحوه بیان هدف های تربیتی و گسترش مولفه های این روش قابل نقد است.  همچنین در حال حاضر تعالی نگری پیترز در تعیین هدف های تربیتی از دیدگاه های کلاسیک تعلیم و تربیت به حساب می آید، چرا که در اندیشه های پساتحلیلی بیشتر به برساخت گرایی اجتماعی، تعیین هدف های منعطف و گوناگونی فرهنگ ها توجه می شود.

    کلیدواژگان: روش تحلیل مفهومی، اهداف تربیتی، ریچارد پیترز، نقد
  • عماد حاتمی گروه*، ابوالفضل غفاری، خسرو باقری نوع پرست، بختیار شعبانی ورکی صفحات 76-95

    هدف اصلی این پژوهش تبیین و نقد درونی مدل ترکیبی تربیت اخلاقی از دیدگاه ناروایز می باشد. در مقاله تبیین شده است که ناروایز دو رویکرد تربیت منش و تربیت اخلاقی عقلانی را به منظور ترکیب انتخاب و سپس این دو رویکرد را با توجه به مبانی فلسفی آنها با هم مقایسه کرده و نقاط قوت و ضعف آنها را تبیین نموده است تا بتواند نقاط مثبت آنها را با هم ترکیب کند و به نظریه ای جامع که مبرا از نقاط ضعف دو رویکرد مذکور باشد دست یابد. در ادامه تبیین شد که ناروایز مدلی را ارایه می کند که به زعم او حاصل ترکیب نقاط قوت دو رویکرد پیش گفته است.نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ناروایز در دیدگاه خود دچار تناقض های درونی متعدد شده است. از جمله: برتر دانستن اصول تربیت منش بر تربیت اخلاقی عقلانی، ارایه الگو توسط او علیرغم اینکه قایل به این است الگو، قاعده و اصول خاصی را در تربیت اخلاقی نمی توان و نباید ارایه کرد، باقی ماندن بر نقاط ضعف رویکردهای مبدا، نادیده گرفتن استقلال متربی و نهایتا عدم پاسخگویی به سوالات بیشمار در تربیت اخلاقی.

    کلیدواژگان: نقد درونی، مدل ترکیبی، تربیت اخلاقی، تربیت منش، تربیت اخلاقی عقلانی، ناروائز
  • مژگان کرد*، یحیی قائدی، سعید ضرغامی، همراه، رمضان برخورداری صفحات 96-115

    هدف این پژوهش، تحلیل مفهوم زندگی خوب در رویکرد سعادت گرا به منظور تدوین هدف های تربیت می باشد. سپس بر اساس این تحلیل و در بستر بینش فلسفی به دست آمده از آن، هدف هایی برای تربیت تدوین شد. برای دستیابی به این هدف ها از روش های تحلیل مفهومی و قیاس عملی فرانکنا استفاده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، جهت گیری های کلی زندگی خوب سعادت گرا عبارتند از: فضیلت، ترجیح خردورزی بر دیگر شیوه های بودن، معناداری و شکوفایی. هدف های تربیت سعادت گرایانه در دو بخش هدف غایی و هدف های میانی ارایه شدند. این هدف ها عبارتند از: شکوفایی که هدف غایی تربیت سعادت گراست و معناداری و فضیلت مندی که به عنوان هدف های میانی تربیت سعادت گرا شناخته شدند. بدین ترتیب، هدف اصلی تعلیم و تربیت، راهنمایی متربیان به سمت شیوه های زندگی فضیلت مندانه و شکوفنده است. در حقیقت تربیت بر بنیاد زندگی خوب سعادت گرا، شکوفا شدن را پاسخی مناسب و ضروری برای مساله بنیادین و هنجارین نیک بختی انسان می داند، و تربیت سعادت گرایانه ناظر بر چگونگی تحقق این هدف در فراگیران است. بنابراین ویژگی های اصلی تعلیم و تربیت سعادت گرا در فرایند تربیت،  فضیلت محوری، خردگرایی، هدف مداری و معنا داری  به سمت شکوفایی انسانی است.

    کلیدواژگان: زندگی خوب، سعادت گرایی، اهداف تعلیم و تربیت
  • علی وحدتی دانشمند* صفحات 116-135

    هدف اصلی این پژوهش نقد رویکرد رسمی اصلاحات آموزشی در ایران بوده و در مسیر تحقق، از ایده نقد درونی که نخست از سوی هگل مطرح شده و سپس با تغییراتی از سوی مارکس و فیلسوفان مکتب فرانکفورت بسط و مورد دفاع قرار گرفته است، استفاده شده است. در بخش اول مقاله، اندیشه های هگل، مارکس و آدورنو در باب نقد درونی مورد واکاوی قرار گرفته است. در بخش دوم مقاله، متناظر با هر کدام از این فیلسوفان، سه پیشنهاد بر خلاف جریان رایج اصلاحات رسمی مطرح شده است. در پایان و به عنوان نتیجه گیری، اصول نقادی درونی نظام آموزشی بیان شده و سه نقد مطرح شده از سوی مشاوران ماوراء بحار، محمد علی طوسی و صمد بهرنگی نیز بر این اساس ارزیابی شده اند.

    کلیدواژگان: نقد درون زا، اصلاحات آموزشی، نظام آموزشی ایران، هگل، مارکس، آدورنو
  • مصطفی مرادی*، خسرو باقری نوع پرست صفحات 136-156

    هدف اصلی این پژوهش، تحلیل و نقد به کارگیری مفهوم «هویت» در اسناد تحول (سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و مبانی نظری تحول بنیادین)، می باشد. این مفهوم به لحاظ کمی و کیفی، حضور چشم گیری در این اسناد دارد و تعریف تربیت، که محور هرگونه فعالیت تربیتی است، بر این مفهوم استوار شده است. برای دستیابی به این هدف از روش های تحلیل مفهومی و نقد درونی و بیرونی بهره گرفته شد. یافته ها حاکی از آن است که اسناد مورد نظر، در به کارگیری مفهوم هویت با ناسازواری و عدم انسجام مواجه اند. به موردی از تناقض گویی در مبانی نظری سند تحول اشاره شده است. همچنین، به سبب کم توجهی به پیشینه پژوهشی علمی و فلسفی مفهوم هویت در اسناد، مرزهای معنایی مفهوم هویت با شخصیت و شاکله دچار درهم آمیختگی شده است که این درهم آمیختگی، منجر به استنتاج های نادرست شده است. عدم توجه کافی به تکثر فرهنگی ایرانیان در اسناد تحول، نقد پایانی این نوشتار، به این اسناد است.

    کلیدواژگان: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، شاکله، شخصیت، نقد، هویت، هویت ایرانی
|
  • Sayed Mahdi Sajjadi* Pages 5-32

    What, despite all the reforms, has made Iran's education system ineffective is the dominance of a "discourse" over a reform that has mostly led to the "re-territorialization" that prevents the emergence of real reforms in the education system. The paradoxical aspect of this discourse is that on the one hand, the reform aims to create change and improvement in the educational system. On the other hand, by "re-territorialization", it creates new obstacles to real reforms that experience four decades of policy. In the Iranian educational system can be considered a clear example. This article by addressing the three important concepts of "territorialization", "de-territorialization", as well as the "re-territorialization", it seeks to explain the nature and function of governance in the "discourse of reterritorialization" "in three areas and also to provide a way out of it in order to achieve an efficient and self-organizing educational system on the other hand. Critical discourse analysis, concept analysis and re-conceptualization are the basis of the method of compiling this article. The findings show that as long as the re-territorialization is considered as a discourse of reform in the Iranian educational system, due to the paradoxical and anti-reform nature of this discourse, it will not be possible to achieve real reform in the educational system.

    Keywords: Territorialization, De-territorialization, Re-territorialization, Reforms, Pradoxical, Educational system, Pradoxical discourse
  • Musa Tomaj* Pages 33-58

    The main purpose of this research is to expand the interests of science and to study its implications for science education. To this end, Habermas' science interests are first addressed in three ways: technical, practical and emancipatory. Then Mary Hesse's approach to the interpretative and hermeneutical aspects of the natural sciences is examined. After that, Martin Eger's views on the cosmological interest and its suppression in education are discussed. In the next section, while proposing the field of "science studies" as "transcendental interests of science", we will expand the interests of science. Then, the implications of the four subfields of the history of science, the philosophy of science, the sociology of science and psychology of science are discussed. Finally, based on the findings of the study, a new approach and method were proposed, "interest-based science education". The results of this study suggest that in terms of transcendental interests in addition to technical and cosmological interests in natural science education, and the use of interest-based science education, a more comprehensive and extensive picture of science has been provided, while facilitating and deepening the teaching-learning process of science, making this process more attractive and enjoyable.

    Keywords: science education, interests of science, Habermas, transcendental interests, philosophy of science, history of science, sociology of science, empirical scinces, Hesse
  • tayebe Tavasoli* Pages 59-75

    The primary purpose of this research is the recognition of conceptual analysis in Peters` views, its resulting inference for determination of educational aims and its criticism on the base of other philosophical and educational views. The method of research is an inferential-critical one. The conclusion shows that although the conceptual analysis has a long history, Late Wittgenstein pays attention to it, and Oxford Philosophers developed it. Peters employed this method in the analysis of educational concepts, in the definition of concepts, in dividing definitions into rich and week ones, and determination of necessary and sufficient conditions for the conceptual analysis. He also emphasizes on transcendentally in educational aims, on especial standards and precise analysis of aim in a conceptual analysis of educational aims. After near a half-century, the Peters’ views are reviewable in mental conceptions, the definition of concepts, and the development of elements in the conceptual analysis method and determination of educational aims. Nowadays, Peter’s transcendentally in educational aim is understood as a classical thought, because in post-analytical thought, the emphasis in the determination of educational aims is on social constructivism, flexible aims and variety of cultures.

    Keywords: conceptual analysis method, educational aims, Richard Peters, Criticism
  • emad Hatami Goroh*, Khosrow Bagheri Noeparast, Bakhtiar ShabaniVaraki Pages 76-95

    This paper aimed to explain and evaluate Narvaez's model for moral education. For this purpose, it was first explained that Narvaez selected two approaches of character education and rational education in order to integrate, and then compared these two approaches according to their philosophical foundations and explained their strengths and weaknesses. She combined two positive points and developed a comprehensive theory. In the following, it was explained that Narvaez presents a model that from her point of view is the result of the integration of the strengths of the two previous approaches. Ultimately, the internal critique of this model resulted that Narvaez, in her view, has been getting into many internal contradictions. Among these contradictions is that:  On the one hand, she presents the model and on the other hand, believes that the moral education program should not follow a particular model. Secondly, first, she brings up the importance of Reasoning, then he considers the role of tacit and intuitive knowledge more essential and places the Reasoning in the second place. Thirdly, she emphasizes on independence, but with much emphasis on the educational environment, she depreciates autonomy and independence, and considers the student passive, and does not specify the mechanism and the mode of interaction between two intuitive and deliberative mind, On the weaknesses of the approach of character education, which is something like relativism and indoctrination remains. Moreover, ultimately, the Narvaez approach does not respond to many questions in moral education.

    Keywords: Internal Critique, integrative model, moral education, character education, rational moral education, Narvaez
  • mozhgan kord*, Yahya Ghaedi, Saeid Zarghami Hamrah, Ramazan barkhordari Pages 96-115

    The purpose of this study is to analyze the concept of the good life in the Eudaimonic approach to drawing aims of education. To this purpose, first, the concept of the good life in the Eudaimonic was analyzed, then based on this analysis and in the context of the philosophical insights gained from this analysis, aims for education were drawn. To achieve these goals, the conceptual analysis and reconstructed methods of Francena's practical syllogism were used. According to the findings of this study, the general orientations of Eudaimonic well-being are virtue, meaningfulness, and. Human flourishing. The aims of education of Eudaimonic well-being were presented in two parts: the end aim and the middle aims. These aims include human flourishing as the ultimate goal of education Eudaimonic well-being, and meaningfulness and virtue are identified as intermediate goals of education Eudaimonic well-being. Thus, the primary purpose of education is to guide educators towards virtuous and flourish lifestyles. Education-based on Eudaimonic well-being considers flourishing as an appropriate necessary answer to the fundamental and normative issue of human well-being. Moreover, Eudaimonic education is about how learners achieve this aim. Therefore, in the process of this kind of education and based on the paths of Eudaimonic well-being, it should be said that the main features of Eudaimonic education are the central virtue, the rationality, the meaningfulness, and the sense of being towards human flourishing.

    Keywords: good life, Eudaimonic, aims of education
  • Ali Vahdati Daneshmand* Pages 116-135

    The primary purpose of this study is to critique the official approach of educational reform in Iran from the viewpoint of immanent critique, which was first proposed by Hegel and then expanded and defended with some variations by Marx and Frankfurt School. In the first part, the ideas of Hegel, Marx, and Adorno on immanent critique are examined. Second, corresponding to each of these philosophers, three suggestions are made contrary to the current official approach to educational reform. In conclusion, the principles of immanent critique of the education system are stated, and the three criticisms raised by the Overseas Consultants Inc., Mohammad Ali Toosi and Samad Behrangi are evaluated accordingly.

    Keywords: immanent critique, educational reform, iran education system, hegel, marx, adorno
  • Mstafa Moradi*, Khosrow Bagheri Noaparast Pages 136-156

    The present study seeks to analyze and criticize the use of the concept of "identity" in transformative documents of the Islamic Republic of Iran. This conception is quantitatively and qualitatively significant in these documents, and the definition of education, which is the basis of any educational activity, is based on this concept. To achieve this goal, the methods of conceptual analysis and internal and external critique were applied. The findings indicate that the documents in question have used the concept of identity incoherently and inconsistently. An item of contradiction is mentioned in Theoretical Foundations of Transformation. Also, due to the lack of attention to the scientific and philosophical research background of the concept of identity in documents, the semantic boundaries of the concept of identity with personality and Shakelah have become confused, which has led to incorrect conclusions. Failure to pay sufficient attention to the cultural diversity of Iranians in the documents will be the final critique of this article to these documents.

    Keywords: Critique, Identity, Iranian Identity, Personality, Shakelah, the Document of Foundational Transformation of Education