فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 46، بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 46، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید فتاحی پور* صفحات 1-28
    ترجمه رسمی، حقوقی یا همان ترجمه اسناد و مدارک، امری خطیر است که در بازار ترجمه توان اشتغال زایی بسیاری داشته و دارد؛ ولی از منظر پژوهش دانشگاهی توجه کافی بدان نشده است. برای فعالیت در این زمینه، ضمن کسب دانش زبان عمومی پیشرفته و آشنایی با مقدمات علم حقوق کشور مبدا و مقصد، باید با تمرین بسیار و آشنایی دقیق با مدارک قابل ترجمه به مهارت آن دست یافت و تنها با گذراندن چهار واحد درسی ترجمه مکاتبات و اسناد میسر نمی شود. در این نوشتار، ضمن نقد روش آموزش و ارزیابی کتاب های مطرح در این زمینه، تحت عناوین ترجمه مکاتبات و اسناد و نیازسنجی بازار، راهکارهایی برای روشمندتر کردن تدوین مواد درسی در چارچوب نظریه هایی چون اسکوپوس در مطالعات ترجمه و نیز در قالب های آموزشی - ارزشیابی مدرن و متنوع، از جمله آموزش فعالیت محور، در قالب های فناورانه ارایه خواهد شد. البته نمی توان ابعاد دیگر کتاب بودگی این کتاب های مطرح در نظریه های کتاب های آموزشی را بررسی کرد؛ زیرا در این مقال نمی گنجد و مقاله حاضر بر این موضوع تمرکز ندارد. یافته های این مقاله می تواند راهی برای برطرف کردن شکاف بین تدریس و ارزیابی از یک سو و افزودن دانش و مهارت ها از سوی دیگر بوده، نشان دهد مترجمان چگونه می توانند هرچه بهتر انتظارات واقعی و مشروع بازار کار ترجمه رسمی را برآورده کنند. همچنین اجرای راهکارهای این مقاله شاید بتواند بین دانشگاه و بازار کار، این شاخه از رشته ترجمه، ارتباط استوارتری برقرار کرده، از هدر رفت سرمایه و زمان در این دو بخش بکاهد.
    کلیدواژگان: ترجمه رسمی، ترجمه حقوقی، ترجمه مکاتبات و اسناد و مدارک، روش های تدریس و ارزشیابی
  • مرضیه طلایی*، فاطمه نسرین کاتب، سعید شریفی صفحات 29-49

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد مختلف قابلیت های هنرهای جوامع محلی، به ویژه عروسک های بازیچه، و آیینی و نمایشی، برای طراحی و اجرای برنامه های «آموزش هنر مبتنی بر جامعه» است. روش آن، کیفی از نوع اکتشافی و با رویکرد پدیدارشناسانه و جامعه پژوهش آن، مربیان، هنرمندان و پژوهشگران فعال حوزه هنرهای بومی، به ویژه عروسک ها، و مشغول به آموزش در جوامع محلی است. روش نمونه گیری، هدفمند متجانس بود که با 9 نفر به حد اشباع نظری داده ها رسید. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. اعتبار اطلاعات گردآوری شده با معیار ارزیابی لینکن و گوبا (1985) و روش دنزین (1978) و پاتون (1999) تایید شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کولایزی (1978) صورت گرفت. براساس یافته های پژوهش قابلیت های عروسک ها در دو سطح اصلی: «درون ساختی» و «برون ساختی»؛ چهار سطح میانی: «فرمی»، «محتوایی»، «کاربردی» و «کارکردی»؛ و سیزده مضمون خرد: «مکان مندی»، «زمان مندی»، «نمایشگری»، «زیبایی شناسی چندبعدی»، «آیین مندی»، «بازشناسی هویتی»، «روایت مندی/ روایتگری»، «اقتضای مکانی»، «خیر عام اجتماعی»، «وجه مشارکتی»، «تفسیری»، «بازشناسی هویتی» و «روابط متقابل یادگیری و جامعه» انتزاع یافته است.

    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، آموزش هنر جامعه محور، هنرهای کامیونیتی، عروسک های آیینی - نمایشی، جوامع محلی
  • عباسعلی منصوری* صفحات 50-74

    اکثر صاحب نظران، مدرسان و حتی دانشجویان فلسفه معتقدند که نظام آموزشی دانشگاه در رشته فلسفه اسلامی، ناکارآمد و دافعه آن بیش از جاذبه آن است. این وضعیت نامطلوب، معلول علل متعددی است که متن آموزشی یکی از مهم ترین این مولفه هاست. هدف این نوشتار بررسی آسیب شناسانه کتاب بدایهالحکمه - اصلی ترین کتاب آموزشی در مقطع کارشناسی رشته فلسفه اسلامی - است که علامه محمدحسین طباطبایی به سال 1390 ه.ق آن را نگاشته است. این کتاب منبع رایج و اصلی برای 24 واحد در رشته فلسفه اسلامی است و گرچه اکثر استادان فلسفه ضمن اذعان به ویژگی های مثبت این اثر، آن را یک متن آموزشی مناسب نمی دانند، به نظر می رسد مقام علمی نویسنده - و البته نبود منبع مناسب دیگر - سبب شده است که تاکنون نوشتار مستقل و مفصلی درباره نقص های آموزش این کتاب ارایه نشود. درواقع، گرچه کتاب بدایهالحکمه به لحاظ آموزشی نقاط قوت و مثبتی دارد، اما نقاط ضعف و نقص های آن به قدری جدی و مهم است که به طور قطع می توان مدعی شد کتاب فاقد ویژگی های لازم منبعی برای آموزش فلسفه اسلامی است و تاثیرات منفی آن در آموزش فلسفه از فواید آن بیشتر است. در این مقاله، ضمن معرفی اجمالی کتاب مورد نظر و ارایه نقاط مثبت آن، به تفصیل، نقص ها و ضعف های آن بررسی شده است.

    کلیدواژگان: بدایهالحکمه، فلسفه اسلامی، آموزش فلسفه، فلسفه دانشگاهی، آسیب شناسی فلسفه
  • کاظم عظیمی* صفحات 75-94

    آموزش هوشمند در سال های اخیر در ایران و جهان مطرح شده است. در این میان، آموزش مکالمه زبان عربی پیوسته از دغدغه های اصلی کارشناسان و متخصصان آن بوده است، زیرا از سویی تنوع لهجه های گوناگون و از سوی دیگر، حضور نداشتن زبان آموزان در میان اهل زبان این حوزه، بحث برانگیز است و پیشرفت های جامعه جهانی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز زمینه مناسبی برای آموزش لهجه های عربی فراهم ساخته است. در این پژوهش از روش استدلالی استفاده شده است. ابتدا مفهوم پژوهش براساس چارچوب نظری و سپس براساس آن، فرضیه طراحی کتاب درسی هوشمند، مبتنی بر اپلیکیشن تلفن همراه، روشی روزآمد برای آموزش مکالمه زبان عربی با لهجه های گوناگون بررسی شده است. طبق نتایج پژوهش حاضر، آموزش هوشمند باید در بستر واقعیات شیوه زندگی جدید فراگیران و جامعه تعریف و ارایه شود؛ لذا طرح آموزش هوشمند لهجه های عربی در بستر عواملی مانند: طراحی و تولید محتوای جذاب چندرسانه ای، مدرس به منزله هماهنگ کننده و راهنما، محوریت خلاقیت و تفکر انتقادی، بهره گیری از هوش های سه گانه اخلاقی، معنوی و عملی، استفاده از عناصر و ملزومات فرهنگی و روزآمد لهجه ها و طراحی و روزآمدسازی اپلیکیشن حرفه ای تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی، کتاب درسی هوشمند، آموزش زبان عربی، اپلیکیشن تلفن همراه
  • عبدالرزاق رحمانی*، مرضیه عبدالوهابی، سعیده جلالی فرد، رویا محمدی صفحات 95-113

    پذیرش یادگیری از طریق شبکه های اجتماعی تا حد زیادی به نگرش شخصی فراگیران وابسته است؛ به همین دلیل، این مطالعه بر زمینه های فردی که نقش آمادگی فراگیران را در استفاده از شبکه های اجتماعی برای یادگیری مهارت های زبانی بررسی می کند، متمرکز خواهد بود. نمونه انتخاب شده، 64 دانشجوی در حال تحصیل کارشناسی رشته زبان عرب دانشگاه شیراز است که با توجه به تعداد محدود، به نمونه گیری نیاز نبود و با روش سرشماری اطلاعات از آنان جمع آوری شد. ابزار مطالعه، پرسش نامه محقق ساخته است که با توجه به مبانی و ادبیات آمادگی الکترونیکی جهت استقرار یادگیری الکترونیکی تهیه شده است. این پرسش نامه را تعدادی از استادان علوم تربیتی و عربی بازبینی و اصلاح و روایی آن را تایید نموده اند. برای ارزیابی پایایی، ابتدا پرسش نامه 15 دانشجو به طور آزمایشی اجرا شد که آلفای کرونباخ آن 90/0 به دست آمد. طبق نتایج دانشجویان از نگرش و مهارت لازم برای استفاده از شبکه های مجازی در یادگیری مهارت های زبانی بی بهره اند و به نظر آنان، فرهنگ سازمانی دانشگاه فاقد شیوه های حمایتی و مطلوب در به کارگیری استادان و دانشجویان است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، نگرش، مهارت، شبکه های اجتماعی، زبان و ادبیات عربی
  • ابراهیم اصابت طبری، محمد نوریان*، محمد آرمند، داریوش نوروزی صفحات 114-145
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه نظام مند و ارایه فراترکیبی از پژوهش های محققان داخلی و خارجی در زمینه ویژگی های مطلوب کتاب های درسی دانشگاهی، با روش کیفی از نوع سنتزپژوهی است. جامعه مورد مطالعه آن، 60 پژوهش از میان پژوهش های بیست سال اخیر است که به اشباع اطلاعاتی رسیدند. نتایج به دست آمده به صورت واحدهای معنایی و کدگذاری صلاحیت هاست که در مرحله نخست 150 کد ایجاد و با تحلیل محتوای کیفی در 25 مقوله به منظور تحقق دو هدف پژوهش سازماندهی شدند: در مورد هدف نخست، مهم ترین مولفه های تدوین شناسایی و چهار درون مایه دقت علمی، ماهیت آموزشی، مخاطب محوری و دقت نگارشی از میان آن ها به دست آمد و در مورد هدف دوم، مدلی طراحی گردید که براساس آن، مولفه شفافیت در بیان مطالب با سه درون مایه ماهیت آموزشی، دقت علمی و دقت نگارشی مشترک است. مولفه های همه جانبه نگری و ساختار علمی و منسجم با درون مایه های دقت علمی و ماهیت آموزشی و مقوله انتقال ارزش ها با درون مایه های ماهیت آموزشی و مخاطب محوری وجه اشتراک دارند.
    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی، ماهیت آموزشی، مخاطب محوری، دقت علمی، دقت نگارشی
  • سمیه السادات موسوی*، رضا حبیبی صفحات 146-165

    کتاب درسی به لحاظ ساختاری شاخص هایی دارد که درسی بودن آن را نشان می دهد. در این ساختار، هر درس باید حداقل دارای معیارهای اهداف، مقدمه یا پیش سازمان دهنده، متن، خلاصه، تمرین و منابعی برای مطالعه بیشتر - در حد مطلوب - باشد؛ در غیر آن، سطح کیفی آموزش کاهش می یابد. بنابراین، یکی از شیوه های اصلی برای ارزیابی کیفیت کتاب های درسی، نقد و بررسی آن ها به لحاظ شاخص های ساختاری است. از آنجا که «درس اخلاق اسلامی» از دروس عمومی دانشجویان در کلیه رشته های دانشگاهی است، در مقاله حاضر یکی از کتاب های نگارش یافته در این زمینه نقد شده و آن، اخلاق اسلامی؛ مبانی و مفاهیم، اثر مهدی علیزاده و جمعی از پژوهشگران است که در سال 1389 تالیف کرده اند. روش استفاده شده برای نقد کتاب، روش تحلیل محتوای کمی است. این تحلیل دارای هفت مدل در دو حوزه توصیفی و ارتباطی بوده، اما تنها امکان اجرای پنج مدل وجود داشت. نتایج پژوهش نشان می دهد که کتاب مورد نظر به رغم برتری نسبت به کتاب های هم تراز، به لحاظ ساختاری، دارای اشکالات جدی و نیز فاقد بخش های مهم مقدمه، خلاصه و منابعی برای مطالعه بیشتر است. براساس تحلیل محتوای توصیفی، 89 درصد اهداف و 36 درصد تمرین ها مطلوب نیستند و براساس تحلیل محتوای ارتباطی، 92 درصد اهداف با محتوا مرتبط اند؛ اما میان 35 درصد اهداف با تمرین ها ارتباطی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نقد ساختاری، کتاب های دانشگاهی، کتاب درسی، تحلیل محتوای توصیفی، تحلیل محتوای ارتباطی
  • رضا طاهرخانی*، ملیکا مجیدی کیا صفحات 166-182

    یکی از مهم ترین مواردی که باید در تهیه و تدوین منابع درسی به آن توجه داشت، نقد و ارزیابی کتاب های آموزشی است. از این رو، هدف اصلی مقاله حاضر نقد و بررسی کتاب انگلیسی برای دانشجویان علوم پایه (زیست شناسی و زمین شناسی)، نوشته محمودرضا عطایی، امیدرضا رجبی، مودت سعیدی، ملیحه السادات موسوی و محسن نیلی احمد آبادی است که در سال 1394 از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت) منتشر شده است. برای رسیدن به این هدف، مدل نقد محمودی و احمدی صفا (1393) به کار رفت که به صورت اختصاصی برای نقد و ارزشیابی کتب انگلیسی برای اهداف ویژه (ESP) ارایه شده است. موارد ضعف کتاب شامل استفاده کم از نمودار ها و جداول مرتبط، و در نظر نگرفتن فعالیت های شکل دهنده تفکر خلاق، و قوت آن شامل طراحی ظاهری، ارایه فعالیت های مطرح برای هر درس، محتوای مناسب، انسجام مطالب، و توجه به پرورش مهارت های زبانی است. از آنجا که شکل گیری تفکر خلاق یکی از مهم ترین و ضروری ترین مهارت های آموزشی برای دانشجویان در دنیای امروز است، ضرورت دارد مولفان کتاب حاضر به منظور تقویت این بخش چاره ای اساسی بیندیشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کتاب های درسی، تهیه و تدوین منابع درسی، دانشجویان علوم پایه
  • سمیه کاظمی نجف آبادی* صفحات 183-204

    بررسی نارسایی ها و کاستی های کتاب های دانشگاهی دستور زبان فارسی اولین و مهم ترین گام در راستای شناخت عمیق ویژگی های ساختاری زبان فارسی و تدوین دستوری جامع و کارآمد خواهد بود. در زبان فارسی به برخی از مباحث دستوری، از جمله مبحث «شرط»، توجه چندانی نشده و نیز در کتاب های دستور، الگوی توصیفی منظمی برای آن تعیین نگردیده است. بر این اساس، در پژوهش حاضر سعی می شود با نقد و بررسی مبحث «شرط»، در مجموعه ای از مهم ترین کتاب های دستور فارسی، کارایی و نقاط ضعف و قوت هریک از این کتاب ها بررسی گردد تا دستور پژوهان به ابعاد نهفته ای از الگوهای ساختاری زبان فارسی توجه نمایند. از این رو، 10 کتاب از کتاب های معتبر دستور فارسی که غالبا مورد استناد پژوهشگران و دستور پژوهان قرار می گیرد، انتخاب شده و مبحث «شرط» هر یک بر پایه روش وصفی - تحلیلی بررسی گردیده است. مهم ترین دستاوردهای پژوهش حاضر این که بیشتر دستورهای نگاشته شده با رویکرد سنتی و نیز دستورهای تدوین یافته بر پایه مبانی زبان شناسی در بررسی ساختار جمله های شرطی در ویژگی هایی چون جامعیت نداشتن، اختلاف در اصطلاح گزینی، نبود نظم و انسجام منطقی در دسته بندی مقوله های دستوری، تقلید از دستورهای بیگانه، نقد و تحلیل نکردن آراء و نظرات پیشین و نیز در هم آمیختن گونه های مختلف زبان مشترک هستند. این امر اهمیت بررسی دقیق و موشکافانه هر یک از مباحث دستور فارسی را بیش از پیش آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، کتاب های دستور زبان، مبحث «شرط»، نقد
  • سید حسن میرفخرایی* صفحات 205-231

    کالین های در کتاب درآمدی انتقادی بر تحلیل سیاسی، ضمن بررسی دیدگاه های تحلیلی مختلف در علوم سیاسی و روابط بین الملل، مسایلی چون پیوستگی و ناپیوستگی در تحلیل دگرگونی سیاسی و یا جایگاه امر گفتمانی و امر ذهنی در تحلیل سیاسی را مطالعه کرده است. در این کتاب علاوه بر موضوع تحلیل سیاسی و ارایه درآمدی انتقادی در زمینه موضوعات مذکور، به کوشش مستمر برای تاثیرگذاری فرایند تحول رو به رشد در علم سیاست و روابط بین الملل توجه شده است. در نقد حاضر، دید انتقادی بر الگوها و معیارهای ارایه شده برای تحلیل سیاسی بررسی می شود تا خواننده به معیاری معتبر برای نقد و تحلیل سیاسی دست یابد. همچنین، بر توجه نداشتن نویسنده به موضوع مفهوم سازی، به ویژه در گزاره های اشاره شده به مباحث هستی شناسانه، تاکید می شود و سرانجام، اشکالات موجود درباره امر گفتمانی و امر ذهنی در تحلیل سیاسی معاصر مشخص می گردد تا خواننده به ورطه تاویل گرایی صرف نیفتد.

    کلیدواژگان: کالین های، درآمدی انتقادی بر تحلیل سیاسی، امر گفتمانی، امر ذهنی، تحلیل سیاسی
  • محمدامیر احمدزاده* صفحات 232-254

    خوانش فرهنگی - اجتماعی یکی از مهم ترین رویکردهای تاریخ فرهنگی است که در کتاب درآمدی بر تاریخ فرهنگی بدن در ایران، نوشته محمد سعید ذکایی و مریم امین (1392)،  برجسته شده است. در این نوشتار، بررسی روش شناسی و محتوای متن اثر یادشده با این پرسش آغاز می شود که بهره گیری از رویکرد گفتمانی در تاریخ فرهنگی بدن چه تاثیری در نگاه مولفان کتاب و خوانش آنان از منابع و رخدادهای تاریخ ایران داشته و نقاط قوت و ضعف آن کدام است؟ با به کارگیری رویکرد انتقادی و تحلیل تاریخی می توان دستاورد بحث را در تلاش برای صورت بندی جدیدی از تاریخ ایران، ارایه تفسیری متفاوت از فهم تاریخ، برجسته سازی رویکرد جامعه شناختی و مطالعات فرهنگی بدن، تفسیر پوشش به مثابه امر فرهنگی، سیاسی و دینی، بهره گیری از منابع ادبی و مصور با هدف تقویت رویکرد تاریخ اجتماعی - فرهنگی برشمرد. اما غلبه نگاه تعمیمی و نظریه محور باعث شده است که به شواهد تاریخی متنوع ناقض ادعای مولفان اثر توجه نشود و دلایل تاریخی متعددی را مطرح کرد که استنتاج آنان را با چالش مواجه سازد. از سوی دیگر، تقسیم بندی های چهارگانه ادوار تاریخی ایران به عصر امپراتوری، عصر مشروطیت، عصر مدرنیته، و دین در فصول کتاب دارای اشکال جدی است و با مسئله دوره بندی در تاریخ فرهنگی بدن تجانس ندارند؛ محتوای سه فصل نهایی نیز براساس ساختار مشابهی تحلیل شده و از منابع دست اول کمتر استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: تاریخ فرهنگی، جامعه شناسی بدن، رویکرد انتقادی، ایران معاصر
  • حسن فانیدپور*، محمدرضا نیلی، حسین کارآمد صفحات 255-280

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اصول و معیارهای تالیف محتوای درسی در مقطع عمومی حوزه های علمیه خواهران است. روش آن، تحلیل محتوای کیفی، با استفاده از روش مضمون محور (تماتیک) به صورت تحلیل استقرایی است. روش انتخاب نمونه یا واحد تحلیل در این مطالعه نمونه گیری نظری است. در یافته های به دست آمده، علاوه بر مصاحبه ها ، محتوای مستندات مربوط نیز بررسی شد؛ به طوری که با کدگذاری مقوله های اصلی بعد از اشباع اطلاعاتی، 5 مقوله اصلی و 39 مقوله فرعی از داده های کیفی استخراج گردید و اعتباریابی درونی یافته های پژوهش صورت گرفت. یافته ها به جهت مبتنی بودن مقوله ها به فحوای متخصصان برجسته حوزه های علمیه و تطبیق آن ها با آموزه های دینی، صرفا به زمینه نظام آموزش عالی حوزه علمیه وابسته نبوده، قابلیت کاربرد در موقعیت های مختلف، به ویژه نشر کتاب های دانشگاهی را نیز دارد.

    کلیدواژگان: کتاب درسی، حوزه های علمیه، آموزه های دینی، اصول انتخاب و سازماندهی محتوا، معیار تالیف متون درسی
|
  • Majid Fatahipour * Pages 1-28
    Official Translation, that is also called Legal Translation, or Translation of Correspondence and Documents is an extremely important enterprise that has a lot of potential for creating many jobs in labor market, but received little attention in terms of academic research. Official translation requires advanced knowledge of general language (both source language and target language), familiarity with legal knowledge of both source and target ‎countries, and familiarity with translatable documents. Translators should learn these skills through lots of practice; therefore, a 4-unit course of “translation of correspondence and related documents” is not enough for mastering these skills. This paper critically studies the method of translation teaching, reviews the existing official translation textbooks that are published under the title of “translation of correspondence and documents”, assesses market needs, and presents alternatives for a more systematic method of textbook writing – all within the framework of theories such as Scopus in translation studies, and also within the diverse modern educational-assessment frameworks, including task-based technology-aided teaching. However, the other dimensions of these textbooks will not be addressed here since they are beyond the scope of this research. The findings of this research may throw some light on how the gap between teaching and evaluation on the one hand, and the gap between knowledge and skills on the other hand can be bridged, and show how translators can meet the real-life and legitimate expectations in the official translation labor market. Applying the guidelines suggested in this article may help establish a more reliable link between university and official translation labor market, and also financial and time costs in both sectors.
    Keywords: official translation, Legal translation, translation of corres-pondence, documents, methods of teaching, assessment
  • Marzieh Talaei *, Fatemeh Nasrin Kateb, Saeed Sharifi Pages 29-49

    This research aimed to identify different dimensions of the potentials of the arts of local communities, in particular, toy dolls, and ritual and theatrical puppets to plan and run Community-Oriented Art Teaching programs. This is a qualitative, exploratory, and phenomenological research. The research community included educators, artists, and researchers who are active in the field of indigenous arts, especially puppets, and are teaching in local communities. Sampling was carried out through purposive homogeneity method which reached data saturation level with 9 persons. Data collection tool was semi-structured interview. Data validity was confirmed by the evaluation criteria of Lincoln and Guba (1985) and the methods of Denzin (1978) and Patton (1999). The seven-step method of Colaizzi (1978) was used for data analysis. The findings showed that the potentials of puppets are classified into: 2 main levels (internal-structure and external-structure); 4 intermediate levels: “formal”, “substantial”, “pragmatic” and “functional”; and 13 micro-themes: “spatiality”, “temporality”, “representativeness”, “multidimensional aesthetics”, “ritualism”, “identity recognition”, “narrativeness/narration”, “spatial appropriateness”, “general social good”, “participatory aspect”, “interpretative”, “identity recognition” and “interrelationships between learning and society”.

    Keywords: Phenomenology, community-oriented art teaching, Community Arts, ritual-theatrical puppets, Local communities
  • AbbasAli Mansouri * Pages 50-74

    Most scholars, teachers and students of philosophy believe that the university educational program in the field of Islamic philosophy is dysfunctional so that its repulsion is greater than its fascination. This situation is due to several causes and among them, textbook is one of the most important causes. ‎The purpose of this article is to pathologically review the book Bidayat al-Hikmah, written by Allameh Mohammad Hossein Tabatabai (1970) as the most popular textbook in the undergraduate course of Islamic philosophy. This book is a common and main source for 24 units in the field of Islamic philosophy. Although professors of philosophy mostly acknowledge the positive features of this work, they believe that it is not an appropriate textbook. Seemingly the academic status of its writer – as well as the absence of a proper alternative source ‎–‎ were factors that have caused it receive no independent and detailed review so far. In fact, although the book Badayat al-Hikma has educational strengths, its weaknesses are so important that it can be said with certainty that it lacks the necessary features as a source for teaching Islamic philosophy; and its negative effects on teaching philosophy outweigh its benefits. This article, while briefly introducing the book and presenting its strengths, examines in detail its shortcomings and weaknesses.

    Keywords: Badayat al-Hikma, Islamic philosophy, Teaching Philosophy, Academic Philosophy, Pathology of Philosophy
  • Kazem Azimi * Pages 75-94

    Problem:

     Smart education has been discussed in Iran and the world in recent years, and continuous Arabic conversation training has been one of the main concerns of experts and specialists in this language, because on the one hand, there is diversity in different dialects and on the other hand, lack of language learners. Language is challenging in this area, and advances in the global communications and information technology community have provided a good platform for teaching Arabic dialects.

    Method

    In this research, the argumentative method has been used; First, the conceptual design of the research is proposed based on the theoretical framework, and then the hypothesis is based on it. Hypothesis: "Designing a smart textbook based on a mobile application is an up-to-date method for teaching Arabic conversation in different dialects."

    Results

    The results of this article show that smart education should be defined and presented in the context of the new lifestyle of learners and people of society, and therefore the smart education plan of Arabic dialects in the context of elements and factors such as: 1- Designing and producing attractive content. Multimedia 2- Instructor as Coordinator and Guide 3- Focus on Creativity and Critical Thinking 4- Using Triple Intelligence; Moral, spiritual, and practical. 5. The use of cultural and up-to-date elements and requirements of accents. 6. The design and updating of a professional application is realized, which is discussed in this article.

    Keywords: University textbook, Smart Textbook, Arabic Language Learning, Mobile App
  • Abdul Razzaq Rahmani *, Marzieh Abdolvahabi, Saeideh Jalali Fard, Roya Mohammadi Pages 95-113

    Acceptance of learning via social networks depends to a great extent on the personal attitudes of the learners; therefore the present study concentrated on those personal backgrounds that are influential on the learners’ preparation for using social networks to learn language skills. The sample of the study included 64 Arabic language students studying at Shiraz University. Since they were few in number, there was no need to do sampling and the information was gathered through consensus. The tool applied in the study consisted of the questionnaire devised by the researcher in accordance with the electronic preparation principles and rules to practice electronic learning. The questionnaire was revised by several professors of Arabic language and educational science majors and then its validity was confirmed by them. To assess the reliability, the questionnaire was pretested to 15 students and Cronbach’s alpha of 0.90 was achieved. The results revealed that the students do not possess necessary skills and attitudes to use virtual networks for learning lingual skills. The students also believed that the organizational culture of the university is not supportive and encouraging to perform such programs

    Keywords: Organizational Culture, Attitude, skill, Social networks, Arabic Language, Literature
  • Ebrahim ESABATTABARI, Mohammad Nourian *, Mohammad Armand, Dariush Noroozi Pages 114-145
    This study aimed to systematically study and present‎ an ultracombination of the works of local and international researchers on the desirable characteristics of university textbooks. The method used in this study was qualitative research synthesis. The research community included 60 relevant researches that have been carried out during the last 20 years. The obtained results are in the form of semantic units and coding of competencies. In the first stage, 150 codes were created and organized by analyzing the qualitative content in 25 categories in order to achieve the two objectives of the research. The first objective was to identify the most important components of composing and developing textbook as well as identifying the four themes: 1) Scientific Accuracy; 2) Educational Nature; 3) Audience-Oriented Approach; 4) Writing Accuracy. For the second objective, a model was designed based on which the component of transparency of expression was the common component of the three themes: Educational Nature, Scientific Accuracy, and Writing Accuracy. Components of holism and coherent scientific structure are the common factors of Scientific Accuracy and Educational Nature themes, and the concept of transferring values is the common factor of ‎ Educational Nature and Audience-Oriented Approach.
    Keywords: University textbook, Educational nature, Target audience, Academic accuracy, Writing accuracy
  • Somayeh Sadat Mousavi *, Reza Habibi Pages 146-165

    A textbook has a set of characteristics that show its educational structure. Structurally, each lesson of a textbook should at least include goals, a pre-organizer, a text, a summary, a practice and resources for further study. A book that does not meet these standards desperately lowers the quality of education. Therefore, one of the main ways to evaluate the quality of textbooks is to review them critically in terms of structural indicators. Since Islamic Ethics is a general course for all the students of academic disciplines, we decided to critically review Islamic Ethic: Principles and Concepts that is one of the textbooks in this field. ‎This book was written by Dr. Mehdi Alizadeh and his colleagues in 2011. Among different methods of textbook critical review, the method of quantitative content analysis has been used in this paper. This kind of analysis includes seven models in both descriptive and relational domains that just five models among them were applicable in this study. The results show that this book, despite its relative superiority to other relevant books, has serious drawbacks in terms of structure. This book lacks important sections such as pre-organizer, summary, and resources for further reading. According to the descriptive content analysis, 89% of the goals and 36% of the exercises are nonstandard. According to relational content analysis, 92% of the goals are related to the content, but 35% of the goals are not related to the exercises.

    Keywords: structural criticism, university textbooks, Textbook, descriptive content analysis, relational content analysis
  • Reza Taherkhani *, Melika Majidikia Pages 166-182

    One of the most important issues that must be considered regarding textbook development is the critical evaluation of their materials. Therefore, this study aimed at evaluating a textbook entitled English for the Students of Science (Biology & Geology) written by Mahmoud-Reza Attai, Omid-Reza Rajabi, Mavaddat Saeidi, Malihe-Sadat Mousavi, and Mohsen Nili Ahmadabadi, and published by SAMT in 2016. In order to achieve this goal, the model  developed by Mahmoodi and Ahmadisafa (2015)‎ for critical evaluation of English for Specific Purposes books was used. Based on the analysis of the book, the textbook’s weak points included insufficient application of relevant tables and figures, and the lack of features that activate and reinforce students’ critical thinking, such as graphic features, appropriate activities for each lesson, appropriate content, coherence, and attention to language skills. Since developing critical thinking is considered as one of the most important and vital skills for students today, it is of utmost importance that authors of the book consider this aspect of learning in their future works.

    Keywords: textbook evaluation, textbook materials development, composing, developing educational resources, students of science
  • Somayeh Kazemi Najafabadi * Pages 183-204

    The study of the inadequacies and shortcomings of the Persian grammar books is the first and most important step towards a deep understanding of the structural characteristics of Persian language and writing a comprehensive and efficient grammar book. In Persian grammar books, some grammatical topics such as “conditional sentences”, neither have received adequate attention nor any regular model was developed to describe them. Accordingly, the present study tried to review the discussions of ‎“conditional sentence”‎ in the most important Persian grammar books and analyze their strengths and weaknesses in this regard. This helps grammarians pay attention to the latent dimensions of the structural patterns of the Persian language. Therefore, 10 major Persian grammar books that are often referred to by scholars and grammarians were selected and the topic of “conditional sentences” of each of them was studied based on descriptive-analytical method. The most important results of this research indicated that in the section of the “conditional sentences” of the most Persian grammar books that are based on traditional or linguistic approaches, there are common features such as incomprehensiveness, inconsistent terminology, logical inconsistency in the classification of grammatical categories, imitation of foreign grammars, absence of criticizing and analyzing previous theories and ideas, as well as mixing different varieties of language. This highlights the importance of a careful and meticulous study of each of the issues of Persian grammar.

    Keywords: Persian language, grammar books, conditional sentences, critical review
  • Seyed Hassan Mirfakhraei * Pages 205-231

    Colin Hay in his book entitled Political analysis: A critical introduction studied different analytical perspectives in political science and International relations along with cohesion and non-cohesion in the analysis of political transformations and the status of discourse and subjectivity issues in political analysis. In addition to the issue of political analysis and providing a critical ‎introduction on the above-mentioned points, he tried to lay an emphasis on the ongoing ‎effort to influence the evolving process in political science and international ‎relations‎. This article examines a critical view on the patterns and criteria presented for political analysis so that the reader could come up with a more realistic and authentic set of criteria for political critics and analytical studies at the end. Additionally, some subject matters that signify the writer’s ignorance to conceptualization phase especially in ontological elucidations have been emphasized systematically. Moreover, this study tried to pinpoint the problems and issues regarding discourse analysis and subjectivity in the contemporary trend of political analysis so that the reader won’t be perplexed reading the text and could avoid mere hermeneutics.

    Keywords: Colin Hay, Political analysis: A critical introduction, discourse issue, Subjectivity issue, contemporary trend of political analysis
  • MohammadAmir Ahmadzadeh * Pages 232-254

    Socio-cultural reading that is one of the most important approaches to cultural history is highlighted in the book An introduction to the cultural history of the body in Iran. In this article, a review of the methodology and content of the text begins with this question: What effect can the use of discourse approach in the cultural history of the body have on the view of the authors of the book and their reading of the sources and events of Iranian history, and what are the strengths and weaknesses of this approach? Using a critical approach and historical analysis, the achievement of the discussion can be described as follows: Introducing a new formulation for Iranian history, presenting a different interpretation of understanding history, highlighting the sociological approach and cultural studies of the body, interpreting clothing as a cultural-political-religious matter, and using literary and illustrated sources with the aim of strengthening the socio-cultural history approach. However, the dominance of the generalized and theory-based view has caused the various historical evidences that contradict the authors’ claims, and several historical facts can be presented that challenge the authors’ inference. On the other hand, the division of the historical periods of Iran into four eras (the era of empire, the era of constitutionalism, the era of modernity, and the era of religion) in different chapters of the book caused serious problems and cannot be consistent with the issue of periodization in the cultural history of the body. Also, the content of the last three chapters has been analyzed based on a similar structure, and reference to first-hand sources has received less attention.

    Keywords: Cultural History, sociology of the body, Critical Approach, Contemporary Iran
  • Hasan Fanidpour *, Mohamadreza Nili, Hossein Karamad Pages 255-280

    The research was carried out with the aim of studying the principles and criteria for writing content of the syllabus at the general level of women’s seminaries. The methodology of this research is qualitative content analysis, using the theme-oriented method ‎(thematic method)‎ through inductive analysis. Sampling method or the method for selection of analysis unit in this study was theoretical sampling. Regarding the data obtained, the contents of the relevant documents were analyzed in addition to the analysis of the interviews‎, so that by coding the main categories after data saturation, 5 main categories and 39 sub-categories were extracted from the qualitative data, and the internal validity was calculated. Due to the fact that the findings are based on the ideas of prominent experts in ‎seminaries and are ‎consistent with religious teachings, their application is not ‎limited to the higher education system of the ‎seminaries and can be used in various ‎contexts, especially the context of university textbook publication.‎

    Keywords: Textbook, seminaries (religious schools), Religious Teachings, fundamentals of content selection, organization, criteria for writing textbooks