فهرست مطالب

نشریه دانش بیماری شناسی گیاهی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعیده احمدی فر، سید محسن حسینی، ابراهیم محمدی گل تپه*، اکبر جاهدی صفحات 1-14
    مقدمه

    قارچ دارویی Ganoderma lucidum به عنوان یکی از موثرترین محصول های طب سنتی در شرق آسیا شناخته شده است. بدنه بازیدیوکارپ، میسلیوم و اسپور این قارچ حاوی حدود 400 ترکیب مختلف زیست فعال به همراه پلی ساکاریدها، پپتیدوگلیکان ها و تری ترپن ها، به عنوان گروه های موثر با ارزش دارویی می باشند. برای تولید مقیاس بزرگی از زیست توده این قارچ حاوی پل ی ساکاریدهای ضد تومور و سرطان، کشت غوطه ور آن یکی از موثق ترین فن آوری ها است. با توجه به اینکه رشد میسلیوم قارچ با عوامل محیطی مختلف مانند pH، دما و مواد مغذی در دسترس آن ارتباط دارد، هدف از این پژوهش تعیین تاثیر pH، دما، غلظت های مختلف منبع کربن و نیتروژن بر رشد زیست توده قارچ در محیط ملاس نیشکر بود.

    مواد و روش ها

    بخش اول پژوهش به شناسایی ریختی و مولکولی جدایه ایرانی G. lucidum اختصاص داده شد. سپس تاثیر منبع های کربن آرابینوز، مالتوز، سلولاز و زایلوز با غلظت های 0/1، 0/2 و 0/3 درصد، منبع های نیتروژن عصاره مخمر، MgSo4.7H2O، پپتون وK2Hpo4 با غلظت های 0/2، 0/3 و 0/4 درصد، اثر pH 4، 4/5، 5، 5/5، دماهای 25، 28 و 32 درجه سلسیوس و تعداد 2 ، 3 یا 4 قرص به قطر  mm25 زادمایه، بر تولید زیست توده میسلیومی G. lucidum در ملاس نیشکر، در آزمایش های در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار در شرایط آزمایشگاهی مطالعه شدند.

    یافته ها

    مقایسه میانگین وزن خشک میسلیوم تولیدی در تیمارهای مختلف این آزمایش نشان داد که بین تیمارهای مختلف در سطح احتمال 5درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. بیشترین توده میسلیومی قارچ با منبع نیتروژن پپتون با غلظت 3/0درصد،  منبع کربن مالتوز با غلظت 2/0درصد ، pH=5 ، دمای 28 درجه سلسیوس و افزودن 3 قرص به قطر 5mm2  زادمایه قارچ در محیط مایع ملاس نیشکر بدست آمد.

    نتیجه گیری

    ملاس نیشکر می تواند به عنوان یک محیط ارزان و مقرون به صرفه برای تولید زیست توده G. lucodum مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش برای نخستین بار نشان داد، که می توان با افزودن پپتون با غلظت 0/3 درصد ، مالتوز با غلظت 0/2 درصد، به ملاس نیشکر، با 3 قرص به قطر 5mm2 زادمایه، در pH=5  و دمای 28 درجه سلسیوس بیشترین زیست توده این قارچ دارویی را تولید کرد.

    کلیدواژگان: پپتون، کشت غوطه ور، مالتوز، ملاس نیشکر، Ganoderma
  • زینب ذوالفقاری، عیدی بازگیر*، آرزو نقوی صفحات 15-29

    مقدمه

    خانواده Hoplolaimidae از بزرگ ترین و از نظر اقتصادی یکی از مهم ترین خانواده های راسته/ فوق بالاخانواده Tylenchida / Tylenchomorpha محسوب می گردد. اعضای این خانواده در همه نقاط دنیا پراکنده بوده و در انواع اقلیم ها و شرایط آب و هوایی یافت می شوند. بعضی گونه های این خانواده انگل جدی گیاه بوده و با حمله به آنها باعث کاهش قابل توجه محصول در آن ها می شوند.

     مواد و روش ها

    طی سال های 1398-1396، تعداد 70 نمونه خاک از فراریشه درختان زالزالک جنگل های شهرستان خرم آباد، جمع آوری و پس از ثبت مشخصات هر نمونه به آزمایشگاه منتقل و در دمای چهار درجه سانتی گراد نگه داری شدند. نماتدها با استفاده از روش سینی استخراج شدند و در مرحله بعد تثبیت و به گلیسرین خالص انتقال یافتند و از آن ها اسلایدهای میکروسکوپی دایمی تهیه گردید. سپس ویژگی های ریخت شناختی و ریخت سنجی نماتدها توسط میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین Dino Capture بررسی شد. پس از انجام ریخت سنجی، تشخیص گونه ها با استفاده از منابع و کلیدهای معتبر انجام گرفت.  

    یافته ها

    پنج گونه نماتد انگل گیاهی متعلق به دو جنس در خانواده Hoplolaimidae شامل Rotylenchus goodeyi، Helicotylenchus canadensis، Helicotylenchus digonicus، H. vulgaris و Helicotylenchus tunisiensis در این پژوهش شناسایی گردیدند.

    نتیجه گیری

    R. goodeyi برای فون نماتدهای ایران جدید است. مشخصات ریخت شناسی و ریخت سنجی این نماتدها شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: زالزالک، نماتد، Hoplolaimidae، Helicotylenchus، Rotylenchus
  • رسول رضایی* صفحات 30-39
    مقدمه

    شانکر باکتریایی مرکبات، ناشی از باکتری Xanthomonas citri subsp. citri یک بیماری مهم اقتصادی در بسیاری از کشورهای نواحی گرمسیری و نیمه‌گرمسیری به شمار می‌آید. چندین پاتوتیپ از بیمارگر توصیف شده است که بر اساس منشاء جغرفیایی، دامنه میزبانی و همچنین برخی ویژگی‌های ژنوتیپی متمایز شده‌اند. این بیماری در ایران بسیار شایع است و تهدید جدی برای درختان لیموترش(Citrus aurantifolia) به شمار می‌آید، بنابراین مدیریت بیماری در مناطق کشت مرکبات‌، که بیماری مستقر شده، ضروری است. یکی از اقدام های مدیریتی بیماری استفاده از سم های مسی است، ولی استفاده طولانی مدت از این سمها منجر به ظهور سویه‌های مقاوم می‌گردد. امروزه استفاده از اسانس‌ها و عصاره‌های گیاهی با فعالیت ضدمیکروبی به عنوان یک روش سازگار با محیط زیست برای مدیریت بیماری های گیاهی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. اخیرا پژوهشهای بسیاری در زمینه اسانس‌های گیاهی حاوی ترکیبات ضدمیکروبی متمرکز شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش اثر ضدباکتریایی اسانس‌های گیاهان بومادران ‌(‌Achillea millefolium)، زنجبیل (Zingiber offcinale)، بابونه (Anthemis tinctoria)،‌ رازیانه (Foeniculum vulgare)، مریم‌گلی(Salvia officinalis)،‌ گون (Astaraglus gossypinus)،‌ مرزه (Satureja hortensis) و هل (Elettaria cardamomum) علیه دو پاتوتیپ باکتری عامل بیماری در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    همه اسانس‌های مورد استفاده تاثیر ممانعت‌کنندگی از رشد باکتری را داشتند. همچنین اسانس گیاهان زنجبیل و هل به خوبی از رشد دو پاتوتیپ باکتری به ویژه پاتوتیپ A* جلوگیری کردند و سایر اسانس‌ها تاثیر متوسط تا ضعیف داشتند.

    نتیجه‌گیری

    اسانس‌های این هشت گیاه، مخصوصا زنجبیل و هل ، پتانسیل خوبی برای مدیریت بیماری شانکر باکتریایی مرکبات دارا می‌باشند.

    کلیدواژگان: شانکر، مرکبات، Xanthomonas، زنجبیل
  • مسعود لطیفیان*، اسماعیل راهخدایی صفحات 40-56
    مقدمه

    بیماری خشکیدگی خوشه از مهم ترین عوامل خسارت زای نخل خرما می باشد. هدف از انجام این پژوهش ایجاد سیستم تصمیم گیری در مدیریت بیماری با استفاده از مدل های آب و هوایی و زمین آماری برای پیش آگاهی و ردیابی بیماری در استان خوزستان بود.

    مواد و روش ها

    در مناطق مورد مطالعه استان خوزستان از داده های 5 ساله شبکه مراقبت نخیلات این استان استفاده گردید. برای برآورد درصد آسیب بیماری از هر روستا یک نخلستان به صورت تصادفی انتخاب و در طول فصل نمونه برداری انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آسیب بیماری از حدود فروردین ماه آغاز شد و به تدریج با گرم شدن هوا بر شدت آن افزوده شد. مدل رگرسیون برازش شده برای پیش آگاهی در کلیه مناطق در سطح 1 و 5 درصد معنی دار بود. تغییرنمای پراکنش بیماری خشکیدگی خوشه خرما نشان داد میزان اثر قطعه در این مدل به ترتیب در مناطق آبادان - خرمشهر، شادگان، ماهشهر، اهواز و بهبهان معادل 5/2، 51/0، 15/0، 7/1 و 6/1 بوده و نشان دهنده کم بودن خطای برآورد شدت آسیب بیماری در فواصل کمتر از فاصله نمونه برداری بود. دامنه تغییر نمای پراکنش به ترتیب معادل 1/4، 9/12، 7/4، 9/1 و 06/11 کیلومتر بود و در فواصل بیشتر از این حد کم ترین همبستگی بین داده باقی می ماند. آستانه مدل به ترتیب معادل 51/0، 31/0، 37/0، 76/0 و 49/0 بود که نشان دهنده نسبتی از ناحیه مورد مطالعه می باشد که با خطای معادل نوگت یا کمتر از آن بیماری قابلیت ردیابی داشت.

    نتیجه گیری

    یافته ها این پژوهش گامی اساسی در ایجاد سیستم تصمیم گیری در زمینه مدیریت این بیماری در شبکه مراقبت نخیلات است. براساس یافته ها این پژوهش، بیماری خشکیدگی به نحو مناسبی قابل ردیابی، پیش آگاهی و مدیریت قبل از وقوع حداکثر آسیب آن است.

    کلیدواژگان: خرما، بیماری خشکیدگی خوشه، پیش آگاهی، ردیابی
  • لیلا ابراهیمی* صفحات 57-67

    بیماری های لکه سیاه سیب و گلابی با عوامل Venturia inaequalis و V. pyrina مهم ترین بیماری قارچی این گیاهان به لحاظ اقتصادی هستند. این بیمارگرها به شکل سودوتسیوم های کروی شکل روی بقایای برگ های آلوده زمستان گذرانی می کنند. هر چند در مناطق با زمستان های معتدل، آنها به صورت میسلیوم یا کنیدیوم در جوانه ها و شاخه ها نیز باقی می ماند. نشانه های بیماری روی برگ ها به شکل لکه های سیاه رنگ با سطح مخملی می باشد. در آلودگی های شدید و زودهنگام روی میوه ها، بدشکلی و ترک هایی ایجاد می شود. رطوبت و دما از عوامل مهم و تاثیرگذار در شیوع و شدت این بیماری می باشند. به طوری که در مناطقی که فصل بهار و اوایل تابستان هوا خنک و مرطوب باشد، خسارت بیماری شدید خواهد بود. نشانه های بیماری ها، خصوصیات ریخت شناسی بیمارگرها، چرخه بیماری ها و روش های مدیریت بیماری ها شامل رقم های مقاوم، بهداشت باغی، مبارزه زیستی، مبارزه شیمیایی و برنامه پیش آگاهی آنها شرح داده شده اند.

    کلیدواژگان: سیب، گلابی، لکه سیاه، تبوکونازول، Trichoderma، Venturia
  • موسی نجفی نیا*، مهدی آزادوار صفحات 68-77

    بیماری های گیاهی نقش محدودکننده مهمی در تولید محصولات کشاورزی دارند و مهار آنها با استفاده از آفت کش ها، نگرانی های جدی در مورد ایمنی مواد غذایی و سلامت محیط زیست به وجود می آورد و ضرورت استفاده از سایر روش های مدیریت پایدار بیماری ها را دوچندان می سازد. بسیاری از بیمارگرهای گیاهی ممکن است آلودگی را روی قسمت های هوایی گیاهان ایجاد کنند اما بخشی از چرخه زندگی خود را در خاک طی نموده و بقای خود را حفظ نمایند. در این گونه موارد، بخشی از چرخه زندگی بیمارگر گیاهی که در خاک است ممکن است بسیار مهم باشد، حتی اگر ریشه ها را آلوده نکند. تک کشت های پیاپی و یا کاشت گونه های گیاهی مشابه با هم در زمین زراعی ثابت، احتمال شیوع بیماری را افزایش می دهد. عملیات مختلف زراعی ازجمله استفاده از گیاهان پوششی، تناوب زراعی، کاربرد کمپوست، تقویت مواد آلی خاک، استفاده از بذر و مواد تکثیری سالم و گواهی شده، کشت رقمهای مقاوم، استفاده از قارچهای میکوریز، خاک ورزی مناسب و آفتاب دهی خاک به عنوان گزینه های مناسب مدیریت پایدار بیماری های ناشی از بیمارگرهای خاک برد و حفظ کیفیت و سلامت خاک محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: بیماری، تناوب زراعی، آفتاب دهی خاک، Phytophthora، Fusarium
  • نادیا مشرف، سعید تابعین*، علی اکبر بهجت نیا، آتنا صافی صفحات 78-90

    بتاستلایت ها به عنوان دی ان ای های کوچک حلقوی وابسته به بگوموویروس ها، عواملی چندکاره هستند که علاوه بر القای علایم بیماری و سرکوب مسیرهای خاموشی آران ای، با طیف وسیعی از عوامل و مسیرهای سلولی برهمکنش می دهند. بتاستلایت ها از سازمان ژنومی محافظت شده ای برخوردارند و یک چارچوب خوانش فعال  βC1روی رشته مکمل ژنوم خود دارند. با وجود ناحیه حفاظت شده و ناحیه غنی از آدنین در ژنوم بتاستلایت ها، تنها پروتئین کدشده توسط بتاستلایت است که می تواند بر چرخه بگوموویروس کمکی خود اثرگذار باشد. اندازه کوچک، داشتن توالی پیش بر قوی و امکان جایگزین کردن توالی ژن های خارجی با توالی ژن رمزگذاری کننده βC1، باعث شده است که بتاستلایت ها به عنوان ابزاری مناسب در مطالعات تعیین عملکرد ژن ها، بیان ژن ها و تراریخت سازی مورد استفاده قرار بگیرند. افزایش دانش ما در مورد چگونگی برهمکنش های چندگانه بتاستلایت/بگوموویروس و گیاه میزبان می تواند منجر به توسعه و پیشرفت شیوه های مدیریت خسارت ناشی از این گروه از بیمارگرها شود.

    کلیدواژگان: بتاستلایت، بگوموویروس، جمینی ویروس، مطالعه ژن
  • مرضیه محرابیون محمدی، نرگس احمدی، مهدی ارزنلو* صفحات 91-100

    نارون از مهم ترین درختان زینتی به شمار می رود و در طراحی فضاهای سبز شهرها کاربرد فراوان دارد. بیماری مرگ هلندی نارون به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های نارون در دنیا شناخته شده است این بیماری در حال حاضر پراکنش جهانی داشته و حداقل سه گونه Ophiostoma از جمله O. ulmi، O. novo-ulmi و  O. himal-ulmi در ایجاد بیماری دخیل هستند که از نظر پراکنش جغرافیایی و قدرت تهاجم با هم متفاوت هستند. در ایران دو گونه O. ulmi و O. nov-oulmi به عنوان عامل بیماری گزارش شده اند، که جدایه های گونه  O. novo-ulmi دارای قدرت بیماری زایی بیشتری نسبت به جدایه های O. ulmi می باشند. مدیریت بیماری با روش های پیشگیری و قرنطینه، اقدامهای بهداشتی، کاشت رقم مقاوم و استفاده از سم های شیمیایی عملی است. جنبه های مختلف بیماری شامل نشانه ها، زیست شناسی و بوم شناسی بیمارگرها و روش های مدیریت آن در این مقاله شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: Ophiostoma، برگ پرچمی، سوسک های پوستخوار، پژمردگی
  • علی اصغر دهقان، رضا قادری* صفحات 101-107

    جلبک های دریایی به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از مواد معدنی، اسیدهای آمینه، ویتامین ها و تنظیم کننده های رشد همانند اکسین، سیتوکینین و جیبرلین از مهم ترین محرک های رشد گیاهان محسوب می شوند. استفاده از این محرک ها در گیاهان زراعی موجب افزایش ریشه زایی، بهبود عملکرد، افزایش فعالیت فتوسنتزی و مقاومت در برابر بیمارگرها می شود. کاربرد جلبک های دریایی بر علیه بیماری های مختلف گیاهی شامل بیماری های باکتریایی، قارچی، ویروسی و نماتدی و همچنین آفتها به اثبات رسیده است. این جلبک ها به صورت پودر مخلوط با خاک، عصاره و یا محلول پاشی برگ برای مبارزه با بیماری های گیاهی استفاده می شوند. جلبک های دریایی معمولا از طریق القای مقاومت در گیاه، خاصیت تعارضی به واسطه افزایش فعالیت ریزجانداران دیگر و افزایش رشد گیاه، در مدیریت بیمارگرهای گیاهی نقش دارند. به طور کلی، در برنامه های مدیریت تلفیقی بیماریها، جلبک های دریایی قابلیت کاربرد به عنوان میکرب کش، کود زیستی، محرک زیستی و تقویت کننده خاک را دارا هستند.

    کلیدواژگان: بیماری، Macroalgae، Enteromorpha، Xanthomonas، Meloidogyne
  • امین الله طهماسبی*، محمد حامد قدوم پاریزی پور صفحات 108-117

    گیاهان به طور متداول مورد حمله بیمارگرهای مختلف قرار می گیرند. مسیرهای دفاعی مختلف در گیاهان در پاسخ به بیمارگرها، تکامل یافته اند. مشخص شده که پاسخ های دفاعی گیاه توسط هورمون های مختلف گیاهی تنظیم می شوند. براسینواستروییدها هورمون های استروییدی اختصاصی در گیاهان هستند که نقش های مهمی در تنظیم فرآیندهای رشد و نمو ایفا می کنند. آنها علاوه بر ایفای نقش به عنوان تنظیم کننده رشد گیاهان، در پاسخ های دفاعی به بیمارگرها نیز نقش دارند. پژوهش های زیادی در مورد نقش آنها در مقاومت گیاهان به قارچها،  باکتریها و ویروسها شده است، که در این مقاله شرح داده شده اند. شناخت بیشتر نقش این هورمونها در پاسخهای دفاعی گیاهان می تواند در جهت القای مقاومت یا تولید گیاهان مقاوم به بیمارگرها، مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: مقاومت القایی، Phytophthora، Pseudomonas، Verticillium
  • سمانه احمدی، فریبا قادری*، داریوش صفایی صفحات 118-128

    بیماری پوسیدگی ذغالی بلوط توسط دو قارچ Biscogniauxia mediterranea و Obolarina persica پدید می آید. این قارچها که فرصت طلب یا مهاجم ثانویه هستند و به درختان دچار تنش حمله می کنند، یکی از مشکلات اصلی جنگل های بلوط در ایران هستند. بیماری اولین بار در سال 1390 در حنگل های شمال روی درختان Quercus castaneifolia و Zelkova carpinifolia و سپس در جنگل های زاگرس  روی درخت Q. brantii گزارش شده است. بیماری طی سالیان گذشته، به سرعت در جنگل های زاگرس انتشار یافته است. نشانه های بیماری به صورت زوال و مرگ درختان، قهوه ای شدن برگ ها و خزان زودرس می باشد. ترشح صمغ روی شاخه ها و تنه درختان مسن و قهوه ای شدن بافت چوب و آوندهای چوبی در سرتاسر ارتفاع تنه به سمت بالا و پایین درخت دیده می شود. مشخصات ریخت شناختی بیمارگرها، گسترش و بقای بیمارگرها و روش های مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شده اند.

    کلیدواژگان: بیماری، بلوط، Biscogniauxia، Obolarina
  • ناصر بیک زاده*، حمید افضلی صفحات 129-140
    مقدمه

    کپک خاکستری که عامل آن Botrytis cinerea است، مهم ترین بیماری پس از برداشت میوه توت فرنگی است. استفاده از قارچ کش های شیمیایی میتواند تاثیر سویی بر سلامت مصرف کنندگان داشته باشد، بنابراین کاربرد اسانس های گیاهی برای مدیریت بیماری مورد توجه قرار گرفته است. اثر شش اسانس گیاهی بر بیمارگر و آلودگی میوه های توت فرنگی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، تا اسانس مناسب برای مبارزه با بیماری شناسایی شود.

    مواد و روش ها

    بیمارگر از میوه های توت فرنگی آلوده در شمال شرق ایران، جداسازی و شناسایی شد. اثر بازدارندگی غلظتهای مختلف اسانس های نعناع فلفلی، مرزه، زیره سیاه، زیره سبز، اکالیپتوس و آویشن از رشد میسیلیوم و جوانه زنی هاگ بیمارگر به روش مخلوط کردن آنها با محیط کشت آزمایش شدند. سپس تاثیر این اسانس ها در فازهای مایع و بخار، بر میزان آلودگی میوه های توت فرنگی آزمایش شدند. داده های این آزمایش ها بعد از نرمالسازی با نرم افزار MSTAT-C، تجزیه واریانس شده و میانگین ها با  آزمون دانکن مقایسه شدند.

    یافته ها

    اسانس های زیره سیاه و اکالیپتوس بیشترین تاثیر در بازدارندگی از رشد میسیلیوم بیمارگر داشتند. اسانس های زیره سیاه، زیره سبز، مرزه،  آویشن و نعناع فلفلی بیشترین تاثیر در بازدارندگی از جوانه زنی هاگ بیمارگر داشتند اسانس های زیره سیاه، زیره سبز، مرزه، آویشن و نعناع فلفلی در فاز بخار،  اسانس های زیره سیاه و اکالیپتوس در فاز مایع، بیشتر از آلودگی میوه جلوگیری کردند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که همه این اسانس ها به طور معنی داری میتوانند از رشد میسلیوم و جوانه زنی هاگ بیمارگر و آلودگی میوه های توت فرنگی جلوگیری کنند، ولی تاثیر اسانس زیره سیاه در بیشتر موارد بهتر از سایرین است. بنابراین از آن می توان به عنوان جایگزین قارچ کش ها روی میوه توت فرنگی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، اسانس گیاهی، زیره سیاه، اکالیپتوس، Botrytis
|
  • Saeideh Ahmadifar, Syed Mohsen Hosseini, Ebrahim Mohammadi Goltapeh*, Akbar Jahedi Pages 1-14
    Introduction

    Ganoderma lucidum, medicinal mushroom, is one of the most effective traditional medicine in East Asia. The mycelium, the spore and the basidiocarp contain about 400 different bioactive compounds with polysaccharides, peptidoglycans and triterpenes as active ingredient groups of medical value. Underwater cultivation is one of the most reliable technologies to produce the industrial biomass of this mushroom, which contains anti-tumor and anti-cancer polysaccharides. Regarding the growth of fungal mycelium, it is related to various environmental factors such as pH, temperature and available nutrients. The aim of this study was to determine the influence of pH, temperature and different concentrations of the carbon and nitrogen sources on the growth rate of fungal biomass in sugar cane molasses.

    Materials and Methods

    The first part of the study dealt with the morpHological and molecular identification of an Iranian isolate from G. lucidum.  Then the effects of carbon sources of arabinose, maltose, cellulose and xylose at concentrations of 0.1, 0.2 and 0.3%, and nitrogen sources of yeast extract, MgSo4.7H2O, peptone and K2Hpo4 at concentrations of 0.2, 0.3 and 0.4%, pH 4, 4.5, 5 and 5.5, and a temperature of 25° C, 28° C, 32 ° C and the number of 2, 3, and 4 inoculum particles of 5 mm2 for the production of mycelium biomass of G. lucidum, in sugarcane molasses was studied, in completely randomized design experiments with four replicates for each treatment in vitro.

    Results

    A comparison of the mean dry weight mycelium of G. lucidum produced with different treatments showed the significant differences between the treatments with a probability of 5%. The highest yield of G. lucidum was obtained in peptone with concentration of 0.3%, maltose with concentration of 0.2%, pH=5, 3 inoculum particles with 5mm2 diameter, at 28°C.

    Conclusion

    Sugar cane molasses can be used as a cheap and inexpensive medium for the biomass production of G. lucidum. For the first time this study showed that by adding peptone with concentration of 0.3%, maltose with concentration of 0.2%, to sugarcane molasses, with 3 particles of inoculum with 5mm2 diameter, in pH=5, and 28°C, the highest biomass of this medicinal mushroom could be produced.

    Keywords: Peptone, Immersed cultivation, Maltose, Sugarcane molasses, Ganoderma
  • Zeinab Zolfaghari, Eadi Bazgir*, Arezoo Naghavi Pages 15-29
    Introduction

    The Hoplolaimidae family is one of the largest and economically most important families of the order/ infraorder Tylenchida / Tylenchomorpha. The members of this family spread all over the world and can be found under different climatic conditions. Some species in this family are serious plant parasites and significantly reduce crop yields.

    Materials and Methods

    In the forests of Khorramabad city in western Iran 70 samples were collected from the soil around the roots of hawthorn trees in the period of 2017-2019. After recording the properties of each sample, they were transferred to a laboratory and cooled at 4 °C. The nematodes were extracted from the soil using the tray method, then fixed and transferred to pure glycerin, and permanent slides were made. The morphological and morphometric properties of the nematodes were examined using a light microscope equipped with a Dino Capture camera. The nematode species were identified using scientific identification keys.

    Results

    Five species of plant parasitic nematodes belonging to two genera of Hoplolaimidae were identified in this study, including Rotylenchus goodeyi, Helicotylenchus canadensis, H. digonicus, H. vulgaris and H. tunisiensis.

    Conclusion

    R. goodeyi is reporting as a new record for the nematode fauna of Iran. Morphometrical and morphological characteristics of these nemadodes are described here.

    Keywords: Hawthorn, Helicotylenchus, Hoplolaimidae, Nematode, Rotylenchus
  • Rasool Rezaei* Pages 30-39
    Introduction

     Citrus bacterial canker caused by Xanthomonas citri subsp. citri is an economically important disease in many tropical and subtropical countries. Several pathotypes of this pathogen have been described which, in addition to certain genotypic features, are distinguished above all by their geographical origin and their host range. Citrus bacterial canker disease is wide spread in Iran and a major threat to the production of Mexican lime (Citrus aurantifolia). Therefore, management of citrus canker is inevitable in citrus growing areas where citrus canker has been established. Application of copper-based bactericides is a standard control measure for management of citrus canker worldwide. Therefore, their long-term use leads to the development of resistant isolates. Plant extracts and essential oils with an antimicrobial effect have become particularly important as an environmentally friendly method for the treatment of plant diseases. Many researchers have recently focused on studying plant extracts and essential oils that contain antimicrobial compounds. 

    Material and Methods

     The present study was carried out on the antibacterial effect of ‌Common yarrow (Achillea millefolium), Ginger (Zingiber offcinale), Golden marguerite (Anthemis tinctoria), Fennel (Foeniculum vulgare), Common sage (Salvia officinalis), Gum tragacanth (Astaragalus gossypinus), Summer savory (Satureja hortensis) and True cardamom (Elettaria cardamomum) against two pathotype of Xanthomonas citri subsp. citri under laboratory and greenhouse conditions. 

    Results

     All essential oils have an inhibitory effect on multiplication of Xanthomonas citri subsp. citri. The antibacterial test results showed that the essential oils of Ginger and True cardamom strongly inhibited the growth of Xanthomonas citri subsp. citri pathotype, especially the pathotype A*, whereas other essential oils showed moderate to weak activities. 

    Conclusion

     The essential oils of these eight plants, especially ginger and cardamom, have good potential for the management of citrus bacterial canker.

    Keywords: Canker, Citrus, Xanthomonas, Ginger
  • Masoud Latifian*, Esmaeil Rahkhodaei Pages 40-56
    Introduction

    Bunch feding is an important injurious disease of date palm.

    Materials and Methods

    This research was carried out to its descsion making system in Abadan-Khoramshhar, Shadegan, Ahwaz, Mahshar and Behbehan regions of Khozestan province by climatic and geoststistical models from 2012 to 2016. Samples were taken randomly from 10 trees located in one date palm orchards of any villages

    Results

    Results showed that the disease damage reached to the peak values in September. Forecasting model of damage factors have been significant at level 1 and 5 percent. Variography of distributions on different sites were calculated that the model nuggets for date palm bunch feding in Abadan - Khoramshhar, Shadegan, Ahwaz, Mahshar and Behbehan regions were 1.6, 1.7, 0.15, 0.51 and 2.5 kilometers respectively. These results show that errors of the damage estimation were low at the distances less than whithin sampling sapace. Effective ranges of variograms were 4.1. 12.9, 4.7, 1.9 and 11.06 respectively which indicated the date palm bunch feding distribution in region. Sill of models were 0.49, 0.76, 0.37, 0.31, and 0.51 respectively that at the distances more than these thresholds, correlations between the injury data were at the lowest level and could be monitored.

    Conclusion

    The results of this study were the basic steps in creating a decision making system in date palm protection network. According to the results of this research, the bunch feding damge can be properly monitored, forecasted and controlled before the maximum damage occurs.

    Keywords: Date palm, Bunch feding, Forcasting, Monitoring
  • Leila Ebrahimi* Pages 57-67

    Apple and pear scab diseases caused by Venturia inaequalis and V. pyrina are the most important economical diseases on these plants. These pathogens overwinter in the form of spherical pseudothecia on the remnants of infected leaves. However, in areas with mild winters, they remain as mycelium or conidia in buds and branches. Symptoms of the disease on the leaves are black spots with a velvety surface. In severe and early infections on fruits, deformity and cracks occur. Humidity and temperature are important and influential factors in the prevalence and severity of this disease. The disease will be severe in areas where the weather is cool and humid in spring and early summer. Symptoms of diseases, morphological characteristics of pathogens, disease cycles and disease management methods including resistant cultivars, horticultural sanitation, biological control, chemical control and their forecasting program are illustrated and discussed.

    Keywords: Apple, Pear, Scab, Tebuconazole, Trichoderma, Venturia
  • Mousa Najafiniaya*, Mehdi Azadvar Pages 68-77

    Plant diseases play a critical and limiting role in crop production and their control by using pesticides cause serious problems regarding food safety and environmental health and increase the need for other sustainable disease management techniques. Some of plant pathogens may infect the aerial parts of plants, but spent part of their life cycle in the soil and maintained their survival. In such cases, part of the life cycle of the plant pathogen in soil may be very important, even if that microorganism does not infect the roots. Mono culturing and cultivation of crops belonging to the same family increase the potential of disease incidence. Using and applying the suitable and correct cultural practices that limit damage of root diseases is necessary for sustainable management of soil-borne pathogens. Cultural operations, including the use of cover green crops, crop rotation, organic composts, certified seeds and propagative materials, amended organic material to soil, proper tillage systems, soil solarization, resistant cultivars, mycorrhizal fungi, all are reported and confirmed as management options for long time saving soil quality and good sustainable management of soil borne diseases.

    Keywords: Crop rotation, Disease, Soil solarization, Phytophthora, Fusarium
  • Nadia Mosharaf, Saeid Tabein*, Seyed Ali Akbar Behjatnia, Atena Safi Pages 78-90

    Betasatellites, as begomovirus-dependent small circular single-stranded DNAs, are multifunctional agents that trigger disease symptoms, suppress gene silencing pathways and also interact with various cellular pathways and factors. These subviral elements have a conserved genome organization that encodes only a functional open reading frame on the complementary sense strand βC1. The encoded beta satellite protein affects only the helper begomovirus cycle factor. The small size with a strong promoter sequence and the ability to replace βC1 with foreign genes made beta satellites suspected tools for the investigation of functional genes. As we expand our knowledge of begomovirus / beta satellite complexes and their interactions with host plants, we develop management approaches for the expansion of begomoviral destructive diseases.

    Keywords: Begomoviruses, Betasatellite, Geminivirus, Gene study
  • Marzieh Mehrabioun Mohammadi, Narges Ahmadi, Mahdi Arzanlou* Pages 91-100

    Elm trees are one of the most important ornamental trees and are widely used in the design of urban green spaces. Dutch elm disease is recognized as one of the most important elm diseases in the world. The disease has become an epidemic worldwide and at least three species of Ophiostoma including O. ulmi, O. novo-ulmi and O. Himal-ulmi that differ in geographical distribution and invasion power, are involved in this disease. In Iran, O. ulmi and O. novo-ulmi are known to involve in this disease, with O. novo-ulmi being more virulent. Management of the disease is mainly achieved through preventive and quarantine methods, health measures, resistant cultivars and the use of chemical compounds. Various aspects of the disease, including disease symptoms and signs, pathogen biology and ecology, disease management methods are reviewed in this paper.

    Keywords: Ophiostoma, Flag leaf, Bark beetles, Wilt
  • Ali Asghar Dehghan, Reza Ghaderi* Pages 101-107

    Algae are the most important plant growth stimulants due to their high content of minerals, amino acids, vitamins and growth regulators such as auxin, cytokinin and gibberellin. Use of these stimuli in crops can improve rooting, yield, photosynthetic capacity and their resistance to pathogens. Application of algae (mainly seaweeds) against various plant diseases including bacterial, fungal, viral and nematode diseases as well as pests has been proven. Seaweeds are used as a powder or extract mixed with soil, or foliar spray to control of plant diseases. They are usually involved in controlling plant pathogens by inducing plant resistance, antagonistic activity by induced activity of other microorganisms, and enhancing plant growth. In general, seaweeds can be applied as biofertilizers, biostimulators and soil amendments in integrated plant diseases management programs.

    Keywords: Disease, Macroalgae, Enteromorpha, Xanthomonas, Meloidogyne
  • Aminallah Tahmasebi*, Mohamad Hamed Ghodoum Parizipour Pages 108-117

    Plants are usually attacked by several pathogens. Different defense pathways in plants have evolved in reaction to pathogens. Plant defense responses have been shown to be regulated by various plant hormones. Brassinosteroids are plant-specific steroid hormones that play important roles in regulating growth and developmental processes. In addition to acting as a regulator of plant growth, they also play a role in defense responses to pathogens. Many researches have been done on their role in plant resistance to fungi, bacteria and viruses, which are described in this article. Further understanding of the role of these hormones in plant defense responses can be useful in inducing resistance or producing plants resistant to pathogens.

    Keywords: Induced resistance, Phytophthora, Pseudomonas, Verticillium
  • Samaneh Ahmadi, Fariba Ghaderi*, Dariush Safaei Pages 118-128

    Oak charcoal rot is caused by two fungi, Biscogniauxia mediterranea and Obolarina persica. These fungi, which are opportunistic or secondary invaders and attack stressful trees, are one of the main problems of oak forests in Iran. The disease was first reported in 2011 in the northern forests on Quercus castaneifolia and Zelkova carpinifolia trees and then in the Zagros forests on Q. brantii tree. The disease has spread rapidly in the forests of the Zagros over the years. Symptoms of the disease include decay and death of trees, browning of leaves and early fall. Gum secretion on the branches and trunks of old trees and browning of wood texture and woody vessels can be seen up and down the height of the trunk. The morphological characteristics of pathogens, the spread and survival of pathogens, and disease management methods are described in this article.

    Keywords: Disease, Oak, Biscogniauxia, Obolarina
  • Nasser Beikzadeh*, Hamid Afzali Pages 129-140
    Introduction

    Gray mold caused by Botrytis cinerea is the most important disease after strawberry fruit harvest. The use of chemical fungicides can have a negative effect on the health of consumers, so the use of plant essential oils for disease management has been considered. The effect of six plant essential oils on the pathogen and the contamination of strawberry fruits was investigated in this research to identify suitable essential oil to control the disease.

    Materials and Methods

    The pathogen was isolated from infected strawberry fruits in northeastern Iran. The inhibitory effect of different concentrations of peppermint, savory, caraway, cumin, eucalyptus and thyme essential oils on mycelial growth and germination of the pathogen spores was tested by mixing them with culture medium. Then, the effect of these essential oils in liquid and vapor phases on the contamination of strawberry fruits was tested. After normalization, the data of these experiments were analyzed by analysis of variance with MSTAT-C software and the means were compared with Duncan test.

    Results

    Essential oils of caraway and eucalyptus had the greatest effect in inhibiting the growth of pathogen mycelium. Essential oils of caraway, cumin, savory, thyme and peppermint had the greatest effect in inhibiting the germination of pathogen spores. The essential oils of caraway, cumin, savory, thyme and peppermint in the vapor phase, the essential oils of caraway and eucalyptus in the liquid phase, prevented further contamination of the fruit.

    Conclusion

    The findings of this study show that all of these plant essential oils can significantly prevent the growth of mycelium and germination of pathogen spores and contamination of strawberry fruits, but the effect of caraway essential oil in most cases is better than others. Thus, it can be used as an alternative to fungicides on strawberry fruit.

    Keywords: Inhibition, Plant essential oil, Caraway, Eucalyptus, Botrytis