فهرست مطالب

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 29 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین اسدی، مریم دولو، سبحان اسکینی* صفحات 9-37

    مالی رفتاری الگوهای متناقض با فرضیه کارایی بازار را با سوگیری‌های رفتاری توضیح می‌دهد. از شایع‌ترین الگوهای قیمتی که در بازار سهام تشکیل می‌شود، الگوی تداوم است که می‌تواند به ‌دلیل فروواکنشی سرمایه‌گذاران به قیمت‌های مرجع ناشی از دو سوگیری اتکا و تعدیل و اثر تمایلاتی ایجاد شود. در این پژوهش نقش دو سوگیری اتکا و تعدیل و اثر تمایلاتی در شکل‌گیری بازده تداوم در «بورس اوراق بهادار تهران» بررسی می‌شود. با استفاده از روش پژوهش مطالعه پرتفوی و داده‌های دوره پژوهشی 1386-1395، مشخص شد. سرمایه‌گذاران در مقایسه با اثر تمایلاتی، بیشتر متاثر از سوگیری اتکا و تعدیل هستند و با فروواکنشی در مقابل آستانه‌های حداکثری قیمت با بازه یک ساله به‌عنوان قیمت مرجع، الگوی تداوم را ایجاد می‌کنند؛ همچنین در بین آستانه‌های حداکثری، سرمایه‌گذاران بیشتر متاثر از حداکثر قیمت 26 هفته با دوره انتظار شش ماهه هستند و تجزیه‌وتحلیل بیشتر با استفاده از رگرسیون فاما-مک‌بث و مدل سه عاملی فاما-فرنچ این نتایج را تایید می‌کند.

    کلیدواژگان: اثر تمایلاتی، اتکاوتعدیل، قیمت مرجع، تداوم
  • رضا تهرانی، جمشید بیگدلو* صفحات 39-64

    کارکرد و اهمیت بانک‌ها در اقتصاد کشور به علت ماهیت کار آن‌ها بسیار بالا است و اگر بانک‌ها نقش خود را به‌درستی انجام ندهند و نتوانند پاسخگوی سرمایه‌گذاران و ذی نفعان باشند، باعث ایجاد بحران اقتصادی خواهند شد. تعیین و مدیریت ایجاد نقدینگی بانک‌ها و به خصوص شناخت عواملی که بر روی این نوع نقدینگی بانک‌ها می گذارند می‌تواند کمک بسزایی به مقامات ناظر برای پیش برد اهداف و پیشگیری از ایجاد ورشکستگی بانک‌ها کند؛ ازاین‌رو پژوهش حاضر به دنبال محاسبه‌ شاخص ایجاد نقدینگی و بررسی عوامل موثر بر ایجاد نقدینگی بانک‌های عضو «بورس اوراق بهادار تهران» طی سال‌های 1388 تا 1395 است. بدین منظور نمونه‌ای متشکل از 8 بانک عضو بورس انتخاب و شاخص ایجاد نقدینگی هر یک محاسبه شد. در ادامه با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره، روابط متغیرها بررسی شد. نتایج پژوهش نمایانگر عملکرد ضعیف در ایجاد نقدینگی و وجود ارتباط معنادار و مستقیم بین متغیرهای اندازه بانک، نسبت کل وام به ‌کل سپرده‌ها و نسبت آنی با شاخص ایجاد نقدینگی بانک‌های عضو نمونه آماری است و رابطه بین تغییرات شاخص بازار سهام و ایجاد نقدینگی بانک‌ها معکوس ارزیابی شد و می‌توان بیان کرد که با رونق بازار سرمایه، نرخ‌های سپرده بانکی جذابیت خود را نزد سرمایه‌گذاران از دست می‌دهند که به کاهش سپرده‌ها نزد بانک منجر می‌شود و درنتیجه ایجاد نقدینگی بانک‌ها به علت کاهش منابع در دسترس کاهش می‌یابد.

    کلیدواژگان: شاخص خلق نقدینگی، تغییرات شاخص بازار سهام، اندازه بانک، نسبت آنی، واسطه گری مالی
  • حسن درگاهی*، صدیقه حنایی صفحات 65-88

    در پژوهش حاضر عوامل موثر بر محدودیت نقدینگی و عملکرد بنگاه ها با تاکید بر ادوار اعتباری و تجاری اقتصاد کلان بررسی شد؛ بنابراین بر اساس داده های 206 بنگاه تولیدی فعال در «بورس اوراق بهادار تهران» طی سال های 1385 تا 1394، با استفاده از یک الگوی داده های ترکیبی پویا و روش گشتاورهای تعمیم یافته، ابتدا نقش ادوار اعتباری در دسترسی بنگاه ها به تسهیلات بانکی موردبررسی قرار گرفت؛ سپس به نقش تسهیلات بانکی در محدودیت نقدینگی بنگاه ها پرداخته شد. در نهایت تاثیر محدودیت نقدینگی بر بازده فروش بنگاه های تولیدی با توجه به ادوار تجاری مورد برآورد قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که نحوه دسترسی بنگاه ها به تسهیلات بانکی در شرایط ادوار اعتباری (وفور یا تنگنای اعتباری) نامتقارن است؛ به طوری که در زمان تنگنای اعتباری میزان اثرپذیری تسهیلات بنگاه ها از سیاست های اعتباری بیشتر از دوران وفور اعتباری است. از سوی دیگر در تبیین اثر شاخص محدودیت نقدینگی بر عملکرد بنگاه ها، توجه به وضعیت ادوار تجاری (رونق یا رکود اقتصادی) ضروری است؛ زیرا اثرپذیری عملکرد بنگاه ها از دوره رکود بیش از دوره رونق است. این واقعیت نشان می دهد که سیاست اعتباری انبساطی در دوره رکود اقتصادی به منظور کاهش محدودیت نقدینگی و بهبود عملکرد بنگاه ها اگر چه موثر است، ولی باید با بهبود شرایط کلی اقتصاد کلان همراه باشد؛ همچنین در شرایط تنگنای اعتباری، دسترسی بنگاه های کوچک تر به تسهیلات بانکی و عملکرد آن ها بیش از بنگاه های بزرگ تر تحت تاثیر قرار می گیرد. مقایسه نتایج به تفکیک فعالیت های مختلف صنعتی حاکی از آن است که در شرایط وفور اعتباری، بنگاه های خودروسازی بیشترین و بنگاه های ماشین آلات و تجهیزات، کمترین دسترسی را به تسهیلات بانکی دارند. این در حالی است که کاهش محدودیت نقدینگی بر عملکرد بنگاه های کانی غیرفلزی بیشترین و بر بنگاه های خودروسازی کمترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: ادوار اعتباری، ادوار تجاری، محدودیت نقدینگی، عملکرد بنگاه، داده های ترکیبی
  • هومن پشوتنی زاده، حبیب الله رعنایی کردشولی*، عباس عباسی، محمدهاشم موسوی حقیقی صفحات 89-124

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی برای پیش بینی تغییرات شاخص کل «بورس اوراق بهادار تهران» با در نظر گرفتن عوامل رفتاری و کلان اقتصادی حاکم بر بازارهای پولی و مالی کشور صورت گرفته است. اهمیت و ضرورت این مطالعه از آن رو است که بر خلاف سایر مطالعات پیشین به منظور تحقق این مهم تنها به ابعاد کلان اقتصادی پرداخته نشده و علاوه بر این بعد، ابعاد رفتاری نیز بررسی شده است تا قدرت تبیین کنندگی مدل را نسبت به مدل های ارایه شده در این راستا ارتقا دهد. این امر با استفاده از روش پویایی شناسی سیستمی و ارتباط میان سوگیری های رفتاری، دارایی های رقیب سهام (قیمت طلا، نرخ ارز، قیمت مسکن و قیمت نفت) و عوامل کلان اقتصادی صورت گرفته است. نتایج پژوهش موید این موضوع است که متناسب با شرایط پیش رو تا سال 1400، با افزایش ارزش تمامی دارایی های رقیب سهام، به تبع شاخص کل «بورس اوراق بهادار تهران» نیز از این الگو پیروی خواهد کرد. در این راستا باید توجه داشت که رشد چند برابری ارزش هر یک از دارایی های موجود در بازارهای پولی و مالی کشور در یک بازه زمانی کوتاه مدت نشان دهنده بهبود و رشد وضعیت اقتصادی کشور به شمار نمی رود؛ بلکه این امر به واسطه جذب سرمایه گذاران ناآگاه به این بازارها رخ داده است و می تواند زمینه وقوع بحران های اقتصادی را برای کشور به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سوگیری رفتاری، مالی رفتاری، پویایی شناسی سیستمی
  • میرفیض فلاح*، افسانه سینا صفحات 125-146

    یکی از رویکردهای جدید برای بهینه‏ سازی پرتفوی سرمایه‏ گذاری، استفاده از روش ارزش در معرض ریسک شرطی [1] (CVaR) است. برای توزیع‏ های پیوسته، روش ارزش در معرض ریسک شرطی (CVaR)، به عنوان زیان مورد انتظار فراتر از ارزش در معرض ریسک، در سطح اطمینان مشخص، برای یک دوره زمانی معین، تعریف می‏شود. در عین حال به دلیل نرمال نبودن توزیع بازده دارایی‏ ها و غیر‏خطی بودن همبستگی بین بازده دارایی ، استفاده از روش ترکیبی Copula-CVaR عملکرد بهتری در اندازه گیری ریسک پرتفوی دارایی‏ها دارد. لذا در این تحقیق سعی بر آن بود که مدلی کارآتر از مدل‏های موجود و مرسوم برای بهینه‏ سازی سبد سرمایه‏ گذاری، ارایه شود. مدلی که با در نظر داشتن شرایط عدم قطعیت و ریسک سرمایه‏ گذاری، بازدهی بیشتری را برای سرمایه‏ گذاران فراهم نماید. به همین منظور مدل ارزش در معرض ریسک نرمال (VaR) با رویکرد واریانس-کوورایانس[2] با مدل Copula-CVaR برای استخراج مرز کارآ مقایسه شد . قلمرو زمانی تحقیق از ابتدای سال 1393 تا پایان سال 1397 و جامعه آماری نیز 50 شرکت برتر بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در این تحقیق برای تخمین ارزش در معرض ریسک (VaR) پرتفوی از رویکرد واریانس-کوواریانس استفاده شد. برای تخمین Copula-CVaR نیز ابتدا از طریق مدل ARIMA-GARCH سری زمانی جزء اخلال توزیع بازده دارایی‏ها برآورد و استاندارد شد. سپس توزیع‏های حاشیه ‏ای دارایی‏ها با استفاده از تابع کاپیولا t-استیودنت برآورد شد. در گام آخر از طریق شبیه ‏سازی مونت‏ کارلو بازدهی دارایی‏ها شبیه سازی و مقدار CVaR آنها برای دوره 10 روزه محاسبه شد. سپس ترکیب بهینه پرتفوی در سطح اطمینان 95 درصد و 99 درصد برای سطوح مختلف ریسک تعیین شد. نتایج ‏این تحقیق حاکی از آن بود که تشکیل سبد سهام بهینه، با استفاده از مدل ترکیبی یعنی مدل Capula-CVaR عملکرد بهتری داشته است.

    کلیدواژگان: سبد سهام بهینه، کاپیوال، ارزش در معرض ریسک شرطی
  • علیرضا علی اکبرلو، غلامرضا منصورفر*، فرزاد غیور صفحات 147-166

    در محیط رقابتی امروز و با تغییرات شرایط بازارها، احتمال درماندگی مالی شرکت‌ها افزایش یافته است. در این شرایط افراد، شرکت‌های سرمایه‌گذار و سازمان‌های مالی تلاش زیادی برای اطلاع از وضعیت فعلی و آتی شرکت‌های سرمایه‌پذیر در جهت محافظت از سرمایه خود انجام می‌دهند. ارزیابی و تشخیص صحیح وضعیت مالی شرکت‌ها و همچنین پیش‌بینی وضعیت مالی آتی آن‌ها نیازمند استفاده از معیارهای کارآمد با احتمال خطای کمتر است؛ بنابراین هدف این پژوهش رتبه‌بندی معیارهای منتخب در شناسایی بهتر شرکت‌های درمانده مالی است. بدین منظور پس از بررسی و شناسایی پرکاربردترین معیارها و مدل‌های تشخیص شرکت‌های درمانده، با استفاده از آن‌ها شرکت‌های درمانده «بورس اوراق بهادار تهران» طی سال‌های 1384 تا 1396 از شرکت‌های غیردرمانده (سالم) تفکیک و با استفاده از نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک و روش‌های هوش مصنوعی و معیارهای ماده 141 قانون تجارت ایران، آلتمن (1968)، آلتمن (1995) و آسکویت و همکاران (1994) مقایسه شدند. نتایج نشان داد در دوره مورد بررسی و در شرایط حاکم بر شرکت‌های ایرانی مستقر در «بورس اوراق بهادار تهران»، معیار آسکویت و همکاران (1994)، بهترین روش برای شناسایی شرکت‌های درمانده مالی است و معیارهای آلتمن (1995)، ماده 141 قانون تجارت ایران و آلتمن (1968) در اولویت‌های بعدی از لحاظ شناسایی شرکت‌های درمانده قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: معیارهای تشخیص درماندگی، رگرسیون لجستیک، روش های هوش مصنوعی
  • پریسا سادات بهبهانی نیا صفحات 167-187

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر مالکیت دولتی بر رابطه میان سرمایه فکری و تصمیمات تامین مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مطالعات تجربی عوامل دیگری را شناسایی نموده اند که با تصمیمات تامین مالی مرتبط بوده و بر کارایی سرمایه فکری نیز تاثیرگذار هستند. لذا در این پژوهش، علاوه بر بررسی اثر سرمایه فکری و ابعاد آن بر تصمیمات تامین مالی، اثر تعدیل کننده مالکیت دولتی بر رابطه سرمایه فکری و تصمیمات تامین مالی نیز بررسی شده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش دو فرضیه اصلی و دوازده فرضیه فرعی تدوین شد. نمونه تحقیق شامل 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1389 الی 1397 است. سرمایه فکری با استفاده از مدل پالیک و اهرم مالی با استفاده از دو شاخص اهرم دفتری و نسبت پوشش بهره اندازه گیری شده است. برای آزمون فرضیات و مدل مفهومی پژوهش نیز روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه پژوهش نشانگر اثر مثبت سرمایه فکری بر استفاده از بدهی در ساختار سرمایه است. هم چنین نتایج نشان داد حضور مالکیت دولتی سبب افزایش شدت رابطه مثبت سرمایه فکری و استقراض می شود.

    کلیدواژگان: مالکیت دولتی، سرمایه فکری، اهرم مالی، مدل یابی معادلات ساختاری
|
  • hossein assadi, maryam davallou, sobhan eskini* Pages 9-37

    Behavioral finance explains the contradictory patterns with efficient market hypothesis with behavioral bias. One of the most common stock market price patterns is momentum, which can be due to the investor's under-reaction of reference prices resulting from two behavioral biases is adjustment and anchoring bias and disposition effect. This research studies the role of adjustment and anchoring bias and disposition effect in formation of momentum in Tehran Stock Exchange. Using portfolio method as research method and data over the period from 2007 to 2017 (1386-1395 in Solar Hijri-Iranian calendar), It was found that investors, in comparison with disposition effect, are more affected by adjustment and anchoring bias, and by under-reaction against reference points based on price extremes up to one year cause the formation of momentum pattern. Also, among price extremes, investors are more affected by high-26 weeks and robustness tests confirm these results by using the Fama-Macbeth regression and the Fama-French model.

    Keywords: Adjustment, Anchoring, disposition effect, reference points, and momentum
  • reza tehrani, jamshid bigdelo* Pages 39-64

    The function and importance of banks in the country's economy is very high due to the nature of their work; and if banks do not play their role properly and cannot respond to investors and stakeholders, they will create a financial crisis. Determining and managing liquidity (liquidity creation) of banks and in particular recognizing the factors affecting this type of banks' liquidity, can be of great assistance to supervisory authorities to advance the objectives and prevent bank failures. The observers, investors, analysts and financial market activists can also use this index and its influential variables to make the right decisions in their investments. Therefore, this research tries to calculate the liquidity creation index and investigate the factors affecting the liquidity creation of banks listed in Tehran Stock Exchange during the years 2010-2016. For this purpose, a sample consisted of 8 banks listed in Stock Exchange were selected and the liquidity creation index was calculated. Then, using the multivariable regression model, the relationship between variables was investigated. The results of the research indicate a weak performance in generating liquidity of sample banks in the total study years. The results of the research hypotheses indicate that there is a meaningful and direct relationship between the ratio of the total loan to the total deposits and the liquidity creation index. Also, no significant relationship was found between the other research variables and the liquidity creation of the banks participating in statistical sample during the study period.

    Keywords: Liquidity Creation Index, Volatility of Stock Market Index, Bank Size, Quick Ratio, Financial Intermediation
  • Hassan Dargahi*, Sedigheh Hanaei Pages 65-88

    This paper investigates the determinants of liquidity constraints and corporate performance with emphasis on credit and business cycles based on a sample consists of 206 industrial firms listed on the Tehran Stock Exchange over a 10-year period (2006-2015) by using the GMM and dynamic panel data estimation technique. For this purpose, first the impact of credit cycles on the firms’ access to bank credits is studied. Then the impact of credits on the liquidity constraints of firms is estimated. Finally, the relationship between liquidity constraints and return on sales of firms, as a performance indicator, is considered during business boom and recession. According to the results, firms’ access to bank credit during the credit cycles is asymmetries as in time of credit bust the access to the credit is affected greater than in credit boom. Also, the business cycles influence on relationship between liquidity constraints and firms performance, because the performance is affected more in a recession period than a boom. That means an expansionary credit policy, in order to liquidity constraints reduction during recessions, is effective but it should be accompanied by improvement in macroeconomic conditions. The results based on the firm size and industry type show, that the negative impacts of credit crunch on liquidity and performance of smaller firms are more than larger firms. Also, in the credit boom, the most and least access to bank credit are the automotive and machinery industries firms, respectively. Whereas the liquidity constraints have the most impacts on non-metal mineral industry and the least on the automotive industry.

    Keywords: Credit, Business Cycles, Liquidity Constraints, Firm Performance, Generalized Method of Moments (GMM)
  • MohammadHashem Moosavihaghighi, Hooman Pashootanizadeh, Habibollah Ranaei Kordshouli*, Abbas Abbasi Pages 89-124

    The purpose of this study was to provide a model for predict the volatility in Tehran Stock Exchange index, taking into account the behavioral and macroeconomic factors affected on financial and monetary markets of the country. The importance and necessity of this study is that, unlike other previous studies, in order to realize this importance, only macroeconomic dimensions have not been addressed, and in addition to this dimension, the behavior dimensions have been examined, Until to improve the explanatory power of the model than the other presented models in this regard. This matter has been accomplished by using the system dynamism method and the relationship between behavioral bias, alternative assets and macroeconomic factors. The simulated model is structured by using the Vensim DSS software and the results of the research prove this matter that according to the upcoming conditions until 2021, the value of all alternative assets of shares except the value of oil, will grow strongly and consequently, the Tehran Stock Exchange Index will follow this pattern. In this regard, it should be noted that the multi-fold growth of the value of each assets in the monetary and financial markets in a short period of time does not indicate the economic growth in the country, even this matter due to the attract unknowing investors to these markets and it can lead to economic crises.

    Keywords: Behavioral Bias, Behavioral Finance, System Dynamics
  • Afsaneh Sina, Mirfeiz Fallah* Pages 125-146

    To optimize the investment portfolio, conditional value at risk is a new approach. To amend the non-normal distribution of return on assets, and the non-linear correlation between return, the modification of Copula-CVaR compound method has a better performance in measuring portfolio risk. In this study, it has been attempted to present a more efficient model for portfolio optimization that provides greater returns for investors, given the uncertainty investment conditions. The VaR model was compared variance-covariance approach and the Copula-CVaR model for their efficiency frontier. The research area entails of 2014 up 2018; The statistical population was the top 50 companies of TSE.The variance-covariance approach was used to estimate the VaR of the portfolio. Moreover to estimate the CopulaCVaR model we have used the ARIMA-GARCH time series disruption component of the asset return distribution; then the marginal distributions of the assets were estimated using the CAPA-Student function; finally through Monte Carlo simulation the return on assets and their CVaR for the 10-day period were calculated. The optimal portfolio composition was determined at 95% and 99% confidence levels for different levels of risk. The results of this study showed that the optimized portfolio formation using the compound model, the Copula-CVaR model, has performed better

    Keywords: Optimal Stock Portfolio, Copula, Conditional Value atRisk, Copula-GARCH
  • Alireza Aliakbarlou, Gholamreza Mansourfar*, FarzadGhayour Pages 147-166

    In current competitive environment, the risk of financial distress of companies has increased, in this situation, individuals and corporations and financial institutions make a lot of effort to learn about the status of Investee companies to protect their capital. The assessment and recognition of the firm's financial condition requires utilizing efficient measures with less error probability, Therefore, the purpose of this study is to compare the different criteria for identifying financially distressed companies. For this purpose, after reviewing and identifying the most important criteria and models for identifying distressed companies from non-distressed corporations, the distressed companies of Tehran Stock Exchange during the years 2006 to 2018 were separated from healthy firms and compared with the results of logistic regression and artificial intelligence methods, Article 141 of the trade law, Altman (1968), Altman (1995) and Asquith et al (1994). The results of this study showed that during the period under review and in the conditions of the Iranian companies based on Tehran Stock Exchange that Asquith et al (1994) criteria is the best way to identify distressed companies and to predict the financial position of companies and the Altman criteria (1995), Article 141 of the trade law and Altman (1968) are among the top priorities in identifying distressed enterprises.

    Keywords: Distress Distinction Criteria’s, Logistic Regression, Artificial Intelligence Methods
  • parisa Saadat Behbahaninia Pages 167-187

    The main purpose of present research is to investigate the effect of governmental ownership on the relationship between intellectual capital and financing decision. Empirical studies have identified other factors which are related to financing decisions and influence the intellectual capital efficiency. Therefore, in this research in addition to investigating the effect of intellectual capital and its dimensions on financing decisions, the moderating role of governmental ownership on the relationship between intellectual capital and financing decision has been considered as well. In order to attaining research goal, two main hypotheses and twelve sub-hypotheses have been provided. Research sample consisted of 107 listed companies in Tehran stock exchange during year 1389 to year 1397. Structural equation modeling based on variance approach and SmartPLS software were used for testing hypotheses and research conceptual model. Results show the positive effect of intellectual capital on using debts in capital structure. Also, results show that governmental ownership can enhance the positive relationship between intellectual capital and borrowing

    Keywords: Governmental, ownership-intellectual, capital- Financial, Leverage-structural equation modeling