فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 37 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد موذنی*، شهربانو گنجه صفحات 13-39

      آدمی از ابتدا سوال ها و چالش هایی را پیش روی خود دیده و همواره سعی بر آن داشته است که جوابی برای این پرسش های خود بیاید. یکی از این مسایل که از همان دوران آغاز زندگی بشر گریبان گیر وی بوده است، هویت و ماهیت مسئله ی مرگ بوده است، چون موجودی که تشنه ی بقا بوده است را به سوی فنا و نابودی می کشاند. انسانی که با مشکل حل ناشدنی و گریزناپذیر مرگ رویاروی بود در ضمیر خویش به دنبال راه رهایی می گشت تا تسلی خاطر آشفته ی خویش را نه در دنیای بیرون، بلکه در جهان ذهن خویش جستجو کند.     تکاپوی همه ی اقوام و ملل در تمام دوران سبب گشت تا آن ها به خلق شخصیتی توانمند دست بزنند که از فنا، و آسیب و گزند در امان باشد و به نوعی نامیرا و ابدی باشد و به این دلیل است که در فرهنگ ها، اساطیر و آثار حماسی ملل مختلف شخصیت هایی را می بینیم که ویژگی های مشابهی دارند و برجسته ترین ویژگی این اسطوره ها، رویین تنی است. در این پژوهش سعی می کنیم با بیان مشترکات چهار شخصیت ، که از مشهورترین قهرمانان رویین تن ملت ها به حساب می آیند ریشه ی مشترک خلق این آثار و تلاش برای تدبیر مرگ اندیشی بشر پیشین را نشان دهیم.

    کلیدواژگان: اسطوره، حماسه، رویین تنی، مرگ گریزی، اسفندیار، آشیل، زیگفرید، بالدر
  • زهرا رفیعی، سید محمود سید صادقی*، شمس الحاجیه اردلانی صفحات 41-64

    رمان طوبی و معنای شب، بازخوانی چند دهه از تاریخ ایران است، که پیچیده شده در فضایی وهم آلود و   اسطوره ای با قهرمانی به نام طوبی دارد. او که نامش نیز نمادین است، در جوار پدری دانشمند به نام ادیب پرورش می یابد. این رمان شاخص ترین اثر داستانی شهرنوش پارسی پور است که در اوج انقلاب مشروطه و حوادث پس از آن تا رسیدن به دوره پهلوی است. نویسنده در این رمان، زندگی زنی را به تصویر می کشد که علی رغم وجود تمام محدودیت های آن زمان برای زنان، توانسته است در سایه تعالیم مردان آگاه، تمام زندگی خود را مصروف رسیدن به حقیقت کند. آنچه بررسی، این رمان را، درخور اهمیت می کند، این است که محوریت داستان بر اساس شخصیت طوبی به عنوان نمونه برجسته زنان هم عصر خود است؛ اما زنان دیگر رمان، اغلب یا از نوع و نمونه افراد عقب مانده یا جاهلی هستند که در آنها هیچ قدرتی برای جذب دیده نمی شود، یا زنانی هستند متجدد، که طوبی بخاطر بینش سنتی خود، از آنها روی گردان است. این اثر با ایجاد فضایی وهم آلود و با استفاده از مضامینی مانند اسطوره، نماد و آرکی تایپ، نشان می دهد که استعداد آفرینندگی زنان، در صورت قرار گرفتن در کنار قدرت مردان، می تواند باعث نجات بشر از تیرگی ها شود. این مقاله برآن است تا ضمن بررسی کارکرد کهن الگوها به ویژه آنیموس در قهرمان، به باورهای نمادین و اسطوره ای بپردازد و از این رهگذار به این سوال پاسخ دهد که چگونه می توان با مطالعه ریشه های فکری و فرهنگی، ستیزه های جنسیتی را پایان بخشید.

    کلیدواژگان: نیمایوشیج، موسیقی کالم، موسیقی درونی، سجع و جناس، انواع تکرار
  • ریحانه فرامرزی کفاش، علی عشقی سردهی*، حسن دلبری، ابوالقاسم امیراحمدی صفحات 65-93

    اسطوره حاصل تفکر، اعتقاد و اندیشه بشر و یکی از عناصر اصلی سازنده فرهنگ و هویت ملل است. جوزف کمپل اسطوره شناس آمریکایی، برای تمام اساطیر جهان الگو و ساختاری یگانه ارایه می دهد. پژوهش حاضر، با روش توصیفی،  تحلیلی و مروری و بر مبنای الگوی کمپبل به این نتیجه رسیده است که رمان کلیدر با زیرساخت حماسی ساختاری مشابه با الگوی جهانی اسطوره قهرمان دارد. الگویی که بر مبنای آن گل‎محمد قهرمان کلیدر قهرمان انسانی است که دوباره متولد می شود و با گذر از سه مرحله عزیمت، آیین تشرف و بازگشت به شیوه خاص خود به مرتبه شهود، ادراک تقدس و به مرتبه اسطوره قهرمان نزدیک می شود. دولت آبادی از ظرفیت اسطوره قهرمان در روایت پردازی و انسجام ساختاری و همچنین خلق معانی جدید در رفتار چون رد دعوت استفاده کرده است. با توجه به نوع کارکرد اسطوره قهرمان در کلیدر می توان گفت این اثر از رویکرد سطحی و تلمیحی به اسطوره های گذشته گذر کرده است و به بازپردازی و بازآفرینی آن ها رسیده است و توانسته است یک الگوی منطبق با زمان ارایه دهد.

    کلیدواژگان: اسطوره، قهرمان، کمپبل، کلیدر، دولت آبادی
  • محبوبه حاجی جعفری توران پشتی، تورج عقدایی * صفحات 95-121

    کنایه یکی از مهمترین و زیباترین مباحث علم بیان است که در میان مردم و از زندگی آنان پدید می آید و با زندگی پیوندی ناگسستنی دارد.کنایات میراثی گرانبها از بیان غیر مستقیم اندیشه است که از آغاز تا کنون سینه به سینه منتقل گشته است .از این روی کنایه،در افواه و نوشته های ادبی ملت ها،کاربردی فراوان دارد.شاعران نیز از دیرباز بدان توجه داشته و از آن استفاده کرده اند .به جرات می توان گفت شاعری نیست که در اثرش از این ابزار بیان غیر مستقیم،استفاده نکرده باشد. از آنجا که کنایه ،ساختی انعطاف پذیردر زبان فارسی است و در زیر لایه ی ظاهری و لفظی آن، زمینه ای فرهنگی قرار گرفته از این روی نقش اساسی در بیان غیر مستقیم مطالب ونظریات شاعر بر عهده دارد.این مقاله بر آن است تا با بررسی کنایه های منظومه ی شیرین و خسرو امیر خسرو دهلوی نشان دهد که این شاعر پارسی گوی تا چه اندازه با به کارگیری کنایه ،زبان خود را از ابتذال و تکرار مصون داشته و تا چه میزان اندیشه های خود را در آن ریخته و از میان انواع کنایه ،به کدام نوع توجه خاصی داشته است.بررسی ها نشان داد که کاربرد کنایه های مردمی و زبانی در این منظومه،بیشتر از کنایات ابداعی است و هدف شاعر از آوردن کنایه،علاوه بر زیبایی و تاثیر بیشترکلام ،جلوگیری از ملال  خواننده در شنیدن سخنان بی پرده و صریح با منطقی عادی است .

    کلیدواژگان: کنایه، شیرین و خسرو، بالغت، معنا، امیر خسرو دهلوی
  • ابوالفضل غنی زاده * صفحات 123-138

    حوزه ادبیات سیاسی غرب، نیکولو ماکیاولی را شخصیت موثری می شناسد که در انتقال دوره رنسانس ایتالیا به عصر روشنگری نقش برجسته ای داشته است. وی به عنوان مصلح اجتماعی یا منتقد سیاسی توانست افکار زمانه خود را درباره حکومت، دین، اشرافیت و مردم تحت تاثیر قرار دهد. نظریه پردازان حوزه جامعه شناسی سیاسی، با استفاده از رساله "شهریار" و کتاب "گفتارها"، اعتقادات سیاسی ماکیاولی را درباره یک عمل سیاسی، به سه بخش؛ زیرساخت و مبانی فکری، روش و شیوه اجرا و درنهایت به بخش هدف تقسیم بندی می کنند: الف- مبانی فکری یک رفتار سیاسی عبارت اند از: 1-ویرتو (فضیلت) 2-بخت یا اقبال 3-جدایی اخلاق از سیاست 4-تشریح انواع شهریاری ها 5-تعادل طبقات. ب- شیوه نامه اجرایی حوزه سیاسی عبارت است از: احکام ده گانه. ج- هدف از فعالیت سیاسی عبارت است از: دستیابی به مقوله قدرت، صیانت و افزایش آن.  نگارنده رفتارهای سیاسی به کاررفته در داستان "پادشاهی جهود که نصرانیان را می کشت" مولوی را بسیار همخوان با اعتقادات سیاسی ماکیاولی می داند. در این راستا، در نوشته حاضر، ابتدا اعتقاد سیاسی یادشده، به طور اجمال، به بیان می آید. سپس، به صورت توصیفی- تحلیلی، مفاهیم به کاررفته در داستان مثنوی با مبانی اندیشه ماکیاولی، مورد تطبیق قرار می گیرد. در پایان نتیجه گیری می شود؛ که در داستان یادشده، گونه رفتاری حاکمیت با مردم، در بسیاری از زوایا با تعاریف و انتظارات ماکیاولیایی همخوانی نزدیکی دارد.

    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، ماکیاولی
  • مهدی نوروز *، رضا جلیلی صفحات 139-158

    یکی از مهم ترین عناصر ادبی در توضیح و تبیین منظومه های فکری یک شاعر، اسطوره است. غالبا شاعران برجسته اسطوره ساز هستند و به کمک این عنصر، بسیاری از داشته های فکری خود را عینیت می بخشند. حضور و بروز اسطوره در شعر شاعران فارسی زبان از سابقه ی دور و درازی برخوردار است که این امر، با توجه به پیشینه ی غنی سرزمین ایران بدیهی می نماید. در این بین، شهریار عنایت ویژه ای به این عنصر سودمند داشته است. در جستار پیش رو، با روش توصیفی- تحلیلی، کارکرد اسطوره های حماسی و تاریخی در آیینه ی قصاید این شاعر بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مهم ترین اسطوره ها عبارتند از: اسکندر، جمشید، خسرو و شیرین که عمدتا کارکردی تعلیمی، ستایشی و توصیفی، تاریخی و در نهایت، زیبایی شناسی دارند. کارکرد عرفانی هم، تنها در یک مورد و در بخش مربوط به اسکندر دیده شد که این امر، با مسلک عرفانی شهریار در غزلیات همخوانی ندارد.

    کلیدواژگان: شهریار، قصیده، اسطوره، حماسه، اخالق
  • بهاره یزدانیان امیری *، محمود طاووسی، امیرحسین ماحوزی صفحات 159-177

    نقد کهن الگویی بنابر آن چه که کارل گوستاو یونگ، روان شناس سوییسی مطرح می کند و تکیه ی اصلی تمامی مباحث خود قرارمی دهد، با تکیه بر ناخودآگاه جمعی مطرح می شود. وی چند کهن الگو از جمله؛ پیر خرد، خود، آنیما و آنیموس، سایه با ذکر مصادیقی در ارتباط با انواع آن معرفی می کند. در فرهنگ اساطیری ما، شاهنامه ی فردوسی شاخص ترین اثر مکتوب برای معرفی اساطیر و کنکاش در جنبه های گوناگون ایشان بنابر آرای صاحب نظران در تمامی علوم به شمارمی رود. این نوشتار به میزان و دلایل تاثیرگذاری زال بر رستم و هم چنین در مقابل، تاثیرپذیری رستم از پدر، با توجه به خاستگاه اسطوره ای ایشان در تاریخ اساطیری ادبیات فارسی بر مبنای شاهنامه ی فردوسی، از نگرش نقد کهن الگویی می پردازد. خواهیم دید که کهن    الگو های سفر قهرمان، پیر خرد، سایه و خود، بیش از سایر صورت های مثالی در پدر و پسر موثر بوده اند. در این زمینه، به خصوص هیچ پیشینه ای وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شاهنامه، نقد کهن الگویی، ناخودآگاه جمعی، زال، رستم
  • غلامرضا حیدری * صفحات 179-224

    آ، الف، ا، (همزه)، اولین حرف الفبای زبان فارسی و عربی است و نیز نخستین حرف از حروف جمل و ابجد بوده و به حساب جمل نماینده عدد یک است. الف، رمز برج ثور است. الف در ادبیات عرفانی و کلامی و فلسفی کنایه از ذات یکتای احدیت، روح اعظم، عالم تجرید و تفرید و سر بیچون... است. حرف الف به واسطه شکل و جایگاه خاص و برخی از ویژگیهای منحصر به فرد، یکی از پرکاربردترین حروف در ساخت مضامین بکر و فضاهای شاعرانه و ترکیبات و تعبیرات نغز و ظریف ادب پارسی بویژه در اشعار شعرای سبک عراقی است. در اکثر اشعار این شاعران، الف؛ سابق، پیشوا، صدرنشین، نامور است. الف؛ نماد قد موزون، استوار، مستقیم و رعنا است. الف؛ مظهر سرافرازی، سربلندی، لاغری، ضعف، قیام، استقامت، قایم بودن است. الف، عاشق بالای خود است. الف چون سرکش دارد، پس سرکش است. الف زبان دار و دوزبان، در عین داشتن زبان، خاموش است. الف، فقیرترین به حساب می آید. الف؛ نماد بی چیزی، فقر، گدایی، عدم و ترک اوصاف است. الف؛ عریانی، شادابی، بی سری، میان بستگی و آراستگی را به ذهن متبادر می کند. الف؛ مظهر تنهایی، تجرد، تفرد، صداقت، درستی و پاکی است. الف، بی حرکت و ساکن است. آفرینش الف با نقطه آغاز می شود. جمله حروف و اعداد بر محور حرف الف می گردند. الف، اولین حرف آفرینش است. الف، نماد خردی و کوچکی و ریزی هم است. الف یکی از مشبه به های پرکاربرد ادب پارسی است و شعرا در تصاویر و مضامین شعری، خار، هلال ماه، عصا، قلم، انگشت، سرو، ماه نو، کمر باریک و... را به الف مانند می کنند. در این مقاله سعی شده است به کاربرد ادبی و هنری الف در اشعار شاعران سبک عراقی با تکیه بر اشعار جامی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: الف، شعر، شعرا، جامی، سبک عراقی
|
  • ali mohammad moazzeni *, Shahrbanoo Ghanje Pages 13-39

    Human beings have always sought to answer their numerous questions about surrounded mysterious world. And finding the answer to these ambiguities has been identified as a way to escape from the amazement, wonder and, most importantly, their fears about the vast world in which they lived. The most vague and unbearable of this mysterious and, at the same time, the most terrifying of them, was the phenomenon of death and the transition to the dead world that man knew nothing about this phenomenon. Human did not find a way to work efficiently against this incident. A man who encountered with unresolved and inevitable problem of death, sought to escape from his distasteful consolation, not in the outside world, but in his mind. His escapement appeared in an idealistic, ideal, empower and invincible personality that was found in various myths and epics of various nations and despite the dimensional distance of these lands, the similarities between these characters are indicative of the root cause of the common concern of mankind and the creation of these myths is a manifestation of human thought and concern. No matter what the geopolitical framework of the world and the flight of his mind, he searches his wish in a mysterious world. In this research we try to show the four common characters which are considered to be the most famous heroes of the nation's .We show the common origins of these works and the efforts about death escaping of mankind.

    Keywords: epic, invulnerable, Death escaping, Esfandiar, Achilles, Siegfried, Balder
  • zahra rafeie, sayed Mahmood Sayed sadeghi *, Shamsolhajiyeh Ardalani Pages 41-64

    Tooba Va Ma’nay – e shab rereads several decades of the history of Iran, which is wrapped in a mysterious and mythical aura, with a heroine called Tooba. She, whose name is also symbolic, is nurtured under the influence of her father, who is a scientist. The novel is Shahrnush Parsipur’s most characteristic work of fiction at the height of the Constitutional Revolution and its aftermath until the Pahlavi period. The author of the novel, depicts the life of a woman who, despite all the limitations of the time for women, has managed, in light of the teachings of intellectual men, to devote her whole life to get to the truth. What makes the study of this novel significant, is the fact that the story lives around Tooba who is a fine example of her cotemporary women. But other women in the novel, are often either ignorant or backward who lack any power of attraction or are modern in behavior on whom, Tuba turns her back due to her traditional values. This work, through creating an eerie atmosphere and by using themes such as myths, symbols and archetypes, shows that the creative talent of women, if accompanied by male power can save mankind from the dark. This article aims to investigate the function of archetypes and to pay attention to symbolic and mythical beliefs and, through this, to give an answer to the question “how is it possible, by studying intellectual and cultural roots, to end the gender conflicts?”

    Keywords: Women, symbol, Myth, Archetype, animus
  • Reyhane Faramarzi Kaffash, Ali Eshghi Sardehi *, hasan Delbari, Abolqasem Amirahmadi Pages 65-93

    The myth is the result of thought and belief of mankind and one of the main elements of the construct of the culture and identity of nations. American mythologist, Joseph Campbell presents a similar pattern and structure for all myths of the world. The current paper, using a descriptive, analytical and overview based on Campbell's model, concludes that the the Great Persian novel. Kelidar has a structural epic infrastructure similar to that of the other novels heroic all around the world. A pattern based on which Gol Mohammad, the champion of Kelidar is a human hero who was born again, and departure, initiation and return the level of intuition, perception of sanctity following his own way, approaching the myth heroic status. Dowlatābādi has used myth heroic capacity in narration and structural cohesion as well as creation of new meanings in behavior such as refusal of invitation. Given the type of myth heroic function in Kelidar, it can be said that the work has gone through a superficial approach to the past myths, and has regained and rebuilt them, and has been able to present a time-consistent pattern.

    Keywords: Myth, hero, Campbell, Kelidar, Dowlatābādi
  • mahboobeh haji jafari tooran poshti, toraj aghdai* Pages 95-121

    Irony is one of the most important and beautiful aspects of eloquence, which is made by people. It is a part of their daily lives. Irony is a valuable character of conveying the meaning and thoughts indirectly. This valuable character is as old as the life if us as human beings. So a large number of it could be found in literal texts.it has been of importance to the poets during the time and they have used it. It can be said that there is no poets who has not used irony in their works. Since, in Persian, irony is a flexible and, also, a cultural point; it has a crucial role in conveying the poets’ message and idea in an indirect way. The present study analyzed the irony in Amir Khusro Dehlavi’s Shirin and Khusro to show how much he could avoid trivial and repetitive and show his thoughts. The present study deals with knowing which type of irony was Amir Khusro’s favorite. According to the analysis, Amir Khusro had used the ironies that are known and used by people more than those that were innovative and made by him. His purpose was to not only make the work more beautiful and influential, but also avoid making the readers tired of explicit and logical words.

    Keywords: irony Shirin Khusro, clarity, Meaning, Amir Khusro Dehlavi
  • Abolfazl ghanizade* Pages 123-138

    The western political, literary circles acknowledge Niccolo Machiavelli as an influential figure who played a major role in the shift of Renaissance into the intellectualism era in Italy. As a social reformist and political critic, he managed to influence public opinion on government, religion, aristocracy as well as people. Relying on his two works, i.e. “Kings” and “Speeches” the scholars in the area of political sociology take the concepts like (1)virtue, (2) chance, (3) separation of ethics and politics, (4) description of types of kingdoms, (5) the balance of classes, as the basics of his theoretical framework. The author of this article claims that the political moves conducted in the story of Molavi entitled “A King who killed Christians” matches significantly with this theoretical framework. As such, this paper first addresses the basics of that theory followed by the described and analyzed concepts in the story and finally the mapping of the story with the theory of Machiavelli. Finally, it is concluded that in the studied story, the pattern of governance on people is greatly consistent with Machiavellian definitions and expectations in many respects

    Keywords: Moulavi, Masnavi, story, Sociology, Machiavelli
  • mahdi nowrooz *, reza JALILI Pages 139-158

    One of the most important literary elements explain the intellectual system, a poet, is a myth. Poets are often myth-maker and help this element can identify many of your thoughts and your mental seepage, stability and special Stability forgiven. The presence of myth and poetry in Persian language has a long history, which, given the rich history of Iran are obvious. In the meantime, there's a lot to consider this functional element. So, what is explored in the present research is a descriptive study - functional analysis of historical myths and epic odes's mirror will be. The most important myths are: Alexander, Jamshid, Khosrow and Shirin mainly functional teaching, praise and descriptive, historical, and ultimately, their aesthetic. Operating mysticism, and in only one case was seen of Alexander the Great, which, according to reflect considerable intellectual system's mystical ideas, strange

    Keywords: Shahryar, Odes, Myth, epic, history
  • Bahareh yazdanian amiri*, mahmoud tavoosi, AmirHoseyn Mahozi Pages 159-177

    In the ancient critique, a model based on what the Swiss psychologist Carl Gusta Yong. For example, the old wisdom, itself, Anima and Animus, a shadow that introduces several examples for its variants. In my mythological culture, Ferdowsi's Shahnameh, the most significant written work for the introduction of mythology, and as a result of inquiring into various aspects of it, is based on the opinions of the scholars in all sciences. This article focuses on the extent and the reasons for the effect of Zal on Rostam, as well as on the influence of Rostam on his father, in view of his mythological origin in the mythological history of Persian literature based on Ferdowsi's Shahnameh, from the viewpoint of the ancient critique of the pattern. The old patterns of wisdom, shadows, and self are more effective than other examples in father and son. There is no particular maximum in this regard, although significant research has been done on mythology, ancient patterns, and shahnameh. Research methodology is library based on content analysis.

    Keywords: Shahnameh, Ancient Criticism of the Pattern, The Unconscious of the Collective, Zal, Rustam
  • gholamreza heydari* Pages 179-224

    'A' or 'Alif' the first letter of Persian alphabet, is a prominent vowel in Farsi language. It is the first letter of Abjad numeral system which represents number one in this system. Alif signifies the Taurus astrological sign. In mystical, philosophical, and rhetorical literature, Alif represents unique God, Holy Spirit, God's mercy; Adam's the father, abstract sphere, solitude, and the single mystery and etc.Due to its special form and position and some other unique features, letter Alif is one of the most used letters in order to create the original themes and poetic areas, mot and elegant expressions and compounds in Persian literature, poetry with Iraqi Style. Alif is a leading in most of poetry by these poets meanings like consistent and firm colossal stature, handsomeness, oblong, tense and stretched. It also signifies greatness, proud and honor, slimness, uprightness, stability, resistance, persistence, staunchness, loyalty, faithfulness and standing on one's promise. Alif has fallen in love with its stature. Since Alif has accent-like sign overhead, it is rebellious. Despite having tongue, it is dumb and silent. It is regarded as one of the poorest in terms of wealth among letters. It symbolizes poverty, abjection, destitution, vacancy, pauperism, beggary, inexistence, absence, loss, and self-denial. It also suggests nakedness, nudity, embarrassment, self-evidence, preparedness, distress and confusion and adornment. It carries meanings like solitude, individualism, loneliness, uniqueness, detachment, freedom, honesty, frankness, and innocence. Alif is motionless and stagnant. Its creation begins with points and dots. All letters and numbers then are founded upon this letter. Alif is the first letter of creation. It also indicates minuteness, brevity and tininess. Alif is the most common simile in Persian literature and the poetry's and prose's images or contents used in Persian literature are described. It was compared to needles, thorn, moon crescent, sticks, pens and plumes, fingers, arrows, bolts, cedars, gallows and scaffolds, newly grown whiskers or beard,  half or full moon, and etc. In this article, we try to study the literary, artistic, and video applications of letter Alif in poets' poetry with Iraqi Style.

    Keywords: Alif, poetry, Prose, Jami, Iraqi Style