فهرست مطالب

فناوری و گیاهان دارویی ایران - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1398)

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهردخت نجف پور نوائی*، مهدی میرزا، مریم جبلی صفحات 1-11

    جنس پونه سا از خانواده نعناعیان شامل گونه های دارویی با ارزشی است که در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. هدف از این تحقیق، مقایسه و تعیین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس دو گونه پونه سای البرزی .NepetacephalotesBoiss و پونه سای کپه ایNepeta crassifolia Boiss. &Buhse. در شرایط رویشگاه و مزرعه است. این دو از گونه های انحصاری و ارزشمند هستند که در کشور پراکندگی دارند. سرشاخه های گل دار آنها از رویشگاه های فیروزکوه در استان تهران و از مزرعه واقع در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در سال 1395جمع آوری گردید و با روش کلونجر اسانس گیری شد. در اسانس سرشاخه گلدار کشت شده N.crassifolia ترکیب نپتالاکتون (4a α,7 α,7a α) به میزان 5/75 درصد و در سرشاخه گل دار نمونه رویشگاهی 4/35 درصد می باشد. این ترکیب در گونه Nepetacephalotes در نمونه زراعی 72 درصد و در نمونه رویشگاه 63 درصد می باشد. نپتالاکتون ها، جزو مهمترین متابولیت های ثانویه گونه های مختلف جنس پونه سا می باشد. نتایج نشان می دهد که در هردو گونه ترکیب نپتالاکتون وجود دارد که در شرایط کشت میزان ترکیب نپتالاکتون(4a α,7 α,7a α) افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: کروماتوگرافی گازی، نپتالاکتون، Nepeta cephalotes Boiss، Nepeta crassifolia Boiss. &Buhse
  • مسعود نجف نجفی*، سارا نعمتی، علی محمدی ثانی، رسول کدخدایی صفحات 12-24

    زعفران به دلیل برخورداری از رنگ، عطر و ترکیبات شناخته شده سودمند، در صنایع غذایی و دارویی مصارف زیادی دارد اما بسیار حساس است و ترکیبات فعالش را در معرض شرایط محیطی از دست می دهد. در این تحقیق، تهیه نانوامولسیون آب در روغن حاوی عصاره زعفران به عنوان یک روش موثر برای حفظ ترکیبات فعال زعفران مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، نانوامولسیون های آب در روغن با استفاده از مخلوط اسپان 80 و تویین 80 به عنوان امولسیفایر در سه سطح 10، 5/12 و 15 درصد و با کمک امواج فراصوت تولید شدند. مقدار فاز آبی (عصاره زعفران حاوی 12 درصد ماده خشک) در تمام فرمولاسیون ها 15 درصد در نظر گرفته شد و از ان دکان در سه سطح 70، 5/72 و75 درصد به عنوان فاز روغنی استفاده گردید. اندازه قطرات، شاخص پراکندگی و درصد پایداری هر کدام از نمونه ها در مقایل نور و در طی 28 روز پس از تولید بررسی شد. نتایج نشان داد که امولسیون حاوی 15 درصد امولسیفایر در مقایسه با سایر امولسیون ها همواره اندازه قطرات و شاخص پراکندگی کمتری داشت و به لحاظ درصد پایداری فیزیکی نیز در طول مدت نگهداری تغییری از خود نشان نداد.

    کلیدواژگان: امولسیون آب در روغن، عصاره زعفران، پایداری، نانوامولسیون
  • سید عباس میرجلیلی* صفحات 25-35

    امروزه، استفاده و مصرف گیاهان دارویی به واسطه عوارض جانبی نامطلوبی که از داروهای ساختگی شیمیایی ناشی می شود، روزافزون شده است. این تقاضای گسترده باعث شده تا تعداد فروشگاه های گیاهان دارویی مرتبا رو به افزایش باشد. به دلیل ارتباط مستقیم مواد گیاهی عرضه شده در این فروشگاه ها با بهداشت و سلامت عمومی جامعه، ضرورت دارد تا افرادی مطلع، با سواد عمومی و تخصصی قابل قبولی فروشندگی این فروشگاه ها را بر عهده داشته باشند. نظر به اینکه اطلاعات کامل و جامعی در خصوص این فروشگاه ها و فروشندگان آنها در دسترس نمی باشد، لذا برای کسب داده های پایه برای برنامه ریزی های آتی، این تحقیق تدوین و انجام شد. تحقیق حاضر در منطقه جغرافیایی استان اصفهان مشتمل بر 31 شهرستان و شهر و جامعه آماری بالغ بر 170 فروشگاه با تهیه پرسشنامه ای حاوی اطلاعات مختلف و مراجعه حضوری به فروشگاه صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که قریب 30 درصد فروشندگان بی سواد یا کم سواد بودند و حدود نیمی از فروشندگان دارای مدرک تحصیلی دیپلم بودند و تنها حدود 22 درصد از آنها مدارک دانشگاهی بالاتر از دیپلم داشتند که از این تعداد، کمتر از 10 درصد دارای مدرک تحصیلی مرتبط با کشاورزی بودند. ارزیابی دانسته های فنی این افراد نیز حاکی از پایین بودن سطح دانش فنی بود. در مجموع نتایج نشان داد که سواد عمومی و تخصصی مرتبط با گیاهان دارویی فروشندگان اندک بود و ضروری است مسیولین امر در جهت ارتقای دانش این فروشندگان تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، دانش فنی، عطار، اصفهان
  • حسین بتولی* صفحات 36-51

    قیچ کاشانی (Zygophyllum eichwaldii C. A. Meyer) گیاهی دارویی و انحصاری تپه های ماسه ای نسبتا" مرطوب مناطق بیابانی است. رویشگاه این گیاه صرفا" در اراضی ماسه ای بیابان های مرکزی (استان اصفهان) و تا حدودی نواحی شرقی کشور (خراسان رضوی) در مناطق دشتی ناحیه رویشی ایرانی- تورانی و در محدوده ارتفاعی 780 تا 1200 متر از سطح دریا واقع شده است. جایگاه حفاظتی این گونه بر اساس معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت، تعیین شد. سطح تحت اشغال (AOO) گونه قیچ کاشانی، با اندازه گیری میدانی در رویشگاه های آن، 66/11 کیلومترمربع و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن (EOO) با استفاده از نرم افزار ژیوکت 3/78962 کیلومترمربع برآورد شد. بنابراین بر اساس نتایج این تحقیق و باتوجه به سطح اشغال، تعداد افراد جمعیت، جمعیت به شدت منفک از یکدیگر، تجدید حیات محدود به دلیل تولید محدود بذر و کیفیت رویشگاه، قیچ کاشانی در طبقه در معرض انقراض (EN) قرار می گیرد. بررسی ها نشان داد، فشار چرای دام های مازاد بر مرتع، بوته کنی قیچ زارها (توسط افراد بومی و محلی) به منظور تغییر کاربری اراضی، افت شدید سطح سفره آب های زیرزمینی و خشکسالی های بی سابقه دهه اخیر، از عوامل اصلی تهدیدکننده این درختچه نادر تلقی شده که ضرورت دارد به عنوان ذخیره ژنتیکی طبیعی مورد حفاظت ویژه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جایگاه حفاظتی، قیچ کاشانی، گونه داروئی، نادر و انحصاری، گونه در معرض خطر انقراض
  • رضا خدادادی، رضا قربانی نصرآبادی* صفحات 52-69

    امروزه به دلیل آگاه شدن جوامع نسبت به عوارض منفی داروهای شیمیایی و آنتی بیوتیک ها رویکردی عمومی به مصرف گیاهان دارویی در حال افزایش است. این افزایش تقاضا به حدی زیاد است که تامین آن به صورت سنتی غیر ممکن بوده، به همین جهت افزایش سطح زیرکشت گیاهان دارویی، امری اجتناب ناپذیر است. تولید گیاهان دارویی در مقیاس صنعتی نیاز به استفاده از تکنولوژی های نوین زیستی داشته که در عین افزایش تولید، کیفیت و سلامت گیاهان دارویی را هم تامین کند. تاثیر مثبت کاربرد باکتری‎های ریزوسفری محرک رشد گیاه بر پارمترهای رشدی، بهبود مواد زیست فعال و همچنین کیفیت گیاهان دارویی به عنوان یک روش نوین زیستی و دوستدار محیط زیست به اثبات رسیده است. باکتری‎های محرک رشد از طریق فراهمی عناصر غذایی برای گیاه با استفاده از مکانیسم حلالیت فسفر، پتاسیم و همچنین تثبیت زیستی نیتروژن و تولید سیدروفور، حفظتعادلهورمونیدرگیاهان با تولید هورمون های محرک رشد (اکسین، سیتوکینین، جیبرلین) و همچنین آنزیم ACC- دآمیناز، کنترلزیستیبیمارگرهایگیاهی و همچنین تولید ترکیبات آلی فرار (هیدروژن سیانید)، و نقش محرکی (الیسیتوری) این باکتری ها در القای مقاومت سیستمیک در گیاهان دارویی سبب بهبود شاخص های رشدی، فیزیولوژیکی و تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی می شوند. این پژوهش با هدف بررسی مکانیسم های رایزوباکتری های محرک رشد گیاه(PGP) بر شاخص های رشدی، فیزیولوژی، جذب عناصر غذایی و تولید متابولیت های ثانویه در برخی گیاهان دارویی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: تکنولوژی نوین زیستی، دوستدار محیط زیست، مقاومت سیستمیک، گیاهان دارویی
  • فاطمه زهرا امیرمحمدی* صفحات 70-82

    از آنجایی که کرک ها در گیاهان دارویی بعنوان محلی برای سنتز و ذخیره اسانس است. مطالعه مورفولوژی آنها علاوه بر اهمیت تاکسونومی بعلت کاربرد گسترده اسانس در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی دارای اهمیت است. کر ک های ترشحی بطور گسترده ای در سراسر بخش های رویشی و زایشی گیاهان خانواده نعناییان توزیع شده اند و ترشحات آنها عمدتا باعث اهمیت آنها شده است. بنابراین در فرآیند آماده سازی بافت های بیولوژیکی (گیاهی) برای مطالعات میکروسکوپ الکترونی(SEM) شناسایی یک روش که اندازه و مورفولوژی کرک ترشحی را حفظ کند، می تواند بسیار مفید واقع شود. در این مطالعه دو روش آماده سازی کرک در برگ و کاسبرگ سه گونه گیاه دارویی از جنس "پونه سا" شامل: Nepeta fissa, Nepeta assurgens, Nepeta eremophilla مطالعه شد. قطعات برگ و کاسبرگ پس از شستشو با آب مقطر در محلول تثبیت کننده FAA شامل (فرمالدهید 7/3 درصد، اتانول 50 درصد و اسیداستیک 5 درصد) به مدت 3 ساعت در دمای 4 درجه سانتی گراد قرار داده شد. پس از شستشو با بافرفسفات سپس درسری های صعودی متانول (30، 50، 70، 95 و 100 درصد) به مدت 5 دقیقه در هر مرحله آبگیری شده و به استاب مخصوص چسبانده شدند و پس از پوشش دهی با پالادیوم تصویربرداری با استفاده از میکروسکوپ SEM انجام شد. روش های استفاده شده بسته به گونه گیاهی و ضخامت بافت نتایج متفاوتی نشان دادند. بطور کلی متانول به عنوان روشی سریع و آسان جهت حفظ اندازه و چروکیدگی بافت های گیاهی بهتر است.

    کلیدواژگان: Nepeta، SEM، چروکیدگی، کرک
  • مریم زارع حسن آبادی، مجید دشتی، مهدی آخوندی* صفحات 83-99

    تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های محیطی و محدودکننده رشد و تولید گیاهان است. هم زیستی گیاه با قارچ های آربوسکولار میکوریزا (AMF) سبب کاهش اثرات تنش خشکی می شود. به منظور بررسی تاثیر قارچ های میکوریز بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی پونه معطر (Menthapulegium L.) تحت تنش خشکی یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح آبیاری (60 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و دو گونه قارچ میکوریز  Glomusmosseaeو Glomusintraradices بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر تمام صفات مورداندازه گیری داشت به طوری که وزن تر و خشک گیاه، محتوای نسبی آب، ارتفاع گیاه، محتوای کلروفیل کل کاهش و درصد کلونیزاسیون ریشه، میزان پرولین و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز افزایش یافت. تاثیر قارچ میکوریز بر تمام صفات مورد اندازه گیری معنی دار بود و سبب بهبود رشد گیاه پونه معطر گردید. نتایج نشان داد که تلقیح قارچ میکوریز از طریق افزایش تولید ترکیبات آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، سبب افزایش تحمل به خشکی آن می شود.

    کلیدواژگان: تنش محیطی Glomus sp، گیاه دارویی، پرولین، کلونیزاسیون
  • مهدی قره خانی*، نازیلا زینالی نامدار صفحات 100-114
    دمنوش های گیاهی یکی از رایج ترین نوشیدنی های مورد استفاده در دنیا می باشند. این دمنوش ها حاوی ترکیبات فنولی، فلزی و عناصر موثر بر سلامتی انسان هستند. دانستن مقادیر ترکیبات مفید و فلزهای سنگین موجود در این دمنوش ها برای افراد بسیار مهم می باشد. به همین دلیل هدف از این مطالعه تهیه دمنوش از گیاه پونه کوهی و بررسی تاثیر روش تهیه (غرقابی و فراصوت) برای زمان های مختلف (5 و 15 دقیقه) بر میزان ترکیبات فنولی، توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد (DPPH) و فلزهای سنگین آن (آرسنیک، سرب و کادمیوم) در قالب طرح کاملا تصادفی بود. نتایج تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آزمایش نشان داد که روش تهیه دمنوش بر میزان تمامی پارامترهای مورد مطالعه معنی دار داشت (05/0> P). نتایج نشان داد که افزایش زمان هر دو روش (فراصوت و غرقابی) میزان ترکیبات فنولی و توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH دمنوش ها را افزایش داد که میزان این افزایش زمانی که از فراصوت استفاده شد، بیشتر بود. بیشترین میزان سرب در بین دمنوش ها (ppm 06/0) به نمونه حاصل از 15 دقیقه به روش غرقابی تهیه شده بود، تعلق داشت. بیشینه و کمینه میزان کادمیوم در نمونه ها نیز به ترتیب به نمونه حاصل از ماده اولیه و 5 دقیقه غرقابی اختصاص داشت. میزان تمامی فلزهای سنگین اندازه گیری شده در این مطالعه کمتر از میزان استاندارد تعریف شده برای فلزهای سنگین دمنوش های گیاهی و میوه ای بود. در نهایت با توجه به نتایج این تحقیق می توان بیان داشت که استفاده از 15 دقیقه فراصوت بهترین روش تهیه دمنوش پونه کوهی بود.
    کلیدواژگان: پونه کوهی، دمنوش، فراصوت، فلزات سنگین، قدرت آنتی اکسیدانی
|
  • Mehrdokht Najafpour Navaei *, Mehdi Mirza, Maryam Jebelli Pages 1-11

    The genus Nepeta of the Lamiaceae family includes valuable medicinal species that is widely used in medicines and food industries. So far, 79 species of this genus have been reported in Iran. The purpose of this study was to compare and determine the chemical composition of the essential oil of two species Nepeta cephalotes Boiss, Nepeta crassifolia Boiss. & Buhse in terms of habitats and farm. These valuable species are both scattered throughout Iran. The aerial parts were collected from the Firoozkooh habitats in Tehran province and from the field at the Research Institute of Forests and Rangelands in 1395, and were extracted by Clevenger method. Gas chromatography (GC-FID) and gas chromatographs equipped mass spectrometers (GC/MS) were used to identify the essential oils. The results showed that in the N. crassifolia, the Nepetalactone compound (4a α, 7α, 7α-α)-is 75.5% and 35.4% in farm and natural habitat respectively. This composition is in the Nepeta cephalotes Boiss species in 72% of field and 63% in the habitat. Neptalactones are one of the most important secondary metabolites of various species in the genus Nepeta, and are the agent of medicinal properties in these plants. Obtained results show that in both species there is Neptalactone compound and Neptalactone composition (4a α, 7 α, 7a α) increased in field conditions.

    Keywords: Gas chromatography, Nepeta cephalotes Boiss, Nepeta crassifolia, Nepeta lactone
  • Masoud Najaf Najafi *, Sara Nemati, Ali Mohammadi Sani, Rassoul Kadkhodaee Pages 12-24

    Due to its distinct color, flavor and beneficial compound, the Saffron plant is extensively used in pharmaceutical and food industries, but because of its sensitive nature, its active compounds are lost in adverse environmental conditions. In this research, the preparation of water-in-oil nanoemulsion containing saffron extract was studied as an effective method for maintaining active compounds of saffron. For this purpose, nanoemulsions were synthesized by using span 80 and tween 80 as emulsifiers in three levels of 10, 12.5 and 15 percent, using ultrasound. The amount of aqueous phase (saffron extract with 12% dry matter) was 15% (wt) in all formulations and n-decan used on three levels: 70, 72.5 and 75% as oil phase. Particle size, polydispersity index and stability of each formulation at light conditions during 28 days after production were evaluated. The results showed the particle size and polydispersity index in the emulsion containing 15% emulsifier was less than the other emulsions and did not change in terms of physical stability.

    Keywords: Water-in-oil emulsion, Saffron extract, Stability, Nanoemulsion
  • Seyed Abbas Mirjalili * Pages 25-35

    Nowadays, because of inapt side effects of the synthetic drugs, the applications of medicinal plants have become widespread and increased demand for these substances has resulted in expansion of sales outlets. As a result of dealing with the public health, it is essential for all these dispensaries to maintain the standards of health, safety, hygiene and adequate knowledge in every aspect. Since necessary data in regards to these selling outlets in any reliable sense did not exist, therefore, the experimental study for future planning was designed. The study was accomplished in 31 cities in Isfahan province on up to 170 shops. Towards this end, a questionnaire was designed for the face to face enquiry. Results showed that about 30 percent of the sellers had no or very little knowledge. About 50 percent of them had high school diploma and 22 percent had higher education certificates. About 10 percent of them had, only, certificates in agriculture fields. Further evaluation indicated that the technical knowledge of the respondents was minimal. Totally, results showed that not only public but also technical knowledge of medicinal plant sellers was little. Thus, it is necessary for responsible managers to attempt in improving of knowledge among these peoples.

    Keywords: Medicinal plants, Technical Knowledge, herbalist, Isfahan
  • HOSSIEN BATOOLI * Pages 36-51

    Zygophyllum eichwaldii C. A. Meyer is a medicinal plant that grow on sand dunes in relatively humid parts of the deserts. The habitat of this plant is only in the sandy lands of the central deserts (in Isfahan province) and to some extent the eastern part of the country (in Khorasan Razavi province), which are located in the plain area of Irano-Touranian region, at an altitude range of 780 to 1200 meters above the sea level. The conservation status of this plant is defined based on International Union for Conservation of Nature (IUCN) categories and criteria. Three criteria were used to evaluate the status of this species: extent of occurrence (EOO), area of occupancy (AOO) and size of populations. According to field survey and plot sampling, Z. eichwaldii occupies an area of 11.66 Km2. According to analysis by GeoCAT software (geocat.kew.org), the extent of occurrence was 83097 Km2. Therefore, according to the results of this study and referring to the area of occupation, the number of populations, with highly fragmented populations, and low regeneration due to limited seed setting and quality of habitat, Z. eichwaldii is considered as an “Endangered” species. The field observations indicated that excessive livestock grazing on the rangeland, eradicating Z. eichwaldii shrubs. in order to change the land use (by the help of indigenous and local people), extra reduction in level of the groundwater table, abandonment of the shrub collection by the locals and the unprecedented drought in recent decades should be addressed, as the main threats to this rare shrub. Therefore, special attention and full conservation of this natural genetic reserve are needed.

    Keywords: Conservation status, endangered species, Medicinal species rare, exclusive species, Zygophyllum eichwaldii
  • Reza Khodadadi, Reza Ghorbani Nasrabadi * Pages 52-69

    Nowadays, the general approach to the use of medicinal plants is increasing because of the growing awareness of the negative side effects of chemical drugs and antibiotics. due to traditionally high demand for the medicinal plants, it has been impossible to cater for entire market needs, so increasing the cultivation of medicinal plants is inevitable. Production of medicinal plants on an industrial scale requires the use of new bio-technologies that also enhance the production, quality and health of medicinal plants. The positive effect of application of plant growth promoting bacteria on growth parameters, improvement of bioactive compounds as well as quality of medicinal plants as a new bio-friendly and environmentally friendly method has been demonstrated.  Growth promoting bacteria by nutrient supply to the plant using  phosphorus and potassium solubilization mechanism, as well as  biological nitrogen fixation and siderophore production, maintaining hormonal balance in plants by producing growth hormones (auxin, cytokinin, gibberellin) and ACC-deaminase, bio-control of plant pathogens, as well as production of volatile organic compounds and hydrogen cyanide) and the role of elicitors in inducing systemic resistance in medicinal plants, improve growth, physiological and production of secondary metabolites in medicinal plants. The aim of this study was to investigate the mechanisms of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on growth parameters, physiology, nutrient uptake and production of secondary metabolites in some medicinal plants.

    Keywords: New biological technology, environment eco-friendly, Systemic resistance, Medicinal plants
  • Fatemehzahra Amirmohammadi * Pages 70-82

    Since the glandular trichome in the medicinal plants is the location for storage and synthesis of essential oils, glandular trichomes are widely distributed all of the plant organs of the Lamiaceae, their secretions contribute largely to its great importance. They are the primary secretory organs of these plants, and their structures can vary widely among species. Therefore, their morphology could be, addition of taxonomical importance, to have essential oils which are widely used in pharmaceutical and cosmetic industry. Therefore, identification of a protocol that would preserve tissue size and morphology by usual methods can be useful. In this study compared two of the method by quantifying changes in size and trichome shrinkage percent at two different organs (leaf and calyx) in three Nepeta species studied: Nepeta. fissa, Nepeta. assurgens and Nepeta. eremophilla. Plant materials washed in distillated water, then immersed in FAA fixative (3.7% v/v formaldehyde, 50% ethanol, 5% acetic acid) and was then fixed (approximately 3 h) at 4°C. Tissue was rinsed three times in sodium phosphate buffer before dehydrating in a methanol series (30%, 50%, 70%, 95%, and 100%), 5 min each step. Specimens were mounted onto SEM stubs and coated with paladium. The method used depend on the type of plant species and different organs, in this study shows that generally the fixation and dehydration with methanol is a quick and simple method for preservation the size and shrinking of plant the tissues.

    Keywords: Nepeta, SEM, Shrinking, trichome
  • Maryam Zare Hassanabadi, Majid Dashti, Mahdi Akhondi * Pages 83-99

    Drought stress as one of the most important environmental stresses, eventually leads to the restriction of growth and production of plants. Plant symbiosis with arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) reduces the effects of drought stress. In order to investigate the effect of mycorrhizal fungi on antioxidant enzymes activity and some morphological and physiological characteristics of Mentha pulegium L under drought stress, a pot experiment was conducted in a factorial experiment in the randomized complete design with three replications. Treatments included two levels of irrigation (60 and 100% crop capacity) and two species of mycorrhizal (Glomus mosseae and G. intraradices). The results showed that drought stress had significant effects on all measured traits, to the extent that the fresh and dry weight of the plant, relative water content, plant height, total chlorophyll content, and the percentage of root colonization, proline content and activity of peroxidase and superoxide dismutase were increased. The effects of mycorrhiza fungus on all of the measured traits were significant and improved the growth of the Mentha pulegium L. Results showed inoculation of mycorrhiza fungi improves plant resistance to drought stress via increasing of antioxidant compounds production and antioxidant enzymes activities.

    Keywords: environmental stress, Glomus sp, medicinal plant, Proline, colonization
  • Mehdi Gharekhani *, Nazila Zeinali Namdar Pages 100-114
    Herbal infusions are one of the most commonly used drinks in the world. These infusions contain phenolic, metallic compounds and elements that affect human health. Knowing the amounts of useful compounds and heavy metals present in these infusions is very important for humans. Therefore, the purpose of this study was to prepare the infusions from pennyroyal plant and to investigate the effect of the method of preparation (maceration and ultrasound) for different times (5 and 15 min( on the amount of phenolic compounds, Free-radical scavenging capacity (DPPH) and heavy metals (arsenic, lead and cadmium) in a completely randomized design. The results of data analysis showed that the method of infusion preparation was significant on all parameters studied. The results showed significant increase in phenolic compounds and Free-radical scavenging capacity (DPPH) of infusions with increasing of time in both methods (Ultrasound and maceration) which amount of these compounds increased when ultrasound method used. The highest lead concentration in infusions (0.06 ppm) was obtained in sample of 15 minutes-maceration. The maximum and minimum levels of cadmium in samples were assigned to samples from raw material and 5 minutes of maceration, respectively. The content of all heavy metals measured in this study was less than the standard defined for heavy metals in plant and fruit infusions. Finally, according to the results of this research, it can be stated that the use of 15 minutes ultrasound was the best method for preparing of pennyroyal infusion.
    Keywords: Pennyroyal, Infusion, Ultrasound, Heavy metals, antioxidant capacity