فهرست مطالب

علوم ورزش - پیاپی 37 (بهار 1399)

نشریه علوم ورزش
پیاپی 37 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی قربانی آسیابر، مهدی نادری نسب*، احمد راه چمنی صفحات 11-23

    هدف اصلی در این مطالعه را بررسی عوامل تاثیرگذار شکل گیری هویت باشگاه پرسپولیس بر ارزش ویژه برند باشگاه قرار دادیم. هدف تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- پیمایشی بود. محدوده مطالعاتی پژوهش، هواداران باشگاه در استادیوم های آزادی تهران، امام رضا(ع) مشهد، یادگار امام(ره) تبریز، نقش جهان اصفهان، غدیر اهواز بر روی باشگاه فوتبال با توزیع جغرافیایی (منطقه ای) در لیگ برتر 97-96 انجام شد و پرسشنامه ها در این استادیوم ها توزیع گردید. روش نمونه گیری سهمیه ای - غیر احتمالی بود. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته، شامل 48 سوال بود، که روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید مدیریت ورزشی و اقتصاد تایید شد، و آلفای کرونباخ آن 959/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از رگرسیون چندگانه گام به گام، آزمون tتک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شد.بالاترین رتبه ها در بین میانگین سوالات مطرحه از دیدگاه نمونه ها(هواداران)، مربوط به تجربه عمومی بوده و همچنین کمترین رتبه در میان عوامل از دیدگاه هواداران به ستاره ها و تاریخچه تیم بودند. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که زیر مقیاس ها مربوط به ستاره ها و تاریخچه تیم از بالاترین بار عاملی برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، هویت، برند، باشگاه
  • مرتضی دوستی، سعید تابش، علی محسنی فر* صفحات 24-48

    در میان ورزش ها فوتبال پرطرفدارترین، پربیننده ترین و هیجان انگیزترین رشته ورزشی در جهان محسوب می شود و کشور ما هم از این قاعده مستثنا نیست؛ ازاین رو هدف از تحقیق حاضر تحلیل چالش های اقتصادی باشگاه های فوتبال مازندران می باشد. پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی است که ازنظر هدف جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری در این تحقیق شامل نخبگان دانشگاهی، مدیران، مربیان، داوران و ورزشکاران، مدیران و کارشناسان اقتصادی استان مازندران بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس نمونه پژوهش انتخاب شد. در مرحله اول تحقیق با استفاده از انجام مصاحبه با 25 نفر از جامعه آماری، چالش های اقتصادی شناسایی شد. در مرحله دوم و سوم، چالش های شناسایی شده توسط گروه دلفی (25 نفر) بررسی شد؛ در این دو مرحله عواملی که حداقل 60 درصد دارای پاسخ مثبت بودند برای مرحله بعد باقی ماندند. در مرحله نهایی رتبه بندی چالش های شناسایی شده در سه مرحله قبل با استفاده از پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت انجام شد. برای رتبه بندی چالش ها از آزمون فریدمن در قالب نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که نبود قوانین شفاف در خصوصی سازی با میانگین رتبه ای 82/25، موثرترین و عدم استقبال تماشاگران از مسابقات فوتبال با میانگین رتبه ای 02/14، کم اثرترین چالش اقتصادی باشگاه های فوتبال مازندران می باشد. به مدیران ورزشی کشور و استان مازندران پیشنهاد می گردد با توجه به اولویت های ارایه شده در این تحقیق و تحقیقات مشابه اقدام به برنامه ریزی های استراتژیک نمایند تا درنهایت موجبات رشد و پیشرفت اقتصادی باشگاه های فوتبال را شاهد باشیم.

    کلیدواژگان: باشگاه، فوتبال، اقتصاد، مازندران
  • حسین میکائیلی*، مهوش نوربخش، مهدی کهندل صفحات 49-67

    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط علی بازاریابی عصبی بر رفتار مصرف کنند گان خدمات ورزشی با میانجیگری بازاریابی رابطه مند و همچنین کاربرد تحقیقات بازاریابی عصبی و ارزیابی سهم بالقوه آن در بهبود عملکرد بازاریابی و در مورد خاص باشگاه های تیمی شمالغرب ایران بود. این موضوع همراه با مرور کلی رفتار مصرف کننده و بازاریابی رابطه مند ارتقاء یافته است و تمرکز بر روی مصرف کنند گان خدمات ورزشی باشگاه های تیمی می باشد. روش نمونه گیری بصورت خوشه ای، تصادفی و نسبتی می باشد. جامعه آماری تحقیق استفاده کنندگان خدمات ورزشی باشگاه های ورزشی در مراکز 4 استان آذربایجانغربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و کردستان بود. پس از طی مراحل کمی و همچنین پخش و جمع آوری داده های خام به تعداد 429 نفر از ورزشکاران باشگاه های تیمی اقدام به تجزیه و تحلیل داده ها نمود. نتایج تحلیل عاملی و تحلیل مسیر از طریق نرم افزار لیزرل 3/9 نشان داد هر دو متغیر بازاریابی عصبی با میزان 78/0 و متغیر میانجی بازاریابی رابطه مند با میزان 56/0 در تبیین رفتار مصرف کننده ورزشی نقش ایفا می کنند شاخصهای برازش مدل کلی پژوهش دارای برازشی نسبتا مناسب با داده های پژوهش است؛ 93/0NFI است و شاخص های جذر واریانس تقریب برابر با 065/0 شد.

    کلیدواژگان: بازاریابی عصبی، رفتار مصرف کننده، بازاریابی رابطه مند باشگاه های ورزشی تیمی، تحلیل عاملی
  • حسن دوست محمدی، محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری*، حسن فهیم دوین، حسین پیمانی زاد صفحات 68-84
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی مولفه های بازاریابی ورزش دانش آموزی و طراحی مدل به روش ساختاری تفسیری انجام شد.

    روش شناسی

    این تحقیق از نوع کیفی و به روش ساختاری تفسیری بوده و دارای ماهیت کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق را 35 نفر از اساتید و نخبگان مدیریت ورزشی و مدیران ورزش دانش آموزی کشور تشکیل می دهند که با توجه به سوابق به صورت نمونه گیری انتخابی وهدفمند انتخاب شدند. در بخش اول ابتدا با استفاده از فرایند دلفی گویه های تحقیق شناسایی گردید. در مرحله دوم گویه ها وزن دهی و در نهایت 51 گویه باقی ماندند و گویه ها و مولفه های تحقیق شناسایی گردید. سپس از طریق فرایند ساختاری تفسیری مولفه های تحقیق اولویت بندی گردیدند.

    یافته ها

    با توجه به نتایج مشاهده شد که متغیرهای بازاریابی ورزش دانش آموزی در 5 سطح دسته بندی می شوند که مولفه های عملکرد بازاریابی و حمایت مالی در سطح اول و استراتژی بازاریابی در سطح آخر قرار دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها لازم است تا با ایجاد طرح مناسب استراتژی بازاریابی ورزش دانش آموزی با جذب حامیان مالی و بهبود خدمات ارایه شده در ورزش دانش آموزی زمینه توسعه بازاریابی ورزش دانش آموزی فراهم شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی، ورزش، ورزش دانش آموزی، مدل ساختاری تفسیری، آموزش و پرورش
  • سیامک البرز، بهرام قدیمی*، اکبر آفرینش خاکی صفحات 85-102

    هدف از پژوهش حاضر تاثیر واحدهای تربیت بدنی و ورزش1 بر هویت ورزشی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد بود. به همین منظور مقیاس هویت ورزشی چزلاک (2004) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در اختیار 230 دانشجوی مقطع کارشناسی که واحدهای عمومی تربیت بدنی و ورزش 1 را در سال تحصیلی 98-97 اخذ کرده بودند قرار گرفت. جهت بررسی تغییرات درون گروهی از آزمون تی همبسته و آزمون ویلکاکسون استفاده شد. میانگین نمره هویت ورزشی دانشجویان دختر به گونه معناداری افزایش یافت (001/0=P)، در حالی که میانگین نمره هویت ورزشی دانشجویان پسر تغییر معناداری نکرد (227/0=P). میانگین نمره زیرمقیاس هویت اجتماعی دانشجویان دختران (001/0=P) و پسران (008/0=P) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون به گونه معناداری افزایش یافت. میانگین نمره زیرمقیاس انحصارگرایی دانشجویان دختران (087/0=P) و پسران (501/0=P) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون به گونه ی معناداری تغییر نکرد. به طور کلی واحد تربیت بدنی عمومی بر هویت ورزشی دانشجویان بویژه دانشجویان دختر تاثیرگذار بود. واحدهای تربیت بدنی عمومی دانشگاه ها فرصتی است که می توان از طریق آن نقش ورزشی افراد را تقویت و زمینه را برای ارتقای مولفه های درونی و بیرونی هویت ورزشی که هدف نهایی آن توسعه نگرش مثبت دانشجویان به ورزش و فعالیت بدنی است را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: دانشجویان پسر و دختر، درس تربیت بدنی و ورزش 1، هویت ورزشی
  • مرتضی رضایی صوفی، سیاوش خداپرست* صفحات 103-120

    هدف از این پژوهش بررسی نقش خصوصی سازی بر توسعه توریسم ورزشی در استان گیلان بود. روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش مدیران هییت های ورزشی، اساتید مدیریت ورزشی، مدیران آژانس های گردشگری و کارمندان آژانس ها بودند که 140 نفر به عنوان نمونه آماری به شیوه تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهشی این مطالعه پرسشنامه ی محقق ساخت مبتنی بر مقیاس لیکرت بود که در آن مولفه هایی که انتظار می رفت به لطف خصوصی سازی بهبود یابند مطرح شد و این مولفه ها شامل: اشتغال و درآمد مردم، توسعه اماکن و تجهیزات ورزشی، کیفیت خدمات بازاریابی، رویدادهای ورزشی، جذب گردشگر ورزشی، جذب سرمایه و منابع مالی و توسعه زیر ساخت ها بودند. پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه ها بین اعضای نمونه توزیع گردید. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون t و روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد خصوصی سازی توریسم ورزش باعث توسعه هفت مولفه مشخص شده می گردد. با توجه به تایید تمامی فرضیه های پژوهش اهمیت خصوصی سازی توریسم ورزشی در این پژوهش مورد تایید قرار می گردد و بر این اساس دولتها در صورتی که موانع را از سرراه خصوصی سازی بردارند و انتقال مالکیت را به سرمایه گذاران واگذار کنند با تحول و توسعه ای گسترده در این صنعت روبرو خواهیم شد.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، توریسم ورزشی، توسعه
  • خدیچه پورذبیح سرحمامی*، مرتضی دوستی صفحات 121-136

    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل فرهنگی و اجتماعی برون سپاری در ورزش بود. روش پژوهش آمیخته اکتشافی و داده ها به شکل میدانی بامطالعه پیشینه و مصاحبه نیمه ساختار یافته با افراد خبره، جمع آوری گردید. سپس جهت رسیدن به اجماع از روش دلفی استفاده شد. در بخش کمی با توجه به نتایج به دست آمده از مرحله کیفی، پرسشنامه محقق ساخته ای طراحی گردید. جامعه آماری پژوهش را کلیه خبرگان مرتبط با برون سپاری ورزشی در کشور تشکیل می دادند که شامل اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی کشور، مدیران سازمان های دولتی و شرکت های خصوصی، کارفرمایان و پیمانکاران بودند. روش نمونه گیری در بخش کیفی و کمی، غیر تصادفی از نوع هدفمند و در دسترس بود. شاخص محقق برای نمونه گیری افرادی آشنا با ادبیات و مبانی نظری برون سپاری، افرادی دارای سابقه تدریس، تالیف کتاب و مقاله علمی - پژوهشی و یا سابقه کار اجرایی بالاتر از 5 سال در زمینه برون سپاری بود. برای بخش کیفی مصاحبه تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کمی، مبنای محاسبه به ازای هر سوال 10 الی 15 نفر پاسخ دهنده که درنهایت 296 نفر پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار Smart PLS3 استفاده شد. نتایج نشان داد عوامل فرهنگی و اجتماعی بر برون سپاری در ورزش اثر دارد. لذا توصیه می گردد مسیولین امر جهت مهیا نمودن بستر فرهنگی و اجتماعی مناسب، به اطلاع رسانی گسترده در مورد اثرات مثبت برون سپاری در ورزش از طریق رسانه های عمومی و تحلیل برون سپاری های موفق در جهان جهت یافتن راهکارهایی برای اجرا و توسعه این راهبرد در ورزش ایران بپردازند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، خصوصی سازی در ورزش، روش دلفی، فرهنگی و اجتماعی
|
  • Ghorbani Asiabar, M Naderinasab, A Rahchamani Pages 11-23

    The main aim of this study was to investigate those factors influencing the formation of Persepolis club identity on brand equity of this club. The aim of the study was applied and its methodology was descriptive-survey. The study population consisted of football club fans at Azadi stadiums in Tehran, Imam Reza in Mashhad, Yadegar Imam in Tabriz, Naghsh Jahan in Isfahan, Ghadir in Ahvaz with the geographical distribution (regions) in 2017-2018 premier league. The questionnaires were distributed in these stadiums. The sampling method was quota-convenience. A researcher-made questionnaire consisting of 48 items was used to collect data. Its face and content validity was confirmed by sport management and economics professors and its Cronbach's alpha was 0.927. Stepwise multiple regression, one-sample t test and Friedman test were used for data analysis. From the viewpoints of the sample (fans), the highest rank was related to general experience among the mean proposed items and the lowest rank was related to stars and the team history among the factors. The findings of the study indicated that subscales related to stars and team history had the highest factor loading.

    Keywords: brand equity, identity, brand, club
  • A Mohsenifar, M Dousti*, S Tabesh Pages 24-48

    Among sports, soccer is the most popular, spectacular and exciting sport in the world and our country is no exception. Therefore, the aim of this study was to analyze the economic challenges of soccer clubs in Mazandaran. The present study was descriptive-analytic and was applied in terms of objective. The statistical population included university elites, managers, coaches, referees and athletes, economic managers and experts in Mazandaran province and the sample was selected using purposive and convenience sampling methods. In the first stage of the study, economic challenges were identified by interviewing 25 subjects from the statistical population. In the second and third stages, the challenges identified by the Delphi group (25 subjects) were examined; in these two stages, those factors that had at least 60% positive responses remained for the next step. In the final stage, the identified challenges identified in the three stages were ranked using the 5- point Likert questionnaire. Data were analyzed using SPSS and EXCEL software and Dimatel model. The results showed that the lack of transparent rules for privatization was the most effective economic challenge and the lack of spectators’ disapproval of football matches was the least effective economic challenge of Mazandaran football clubs. It is suggested that Iran sport managers and Mazandaran province should make strategic plans in view of the priorities presented in this study and similar studies so that they can ultimately observe the economic growth and development of the football clubs.

    Keywords: economics, club, soccer, Mazandaran
  • H Mikaeili*, M Noorbakhsh, M Kohandel Pages 49-67

    The aim of the present study was to determine the casual relationship of neuromarketing with consumer behavior of sport services with relationship marketing mediation as well as the application of neuromarketing research and evaluation of its potential contribution to improving marketing performance especially Iran northwest team clubs. The present study comprised a theoretical section that was consistent with underlying roots and principles of neuromarketing. This topic is one of the less well known and attractive areas in marketing research. This study was applied in terms of aims and the methodology was descriptive-correlational and field in terms of data collection. This topic has been enhanced along with a general overview of consumer behavior and relationship marketing and also has focused on consumers of sport services of team clubs. The sampling method was cluster, random and relative. The statistical population consisted of consumers of sport services of sport clubs in centers of West Azerbaijan, East Azerbaijan, Ardabil and Kurdistan provinces. After quantitative steps, the data were distributed and collected from 429 team club athletes and then were analyzed. The results of factor analysis and path analysis through LISREL 9.3 software showed that both neuromarketing variable (0.78) and mediating variable of relationship marketing (0.56) played a role in explaining sport consumer behavior. Fit indexes of the overall model had a relative good fit with the research data; NFI was 0.93 and the root square index of approximation variance was equal to 0.065.

    Keywords: neuromarketing, consumer behavior, relationship marketing ofteam sport clubs, factor analysis
  • H Doostmohammadi, M R Esmaeilzadeh Ghandehari*, H Fahim Devin, H Peymanizad Pages 68-84

    The aim of this study was to identify students sport marketing components and to develop a model by structural interpretative method. This study was qualitative and of applied nature which was conducted by structural interpretive method. The statistical population consisted of 35 sport management professors and elites and students sport managers in Iran who were selected according to their career by selective purposive sampling method. In the first step, the Delphi process was used to identify the research items. Next, the items were weighed and finally 51 items were known; then, the items and components of the research were identified. At the end, the components of the research were prioritized through the structural interpretive process. According to the results, the students sport marketing variables were classified into five levels. Marketing performance and financial support components were placed in the first level and marketing strategy in the last level. According to these results, it is necessary to lay groundwork for the development of the students sport marketing by creating a suitable plan for the students sport marketing strategy and attracting financial sponsors and improving the services provided in students sport.

    Keywords: education, marketing, structural interpretive model, sport, students sport
  • S Alborz, B Ghadimi*, A Afarinesh Khaki Pages 85-102

    The aim of the present study was to investigate the effect of physical education and sport 1 courses on athletic identity of the female and male Azad University students. The athletic identity scale made by Cieslak (2004) was distributed in the pretest and posttest among 230 undergraduate students who had adopted general physical education and sport 1 courses in 2018- 2019 academic year. Paired t test and Wilcoxon tests were used to assess within-group changes. The mean score of athletic identity significantly increased in female students (P=0.001), while the mean score of athletic identity did not change significantly in male students (P=0.227). Posttest mean score of social identity subscale of the female (P=0.001) and male (P=0.008) students significantly increased compared with the pretest. Posttest mean score of exclusivity subscale did not change significantly in both female (P=0.087) and male (P=0.501) students compared with the pretest. Generally, physical education course affected athletic identity of students, especially female students. General physical education course in universities provides an opportunity to enhance the sport role of the students and lay the groundwork to promote the internal and external components of athletic identity whose aim is to develop students' positive attitudes to sport and physical activity.

    Keywords: male, female students, physical education, sport 1 course, athletic identity
  • M Rezaei Soofi, S Khodaparast* Pages 103-120

    The aim of this study was to investigate the role of privatization on the development of sport tourism in Gilan province. The methodology was descriptive-survey based on structural equation modeling. The population included managers of sport boards, sport management professors, tourist agencies managers and their employees. 140 subjects were randomly selected as the sample. The data were collected by a researcher-made questionnaire based on Likert scale. This questionnaire contained those items which were expected to improve by privatization such as employment and income, development of sport facilities and equipment, marketing service quality, sport events, attracting sport tourists, attracting investment and financial resources and infrastructure development. The validity of the questionnaire was confirmed by experts. Its reliability was calculated by Cronbach's alpha test (0.93). Research hypotheses were analyzed by t test, structural equation modeling and SPSS and LISREL software. The results showed that privatization of sport tourism developed 7 items. As all research hypotheses were confirmed, the importance of the privatization of sport tourism was confirmed. Therefore, if governments remove the barriers to the privatization and transfer the ownership to the investors, this industry will see a wide development.

    Keywords: role, development, privatization, sport tourism, Gilan
  • KH Pourzabih Sarhamami*, M Doosti Pages 121-136

    The aim of this study was to investigate the cultural and social factors of outsourcing in sport. The methodology was exploratory mixed and the data were collected by the field method with a review of related literature and semi-structured interviews with experts. Then, Delphi method was used to reach consensus. In the quantitative part, based on the results obtained from the qualitative phase, a researcher-made questionnaire was designed. The statistical population consisted of all experts related to sport outsourcing in Iran including faculty members of Iran state universities, managers of public organizations and private companies, employers and contractors. The sampling methods were non-random, purposive and convenience in qualitative and quantitative parts. The sample included those who were familiar with the literature and theoretical basics of outsourcing, those with teaching experience, writing a book and scientific- research papers or over 5 years of executive outsourcing experience. For the qualitative part, the interview continued until theoretical saturation. In the quantitative part, the base of calculation for each item was 10-15 respondents who finally completed 296 questionnaires. Smart PLS3 software was used for data analysis. The results showed that cultural and social factors influenced outsourcing in sport. Therefore, it is recommended that authorities should inform of the positive effects of outsourcing in sport through mass media and analyze successful outsourcing in the world to provide a suitable cultural and social groundwork and to find ways to implement and develop this strategy in Iran sport.

    Keywords: outsourcing, privatization in sport, Delphi method, cultural andsocial