فهرست مطالب

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد مهدی عسکری*، احمد محمدی پور صفحات 9-34

    در این مقاله با استفاده از داده های مربوط به دهک های هزینه ای ایران و سالنامه آماری کشاورزی به بررسی اثر زکات در توازن اجتماعی در اقتصاد ایران پرداخته شده است. به همین منظور براساس دلالت های روایات دو فرض برای پرداخت زکات در نظر گرفته شده است: اول) پرداخت زکات تا رفع فقر؛ دوم) پرداخت زکات تا رفاه مطلوب. برای این منظور ظرفیت زکات برای دو حالت انحصار در موارد 9 گانه و تعمیم موارد زکات محاسبه گردید و روشن شد که در حالت انحصار میزان زکات بالقوه در اقتصاد ایران در مقایسه با حجم فقر ناچیز بوده و نمی تواند اثر مهمی داشته باشد. اما در نظریه تعمیم، زکات نه تنها ظرفیت ریشه کن کردن فقر را دارد بلکه می تواند نقش موثری را نیز در تامین رفاه مطلوب داشته باشد. همچنین مشخص شد که تورم در اقتصاد ایران منجر به افزایش شکاف درآمدهای زکات و حجم فقر می شود. با محاسبه پارامترهای مدل از داده های اقتصاد ایران مشخص شد که اولا فاصله طبقاتی در اقتصاد ایران زیاد است و با احتساب فروض مدل امکان ایجاد توازن اجتماعی در اقتصاد ایران بدون اصلاح ساختار ثروت گروه زکات دهنده وجود ندارد. این به خوبی تاکید می کند که راهکار زکات برای نظام اقتصادی اسلام است و در جامعه ای که روابط بین پدیده ها براساس نظام های اقتصادی مختلف تعریف شده است زکات کارایی اصلی خود را نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: زکات، مدل تصادفی، توازن اجتماعی، رفع فقر، اقتصاد ایران
  • محمد توحیدی* صفحات 35-57
    اوراق بهادار اسلامی نیز همانند اوراق قرضه متعارف، مصون از ریسک نکول نیست. بنابراین ارایه راهکارهایی جهت مدیریت این نوع ریسک در ساختار صکوک اهمیت دارد. یکی از اقدامات اصلاحی مورد استفاده در کشورهای اسلامی برای جلوگیری از نکول، تجدید ساختار تعهدات مالی بانی است. هدف از تجدید ساختار این است که به بدهکار مهلت بیشتری برای تسویه تعهداتش داده شود. این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و با مطالعه تجربه کشورهای اسلامی در زمینه تجدید ساختار و همچنین تجربه امهال در بانکداری بدون ربا، ضمن معرفی تجدید ساختار و فرایند اجرایی آن، سازوکارهایی را جهت تجدید ساختار انواع صکوک معرفی و براساس دیدگاه فقیهان شریعت تحلیل نموده است. این راهکارها عبارت اند از: تمدید سررسید، افزایش نرخ، کاهش ارزش دین، جایگزینی قرارداد مرابحه جدید، تورق و سوآپ بدهی با مالکیت. سپس متناسب با ماهیت فقهی قرارداد پایه هر نوع صکوک، سازوکار(های) متناسب با هر یک ارایه شده است.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار اسلامی، صکوک، تجدید ساختار، ریسک نکول
  • محمود مختاربند* صفحات 59-85

    عدالت اقتصادی یکی از اصول اقتصاد اسلامی به‎ شمار آمده و پژوهشگران این عرصه تاکنون نظریه ها و پژوهش های گسترده‎ای در راستای مبتنی کردن توصیه‎های سیاستی اقتصادی بر این اصل مهم انجام داده‎اند. هدف از این مقاله معرفی حدکفاف بجای خط فقر و ارایه معیاری جهت اندازه گیری حدکفاف در اقتصاد اسلامی است.  ابتنای نظریه عدالت اقتصادی بر «استحقاق» تمرکز این دسته از پژوهش ها بر تبیین هرچه بیشتر و دقیق‎تر این انگاره را در اقتصاد اسلامی می‎طلبد. عدالت اقتصادی در آموزه‎های اسلامی مستلزم این است که دست کم به چهار استحقاق حد کفافی، توازن، سهم بری عوامل تولید و اعتدالی−عرفی، جامه عمل پوشانده شود.در این مقاله با روش توصیفی−تحلیلی و با استفاده از روش‎های ریاضی به تبیین کرانه پایین حد کفاف فقر و ارایه راهکارهایی برای برآورد آن پرداخته و در ضمن به مقایسه آن با خط فقر در اقتصاد متعارف خواهیم پرداخت. نتیجه‎ این مقاله نشان می‎دهد خط فقر و کرانه پایین حد کفاف دو معیار کاملا جداگانه بوده و براساس روایات می‎توان اولین نقطه عطف توزیع درآمد را حد کفاف در نظر گرفت و در بیشتر مواقع حد کفاف بالاتر از خط فقر قرار می‎گیرد.

    کلیدواژگان: عدالت اقتصادی، معیارهای عدالت، استحقاق، حد کفاف، خط فقر
  • محمدحسین کرمی* صفحات 87-111

    آثار خارجی عبارت از هزینه ها یا منافعی است که خارج از قالب مبادلات بازاری از یک فعالیت اقتصادی به دیگران منتقل می شود. با توجه به وجود زمینه های شکل گیری آثار خارجی در جامعه ما، می توان این موضوع را در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار داد. یکی از جنبه های قابل بررسی در این زمینه، ارزیابی میزان مطابقت رویکردهای موجود در مواجهه با آثار خارجی در اقتصاد ایران است. در میان اندیشه های اقتصادی، نیوکلاسیک ها و نهادگرایان جدید نقش ممتازی در معرفی و گسترش آثار خارجی داشته اند.در این مقاله به روش تحلیلی−توصیفی پس از ترسیم رهیافتی حقوقی از رویکرد اقتصاد نیوکلاسیک و نهادگرایی جدید و شناسایی قواعد مسئولیت مدنی سازگار با هر یک از رویکردهای یادشده، میزان مطابقت این رویکردها با نظام مسئولیت مدنی حاکم بر حقوق موضوعه ایران ارزیابی می شود. براساس نتایج، اولا نظام مسئولیت مدنی در حقوق ایران، بر خلاف رویکرد نیوکلاسیک، فقط بر مبنای مسئولیت محض شکل نگرفته و ثانیا، از رویکرد بیشینه سازی خالص منفعت اجتماعی نهادگرایی جدید پیروی نکرده است. شاید هر دو نتیجه یادشده، ناشی از آن باشد که نظام مسئولیت مدنی در حقوق ایران، در راستای هدف کارایی اقتصادی وضع نشده است.

    کلیدواژگان: آثار خارجی، اقتصاد ایران، اقتصاد نئوکلاسیک، اقتصاد نهادگرای جدید، کارایی اقتصادی، مسئولیت مدنی، حقوق و اقتصاد
  • محمدصادق جاودان*، داود منظور، سجاد رجبی صفحات 113-140

    یکی از پدیده‏های مهم اقتصادی در جوامع اسلامی مسئله نذر است که با مذهب و فرهنگ گره خورده است. از مهم‏ترین انواع نذر که در جوامع گذشته و امروزی قابل شناسایی است، نذرهای الزام ‏آور و غیرالزام آوری است که در بستر هییت های مذهبی انجام می‏گیرد. هدف این مقاله بررسی آثار متقابل نذورات در بستر هییت های مذهبی و شاخص‏های کلان اقتصادی شامل میزان اشتغال، ضریب جینی و تولید ناخالص داخلی است.داده ‏های اولیه برای اجرای مدل، با استفاده از پرسشنامه از 45 خبره، استخراج، به سبک مثلثی فازی شده و در انتها نیز طبق تکنیک CFCS دی‏فازی شده و برای تحلیل آرا از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شده است. نتایج نشان داده است افزایش حجم نذورات در اقتصاد بر افزایش اشتغال با ضریب مسیر 0.48، افزایش تولید ناخالص داخلی با ضریب مسیر 0.3 و کاهش ضریب جینی با ضریب مسیر 0.28 موثر است. همچنین کاهش تورم و بهبود فضای کسب وکار به ترتیب با ضریب مسیرهای 0.92 و 0.88 بیشترین اثر را بر افزایش حجم نذورات در کشور داشته‏اند.

    کلیدواژگان: نذر، هیئت های مذهبی، معادلات ساختاری، بخش سوم اقتصاد، متغیرهای کلان اقتصادی، حداقل مربعات جزئی
  • مصطفی کاظمی نجف آبادی* صفحات 141-165

    فعالیت های خیرخواهانه همچون دیگر فعالیت های بشری می تواند موضوع مطالعه علوم مختلف از جمله اقتصاد قرار گیرد. این مقاله در صدد یافتن پاسخی مناسب به چگونگی تابع تقاضای انفاق سامان یافته است. نتایج تحلیل های این مقاله که با استفاده از روش تحلیلی−توصیفی و با روش کتابخانه ای و پرسمان خبرگانی انجام شده نشان از آن است که تقاضای انفاق مرکب از بردارهای مختلفی از ویژگی هاست؛ ازاین رو تقاضا کنندگان به تناسب درجه اهمیت آنها، میزان تقاضای خویش از آن را تعیین می کنند.این مقاله کوشیده تا با بهره مندی از مستندات قرآنی و روایی و پرسمان خبرگانی به مجموعه کاملی از این بردارها و پیشنهادهایی برای تقویت آنها در کشور دست یابد و سپس با الهام از تیوری تقاضای لنکستر، تابع تقاضای انفاق را بر مبنای این ویژگی ها پایه ریزی و با بهره مندی ار تابع قیمت هدانیک، تابع ارزش گذاری انفاق را استخراج کند. شناسایی تابع تقاضای انفاق و معرفی بردارهای موثر در آن مسیر اتخاذ راه حل هایی برای تقویت آنها جهت رونق بخشی به بازار انفاق را در کشور فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، بازار انفاق، تقاضای انفاق، تابع تقاضا، تابع تقاضای لنکستر، تابع قیمت هدانیک
  • فاطمه زین الدینی*، مهدی طغیانی، محمد عترت دوست صفحات 167-198
    یکی از پرسش‎های اصلی اقتصاد، شناسایی عوامل موثر در بهره‎وری نیروی کار است. یکی از پیش‎فرض‎ها در این باره، تاثیرگذاری ارزش‎های دینی به‎عنوان یک عامل محرک بنیادین بر نیروی کار مسلمان است که از باورهای اسلامی متاثر می باشد و تبلور اعتقاد به این باورها را می‎توان در رفتارهای او مشاهده کرد. مبتنی بر این پیش‎فرض، لازم است برای تحلیل رفتارهای این عامل مهم تولید، به کشف راهکارهایی برای تقویت بهره‎وری او و نیز تاثیرگذاری در کیفیت عملکرد نیروی انسانی پرداخت و فهرستی از اصول دینی اثرگذار بر نیروی کار مسلمان را استخراج کرد. اما در این میان، آنچه اهمیت زیادی در این‎گونه پژوهش‎ها دارد، استفاده از روش تحقیق مناسب برای مراجعه به منابع دینی برای کشف گزاره‎های مناسب و ارایه یک مدل مدیریتی است که براساس آن بتوان یک برنامه نظام‎مند جهت آموزش و رشد بهره‎وری نیروی کار طراحی نمود. به همین دلیل در این مقاله تلاش شده به ‎صورت تلفیقی از دو روش تحقیق میان‎رشته‎ای «تحلیل محتوا» و «تفسیر موضوعی−علمی» برای استخراج ارزش‎های دینی اثرگذار بر بهره‎وری نیروی کار استفاده‎ شود. همچنین در این مسیر با نگاهی به برنامه‎های توسعه پنج‎ساله کشور، میزان هماهنگی آن با مولفه‎های استخراج‎شده مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که مولفه‎های متعددی فراتر از آنچه اندیشمندان اقتصادی و مدیریتی بیان کرده‎اند، بر نیروی کار اثرگذار بوده و لازم است در فرایند تحول و بومی‎سازی علوم، به آموزه‎های دین اسلام بیش ‎از پیش توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بهره‎وری، نیروی کار، برنامه‎های توسعه پنج‎ساله، روش تفسیر موضوعی−علمی، روش تحلیل ‎محتوا
  • حمیدرضا مقصودی*، علی اکبر ابراهیمی نژاد صفحات 199-217

    هم تراز قرار دادن امور و مفاهیم مختلف با کالاهای فیزیکی اقتصادی فرایندی است که از شکل گیری دانش اقتصاد متعارف آغاز شده است. در این فرایند که از آن به کومادیتی سازی تعبیر می شود، به تدریج همه امور و مفاهیم شمایلی بازاری به خود می گیرند تا بتوان آنها را در بستری بازاری مورد مبادله قرار دهند. از مفاهیمی که در نیمه دوم قرن بیستم عنوان کومادیتی را به خود گرفت، دانش است. این نوشتار با شیوه ای تحلیلی و در بستر فلسفه اقتصادی به نگارش درآمده است و با نگاهی انتقادی به فرایند کومادیتی سازی دانش پرداخته است. بازاری سازی علم، تبدیل علم به کومادیتی و ساماندهی نظام دانش مبتنی بر اصل فایده شخصی و خواست و سود تولیدکننده و مصرف کننده نگاهی نادرست است که نقشی برای دیگر ساحات بشری قایل نیست و دانش را منقطع از دیگر رسالت های اجتماعی آن، پیش خواهد برد. نادیده انگاری تفاوت ماهوی دانش با کالاهای فیزیکی، اتفاقاتی چون مخاطرات اخلاقی، جهت دهی به انگیزه عوامل دانش و اقتصادی سازی انگیزه ها و درنتیجه تبدیل فضای دانش ورزی به فضای بازاری را رقم می‎زند؛ درحالی که دانش به عنوان ناظری بر عملگرهای اجتماعی، با نگاهی کلان و راهبردی به ارزیابی مسیر حرکت اجتماع می پردازد، قرار گرفتن آن به عنوان عاملی پیرو نسبت به عملگرهای بازاری، درواقع راهبری اجتماع را به صرفه اقتصادی و منطق سوداگری منتقل می کند. اسلام، مبتنی بودن سازوکار تولید، انتشار و کاربست دانش بر انتفاع پولی عوامل اقتصادی از مجرای بازار را موجه نمی‎داند و از طریق تمرکز بر انگیزه‎های غیرمادی، سرزنش انگیزه‎های صرفا مادی تولیدکنندگان دانش، تقدم رتبی تولید علم بر کاربست علم و از همه مهم‎تر وجوب تولید و انتشار علم، نظام ارزش‎گذاری رویکرد متعارف اقتصاد علم را نفی می‎کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد علم، اقتصادی سازی، کومادیتی سازی، بازاری سازی
  • حسام الدین قاسمی*، عباس عرب مازار صفحات 219-242
    تاب آوری اقتصادی به توان مقابله با شوک های مختلف اقتصادی و میزان بازیابی پس از بروز بحران ها اشاره دارد. هدف از این مقاله تعیین مولفه های موثر بر تاب آوری اقتصاد ایران است. بر این اساس، با توجه به ادبیات موجود تاب آوری و با استفاده از رویکرد نظریه داده بنیاد، اشباع نظری در خصوص مقولات تاب آوری اقتصاد ایران حاصل شده و با رویکرد میانگین گیری مدل بیزی، عوامل تشکیل دهنده شاخص احصاء شد. با استفاده از رویکرد میانگین گیری بیزی و در حضور 63 متغیر، 7 متغیر شاخص ریسک، نسبت درآمد نفتی به کل درآمد دولت، نرخ رشد درآمدهای نفتی دولت، نرخ تورم، نسبت بدهی دولت به سیستم بانکی به نقدینگی، نسبت کسری بودجه به تولید ناخالص داخلی و نوسان نرخ رشد نقدینگی، به عنوان مهم ترین متغیرهای مشخص کننده تاب آوری اقتصاد ایران شناخته شدند. بنابراین، توجه به سیاست گذاری در جهت کاهش آسیب پذیری بخش های اقتصادی با در نظر گرفتن تاثیر این متغیرها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مولفه های تاب آوری، آسیب پذیری، نظریه داده بنیاد، میانگین گیری بیزی، اقتصاد ایران
  • احمدرضا صفا*، غلامعلی معصومی نیا صفحات 243-270

    مهندسی مالی رایج مجموعه علوم یا فنونی است که به دنبال پیدا کردن روش‎های نوین و موثر برای تامین بهینه مالی، در قالب مبانی، اهداف و چارچوب‎های نهادی حاکم بر اقتصاد لیبرال است. مسئله اصلی این است که آیا می‎توان با شبیه‎سازی به راهبردها و الگوهای سازگار با اهداف نظام مالی اسلامی دست یافت؟در این مقاله برای رسیدن به پاسخ ابتدا به بیان سیر تاریخی و تحلیل رویکردهای مالی اسلامی پرداخته شد. رویکرد غالب مالی اسلامی رایج روش انفعالی (تطبیق، شبیه‎سازی و تصحیح) است که نقطه مشترک آن تاکید بر بازسازی دستاوردهای نهایی‎گرایی در اقتصاد مالی رایج است. پژوهش‎ها در این سطح با در خدمت‎گیری دستگاه فقه، فاقد روش‎شناسی خاص برای دستیابی به اهداف مالی اسلامی هستند.بررسی انجام شده افزون بر مشکل عدم وحدت نظر در موضوعات مالی، رویکرد انفعالی با آسیب‎های عدم وحدت نظر، تطبیق‎دهندگی، استفاده گسترده از حیل، پیچیده‎سازی و ناهمخوانی با اهداف همراه است که در مجموع موجب بی‎خاصیت‎نمایی ضوابط قراردادها و وجود فلسفه تحریم ربا و سایر ضوابط مسلم در باب معاملات شده است. این رویکرد به طعن مخالفان و عدم تمایز واقعی نظام مالی ابداعی با رایج منجر شد. پیشنهاد می‎شود در گام نخست با رویکرد نظام‎ساز و اندیشه اعتدال فقه، به کشف ضابطه‎های اقتصاد مالی از منافع فقه و اخلاق پرداخت و در چارچوب آن و متناسب با اهداف ساختار نظام مالی اسلامی در جهت رفع نیازهای مالی واقعی طراحی شود.

    کلیدواژگان: نظام مالی، مهندسی مالی اسلامی، اهداف نظام مالی اسلام، اسلامی‎سازی، حیل ‎ربا، روش‎شناسی
  • رفیع حسنی مقدم* صفحات 271-297

    انتشار اوراق (صکوک) مشارکت یکی از روش های تامین مالی است. هرچند تاکنون اوراق مشارکت در عمل با روح عقد مشارکت تناسب زیادی ندارد، ولی این ابزار در نظام مالی به ویژه فرابورس منتشر و استفاده می شود. صکوک (اوراق) مشارکت این ویژگی را دارد که قابل خریدوفروش پیش از سررسید و متفاوت از قیمت اسمی در بازار ثانویه است. در فرابورس کشور، قیمت گذاری صکوک بدون توجه به نرخ بازده انتظاری و با روش حراج یا مذاکره صورت می گیرد که  اشکال دارد. در این مقاله مدل قیمت گذاری صکوک مشارکت با استفاده از بازدهی انتظاری و در قالب یک معادله دیفرانسیل تصادفی ارایه شده و این مدل دیفرانسیل تصادفی با استفاده از سبد خود تامین به یک معادله دیفرانسیل جزیی تبدیل و سپس با روش عددی تفاضلات متناهی حل شده است. سرانجام با استفاده از داده های فرابورس ایران و با استفاده از کد نویسی در نرم افزار متلب، فرایند قیمت گذاری صکوک مشارکت به ازای بازدهی های انتظاری مختلف انجام و مشخص شد با افزایش بازدهی انتظاری، قیمت صکوک مشارکت افزایش می یابد که ارتباط مستقیم بازدهی انتظاری و قیمت صکوک، در ادبیات مالی نیز مورد تایید است.

    کلیدواژگان: صکوک مشارکت، بازدهی انتظاری، فرابورس، تفاضلات متناهی، معادله دیفرانسیل جزئی
  • محمدزمان رستمی، محمدعلی احمدی، محمدهادی رستمی* صفحات 299-322

    VAT برای شفاف سازی اقتصاد بر مصرف کننده نهایی وضع شده است و اجرای درست آن می تواند بخشی از اهداف تخصیص، بازتوزیع و تامین منابع مالی دولت را محقق کند. گسترده بودن پایه مالیاتی، مصرفی بودن آن، و پایین بودن هزینه شناسایی و وصول، از ویژگی های این مالیات است. اجرای نادرست آن با پیامدهای منفی همراه است. ازآنجاکه در فرایند تولید، این مالیات، از فعالان اقتصادی دریافت و سپس به آنان بازپرداخت می شود، مابه التفاوت، مدت ها نزد دولت و برخی فعالان می ماند که به ویژه در شرایط رکودی می تواند به عده ای از فعالان آسیب برساند. مسئله مالکیت مالیات گرفته شده و تصرف در آن، در مراحل قبل از مصرف نهایی مبهم است. VAT در برخی فعالیت ها با تبعیض و انتقال بار مالیاتی همراه است و رکود آنها را تعمیق می کند. VAT با احکام اولیه مالیه اسلامی تطابق کامل ندارد که مالیات بر مصرف وضع نکرده است. چالش دیگر، تفاوت نداشتن نرخ مالیات کالاهای ضروری و غیرضروری است. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی و با رویکردی کاربردی، مفهوم VAT، زنجیره دریافت آن، اقسام مودیان آن از حیث نفع و ضرر، چالش های اجرایی و ناسازگاری آن با احکام اولیه مالیه اسلامی را تبیین و در پاسخ به پرسش از چالش های اصلی VAT و ناسازگاری آن با احکام اولیه مالیه اسلامی، این فرضیه را مطرح می کند که این مالیات با احکام اولیه مالیه اسلامی تطابق کامل ندارد و عمده چالش های آن، اجرایی است و اجرای درست، فراهم آوردن برخی زیرساخت ها و اصلاحات قانونی اندک می تواند آن را کاراتر و با مالیه اسلامی سازگارتر کند.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات اسلامی، مالیات بر مصرف
|
  • MuhammadMahdi Askari *, Ahmad Mohammadipour Pages 9-34

    the role of zakat on the social balance of the Iran’s economy has been studied by Using the data related to the Iran’s Income decades and the Agricultural Statistics Yearbook, . In addition, by calculating the parameters of the stochastic model of Zakat, its implications have been investigated in the Iran’s economy. For this purpose, based on the implications of the traditions, two assumptions are made for the payment of zakat: (1) the payment of zakat to the extent of poverty reduction, and (ii) the payment of zakat to the desired utility. For this purpose, first, the potential capacity of zakat was estimated in the monopoly of nine cases. It became clear that the level of potential zakat in the Iran’s economy in monopoly versus the volume of poverty is insignificant and can not have a significant impact on poverty alleviation.By calculating the model parameters from Iran's economy data, firstly, the classes gap in the Iran's economy is high and, as the data and static studies confirm, considering the model assumption, there is no possibility of creating a social balance in Iran's economy without reforming the wealth structure of the zakat payer group. This strongly emphasizes that, despite the Zakat solution for poverty reduction for the Islamic economic system, and in a society where relations between phenomena are defined on the basis of different economic systems, Zakat does not have its main function. In other words, in the economic system of Islam, by establishing Islamic economic relations, the various roots of poverty have decreased and by reducing the amount of poverty, Zakat's revenues will not only help to provide the welfare level for all classes of society, but also the surplus of zakat resources can be used in other expenditures of Zakat.

    Keywords: : zakah, poverty alleviation, zakah in Iran, stochastic model of zakat, Social Balance
  • Mohammad Tohidi * Pages 35-57
    Like conventional bonds, Islamic securities are not risk free. Therefore, it is important to provide solutions to manage this type of risk in the Sukuk structure. One of the remedies used in Islamic countries to prevent default is the restructuring of financial obligations. The purpose of the restructuring is to give the debtor more time to settle his obligations. This descriptive-analytic study, while studying the experience of Islamic countries in restructuring Sukuk as well as experience in usury banking in Iran, introduces restructuring, its implementation process, and also mechanisms for restructuring various types of Sukuk and analyzes it according to the viewpoints of Sharia jurisprudents. These include expanding the maturity, increasing the rate of return, Haircut, Renewal of Contract, Debt Conversion and Debt to Equity swaps. Finally, according to the jurisprudential nature of the basic contract of each type of Sukuk, the mechanism (s) appropriate to each are presented.
    Keywords: Islamic financial instruments, Sukuk, restructuring, default risk, shariah principles
  • Mahmoud Moktarband * Pages 59-85

    Economic justice is one of the principles of Islamic economics and researchers in this field have done extensive theories and studies in order to base economic policy recommendations on this important principle. Basing the theory of economic justice on "entitlement" requires the focus of this group of studies on explaining this idea more and more accurately in Islamic economics. Economic justice in Islamic teachings requires that the society be covered by at least four entitlements: adequacy, balance, share of production factors and customary moderation. In this article, with a descriptive-analytical method and using mathematical methods, we will explain the lower limit of poverty and provide solutions to estimate it, while comparing it with the poverty line in a conventional economy. The result of this article shows that the poverty line and the lower limit of sufficiency are two completely separate criteria and according to the narrations, the first turning point of income distribution can be considered as sufficiency and in most cases the sufficiency is above the poverty line.

    Keywords: Economic Justice, standards of justice, Entitlement, adequacy, poverty line
  • Mohamadsadegh Javdan *, DAVOOD Javdan, SAJAD RAJABI Pages 113-140

    One of the important economic phenomenon in Islamic societies intertwined with religion and culture is the phenomenon of oblation. One of the most important types of oblations that are recognizable in past and present societies is the obligatory and non-binding oblations that are performed in the context of religious boards. The purpose of this paper is to investigate the interplay of religiosity in the context of religious boards and macroeconomic indicators including employment rate, Gini coefficient, and GDP. The end is also fuzzy based on the CFCS technique and structural equations with partial least squares (PLS) are used for thoughts analysis based on questionnaire filled by 45 experts. Accordingly, the increase in the volume of the economy has an effect on employment growth with the path coefficient of 0.48, GDP growth of path coefficient of 0.3 and the Gini coefficient of path coefficient of 0.28. Inflation and improvement of the business environment, with the coefficients of 0.92 and 0.88 respectively, had the greatest effect on increasing the volume of rainfall in the country, respectively.

    Keywords: : Oblation, Religious Board, structural equations, Third Sector of Economy, employment
  • Fatemeh Zeynoddini *, Mahdi Toghyani, Mohammad Etratdoost Pages 167-198
    One of the main questions in the field of economics is identifying the factors influencing labor productivity. One of the preconditions for this is the influence of religious values as a fundamental motivating factor on the Muslim labor force, which is influenced by Islamic beliefs, and the crystallization of belief in these beliefs can be seen in his behavior. Based on this premise, in order to analyze the behaviors of this important factor of production, it is necessary to discover strategies to strengthen his productivity and influence the quality of human resource performance and extract a list of religious principles affecting the Muslim labor force. However, what is of great importance in such research is the use of appropriate research methods to refer to religious sources to discover appropriate propositions and provide a management model based on which a systematic program for training and productivity growth can be developed. For this reason, this study attempts to combine the two methods of interdisciplinary research "content analysis" and "subject-scientific interpretation" to extract the religious values affecting labor productivity. Also, the alignment of the extracted components with the five-year development plans of the country has been examined along this path. The results indicate that many factors beyond what economic and managerial scholars have stated have had an impact on the workforce and that it is necessary to pay close attention to the teachings of the Islamic religion in the process of transformation and localization of science.
    Keywords: Qur'an, productivity, labor force, Five-year development plans, Thematic scientific methodology, Content analysis method
  • Hamidreza Maghsoodi *, AliAkbar Ebrahiminejad Pages 199-217

    Commodification of affairs and concepts and justifying them to physical goods is the process that began from formation of conventional economics. At this process gradually it has been struggled to put up all affairs and concepts below economic logic and marketized them to transaction. Knowledge is a concept that commoditized after 1950s. This article has been written in analytical method on the base of economic philosophy by critical approach to commodification of knowledge. Knowledge in capital and transactive structure has been entered into economic literature and formed Economics of Science. Based on Economics of Science, knowledge can enter to transaction as commodity on one hand and as capital into economic growth function to improve production and wealth. Staying knowledge as market agent defined market as main motivator of knowledge production and ignored other motivators like need, culture, politics, security, wish and taste. Changing of conditions from marketized knowledge to progressive and perfect knowledge needs some institutions that can satisfied scientist’s wishes and incentives in to parallel Priority.

    Keywords: economics of science, economization, commodification, marketization, heterodox economics, Islamic Economics
  • Hesameddin Ghasemi *, Abbas Arabmazar Pages 219-242
    Economic resilience refers to the ability to cope with various economic shocks and the extent of recovery after a crisis. The purpose of this paper is to determine the effective factors on Iran's economic resilience index. According to the existing resilience literature, and using the grounded theory approach, theoretical saturation was obtained with respect to the economic resilience components and indicator factors by using the bayesian model averaging approach. In the presence of 63 variables ,seven variables were identified which include: risk index, oil revenue to total government revenue ratio, growth rate of government oil revenues, inflation rate, the ratio of government debt to the banking system to liquidity, budget deficit to GDP ratio and the fluctuation of the growth rate of liquidity, as the most important variables determining the resilience of the Iran's economy. Therefore, it is recommended to policy makers to reduce the vulnerability of economic sectors, by taking into account the impact of these variables.
    Keywords: Resilience Components, vulnerability, grounded theory, Bayesian Model Averaging, Iran's economy
  • AhmadReza Safa *, Ghilamali Masuminia Pages 243-270

    Common financial engineering is a set of sciences or techniques that seek to find new and effective ways to provide optimal funding in the institutional framework of a system governing liberal economics. The main question is whether it is possible to achieve the goals and strategies of the Islamic financial system by simulating them.In order to get the answer, the article first describes the historical and functional course of current Islamic finance and its analysis and pathology. The prevailing approach of Islamic finance is the common passive method (adaptation, simulation, and correction), the common denominator of which is the emphasis on the reconstruction and signing of the achievements of Marginalismin the financial economy. Research at this level, by employing the system of jurisprudence, lacks a specific methodology in line with the objectives.In addition to the problem of lack of consensus on financial issues, the passive approach is associated with risks such as compliance and lack of coordination of components, widespread use of hail, complexity, which in general causes the uncertainty of contract rules and the philosophy of usury. And other certain rules have been applied to transactions. This approach led to the opposition's ridicule and the Islamic Republic's failure to distinguish the common from the common.It is suggested that in the first step, with the approach of systematization and the idea of ​​moderation of jurisprudence, to discover the economic economy from the interests of jurisprudence and ethics and within its framework and in accordance with the goals of patterns, tools and institutions of Islamic financial system to meet real financial needs.

    Keywords: Financial system, Islamic Financial Engineering, Islamicization, Usury tricks, methodology
  • Rafi Hasani Moghadam * Pages 271-297

    Mushurakah issuance Sukukis one of the financing methods. Although, in practice, the securities of the Mushurakah are not commensurate with the spirit of the Mushurakah, but they are widely used in the financial system, especially in Iran OTC. Mushurakah Sukuk has the ability to buy and sell before maturity and is different from the nominal price in the secondary market. Across the country, Sukuk pricing is done irrespective of the expected rate of return and with the auction or negotiation method, which is flawed. In this paper, the Sukkuk Mushurakah pricing model using expected return in the form of a stochastic differential equation is presented and this stochastic differential model is transformed into a partial differential equation using the self-financing basket and then solved by numerical finite difference method. Finally, using Iranian crossover data and coding in MATLAB software, the participation price pricing process was performed for different expected returns and it was found that by increasing the expected return, the Mushurakah price increase, which is a direct relationship. The expected return and price of Sukuk are also confirmed in the financial literature.

    Keywords: Mushurakah Sukuk, Expected Return, OTC, Finite Difference, Partial differential equation
  • MohammadZaman ROSTAMI, MOHAMMADAli ROSTAMI, MohammadHadi Rostami * Pages 299-322

    Abstract VAT has been levied with goals such as expanding tax bases and increasing government tax revenues, transferring tax from production and investment to consumption, avoiding double taxation, organizing numerous and disparate tax and complications, and development of financial and tax information through the clarification of economic activities. But its improper implementation may cause some negative consequences. for example, since in the process of production, VAT is received from Entrepreneurs and repaid to them, it remains for a long time with the government and some entrepreneurs, and can harm some others, especially in terms of recession. ownership of received VAT and capturing in it, in the stages before the final consumption, is vague. This kind of tax, is accompanied with tax discrimination and transfers the tax burden, in some activities, and deepens their recession. This tax is not compatible with Islamic principles which do not established any duty on necessary consumption. this article, answering the question of the main challenges of the VAT, suggests this hypothesis that the major challenges of VAT are executive, and its proper implementation can make it more efficient. The outcome of the article is a fairly comprehensive explanation of this tax.Keywords: tax, VAT, Islamic tax, consumption tax

    Keywords: tax, consumption tax : tax, VAT, Islamic tax