فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 81 (زمستان 1398)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 81 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید مشیری، حبیب مروت*، فرهاد فلاحی، محمدرضا اصغری اسکوئی، میثم دوستی زاده صفحات 1-42

    شناسایی عوامل موثر بر تامین و عرضه برق در ادبیات اقتصادی اهمیت بسیاری دار.د در این مطالعه از یک مدل مبتنی بر عامل برای شبیه سازی بازار عمده فروشی رقابتی برق ایران و بررسی آثار سناریوهایی که در راستای رقابتی و کارا کردن بازار است، استفاده شده است. به طور مشخص، آثار اجرای دو سناریوی تغییر مکانیزم تسویه بازار و حذف یارانه سوخت بر قیمت های تعادلی برق، عایدی، سهم بازار و ظرفیت واقعی نیروگاه های با فناوری های متفاوت، برآورد شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد قیمت های برق در ساعت اوج بار به دلیل ورود نیروگاه های با هزینه نهایی بیشتر به شبکه،بیشتر از سایر زمان ها است. قیمت ها در سناریوی تغییر مکانیزم تسویه کمتر و در سناریوی حذف یارانه سوخت بیشتر از قیمت های سناریوی پایه هستند که به ترتیب منجر به کاهش و افزایش عایدی نیروگاه ها در این دو سناریو می شود. نتایج همچنین نشان می دهد ظرفیت واقعی نیروگاه ها و سهم نیروگاه های کاراتر در هردو سناریو نسبت به سناریوی پایه افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اقتصاد محاسباتی مبتنی بر عامل، رقابت، مکانیزم تسویه حساب، نیروگاه برق، یارانه سوخت
  • علی اصغر بانوئی*، افسانه شرکت صفحات 43-90

    مساله تعادل و عدم تعادل فضایی همواره یکی از دغدغه های سیاست گذاران و برنامه ریزان منطقه ای در ایران بوده است. تبیین این مساله نیازمند رعایت دو پیش نیاز است که تاکنون مورد توجه تحلیل گران منطقه ای در ایران قرار نگرفته است؛ نخست شناخت پایه های نظری نظریه های فضاپذیر و فضاگریز و دوم به کارگیری آمارهای یکپارچه و منسجم مانند جدول داده-ستانده چندمنطقه ای. هدف اصلی مقاله حاضر واکاوی این دو پیش نیاز در کنار به کارگیری الگوی چندمنطقه ای با تاکید بر اثرات بازخوردی در سنجش تعادل و عدم تعادل فضایی است که حول سه سوال بررسی می شود: آیا رابطه مستقیمی میان اندازه GDP مناطق با اثرات سرریزی و بازخوردی آن ها وجود دارد؟ کدام یک از مناطق نقش بیشتری در تعادل فضایی دارند؟ و در نهایت کدام یک از بخش های اقتصادی، نقش بیشتری در برقراری تعادل فضایی کشور ایفا می کنند؟ در راستای پاسخ به این سه سوال براساس آخرین مصوبه شورای عالی آمایش سرزمین و با استفاده از روش ترکیبی FLQ-RAS برای نخستین بار در ایران جدول داده-ستانده 9 منطقه در قالب 7 بخش اقتصادی برای سال 1390 محاسبه شده است. یافته ها نشان می دهند: 1- رابطه مستقیمی میان اندازه GDP و اثرات سرریزی مناطق وجود ندارد. 2- اثرات بازخوردی مناطقی که اندازه GDP کمتر است، بیشتر بوده و بنابراین مناطق فوق نقش بیشتری در ایجاد تعادل فضایی در کشور ایفا می کنند و 3- اثرات بازخوردی بخش صنایع وابسته به کشاورزی در هشت منطقه بیشتر از سایر بخش های اقتصادی است و به این ترتیب بخش پیشران در برقراری تعادل فضایی در کشور به شمار می رود.

    کلیدواژگان: مدل داده-ستانده چندمنطقه ای، تعادل و عدم تعادل فضایی، اثرات سرریزی و بازخوردی، روش ترکیبی FLQ-RAS
  • مهدیه رضاقلی زاده*، ملیحه کیوان پور صفحات 91-134
    یکی از جنبه های مهم توسعه مالی در کشور های صادر کننده نفت، نحوه تخصیص درآمدهای نفتی در طول دوره هایی از نوسانات قیمت نفت است. از این رو، توسعه مالی در این کشورها نه تنها از طریق مستقیم با تاثیر برپس انداز و سرمایه گذاری بر حساب جاری تاثیر می گذارد، بلکه از طریق غیر مستقیم نیز بر ارتباط بین نوسانات قیمت نفت و حساب جاری تاثیرگذار است. با توجه به اهمیت اینموضوع،پژوهش حاضر با به کارگیری الگوی غیرخطی رگرسیون انتقال ملایم (STR) و داده های سری زمانی طی دوره زمانی 94-1357 به بررسی نقش توسعه مالی در رابطه بین تغییرات قیمت نفت و حساب جاری در ایران می پردازد. برای منظور با تکیه بر آزمون های کشف رفتار غیرخطی، وجود رابطه غیرخطی بین حساب جاری و قیمت جهانی نفت تایید شده و متغیر توسعه مالی به عنوان مناسب ترین متغیر انتقال انتخاب می شود. مدل غیرخطی رگرسیون انتقال ملایم با تابع انتقال لاجستیک دو رژیمی با یک بار انتقال (LSTR1) نیز به عنوان الگوی پیشنهادی برای این رابطه در نظر گرفته می شود. نتایج حاصل از برآورد الگوی پژوهش نشان می دهد که افزایش قیمت نفت در قالب یک ساختار دو رژیمی با سطح آستانه ای (5386/1) در رژیم اول (یعنی زمانی که توسعه مالی کمتر از مقدار آستانه ای خود (5386/1) است) بر تراز حساب جاری ایران اثر مثبت و معنادار داشته است به گونه ای که شدت این اثر مثبت با عبور از سطح آستانه و وارد شدن به رژیم دوم (یعنی زمانی که توسعه مالی بیش از مقدار آستانه ای خود (5386/1) است) بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، تغیرات قیمت نفت، حساب جاری، ایران، مدل غیرخطی رگرسیون انتقال ملایم
  • اسماعیل ابونوری، منصور تور* صفحات 135-156

    آگاهی از نسبت پوشش ریسک، وزن بهینه سبد دارایی ، میزان و شدت اثرگذاری شوک و تلاطم در بازارهای مالی جهت سرمایه گذاری، سیاست گذاری، مدیریت ریسک و توسعه بازارهای مالی حایز اهمیت است. در این پژوهش به منظور بررسی نسبت پوشش ریسک، وزن بهینه دارایی و همچنین سرریز تلاطم میان بازار سهام ایران، آمریکا، ترکیه و امارات، مدل گارچ چندمتغیره با استفاده از اطلاعات شاخص هفتگی سهام در بازه زمانی 15 دسامبر 2008 تا 10 آوریل 2017 برآورد شد. مستقل بودن بازار سهام ایران از سایر بازارها از دلایل تلاطم به نسبت پایین بازار سهام ایران و همبستگی (کوواریانس شرطی) ناچیز میان بازار ایران و سایر بازارها است. بنابراین، نسبت پوشش ریسک و وزن بهینه دارایی میان بازار سهام کشورهای مورد مطالعه و ایران اندک است. همچنین نتایج بیانگر وجود اثرات (خودی) آرچ و گارچ قابل توجه در بازار سهام هر یک از این کشورها است. اقتصاد آمریکا به صورت نسبی بسیار بزرگ است، از این رو، طبق انتظار، سایر بازارها بر بازار سهام این کشور اثر معنادار نداشته اند. اکثر مقادیر ویژه ماتریس اثرات آرچ و گارچ کمی کوچک تر از عدد یک بوده که نشان می دهد، ثبات نسبی در این بازارها مقابل شوک و تلاطم داخلی و خارجی کم بوده است.

    کلیدواژگان: پوشش ریسک، وزن بهینه، سرریز، گارچ چندمتغیره
  • حبیب انصاری سامانی*، ربابه خیل کردی صفحات 157-186

    توزیع درآمد در اقتصاد که به معنای تقسیم درآمد ملی بین گروه ها، طبقات اجتماعی و بخش های اقتصادی است، یکی از مولفه های اصلی عدالت اجتماعی محسوب می شود. هدف این تحقیق شناسایی تاثیر نرخ بیکاری در کنار سایر عوامل اصلی مرتبط بر توزیع درآمد در استان های کشور است. برای این منظور از داده های سالانه 1393- 1379 در سطح استان های کشور و روش اقتصادسنجی پویای پانلی و تخمین زننده DOLS استفاده شده است. نتایج تخمین مدل ها در تایید شواهد آماری ارایه شده، نشان می دهد که افزایش نرخ بیکاری در بلندمدت، افزایش نابرابری توزیع درآمد در استان های کشور را به همراه خواهد داشت، اما رابطه ای در کوتاه مدت بین این دو متغیر برقرار نیست. همچنین افزایش نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی و مخارج جاری دولت نیز در بلندمدت نابرابری درآمد را که با ضریب جینی اندازه گیری شده است، افزایش می دهند. نتایج مدل تصحیح خطا بیانگر این است که در کوتاه مدت، متغیرهای نرخ بیکاری و اندازه دولت رابطه معناداری با متغیر وابسته ندارند. همچنین نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادی در کوتاه مدت رابطه مستقیم با نابرابری دارند.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمدی، نرخ بیکاری، استان های ایران، پانل پویا
  • صغری درویشی*، احمدعلی کیخا، محمود احمدپور برازجانی صفحات 187-213

    با توجه به سطح شکار بالا در تالاب فریدونکنار که موجب انقراض بسیاری از گونه های پرندگان مهاجرو حتی تخریب اکوسیستم منطقه شده، ضروری است برای حفظ تنوع زیستی منطقه و پناهگاه حیات وحش منطقه، چاره ای اندیشیده شود؛ راه حلی که هم منافع بومیان منطقه و هم تنوع زیستی را به یک تعادل پایدار برساند. در این مطالعه از یک مدل زیستی-اقتصادی برای برآورد بهینه اجتماعی شکار پرندگان استفاده شده است. هدف این مدل به دست آوردن حدی از شکار و حفاظت منطقه است که در آن هم تنوع زیستی منطقه به خطر نیفتد و هم منافع بومیان بهره بردار، برآورده شود. طبق نتایج مدل زیستی-اقتصادی، اگر ارزش‏های سازگار در محاسبه بهینه شکار آورده شود، تعداد بهینه تالاب‏ها و پرندگان مقدارشان بالاتر از مقادیر معمول است، اما با افزایش هزینه آماده‏سازی دامگاه‏ها، این مقادیر کمتر می‏شود. این در حالی است که کاهش هزینه‏های نگهداری و احیای تالاب‏ها، بهینه تمامی متغیرها را به طور معنی‏داری افزایش می‏دهد. نتایج مدل فوق نشان داد، وقتی ارزش خدمات اکوسیستم تالاب‏ها و دیگر ارزش‏های سازگار در محاسبات لحاظ شود، تعداد تالاب‏ها با توجه به سطح بهینه اجتماعی افزایش پیدا می‏کند.

    کلیدواژگان: آزمون انتخاب، تالاب فریدونکنار، تمایل به دریافت، مدل زیستی-اقتصادی
  • سارا منتظری، علیرضا جرجرزاده*، مهدی بصیرت صفحات 215-248
    پژوهش حاضر تاثیر متغیرهای فقر، نابرابری و آلودگی محیطی (آلودگی هوا و عدم دسترسی به آب سالم) را به عنوان متغیرهای اصلی بر شاخص سلامت در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه ارایه می دهد. برای این منظور از داده های مربوط به 23 کشور توسعه یافته و 94 کشور درحال توسعه استفاده شده است. حداکثر بازه زمانی مورد پوشش در این مطالعه بازه زمانی 1990 تا 2015 بوده و داده ها از نوع داده های پنل نامتوازن هستند. مبنای انتخاب نهایی براساس آزمون های مانایی پنلی و هاسمن بوده که منطبق با نتایج این آزمون ها روش اثرات ثابت برای برآورد رگرسیون سلامت در هر دو گروه ازکشورها انتخاب شده است. برآورد رگرسیون سلامت برای هر دو گروه، تاثیر منفی نابرابری و آلودگی هوا را بر شاخص سلامت تایید می کند. علاوه بر آن، یافته دیگر پژوهش به اثر منفی فقر بر سلامت در کشورهای درحال توسعه و بی اثر بودن آن در کشورهای در توسعه یافته اشاره دارد. این موضوع نشان می دهد که در قرن 21 کماکان موضوع نابرابری، فقر و آلودگی محیطی حداقل بخشی از عناصر اصلی سیاست گذاری سلامت را در جهان درحال توسعه و توسعه یافته تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: سلامت، فقر، آلودگی محیط زیست، سیاست گذاری سلامت
|
  • Saeed Moshiri, Habib Morovat *, Farhad Fallahi, MohammadReza Asghari Oskoei, Meisam Doustizadeh Pages 1-42

    We develop an agent-based model to study the effects of the electricity market reform on the electricity prices, the power plants’ technology mix as well as their capacity utilization and profits. The reform’s main objective is to open the electricity market to more competition and increase the efficiency. The new wholesale electricity market will operate based on the one-day-ahead auctions organized by the independent system operator. We set up two scenarios in which the market clearing mechanism changes from the pay-as-bid to market clearing price (MCP) and the fuel subsidy to power plants will be removed. The effects of the two scenarios will be analyzed on the market prices, plant revenues, market shares, and power generating units’ capacities. The simulation results show that the electricity prices are higher during the peak load mainly due to the entry of the higher cost plants during those periods. Electricity prices are lower under the MCP scenario and higher under the fuel subsidy removal scenario, leading to lower and higher revenues for the power plants, respectively. The results also indicate that the market shares and the capacity utilization of the more efficient plants will increase under both scenarios.

    Keywords: Electricity, Agent-Based Model, Power Plants, Fuel Subsidy, Market Clearing Mechanism
  • AliAsghar Banouei *, Afsaneh Sherkat Pages 43-90

    The problem of spatial equilibrium and disequilibrium has always been one of the main concerns of policy makers and regional planners in Iran. Two prerequisites, which have not been considered by regional analysts in Iran, are highlighted to explain this problem: First, the recognition of theoretical foundations of place-based and place-neutral theories, and, second, the use of integrated and coherent statistics such as the MRIOT. The main purpose of this paper is to examine these two issues while using a multi-regional model with special emphasize on the feedback effects, based on following three questions: Is there a direct relationship between the size of GDP of different regions with their spillover and feedback effects? Which regions have a greater role in the spatial equilibrium? And finally, which sectors do play a greater role in the spatial equilibrium of the country? For answering the above questions, for the first time in Iran, the MRIOT is calculated. The MRIOT comprises nine regions based on the latest approval of the Supreme Council for Spatial Planning using the FLQ-RAS mixed method, within the framework of seven economic sectors for year 2011. Findings show that: First, there is no direct relationship between the size of GDP and the spillover effects of the regions. Second, the feedback effects of the regions with smaller GDP are higher which would potentially play a greater role in creating spatial equilibrium in the country. Third, the feedback effects of the agricultural related industries in eight regions are higher than that of the other economic sectors. This suggests that, this sector can be considered as the driving force behind the spatial equilibrium in the country.

    Keywords: Multi-Regional Input-Output Model, Spatial Equilibrium, Disequilibrium, Feedback, Spillover Effects, FLQ-RAS Mixed Model
  • Mahdie Rezagholizade *, Malihe Keyvanpor Pages 91-134
    One important aspect of financial development in oil-exporting countries is how to allocate oil income during periods of oil price fluctuations. Financial development in these countries affects their current accounts in two ways: directly through the impact on savings and investment and indirectly through the impact on the relationship of oil prices and current account. Considering the importance of this issue, this study investigates the role of financial development in the relationship between oil price and current account using a nonlinear Smooth Transition Regression model (STR) during the period of 1978-2016 in Iran. Based on the relevant tests, it is concluded that there is a nonlinear relationship between the current account and world oil price. Financial development is chosen as the best transition variable and the nonlinear Smooth Transition Regression model with a two-regime logistic transition function (LSTR1) has been chosen as the best model for this relationship. The results of estimation show that the oil price appearing in the form of a two-regime structure with a threshold level (1.5386) in the first regime (when financial development is less than it’s threshold value (1.5386)) has a positive and significant effect on Iran’s current account; The intensity of this positive effect increases by crossing the threshold level entering to the second regime (when financial development is higher than its threshold value (1.5386).
    Keywords: Financial Development, Oil Price Fluctuations, Current Account, Iran, Nonlinear Smooth Transition Regression Model (STR)
  • Esmaiel Abounoori, Mansour Tour * Pages 135-156

    Information about optimal risk hedge ratio, optimal weight of asset portfolios, the intensity and direction of impact of shock and volatility on financial markets is important for investment, policy, risk management and development of financial markets. In this study, to examine risk hedge ratio, optimal weight of asset and the volatility spillover among Iran, the United States, Turkey and UAE stock markets, multivariate GARCH model is estimated using the weekly stock index data from December 15, 2008 to April 10, 2017. Independence of Iran stock market from other markets is due to the relatively low volatility of the Iran stock market and the insignificant correlation between the Iran market and other markets, so risk hedge ratio and optimal weight of assets between the stock market of the studied countries and Iran is low. Also the results indicate considerable own ARCH and GARCH effects on the stock market of these countries. The US economy is relatively large, thus other markets have no significant effect on this market as expected. Most of the eigenvalues of the ARCH and GARCH effects matrix has been slightly smaller than unit, which indicates that relative stability in these markets has been low against domestic and foreign shock and volatility.

    Keywords: Multivariate GARCH, optimal weight, risk hedge, Spillover
  • Habib Ansari Samani *, Robabeh Khilkordi Pages 157-186

    The distribution of income, which means the distribution of national income between groups, social classes and economic sectors, is one of the main components of social justice. There are many factors affecting the income distribution. The purpose of this study is to identify the effect of unemployment rate along with other major factors related to income distribution in Iran’s provinces. For this purpose, the annual data for Iran’s provinces during 1999 to 2014, with DOLS estimator have been analyzed. The results show that increasing unemployment in the long run will increase the income inequality in the provinces. Also, inflation rate, economic growth rate and current government spending increase the Gini coefficient in the long run. Error correction model results indicate that, unemployment and government size variables have no significant relationship with the dependent variable in the short run. However Inflation rate and economic growth rate have a positive relationship with inequality in the short run.

    Keywords: income inequality, Unemployment, Provinces of Iran, Dynamic Panel
  • Soghra Darvishi *, AhmadAli Kehkha, Mahmood Ahmadpoor Borazjani Pages 187-213

    In this study, a bio economic model is used to estimate social optimization of the high hunting of migratory birds in Freydunkenar wetland. According to the results of the bio economic model, calculating optimal hunting level considering amenity values, result in higher optimal number of wetlands and birds than the usual values. However by increasing the cost of preparing wetlands, these values are reduced. Reducing the cost of maintenance and restoration of wetlands increases the optimum value of all variables significantly. The results of the above model show that when the value of ecosystem services in wetlands and other compatible values are taken into account in calculations, the optimal social value of wetlands increases.

    Keywords: Freydunkenar Wetland, Bioeconomic Model
  • Sara Montazeri, Alireza Jorjorzadeh *, Mehdi Basirat Pages 215-248
    The aim of this paper is to study the effects of inequality, poverty and environmental pollution on health index in developing as well as developed countries. To reach this goal, data has been used for 23 developed and 94 developing countries. The maximum time period covered by this study was from 1990 to 2015 in which unbalanced panel data has been used. To select the appropriate model to estimate the final model, panel stationarity test and Hausman test has been done. The result of tests suggest that  fixed effects model for estimating health regression for developing countries is an appropriate one which  shows that poverty and different indicators of pollution as well as income inequality have negative effect on health index (child mortality rate) and education index has a positive effect on the health in this countries .The results also show that in developed countries environmental pollution indices , income inequality index and urbanization rate have a negative and significant effect on health index and per capita health expenditure has a positive effect on the health of people in this countries.
    Keywords: Health, Environmental Pollution, Poverty