فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا سلگی*، علی اصغر سلطانی صفحات 1-32

    در مقاله حاضر، سعی شده است که با تحلیل بیانات مقام معظم رهبری ایراد شده در جمع عامه مردم و خواص بر اساس مدل های پنج گانه کنش گفتاری، که عبارت اند از؛ کنش های گفتاری تقریری/ اعلامی، تصریحی/ توصیفی، احساسی، امری/ دستوری و تعهدی، به بررسی نحوه اعمال رهبری معظم له از طریق ارتباط کلامی ایشان پرداخته شود. جامعه آماری پژوهش شامل بیانات مقام معظم رهبری در دوران مسئولیت رهبری معظم له تا کنون بوده است. نمونه آماری شامل بیانات معظم له در جمع آحاد مردم در حرم رضوی و در ابتدای هر سال بوده که از 1369 تا 1398 ایراد فرموده اند، که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت. برای سنجش روایی سنجه تحقیق، پیش آزمونی به تعداد 20 نفر به روش گلوله برفی انجام شد و برای محاسبه پایایی سنجه تحقیق، با استفاده از روش فرمول آلفای کرونباخ، و دونیمه کردن تصادفی سنجه ها (841/0) محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها با بکارگیری نرم افزار Spss23، تفاوت کنش های پنج گانه گفتاری با استفاده از میانگین، نما، شاخص مجذور کای مخصوص داده های اسمی و انحراف استاندارد جهت محاسبه پراکندگی نمرات اطراف میانگین، تحلیل یافته ها انجام گرفت. نتایج به دست آمده، حاکی از آن بود که، بیشترین کنش های گفتاری مربوط به کنش های تصریحی/ توصیفی با فراوانی 3/67٪ برای عامه مردم و 2/69٪ برای خواص جامعه (کارگزاران نظام) بوده است. در مقابل کمترین کنش های گفتاری مربوط به کنش های تعهدی با فراوانی 2/1٪ برای عامه مردم و 3/1٪ برای خواص جامعه (کارگزاران نظام) بوده است. در مجموع، نتایج آزمون کای اسکویر حاکی از آن است که بین نوع کنش و نوع مخاطب رابطه معنی داری وجود دارد زیرا سطح معنی داری به دست آمده کمتر از 05/0 می باشد.

    کلیدواژگان: شیوه رهبری امام خامنه ای، بیانات مقام معظم رهبری، کنش گفتار، تحلیل محتوا، خواص، عامه مردم
  • احسان ابراهیمی ورکیانی *، مهرزاد مینویی، زادالله فتحی، عارفه فدوی صفحات 33-77

    واژه اقتصاد مقاومتی اولین بار توسط مقام معظم رهبری مطرح شد و بر این اساس، رهبر معظم انقلاب «اقتصاد مقاومتی» را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی نمودند. معظم له برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل «فشار اقتصادی دشمنان» و «آمادگی کشور برای جهش» را برشمردند. هدف این اقتصاد، بازسازی و احیای اقتصاد ملی است. لازم به ذکر است که رویکرد اقتصاد مقاومتی نه فقط در حوزه مصرف کننده (استفاده از محصولات نهایی داخلی)، بلکه در بخش صنعت نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. یکی از مفاهیم صنعتی موردنیاز برای تبیین و اجرایی کردن راهبرد اقتصاد مقاومتی، موضوع «لجستیک معکوس» است که در این پژوهش به آن توجهی ویژه شده است. در همین راستا در این پژوهش، نقش سرمایه اجتماعی از دو دیدگاه سرمایه اجتماعی مدنی و سرمایه اجتماعی کاری در تبیین نگرش اقتصاد مقاومتی موردبررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و در روشی توصیفی، اطلاعات جامعه مورد مطالعه با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایی آن مورد تایید قرار گرفت، جمع آوری و تحلیل گردیده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه پیمانکاران قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) (438 پیمانکار) بودند که بر اساس جدول مورگان، حداقل نمونه ای برابر با 190 نفر تعیین شد؛ اما با توجه به پیش بینی های صورت گرفته در مورد پرسشنامه های غیرقابل قبول، در مجموع 230 پرسشنامه توزیع گردید که از این تعداد 217 پرسشنامه به صورت قابل قبول برگشت داده شد. در این پژوهش، افراد نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج آزمون فرضیات این پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل، حاکی از این بود که هر دو مولفه سرمایه اجتماعی (سرمایه اجتماعی مدنی و سرمایه اجتماعی کاری) نقش معناداری بر شکل گیری نگرش اقتصاد مقاومتی در ادراکات پیمانکاران خاتم الانبیا(ص) دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی مدنی، سرمایه اجتماعی کاری، فرهنگ اقتصاد مقاومتی
  • نعمت الله قاسمی، سید محمدرضا رشیدی آل هاشم * صفحات 79-105

    این مقاله با هدف سنجش میزان خلاقیت مدیران فرهنگی بسیج دانشجویی بر پایه ی مدل تورنس انجام شده است. روش پژوهش پیمایشی بوده و برای سنجش خلاقیت مدیران فرهنگی از مدل سنجش خلاقیت تورنس که دربردارنده ی بعدهای سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری است، استفاده گردیده است. بر پایه ی این مدل با استفاده از ابزار پرسشنامه 60 سوالی تورنس، اطلاعات موردنیاز از جامعه آماری 60 نفری مدیران فرهنگی بسیج دانشجویی دانشگاه های استان همدان به دست آمد. روایی پرسشنامه صوری بوده و دیدگاه اساتید روش و روان شناسی نیز در آن ها لحاظ شده است. پایایی آن ها ناشی از آلفای کرونباخ می باشد که سیالی 705/.، بسط 774/.، ابتکار 746/. و انعطاف پذیری 657/. بوده است. ابرای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss، از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) بهره برده شده است. نتیجه های به دست آمده بیانگر آن است که میزان خلاقیت مدیران، در بعدهای چهارگانه در حد مناسبی قرار دارد و مدیران فرهنگی ازنظر بعد سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری از خلاقیت خوبی برخوردار هستند. وضعیت مدیریت فرهنگی بسیج دانشجویی نبز خلاقانه بوده است.

    کلیدواژگان: خلاقیت، مدیران فرهنگی، بسیج دانشجویی، مدل تورنس
  • عزت الله قدم پور*، هوشنگ گراوند، سعیده سبزیان صفحات 107-136

    این پژوهش، با هدف بررسی راه کارهای موثر نهادینه سازی فرهنگ ایثار و شهادت در مدارس از نظر دانش آموزان پایه ی سوم دوره ی متوسطه ی دوم استان همدان صورت پذیرفته است. روش پژوهش «توصیفی» از نوع پیمایشی و رویکرد آن نیز کاربردی است. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان پایه ی سوم دوره ی متوسطه ی دوم استان همدان (35977) بوده که در سال تحصیلی 86-1385 مشغول به تحصیل بودند؛ با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 450 نفر از آنان به صورت نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه ی محقق ساخته روا و پایا بوده و نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی بررسی و تحلیل شد. عمده ترین یافته های پژوهش بیانگر آن است که: 1. از نظر دانش آموزان، در میان راه کارهای تربیتی موثر بر نهادینه سازی فرهنگ ایثار و شهادت در مدارس، راه کار استفاده از آیات و روایات مربوط به ایثار و شهادت در کتب درسی با میانگین 11/4 بیشترین و راه کار به کارگیری آزادگان، جانبازان و خانواده های شهدا در کار تدریس در سطوح مختلف دبیرستان با میانگین 08/3 کمترین تاثیر را دارند. 2. در میان راه کارهای اجتماعی موثر بر نهادینه سازی فرهنگ ایثار و شهادت در مدارس، راه کار تدارک اردوهای زیارتی و سیاحتی رایگان برای دانش آموزان و ایراد سخنرانی های مرتبط با فرهنگ ایثار و شهادت در این اردوها با میانگین 42/4 بیشترین و راه کار ارایه امتیازهای قانونی به کسانی که در زمینه فرهنگ ایثار و شهادت فعالیت می کنند با میانگین 3/3 کمترین تاثیر را دارند. به طورکلی می توان گفت که از دیدگاه دانش آموزان، راه کارهای تربیتی و اجتماعی نهادینه سازی فرهنگ ایثار و شهادت در مدارس به میزان بیش از متوسط (زیاد) موثرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار و شهادت، دوره متوسطه، راه کارها، نهادینه سازی
  • سید عظیم موسوی، محمد مهدی مظاهری تهرانی*، بهرام علیشیری، علی فرهی، شیدا مهنام صفحات 137-166

    سازمان بسیج به عنوان یک سازمان مردم نهاد، می تواند در رشد و شکوفایی کشور در حوزه فرهنگ تاثیرگذار باشد. هدف اصلی این تحقیق، تدوین مدلی به منظور بررسی تاثیرگذاری سازمان بسیج بر مولفه ها و شاخص های فرهنگ است. اهداف فرعی نیز شناسایی و استخراج شاخص ها و ابعاد فرهنگی متناسب با نیازهای کشور و تایید شاخص های استخراج شده با استفاده از نظر خبرگان و روش دلفی بوده است. ابتدا با مطالعه اسناد فرهنگ، شاخص های فرهنگی شناسایی شدند. پس ازآن، این شاخص ها در قالب پرسشنامه دلفی قرار گرفته و پس از تایید اولیه اعتبار آن طی فرآیند دلفی، توسط خبرگان موردبررسی قرار گرفتند. پس از جمع آوری نظرات خبرگان در طی برگزاری چند مرحله روش دلفی و بررسی روایی و پایایی جواب های جمع آوری شده با استفاده از معادلات ساختاری، اقدام به تدوین مدلی برای بررسی تاثیرگذاری سازمان بسیج بر روی شاخص های تاییدشده از سوی خبرگان شد. مدل به دست آمده حاکی از آن است که از بین شاخص های مورد تایید خبرگان، شاخص های استقلال ملی، هویت، وحدت و انسجام، به ترتیب در رتبه های اول تا سوم از نظر تاثیرپذیری از سازمان بسیج قرار گرفتند. در نهایت باید گفت که عملکرد سازمان بسیج در تاثیرگذاری بر شاخص های فرهنگ، در برخی موارد خوب و در برخی موارد ضعیف بوده است؛ بنابراین سازمان بسیج به عنوان بزرگ ترین سازمان مردم نهاد کشور و با توجه به رسالت فرهنگی که در روح این سازمان نهفته است، باید با تلاشی بی وقفه و برنامه ریزی در سه قالب بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت در زمینه فرهنگ، سعی در تاثیرگذاری بیشتر بر شاخص های فرهنگ در کشور داشته باشد.

    کلیدواژگان: سازمان بسیج، فرهنگ، مولفه (شاخص) های فرهنگی، مدل معادلات ساختاری
  • سارا نجاری*، مجید جهانگیرفرد صفحات 167-200

    هدف این پژوهش تعیین نقش عوامل مصونیت فرهنگی در بهبود اجرای برنامه های تحول نظام اداری می باشد. روش تحقیق، بر اساس نتیجه، کاربردی و از نوع پیمایشی است. جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعه کتابخانه ای و پرسشنامه است. برای گردآوری داده های پژوهش، از پرسشنامه های استاندارد تحول اداری، دولت الکترونیک، فرهنگ سازمانی و صیانت فرهنگی که در سازمان اداری و استخدامی کشور تدوین شده است، استفاده شد. جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان متخصص در اجرای برنامه های تحول نظام اداری به تعداد 503 نفرکه با نمونه گیری طبقه ای به تعداد 220 نفر انتخاب شده اند. برای روایی پرسشنامه از روایی محتوا و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ (α=0.87) استفاده و مورد تایید قرار گرفته شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق تحلیل معادلات ساختاری انجام گردید. بر اساس یافته ها، مقدار ضریب مسیر برنامه های تحول نظام اداری (-1>β<+1) نشان داد که روابط بین همه برنامه ها با مصونیت فرهنگی برقرار است و با ضریب تعیین مشخص شد، مصونیت فرهنگی به ترتیب بر برنامه های توسعه فرهنگ سازمانی (86/0=R2)، نظارت و ارزیابی(86/0=R2)، صیانت از حقوق مردم و سلامت اداری (85/0=R2)، فناوری های مدیریتی (79/0=R2)، مدیریت سرمایه انسانی (55/0=R2)، خدمات عمومی در فضای رقابتی (48/0=R2)، توسعه دولت الکترونیک و هوشمند سازی اداری (41/0=R2) و مهندسی نقش و ساختار دولت (37/0=R2) تاثیر معنی داری دارد. اعتبار مدل نیز با (89/0=R2) مورد تایید و با تکنیک بوت استرپ نیز همه فرضیه های پژوهش (P value< 0.05) مورد تایید قرار گرفته شد. ضریب همبستگی بالا نیز در برنامه های فناوری های مدیریتی (r=0.75)، توسعه فرهنگ سازمانی (r=0.79) و نظارت و ارزیابی (r=0.83) با مصونیت فرهنگی را نشان داد. نتیجه بر این شد که مصونیت فرهنگی نقش موثری بر تمامی برنامه های تحول نظام اداری داشته و تاکید بیشتری بر بهبود برنامه های نظارت و ارزیابی، توسعه فرهنگ سازمانی و فناوری های مدیریتی داشته است.

    کلیدواژگان: مصونیت، فرهنگ، مصونیت فرهنگی، تحول، نظام اداری
|
  • Gholamreza Solgi *, AliAsghar Soltani Pages 1-32

    This paper tries to analyze the statements of the Supreme Leader in the general population and properties based on the five models of speech action, which are: speech functions of speech, speech, speech, expressive/descriptive, emotional, order/grammatical and commitment, to investigate the method of application of the supreme leadership through his verbal communication. The statistical population of the study included the statements of the Supreme Leader during the leadership of the Supreme Leader of The Leh. The statistical sample consisted of the great statements of Crush among the people in Razavi Shrine and at the beginning of each year which they were collected and analyzed by purposeful sampling method from 1990 to 2019. To measure the validity of the research measurement, pre-test was performed by snowball method and to calculate the reliability of the research scale, cronbach's alpha formula method and randomized two-half of the scales (0.841). For data analysis, the difference between five speech interactions was performed using mean, facade, chi-square index for nominal data and standard deviation to calculate the scattering of scores around the mean. The results showed that the most speech functions were related to expressive/descriptive functions with the frequency of 67.3% for the general population and 69.2% for the properties of the society (system brokers). In contrast, the least speech interactions were related to commitment activities with the frequency of 1.2% for the general population and 1.3% for the properties of the society (system brokers). In general, the results of Chi-square test indicated that there is a significant relationship between the type of interaction and the type of audience because the significant level obtained was less than 0.05.

    Keywords: Imam Khamenei Leadership Style, Statements of the Supreme Leader, Speech Action, Content Analysis, Properties, the General Public
  • Ehsan Ebrahimi Varkiani*, Mehrzad Minoei, Zadaleh Fathi, Arefeh Fadavi Pages 33-77

    The word resistance economy was first proposed by the Supreme Leader and accordingly, the Supreme Leader of the Revolution introduced "resistance economy" as a meaning and concept of entrepreneurship. For the basic need of entrepreneurship, The Supreme Leader also addressed two reasons for "economic pressure of the enemies" and "the country's ready for mutation". The aim of this economy is to rebuild and revive the national economy. It should be noted that resistance economy approach is of special importance not only in the field of consumer (using final domestic products), but also in the industry sector. One of the industrial concepts needed to explain and executive the resistance economy strategy is the subject of "reverse logistics" which has been considered in this research. In this regard, the role of social capital from two perspectives of civil social capital and working social capital in the expression of resistance economy attitude has been investigated. This study was applied for purpose and in a descriptive method, the data of the study population were collected and analyzed using a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The statistical population of this study was all contractors of Khatamolanbia construction center (438 contractors) who according to Morgan table, at least one sample was determined equal to 190 people, but according to the predictions made about unacceptable questionnaires, a total of 230 questionnaires were distributed, of which 217 were returned acceptable. In this study, the samples were selected by available sampling method and were analyzed. The results of testing the hypotheses of this study using structural equations and Lisrel software indicated that both components of social capital (civil social capital and social working capital) have significant role in shaping the attitude of resistance economy in the perceptions of Khatamolanbia contractors.

    Keywords: Social Capital, Civil Social Capital, Labor Social Capital, Culture of Resistance Economy
  • Nematollah Ghashemi, Seyed MohammadReza Rashidi Al Hashem* Pages 79-105

    This paper aimed to measure the creativity of cultural managers of the student baseej based on Torrance model. The research method is survey and to measure the creativity of cultural managers, Torrance creativity model which has fluid, expansion, initiative and flexibility dimensions has been used. Based on this model, the required information was obtained from the 60-person statistical population of the students' baseej cultural managers of Hamadan universities using the 60-item Torrance questionnaire. Validity of the questionnaire is face and the viewpoints of the faculty members of the method and psychology are also considered in them. Their reliability is due to Cronbach's alpha which is fluid 705. Expansion 0.744. Initiative 0.746. And flexibility 0.657. It has been. Data were analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistics (one-sample t-test). The results indicate that the creativity of managers is in a good level in the four dimensions and cultural managers have good creativity in terms of fluid, expansion, initiative and flexibility. The cultural management situation of the student baseej has also been creative.

    Keywords: Creativity, Cultural Directors, Student Mobilization, Torrance Model
  • Ezatullah Ghadampour *, Houshang Gravand, Saeedeh Sabzian Pages 107-136

    This study aimed to investigate the effective strategies of institutionalization of the culture of martyrdom and martyrdom in schools in terms of third grade students of second secondary school in Hamadan province. The research method is descriptive survey and its approach is also applied. The statistical population included the third grade students of the second secondary school in Hamadan province (35977) who were studying in 2006-2007 academic years, 450 of them were selected by relative stratified sampling using Cochran formula. The measurement tool was a valid and reliable researcher-made questionnaire and the results were analyzed using descriptive and inferential statistics. The most important findings of the study indicate that: 1. In students' viewpoint, among educational strategies affecting institutionalization of the culture of martyrs and martyrs in schools, the way of using verses and hadiths related to martyrdom and martyrdom in the school books with the mean of 4.11 and the way of using azadegans, veterans and families of martyrs in teaching work at different high school levels with the mean of 3.08 2. Among the social solutions affecting the institutionalization of the culture of martyrdom and martyrdom in schools, the way to provide free pilgrimage camps and pilgrimage camps for students and the addition of speeches related to the culture of martyrdom and martyrdom in these camps with the mean of 4.42 and the way of providing legal privileges to those who work in the field of martyrdom and martyrdom culture In general, it can be said that from the students' point of view, educational and social strategies of institutionalization of the culture of martyrdom and martyrdom in schools are more than average (high).

    Keywords: Culture of Sacrifice, Martyrdom, Secondary School, Strategies, Institutionalization
  • Seyed Azim Mousavi, MohammadMehdi Mazaheri Tehrani *, Bahram Alishiri, Ali Farhi, Sheida Mahnam Pages 137-166

    Basij organization as an NGO can affect the growth and development of the country in the field of culture. The main purpose of this study is to develop a model to investigate the influence of Basij organization on the components and indicators of culture. Sub-objectives were to identify and extract cultural indicators and dimensions appropriate to the needs of the country and to confirm the extracted indicators using experts' opinions and Delfi method. First, cultural indicators were identified by studying cultural documents. After that, these indicators were placed in the form of Delfi questionnaire and after initial confirmation of its validity during The Delfi process, they were examined by experts. After collecting experts' opinions during several stages of Delfi method and investigating the validity and reliability of the collected answers using structural equations, a model was developed to investigate the effectiveness of Basij organization on the indicators approved by the experts. The obtained model indicates that among the approved indicators of experts, national independence, identity, unity and cohesion indices, were in the first to third rank in terms of influence of mobilized organization, respectively. Finally, it should be said that the performance of Basij organization in affecting cultural indicators has been good in some cases and in some cases weak, so Basij organization as the largest organization of the people of the country and considering the cultural mission that lies in the spirit of this organization, it should try to influence the cultural indicators in three long term, mid-term and short term formats in the field of culture.

    Keywords: Basij Organization, Culture, Cultural Components (Indicators), Structural Equation Model
  • Sara Najari *, Majid Jahangirfard Pages 167-200

    The aim of this study was to determine the role of cultural immunity factors in improving the implementation of administrative system transformation programs. The research method is applied based on the results and survey type. Data were collected through library study and questionnaire. For data collection, standard questionnaires of administrative transformation, e-government, organizational culture and cultural status developed in administrative and employment organization of Iran were used. The statistical population included managers and experts specializing in implementing administrative system transformation programs (503 persons) who were selected by stratified sampling (220 persons). Content validity and Cronbach's alpha coefficient (α=0.87) were used for validity of the questionnaire and confirmed for reliability. Data analysis was done through structural equation analysis. Based on the findings, the path coefficient of the administrative system transformation programs (β<+1>-1) showed that the relationship between all programs is established with cultural immunity and with the coefficient of determination, cultural immunity on organizational culture development programs (R2=0.86), supervision and evaluation (R2=0.86), protection of people's rights and administrative health, respectively. R2=0.85), management technologies (R2=0.79), human capital management (R2=0.55), public services in competitive space (R2=0.48), e-government development and administrative intelligence (R2=0.41) and role engineering and government structure (R2=0.37) had significant effects. The validity of the model was confirmed by R2=0.89 and all research hypotheses (P value<0.05) were confirmed by Bootstep technique. High correlation coefficient showed cultural immunity in management technologies programs (r=0.75), organizational culture development (r=0.79) and supervision and evaluation (r=0.83). The result was that cultural immunity has an effective role on all administrative system transformation programs and has more emphasis on improving monitoring and evaluation programs, developing organizational culture and management technologies.

    Keywords: Immunity, Culture, Cultural Immunity, Transformation, Administrative System