فهرست مطالب

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 29 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید موسی دیباج* صفحات 5-12

    توجه به آینده فرهنگ ضمن آنکه از مقوله های چالش برانگیز محسوب می شود، پرداختن به آن را نیز ضروری می کند، چنانکه سرنوشت فرهنگ با سرنوشت انسان گره خورده است و بر اهمیت آینده بشری تاکید می کند. زیرا نزاع انسان با خود و تباهی و دورشدن از اصل انسانی خود آینده او و فرهنگ را تباه می کند. در این نوشتار مراد از فرهنگ، فرهنگ بالذات است و نه تجربه مادی آن که به تمدن تعبیر می شود. تفحص در واژگان به ویژه تناظر واژگانی ادبیات زبان فارسی با سایر زبان ها روشن می کند که «Kulture» به عنوان واژه متناظر با واژه فرهنگ در ادبیات فارسی مفهومی است که نمی تواند مسئله آینده و سرنوشت فرهنگ را در بر گیرد. این تفاوت واژگانی می تواند نشان از جهان بینی های متفاوت فرهنگ های مختلف چون فرهنگ شیعی-ایرانی یا فرهنگ مسیحی-اروپایی داشته باشد که نه تنها هرکدام بنا به مقتضیات خود برای انسان آینده ای دیگر رقم می زنند که می توانند بر آینده فرهنگ خود نیز تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، تمدن، زمان، آینده فرهنگ
  • سیده شیرین حجازی*، یاسمین اسکویی، هانیه نظری، امیر میراحمدی، مهدی حیدری زاده شالی، ضیا حسین زاده صفحات 13-22

    شهر گرگان (استرآباد) به شهادت آثار تاریخی و تالیفات مورخان و سفرنامه نویسان دارای سابقه تاریخی طولانی است. هسته اصلی شهر فعلی پیرامون سه محله میدان، نعل بندان و سرچشمه شکل گرفته و به تدریج محلات جدیدی در اطراف آنها ایجاد شده اند. با خیابان کشی های رضاخانی بافت تاریخی شهر دونیم و رشد کالبدی شهر پیرامون خیابان های جدید آغاز شد. محدوده مرکز شهر، که نقش کلیدی در کنش های اجتماعی، ضرورت ها و نیازهای شهروندان دارد، از این تغییرات متاثر شد.با تکیه بر مشاهده میدانی و مطالعات کتابخانه ای، این نوشته بر این فرض است که مرکز امروز شهر گرگان به عنوان مصداقی از منظر شهر، در حال دگرگونی در ذهنیت شهروندان و عینیت شهر است. منظر پدیده ای عینی-ذهنی و یک کل واحد، مرکب از جسم و روح یا کالبد و معنا است. در نتیجه، برای یافتن مفهوم مرکز به مثابه منظر توجه به مصادیق عینی-ذهنی آن الزامی است. برای یافتن شکل و میزان این تغییر، با تکیه بر منابع و نشانه شناسی میدانی، عناصری را به عنوان مولفه های تاثیرگذار در مرکزشدن یک مکان معین کردیم که شامل عناصر ملموس (عینی) و عناصر ناملموس (ذهنی) از شهر هستند. با حضور در محل و مطالعه میدانی مورد، شواهدی جمع آوری شد که بر عناصر موثر مرکزیت، منطبق بود.

    کلیدواژگان: مرکز شهر، حوزه نفوذ، شهر گرگان
  • مرتضی همتی، آذرنوش امیری* صفحات 23-30

    شهر کامو و چوگان با حفظ ویژگی های روستایی پیشین خود یکی از سکونتگاه های تاریخی مهم در مرکز فلات ایران است. یکی از شاخص ترین وجوه فرهنگی این شهر، کشاورزی آن است که از معیشت غالب روستاییان منتج شده است. کارکرد هویتی معیشت کشاورزی که بر لایه های متفاوتی از زندگی اجتماعی و فردی روستاییان اثر گذاشته است منظری ویژه از روابط فرهنگی خلق کرده که تحت عنوان «منظر کشاورزی» قابل بررسی است. شناخت منظر کشاورزی کامو و چوگان از این جهت ضروری است که تصمیم های آینده برای حفظ و پایداری یا توسعه این منظر را سهولت و تدقیق می کند. با این وجود شناخت این منظر منوط به کشف «عناصر هویت بخش» یا نمادهای آن است که در طول سالیان متمادی توسط ساکنین آن در تعامل با طبیعت پیرامون به وجود آمده است. بنابراین این پژوهش در پی پاسخ به «چیستی عناصر منظر کشاورزی کامو و چوگان» است و با روش مطالعه موردی و تحلیل محتوا به ارزیابی داده های موجود می پردازد. به همین منظور در این نوشتار ابتدا عنصر منظر و منظر کشاورزی تبیین می شود و پس از آن عناصر منظر کامو و چوگان در سه دسته «اراضی کشاورزی»، «محصولات کشاورزی» و «اجتماع کشاورزی» به تفصیل به بحث و معرفی گذارده می شود و در پایان براساس آن راهبردهایی به منظور حفظ و توسعه این عناصر معرفی و بیان می شوند.

    کلیدواژگان: کامو و چوگان، منظر روستایی، منظر کشاورزی، منظر مثمر، عناصر منظر
  • حمیدرضا شیبانی*، علی اکبر نصرآبادی، مریم ستوده نیا صفحات 31-36

    نخستین گام برای فهم معنی عبارات و ابیات در متون، پی بردن به  معانی صحیح و ترکیبات به کاررفته در آنهاست. در این مقاله به مضامین و مفاهیم واژه صحرا در کلیات سعدی پرداخته شده است. ضمن بررسی مترادف های معنایی این واژه در فرهنگ لغت، به برداشت متون و غزلیات سعدی که واژه صحرا در آنها به کار رفته، نیز پرداخته شده است. پژوهش پیش رو می کوشد با مقایسه مضامین به کاررفته این واژه در کلیات سعدی و مترادف های معانی آن در فرهنگ لغت، به هدف نشان دادن جلوه ای نو از واژه «صحرا» نایل شود. امروزه واژه صحرا اغلب تداعی گر محلی بی آب و علف و مسیری بس طولانی و طاقت فرساست؛ چنین مفهومی در زمانه سعدی، تداعی گر مسیر رسیدن به حرم عشق یعنی «کعبه» بوده است. درحالی که در همان زمان، واژه صحرا در ذهن اغلب عوام یادآور تفرجگاهی سرسبز و پر آب و علف بوده است و همگان میل به گذراندن اوقات فراغت خویش در آنجا داشته اند. این پژوهش به بررسی مضامین واژه صحرا در کلیات سعدی و نیز همنشینی دیگر واژگان با واژه صحرا به روش تحلیل محتوا پرداخته است. این مقاله با هدف وا‏کاوی و تبیین نگاه سعدی به منظر صحرا، تلاش دارد به بیان تفاوت‏های ذهنی و بوم شناسانه جامعه ایرانی بپردازد. یافته های این نوشتار نشان می دهد در سروده‏های سعدی، تفاوت های دیدگاه منظری نهفته است.

    کلیدواژگان: منظر، صحرا، اشعار سعدی
  • شهره جوادی، نیلوفر سراجی* صفحات 37-46

    در میان گل ها، گل سرخ، گل سوری، گل گلاب و یا گل محمدی بیشتر مورد توجه ایرانیان بوده است و گلاب از زمان های قدیم شناخته شده و در مراسم مذهبی، مصارف پزشکی و در جشن ها و عزاداری ها از گذشته تاکنون به کار می رفته است. هدف این پژوهش ضمن مطالعه مفاهیم نمادین گل سرخ در فرهنگ ایران و دیگر اقوام، آن است که دریابد آیا گل سرخ و مشتقات آن همان گونه که در شعر و ادب پارسی موج می زند، در نسخ خطی مصور و آثار هنری ایران زمین نیز با تکیه بر مفاهیم نمادین و یا مصارف آن مشاهده می شود؟  این پژوهش کیفی و بنیادین با اتکا به روش تحلیلی- توصیفی انجام شده و اطلاعات آن به شیوه مطالعه کتابخانه ای و الکترونیکی گردآوری شده است. خلاف قدمت دیرینه گل سرخ و فرآورده عمده آن یعنی گلاب در ایران و استفاده از بخش های مختلف این گیاه در آشپزی، طب و مراسم مختلف، با وجود گلابدان های برجای مانده از ادوار پیشین و اهمیت گل سرخ، محمدی و گلاب در منابع مکتوب ادب پارسی، پژوهش حاضر با  نقوش و نسخ مصور اندکی با محوریت گل سرخ و گلاب گیری و کاربردهای آن روبرو شد. اگرچه این نقش مایه در دوره قاجار با تاکید بر جنبه تزیینی به وفور یافت می شود. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان داد گل سرخ در بستر فرهنگ های مورد بررسی نمادی است با ویژگی های مشترک چون: عشق و زیبایی، کمال جمال الهی، عرفان، نور، تطهیر، امر لایتناهی.

    کلیدواژگان: گل سرخ، سوری، محمدی، گلاب، نمادشناسی
  • مهنوش محمودی*، ناصر رنجبر صفحات 47-58

    معماری گنبد ارچین از شاخصه های بناهای آرامگاهی در بخش های جنوبی و جنوب غرب ایران بوده، که در مطالعات علمی- پژوهشی کمتر به آن پرداخت شده است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت عوامل موثر در شکل گیری گنبد امامزاده سید صلاح الدین محمد(ع) در شهر آبدانان است. در این راستا تاثیرگذاری عوامل تاریخی، هندسی (کالبدی) و سازه ای بر شکل گیری گنبد این امامزاده مطرح شده است. این پژوهش، به روش تحقیق توصیفی- تحلیلی در قالب مطالعات کیفی انجام و اطلاعات آن، براساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی گردآوری شده است. با توجه به مطالعات و مشاهدات میدانی، بنای مورد مطالعه، گنبد مضرس، از نوع کثیرالاضلاع بود، که از شاخص های اصلی این گنبد، ساده کردن کثیرالاضلاع در زینه های آن است. به نظر می رسد معمار گنبد، برای افزایش ارتفاع گنبد و به هم رساندن زینه ها از یک نیم طاسی استفاده کرده است. دیگر یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل تاریخی از قبیل موقعیت جغرافیایی، پیشینه تاریخی شهر آبدانان، مجاورت با تمدن عیلامی، زیگورات ها و دیگر مقابر تاریخی دشت خوزستان (مقبره دانیال نبی (ع) در شوش و مقبره امامزاده رودبند (ع) و یعقوب لیث صفاری در دزفول) و همچنین شکل کالبد مقابر دوره سلجوقی در منطقه، بر شکل کالبدی گنبد مورد مطالعه موثر بوده اند. از حیث سازه ای، گنبد این بنا بیشتر از مصالح بومی استفاده و تلاش شده است به کمک هندسه مناسب، از پدیدآمدن نیروهای نامتقارن و کششی جلوگیری شود. بنابراین روابط عددی در تناسبات شکل های خود متشابه در طبقات و تناسبات اجزای گنبد اعم از ارتفاع طبقات، دهانه و سایر اجزاء هریک با روابط خاص الگویی برخالی (فراکتال) ایجاد می کند. به کارگیری این هندسه بی نظیر در گنبد مانع از جذب نور خورشید در گنبد شده است. از سویی ارتفاع، شکل و رنگ گنبد در منظر و سیمای بصری تاثیر گذار بوده است و موجب شاخص شدن بنا می شود.

    کلیدواژگان: معماری اسلامی، آرامگاه، گنبد، رک، ارچین
|
  • Seyed Musa Dibadj * Pages 5-12

    The future of culture is an essential and challenging issue such that the fate of culture in the future is closely tied to human destiny, which emphasizes the importance of the human future. Humans struggle with itself, evil, and getting away from human origin could destroy his culture and future. In this paper, the culture refers to the nature of culture instead of a material experience interpreted as civilization. Lexical correspondence of Persian literature with other languages demonstrates that the term Kulture synonymous with the culture in the Persian literature may not embrace the issue of culture future and perspective. This lexical difference could reveal different worldviews of multiple cultures such as Shiite- Iranian and Christian-European culture not only determining human fate in another tomorrow, but also influencing the future of their own culture. The relation of culture and civilization is the same as the relation of the interior and the appearance which are united in detail. But historical surroundings and aristocracy are more understood by culture than civilization. At the same time, one can regard culture and afresh as two distinct or longitudinal attributes specific to the human being, which distinguishes him as a divine being from other beings. In this case, culture in its general sense - which is synonymous with culture, and in Arabic they are called "crocodile" - is at a lower level in the culture of the human sense of being.

    Keywords: culture, Civilization, time, the future of culture
  • Seyedeh Shirin Hejazi *, Yasaman Oskoei, Haniyeh Nazari, Amir Mirahmadi, Mehdi Heydarizadeh Shali, Ziya Hoseinzadeh Pages 13-22

    The historical monuents and remained travelouges proves the long history of Gorgan city. The urban core of the current city is formed around the three neighborhoods of ‘Maydan’, ‘Nalbandan’ and ‘Sarcheshmeh’, t gradually new areas have been created around them. The lined-street during the reign of Rezakhan, separated the historical context of the city in two parts and the urban physical growth around the new streets started to begin. The central area, which has  always had a key role in citizens’ social actions and  corresponded their needs, has been affected by these changes over time.Relying on the field observations and library studies, this study  assumes that the current city center of Gorgan, that in someway represents an urban landscape, is changing in the mind of citizens and the urban identity.  A landscape is an ‘objective-subjective’ phenomenon, a general whole, that is composed of body and soul or physical body and meaning.As a result, to find the concept of ‘city center’ as a landscape, it is required to pay attention to its objective-subjective implications. To find the form and extent of this change, relying on available sources and field semiotics, we identified some effective elements in  turninga place into a center, including the urban tangible (objective) and intangible (mental/subjective) elements. By performing field study, the result showed that the collected data were in line with the effective elements of centrality.

    Keywords: City center, Influence Urban Area, gorgan city
  • Morteza Hemmati, Azarnush Amiri * Pages 23-30

    The city of Kamu va Chogan is one of the major historical settlements in the central region of the Iranian Plateau preserving the rural characteristics of its earlier days. One of the most prominent cultural features of the city is its agriculture as the majority of the population depends on it for their economic needs. The identificatory function of the agricultural economy which impacts different layers of the inhabitants’ social and individual lives, has created a unique picture of cultural relationships that can be examined as agricultural landscape. Understanding the agricultural landscape of Kamu va Chogan is significant with regards to how it can help us make better-informed and accurately-envisioned decisions to preserve and sustainably develop this landscape in the future. Moreover, to understand this landscape, it is necessary to discern its identificatory elements or the elements that have emerged through the interactions of its inhabitants with the natural environment. Therefore, this study seeks the quiddity of the agricultural landscape of Kamu va Chogan using the case study model and analysis of content to evaluate available data. To accomplish this, the various elements of the agricultural landscape were explained following an examination of these elements found in the landscape of Kamu va Chogan. Furthermore, they were categorised into the three groups of agricultural lands, agricultural products, and agricultural society. Finally, after an in-depth explanation and examination of these elements, strategies for their preservation and development were presented.

    Keywords: Kamu va Chogan, Rural Landscape, Agricultural landscape, fruitful landscape, Landscape Components
  • Hamidreza Sheibani *, Aliakbar Nasrabadi, Maryam Sotoudehniya Pages 31-36

    The first step in understanding the meaning of expressions and verses in literary texts is to find out their precise connotations and compositions that are being addressed. In this research article, the implications and concepts of the word ‘Desert/Sahra’ is being reviewed in ‘Complete Works of Saadi’ that is known as ‘Koliat-e-Saadi’; In this attempt, while looking up the semantic synonyms of this word in the Persian Encyclopedia/Lexicons, the various interpretation of ‘Sahara’ in literary and lyric poems of Saadi has been reviewed. This study tries to represent a new glory of the word ‘Sahara’ (Desert) by comparing the connotations of it that have been addressed in ‘Koliat-e-Saadi’ with other expressions according to the Persian encyclopedia. In today’s Persian language conversation, the word ‘Desert/Sahara’ is often associated with a place lacking water and vegetation and points to a very long and hard route; This concept in Saadi’s time was pointing to a journey ending to the holy shrine of “Kaaba”. While at the same time, the word ‘Sahara’ (Desert) in the minds of most individuals was reminding a green and grassy promenade where everyone had a desire for spending their time over there.Here in this study, the connotations of ‘Sahara’ have been investigated in ‘Koliat-e-Saadi’ and the other associations with this word have also been considered by using the content analysis method. This article tries to deal with the conceptual and ecological differences of Iranian society, to analyze and determine the standpoint of ‘Sahara’ in Saadi`s mindset.The outcomes of this article indicate the differences available in Saadi’s poems from landscape view.

    Keywords: landscape, Sahara, Poems of Saadi
  • Shohreh Javadi, Niloofar Seraji * Pages 37-46

    Among the flowers, rose, Suri rose, “Golab” or Mohammadi flower is more popular among Iranians and Golab has been known since ancient times, being used in religious ceremonies and for medical purposes from the past to the present. At celebrations and mourning, people still pass around Golab. The aim of this study, while studying the symbolic concepts of red rose in the culture of Iran and other ethnic groups, is to find out whether red rose and its derivatives can be seen in illustrated manuscripts and works of art of Iran, as much as what we can see in Persian poetry and literature, relying on the symbolic concepts or its applications? This qualitative and fundamental research has been done by relying on the analytical-descriptive method and its information has been collected through the library and electronic study methods. Due to the ancient antiquity of rose and its main product, Golab, in Iran and the use of different parts of this plant in cooking, medicine, and various ceremonies, the existence of Golabdaan and Golabpash leftover from past eras and despite the emphasis of numerous written sources of Persian literature on Rose, Mohammadi, and Golab, the present study found a few illustrated designs and copies on the subject of rose and Golab making and its applications. However, decorative aspects such as flower and bird paintings of the Qajar period can be found in abundance. The result of this study showed that from a symbolic point of view, the rose is a symbol in the context of the studied cultures with common characteristics such as love and beauty, divine perfection, mysticism, light, purification, infinity.

    Keywords: Rose, Suri, Mohammadi, Golab, Symbolism
  • Mehnoosh Mahmoudi *, Naser Ranjbar Pages 47-58

    The architecture of the Orchin Dome was one of the hallmarks of the tombs in the southern and southwestern parts of Iran, Which has been less studied in scientific research. The main purpose of this study is to identify the factors influencing the formation of the dome of Imamzadeh Seyed Salahuddin Mohammad in the city of Abdanan. In this regard, the influence of historical, geometric (physical) and structural factors on the formation of the dome of this shrine has been discussed. This research has been done by descriptive-analytical research in the form of qualitative studies and its information has been collected based on library studies and field observations. According to field studies and observations, the study of the damaged dome was multi-faceted. One of the main indicators of this dome is the simplification of polygons in its corners. The dome architect seems to have used a semicircle to increase the height of the dome and to align the spiers. Other research findings show historical factors such as geographical location, historical background of Abdanan city, proximity to Elamite civilization, ziggurats and other historical tombs of Khuzestan plain (tomb of Daniel Nabi in Shush and tomb of Imamzadeh Rudband and Yaqub Laith Saffari in Dezful) as well as the physical shape of Seljuk tombs in the region, they have affected the physical shape of the study dome. Structurally, the dome of this building is mostly made of local materials and efforts have been made with the help of appropriate geometry. Prevent asymmetric and tensile forces. Therefore, numerical relationships in the proportions of their similar shapes in the floors and the proportions of the components of the dome, including the height of the floors, openings and other components of each with special relationships, create a transcendental (fractal) pattern. Also,The use of this unique geometry in the dome has prevented the absorption of sunlight into the dome. On the other hand, the height, shape and color of the dome affect the landscape and visual appearance and make the building stand out.

    Keywords: Islamic architecture, Tomb, Dome, Rack(spire), Orchin