فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 59 (زمستان 1398)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 59 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی جمشیدی* صفحات 7-26

    در این مقاله، تلاش شده تا ضرورت و بایستگی ایجاد رهیافت علم اجتماعی اسلامی از منظر جهان معنایی برخاسته از انقلاب اسلامی، و براساس بازسازی برداشت مرتضی مطهری از مناسبات این دو با یکدیگر توضیح داده شود. از لحاظ معرفتی و فرهنگی، انقلاب اسلامی را باید چنان نقطه عطف شمرد که جامعه ایران را در مسیر تاریخی متفاوتی قرار داد. این واقعیت، موجب می شود که انقلاب اسلامی در راستای فهم و طراحی جامعه، از علم اجتماعی تجددی استفاده نکند. پرسش اصلی این است که در اندیشه مطهری، بایستگی علم اجتماعی اسلامی از منظر جهان معنایی برخاسته از انقلاب اسلامی چیست؟ برای حل این مسیله، با روش تحلیل محتوای کیفی به مطالعه نوشته های مطهری پرداخته شده است. در نهایت، به این نتیجه دست یافتیم که چرایی تولید علم اجتماعی اسلامی، به سه امر بازمی گردد: «دستیابی به حد نصاب توحید اسلامی»، «صیانت از استقلال جهان معرفتی و اجتماعی خویش»، و «عجز علم اجتماعی سکولار از فهم واقعیت های اجتماعی ما».

    کلیدواژگان: علم اجتماعی سکولار، علم اجتماعی اسلامی، جهان معنایی انقلاب اسلامی، توحید، استقلال علمی
  • آرش قربانی سپهر*، بهادر زارعی، مراد دلالت، صارم شیراوند صفحات 27-48

    پس از قدرت گرفتن شیعیان در ایران به عنوان یک بازیگر مهم در نظام جهانی، سایر شیعیان که در نقاط مختلف پراکنده بودند پس از تماشای این انقلاب روحیه خودباوری پیدا کردند و از انزوای سیاسی بیرون آمدند و جرات یافتند تا در برابر حاکمیت کشور خود اعتراض کنند. این اعتراض های پی در پی اقلیت شیعه در کشورهای مختلف، منجر به ظهور احزاب شیعه در این مناطق شد. همین امر جهان را شگفت زده کرد و نگاه تمامی پژوهشگران عرصه فرهنگ، تمدن و سیاست را با جهان تشیع معطوف ساخت. بدین سبب، این مقاله با روش تبیینی درصدد است به این سوال پاسخ دهد که انقلاب اسلامی در ایران چه نقشی در فرآیند بازیابی تشیع معاصر داشته است؟ بنابراین، می توان بیان نمود، رابطه ای عمیق بین انقلاب اسلامی و تشیع معاصر وجود دارد به گونه ای که هرکدام منجر به تقویت یکدیگر می شوند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جایگاه شیعیان، تشیع معاصر، تحولات منطقه ای، ایران
  • ابوالفضل علوی*، عبدالمطلب عبدالله، عباسعلی رهبر، صالح حسن زاده صفحات 49-71

    پرسشی که نگارندگان پژوهش حاضر کوشیده اند تا با رویکردی توصیفی تحلیلی بدان پاسخ دهند چنین ترتیب بندی شده است که تاثیرات اسلام هراسی بر مناسبات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و غرب در فضای پساانقلاب اسلامی چگونه ارزیابی می گردد؟ فرضیه ای که از معبر پرسش فوق مطرح می شود آن است که پدیده اسلام هراسی، در بعد فرهنگی طی سالیان و حتی دهه های اخیر در یک پیشروی خزنده و آرام، از شاکله محدود و غیررسمی خود خارج شده و به شکلی هدفمند در چارچوب های رسمی و قانونی در سه سطح کلی تجسم یافته است: 1. در سطح دولت: به شکل تصمیم گیری در اتاق فکرهای ایجاد شده؛ 2. سطح فضای عمومی جامعه: به صورت خشونت های کلامی و فیزیکی و همچنین به شکل تبعیض در حقوق شهروندی؛ و 3. سطح رسانه ای: به صورت انگاره سازی منفی.

    کلیدواژگان: اسلام هراسی فرهنگی، غرب، جمهوری اسلامی ایران، 11 سپتامبر، انقلاب اسلامی
  • سید اصغر کیوان حسینی*، زهرا بهرامی صفحات 73-92

    پس از انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 و تیرگی در روابط ایران و آمریکا، علی رغم همکاری های محدود مانند کمک سپاه در حمله نظامی آمریکا به مواضع طالبان، روابط دو کشور در «وضعیت تنش» قرار داشته است. با تحول در نظام بین الملل، محیط کنش و کنشگران در دوران پساجنگ سرد، آمریکا با رهبری در حوزه علمی تلاش نمود با بهره مندی از دیپلماسی علمی، به دلیل ظرفیت تعامل سازی جهانی علم، قدرت نرم خود را، به ویژه در تعامل با ایران، افزایش دهد. این پژوهش درصدد بررسی این سوال است که کاربست دیپلماسی علمی آمریکا در همکنشی با ایران، در قالب چه مولفه هایی تبیین می شود. با بهره مندی از روش کیفی و جمع آوری داده ها از منابع اینترنتی و کتابخانه ای، این فرض آزمون می گردد که، کاربست دیپلماسی علمی آمریکا در همکنشی با ایران، در جهت افزایش قدرت نرم را می توان در قالب مولفه های ایجاد تعامل هدفمند، اعتمادسازی و همگون سازی تبیین نمود.

    کلیدواژگان: آمریکا، انقلاب اسلامی ایران، قدرت نرم، دیپلماسی علمی و مدیریت تعامل
  • محمدعلی محیطی اردکان*، علی قانعی اردکانی صفحات 93-110

    پیش بینی نابودی اسراییل که از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) صورت پذیرفته است، مانند هر پیش بینی دیگر بر مجموعه ای از مبانی معرفت شناختی، هستی شناختی، انسان شناختی، دین شناختی و ارزش شناختی استوار است. پژوهش حاضر به دنبال دستیابی به پاسخ این پرسش اصلی است که پیش بینی نابودی اسراییل توسط مقام معظم رهبری بر کدام مبانی نظری استوار است؟ پژوهش حاضر، در گام نخست به مفهوم شناسی پیش بینی و اهمیت و چالش های فراروی آن پرداخته، سپس با به کارگیری روش تحلیلی، مهم ترین مبانی نظری پیش بینی مزبور را اموری از قبیل امکان معرفت یقینی، اعتبار معرفت ظنی، اصل علیت و فروع آن، اختیار انسان، قضا و قدر و طبیعت مشترک انسانی دانسته است و در پایان، شواهد قرآنی درستی نتایج به دست آمده را برشمرده است.

    کلیدواژگان: مبانی نظری، پیش بینی، مقام معظم رهبری، نابودی اسرائیل، قرآن کریم
  • زینب پورکاویان*، بی بی سادات رضی بهابادی، آتنا بهادری صفحات 111-132

    اقتدار یک حکومت مهم ترین راه دستیابی به اهداف، حفظ و تداوم شاکله آن است. رهبر جامعه، یکی از عوامل بسیار اثرگذار بر اقتدار ملی است. راهبردهای مدیریتی رهبر، نقش تعیین کننده ای در اقتدار جامعه دارد. آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) که سال ها است رهبری جمهوری اسلامی ایران را به دست دارند، در دوران رهبریشان بر اهمیت اقتدار ملی تاکید داشته اند. نوشتار حاضر درصدد بررسی عوامل مادی اقتدار ملی در بیانات ایشان و مبانی قرآن آنها است. این مقاله بخشی از پژوهش توصیفی اکتشافی است که با روش تحلیل مضمون و نرم افزار MaxQDA، اقتدار ملی در بیانات آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) را بررسی و سپس مبانی قرآنی آن را استخراج نموده است. عوامل اقتدار ملی در بیانات قابل تقسیم به دو بخش مادی و معنوی است. عوامل مادی به ترتیب عبارتند از: مسیولان، علم و فناوری، مردم، نیروهای مسلح، اقتصاد، جمعیت و نسل جوان، انقلاب و انقلابی گری و انتخابات است که همه محورها دارای مبنای قرآنی هستند.

    کلیدواژگان: مبانی قرآنی اقتدار ملی، اقتدار ملی، عوامل مادی اقتدار ملی، راهبر، آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)
  • ابوذر مظاهری* صفحات 133-154

    نهضت تحریم تنباکو در شرایطی به وقوع پیوست که میان دو قدرت استعماری روس و انگلیس رقابت شدیدی بر سر ایران در جریان بود. انگلیس و روس هرکدام به میزان اهداف و منافعشان با نهضت تحریم تنباکو مرتبط بودند. انگلیس صاحب امتیاز رژی بود و روس که تلاش می کرد به منظور محدودسازی نفوذ انگلیس و احیای نفوذ از دست رفته خود مانع از به نتیجه رسیدن امتیاز رژی شود. این زمینه باعث شده برخی تحلیل گران نقش زیادی برای این رقابت در نهضت تحریم قایل شده، تا جایی که برخی نهضت تحریم را طرح مشخص و از پیش طراحی شده روس ها قلمداد می کنند. سوال اصلی تحقیق این است که آیا رقابت روس و انگلیس در ایران به میزانی بوده که بتوان واقعه تحریم تنباکو را محصول آن دانست؟ آیا اساسا نهضت تحریم تنباکو به نحوی که اتفاق افتاد، می توانست اهداف و منافع روسیه را در تقابل با انگلیس تامین کند. در این مقاله تلاش شده با روش تحلیلی تاریخی و به تکیه بر اسناد و منابع دسته اول، ابتدا کیفیت و کمیت این رقابت مورد بررسی قرار گیرد و میزان واقعی نفوذ روسیه مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس با نگاه انتقادی به بررسی دیدگاه هایی بپردازد که نهضت تحریم تنباکو را برنامه روس ها برای تضعیف انگلیس معرفی می کنند.

    کلیدواژگان: امتیاز رژی، نهضت تحریم، رقابت روس و انگلیس، توهم توطئه، اصالت نهضت
  • حسین صمدیار*، اصغر عربیان، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 155-171

    مسایل قابل بحث در این تحقیق این است که نظر امام خمینی+ درباره ولایت فقیه چیست؟ نگاه ایشان به دلیل عقل چگونه است؟ چه نقشی در اثبات مبانی فکری و آراء فقهی سیاسی خود درباره ولایت فقیه برای دلیل عقل قایل می باشد؟ بدین منظور، متون فقهی استدلالی و اصولی، آرا و فتاوای ایشان براساس روش تحلیل محتوا بررسی شده است. ایشان دلیل عقل را به عنوان دلیل مستقل اصول استنباط در عرض کتاب و سنت پذیرفته اند. به کار گیری عقل در استنباط احکام شرعی در آثار حضرت امام خمینی آنجایی به اوج خود می رسد که ایشان اقدام به تاسیس نهادی به عنوان تشخیص مصلحت می نماید. امام خمینی نظر خود درباره ولایت فقیه را نخستین بار در کتاب کشف اسرار بیان داشته و در آن کتاب با دلیل عقلی، ضرورت وجود قانون و حکومت در جامعه بشری را به اثبات رسانده است.

    کلیدواژگان: مبانی فکری، فقهی سیاسی، امام خمینی(ره)، دلیل عقل، ولایت فقیه
  • محمد کاکاوند*، سجاد ترکاشوند صفحات 173-193

    در منابع دینی برای فقیه ولایت عام در نظر گرفته شده است و ولی فقیه با توجه به دارا بودن مقام فقاهت، در حکومت اسلامی، ولایتش عام است همچنان که ولایت پیامبر اکرم| و اهل بیت عام است چراکه ولایت فقیه همان ولایت رسول الله| است و دخالت پیامبر| و اهل بیت در تمامی امور مردم حتی در حریم خصوصی افراد براساس مصالح و مفاسد انجام می شود و نمونه هایی هم در تاریخ گواه این مدعا هست. با توجه به این نکته چون ولی فقیه نسبت به فقها دیگر در اداره امور جامعه دارای اختیار بیشتری است دخالت ولی فقیه در امر نکاح، صغار... می توان گفت محدوده اختیارات ولایت فقیه، حریم خصوصی را هم شامل می شود. این دخالت ها براساس مصالح و مفاسد صورت می پذیرد و ولی فقیه با توجه به مصالح و مفاسد می تواند بدون اذن در حریم خصوصی افراد تصرف داشته باشد و اگر این دو اصل در اختیارات ولی فقیه رعایت شود به حکم شرع کسی نمی تواند از حکم ولی فقیه مبنی بر دخالت در حریم خصوصی افراد براساس مصالح و مفاسد تخطی داشته باشد.

    کلیدواژگان: حدود، اختیار، ولی فقیه، حریم خصوصی
  • فخرعلی مهدی قلی زاده*، صدرا علیپور، رضا میرزایی، رحیم خاکپور صفحات 195-215

    پژوهش حاضر، هدف مطالعه و دستیابی به چگونگی سیستم نظارتی مورد نظر اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در حوزه نظارت مردم بر حاکمیت با تاکید بر نظام فکری نهج البلاغه و مفاد قانون اساسی را پیگیری می کند این پژوهش با هدف کاربردی و در سطح توصیفی - تحلیلی به روش مطالعه کتابخانه ای انجام می گردد. مطالعات نگارنده نشان داد منابع دینی بخصوص نهج البلاغه و همچنین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نظارت عمومی در نظام سیاسی اسلام را اجتناب ناپذیر دانسته و جایگاه ویژه ای برای آن قایل است و آن را برای حفظ نظام از آسیب ها به  عنوان یک عامل سازنده و بازدارنده ضروری می دانند. و به این دلیل آشنایی  و عمل مردم و مسیولین به بسترهای نظارت عمومی که معارف و آموزه های دینی و اصول قانون اساسی آن را از مصادیق موثر نظارت مطرح می کند جامعه را از انحرافات و آسیب ها مصون می سازد.

    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، نظارت عمومی، تکلیف، قانون اساسی
|
  • Mehdi Jamshidi* Pages 7-26

    In this article, an attempt has been made to explain the necessity for creating an approach to Islamic social science from the perspective of the international meaningfulness arising from the Islamic Revolution, and based on the reconstruction of Morteza Motaharichr('39')s conception of the relationship between the two. Epistemologically and culturally, the Islamic Revolution should be considered as a turning point that put Iranian society on a different historical path. This fact causes the Islamic Revolution not to use modern social science in order to understand and design society. The main question is what in Motaharichr('39')s thought is the necessity of Islamic social science from the perspective of the international meaningfulness arising from the Islamic Revolution? To solve this problem, Motahharichr('39')s writings have been studied by the method of qualitative content analysis. Finally, we came to the conclusion that why the production of Islamic social science goes back to three things: "achieving the quorum of Islamic monotheism", "protecting the independence of our epistemological and social world", and "the inability of secular social science to understand our social realities.

    Keywords: Secular Social Science, Islamic Social Science, International Meaningfulness of the Islamic Revolution, Monotheism, Scientific Independence
  • Arash Ghorbani Sepehr*, Bahador Zarei, Morad Delalat, Sarem Shiravand Pages 27-48

    After the Shiites came to power in Iran as an important player in the world system, other Shiites who were scattered in different parts, after watching this revolution, gained a spirit of self-confidence and came out of political isolation and dared to protest against their countrychr('39')s sovereignty. These continuous protests of the Shiite minority in different countries led to the emergence of Shiite parties in these areas. This surprised the world and turned the eyes of all scholars in the field of culture, civilization and politics to the Shiite world. Therefore, this article tries to answer the question with an explanatory method that what role did the Islamic Revolution in Iran play in the process of recovering contemporary Shiism? Therefore, it can be stated that there are deep connections between the Islamic Revolution and contemporary Shiism in such a way that each leads to the strengthening of the other.

    Keywords: Islamic Revolution, The Status of Shiites, Contemporary Shiism, Regional Developments, Iran
  • Abolfazl Alavi*, Abdolmotalleb Abdollah, Abbasali Rahbar, Saleh Hasanzadeh Pages 49-71

    The question of the present study intended to answer with a descriptive-analytical approach is: How may the effects of Islamophobia on the cultural relations between the IRI and the West during the post-Islamic Revolution era be assessed? The hypothesis of the study is that the phenomenon of Islamophobia in the cultural dimension during the recent years and even decades in a creeping and slow progress has left its limited and informal form and embodied purposefully within a formal and legal frameworks at three levels: 1) at the government level in the form of decisions made in the think tank; 2) The level of public space of society in the form of verbal and physical violence as well as in the form of discrimination in civil rights; And 3) Media level in the form of negative image-making.

    Keywords: Cultural Islamophobia, West, Islamic Republic of Iran, September 11, Islamic Revolution
  • Seyyed Asghar Keivan Hosseini*, Zahra Bahrami Pages 73-92

    After the Islamic Revolution of Iran in 1978 and the turmoil in Iran-US relations, despite limited cooperation such as the IRGCchr('39')s assistance in the US military attack on Taliban positions, relations between the two countries have been in a "state of tension." With the transformation of the international system, the environment, and the actors in the post-cold war era, the United States, with its leadership in the field of science, sought to increase its soft power, especially in its engagement with Iran, by taking advantage of scientific diplomacy. This study seeks to investigate the question of what components explain the use of US scientific diplomacy in cooperation with Iran. Using a qualitative method and collecting data from internet and library sources, the hypothesis is tested that the application of US scientific diplomacy in cooperation with Iran to increase soft power can be explained based on the components of purposeful interaction, confidence building and homogenization.

    Keywords: America, Islamic Revolution of Iran, Soft Power, Scientific Diplomacy, Interaction Management
  • Mohammad Ali Mohiti Ardakan*, Ali Ghani Ardakani Pages 93-110

    The prediction of the destruction of Israel made by the Supreme Leader, like any other prediction, is based on a set of epistemological, ontological, anthropological, theological and value foundations. The present study seeks to answer the main question: what theoretical basis is the prediction of the destruction of Israel by the Supreme Leader based? The present study, in the first step, deals with the semantics of prediction and its importance and challenges. And it has considered the common value and nature of human beings and in the end, it has enumerated the Qurchr('39')anic evidences of the correctness of the obtained results.

    Keywords: Theoretical Foundations, Prediction, Supreme Leader, Destruction of Israel, Holy Quran
  • Zeinab Poorkavian*, Bibi Sadat Razi Bahabadi, Atena Bahadori Pages 111-132

    The authority of a government is the most important way to achieve goals, stability, and maintain its structure. The leader of a society is one of the most influential factors of its national authority. The leaderchr('39')s management strategies play a decisive role in the authority of society. Ayatollah Khamenei, who has been the leader of the Islamic Republic of Iran for many years, has emphasized the importance of national authority during his leadership. The present article seeks to examine the material factors of national authority in his statements as well as its Qurchr('39')anic principles. This article is a part of descriptive-exploratory research which has examined the national authority in Ayatollah Khameneichr('39')s statements by the method of content analysis and MaxQDA software and then extracted its Quranic principles. As may be found in Ayatollah Khamenei`s statements, the Factors of national authority may be divided into two parts: material and spiritual. Material factors are: officials, science and technology, people, armed forces, economy, population and young generation, revolution and revolutionaryism and elections, respectively, all having Quranic basis.

    Keywords: Quranic Foundations of National Authority, National Authority, Material Factors of National Authority, Strategies of the Supreme Leader, Ayatollah Khamenei
  • Aboozar Mazaheri* Pages 133-154

    The tobacco boycott took place at a time when there was fierce competition between the two colonial powers, Russia and Britain, on Iran. Britain and Russia were each linked to the tobacco ban movement to the extent of their goals and interests. Britain had Reggie concessions, and the Russians tried to prevent Reggie concessions in order to limit British influence and restore their lost influence. This has led some analysts to attribute much of this competition to the boycott movement, to the point that some see the boycott as a premeditated plan by the Russians. The main question of the research is whether the competition between Russia and Britain in Iran was such that the tobacco embargo could be considered as a product of it? Could the tobacco boycott movement, as it happened, have served Russiachr('39')s goals and interests against Britain? In this article, using the analytical-historical method and relying on the origional documents and sources, first the quality and quantity of this competition is examined and the real extent of Russiachr('39')s influence evaluated and then the views of the sanctions movement are examined critically. Tobacco is introduced by the Russians as a plan to weaken Britain.

    Keywords: Reggie Concessions, the Boycott Movement, the Russian-British Rivalry, the Illusion of Conspiracy, the Originality of the Movement
  • Hossein Samadyar*, Asghar Arabian, Seyyed Abolghasem Naghibi Pages 155-171

    The question of the stude is: what is Imam Khomeinichr('39')s opinion about Velayat-e-Faqih? How does he base his view on reasonable foundations? What role does it play in proving its intellectual foundations and political jurisprudential opinions about Velayat-e-Faqih? For this purpose, his argumentative and principled jurisprudential texts, opinions and rules have been studied based on the method of content analysis. As described in the study, he accepted the reason as one independent agent for the principles of inference throughout the book and tradition. The use of reason in deriving Sharichr('39')a rules in the works of Imam Khomeini reaches its ultimate degree where he establishes an institution as an expediency. Imam Khomeini first expressed his views on Velayat-e-Faqih in the book "Kashf-e Asrar"; in that book he proved the necessity of law and government in human society with a rational proof.

    Keywords: Intellectual foundations, political jurisprudence, Imam Khomeini, reason of reason, Velayat-e-Faqih
  • Mohammad Kakavand*, Sajjad Torkashvand Pages 173-193

    In religious sources, general guardianship, wilayati amm, is considered for jurisprudents, and the jurisprudent guardian, wali faqih, considering his position of jurisprudence, is of a general guardianship in the Islamic government, just as the guardianship of the Holy Prophet (s) and Ahl al-Bayt is general, because the jurisprudence is the guardianship of the Messenger of God. The interference of the Prophet (PBUH) and the Ahl al-Bayt in all the affairs of the people, even in the privacy of individuals, is done on the basis of expedience. There may be found some historical examples that prove this claim, considering that the Supreme Leader has authority over other jurists in managing society. Regarding the intervention of the Supreme Leader in such matters as marriage, small children ... it can be said that the limit of authority of the Supreme Leader includes individuals` privacy also. And if these two principles are observed in the authority of the Supreme Leader, no one can violate the ruling of the Supreme Leader based on interfering in the privacy of individuals based on expedience.

    Keywords: Hudud, Limits, Authority, Guardian, Jurist, Jurist Guardian, Privacy
  • Fakhrali Mahdi Gholizadeh*, Sadra Alipoor, Reza Mirzaei, Rahim Khakpoor Pages 195-215

    The aim of this study is to study and achieve the oversight system of Islam and the Constitution of the IRI in the field of peoplechr('39')s oversight of the government with an emphasis on the knowledge system of Nahj al-Balagheh and the articles of the IRI Constitution. This research is performed at the descriptive-analytical level with a library-based method. The authorchr('39')s studies showed that religious sources, especially Nahj al-Balaghah and also the IRI`s Constitution, consider public oversight in the Islamic political system inevitable and give it a special place and consider it as a necessary constructive and deterrent factor to protect the system from harm. And for this reason, awareness of the people and officials with the context of public oversight and fathfulness to it in practice, which introduces religious teachings and principles of the constitution as effective examples of oversight, protects society from deviations and harms.

    Keywords: Quran, Nahj al-Balaghah, Supervision, Public Supervision, Task, Constitution