فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در مشاوره
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن حیدری*، طاهره فضائلی صفحات 1-17

    هدف از پژوهش انجام شده بررسی اثربخشی نامثلث سازی بر رضایت زناشویی بوده و روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین آشفته مراجعه کننده به مرکز مشاوره و روان درمانی روزبه در سطح شهر تهران در بازه زمانی 6 ماهه بوده که در مجموع شامل 75 زوج بودند که 32 نفر از زوجین (16 زوج) به وسیله مصاحبه تشخیصی و به صورت نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند که به طور تصادفی به دو گروه 16 نفری (8 زوج) آزمایش و گواه تقسیم شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1998) پاسخ دادند.آموزش نامثلث سازی به گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای به روش بوینی آموزش داده شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس بعد از آموزش نامثلث سازی،هر دو گروه به پرسشنامه ها مجددا پاسخ دادند. برای بررسی آمار استنباطی پژوهش، آزمون تحلیل کوواریانس به کار گرفته شد. بررسی میانگین های اصلاح شده با روش کوواریانس نشان دادند که میانگین رضایت زناشویی در گروه کنترل 04/142 و میانگین رضایت زناشویی در گروه آزمایش 21/164 بوده است و این تفاوت بیانگر این است که گروه آزمایش به میزان (05/0>P) از رضایت زناشویی بیشتری برخوردار می باشد و می توان برای افزایش رضایت زناشویی از آموزش خود متمایزسازی برای زوجین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلاف زوجین، رضایت زناشویی، روابط زوجین، نامثلث سازی
  • فاطمه تبریزی، زهره بیگم موسوی*، سحر موسویان صفحات 19-37

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نظریه های ضمنی هوش با باورهای معرفت شناختی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم منطقه 1 و 2 استان تهران بود. نمونه این پژوهش شامل 250 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم در شهر تهران بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر (1998)، باورهای ضمنی هوش عبدالفتاح و ییتس (2006) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسگی و همکاران (2001) بود. داده ها با استفاده از شیوه های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون) و با استفاده از نرم افزار spss20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها: 

    نشان داد که بین باورهای معرفت شناختی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانش آموزان رابطه وجود دارد و مولفه های باورهای معرفت شناختی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان توانایی پیش بینی باورهای ضمنی هوش را دارند. از نتایج پژوهش حاضر می توان در تدوین پروتکل های آموزشی جهت افزایش عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نظریه های ضمنی هوش، باورهای معرفت شناختی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، دانش آموزان
  • احمد علیپور، آزیتا خرامان*، آذر میرزاجان تبریزی صفحات 39-62

    یکی از موضوعات اصلی در بحث زیست شناسی قرن بیست و یکم ترقی و پیشرفت انسانی است که از مزیت های زیادی همچون رشد شناختی و زیباشناسی برخوردار است. با این حال یکی از رویکردهای مهم در این عرصه «تقویت اخلاق» است. جامعه ای با اکثریت مردم اخلاق مدار، یک رویای تاریخی برای بشریت محسوب می شود. افراد از نظر استدلال اخلاقی با یکدیگر متفاوت هستند، اما فرایند دخیل در این تفاوتها در مغز تا حدودی شناخته شده است؛ به عبارتی تنوع افراد در درک ارزشهای اخلاقی ممکن است با تغییرات منطقه ای در ساختار مغزی مرتبط باشد. در این مقاله مروری کلیه مقالات چاپ شده ده سال اخیر در حیطه اخلاق مورد بررسی قرار گرفت . این جستجو از طریق پایگاه های علمی معتبر گوگل اسکولر، اسکوپوس و پاب مد انجام شده و اطلاعات لازم استخراج گردید. اخلاق در سطح عملکرد یکپارچه است، نه در سطح شناختی به این معنی که «هسته اخلاقی» وجود ندارد و هیچ ناحیه و یا ساختار معلوم و معینی که بتواند اخلاق و یا حتی ایده پردازی و برنامه ریزی رفتار اخلاقی را در فرد نشان دهد، وجود ندارد اطلاعات اخلاقی در مناطق گوناگونی از مغز همچون گیجگاهی، آهیانه جلویی و پیشانی پردازش می شوند، اما می توان اخلاق را به عنوان تابعی از ادغام حداکثری با احساسات، شناخت اجتماعی و سایر حساسیتها در نظر گرفت که با استفاده از سازمان دهی ساختارهای شناختی، یک جهان مشترک از روابط انسانی را به تصویر می کشد و در زندگی اجتماعی به کار گرفته می شود.

    کلیدواژگان: مغز اخلاقی، مسیرهای اخلاقی، اخلاق عصبی
  • شراره کاشی پز طهزانی*، معصومه اسماعیلی صفحات 63-82

    هدف از انجام پژوهش حاضر، تبیین نقش رقابت جویی در پیش بینی میزان پرخاشگری جوانان با نقش واسطه گری تعاملات خانوادگی می باشد. به منظور سنجش رقابت جویی از پرسشنامه استاندارد ماکسول و موریس (2007)، برای پرخاشگری از پرسشنامه باس و پری (1992) و در نهایت برای سنجش نقش واسطه ای تعاملات خانوادگی از پرسشنامه 10 سوالی دیوید السون و هاوارد بارس (1985) استفاده شده است. روایی و پایایی این پرسشنامه در این تحقیق و تحقیقات مشابه به تایید رسیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که همه فرضیه های فرعی پژوهش به همراه فرضیه اصلی اول با اطمینان 95% با توجه به سطح معناداری پایین تر از 0.05 مورد تایید قرار می گیرند؛ بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش بین نقش رقابت جویی در ابعاد رضایت خاطر ناشی از دستیابی به عملکرد بهتر، اشتیاق به برد، انگیزه برای تلاش، احساس رضایت از انجام صحیح تکالیف و ترجیح به انجام کارهای سخت تر با پیش بینی میزان پرخاشگری جوانان رابطه معناداری وجود دارد. رقابت جویی سالم اگر در مسیر خود قرار گیرد می تواند مانع از بروز پرخاشگری در بین نوجوان پسر گردد، همچنین تعاملات خانوادگی نتوانسته است پرخاشگری ایجاد شده در زمان رقابت را کاهش و یا تعدیل کند.

    کلیدواژگان: رقابت جویی، پرخاشگری، تعاملات خانوادگی، خشم، انگیزش، اشتیاق به برد، احساس رضایت
  • ماه منیر چیت ساز اصفهانی، زهرا یوسفی * صفحات 83-100

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش بهبود کیفیت زندگی بر افزایش تعهد و میل و اشتیاق و صمیمیت زناشویی صورت گرفته است. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری عبارت بود از کلیه زنان متاهل شهر اصفهان. نمونه این پژوهش شامل 40 نفر داوطلب بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در حالیکه گروه کنترل در لیست انتظار بود، گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای بسته ی آموزشی را دریافت کردند. ابزار پژوهش مقیاس مثلث عشق استرنبرگ (استرنبرگ، 1997) بود. هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در معرض ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی و تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (کواریانس چند متغیری) استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد در گروه آزمایش پس از ارایه بسته ی آموزشی کیفیت زندگی درمانی، تعهد به طور معناداری تغییر نکرده است اما میل و صمیمیت زناشویی به طور معنادار افزایش یافته است. طبق یافته های این پژوهش می توان گفت آموزش بهبود کیفیت زندگی روش مناسبی برای افزایش میل و صمیمیت زناشویی زنان متاهل شهر اصفهان بوده است.

    کلیدواژگان: تعهد، میل، صمیمیت زناشویی، آموزش مبتنی بر کیفیت زندگی درمانی
  • فرود غلامی*، شهین قدمی دولت آباد، پریسا خانی پور کاکش، سمیه احمدی صفحات 101-124

    مصرف مواد مخدر در نوجوانان یک پدیده اجتماعی در حال گسترش است که عوامل بسیاری در ایجاد آن نقش دارند. در این راستا هدف پژوهش حاضر تعیین نقش سه گانه تاریک شخصیت و رابطه والد-فرزندی در پیش بینی گرایش به اعتیاد در نوجوانان دختر شهر تهران بود. این مطالعه از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان مراجعه کننده به مراکز کاهش آسیب (DIC) شهر تهران بودند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت در دسترس بود و با این روش 60 نفر نوجوان (30 نفر پسر و 30 نفر دختر) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه صفات تاریک شخصیت (جانسون و وبستر، 2010)، ارزیابی رابطه والد- فرزند (فاین و همکاران، 1983) و پرسشنامه آمادگی اعتیاد (وید و بوچر، 1992) جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون چندمتغیری به روش گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد بین سه گانه تاریک شخصیت (ماکیاولیسم، خودشیفتگی و جامعه ستیزی) و رابطه والد-فرزندی با گرایش به اعتیاد رابطه وجود دارد (05/0<p). همچنین نتایج نشان داد که جامعه ستیزی، رابطه با مادر و رابطه با پدر به ترتیب 30/0، 30/0 و 22/0 از گرایش به اعتیاد در نوجوانان را پیش بینی می کنند. با توجه به یافته های پژوهشی می توان گفت جامعه ستیزی، رابطه با مادر و رابطه با پدر قادر به تبیین گرایش به اعتیاد در نوجوانان هستند، بنابراین برای پیشگیری از گرایش به اعتیاد نوجوانان می توان متغیرهای مذکور را مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: رابطه والد- فرزندی، صفات تاریک شخصیت، گرایش به اعتیاد، نوجوانان دختر
|
  • hasan heydari*, tahereh fazaeli Pages 1-17

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of trinomialization on marital satisfaction and the research method was quasi-experimental with pretest, posttest design with control group. The statistical population of the study included all disturbed couples who referred to Roozbeh Counseling and Psychotherapy Center in Tehran for a period of 6 months, which included a total of 75 couples, of which 32 couples (16 couples) by diagnostic interview and as a sample. Available samples were selected as a sample that were randomly divided into two groups of 16 (8 pairs) experimental and control. Subjects responded to Enrich's Marital Satisfaction Questionnaire (1998). The trinity training was taught to the experimental group in 8 sessions of 90 minutes using the Bowie method and the control group did not receive any intervention. Then, after the trinity training, both groups answered the questionnaires again. To evaluate the inferential statistics of the research, analysis of covariance was used. Examination of the means modified by covariance showed that the mean of marital satisfaction in the control group was 142.04 and the mean of marital satisfaction in the experimental group was 164.21. There is more marriage and self-differentiation training for couples can be used to increase marital satisfaction.

    Keywords: Couple differences, marital satisfaction, couple relationships, non-trinity
  • fatemeh tabrizi, zohreh bigham mousavi*, sahar mousavian Pages 19-37

    The aim of this study was to investigate the relationship between theories of intelligence in relation to epistemological beliefs and Cognitive Emotion Regulation at high school students. The study was a correlational study and the statistical population of the study was all girls’ high school students in District 1& 2 of Tehran province. The sample of this study included 250 high school students in Tehran who were selected based on multi-stage cluster sampling method. The instrument used in the research was a questionnaires, Epistemological beliefs, implicit beliefs of intelligence questionnaires Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (multiple regression, Pearson correlation coefficient) and analyzed using SPSS20 software. The results showed that there is a relationship between cognitive beliefs, cognitive beliefs and cognitive emotion regulation strategies in students and the components of epistemological beliefs and cognitive emotion regulation strategies have the ability to predict implicit beliefs of intelligence. (p<0.001). The results of the present study can be used in the development of educational protocols to increase students' academic performance.

    Keywords: Implicit beliefs of intelligence, Epistemological beliefs, Cognitive Emotion Regulation, Students
  • ahmad alipour, azita kharaman*, azar mirzajan tabrizi Pages 39-62

    One of the main topics in the discussion of biology in the 21st century is human progress and development, which has many advantages such as cognitive development and aesthetics. However, one of the important approaches in this field is "strengthening morality". A society with a majority of moral people is a historical dream for humanity. People differ from each other in terms of moral reasoning, but the process involved in these differences is somewhat known in the brain; In other words, the diversity of individuals in understanding moral values ​​may be related to regional changes in brain structure. This article reviews all the articles published in the last ten years in the field of ethics. This search was performed through the authoritative scientific databases of Google Scholar, Scopus and PubMed and the necessary information was extracted. Ethics is integrated at the level of performance, not at the cognitive level, meaning that there is no "moral core" and there is no definite area or structure that can demonstrate ethics or even the ideation and planning of moral behavior in an individual. Ethical information is processed in various areas of the brain, such as the temporal lobe, frontal lobe, and forehead, but morality can be thought of as a function of maximal integration with emotions, social cognition, and other sensitivities that organize cognitive structures. It depicts a common world of human relations and is applied in social life.

    Keywords: Moral brain, moral paths, neural ethics
  • sharareh kashi paz tehrani*, masoumeh esmaeili Pages 63-82

    The purpose of this study is to explain the role of competition in predicting the level of youth aggression with the mediating role of family interactions. The standard questionnaire of Maxwell and Morris (2007) was used to measure competitiveness, the Bass and Perry questionnaire (1992) was used for aggression, and the 10-item questionnaire of David Elson and Howard Bars (1985) was used to assess the mediating role of family interactions. . The validity and reliability of this questionnaire has been confirmed in this and similar studies. The results show that all sub-hypotheses of the research along with the first main hypothesis are confirmed with 95% confidence due to the significance level lower than 0.05; Therefore, according to the results of this study, the relationship between the role of competition in the dimensions of satisfaction due to better performance, desire to win, motivation to try, feeling satisfied with doing homework and preferring to do harder work with predicting youth aggression There is meaning. Healthy competition, if put in its path, can prevent aggression among male adolescents, and family interactions have not been able to reduce or moderate aggression created during competition.

    Keywords: Competitiveness, aggression, family interactions, anger, motivation, desire to win, feeling satisfied
  • Mah Monir Chit Saz Isfahani, zahra yousefi* Pages 83-100

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of quality of life education training on increasing commitment, desire, passion and marital intimacy. The research was quasi-experimental and the research design was pretest-posttest with experimental and control groups. The statistical population consisted of all married women in Isfahan. The sample of this study included 40 volunteers who were randomly assigned to experimental and control groups. While the control group was on the waiting list, the experimental group received eight 90-minute training package sessions. The research instrument was the Sternberg Love Triangle Scale (Sternberg, 1997). Both groups were evaluated in two stages of pre-test and post-test. Descriptive and inferential statistics (multivariate covariance) were used to analyze the data. The results showed that in the experimental group, after presenting the quality of life therapy training package, commitment did not change significantly, but marital desire and intimacy increased significantly. According to the findings of this study, it can be said that quality improvement education has been a good way to increase the desire and marital intimacy of married women in Isfahan.

    Keywords: Commitment, desire, marital intimacy, education based on quality of life therapy
  • Forud Gholami*, Shahin Ghadami Dolatabad, Parisa Khanipour Kakash, Somayeh Ahmadi Pages 101-124

    Drug use in adolescents is growing as a social phenomenon that many factors are involved in its development. In this regard, the aim of this study was to determine the dark role of personality traits and parent-child relationship in predicting the tendency to addiction in female adolescents in Tehran. This study was a correlational study and the statistical population of the study included adolescents referred to DICs in Tehran. Sampling was available in this study and 60 adolescents (30 boys and 30 girls) were selected by this method. Data were collected using the Dark Personality Traits Questionnaire (Johnson & Webster, 2010), the parent-child relationship assessment (Fine et al., 1983) and the Addiction Readiness Questionnaire (Wade and Butcher, 1992). Data were analyzed using stepwise correlation and multivariate regression tests. The results showed that there is a relationship between the dark triad of personality (Machiavellianism, narcissism and anti-socialism) and the parent-child relationship with the tendency to addiction (P <0.05). The results also showed that anti-social, relationship with mother and relationship with father predict 0.30, 0.30 and 0.22 of addiction tendency in adolescents, respectively. According to the research findings, it can be said that anti-socialism, relationship with mother and relationship with father are able to explain the tendency to addiction in adolescents, so to prevent adolescent addiction, these variables can be considered.

    Keywords: Parent-Child Relationship, Dark Personality Traits, Addiction Tendency, Female Adolescents