فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1399)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد حسینی، روح الله مهدیون*، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی صفحات 17-42
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سواد دیجیتالی و شایستگی های کانونی معلمان بر عملکرد شغلی آنان بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان (530 نفر) دوره دوم متوسطه ناحیه یک، دو و سه شهر تبریز در سال تحصیلی 96-95 می باشد. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری و براساس جدول تعیین حجم نمونه مورگان 257 نفر تعیین شد. داده ها از طریق پرسشنامه های سواد دیجیتالی توحیدی اصل (1391)، شایستگی های کانونی حیدری، فرج پهلو، عصاره و گرایی (1392) و عملکرد شغلی پاترسون (2000) گردآوری گردید. روایی سازه این پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل عاملی تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد.

    یافته ها

    سواد دیجیتالی اثر مستقیم، مثبت و معنی داری بر عملکرد شغلی (0.51=b) و شایستگی کانونی (0.15=b) دارد. همچنین اثر علی شایستگی کانونی بر عملکرد شغلی با(0.25b=) تایید شد.

    نتیجه گیری

    هرگونه افزایش سواد دیجیتالی منجر به افزایش شایستگی های کانونی معلمان و به دنبال آن افزایش شایستگی های کانونی معلمان، عملکرد شغلی و سواد دیجیتالی آنها را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: سواد دیجیتالی، شایستگی های کانونی، عملکرد شغلی، معلمان، تبریز
  • نیلوفر برزگران، عاطفه شریف*، محمد حسن زاده صفحات 43-72
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل موثر بر اطلاع آفرینی در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر رویکرد، پژوهشی آمیخته است. نمونه گیری بخش کیفی به صورت غیر احتمالاتی و هدفمند انجام پذیرفت و عوامل موثر بر اطلاع آفرینی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته شناسایی شد. در بخش کمی، نظرات 30 نفر از اعضای هییت علمی و دانشجویان دکتری پیرامون اهمیت هر یک از مولفه های شناسایی شده، بررسی شد.

    نتایج

    براساس مطالعه متون، مصاحبه اکتشافی و پالایش تیم پژوهش، عوامل موثر بر اطلاع آفرینی شامل 6 مقوله و 172 مولفه به دست آمد. برای قضاوت در مورد میزان اهمیت هر یک از مولفه ها، میانگین امتیاز اعضای هییت علمی و دانشجویان دکتری گزارش شد. در میان مولفه های به دست آمده، مولفه انگیزه و پشتکار در مقوله ویژگی های اطلاع آفرینان دارای بیشترین اهمیت (33/4) و مولفه های ایجاد صفحه های زرد الکترونیکی و تبلیغات دسته بندی شده و تبلیغات سیاسی برخط (سیاست مجازی) در مقوله پیشه های اطلاع آفرینی (شغل های اطلاعاتی)،دارای کمترین اهمیت (میانگین 10/3) بودند.

    نتیجه گیری

    در این حوزه پژوهش های اندکی صورت گرفته است. شناسایی عوامل موثر بر اطلاع آفرینی در سیاست گذاری کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی کاربرد دارد. ویژگی های اطلاع آفرینان و سایر عوامل شناسایی شده، می تواند به منزله راهنمایی در حوزه آموزش دانشجویان رشته در راستای تحقق دانشگاه نسل سوم، که دانشگاه کارآفرین است، باشد.

    کلیدواژگان: اطلاع آفرینی، کارآفرینی، پیشه های اطلاعاتی، کالا و خدمت اطلاعاتی، علم اطلاعات و دانش شناسی، مشاغل اطلاعاتی
  • میترا صمیعی، حدیقه قبادی ترا*، نجلا حریری صفحات 73-88
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شبکه های اجتماعی در مطالعه الکترونیکی و چاپی درسی و غیر درسی دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش با روش پیمایشی- تحلیلی از نوع کاربردی انجام شده است. جامعه آماری (3032 نفر) با روش تصادفی ساده، و حجم نمونه 216 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است و داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در دوسطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    استفاده دانشجویان از شبکه های اجتماعی بین سه تا چهار ساعت در روز (6/33%) بوده و استفاده جامعه آماری از تلگرام (96/0) بیش از سایر شبکه های اجتماعی می باشد. دانشجویان مورد مطالعه از امکانات شبکه های اجتماعی در مطالعه الکترونیکی درسی و غیردرسی 46% و در جهت هدایت به مطالعه چاپی درسی و غیردرسی به میزان 43% بهره می گیرند. نقش شبکه های اجتماعی در مطالعه الکترونیکی درسی و غیردرسی 55% و در مطالعه چاپی درسی و غیردرسی 52% می باشد . شبکه های اجتماعی به میزان 55% در ایجاد عادت به مطالعه نقش دارند.

    نتیجه گیری

    شبکه های اجتماعی در ایجاد عادت به مطالعه نقش داشته و دانشجویان مورد مطالعه در استفاده از این شبکه ها با مشکلاتی نظیر کندی سرعت و قیمت بالای اینترنت، قیمت بالای منابع چاپی و عدم آشنایی با سایت ها و فیلترینگ مواجه هستند. با توجه به نقش شبکه های اجتماعی در تبادل اطلاعات، ضروری است در مورد قابلیت های این شبکه ها و در نتیجه افزایش بهره وری موثر از آنها تلاش شود.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، مطالعه الکترونیکی، مطالعه چاپی، دانشجویان، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، شبکه های مجازی
  • مریم بابازاده، مریم صراف زاده*، نادر نقشینه صفحات 89-106
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر جریمه دیرکرد منابع امانی بر بازگشت منابع است.

    روش‎شناسی

    روش این پژوهش، پیمایشی توصیفی است. اعضای کتابخانه‎های عمومی شهرستان کرج که شامل 41400 کاربر (تا پایان سال 97) هستند، جامعه آماری این پژوهش می باشند که از این میان 381 نفر به عنوان نمونه در این پژوهش شرکت کردند. داده های مورد نیاز به کمک پرسشنامه گردآوری شده و با استفاده از نرم افزارهای اکسل و مینی‎تب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‎ها

    کاربران کتابخانه های عمومی با جریمه موافق بوده و آن را بر بازگشت به هنگام منابع کتابخانه موثر می دانند؛ به طوری که می تواند به عنوان عامل مهمی در بازگشت به موقع منابع به کتابخانه در نظر گرفته شود. دو دلیل اصلی تاخیر در بازگرداندن منابع کتابخانه، فراموشی موعد بازگشت کتاب و همچنین نیاز به کتاب (حتی به قیمت پرداخت جریمه دیرکرد) عنوان شد. بسیاری از کاربران از این که می‎توانند منابع را به صورت آنلاین و تلفنی تمدید کنند، اظهار بی اطلاعی نمودند. از نظر پاسخ دهندگان، جریمه بر تمدید عضویت تاثیری منفی نداشته است.

    نتیجه گیری

    یکی از علل اصلی عدم بازگشت به موقع منابع، فراموشی موعد بازگشت است. این مشکل می تواند با ارسال پیامک یادآوری، قبل و بعد از موعد سررسید منابع، تا حدی حل شود. امکان تمدید آنلاین منابع در سامانه نهاد کتابخانه های عمومی کشور وجود دارد، اما بیشتر کاربران از امکانات این سامانه آگاهی ندارند. با توجه به اینکه امروزه دسترسی افراد به اینترنت به طور عمده از طریق گوشی تلفن همراه است، طراحی و ساخت نرم افزار کاربردی قابل نصب روی گوشی تلفن همراه که بتواند امر جستجو و تمدید منابع را به راحتی انجام دهد، احساس می‎شود. آموزش کاربران کتابخانه ها درباره قوانین و مقررات کلی کتابخانه و امانت نیز می تواند بر بازگشت به موقع منابع موثر باشد.

    کلیدواژگان: امانت کتاب، جریمه دیرکرد، تمدید عضویت، کتابخانه‎های عمومی، ایران
  • سونا ایمانی طیبی، فیروزه زارع فراشبندی* صفحات 107-128
    هدف

    حفاظت از اطلاعات، به معنای نگهداری و حفظ اطلاعات و تضمین امنیت برای استفاده پایدار از آن است. هدف از پژوهش حاضر، شناخت تجارب اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص حفاظت از مجموعه اطلاعات شخصی خود بود.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی بوده که با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا رسیدن به سطح اشباع داده ها ادامه پیدا کرد (21 نفر). تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای موضوعی انجام شد.

    یافته ها

    اعضای هییت علمی مورد بررسی از ابزارها و مکان های مختلفی برای نگهداری و حفظ اطلاعات خود استفاده می کردند. چهار مکان عمده نگهداری اطلاعات آنان عبارت از رایانه، حافظه های جانبی، فضاهای مجازی و فضاهای سنتی بود. همچنین آنان چهار مولفه برای حفاظت از اطلاعات در نظر می گرفتند که شامل حفظ اطلاعات، امنیت اطلاعات، آرشیو اطلاعات و پایداری اطلاعات بود.

    نتیجه گیری

    تجارب اعضای هییت علمی در مورد نگهداری و چگونگی حفاظت از مجموعه اطلاعات شخصی خود متنوع بود، ولی دغدغه اغلب آنان مربوط به گم نشدن اطلاعات است. برخی از آنان در محور امنیت اطلاعات فاقد دانش و آگاهی کافی بوده و نیازمند آموزش هایی در این خصوص می باشند.

    کلیدواژگان: حفاظت از اطلاعات، مدیریت اطلاعات شخصی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، امنیت اطلاعات
  • فرشید دانش*، حمید کاظمی علیشاهی، صالح رحیمی، فرامرز سهیلی صفحات 129-155
    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با سرمایه فکری و مدیریت دانش در بیمه ایران استان کرمانشاه پرداخته است.

    روش پژوهش

    نوع پژوهش کاربردی و روش پیمایشی با رویکرد تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان بیمه ایران در استان کرمانشاه (140 نفر) هستند. برای گردآوری داده ها از 3 پرسشنامه استاندارد فکری بونتیس، چو و ریچاردسون، پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش کویینگ و پرسشنامه سرمایه اجتماعی خیرخواه استفاده شد. پایایی ابزار آزمون با روش آلفای کرونباخ به ترتیب سرمایه اجتماعی (73/0)، سرمایه فکری (81/0) و مدیریت دانش (79/0) به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل و اس. پی. اس. اس. استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل نتایج آزمون معادلات ساختاری بیانگر تایید فرضیه های اصلی پژوهش است؛ یعنی به طورکلی بین سرمایه اجتماعی با سرمایه فکری و مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که فرضیه های پژوهش مورد تایید است. به عبارت دیگر، بین ابعاد سرمایه اجتماعی (بعد رابطه ای، بعد شناختی و بعد ساختاری) با سرمایه فکری و مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، سرمایه اجتماعی می تواند به عنوان یکی از قابلیت های سازمان به شمار آید و در خلق و تسهیم دانش موجود در سرمایه های فکری و مدیریت دانش سازمان کمک بسیار نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه اجتماعی، سرمایه فکری، بیمه ایران، استان کرمانشاه
|
  • Seyed Ahmad Hoseini, Rouhollah Mahdiuon *, Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi Pages 17-42
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of digital literacy and the core competencies of teachers on their job performance .

    Methodology

    The research method is descriptive and correlational. The statistical population includes all High school teachers in the 1st, 2nd, and 3rd districts of Tabriz in the academic year of 2016-2017, which number was 530. The sample size was 257 according to the statistical population and based on Morgan sample size determination table. Data were collected through questionnaires of Tohidi Asl Digital Literacy (2012), Heidari ،Faraj Pahloo ،Asareh and Garaie Core competencies (2013), and Paterson's (2000) Job performance. The validity and reliability of these questionnaires were confirmed using factor analysis and Cronbach's alpha coefficient.

    Findings

    The results showed that digital literacy has a direct, positive, and significant effect on job performance (0.51) and Core competency (0.15); also, the effect of Core Competency on job performance (0.25) was confirmed .

    Conclusion

    We can conclude that any increase in digital literacy will enhance the teacher`s core competencies and, as a result, increasing the core competencies of teachers will improve their job performance and digital literacy.

    Keywords: digital literacy, Core competencies, job performance
  • Nilofar Barzegaran, Atefeh Sharif *, Mohammad Hassanzadeh Pages 43-72
    Aim

    The present study intends to identify the factors influencing the infopreneurship in library and information centers.

    Methodology

    This research is a mixed research in terms of approach and an applied one in terms of purpose. In the qualitative section sampling was done in a non-probabilistic and purposeful manner, and the effective factors were identified through semi-structured interviews. In the quantitative section, the viewpoints of 30 faculty members and doctoral students about the importance of each of the identified components were investigated.

    Findings

    In general, reviewing the literature, heuristic interviews and the ideas of research group ends to factors including 6 categories and 172 elements. According to the research findings, among the categories of infopreneurship factors, the "motivation and perseverance" in the category of infopreneurs characteristics, had the highest importance (mean= 4.33), and “creation of yellow Electronic pages and advertising” and “online political advertising (virtual politics)”, in the category of Infopreneurship activities (information jobs), had the lowest importance (mean= 3.10).

    Conclusion

    There have been a few researches in this area. Identification of the effective factors can be used in policy-making of libraries and information centers. The characteristics of Infopreneurs and other identified factors can be useful in the field of education of students and the realization of the third-generation university, which is an entrepreneurial university.

    Keywords: Infopreneurship, Infopreneur, Infopreneurship activities, information services, information goods
  • Matra Samiei, Hediqah Ghobadi Terra *, Nadjla Hariri Pages 73-88
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of social networks in the electronic, print and non-text study of the Faculty of Literature and Humanities of the Islamic Azad University Science and Research Branch of Tehran.

    Methodology

    This research has been carried out through a survey-analytical method of applied type. The statistical population consisted of graduate students of the faculty of literature, humanities and social sciences of Science and Research Branch of Islamic Azad University of Tehran who were 3032 people. The sample was randomly assigned to 216 individuals. The data gathering tool was a researcher made questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS software using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    Students use social networks between three and four hours (33.6%), and use Telegram (0.96) more than other social networks. as well as social networks in electronic and non-teaching (46%) and directed to non-syllabus studies (43%). The role of social networking in the electronic and non-teaching curriculum is (55%) and in non-syllabus curriculum is (52%). Social networks (55%) have contributed to the study of their peers.

    Conclusion

    Social networks play an important part in the habit of reading and face problems such as Internet speed, high Internet prices, high prices for printed materials, and lack of familiarity with sites and filtering. Considering the role of social networks in exchanging information, try to work on the capabilities of these networks and thereby increase their effective productivity.

    Keywords: Students, Social network, electronic study, printed study
  • Maryam Babazadeh, Maryam Sarrafzadeh *, Nader Naghshineh Pages 89-106
    Aim

    The purpose of this research is to survey the impact of library fines on returning resources. Overdue fines are one of the mechanisms that is used to ensure returning of library resources. In addition, fines bring income to libraries, increase users’ responsibility. Some researchers believe that fines can hinder using the library by users, decrease library efficiency and waste librarian time. Therefore, receiving fines is not a suitable mechanism for returning resources. Assessing the impact of overdue fines, in addition to returning information resources, can also measure the keeping of users.

    Methodology

    The method of this research is descriptive. 41,400 members (until the end of 1997) of public libraries in Karaj, are the statistical population, of which 381 people participated as the sample in this study. The required data were collected using a questionnaire and analyzed using Excel and mini-tab software.

    Findings

    Public library users agree with the fine and consider it effective in returning timely library resources; So that it can be considered as an important factor in the timely return of resources to the library. The two main reasons for the delay in returning library resources were the forgetting of the book return date and the need for the book (even at the cost of late payment). Many users were unaware that they could extend resources online and over the phone. From the respondents' viewpoints the fine did not have a negative effect on the renewal of membership.

    Conclusion

    One of the main reasons for not returning resources on time is forgetting the return date. This problem can be partially solved by sending a reminder text message before and after the due date. It is possible to extend the due date of resources online in the public library institution system of the country, but most users are not aware of the features of this system. Given that people today have access to the Internet mainly through mobile phones, the design and construction of application software that can be installed on mobile phones that can easily search and extend resources, is felt. Educating library users about the general rules and regulations of the library and lending can also be effective in getting resources back on time.

    Keywords: Overdue fines, borrowing, returning resources, membership renew, public library, Alternatives to overdue fines
  • Sona Imani- Tayebbi, Firoozeh Zare, Farashbandi * Pages 107-128
    Aim

    The protection of information means maintaining information and ensuring security for its sustainable use. The purpose of this study was to identify the experiences of the faculty members of Isfahan University of Medical Sciences regarding the protection of their personal information collection.

    Methodology

    This research was a qualitative study which was carried out using content analysis method. The data gathering tool was a semi-structured interview. Purposive sampling was done until the data saturation level was reached (n= 21 people).

    Findings

    The faculty members used various tools and locations to maintain and protection their information. The four main areas of their storage were computers, external memories, virtual spaces, and traditional spaces. They also considered four components for protecting information, including: information maintain, information security, information archives and information stability.

    Conclusion

    The faculty members' experiences on how to protect and preserve their personal information were different, but most of the concern was to get lost information. Some of them lacked knowledge and awareness in the security of information, and needed training in this regard.

    Keywords: Personal Information Protection, personal information management, Faculty Members, Isfahan University of Medical Sciences
  • Farshid Danesh *, Hamid Kazemi Alishahi, Saleh Rahimi, Faramarz Soheili Pages 129-155
    Aim

    The present research studies the effect of social capital with intellectual capital and Knowledge management in Iran insurance company.

    Methodology

    The descriptive-correlational research method is a type of survey that considered a time-consuming cross-sectional study. The statistical population of this research is all the staff (140 people) of Iran insurance company in Kermanshah province. The statistical sample of the study was 80 people using Morgan table. For collecting data, Bontis, Cho and Richardson’s standard questionnaire, Quinn 's knowledge management standard questionnaire, and Kheirkhah’s social capital questionnaire were used. The reliability of the test tool was obtained by Cronbach's alpha method, respectively social capital (0.73), intellectual capital (0.81) and knowledge management (0.79). To analyze the data, LISREL software and SPSS were used.

    Findings

    Analysis of the test results of structural equations confirms the main hypotheses of the research; That is, in general, there is a positive and significant relationship between social capital and intellectual capital and knowledge management. Also, the analysis of multiple linear regression results showed that the research hypotheses are confirmed. In other words, there is a positive and significant relationship between the dimensions of social capital (relational dimension, cognitive dimension and structural dimension) with intellectual capital and knowledge management.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, social capital can be considered as one of the capabilities of the organization and can help a lot in creating and sharing knowledge in the intellectual capital and knowledge management of the organization.

    Keywords: Knowledge Management, social capital, intellectual capital, Iran insurance company, Kermanshah province