فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 32 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی استاجی*، فرخنده جبل عاملی، سجاد برخورداری، احسان رسولی نژاد صفحات 5-38
    توسعه اینترنت و فضای مجازی در سال های اخیر، با سرعت بالایی اتفاق افتاده و زیرساخت های فنی آن تا حد زیادی تهیه و ارایه گردیده است. یکی از مشکلات اساسی در توسعه فناوری، جانشینی فناوری به جای نیروی کار است و فضای مجازی نیز از آن مستثنی نیست. از آن جهت که این جانشینی از یک سو می تواند به کاهش نرخ اشتغال و از سوی دیگر به توسعه کسب و کار و اشتغال منجر شود، بایستی بررسی نمود که آیا توسعه فضای مجازی به افزایش اشتغال منجر می شود و یا کاهش آن؟ آیا راهبردی اشتغالی در توسعه فضای مجازی را می توان طراحی نمود که اولویت اول آن، توسعه اشتغال باشد؟ بایستی سیاست هایی اتخاذ شود که فقط توسعه مصرف و زیرساخت را مدنظر قرار نداده و برای بهره مندی از فرصت افزایش اشتغال در عصر مجازی برنامه ریزی کند. از این رو، ابتدا به تبیین اثرگذاری مثبت فضای مجازی بر اشتغال، با استفاده از شاخص ترکیبی فضای مجازی و مدل حداقل کردن هزینه در تابع تولید برای سال های 1372 تا 1397 و بهره گیری از روش ARDL پرداخته و به منظور تداوم و توسعه اثرات مثبت فضای مجازی بر اشتغال راهبردهای عمومی و راهبرد توسعه اشتغالی فضای مجازی ارایه می شود. نتایج نشان می دهد، فضای مجازی با ضریب 0.11 و از سال گذشته با ضریب 0.04 بر توسعه اشتغال اثر مثبت داشته و برای تداوم و توسعه این اثرگذاری، بایستی ابتدا به بهبود فضای کسب و کارهای مجازی و سنتی تکیه نمود و سپس توسعه فضای مجازی را با راهبردهای اشتغالی پیگیری کرد.
    کلیدواژگان: توسعه اشتغال، اقتصاد اینترنتی، فضای مجازی، اقتصاد ایران، روش ARDL
  • نازنین نوروزپور*، عبدالحمید ابراهیمی، حسن ولی بیگی، حسین دیده خانی صفحات 39-73
    بررسی های انجام شده نشان می دهد که با توجه به پتانسیل های تولیدی صنایع هایتک، صادرات این گروه محصولات، متناسب با ظرفیت های اقتصادی ایران نیست. این در حالی است که یکی از اهداف صادراتی کشور در اسناد بالا دستی، توسعه صادرات کالاهای با فناوری بالا و رهایی از صادرات مواد خام و اولیه است. بر این اساس، هدف این مقاله شناخت موانع توسعه صادرات صنایع هایتک و ارزیابی عملکرد آنها و سپس تعیین اولویت آنها در کشور می باشد. در این مقاله به منظور شناخت موانع و اهمیت آنها، از نظرات خبرگان در حوزه صنایع هایتک بهره گرفته شد و سپس با بکارگیری تحلیل مضمون، شش عامل (مانع) اصلی و بیست عامل فرعی مهم در این حوزه شناسایی و دسته بندی شد. سپس به منظور ارزیابی تاثیر موانع بر توسعه صادرات، با توجه به پیشینه پژوهش برای هر عامل فرعی، شاخص های مناسب تعیین، و این شاخص ها در قالب پرسشنامه ای دو بعدی متشکل از اهمیت و عملکرد هر یک از آنها تدوین و در اختیار 260 شرکت دانش بنیان صادراتی قرار گرفت. تحلیل داده ها در بخش کیفی با نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی با نرم افزار SMART PLS انجام شده است. نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنادار عوامل شناسایی شده بر توسعه صادرات صنایع هایتک می باشد. سرانجام شکاف بین وضع موجود و مطلوب موانع توسعه صادرات در صنعت هایتک با استفاده از ماتریس اهمیت عملکرد، تحلیل و راهبردهایی برای بهبود وضعیت توسعه صادرات در ایران ارایه گردید.
    کلیدواژگان: توسعه صادرات، صنعت هایتک، تحلیل اهمیت - عملکرد
  • معصومه اسماعیلی، علی عسکری*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده صفحات 75-104

    بهبود بخشیدن به وضع تندرستی و تدارک دیدن خدمات بهداشتی و درمانی یکی از جنبه های اساسی توسعه اجتماعی- اقتصادی را تشکیل می دهد، زیرا تندرستی کامل و سلامتی یک جنبه ی اساسی کیفیت زندگی است. از این رو هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر تصمیم گیری خانوارهای ایرانی ساکن در استان های منتخب برای ورود به بازار خدمات سلامت است. در این مطالعه برای شناسایی عوامل موثر بر تصمیم گیری خانوارها از مدل های انتخاب نمونه و روش برآورد دومرحله ای هکمن استفاده شده است. قابل ذکر است که با توجه به مشکل انتخاب نمونه استفاده از مدل های انتخاب نمونه برای به دست آوردن برآوردهای قابل اعتماد، ضروری است. در تدوین مطالعه حاضر از اطلاعات بودجه ی خانوار مرکز آمار ایران بهره گیری شده است و داده های مربوط به 7597 خانوار ساکن در استان های تهران، قم، مرکزی، مازندران، سمنان و قزوین مورد استفاده قرار گرفته اند. یافته های نتایج حاکی از آن است که تعداد سالمندان، محل سکونت، وضعیت تاهل سرپرست، بهره مندی از خدمات بیمه های درمانی، درآمد سرانه، تحصیلات، تعداد غیر سالمندان و نسبت جنسیتی از جمله مهم ترین عوامل موثر بر تصمیم گیری خانوارهای ساکن در استان های منتخب کشور برای ورود به بازار خدمات سلامت هستند.علاوه بر این مشخص شد، استعمال دخانیات توسط اعضا نمی تواند مقدار مخارجی که خانوار در حوزه ی سلامت هزینه می نماید را تحت تاثیر قرار دهد. به منظور استفاده مکفی خانوارها از شرایط بهداشتی و درمانی، با توجه به نقش و جایگاه هر منطقه لازم است تصمیمات راهبردی برای افزایش بهره مندی خانوارها از خدمات سلامت در جهت توسعه هر چه بیشترکشور اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: بازار خدمات سلامت، هزینه های بهداشتی و درمانی، مدل انتخاب نمونه
  • عباس معمارزاده*، مسلم انصاری نسب، شبنم رحبمی صفحات 105-134

    در این مطالعه با بهره گیری از یک مدل خود توضیح برداری ساختاری و داده های ماهانه سال های 2009 تا 2019 متغیرهای تولید جهانی نفت خام، تقاضای جهانی نفت خام و قیمت نفت خام برنت و حجم نقدینگی، نرخ دلار و تورم مصرف کننده ایران به بررسی اثرات تفکیک تکانه های ساختاری بازار جهانی نفت خام بر شاخص سهام پتروشیمی پرداخته شد. یافته نشان می دهند تکانه های سمت تقاضای بازار، که به سبب رشد اقتصادی جهانی ایجاد می شوند، دارای اثر مثبت قوی و معنادار درحالی که تکانه سمت عرضه دارای اثر محدود و به لحاظ آماری بی معنی بر شاخص سهام پتروشیمی داشته است. نرخ دلار و تورم بر شاخص سهام پتروشیمی اثرات مثبت و معنادار داشته در حالی که افزایش حجم نقدینگی اثرات منفی بر شاخص پتروشیمی داشته که متناظر با افزایش تقاضا در بازارهای مالی از جمله ارز، طلا و مسکن و خروج نقدینگی از یازار سهام است. آنالیز حساسیت با ورود متغیر تولید نفت ایران(شاخص تحریمی) ارزیابی شد. نتایج نشان می دهند رفتار شاخص سهام پتروشیمی به این متغیر حساس نبوده و تکانه تولید نفت ایران به طور کوتاه مدتی بر شاخص سهام پتروشیمی اثر مثبت داشته است. در نهایت، تحریم های تحمیلی علیه کشور بر سودآوری صنایع پتروشیمی نه تنها اثر منفی نداشته بلکه با افزایش نرخ دلار و تورم، این صنایع صادرات محور به لحاظ ریالی سودآوری بیشتری را کسب نمودند. به عبارت دیگر، حتی اگر به سبب وجود تحریم ها، شرکت های حوزه پتروشیمی کاهش صادرات و نیز تخفیف نرخ فروش را تجربه نمایند، سودآوری این صنایع از کانال تسعیر نرخ ارز اثر غالب بر کاهش صادرات داشته است.

    کلیدواژگان: تکانه های ساختاری، شاخص سهام پتروشیمی، قیمت نفت خام، تحریم
  • رضا بنی اسد*، مهدی باقری میبدی صفحات 135-168

    در مطالعات راهبردی اقتصاد، عمدتا سه نوع محیط رقابتی، محیط همکاری و محیط همکاری با رقیبان تحلیل می شود؛ اما محیط متخاصم که متفاوت از سایر محیط هاست کمتر به آن پرداخته می شود. در محیط متخاصم دشمنان از طریق تحریم و تروریسم اقتصادی، به دنبال نابودی کامل اقتصاد یک کشور هستند؛ بدین منظور ابزارهای اقتصادی را تسلیحاتی کرده و در جنگ اقتصادی از آن بهره می برند. ترازیابی راهبردی قدرت اقتصادی، به دنبال این است تا وضعیت ظرفیت ها و فقدان ظرفیت های اقتصادی کشور را نسبت به کشورهای متخاصم بررسی و از اقتصاد مقاومتی برای تقابل با حملات متخاصمانه بهره ببرد. مسئله پژوهش این است که مبتنی بر اقتصاد مقاومتی الگویی که بتواند به ترازیابی راهبردی قدرت اقتصادی بپردازد وجود ندارد. بنابراین، هدف از این پژوهش طراحی الگوی ترازیابی راهبردی قدرت اقتصادی است. روش شناسی این پژوهش آمیخته کیفی-کیفی است؛ بدین ترتیب ابتدا با استفاده از روش گروه های کانونی و داده های ثانویه، اجزا و مولفه های الگو بدست آمده و سپس بر اساس ادبیات موجود هر یک از ابعاد الگو تحلیل و تفسیر می شوند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در سطح دکترینال لازم است به چشم انداز کلان ترازیابی راهبردی، سیاست های کلان اقتصادی پرداخته شود. در سطح راهبردی علاوه بر تحلیل محیط متخاصم به ظرفیت ها و فقدان ظرفیت های داخلی توجه شده و سرانجام اقتصاد از جنبه امنیتی شدن، تسلیحاتی شدن، نظامی شدن بررسی می شود. بر اساس این یافته ها، سطوح دکترینال و سیاستی در یک الگوی جامع طراحی شده تا بتوان از آن برای سنجش تراز راهبردی قدرت اقتصادی در محیط متخاصم بهره برد.

    کلیدواژگان: ترازیابی راهبردی قدرت، اقتصاد مقاومتی، محیط متخاصم، تسلیحاتی کردن اقتصاد، جنگ اقتصادی
  • محمدرضا رضوانی*، اسمعیل ابونوری، علی دهقانی صفحات 169-206
    هدف مقاله، ارایه راهبردهای ایجاد ساختار مناسب بازار در صنایع تولیدی ایران در چارچوب نظریه زمینه ای، با بررسی ساختار موجود از طریق محاسبه و تحلیل سهم بازار و استفاده از شاخص لیندا (Linda Index) است که بر اساس آن، چگونگی توزیع سهم بازار، شدت رقابت و روند مداخلات دولت در مدیریت بازار، مشخص می شود. از سوی دیگر، عملکرد رقابتی به عنوان شرایط مطلوب اقتصادی و نیز انحصار که به محدودیت بازار و تسلط یک یا چند بنگاه می انجامد، شرایط غیرمطلوب، یاد می شود. محاسبه شاخص لیندا در سطح کدهای دورقمی (ISIC) و دوره زمانی1395-1384، نشان می دهد برخی صنایع تولیدی ایران از نظر رقابت، وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر صنایع داشته و بعضی، از ساختار رقابتی فاصله گرفته و به ساختار انحصاری گرایش دارند. در برخی صنایع نیز، سهم بنگاه های دولتی بسیار بالا و یا به دلیل حمایت دولت، باعث عدم توزیع عادلانه سهم بازار شده اند. به طوری که بنگاه های خصوصی در رقابت با بنگاه های دولتی، ناتوان عمل کرده اند . این موضوع، عدم موفقیت بازار و کارآیی پارتو، ناشی از ساختار بازار را اثبات می کند. بر اساس نظریه زمینه ای که به عنوان مدل تحلیل کیفی پدیده ساختاری و تعیین راهبرد، مورد استفاده قرار گرفته است، راهبردهای مدیریت دانش و فرایندها، حمایت از واحدهای تحقیق و توسعه بنگاه های کوچک در راستای کاهش ارتفاع ورود به بازار و صنعت، همچنین مدیریت تغییرات به منظور ارتقای نوآوری در تطبیق با شرایط، مدیریت بازار مبتنی بر آمایش صنعت و در تعامل بین نهاد دولت و بازار، به عنوان راهبردهای موثر در ایجاد ساختار مناسب بازار مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، مداخلات بازاری، صنایع تولیدی ایران، شاخص لیندا
|
  • Ali Estaji *, Farkhondeh Jabalameli, Sajjad Barkhordari, Ehsan Rasulinezhad Pages 5-38
    The development of the Internet and cyberspace has grown rapidly in recent years, and its infrastructure has been largely developed. One of the main problems in technology development is the replacement of technology with labor; Since this replacement can lead to a reduction in the employment rate on the one hand, and to the development of business and employment on the other, it must be examined whether the development of cyberspace leads to an increase or decrease in employment. Is it possible to design an employment strategy in cyberspace development whose first priority is employment development? Policies should be adopted in a way that does not only focus on consumption and infrastructure development, but also plans to take advantage of increased employment opportunities in the virtual or internet age. Therefore, to explain the positive impact of cyberspace on employment, using the combined index of cyberspace and the cost minimization model in the production function for the years 1372 to 1397 and using the ARDL method and in order to continue and develop the positive effects of cyberspace on employment, public strategies and cyberspace employment development strategies are presented. The results show that cyberspace with a coefficient of 0.11 and from last year with a coefficient of 0.04 has a positive effect on employment development and to continue and develop this impact, we must firstly rely on improving the internet and traditional business environment and secondly pursue the development of cyberspace with employment strategies.
    Keywords: Employment Development, Internet Economy, Cyberspace, Iranian economy, ARDL Method
  • Nazanin Nourouzpour *, Abdolhamid Ebrahimi, Hasan Valibeigi, Hosein Dideh Khani Pages 39-73
    Research studies show that considering the production potentials of high-tech industries, the export of this group of products is not proportional to the economic capacities of Iran.. This is while, one of the export objectives of the country in upstream documents is to export high-tech goods and get rid of exporting raw materials. Accordingly, this paper aims at identifying the barriers to the development of high-tech industries and assessing their performance, and then, determining their priority in Iran. In this paper the opinions of experts the area of high-tech industries were used to identify the barriers and their importance. Using theme analysis, six main factors (barriers) and twenty important sub-factors in this area were then identified and classified. After that, in order to assess the effect of barriers on the export development, the proper indicators were determined for each sub-factor based on the research literature, and these indicators were formulated in the form of a two-dimensional questionnaire composed of the importance and performance of each of them and were provided to 260 knowledge-based export companies. The collected data were analyzed using MAXQDA and SMART PLS software in the qualitative and quantitative sections, respectively. Finally, the gap between the status quo and the desired status and the barriers to the export development in the high-tech industries were analyzed using the importance-performance matrix, and some solutions were suggested to improve the export development status in Iran.
    Keywords: Export, High-tech, Importance-performance analysis, knowledge based
  • Masoumeh Esmaeili, Ali Askari *, Zein-Al-Abedin Aminisabegh, Ehsan Sadeh Pages 75-104

    Improving health and providing health care is one of the key aspects of socio-economic development, because complete health and well-being is an essential aspect of quality of life. Therefore, the aim of this study is to investigate the factors affecting the decision-making of Iranian households living in selected provinces to enter the health services market. In this study, to determine the factors affecting household decision making, sample selection models and Hackman's two-step estimation method have been used. It should be noted that due to the problem of sample selection, it is necessary to use sample selection models to obtain reliable estimates. In compiling the present study, the household budget information of the Statistics Center of Iran has been used and the data related to 7597 households living in the selected provinces have been used.The results show that the number of elderly people, residence, marital status of nurses, benefiting from health insurance services, per capita income, education, number of non-elderly and gender ratio are among the most important factors influencing family decision making in the provinces. The country is selected to enter the health services market. In addition, it was found that smoking by members could not affect the amount of money a household spends on health. In order for households to make adequate use of health care conditions, it is necessary to make strategic decisions to increase the productivity of households in order to further the development of the country, given the role and position of each region.

    Keywords: Health Market, Health, Treatment Expenditure, Sample Selection Model
  • Abbas Memarzadeh *, Moslem Ansari Nasab, Shabnam Rahimi Pages 105-134

    In this study, using a structural vector autoregressive (SVAR) model and monthly data from 2009m01 to 2019m09 including crude oil global production, global demand of the crude oil, Brent crude oil price, liquidity and dollar price as well as consumer's inflation index of Iran, an attempt is made to investigate the effects of disentangling demand and supply oil price shocks on Iran's petrochemical stock index. Findings indicate demand shocks formed due to global economic growth and precautionary demand have persistent, substantial and significant effect on stock index while supply shocks cause a small, transitory and insignificant increase on stock index. Other findings show the positive and significant effect of dollar index and inflation on index stock. The positive liquidity shock decrease the stock index attributed to the increased demand in parallel financial market such as foreign exchange, gold and housing. Sensitivity analysis is done by entering the Iran's oil production (as the sanction proxy) and the response of stock index was not sensitive. The positive shock in Iran oil production increase stock index temporarily and in short-run. Eventually, the sanctions not only decrease the profit of petrochemical industries but also due to increase in dollar index and domestic inflation, this export-based industries experienced more profitability. In other words, even if the petrochemical companies lower exports and rates due to the sanctions, the profit and revenue of this industry increased by depreciating domestic currency.

    Keywords: Structural Shocks, petrochemical index, crude oil price, Sanction
  • Reza Baniasad *, Mahdi Bagheri Meybodi Pages 135-168

    In the strategic studies, there are mainly three types of competitive, cooperative and coopetitive environment for the economics field. But the hostile environment, which is different from other environments, is less addressed in the literature. In a hostile environment, enemies seek to completely destroy a country's economy through the economic sanctions and terrorism; for this purpose, they have used the economic tools as weapons and used them in the economic warfare. The strategic balance of economic power seeks to assess the status of capacities and lack of economic capacities of the country compared to the hostile countries, and use the resistance economics as a passive defense to counter the hostile economy attacks. The problem is that there is no framework that can create the economic power balance at the strategic levels. Therefore, the purpose of this study is to design a strategic balance framework of the economic power. The methodology of this study is qualitative-qualitative mixed method; in this way, using the focus group method and secondary data, the framework components and elements are firstly obtained and then each framework dimension are analyzed and interpreted based on the existing literature. The research results show that at the doctrinal level, the macroeconomic policies need to be addressed at the vision of strategic balance. In addition to analyzing the hostile environment, capacities have been taken into account at the strategic level, and the economy is ultimately examined in terms of being secured, weaponized, and militarized in the strategic balance of economic power.

    Keywords: strategic balance, resistance economics, hostile environment, weaponizing the economy, economic warfare
  • MOHAMMADREZA REZVANI *, Esmaiel Abounoori, Ali Dehghani Pages 169-206
    The purpose of this article is to present strategies to create a suitable market structure in Iranian manufacturing industries within the framework of contextual theory, by examining structure by calculating and analyzing market share and using the Linda Index. Based on it, the distribution of market share, the intensity of competition and the process of government intervention in market management are determined. On the other hand, competitive performance as favorable economic conditions as well a monopoly that results in market constraints and the dominance of one or more firms is called an unfavorable situation. Calculation of Linda index at the level of two-digit codes (ISIC) and the period 1395-1385, shows that some Iranian manufacturing industries in terms of competition, more favorable than other industries and some others, are far from competitive and tend to monopolize the share of state-owned enterprises in some industries, or because of government support has led to an unfair distribution of market share. So that private enterprises have not been able to compete with state-owned companies. Based on the theory as a model for qualitative analysis of structural phenomena and strategy determination, knowledge management processes, support for R&D units of small enterprises, it has been used to reduce the height of entering the market and industry. Also, change management is emphasized in order to promote innovation in accordance with the conditions, market management based on industry planning and in the interaction between the government and the market, as effective strategies in creating an appropriate market structure.
    Keywords: market, Market interventions, Iranian manufacturing industries, Linda index